Άρθρο 25 Εκτέλεση αποφάσεων αρχών ανταγωνισμού κρατών μελών – Προσθήκη άρθρου 28Γ στον ν. 3959/2011 (Άρθρα 26 και 27 παρ. 1 έως 6 και 8 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1)

 

Στον ν. 3959/2011 (Α’ 93) προστίθεται άρθρο 28Γ ως εξής:
«Άρθρο 28Γ
Εκτέλεση αποφάσεων αρχών ανταγωνισμού κρατών μελών
1. Κατόπιν αίτησης αρχής ανταγωνισμού κράτους μέλους, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κατά το άρθρο 49 του παρόντος, για την εκτέλεση αποφάσεων επιβολής προστίμων ή περιοδικών χρηματικών ποινών, οι οποίες εκδόθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών για την εφαρμογή των άρθρων 101 ή 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), εφόσον η απόφαση είναι τελεσίδικη και η επιχείρηση ή η ένωση επιχειρήσεων έναντι των οποίων είναι εκτελεστό το πρόστιμο ή η περιοδική χρηματική ποινή δεν έχει επαρκείς πόρους στο κράτος μέλος της αιτούσας αρχής, ώστε να είναι δυνατή η είσπραξη του προστίμου ή της ποινής.Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαβιβάζει για λογαριασμό της αιτούσας αρχής την αίτηση και όλα τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία κατά την παρ. 4 στην αρμόδια φορολογική αρχή ή σε κάθε άλλη αρμόδια αρχή, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 49 του παρόντος. Η αρχή ανταγωνισμού κράτους μέλους βεβαιώνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συνδρομή αδυναμίας είσπραξης του προστίμου ή της ποινής σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο.
2. Κατόπιν αίτησης αρχής ανταγωνισμού κράτους μέλους, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται και σε άλλες περιπτώσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από την παρ. 1, να εκτελεί κατά την παρ. 1 τελεσίδικες αποφάσεις για την επιβολή προστίμων ή χρηματικών ποινών, οι οποίες εκδόθηκαν σε διαδικασίες για την εφαρμογή των άρθρων 101 ή 102 ΣΛΕΕ. Τούτο ισχύει ιδίως όταν η επιχείρηση ή ένωση επιχειρήσεων, έναντι των οποίων είναι εκτελεστό το πρόστιμο ή η περιοδική χρηματική ποινή, δεν διαθέτει εγκατάσταση στο κράτος μέλος της αιτούσας αρχής.
3. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να ζητήσει από αρχή ανταγωνισμού κράτους μέλους την εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεών της για την επιβολή προστίμων ή περιοδικών χρηματικών ποινών στο πλαίσιο διαδικασιών για την εφαρμογή των άρθρων 101 ή 102 ΣΛΕΕ.
4. Στις αιτήσεις κατά τις παρ. 1, 2 και 3 εφαρμόζεται το άρθρο 28Β. Η αίτηση συνοδεύεται από αντίγραφο της πράξης που πρέπει να εκτελεσθεί. Ο ενιαίος τίτλος, επιπλέον των στοιχείων που ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 28Β, περιλαμβάνει και τα εξής:
α) πληροφορίες σχετικά με την απόφαση που επιτρέπει την εκτέλεση στο κράτος μέλος της αιτούσας αρχής,
β) την ημερομηνία τελεσιδικίας της απόφασης,
γ) το ποσό του προστίμου ή της περιοδικής χρηματικής ποινής και
δ) πληροφορίες που αποδεικνύουν τις εύλογες προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η αιτούσα αρχή για την εκτέλεση της απόφασης στην επικράτειά της.
Ο ενιαίος τίτλος, που επιτρέπει την εκτέλεση, αποτελεί τον μοναδικό εκτελεστό τίτλο και δεν χρήζει αναγνώρισης.
5. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απορρίπτει την αίτηση της παρ. 1, εφόσον η αίτηση ή ο ενιαίος τίτλος δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου, ή η εκτέλεση είναι προδήλως αντίθετη προς τη δημόσια τάξη. Όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτίθεται να απορρίψει το αίτημα, ή όταν απαιτούνται πρόσθετες πληροφορίες, ενημερώνει σχετικώς την αιτούσα αρχή. Σε διαφορετική περίπτωση πραγματοποιεί αμελλητί την εκτέλεση.
6. Για την εκτέλεση των αιτημάτων των παρ. 1 και 2, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η φορολογική αρχή ή κάθε άλλη αρμόδια αρχή, ανά περίπτωση, μετατρέπει σε ευρώ τα πρόστιμα, ή τις περιοδικές χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί σε άλλο νόμισμα, με τη συναλλαγματική ισοτιμία που ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία επιβλήθηκαν τα πρόστιμα ή οι περιοδικές χρηματικές ποινές.
7. Αν η αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση της παρ. 3 δεν ανακτήσει τα έξοδα εκτέλεσης από τα εισπραχθέντα πρόστιμα ή τις περιοδικές χρηματικές ποινές, ή από την επιχείρηση έναντι της οποίας είναι εκτελεστό το πρόστιμο ή η περιοδική χρηματική ποινή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εφόσον ζητηθεί από την αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση, αποδίδει πλήρως όλα τα έξοδα σε σχέση με την εκτέλεση, ιδίως τα μεταφραστικά, εργατικά και διοικητικά έξοδα.
8. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η φορολογική αρχή ή κάθε άλλη αρμόδια αρχή, ανά περίπτωση, έχει δικαίωμα να ανακτήσει το πλήρες κόστος σε σχέση με τα μέτρα εκτέλεσης των παρ. 1 και 2 από τα πρόστιμα ή τις περιοδικές χρηματικές ποινές που εισπράχθηκαν στο όνομα της αιτούσας αρχής, συμπεριλαμβανομένων των μεταφραστικών, εργατικών και διοικητικών εξόδων. Εάν δεν εισπραχθούν τα πρόστιμα ή οι περιοδικές χρηματικές ποινές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η φορολογική αρχή ή κάθε άλλη αρμόδια αρχή ανά περίπτωση μπορεί α) να ζητήσει από την αιτούσα αρχή να αναλάβει τα σχετικά έξοδα ή β) να ανακτήσει τα έξοδα εκτέλεσης από την επιχείρηση έναντι της οποίας είναι εκτελεστό το πρόστιμο ή η περιοδική χρηματική ποινή. Ο ενιαίος τίτλος αποτελεί εκτελεστό τίτλο για την είσπραξη των εξόδων.».