Άρθρο 09:Δικαιολογητικά Συμμετοχής

Οι υποψήφιοι Ανάδοχοι οφείλουν να καταθέσουν, υποχρεωτικά μαζί με την Προσφορά τους, τα ακόλουθα κατά περίπτωση δικαιολογητικά. Επίσης, θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο «Φάκελο Δικαιολογητικών», συμπληρωμένους τους παρακάτω πίνακες κατά περίπτωση (σύμφωνα με τη νομική τους μορφή), λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες επεξηγήσεις / οδηγίες:

1. Στη Στήλη «ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟΥ» περιγράφονται τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά μαζί με την Προσφορά.
2. Στη στήλη «ΑΠΑΙΤΗΣΗ» όπου έχει συμπληρωθεί η λέξη «ΝΑΙ», σημαίνει ότι το αντίστοιχο δικαιολογητικό πρέπει να υποβληθεί υποχρεωτικά από τον υποψήφιο Ανάδοχο.
3. Στη στήλη «ΑΠΑΝΤΗΣΗ» σημειώνεται η απάντηση του υποψήφιου Αναδόχου που έχει τη μορφή ΝΑΙ/ΟΧΙ εάν το αντίστοιχο δικαιολογητικό υποβάλλεται ή όχι.
4. Στη στήλη «ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ» θα καταγραφεί από τον υποψήφιο Ανάδοχο το αντίστοιχο κεφάλαιο ή ενότητα του «Φακέλου Δικαιολογητικών» στο οποίο περιλαμβάνεται το απαιτούμενο δικαιολογητικό.

9.1. Οι Έλληνες & Αλλοδαποί Πολίτες

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟΥ

ΑΠΑΙΤΗΣΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
1.Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής σύμφωνα με τα οριζόμενα

 

ΝΑΙ

2.Υπεύθυνη δήλωση, με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής, στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του διαγωνισμού και θα δηλώνεται ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του υποψηφίου οι προεκτεθέντες στην παράγραφο 8 λόγοι αποκλεισμού μέχρι την ημέρα υποβολής της προσφοράς του και ότι ο υποψήφιος αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσκομίσει τα δικαιολογητικά, που αναφέρονται στην παράγραφο 10 της παρούσας υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παραγράφου αυτής.

 

ΝΑΙ

3.Υπεύθυνη δήλωση, με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής, στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του διαγωνισμού και θα δηλώνεται ότι α) η προσφορά συντάχθηκε σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Προκήρυξης των οποίων ο υποψήφιος έλαβε γνώση και τους οποίους αποδέχεται ανεπιφύλακτα, β) η προσφορά καλύπτει το σύνολο του έργου όπως περιγράφεται στην Προκήρυξη, γ) όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην προσφορά είναι αληθή και ακριβή δ) ο υποψήφιος παραιτείται από κάθε δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση ματαίωσης, ακύρωσης ή διακοπής του διαγωνισμού.

ΝΑΙ

4.Πιστοποιητικό της κατά περίπτωση αρμόδιας αρχής της χώρας εγκατάστασής τους περί εγγραφής σε οικείο επαγγελματικό ή εμπορικό μητρώο υπό τους όρους που προβλέπονται στη νομοθεσία αυτή που να τους νομιμοποιεί για τη ζητούμενη παροχή υπηρεσιών.

ΝΑΙ

5.Εφόσον ο υποψήφιος συμμετέχει με αντιπρόσωπό του υποβάλλει μαζί με την προσφορά και παραστατικό εκπροσώπησης.

ΝΑΙ

Σε περίπτωση που ορισμένα από τα πιο πάνω δικαιολογητικά δεν εκδίδονται ή δεν καλύπτουν στο σύνολό τους όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις, πρέπει επί ποινή αποκλεισμού να αναπληρωθούν με Ένορκη Βεβαίωση του υποψήφιου Αναδόχου ενώπιον συμβολαιογράφου ή Ειρηνοδίκη στην οποία θα βεβαιώνεται ότι ο υποψήφιος Ανάδοχος δεν βρίσκεται στην αντίστοιχη κατάσταση. Η Ένορκη αυτή Βεβαίωση θα υποβληθεί υποχρεωτικά μαζί με την Προσφορά του υποψήφιου Αναδόχου εντός του «Φακέλου Δικαιολογητικών».

