Πρόταση της Εταιρείας Altec Integrator S.A


Kείμενο Πρότασης

  • Σε απάντηση του σχολίου του κ. Τόκα Γεώργιου, σημειώνω ότι η πρόταση της Intracom IT Services δεν αφορά «πακέτο» το οποίο πρέπει να υιοθετηθεί από όλους αντικαθιστώντας υφιστάμενα συστήματα. Αντίθετα, αναδεικνύει ως κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας την αναγκαιότητα για διαλειτουργικότητα του όποιου νέου λογισμικού με την υφιστάμενη πληροφοριακή υποδομή των συμμετεχόντων φορέων. Συγκεκριμένα, στην αντίστοιχη παράγραφο του Λογισμικού Εφαρμογών αναφέρεται:

    «Όπως προαναφέρθηκε, σημαντικό ποσοστό των φαρμακείων διαθέτουν σήμερα πληροφοριακή υποδομή για την διαχείριση των εργασιών τους (παρακολούθηση αποθήκης, προμηθευτών, ταμειακών συναλλαγών, εκτέλεση συνταγών κ.λ.π). Το ίδιο δύναται να ισχύει και για τους συνταγογράφους ιατρούς οι οποίοι είναι χρήστες πληροφοριακών συστημάτων για την υποστήριξη λειτουργίας μονάδων υγείας (ιατρικός φάκελος ασθενή κλπ). Η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας των πληροφοριακών αυτών συστημάτων, με παράλληλη ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί ένα κύριο ζητούμενο.
    Για την υποστήριξη των κατασκευαστών των υφιστάμενων συστημάτων στην ανάπτυξη διεπαφών (interfaces) με στόχο την διαλειτουργικότητα των υφιστάμενων συστημάτων με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η υλοποίηση του Έργου θα προβλέπει την διάθεση τεχνικών προδιαγραφών διασύνδεσης, την υλοποίηση και διάθεση APIs (Application Programming Interfaces), το πηγαίο κώδικα και την τεκμηρίωση υλοποίησης διασυνδέσεων σε διαφορετικά ενδεικτικά περιβάλλοντα, καθώς και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών έτσι ώστε να διευκολύνει και παράλληλα να επιταχύνει την ανάπτυξη των απαραίτητων αυτών διασυνδέσεων.»

    Για όσους δεν διαθέτουν συστήματα προτείνεται: «Το λογισμικό αυτό θα αντλείται (download) από το portal του Ενδιάμεσου Φορέα και ο πηγαίος κώδικας του είναι διαθέσιμος (Open Source) για περαιτέρω διεύρυνση της λειτουργικότητας του.»

  • 11 Μαρτίου 2010, 13:19 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΑΤΑΣ

    Το ενδιαφέρον στοιχείο της πρότασης, είναι το ότι η πρώτη φάση μπορεί να υλοποιηθεί πολύ γρήγορα. Επίσης, έχουν λάβει υπ όψιν την λειτουργία των Νοσοκομείων. Δεν είδα όμως πουθενά λέξη σχετικά με Open Source υποδομές (βάσεις δεδομένων , εργαλεία ανάπτυξης κλπ). Πολύ φοβάμαι πως οι εταιρίες θα προωθήσουν λύσεις με προϊόντα Commercial (τύπου Μικρο-Μαλακής, της γνωστής «Πυθείας», και άλλων)

  • 10 Μαρτίου 2010, 20:46 | Τόκας Γιώργος

    Παρατηρώ σε όλες τις προτάσεις που έχω διαβάσει ότι η λύση δίνεται σαν «ΠΑΚΕΤΟ», δηλαδή όλα τα υποσυστήματα κατασκευάζονται και υποστηρίζονται από την εταιρία – πρόσωπο που τα προτείνει.
    Θα ήθελα να επισημάνω ότι ιατροί – ιατρεία – φαρμακεία και άλλα ήδη υποστηρίζονται από κάποιου είδους λογισμικό και υποστήριξη τρίτου φορέα.
    Παρατηρώ λοιπόν ότι όλες οι προτάσεις τείνουν σε μονοπώληση…

    Ευχαριστώ πολύ,
    Γιώργος Τόκας.