Άρθρο 11:Ελάχιστα κριτήρια ποιοτικής επιλογής / Τεχνική ικανότητα και χρηματοοικονομική επάρκεια / Δικαιολογητικά Απόδειξης Τεχνικής Ικανότητας και Χρηματοοικονομικής Επάρκειας

Ο υποψήφιος Ανάδοχος θα πρέπει να πληροί και να τεκμηριώνει επαρκώς, με ποινή αποκλεισμού, τις παρακάτω ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής, στο Διαγωνισμό:
12.1. Να διαθέτει την κατάλληλη οργάνωση, δομή και μέσα, ώστε να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις απαιτήσεις του υπό ανάθεση Έργου.
Ο υποψήφιος Ανάδοχος οφείλει να αποδείξει την ανωτέρω ελάχιστη προϋπόθεση συμμετοχής, καταθέτοντας με την προσφορά του (εντός του Φακέλου Δικαιολογητικών) τα ακόλουθα στοιχεία τεκμηρίωσης:
1.1 Δήλωση με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με :
o επιχειρηματική δομή, η οποία να καλύπτει με συγκεκριμένη τεχνογνωσία και προστιθέμενη αξία τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης του Τ.Λ.
o τομείς δραστηριότητας συναφείς με τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης του Τ.Λ.
o προϊόντα και υπηρεσίες που να απορρέουν άμες ή έμμεσα από τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης του Τ.Λ., με βάση τη διεθνή σχετική εμπειρία.

1.2 Σε περίπτωση που ο υποψήφιος προτίθεται να αναθέσει υπεργολαβικά σε τρίτους την υλοποίηση τμήματος του υπό ανάθεση Έργου τότε θα πρέπει να καταθέσει συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα καθώς και τις σχετικές δηλώσεις συνεργασίας και δήλωση όπου περιγράφει το τμήμα του Έργου που αναθέτει σε υπεργολάβο.

 Α/Α

Επωνυμία Εταιρείας Υπεργολάβου

Ονοματεπώνυμο Στελέχους Υπεργολάβου

Θέση στην Ομάδα Έργου

Ανθρωπομήνες

Ποσοστό συμμετοχής (%)

ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ (4.2)

11.2. Να έχει συνολικά ως Σύμπραξη, συνολικό κύκλο εργασιών των τριών (3) τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων ίσο με τον (ενδεικτικό) προϋπολογισμό των έργων της παρούσας Διακήρυξης χωρίς τον ΦΠΑ (Πίνακας 1 ενότητας 5). Ο κύκλος εργασιών της Σύμπραξης προκύπτει μεσοσταθμικά από τον κύκλο εργασιών των μελών της επί το ποσοστό συμμετοχής σε αυτήν, με βάση των Συμφωνητικό της Ενωσης.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος Ανάδοχος δραστηριοποιείται για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών διαχειριστικών χρήσεων, τότε ο συνολικός κύκλος εργασιών για όσες διαχειριστικές χρήσεις δραστηριοποιούνται, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το 150% του προϋπολογισμού του «Έργου».
Ο υποψήφιος Ανάδοχος οφείλει να αποδείξει την ανωτέρω ελάχιστη προϋπόθεση συμμετοχής, καταθέτοντας με την προσφορά του (εντός του Φακέλου Δικαιολογητικών) τα ακόλουθα στοιχεία τεκμηρίωσης:
Αντίγραφα ή αποσπάσματα Ισολογισμών των τελευταίων τριών (3) διαχειριστικών χρήσεων, σε περίπτωση που υποχρεούται στην έκδοση Ισολογισμών ή όσων διαχειριστικών χρήσεων έχουν κλείσει στην περίπτωση λειτουργίας μικρότερης της τριετίας ή εναλλακτικά
• Δήλωση του συνολικού ύψους του ετήσιου κύκλου εργασιών, σε περίπτωση που δεν υποχρεούται στην έκδοση Ισολογισμών ή
• Δήλωση του συνολικού ύψους του ετήσιου κύκλου εργασιών, σε περίπτωση λειτουργίας μικρότερης του έτους ή
• Βεβαίωση από αναγνωρισμένο Τραπεζικό Ίδρυμα περί της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής ικανότητας του Υποψηφίου και χρηματοδότησης μέχρι του 50% του προϋπολογισμού του παρόντος Έργου.