9.2. Τα ημεδαπά & αλλοδαπά Νομικά Πρόσωπα

Α/ΑΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟΥ

ΑΠΑΙΤΗΣΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

  1. 1.
Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής σύμφωνα με τα οριζόμενα

 

ΝΑΙ

  1. 2.
Υπεύθυνη δήλωση, με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής, του νομίμου εκπροσώπου τους στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του διαγωνισμού και θα δηλώνεται  ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του υποψηφίου οι προεκτεθέντες στην παράγραφο 8 λόγοι αποκλεισμού μέχρι την ημέρα υποβολής της προσφοράς του και ότι ο υποψήφιος αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσκομίσει τα δικαιολογητικά κατακύρωσης που ορίζονται στη διακήρυξη Ειδικά για το λόγο αποκλεισμού, που αναφέρεται στην παράγραφο 8 με αριθμό 1, η Υπεύθυνη Δήλωση πρέπει να αναφέρει ότι ο παραπάνω λόγος δεν συντρέχει προκειμένου για ημεδαπά νομικά πρόσωπα για τους Ομόρρυθμους εταίρους και διαχειριστές Ο.Ε. και Ε.Ε., για τους Διαχειριστές Ε.Π.Ε. και για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο για Α.Ε. Προκειμένου για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα, ότι δεν συντρέχει για τον νόμιμο  εκπρόσωπό τους.

ΝΑΙ

  1. 3.
Υπεύθυνη δήλωση, με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής, στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του διαγωνισμού και θα δηλώνεται ότι α) η προσφορά συντάχθηκε σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Προκήρυξης των οποίων ο υποψήφιος έλαβε γνώση και τους οποίους αποδέχεται ανεπιφύλακτα, β) η προσφορά καλύπτει το σύνολο του έργου όπως περιγράφεται στην Προκήρυξη, γ) όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην προσφορά είναι αληθή και ακριβή, δ) ο υποψήφιος παραιτείται από κάθε δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση ματαίωσης, ακύρωσης ή διακοπής του διαγωνισμού.

ΝΑΙ

  1. 4.
Πιστοποιητικό της κατά περίπτωση αρμόδιας αρχής της χώρας εγκατάστασής τους περί εγγραφής σε οικείο επαγγελματικό ή εμπορικό μητρώο υπό τους όρους που προβλέπονται στη νομοθεσία αυτή που να τους νομιμοποιεί για τη ζητούμενη παροχή υπηρεσιών.

ΝΑΙ

  1. 5.
Τα έγγραφα σύστασης και εκπροσώπησής τους, όπως ισχύουν κατά την ημερομηνία διενέργειας του Διαγωνισμού, από τα οποία να προκύπτει η νόμιμη σύσταση και λειτουργία του υποψήφιου καθώς και τα πρόσωπα, που δεσμεύουν το νομικό πρόσωπο με την υπογραφή τους.

ΝΑΙ

  1. 6.
Εφόσον πρόκειται για Ανώνυμες Εταιρίες, τα δικαιολογητικά του άρθρου 8 του Ν. 3310/2005 (ΦΕΚ 30/Α΄14-02-2005) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 3414/2005 (ΦΕΚ 279/Α΄ 10-11-2005) και του Π.Δ. 82/1996 όπως ισχύει :

Οι ελληνικές ανώνυμες εταιρίες καθώς και οι αλλοδαπές ανώνυμες εταιρίες ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή μη σε ελληνικές ανώνυμες εταιρίες πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 8 του Ν. 3310/2005 (ΦΕΚ 30/Α΄14-02-2005) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 3414//2005 (ΦΕΚ 279/Α΄ 10-11-2005) ΚΑΙ ΤΟΥ Π.Δ. 82/1996 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Συγκεκριμένα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

(1) Οι ανώνυμες εταιρίες (ελληνικές και αλλοδαπές), είναι υποχρεωμένες να έχουν ονομαστικές μετοχές μέχρι φυσικού προσώπου, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ. 8 του Ν. 3310/2005 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

(2) Για τις ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες η υποχρέωση ονομαστικοποίησης καλύπτεται με προσκόμιση πιστοποιητικού της αρχής που εποπτεύει την εταιρία από το οποίο προκύπτει ότι οι μετοχές της με βάση το καταστατικό της είναι ονομαστικές και από αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετοχών της εταιρίας και τον αριθμό των μετοχών κάθε μετόχου, όπως τα στοιχεία αυτά είναι καταχωρημένα στο βιβλίο μετόχων της εταιρίας το πολύ τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα υποβολής της προσφοράς.

