Άρθρο 20: Διαδικασία Αξιολόγησης Προσφορών

20.1. Κάθε μέλος της Ε.Δ.Δ. αξιολογεί και βαθμολογεί κάθε Τεχνική Προσφορά, συμπληρώνει με τον βαθμό, που αξιολογεί την Τεχνική Προσφορά, τον σχετικό πίνακα και τον παραδίδει στον Πρόεδρο της Ε.Δ.Δ.
Ο βαθμός κάθε κριτηρίου είναι ακέραιος και έχει ελάχιστη τιμή το μηδέν (0) και ανώτερη το δέκα (10). Οι βαθμοί που μπορεί να πάρει κάθε κριτήριο είναι οι ακόλουθοι:
0 : όταν η συγκεκριμένη προσφορά είναι μη ικανοποιητική ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο,
1-4: όταν η συγκεκριμένη προσφορά είναι ελλιπής ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο,
5-8: όταν η συγκεκριμένη προσφορά είναι ικανοποιητική ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο,
9-10: όταν η συγκεκριμένη προσφορά είναι εξαίρετη ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο.
Μια προσφορά χαρακτηρίζεται:
– μη ικανοποιητική, ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο όταν η ανταπόκρισή της στις προδιαγραφές και τις ελάχιστες απαιτήσεις του συγκεκριμένου κριτηρίου, είτε δεν υφίσταται, είτε θεωρείται ακατάλληλη για το Έργο,
– ελλιπής, ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο όταν η ανταπόκρισή της καλύπτει στοιχειωδώς τις προδιαγραφές και τις ελάχιστες απαιτήσεις του συγκεκριμένου κριτηρίου,
– ικανοποιητική, ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο όταν η ανταπόκρισή της καλύπτει πλήρως τις προδιαγραφές και τις ελάχιστες απαιτήσεις του συγκεκριμένου κριτηρίου,
– εξαίρετη, ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο όταν η ανταπόκρισή της καλύπτει πλήρως τις προδιαγραφές και τις ελάχιστες απαιτήσεις του συγκεκριμένου κριτηρίου και προσφέρει επιπλέον δυνατότητες χρήσιμες για το Έργο.
Κάθε μέλος της Ε.Δ.Δ. βαθμολογεί με ένα ακέραιο βαθμό (από το 0 έως το 10, σύμφωνα με την παραπάνω κλίμακα), κάθε ένα από τα επιμέρους στοιχεία των κριτηρίων τεχνικής αξιολόγησης. Για κάθε ένα κριτήριο υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμών των μελών της Ε.Δ.Δ.. Στη συνέχεια ο μέσος όρος των βαθμών των μελών της πολλαπλασιάζεται επί τον επιμέρους συντελεστή βαρύτητας του κάθε κριτηρίου και εξάγεται ο βαθμός της προσφοράς για το συγκεκριμένο κριτήριο. Σε όλους τους ανωτέρω υπολογισμούς η στρογγυλοποίηση φθάνει στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Το τρίτο δεκαδικό ψηφίο παραλείπεται όταν έχει τιμές 0, 1, 2, 3, 4, στρογγυλοποιείται δε προς τα άνω όταν έχει τιμές 5, 6, 7, 8, 9.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, συντάσσεται σχετικό Πρακτικό της Ε.Δ.Δ., στο οποίο καταχωρείται η αξιολόγηση της για κάθε προσφορά και για κάθε κριτήριο, ο συντελεστής βαρύτητας και ο βαθμός κάθε κριτηρίου, καθώς και το σύνολο της βαθμολογίας, καθώς και συντάσσει πίνακα βαθμολογίας των διαγωνιζομένων κατά φθίνουσα σειρά Βαθμού Τεχνικής Αξιολόγησης.
Η απόφαση και το πρακτικό της Ε.Δ.Δ. ανακοινώνονται δια τηλεομοιοτυπίας (fax) προς όλους τους διαγωνιζομένους. Επί των αποτελεσμάτων αυτών, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις ενώπιον της Ε.Δ.Δ. σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρούσας Διακήρυξη εντός πέντε (5) ημερών από της κοινοποίησης των εκάστοτε αποφάσεών της.