11.3. Να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία σε συναφή έργα.

Ως συναφή Έργα νοούνται η χρηματοδότηση, λειτουργία / διαχείριση / εκμετάλλευση τουριστικών λιμένων συμπεριλαμβανομένων επιμέρους επιστιστικών και εμπορικών χρήσεων και συναφών δραστηριοτήτων, η διαχείριση στόλου τουριστικών σκαφών κάθε είδους, καθώς και η διαχείριση υποδομών κρουαζιεροπλοίων ή/και στόλου κρουαζιεροπλοίων .
Η δραστηριότητα αυτή θα πρέπει να αποδεικνύεται ως ισόποση με τον ανωτέρω αναφερόμενο προϋπολογισμό του Εργου (χωρίς ΦΠΑ) και κατά την τελευταία 10ετία.

Ο υποψήφιος Ανάδοχος οφείλει να αποδείξει την ανωτέρω ελάχιστη προϋπόθεση συμμετοχής, καταθέτοντας με την προσφορά του (εντός του Φακέλου Δικαιολογητικών) τα ακόλουθα ελάχιστα στοιχεία τεκμηρίωσης:
Κατάλογο των κυριότερων συναφών έργων που εκτέλεσε κατά τα δέκα (10) τελευταία έτη, επισημαίνοντας τα έργα που καλύπτουν τις ανωτέρω ελάχιστες προϋποθέσεις.
Εάν ο Πελάτης είναι Δημόσιος Φορέας ως στοιχείο τεκμηρίωσης υποβάλλεται πιστοποιητικό ή πρωτόκολλο παραλαβής, που συντάσσεται από την αρμόδια Δημόσια Αρχή.
Εάν ο Πελάτης είναι ιδιώτης, ως στοιχείο τεκμηρίωσης υποβάλλεται δήλωση είτε του ιδιώτη, είτε του υποψηφίου Αναδόχου, και όχι η σχετική Σύμβαση «Έργου».
Έργα για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί τα ανωτέρω παραστατικά δεν προσμετρώνται στην εμπειρία του υποψηφίου και στο βαθμό που άλλος υποψήφιος παρουσιάσει στοιχεία ότι ο ίδιος ήταν ο ανάδοχος αυτού του έργου, η Επιτροπή προβαίνει στην απόρριψη της προσφοράς που χωρίς στοιχεία δήλωσε το σχετικό έργο.
Ο Κατάλογος Έργων πρέπει να έχει την μορφή του ακόλουθου Πίνακα:

Α/ Α

ΠΕΛΑΤΗΣ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

ΠΡΟΫΠΟ-ΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜ-ΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ (προϋπο-λογισμός)

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (τύπος & ημ/νία)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

         
         
         

Όπου
1. Στήλη 6: «ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ»: ολοκληρωμένο επιτυχώς / σε εξέλιξη. Δεν περιλαμβάνονται Εργα που βρίσκονται σε φάση ανάθεσης και δεν έχει υπογραφεί σύμβαση.
2. Στήλη 7: «ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ»: πιστοποιητικό Δημόσιας Αρχής, πρωτόκολλο παραλαβής Δημόσιας Αρχής, δήλωση πελάτη-ιδιώτη, δήλωση υποψηφίου Αναδόχου
Από τα παραπάνω έργα, ένα (1) τουλάχιστον παρόμοιο με το αντικείμενο του υπό ανάθεση «Έργου», το οποίο έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς από τον υποψήφιο Ανάδοχο, θα πρέπει να παρουσιαστεί αναλυτικά.

11.4. Δάνειο Εμπειρίας
Σχετικά με την εμπειρία και ικανότητα κατασκευής τουριστικών λιμένων, ο κάθε υποψήφιος μπορεί να στηρίζεται στις δυνατότητες άλλων φορέων, ασχέτως της νομικής φύσης των δεσμών του με αυτές. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να αποδείξει στην Αναθέτουσα Αρχή, ότι για την εκτέλεση της Σύμβασης θα έχει στη διάθεσή του τους αναγκαίους τεχνικούς πόρους, με την προσκόμιση σχετικής έγγραφης δέσμευσης των φορέων αυτών.