(3) Οι αλλοδαπές ανώνυμες εταιρίες εάν έχουν κατά το δίκαιο της έδρας τους ονομαστικές μετοχές προσκομίζουν κατά την υποβολή του φακέλου συμμετοχής τους στον διαγωνισμό:

–    Πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής του κράτους της έδρας, από το οποίο να προκύπτει ότι οι μετοχές είναι ονομαστικές.

–    Αναλυτική κατάσταση μετόχων, με αριθμό των μετοχών κάθε μετόχου, όπως τα στοιχεία αυτά είναι καταχωρημένα στο βιβλίο μετόχων της εταιρίας, με ημερομηνία το πολύ τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες πριν την υποβολή της προσφοράς.

–    Κάθε άλλο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου των μετοχών, που έχει συντελεστεί το τελευταίο 30ήμερο πριν την υποβολή της προσφοράς. Τα έγγραφα αυτά πρέπει να είναι επικυρωμένα από αρμόδια αρχή της χώρας εγκατάστασης και να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στην ελληνική.

(4) Οι αλλοδαπές ανώνυμες εταιρίες που δεν έχουν κατά το δίκαιο της χώρας τους ονοματικές μετοχές προσκομίζουν κατά την υποβολή του φακέλου συμμετοχής τους στον διαγωνισμό:

–    Έγκυρη και ενημερωμένη κατάσταση μετόχων τους που κατέχουν τουλάχιστον 1% των μετοχών ή δικαιωμάτων ψήφου της ανώνυμης εταιρίας.

–    Αν δεν τηρείται τέτοια κατάσταση, προσκομίζεται σχετική κατάσταση μετόχων που κατέχουν τουλάχιστον 1% των μετοχών ή δικαιωμάτων ψήφου σύμφωνα με την τελευταία Γενική Συνέλευση, αν οι μέτοχοι αυτοί είναι γνωστοί στην εταιρία.

–    Σε αντίθετη περίπτωση η εταιρία αιτιολογεί τους λόγους που οι μέτοχοι αυτοί δεν της είναι γνωστοί και η ΕΡΤ δέχεται την επάρκεια της αιτιολόγησης, εκτός αν αποδείξει ότι η εταιρία έχει τη δυνατότητα να έχει την κατάσταση αυτή, οπότε αποκλείει την επιχείρηση.

Τα έγγραφα αυτά πρέπει να είναι επικυρωμένα από αρμόδια αρχή της χώρας εγκατάστασης και να συνοδεύονται από επίσηση μετάφραση στην ελληνική.

(5) Ειδικά, εφόσον μέτοχοι ή εταίροι της συμμετέχουσας εταιρείας είναι άλλα νομικά πρόσωπα, για αυτά τα νομικά πρόσωπα υποβάλλονται απεριόριστα μέχρι φυσικού προσώπου όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται ανωτέρω στο παρόν άρθρο.

Οι παραπάνω υποχρεώσεις πρέπει να καλύπτονται κατά το άνοιγμα του υποφακέλου των δικαιολογητικών των συμμετεχόντων για την παραδεκτή συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Ελέγχεται επίσης επί ποινή αποκλεισμού της υποψηφιότητας σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 8 του Ν. 3310/05 αν στο διαγωνισμό συμμετέχει εξωχώρια εταιρία (αρθ. 4 παρ. 4, Ν. 3310/05 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4, Ν. 3414/2005).

Οι ανώνυμες εταιρείες (ελληνικές και αλλοδαπές) είτε ως συμμετέχουσες είτε ως μέτοχοι συμμετέχουσας, που οι μετοχές τους είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια των κρατών – μελών της Ε.Ε. και των χωρών του ΟΟΣΑ δεν έχουν υποχρέωση περαιτέρω ονομαστικοποίησης μέχρι φυσικού προσώπου σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.

Προς απόδειξη του παραπάνω, οφείλουν υποχρεωτικά να προσκομίσουν:

–    Οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, βεβαίωση του οικείου Χρηματιστήριου Αξιών Αθηνών.

–    Οι αλλοδαπές ανώνυμες εταιρείες, βεβαίωση του οικείου Χρηματιστήριου και στην περίπτωση που δεν χορηγείται, μπορεί να αντικατασταθεί από ένορκη βεβαίωση του νομίμου εκπροσώπου τους ενώπιον δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή συμβολαιογράφου περί του ότι είναι εισηγμένες σε Χρηματιστήριο. Εάν στη χώρα τους δεν προβλέπεται από το νόμο ένορκη βεβαίωση, αυτή μπορεί να αντικατασταθεί από υπεύθυνη δήλωση βεβαιουμένου του γνήσιου της υπογραφής του δηλούντος από αρμόδια δικαστική ή διοικητική αρχή ή συμβολαιογράφο.

