Άρθρο 13: Προσφορές

13.1. Τρόπος Υποβολής Προσφορών
Με την υποβολή της Προσφοράς θεωρείται ότι ο υποψήφιος Ανάδοχος αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους όρους της παρούσας Διακήρυξης. Επίσης, σε περίπτωση νομικών προσώπων, θεωρείται ότι η υποβολή της Προσφοράς και η συμμετοχή στο διαγωνισμό έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο όργανο του συμμετέχοντος νομικού προσώπου.
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την Προσφορά τους είτε καταθέτοντάς την αυτοπροσώπως ή με ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, είτε αποστέλλοντάς την ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή ιδιωτικό ταχυδρομείο (courier) στην έδρα της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας, οδός …………………….. αρ. ……, ………, ……
Στην περίπτωση της ταχυδρομικής αποστολής, οι προσφορές παραλαμβάνονται με απόδειξη, με την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι θα περιέρχονται στην Αναθέτουσα Αρχή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής του διαγωνισμού.
Οι προσφορές:
1. Υποβάλλονται με τον τρόπο που καθορίζεται στην παρούσα διακήρυξη και φέρουν, στο πρωτότυπο, τη μονογραφή του προσφέροντα κατά φύλλο.

2. Υποβάλλονται στην Ελληνική Γλώσσα ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνοδευόμενες από επίσημη μετάφραση στην Ελληνική Γλώσσα. Σε περίπτωση διαφωνίας υπερισχύει η επίσημη μετάφραση στην Ελληνική Γλώσσα. Πιστοποιητικά αλλοδαπών αρχών γίνονται δεκτά, εφόσον συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στην Ελληνική Γλώσσα. Όλα τα έγγραφα των προσφορών θα πρέπει να έχουν συνταχθεί ή να έχουν επίσημα μεταφρασθεί στην Ελληνική Γλώσσα επί ποινή αποκλεισμού.

3. Είναι δακτυλογραφημένες και δε φέρουν παράτυπες διορθώσεις (σβησίματα, διαγραφές, προσθήκες κτλ.). Αν υπάρχουν διορθώσεις, προσθήκες κτλ. θα πρέπει να είναι με τα ίδια στοιχεία εκτυπωτικής μηχανής και μονογραμμένες από τον προσφέροντα, η δε αρμόδια Επιτροπή Διαγωνισμού κατά τον έλεγχο θα μονογράψει τις διορθώσεις κτλ. και γενικά θα επιβεβαιώνει ότι έγιναν πριν από την αποσφράγιση της προσφοράς.

4. Αφορούν ολόκληρο το Έργο.

Επιπλέον:
1. Αντιπροσφορά ή τροποποίηση της προσφοράς ή πρόταση που κατά την κρίση της Επιτροπής εξομοιώνεται με αντιπροσφορά, είναι απαράδεκτη και δεν λαμβάνεται υπόψη.

2. Οι μετέχοντες στο διαγωνισμό πρέπει να αναφέρουν στην προσφορά τους, ότι έλαβαν γνώση όλων των όρων της διακήρυξης. Πάντως η γνώση τους αυτή θεωρείται, ότι υπάρχει με την υποβολή της προσφοράς και χωρίς την αναφορά της σ’ αυτή. Εξάλλου, με την υποβολή της προσφοράς θεωρείται βέβαιο ότι οι διαγωνιζόμενοι είναι απολύτως ενήμεροι από κάθε πλευρά των τοπικών συνθηκών εκτέλεσης του έργου, κτλ και ότι έχουν μελετήσει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο φάκελο του διαγωνισμού.

Δε θα ληφθούν υπόψη προσφορές που είτε υποβλήθηκαν μετά από την καθορισμένη ημερομηνία και ώρα είτε ταχυδρομήθηκαν έγκαιρα, αλλά δεν έφθασαν έγκαιρα.
Η Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας, και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Φωκίδας ουδεμία ευθύνη φέρουν για τη μη εμπρόθεσμη παραλαβή της Προσφοράς ή για το περιεχόμενο των φακέλων που τη συνοδεύουν.
13.2. Περιεχόμενο Προσφορών
13.2.1. Οι Προσφορές συντάσσονται σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Διακήρυξης. Οι Προσφορές κατατίθενται μέσα σε ενιαίο σφραγισμένο φάκελο που πρέπει να περιλαμβάνει όλα όσα καθορίζονται στην παρούσα Διακήρυξη.
Ο ενιαίος σφραγισμένος φάκελος περιέχει τρεις επί μέρους, ανεξάρτητους, σφραγισμένους φακέλους, δηλαδή :