11.5 Τεχνικά στοιχεία
11.5.1. Εργοληπτικές Επιχειρήσεις
Κάθε Εργοληπτική Επιχείρηση που συμπράττει με τον Διαγωνιζόμενο στον διαγωνισμό μεμονωμένα ή ως μέλος Ενωσης (παράγραφος 9.3) ή Κοινοπραξίας οφείλει να εκπληρώνει τις κάτωθι προϋποθέσεις:
1. Πιστοποιητικό εγγραφής στο επαγγελματικό μητρώο της χώρας όπου είναι εγκατεστημένες με τους όρους που προβλέπονται στη νομοθεσία της χώρας αυτής.
2. Βεβαίωση που να αποδεικνύει ότι πληρούν τις ίδιες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες γίνονται δεκτοί σε αντίστοιχους διαγωνισμούς οι εγγεγραμμένοι στο ΜΕΚ σύμφωνα με το στις διατάξεις του κώδικα δημοσίων Έργων (Ν. 3669/2008),
3. Τίτλους σπουδών και επαγγελματικά προσόντα των στελεχών της επιχείρησης, κυρίως δε των Υπευθύνων για την εκτέλεση των έργων.
4. Δήλωση για το τεχνικό προσωπικό ή τις τεχνικές υπηρεσίες που θα διαθέτει ο υποψήφιος για την εκτέλεση του έργου ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι σε επιχείρηση – μέλος της Ένωσης.
5. Επίπλέον των ανωτέρω, οι Ελληνικές μόνον Εργοληπτικές Επιχειρήσεις που θα συμπράξουν με τους Ομίλους θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Θεωρημένα αποδεικτικά εξόφλησης των υποχρεώσεων των επιχει- ρήσεων και των στελεχών τους, προς το ΤΕΕ, και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΣΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔ και ΣΑΤΕ).
β) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.Δ. 1599/86 που θα αναφέρει αν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις έχουν κηρυχθεί έκπτωτες, τον λόγο της έκπτωσης, ενώ θα υποβάλλεται και φωτοαντίγραφο της απόφασης έκπτωσης.
γ) Υπεύθυνη δήλωση αποδοχής αποκλειστικής συνεργασίας με την Επιχείρηση ή τον όμιλο Επιχειρήσεων.
δ) Υπεύθυνη δήλωση για ανάθεση εκπόνηση της μελέτης και πληρωμής της στα συνεργαζόμενα μελετητικά γραφεία από την Ενωση.
11.5.2. Μελετητές ή Μελετητικά Γραφεία
1. Πτυχία των Μελετητών σε επικυρωμένα φωτοαντίγραφα.
2. Υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.Δ. 1599/86 με καταλόγους των παρομοίων μελετών που έχουν εκπονήσει οι μελετητές ή τα γραφεία
3. Υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών ή των μελετητικών γραφείων του Ν.Δ. 1599/86 περί αποδοχής της αποκλειστικής συνεργασίας τους με τους εν λόγω διαγωνιζόμενους.
4. Υπεύθυνη δήλωση Οικονομολόγου με 15ετή τουλάχιστον εμπειρία περί αποδοχής της αποκλειστικής συνεργασίας του με τους εν λόγω διαγωνιζόμενους.
Ως «αποκλειστική συνεργασία» νοείται ότι κάθε εργοληπτική επιχείρηση ή μελετητής ή εμπειρογνώμονας μπορεί να συμμετέχει επί ποινή αποκλεισμού, μόνο σε ένα υποψήφιο σχήμα.
Ο υποψήφιος Ανάδοχος, συμπληρωματικά με τα ανωτέρω, θα πρέπει να καταθέσει δηλώσεις συνεργασίας των εξωτερικών συνεργατών.
Οι ανωτέρω μελετητές θα ασκήσουν την επίβλεψη κατασκευής του έργου από την πλευρά του Αναδόχου.
Οι ανωτέρω Υπεύθυνες Δηλώσεις δεν είναι απαραίτητο να είναι θεωρημένες ως προς το γνήσιο της υπογραφής.

11.6. Να καταθέσει στοιχεία διαδικασιών ποιότητας, ήτοι:
• κατοχή πιστοποιητικού ποιότητας κατά ISO 9001:2000 σε ισχύ. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να καταθέσει το Μέλος της Ένωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό (το οποίο δεν θα είναι κατώτερο από το 30%) ή τα Μέλη της Ένωσης που αθροιστικά διαμορφώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό συγκρότησης της Ένωσης (το οποίο ομοίως δεν θα είναι κατώτερο από το 30%).