 

ΝΑΙ

  1. 7.
Αν η προσφορά δεν υπογράφεται από το νόμιμο εκπρόσωπο, συμβολαιογραφικό έγγραφο εκπροσώπησης. Αν η κατάθεση και η παράσταση κατά την αποσφράγιση των προσφορών δεν γίνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο, εξουσιοδότηση του καταθέτοντος ή του παρισταμένου.

ΝΑΙ

Σε περίπτωση που ορισμένα από τα πιο πάνω δικαιολογητικά δεν εκδίδονται ή δεν καλύπτουν στο σύνολό τους όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις, πρέπει επί ποινή αποκλεισμού να αναπληρωθούν με Ένορκη Βεβαίωση του υποψήφιου Αναδόχου ενώπιον συμβολαιογράφου ή Ειρηνοδίκη στην οποία θα βεβαιώνεται ότι ο υποψήφιος Ανάδοχος δεν βρίσκεται στην αντίστοιχη κατάσταση. Η Ένορκη αυτή Βεβαίωση θα υποβληθεί υποχρεωτικά μαζί με την Προσφορά του υποψήφιου Αναδόχου εντός του «Φακέλου Δικαιολογητικών».
9.3. Οι Ενώσεις / Κοινοπραξίες
Οι κοινοπραξίες ή οι ενώσεις θα πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά των εδαφίων 9.1 και 9.2 του παρόντος άρθρου κατά περίπτωση καθώς και τα αναφερόμενα παρακάτω, για κάθε μέλος της ένωσης ή της κοινοπραξίας. Το ανωτέρω, αναφερόμενο ποσό της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής μπορεί να καλύπτεται είτε με μία είτε με το άθροισμα περισσοτέρων εγγυητικών επιστολών των συμμετεχόντων στην κοινοπραξία ή ένωση. Κάθε μία όμως από αυτές πρέπει να αναφέρει ότι καλύπτει τις υποχρεώσεις όλων των μελών της ένωσης/κοινοπραξίας από τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό.

Α/ΑΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΟΥ

ΑΠΑΙΤΗΣΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

  1. 1.
Συμφωνητικό μεταξύ των μελών της Ένωσης/ Κοινοπραξίας όπου :

–    να συστήνεται η Ένωση/ Κοινοπραξία

–    να αναφέρεται το ποσοστό συμμετοχής κάθε Μέλους σε αυτή.

–    να αναγράφεται και να οριοθετείται με σαφήνεια το μέρος του Έργου που αναλαμβάνει κάθε Μέλος της Ένωσης/ Κοινοπραξίας στο σύνολο της Προσφοράς,

–    να δηλώνεται από κοινού ότι τα Μέλη αναλαμβάνουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον την ευθύνη από τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό και την ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών

–    να δηλώνεται ένα Μέλος ως υπεύθυνο για το συντονισμό και τη διοίκηση όλων των Μελών της Ένωσης/ Κοινοπραξίας (leader)

–    να ορίζεται κοινός εκπρόσωπος της Ένωσης/ Κοινοπραξίας και των μελών της για τη συμμετοχή της στο Διαγωνισμό και την εκπροσώπηση της Ένωσης / Κοινοπραξίας και των μελών της έναντι της Αναθέτουσας Αρχής.

ΝΑΙ

  1. 2.
Πράξη του αρμόδιου οργάνου κάθε Μέλους της Ένωσης/ Κοινοπραξίας από το οποίο να προκύπτει η έγκριση του για τη συμμετοχή του Μέλους:

–     στην Ένωση/ Κοινοπραξία, και

–     στο Διαγωνισμό.

ΝΑΙ

  1. 3.
Η ένωση ή η κοινοπραξία υποβάλλει κοινή προσφορά, η οποία υπογράφεται υποχρεωτικά είτε από όλους τους συμμετέχοντες που αποτελούν την ένωση ή την κοινοπραξία είτε από εκπρόσωπό τους εξουσιοδοτημένο με συμβολαιογραφική πράξη.

ΝΑΙ

9.4. Μελετητικά Γραφεία – Κατασκευαστικές Επιχειρήσεις

Προβλέπονται ειδικά δικαιολογητικά τα οποία αποδεικνύουν την Τεχνική Ικανότητα του υποψηφίου Αναδόχου και αναλύονται στην παράγραφο 12.4 της παρούσης