Α’: «Φάκελος Δικαιολογητικών Συμμετοχής», ο οποίος περιέχει τα νομιμοποιητικά στοιχεία και άλλα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία προσδιορίζονται στις παραγράφους 9 και 11. Τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι ταξινομημένα μέσα στον Φάκελο, με τη σειρά που ζητούνται στις αντίστοιχες παραγράφους.
Β’: «Φάκελος Τεχνικής Προσφοράς», ο οποίος περιέχει τα στοιχεία της Τεχνικής Προσφοράς του υποψήφιου Αναδόχου, όπως αυτά απαιτούνται από την παρούσα Διακήρυξη.
Γ’: «Φάκελος Οικονομικής Προσφοράς», ο οποίος περιέχει τα στοιχεία της Οικονομικής Προσφοράς του υποψήφιου Αναδόχου, όπως αυτά απαιτούνται από την παρούσα Διακήρυξη.

Εκτός Φακέλων θα υποβληθούν:
• η Εγγύηση Συμμετοχής στο Διαγωνισμό,
• η Αίτηση συμμετοχής στο Διαγωνισμό, η οποία θα υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του διαγωνιζομένου. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται και από δήλωση του διαγωνιζομένου, για τον διορισμό αντικλήτου με τα πλήρη στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, fax κλπ) για κάθε επικοινωνία ή κοινοποίηση εγγράφων, που τυχόν απαιτηθεί. Προκειμένου περί επιχειρηματικού σχήματος, ο νόμιμος εκπρόσωπος θα είναι κοινός για όλα τα μέλη του, όμως η Αίτηση και η Δήλωση θα υπογράφονται από τους νόμιμους εκπροσώπους όλων των μελών του. Ο ως άνω διοριζόμενος αντίκλητος θα δηλώσει εγγράφως την αποδοχή του διορισμού του, υποβάλλοντας αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση, η οποία συνυποβάλλεται με τα παραπάνω, εκτός των Φακέλων.

Οι ανωτέρω Φάκελοι θα υποβληθούν ως εξής :

Δικαιολογητικά Συμμετοχής:

  1. 1.     ένα (1) πρωτότυπο
  2. 2.     ένα (1) ακριβές αντίγραφο

που θα περιλαμβάνονται στον σφραγισμένο φάκελο Δικαιολογητικά Συμμετοχής.

Τεχνική Προσφορά:

  1. 1.     ένα (1) πρωτότυπο
  2. 2.     ένα (1) ακριβές αντίγραφο
  3. 3.     ένα (1) αντίγραφο σε CD

που θα περιλαμβάνονται στον σφραγισμένο φάκελο Τεχνικής Προσφοράς.

 

Οικονομική Προσφορά:

  1. 1.    ένα (1) πρωτότυπο
  2. 2.    ένα (1) αντίγραφο σε CD

που θα περιλαμβάνονται στον σφραγισμένο φάκελο Οικονομικής Προσφοράς.

Ο ενιαίος σφραγισμένος φάκελος πρέπει να φέρει την ένδειξη:

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ για το Διαγωνισμό του Έργου:

 

«ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ              ΜΕΛΕΤΗΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ,ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ              ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΙΤΕΑΣ»

 

