Άρθρο 34 Υποβολή συνοπτικής αίτησης – Προσθήκη άρθρου 29Ζ στον ν. 3959/2011 (Άρθρο 22 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1)

 

Στον ν. 3959/2011 (Α’ 93) προστίθεται άρθρο 29Ζ ως εξής:
«Άρθρο 29Ζ
Υποβολή συνοπτικής αίτησης
1. Επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση επιεικούς μεταχείρισης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε με την υποβολή αιτήματος χορήγησης αριθμού προτεραιότητας, είτε με την υποβολή πλήρους αίτησης, δύνανται να υποβάλουν συνοπτική αίτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ίδια πιθανολογούμενη παράβαση, υπό την προϋπόθεση ότι η αίτηση που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει περισσότερα από τρία (3) κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως θιγόμενες περιοχές.
2. Οι συνοπτικές αιτήσεις περιλαμβάνουν σύντομη περιγραφή των πληροφοριών που ευρίσκονται στην κατοχή του αιτούντος, του κράτους μέλους ή των κρατών μελών όπου είναι πιθανόν να βρίσκονται τα αποδεικτικά στοιχεία της εικαζόμενης μυστικής σύμπραξης και τουλάχιστον τα στοιχεία που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 29ΣΤ.
3. Σε περίπτωση υποβολής από επιχείρηση ή ένωση επιχειρήσεων για την ίδια πιθανολογούμενη παράβαση πλήρους αίτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνοπτικής αίτησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η αιτούσα επιχείρηση ή ένωση επιχειρήσεων δέχεται και ακολουθεί κυρίως τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδίως τις οδηγίες σχετικά με τη διενέργεια κάθε περαιτέρω εσωτερικής έρευνας, κατά το χρονικό διάστημα μέχρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού αν θα εξετάσει την υπόθεση εν όλω ή εν μέρει. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να ζητήσει από την επιχείρηση ή ένωση επιχειρήσεων διευκρινίσεις μόνο αναφορικά με το περιεχόμενο της συνοπτικής αίτησης κατά την παρ. 2.
4. Αφότου παραλάβει συνοπτική αίτηση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξακριβώνει αν έχει ήδη παραλάβει συνοπτική η πλήρη αίτηση επιεικούς μεταχείρισης από άλλον αιτούντα όσον αφορά την ίδια εικαζόμενη μυστική σύμπραξη κατά τον χρόνο παραλαβής της. Εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει παραλάβει τέτοια αίτηση από άλλον αιτούντα και θεωρεί ότι η συνοπτική αίτηση περιέχει το ελάχιστο περιεχόμενο που ορίζεται στην παρ. 2, ενημερώνει αντίστοιχα τον αιτούντα.
5. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι δεν προτίθεται να χειρισθεί εν όλω ή εν μέρει την υπόθεση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλεί την επιχείρηση ή ένωση επιχειρήσεων που υπέβαλε συνοπτική αίτηση σε αυτή, να υποβάλει πλήρη αίτηση, συνοδευόμενη από τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία και πληροφορίες, το αργότερο εντός του οριζόμενου κατά περίπτωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού χρονικού διαστήματος. Οι πληροφορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίζει η αιτούσα επιχείρηση ή ένωση επιχειρήσεων εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος λογίζονται ότι υποβλήθηκαν κατά την ημερομηνία υποβολής της συνοπτικής αίτησης, υπό την προϋπόθεση ότι η συνοπτική αίτηση καλύπτει το ίδιο ή τα ίδια θιγόμενα προϊόντα, την ίδια ή τις ίδιες θιγόμενες περιοχές και την ίδια διάρκεια της πιθανολογούμενης παράβασης με την αίτηση επιεικούς μεταχείρισης που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχει επικαιροποιηθεί.
6. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πρόθεσή της να χειρισθεί την υπόθεση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να καλέσει επιχείρηση ή ένωση επιχειρήσεων που υπέβαλε συνοπτική αίτηση σε αυτή, να υποβάλει πλήρη αίτηση, όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για την οριοθέτηση ή την κατανομή των υποθέσεων μεταξύ των αρχών ανταγωνισμού.
7. Επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει συνοπτική αίτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δύνανται, σε οποιοδήποτε χρόνο, να υποβάλουν πλήρη αίτηση σε αυτή.».