Πρόταση της εταιρείας Phone Marketing

Σχετικό κείμενο

  • 23 Μαρτίου 2010, 22:28 | Δημήτρης Κουναλάκης

    Κατ’ αρχήν ο συντάκτης ίσως θα ήταν καλό να μάθει ότι το ICD9 και το ICD10 δεν είναι πρωτόκολλα αλλά στατιστικές ταξινομήσεις νοσημάτων και συμπτωμάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που χρησιμοποιούνται για την κωδικοποίηση των νοσημάτων πρακτικά. Το ICD9 καλό θα ήταν να το ξεχάσουμε καθώς ο μόνος λόγος που χρησιμοποιείται το ICD9-CM σε κάποιες χώρες είναι το υψηλό κόστος μετάβασης και εκπαίδευσης ξανά στο ICD-10. Συνεπώς, όποιοι μιλάνε ή εγκρίνουν την χρήση του ICD9 θα πρέπει να μάθουν ότι είναι μια ταξινόμηση καλά μεταφρασμένη στα ελληνικά αλλά απουσιάζουν πολλά νοσήματα καθώς έχει φτιαχτεί το 1977. Δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να προστεθούν clinical modifications από το 1977 έως σήμερα όταν υπάρχει το ICD-10.

    Στην πρόταση τώρα, η οποία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

    Πλεονεκτήματα
    α) Είναι ευχάριστο ότι χρησιμοποιείται μια ταξινόμηση για τις διαγνώσεις έστω κι αν έγινε για το βαρύγδουπο όνομα του ICD. Ιδιαίτερα θετικό όμως και συγχαρητήρια για την σκέψη αυτή είναι ότι εισάγει και την παραγγελία εξετάσεων και λοιπού υγειονομικού υλικού που περιλαμβάνεται στις παροχές των ταμείων πλην των φαρμάκων και αποτελεί έλλειψη στις οδηγίες αυτής της διαβούλευσης.
    β) Αξιοποιεί οικονομικές και υπάρχουσες δικτυακές υποδομές διασύνδεσης όπως το Σύζευξις.
    γ) Οι συνταγογράφηση με βάση την ειδικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να δουλέψει στην πράξη καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που απουσία ιατρών ειδικοτήτων ο γενικός ιατρός ή ο παθολόγος συνταγογραφεί φάρμακα εκτός της ειδικότητας του που λαμβάνει ο ασθενής.

    Μειονεκτήματα
    α) Απαιτεί την χρήση εφαρμογής web για ιατρό/φαρμακοποιό χωρίς να παρέχει κάποιο πρωτόκολλο επικοινωνίας με το οποίο μπορούν να μιλήσουν υπάρχοντα λογισμικά άλλων κατασκευαστών. Η αλλαγή των υπαρχόντων λογισμικών απαιτεί εκπαίδευση των χρηστών και δεν προτείνεται όταν για τα περισσότερα λογισμικά που χρησιμοποιούνται υπάρχουν συμβόλαια συντήρησης. Επίσης, απαιτείται η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων με σύστημα συνταγογράφησης και για αυτό είναι απαραίτητη κάποια διασύνδεση. Η υποστήριξη ενός πρωτοκόλλου επικοινωνίας χωρίς τις περιττές μορφοποιήσεις της HTML για την web εφαρμογή θα επέτρεπαν και την λειτουργία σε δικτυακή σύνδεση με πολύ χαμηλό bandwidth για περιοχές με ελλείψεις σε δικτυακές υποδομές.
    β) Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο ιατρός κατά την έκδοση της συνταγής μπορεί να έχει επισκόπηση των προηγούμενων συνταγών και της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής, πράγμα απαραίτητο για την πρόληψη επικίνδυνων για τη ζωή του ασθενούς καταστάσεων από αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.
    γ) Δεν υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας ταυτόχρονα ηλεκτρονικής και χάρτινης συνταγής για το μεταβατικό στάδιο.
    δ) Για την ασφάλεια του δημοσίου είναι υποχρεωτικό να δίδεται read-only πρόσβαση στην βάση δεδομένων που τηρείται κεντρικά για το σύστημα καθώς και πλήρη περιγραφή για το πως είναι σχεδιασμένοι οι πίνακες, το περιεχόμενο των πινάκων και οι διασυνδέσεις στην βάση δεδομένων ώστε να είναι εφικτή η αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται και από άλλες εφαρμογές/λογισμικά του υπουργείου.

    Συνολικά φαίνεται σαν μια πρόταση που θα μπορούσε με τροποποιήσεις να εφαρμοστεί χωρίς σοβαρά προβλήματα εάν υπήρχε πρόβλεψη για σταδιακή μετάβαση από το χάρτινο στο ηλεκτρονικό σύστημα.