ΑΡ. ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ: ………./2012

AΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας – Λιμενική Επιτροπή

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ : __ /__ /2012

Όλοι οι επιμέρους φάκελοι αναγράφουν την επωνυμία και διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φαξ και τυχόν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υποψήφιου Ανάδοχου, τον τίτλο του Διαγωνισμού και τον τίτλο του φακέλου (π.χ. Δικαιολογητικά κ.λ.π.).
Σε περίπτωση Ένωσης/ Κοινοπραξίας πρέπει να αναγράφονται η πλήρης επωνυμία και διεύθυνση, καθώς και αριθμός τηλεφώνου, φαξ και τυχόν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλων των μελών της.
Απαγορεύεται η χρήση αυτοκόλλητων φακέλων που είναι δυνατόν να αποσφραγιστούν και να επανασφραγιστούν χωρίς να αφήσουν ίχνη.
Οι προσφορές υποβάλλονται στην Ελληνική γλώσσα, με εξαίρεση τα συνημμένα στην Τεχνική Προσφορά έντυπα, σχέδια και λοιπά τεχνικά στοιχεία που μπορούν να είναι και στην Αγγλική γλώσσα.
Σε ένα από τα αντίτυπα που ορίζεται ως πρωτότυπο και σε κάθε σελίδα του, πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η λέξη “ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ” και να μονογράφεται από τον υποψήφιο Ανάδοχο. Το περιεχόμενο του πρωτοτύπου είναι επικρατέστερο από τα άλλα αντίτυπα, σε περίπτωση ασυμφωνίας αυτών με το πρωτότυπο.
Για την εύκολη σύγκριση των προσφορών πρέπει να τηρηθεί στη σύνταξή τους, η τάξη και η σειρά των όρων της Διακήρυξης.
Οι απαντήσεις σε όλες τις απαιτήσεις της Διακήρυξης πρέπει να είναι σαφείς. Δεν επιτρέπονται ασαφείς απαντήσεις της μορφής “ελήφθη υπόψη”, “συμφωνούμε και αποδεχόμεθα”, κλπ.
Οι προσφορές πρέπει να είναι δακτυλογραφημένες και δεν πρέπει να φέρουν ξυσίματα, σβησίματα, διαγραφές, προσθήκες κλπ. Εάν υπάρχει στην Προσφορά οποιαδήποτε διόρθωση, πρέπει να είναι καθαρογραμμένη και μονογραμμένη από τον υποψήφιο Ανάδοχο. Όλες οι διορθώσεις θα πρέπει να αναφέρονται ανακεφαλαιωτικά στην αρχή της Προσφοράς. Η αρμόδια Επιτροπή προσυπογράφει το ανακεφαλαιωτικό φύλλο με τις τυχόν, διορθώσεις και τις αναφέρει στο συντασσόμενο πρακτικό, ώστε να αποδεικνύεται αδιαφιλονίκητα ότι προϋπήρχαν της ημερομηνίας αποσφράγισης.
Σε περίπτωση που στο περιεχόμενο της Προσφοράς χρησιμοποιούνται συντομογραφίες (abbreviations), για τη δήλωση τεχνικών ή άλλων εννοιών, είναι υποχρεωτικό για τον υποψήφιο Ανάδοχο να αναφέρει σε συνοδευτικό πίνακα την επεξήγησή τους.
Με την υποβολή της Προσφοράς θεωρείται βέβαιο, ότι ο υποψήφιος Ανάδοχος είναι απολύτως ενήμερος από κάθε πλευρά των τοπικών συνθηκών εκτέλεσης του «Έργου» και ότι έχει μελετήσει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο φάκελο Διαγωνισμού.
Αντιπροσφορά ή τροποποίηση της Προσφοράς ή πρόταση που κατά την κρίση της αρμόδιας Επιτροπής εξομοιώνεται με αντιπροσφορά είναι απαράδεκτη και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών δεν γίνεται αποδεκτή αλλά απορρίπτεται ως απαράδεκτη κάθε διευκρίνιση, τροποποίηση ή απόκρουση όρου της Διακήρυξης ή της Προσφοράς. Διευκρινίσεις δίνονται μόνο όταν ζητούνται από την αρμόδια Επιτροπή και λαμβάνονται υπόψη μόνο εκείνες που αναφέρονται στα σημεία που ζητήθηκαν. Στην περίπτωση αυτή η παροχή διευκρινίσεων είναι υποχρεωτική για τον υποψήφιο Ανάδοχο και δεν θεωρείται αντιπροσφορά.
Οι προσφορές αφορούν ολόκληρο το έργο.
Οι διευκρινίσεις των υποψηφίων Αναδόχων πρέπει να δίνονται γραπτά, εφόσον ζητηθούν, σε χρόνο που θα ορίζει η αρμόδια Επιτροπή.