Διαγωνιζόμενοι, που θα υποβάλουν ελλιπή στοιχεία, για τα οποία η Ε.Δ.Δ. θα ζητήσει διευκρινίσεις και δεν θα δοθούν ή θα δοθούν ελλιπείς, καθώς επίσης διαγωνιζόμενοι, που δεν θα υποβάλουν όλα τα στοιχεία προσηκόντως, σύμφωνα με το Άρθρο 13 της παρούσας Διακήρυξης, αποκλείονται της συμμετοχής τους στην επόμενη 3η Φάση του Διαγωνισμού, με απόφαση της Ε.Δ.Δ.
Τυχόν εμφάνιση τιμών που οδηγούν στην αποκάλυψη της Οικονομικής Προσφοράς σε οιοδήποτε σημείο της Τεχνικής Προσφοράς αποτελεί λόγο απόρριψης της προσφοράς.
Η Ε.Δ.Δ. δύναται να αποφαίνεται αιτιολογημένα επί των ενστάσεων εντός δέκα (10) ημερών από την κατάθεσή τους στο Γενικό Πρωτόκολλο. Εάν, παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή τεκμαίρεται η απόρριψη της ένστασης.
Μετά την άπρακτη παρέλευση του χρόνου υποβολής ενστάσεων ή την εξέταση τυχόν υποβληθεισών, η Ε.Δ.Δ. ορίζει την ημερομηνία και ώρα αποσφράγισης των Οικονομικών Προσφορών και ενημερώνει σχετικά τους συμμετέχοντες στο στάδιο αυτό με τηλεομοιοτυπία (fax).

20.2. Αντικείμενο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών είναι η ίδια η προτεινόμενη τεχνική λύση του κάθε διαγωνιζομένου, η οποία θα περιλαμβάνει ολόκληρη τη διαδικασία από την αρχική ιδέα μελέτης, κατασκευής, στρατηγικής ανάπτυξης, εκμετάλλευσης και λειτουργίας του τουριστικού λιμένα, με ικανή και αναγκαία συνθήκη να συμπεριλαμβανονται σε επίπεδο οριστικής μελέτης τα «ελάχιστα αναγκαία αναπτυξιακά έργα» του Πίνακα 1 της Ενότητας 5 της παρούσης.
Τα Κριτήρια Αξιολόγησης των Τεχνικών Προσφορών περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δύο Ομάδες, με τους ακόλουθους επιμέρους συντελεστές βαρύτητας:

Α/Α

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

 

Ι

Σχέδιο Ανάπτυξης, Εκμετάλλευσης και Λειτουργίας του τουριστικού λιμένα  (ΣΑΕΛ) 

(80% )

Τ1Πληρότητα, σαφήνεια και ρεαλιστικότητα Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) για την προετοιμασία, την εκτέλεση, την οργάνωση και την λειτουργία / εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα, ξεχωριστά και συνολικά ως ενιαίας επένδυσης

Ειδικότερα θα αξιολογηθούν:

~  η πληρότητα της στρατηγικής προσέγγισης,

~  η μεθοδολογία αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων  του Τ.Λ.

~  η ολοκληρωμένη προσέγγιση της λειτουργίας του Τ.Λ.,

~  οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε σχέση με συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) του Τ.Λ. με άλλους αντίστοιχους Λιμένες

~  ο τρόπος προσέλκυσης πελατών,

~  η ενσωμάτωση τεχνογνωσίας στη διαχείριση – λειτουργία του Τ.Λ.,

~  η ενσωμάτωση σχετική εμπειρίας από το εξωτερικό.

 

Επιπρόσθετα, θα συνεκτιμηθούν κατά την αξιολόγηση του κριτηρίου αυτού στην τεχνική προσφορά του υποψηφίου Αναδόχου τυχόν προτάσεις για προαιρετικά έργα και υπηρεσίες, που θα εναρμονίζονται στο αντικείμενο του έργου και το ανωτέρω Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης και, βεβαίως, δεν θα αντιστρατεύονται στο ΦΕΚ χωροθέτησης του Τ.Λ..

 

35%

Τ2Πρόβλεψη και διοίκηση λήψης των απαιτούμενων / αναγκαίων αδειοδοτήσεων, συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και Φορείς κ.λπ.

5%

 

 

 

 

 

Τ3

Πληρότητα Οριστικής Μελέτης – Πληρότητα και Συμβατότητα Μελετών  και Σχεδίων (με βάση ΠΔ 696/74 όπως ισχύει και εφαρμόζεται).

