Άρθρο 26: Πνευματικά Δικαιώματα

Όλο το υλικό που παράγεται από τον Ανάδοχο κατά τη διάρκεια της παροχής των υπηρεσιών παραδίδεται στην Αναθέτουσα Αρχή, σύμφωνα με το συμβατικό χρονοδιάγραμμά του, αλλά και κατά την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λύση ή λήξη της Σύμβασης.
Τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα επί του συνόλου των υπηρεσιών του Αναδόχου και των προϊόντων τους ρητώς εκχωρούνται, παραχωρούνται και μεταβιβάζονται από τον παραπάνω στην Αναθέτουσα Αρχή χωρίς την καταβολή πρόσθετης αμοιβής πέραν της προβλεπόμενης στη σχετική Σύμβαση, η οποία καλύπτει πλήρως την αξία τους .
Η Αναθέτουσα Αρχή έχει τα αποκλειστικά πνευματικά ή/και συγγενικά δικαιώματα όλων των υλικών, εντύπων και ηλεκτρονικών, και λοιπών παραδοτέων του Αναδόχου. Ο Ανάδοχος δεν μπορεί να τα χρησιμοποιεί χωρίς την έγγραφη άδεια της Αναθέτουσας Αρχής.
Ο Ανάδοχος αναλαμβάνει την υποχρέωση να διευκολύνει την ανάπτυξη μελλοντικών βελτιώσεων των παραδοτέων, παρέχοντας κάθε στοιχείο και πληροφορία του ζητηθεί από την Αναθέτουσα Αρχή για αυτά.
Ο Ανάδοχος δηλώνει, ότι κατά την παροχή των υπηρεσιών δεν χρησιμοποιεί μελέτες ή προϊόντα τρίτων χωρίς νόμιμη άδεια.
Σε περίπτωση άσκησης αγωγής ή ενδίκου μέσου κατά της Αναθέτουσας Αρχής από τρίτο για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των παραδοτέων του έργου ή των δημιουργημάτων που χρησιμοποιήθηκαν από το Ανάδοχο για την παραγωγή των παραδοτέων του, η Αναθέτουσα Αρχή οφείλει να ειδοποιήσει αμέσως και γραπτά με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες τον Ανάδοχο, ο οποίος υποχρεούται να αμυνθεί, δικαστικά και εξωδικαστικά, για λογαριασμό της Αναθέτουσας Αρχής, έναντι του τρίτου και να αναλάβει με δικές του δαπάνες τυχόν δίκες.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ανάδοχος αφενός βαρύνεται αποκλειστικά με κάθε δαπάνη η/και έξοδα τα οποία θα κληθεί να καταβάλει η Αναθέτουσα Αρχή εξ αυτού του λόγου, συμπεριλαμβανομένης και κάθε δικαστικής δαπάνης ή αμοιβής δικηγόρων, αφετέρου υποχρεούται να αποζημιώσει την Αναθέτουσα Αρχή για κάθε θετική ή αποθετική ζημία που θα υποστεί από ενδεχόμενη αποδοχή της παραπάνω αγωγής ή του ένδικου μέσου.
Ο Ανάδοχος δηλώνει επίσης ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί οποιαδήποτε διένεξη ή διαφορά, απ’ αυτές που περιγράφονται παραπάνω η οποία κατά την κρίση της Αναθέτουσας Αρχής είναι δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο την ελεύθερη και απρόσκοπτη αξιοποίηση της υπηρεσιών υποχρεούται αναντίρρητα και το ταχύτερο δυνατόν, να προβεί σε ενέργειες εξασφαλιστικές των δικαιωμάτων και συμφερόντων του και ειδικότερα, είτε να εξασφαλίσει άμεσα την πλήρη και αποδεδειγμένη απόλαυση όλων των δικαιωμάτων χρήσης των παραδοτέων του έργου, είτε να αντικαθιστά/τροποποιεί ορισμένα ή όλα τα παραδοτέα του έργου με άλλα που δεν παραβιάζουν δικαιώματα τρίτων. Η τυχόν αντικατάσταση/τροποποίηση θα γίνεται κατόπιν της συναίνεσης της Αναθέτουσας Αρχής. Σε κάθε περίπτωση, τα υπό αντικατάσταση/τροποποίηση παραδοτέα, θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές των υπηρεσιών και να εξασφαλίζουν την υλοποίηση του Έργου, όπως προδιαγράφηκε.