13.2.2. Περιεχόμενα Φακέλου «Δικαιολογητικά Συμμετοχής»
Ο φάκελος «ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» που θα υποβάλει κάθε υποψήφιος Ανάδοχος πρέπει να περιέχει τα νομιμοποιητικά στοιχεία και άλλα απαραίτητα δικαιολογητικά του υποψήφιου Αναδόχου προς τις τυπικές, χρηματοοικονομικές και τεχνικές απαιτήσεις συμμετοχής στον Διαγωνισμό και τα οποία προσδιορίζονται –πέραν του παρόντος- στα Κεφάλαια 9, 10 και 12 της παρούσης.
13.2.3. Περιεχόμενα Φακέλου «Τεχνική Προσφορά»
Ο φάκελος «ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ» που θα υποβάλει ο υποψήφιος Ανάδοχος πρέπει να περιέχει, τα παρακάτω:

1Σχέδιο Ανάπτυξης, Εκμετάλλευσης και Λειτουργίας του Τουριστικού Λιμένα Ιτέας (ΣΑΕΛ), συνοδευμένο από Χρονοδιάγραμμα  και Οριστικές Μελέτες με Αναλυτικό Προϋπολογισμό Κόστους,
1.1Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης (Master Plan) Προετοιμασίας, Οργάνωσης και Εκμετάλλευσης του τουριστικού λιμένα Ιτέας στο οποίο θα αναλύονται και θα τεκμηριώνονται

  • η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Υποψήφιος για την ανάπτυξη και τοποθέτηση (positioning) του Τ.Λ. στον ανταγωνισμό (αναγνώριση υφιστάμενης κατάστασης, προϊόντα και υπηρεσίες, προώθηση της ΖΝΑ Κορινθιακού, προσέλκυση σκαφών, μεμονωμένων και στολίσκων κοκ),
  • ο τρόπος σχεδιασμού και ανάπτυξης του τουριστικού λιμένα, ανάλυση και κωδικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Τ.Λ. (σε συνδυασμό με τα προτεινόμενα προαιρετικά έργα και υπηρεσίες) προς τους δυνητικούς πελάτες κ.λπ.
  • τα αναγκαία τεχνικά έργα και οι λοιπές εγκαταστάσεις,  που αντιστοιχούν στις παραγράφους α, β και γ της ενότητας 3.1 της παρούσης,
  • ο προτεινόμενος από τον διαγωνιζόμενο τρόπος εκμετάλλευσης και λειτουργίας  του τουριστικού λιμένα (ανταγωνισμός, τιμολογιακή πολιτική για προσέλκυση πελατών διαφόρων κατηγοριών, μόνιμες  και εποχιακές θέσεις, παρεχόμενες υπηρεσίες, καινοτομία οργάνωσης της διαχείρισης, μέθοδοι ανίχνευσης των προτιμήσεων και εξυπηρέτησης του πελάτη κ.ο.κ.).
  • η κωδικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Τ.Λ. και η συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) με επιλεγμένους Τ.Λ. των Ζ.Ν.Α. Σαρωνικού, Κορινθιακού  και Ιονίου, προκειμένου να συνεκτιμηθεί και τεκμηριωθεί το επίπεδο ανταγωνιστικότητας που στοχεύει ο υποψήφιος για την ανάπτυξη του Τ.Λ.

Σημαντική σημείωση: Η ποσοτικοποιημένη χρηματοοικονομική ανάλυση βιωσιμότητας αποτελεί συστατικό στοιχείο της οικονομικής προσφοράς και όχι του MasterPlan. Οποιαδήποτε αναφορά  στην παρούσα ενότητα σε ύψος τιμολόγησης, έσοδα, δαπάνες κ.λπ., συνεπάγεται αυτόματα την ακύρωση της προσφοράς στο σύνολό της.

Στο σχέδιο εκμετάλλευσης θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από τον υποψήφιο για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες.

 

1.2Αναλυτικό Συνολικό Χρονοδιάγραμμα με τις εξής απαιτήσεις:

  • Ανάλυση των εργασιών (έργα, κατασκευές κ.λπ.) με κωδικοποιημένη μορφή
  • Για κάθε επί μέρους έργο και εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσει ο Ανάδοχος στη χερσαία ζώνη του τουριστικού λιμένα, θα καθορίζονται ημερομηνίες έναρξης των ενεργειών αδειοδοτήσεων, εγκατάστασης, κατασκευής και ημερομηνία περάτωσης χωρίς προϋποθέσεις άλλες, πλην ανωτέρας βίας (επιμέρους χρονοδιαγράμματα).
  • Τα επί μέρους έργα / κατασκευές στον χώρο του τουριστικού λιμένα συνθέτουν το Αναλυτικό Συνολικό Χρονοδιάγραμμα, στο οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αναγκαία αλληλουχία τους και έτσι να προκύψει η κρίσιμη για το έργο σειρά έργων,  κατασκευών και προϋποθέσεων, η ενεργοποίηση της λειτουργίας του λιμένα κ.λπ.
  • Κατά τη σύνταξη των χρονοδιαγραμμάτων θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις του άρθρου 2 της Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων.