 Ο Υποψήφιος θα υποβάλλει  3 τεύχη μελετών (Πίνακας 2, στήλη 2), ως εξής :

~  Μελέτη Συντήρησης  Υφιστάμενων Κτιρίων και Εγκαταστάσεων

~  Μελέτη Κατασκευής  Νέων Κτιρίων

~  Μελέτη Περιβάλλοντος Χώρου και Λοιπών Εγκαταστάσεων στο ΦΕΚ χωροθέτησης του Τ.Λ.

Η αξιολόγηση των επιμέρους μελετών θα γίνει με βάση τα υποκριτήρια του Πίνακα 2 (στήλη 5) και την βαρύτητα (ποσόστωση) των υποκριτηρίων στο Κριτήριο Τ3 (στήλη 6).

 

 

 

 

 

35%

 

Τ4

Ολοκληρωμένη προσέγγιση και πρόβλεψη συνεργιών, κινδύνων, CPM κλπ του προτεινόμενου Γενικού και Αναλυτικού Χρονοδιαγράμματος.

5%

 

ΙΙ

 

Διοίκηση του Έργου

 

(20% )

Τ5Οργάνωση και Διοίκηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών

10%

 

Τ6

Οργάνωση και Διοίκηση της επίβλεψης και των Εργοταξίων κατά την κατασκευαστική περίοδο της παραχώρησης και του συστήματος λειτουργίας του τουριστικού λιμένα.

10%

Ο διαγωνιζόμενος μπορεί τεκμηριωμένα να προτείνει Κόστος Αναπτυξιακών Έργων και Εγκαταστάσεων (ΚΑΕΕ) υψηλότερο του ελαχίστου, το οποίο θα αξιολογηθεί μόνο ως προς την τεχνική του πληρότητα και επάρκεια τεκμηρίωσης, ενώ θα χρησιμοποιηθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της επένδυσης. Το min ΚΑΕΕ ή το προσφερόμενο πάνω από αυτό, δεν αξιολογείται στην οικονομική προσφορά του υποψηφίου.

20.3. Βαθμολογία Τεχνικής Προσφοράς (ΒΤΠ):
Κάθε κριτήριο (λ.χ. Τ1,Τ2 … ) λαμβάνει τιμές από 0 έως 10. Ο υπολογισμός της Βαθμολογίας Τεχνικής Προσφοράς (ΒΤΠ) θα πραγματοποιηθεί με βάση τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

ΒΤΠ = ΤΙ *35% + Τ2*5% + Τ3*35% + Τ4*5% + Τ6*10%+ Τ7*10%

20.4. Αξιολόγηση των Οικονομικών Προσφορών

Κριτήριο αξιολόγησης των Οικονομικών Προσφορών είναι:

(α) Η Συνολική Αξία του προτεινόμενου Ετήσιου Ανταλλάγματος (ΣΑΕΑ):
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να ορίσουν στην οικονομική Προσφορά τους το Ετήσιο Αντάλλαγμα (ΕΑ), που προτίθενται να προσφέρουν προς το Ελληνικό Δημόσιο, για τον πρώτο χρόνο της παραχώρησης.
Στο πλαίσιο της Διακήρυξης, το σχετικό ετήσιο αντάλλαγμα θα αναπροσαρμόζεται αυτομάτως αυξητικά στην αρχή κάθε έτους παραχώρησης, κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό αύξησης του τιμαρίθμου του κόστους ζωής του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, όπως αυτό καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή άλλη κατά νόμο αρμόδια αρχή.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης, το προσφερόμενο ετήσιο αντάλλαγμα γίνεται υπόθεση ότι θα αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά 3%, ώστε να προκύψει η Συνολική Αξία του προτεινόμενου Ετήσιου Ανταλλάγματος (ΣΑΕΑ) σε χρονικό ορίζοντα 25ετίας (τρέχουσες τιμές).
Σημαντική Σημείωση: Στην οικονομική προσφορά θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με ανάλυση ευαισθησίας στην οποία προέβη ο υποψήφιος και στην οποία θα εκτιμάται ο καθοδικός κίνδυνος στο χρηματοοικονομικό του μοντέλο και στα μεγέθη αξιολόγησης της βιωσιμότητας της επένδυσης, ώστε να τεκμαίρεται η διατήρηση της βιωσιμότητας της επένδυσης και μετά την πρόταση του ΕΑ.

(β) Η βιωσιμότητα της επένδυσης, με βάση τα σχετικά κριτήρια της παραγράφου 20.4.

