Άρθρο 23 Συνεργασία μεταξύ αρχών ανταγωνισμού κατά τη διενέργεια μέτρων έρευνας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον ν. 3959/2011 (Άρθρα 24 και 27 παρ. 7 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1)

 

Στον ν. 3959/2011 (Α’ 93) προστίθεται άρθρο 28Α ως εξής:
«Άρθρο 28Α
Συνεργασία μεταξύ αρχών ανταγωνισμού κατά τη διενέργεια μέτρων έρευνας
1. Όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασκεί τις εξουσίες του άρθρου 39 εξ ονόματος και για λογαριασμό αρχής ανταγωνισμού κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 22 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1/2003, κατόπιν αίτησης της αρχής αυτής, παρίστανται και συντρέχουν τους εντεταλμένους κατά το άρθρο 39 του παρόντος υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού υπάλληλοι και λοιπά συνοδεύοντα άτομα, τα οποία έχουν εξουσιοδοτηθεί ή ορισθεί από την αιτούσα αρχή ανταγωνισμού, υπό την εποπτεία των υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η εντολή της παρ. 2 του άρθρου 39 του παρόντος αναφέρει την πράξη εξουσιοδότησης ή ορισμού των υπαλλήλων της αιτούσας αρχής και των λοιπών προσώπων που τους συνοδεύουν.
2. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να εντέλλεται εγγράφως σε υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού να παρίστανται και να συντρέχουν ενεργά αρχή ανταγωνισμού κράτους μέλους, η οποία διενεργεί στο έδαφος αυτού του κράτους μέλους, στο όνομα και για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έλεγχο ή κατάθεση, σύμφωνα με το άρθρο 22 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1/2003. Προς τον σκοπό αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποβάλλει αίτηση στην εθνική αρχή ανταγωνισμού.
3. Κατόπιν αίτησης αρχής ανταγωνισμού κράτους μέλους, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να ασκεί στο όνομα και για λογαριασμό της αρχής αυτής τις εξουσίες των άρθρων 38 και 39 του παρόντος, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα έρευνας που διατάσσει και τις αποφάσεις που εκδίδει η αιτούσα αρχή σε διαδικασίες για την εφαρμογή των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να ζητήσει από αρχή ανταγωνισμού κράτους μέλους να λάβει στο έδαφός του κάθε μέτρο έρευνας, κατ’ εφαρμογή της εθνικής της νομοθεσίας, στο όνομα και για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσον επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων δεν συμμορφώνονται με μέτρα έρευνας που διέταξε ή αποφάσεις που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
5. Οι πληροφορίες που συλλέγονται κατά τις παρ. 3 και 4 μπορούν να ανταλλαγούν και να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά μέσα σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 12 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1/2003.
6. Αν ζητηθεί από την αρχή, στην οποία υποβάλλεται η αίτηση της παρ. 4, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδίδει πλήρως όλα τα εύλογα έξοδα σε σχέση με τη διενέργεια των μέτρων έρευνας, ιδίως τα μεταφραστικά, εργατικά και διοικητικά έξοδα, περιλαμβανομένων των εξόδων της παρ. 2. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να υποβάλει στην αιτούσα αρχή της παρ. 3 αίτηση για απόδοση των εξόδων που πραγματοποίησε κατά τη διενέργεια μέτρων έρευνας στο όνομα και για λογαριασμό της, περιλαμβανομένων των εξόδων της παρ. 1.».