 

1.3Τεύχη Οριστικών Μελετών.

 Ο Υποψήφιος θα υποβάλλει  τα ακόλουθα τεύχη στο στάδιο οριστικής μελέτης :

  1. 1.    Μελέτη Συντήρησης  Υφιστάμενων Κτιρίων και Εγκαταστάσεων
  2. 1.    Μελέτη Κατασκευής  Νέων Κτιρίων
  1. Μελέτη Περιβάλλοντος Χώρου και Λοιπών Εγκαταστάσεων

 

Στα τεύχη αυτά θα αναφέρονται :

  • Τεχνικές Εκθέσεις μετά του αναγκαίου αναλυτικού προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην απόφαση χωροθέτησης του Λιμένα, τα έργα της χερσαίας ζώνης ανά κτίρια και εγκαταστάσεις σε κάθε Ο.Τ. που έχουν κατασκευασθεί και εκείνα που υπολείπονται, με βάση την περιγραφή του Πίνακα 1 της παρούσης και τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ χωροθέτησης του Τ.Λ.
  • Θα καλύπτονται οι απαιτήσεις ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες κατά επιμέρους έργο και συνολικά κατά κατηγορία (ελάχιστα αναγκαία και προαιρετικά αναπτυξιακά έργα) «Τεχνικής Προσφοράς»,
  • Τα άρθρα τιμολογίου (βάσει ΥΠΕΧΩΔΕ) θα καθορισθούν από τον ανάδοχο, βάσει των εργασιών που θα δεσμευθεί στην προσφορά του να εκτελέσει σε κάθε κτίριο και, τα οποία, θα αξιολογηθούν από την επιτροπή.

Ειδικότερα, ο Υποψήφιος θα υποβάλει τρία τεύχη Μελετών, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται :

 

Μελέτες – Είδη Παρεμβάσεων

Κωδικοί

Πλήθος Κτιρίων – Εγκαταστάσεων

Μελέτη Συντήρησης  Υφιστάμενων Κτιρίων και Εγκαταστάσεων

 

Κ1-Κ6,

Κ10-Κ12

 

1

Μελέτη Κατασκευής  Νέων Κτιρίων

Κ7-Κ9,

Κ13-Κ15

6

Μελέτη Περιβάλλοντος Χώρου και Λοιπών Εγκαταστάσεων

 

 

Ε1-Ε6

 

1

ΣΥΝΟΛΑ

8

 

Η αξιολόγηση των παραπάνω θα λάβει χώρα στο στάδιο αξιολόγησης των Τεχνικών Προσφορών (παράγραφος 20.2) με βάση τις οδηγίες του Πίνακα 2 που ακολουθεί.

Η έλλειψη τεύχους μελέτης συνεπάγεται τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ του Υποψηφίου.

2Διοίκηση του Έργου
2.1Οργάνωση και Διοίκηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων του Έργου.
2.2Οργάνωση και Διοίκηση των διαδικασιών εκπόνησης των Μελετών Εφαρμογής.
2.3Οργάνωση και Διοίκηση της επίβλεψης του Έργου από την πλευρά του Αναδόχου σε συνεργασία με την Προϊσταμένη Αρχή.

Οργάνωση και Διοίκηση της συγκρότησης και λειτουργίας των Εργοταξίων. Πρόβλεψη μεθόδων και συστημάτων ασφάλειας των εργαζομένων στα εργοτάξια. Διασφάλιση της ποιότητας των υλικών και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων (εκροών) των έργων.

2.4.Οργάνωση και Διοίκηση της λειτουργίας του τουριστικού λιμένα. Πιθανές καινοτόμες μέθοδοι πληροφόρησης πελατών, παρεχόμενες υπηρεσίες με έμφαση στην ικανοποίηση των πελατών και μέθοδοι μέτρησης αυτής της ικανοποίησης.

Επισημαίνεται ότι στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης (Master Plan) δεν επιτρέπεται, επί ποινή αποκλεισμού, καμία αναφορά σχετικά με την ακολουθητέα τιμολόγηση, το ύψος του καταβαλλομένου ετησίου ανταλλάγματος προς το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΦΩΚΙΔΑΣ, δεδομένου ότι το στοιχείο αυτό θα συμπεριληφθεί και θα αποτελέσει στοιχείο αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς.

Μελέτες που θα πρέπει να υποβληθούν

Κωδικός

Κτιριακής ή άλλης Εγκατάστασης

(από Πίνακα 1)

Κτίρια

(με βάση ΦΕΚ Χωροθέτησης και κωδικοποίηση Πίνακα 1 Διακήρυξης)

Περιεχόμενο Μελετών που απαιτούνται κατά την υποβολή της προσφοράς

Υποκριτήρια Αξιολόγησης

Βαρύτητα

Υποκριτηρίου στο Κριτήριο Τ3

(1)

 

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

 

1

 

Μελέτη Συντήρησης  Υφιστάμενων

Κτιρίων και Εγκαταστάσεων

 

Κ1 έως και Κ6

 

Κ10 έως και Κ12

Μελέτη Συντήρησης και αλλαγής υφιστάμενης χρήσης (όπου προβλέπεται με βάση ΦΕΚ χωροθέτησης)

  • Τεχνική Πληρότητα Μελέτης
  • Λειτουργική Ενσωμάτωση όλων των αναγκαίων επεμβάσεων

30%

 

 

2

 

 

Μελέτη Κατασκευής  Νέων

Κτιρίων

 

Κ7 έως και Κ9

 

Κ13 έως και Κ15

  • Μελέτη Αρχιτεκτονική
  • Μελέτη Στατική των Κτιρίων
  • Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων
  • Μελέτη Ενεργειακή
  • Μελέτη ενεργειακής και παθητικής πυροπροστασίας
  • ΣΑΥ – ΦΑΥ (κατά την έκδοση της άδειας)
  • Λειτουργικότητα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού
  • Πληρότητα Μελετών
  • Συμβατότητα με θεσμικές και κανονιστικές οδηγίες

50%

 

 

 

 

3

 

 

 

Μελέτη Περιβάλλοντος Χώρου και Λοιπών Εγκαταστάσεων

 

 

 

 

Ε1 έως και Ε6

  • Μελέτη Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου
  • Μελέτη κοινόχρηστου οδοφωτισμού
  • Μελέτη εγκατάστασης και χρήσης ειδικού Η/Μ εξοπλισμού
  • Μελέτη συμπλήρωσης – συστήρησης εσωτερικών Δικτύων ΟΚΩ
  • Μελέτη διασύνδεσης ΟΚΩ με αντίστοιχα δίκτυα της πόλης της Ιτέας
  • Λειτουργικότητα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού
  • Πληρότητα Μελετών
  • Συμβατότητα με θεσμικές και κανονιστικές οδηγίες

20%

ΣΥΝΟΛΑ

100%

13.2.4. Περιεχόμενα Φακέλου «Οικονομική Προσφορά»

α. Ο Φάκελος Γ΄ θα περιλαμβάνει:
• Συμπληρωμένο το «Έντυπο της Οικονομικής Προσφοράς» (υπόδειγμα στο Παράρτημα 6), με αναφορά εγγράφως και αριθμητικώς στο ποσό του προσφερόμενου ετησίου ανταλλάγματος (ΕΑ).
• Πίνακα υπολογισμού της Συνολικής Αξίας του προτεινόμενου Ετήσιου Ανταλλάγματος (ΣΑΕΑ) σε χρονικό ορίζοντα 25ετίας (τρέχουσες τιμές). Ο τρόπος υπολογισμού του ΣΑΕΑ δίδεται στην παράγραφο 21.5.
• Υπεύθυνη δήλωση τις προτεινόμενης τιμολογιακής πολιτικής κατά τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας της μαρίνας, σύμφωνα με το άρθρο 2.3.9 της Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων.
• Παράρτημα με το αναλυτικό Επιχειρηματικό Σχέδιο της επένδυσης.