Ακόμη, η Επιτροπή ελέγχει την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική του Αναδόχου, τη συμβατότητα του προσφερόμενου ανταλλάγματος με το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της επένδυσης. Εφόσον η Ε.Δ.Δ. κρίνει αναγκαίο, μπορεί να ζητήσει διευκρινήσεις ή/και να προσκαλέσει τους υποψηφίους σε παρουσίαση του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
Οι διαγωνιζόμενοι, οι οποίοι θα υποβάλουν Οικονομική Προσφορά υπό όρους ή αόριστη ή μη αντιστοιχούσα στα στοιχεία της Τεχνικής Προσφοράς τους ή η οποία δεν πληροί τα οριζόμενα στην σχετική παράγραφο της παρούσας Διακήρυξης αποκλείονται της περαιτέρω διαδικασίας του Διαγωνισμού.
Λόγοι αποκλεισμού είναι οι ακόλουθοι:
• Δεν περιλαμβάνονται στην οικονομική προσφορά τα αναφερόμενα στην σχετική παράγραφο της παρούσας,
• Δεν έχει υπολογισθεί ορθά η Συνολική Αξία του προτεινόμενου Ετήσιου Ανταλλάγματος (ΣΑΕΑ) κατά τα κατωτέρω αναφερόμενα,
• Το χρηματοοικονομικό μοντέλο, με την ενσωμάτωση σε αυτό του Ετησίου Ανταλλάγματος αποδεικνύει ότι δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επένδυσης, ήτοι ειδικότερα και αθροιστικά:
– Οι ΝPV για προεξοφλητικά επιτόκια 4%, 5% και 6% είναι θετικές
– Ο IRR δεν είναι κάτω από 8%
Εάν τα κριτήρια αυτά δεν καλύπτονται συνολικά, τότε η οικονομική προσφορά θεωρείται ως μη-παραδεκτή και ο υποψήφιος αποκλείεται από τη διαδικασία αξιολόγησης.

20.5. Επιλογή Αναδόχου

20.5.1. Ο Διαγωνιζόμενος ή το διαγωνιζόμενο Επιχειρηματικό Σχήμα που θα συγκεντρώσει τον υψηλότερο Βαθμό Οικονομικής Προσφοράς (ΒΟΠ) θα ανακηρυχθεί προσωρινός Ανάδοχος του Έργου.

Ο ΒΟΠ θα προκύπτει σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

 

ΒΟΠ = (ΣΑΕΑ)   Χ  ΒΤΠ     Χ 100

                      ΣΑΕΑmax

 

 

Όπου:
ΣΑΕΑ: Συνολική αξία ετήσιου ανταλλάγματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα παραπάνω.
ΒΤΠ: Βαθμός Τεχνικής Προσφοράς.
ΣΑΕΑmax: Μέγιστη συνολική αξία συνολικής αξίας ετήσιου ανταλλάγματος που Προσφέρθηκε από τους υποψηφίους.

20.5.2. Σε περίπτωση που από την αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών προκύψουν πρώτοι στην κατάταξη δύο ή περισσότεροι διαγωνιζόμενοι, θα τους ζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναθέτουσας Αρχής, ύστερα από εισήγηση της Ε.Δ.Δ., να υποβάλουν μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών νέες βελτιωμένες σφραγισμένες τεχνικές και οικονομικές προσφορές. Η διαδικασία και η αξιολόγηση σε αυτήν την περίπτωση θα είναι αυτές που τηρήθηκαν για την αποσφράγιση και αξιολόγηση των αρχικών Δεσμευτικών Προσφορών.

20.5.3. Οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε πίνακα κατά φθίνουσα σειρά του Συνολικού Βαθμού τους (ΒΟΠ).
20.5.4. Η ανακήρυξη της νικήτριας προσφοράς από την Ε.Δ.Δ. δεν έχει την έννοια της ανακήρυξης του Αναδόχου, η οποία γίνεται με απόφαση του Προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής του Λ.Τ. Φωκίδας , ύστερα από σχετική εξουσιοδότηση.
Σε κάθε στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών, η αρμόδια Επιτροπή συντάσσει πρακτικά στα οποία τεκμηριώνει την αποδοχή ή την απόρριψη των προσφορών και τη βαθμολόγηση των τεχνικών προσφορών, τα οποία παραδίδει στο αρμόδιο όργανο της Αναθέτουσας Αρχής.
Η απόφαση κοινοποιείται μέσω της Υπηρεσίας εγγράφως στους διαγωνιζομένους.
Κατά του ανωτέρω πρακτικού μπορούν να υποβληθούν προσφυγές εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών.