Πρόταση Ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης από την Εταιρεία UniSystems

Πρόταση Συνταγογράφησης

  • 22 Μαρτίου 2010, 20:20 | Δημήτρης Κουναλάκης

    Η πρόταση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

    Πλεονεκτήματα
    α) Ο ιατρός κατά την έκδοση να έχει επισκόπηση των προηγούμενων συνταγών και της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής, πράγμα απαραίτητο για την πρόληψη επικίνδυνων για τη ζωή του ασθενούς καταστάσεων από αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.
    β) Υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας ταυτόχρονα ηλεκτρονικής και χάρτινης συνταγής για το μεταβατικό στάδιο.
    γ) Αξιοποιεί οικονομικές και υπάρχουσες δικτυακές υποδομές διασύνδεσης όπως το Σύζευξις.

    Μειονεκτήματα
    α) Απαιτεί την χρήση εφαρμογής web για ιατρό/φαρμακοποιό χωρίς να παρέχει κάποιο πρωτόκολλο επικοινωνίας με το οποίο μπορούν να μιλήσουν υπάρχοντα λογισμικά άλλων κατασκευαστών. Η αλλαγή των υπαρχόντων λογισμικών απαιτεί εκπαίδευση των χρηστών και δεν προτείνεται όταν για τα περισσότερα λογισμικά που χρησιμοποιούνται υπάρχουν συμβόλαια συντήρησης. Επίσης, απαιτείται η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων με σύστημα συνταγογράφησης και για αυτό είναι απαραίτητη κάποια διασύνδεση. Η υποστήριξη ενός πρωτοκόλλου επικοινωνίας χωρίς τις περιττές μορφοποιήσεις της HTML για την web εφαρμογή θα επέτρεπαν και την λειτουργία σε δικτυακή σύνδεση με πολύ χαμηλό bandwidth για περιοχές με ελλείψεις σε δικτυακές υποδομές.
    β) Δεν προβλέπεται η On-line άμεση έγκριση για την έκδοση ή την εκτέλεση της συνταγής.
    γ) Για την ασφάλεια του δημοσίου είναι υποχρεωτικό να δίδεται read-only πρόσβαση στην βάση δεδομένων που τηρείται κεντρικά για το σύστημα καθώς και πλήρη περιγραφή για το πως είναι σχεδιασμένοι οι πίνακες, το περιεχόμενο των πινάκων και οι διασυνδέσεις στην βάση δεδομένων ώστε να είναι εφικτή η αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται και από άλλες εφαρμογές/λογισμικά του υπουργείου.

    Συνολικά φαίνεται σαν μια πρόταση που θα μπορούσε με κάποιες τροποποιήσεις να εφαρμοστεί χωρίς σοβαρά προβλήματα.

  • 13 Μαρτίου 2010, 08:19 | Σ. Χατζής

    Η πρόταση αναφέρεται σε χρήση μηχανημάτων ανάγνωσης. Μόνο αυτό το στοιχείο επιβάλλει την αυτόματη απόρριψη της!

  • 10 Μαρτίου 2010, 19:07 | Μανόλης Χριστοδούλου

    Απ’τις καλύτερες προτάσεις.
    Θα κάνω όμως την επισήμανση ότι θα μπορούσε να λείπει η ανάγκη για περιττά μηχανήματα ανάγνωσης καρτών γιατρού και ασθενούς. Οι γιατροί θα μπορούσαν απλά να έχουν ένα ψηφιακό πιστοποιητικό και οι ασθενείς ένα κωδικό π.χ. ΑΜΚΑ. Τα φαρμακεία απ’την άλλη θα μπορούσαν να έχουν απλά και αυτά ένα ψηφιακό πιστοποιητικό και ένα bar-code reader (τα περισσότερα ήδη έχουν).