Πρόταση του Πανεπιστήμιου Πειραιά

Σχετικό κείμενο

  • 22 Μαρτίου 2010, 21:48 | Δημήτρης Κουναλάκης

    Η πρόταση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

    Πλεονεκτήματα
    α) Ο ιατρός κατά την έκδοση να έχει επισκόπηση των προηγούμενων συνταγών και της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής, πράγμα απαραίτητο για την πρόληψη επικίνδυνων για τη ζωή του ασθενούς καταστάσεων από αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.
    β) Δηλώνεται προσπάθεια για την συναίνεση των φαρμακοποιών στην όλη προσπάθεια, όσο κι αν αυτό είναι μάλλον άκαιρο καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει σχετικό προιον για να το εκτιμήσουν.
    γ) Αξιοποιεί οικονομικές και υπάρχουσες δικτυακές υποδομές διασύνδεσης όπως το Σύζευξις.

    Μειονεκτήματα
    α) Απαιτεί την χρήση εφαρμογής web για ιατρό/φαρμακοποιό χωρίς να παρέχει κάποιο πρωτόκολλο επικοινωνίας με το οποίο μπορούν να μιλήσουν υπάρχοντα λογισμικά άλλων κατασκευαστών. Η αλλαγή των υπαρχόντων λογισμικών απαιτεί εκπαίδευση των χρηστών και δεν προτείνεται όταν για τα περισσότερα λογισμικά που χρησιμοποιούνται υπάρχουν συμβόλαια συντήρησης. Επίσης, απαιτείται η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων με σύστημα συνταγογράφησης και για αυτό είναι απαραίτητη κάποια διασύνδεση. Η υποστήριξη ενός πρωτοκόλλου επικοινωνίας χωρίς τις περιττές μορφοποιήσεις της HTML για την web εφαρμογή θα επέτρεπαν και την λειτουργία σε δικτυακή σύνδεση με πολύ χαμηλό bandwidth για περιοχές με ελλείψεις σε δικτυακές υποδομές.
    β) Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την σταδιακή μετάβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση από το υπάρχον σύστημα.
    γ) Για την ασφάλεια του δημοσίου είναι υποχρεωτικό να δίδεται read-only πρόσβαση στην βάση δεδομένων που τηρείται κεντρικά για το σύστημα καθώς και πλήρη περιγραφή για το πως είναι σχεδιασμένοι οι πίνακες, το περιεχόμενο των πινάκων και οι διασυνδέσεις στην βάση δεδομένων ώστε να είναι εφικτή η αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται και από άλλες εφαρμογές/λογισμικά του υπουργείου.

    Η συμμετοχή ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος είναι ελπιδοφόρος αλλά η πρόταση δείχνει έντονα ότι δεν υπάρχει γνώση της υπάρχουσας κατάστασης στο χώρο της συνταγογραφίας.