Το Συνολικό Ετήσιο Αντάλλαγμα (ΣΕΑ) που αποτελεί τη βάση αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς του Αναδόχου, δεν θα πρέπει για την πρώτη χρονιά της παραχώρησης να είναι κατώτερο των 65.000,00 €.
Στο ετήσιο αντάλλαγμα δεν προστίθεται ΦΠΑ, ενώ προβλέπεται χαρτόσημο. Μέρος του ΣΕΑ, ήτοι ποσό εκ 47.000 € θα κατατίθεται από τον Ανάδοχο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στη ΔΟΥ … ή όπως θα ορίζεται στη σχετική σύμβαση με το Υ.Πο.Τ. Η διαφορά του ποσού αυτού από το προσφερθέν ετήσιο αντάλλαγμα κατατίθεται υπέρ του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας. Τα παραπάνω θα εξειδικευθούν κατά την υπογραφή των Συμβάσεων το Αναδόχου με:
• Το Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού (Υποχρεώσεις Φορέα Διαχείρισης και ρυθμιστικό πλαίσιο, χρήση και λειτουργία του τουριστικού Λιμένα, χρόνος παραχώρησης, ετήσιο αντάλλαγμα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου κ.λπ.),
• Το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας (Χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων, Συντήρηση του τουριστικού Λιμένα, ετήσιο αντάλλαγμα υπέρ του Λ.Τ.Φ., εγγυήσεις και ασφάλειες κ.λπ.).

Το ανωτέρω ελάχιστο ΣΕΑ έχει υπολογισθεί ως λογικό ελάχιστο αντάλλαγμα μετά από «δοκιμές» (ανάλυση ευαισθησίας) στο βασικό ενδεικτικό χρηματοοικονομικό μοντέλο της Επένδυσης όπως παρουσιάζεται υποβοηθητικά και ενδεικτικά στο Παράρτημα 4 της παρούσας, επιτρέποντας στον Ανάδοχο να καταρτίσει το δικό του μοντέλο, με βάση τον ΑΠΚ που θα προτείνει, την οργάνωση της λειτουργίας του τουριστικού λιμένα, τις πιθανές πρόσθετες υπηρεσίες και την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει.
Εφιστάται η προσοχή των διαγωνιζομένων στην ορθή συμπλήρωση του εντύπου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο παρόν άρθρο.

β. Το Έντυπο Οικονομικής Προσφοράς σφραγίζεται και υπογράφεται από τους : (i) ημεδαπό ή αλλοδαπό διαγωνιζόμενο φυσικό πρόσωπο ή (ii) νόμιμο εκπρόσωπο του διαγωνιζόμενου ημεδαπού ή αλλοδαπού Ν.Π. ή συνεταιρισμού ή (iii) νόμιμους εκπροσώπους των εταιρειών – μελών της κοινοπραξίας ή ένωσης, οι οποίοι επίσης σφραγίζουν και μονογραφούνε όλα τα φύλλα αυτού. Οικονομική Προσφορά που θα υποβληθεί ανυπόγραφη ή χωρίς να έχουν μονογραφηθεί όλα τα πρωτότυπα φύλλα αυτής, είναι άκυρη και δε λαμβάνεται υπόψη.

Οι προσφορές πρέπει να είναι δακτυλογραφημένες. Τυχόν ασάφειες, διορθώσεις, διαγραφές, παραπομπές ή γενικά αλλοίωση του κειμένου του Εντύπου της Οικονομικής Προσφοράς ή και διατύπωση σχολίων ή αιρέσεων ή όρων σε αυτό, θα θεωρηθούν ως επιφυλάξεις επί των όρων του Διαγωνισμού και οι Οικονομικές αυτές Προσφορές θα απορρίπτονται. Επισημαίνεται ότι εναλλακτικές προσφορές ή προσφορές για την χρήση και εκμετάλλευση μέρους του Τουριστικού Λιμένα δεν γίνονται δεκτές.

γ. Το Επιχειρηματικό Σχέδιο αποτελεί Παράρτημα της Οικονομικής Προσφοράς, ορίζει και αιτιολογεί με σαφήνεια τις κύριες οικονομικές παραδοχές και ενέργειες, που στηρίζουν το ΣΑΕΛ. Ειδικότερα, θα πρέπει να παρουσιάζεται σε ανάπτυξη το κατά την άποψη του υποψηφίου Αναδόχου χρηματοοικονομικό μοντέλο, το οποίο συνοδεύει και τεκμηριώνει το Επιχειρηματικό Σχέδιο, εξυπηρετεί την στρατηγική του Αναδόχου, με αναφορά στα κατωτέρω στοιχεία για το χρονικό ορίζοντα εικοσιπενταετίας ως εξής :
1. Γενικές και μακροοικονομικές παραδοχές που πιθανά επηρεάζουν το Έργο (π.χ. πληθωρισμός, κόστος δανεισμού, μέσες αποδόσεις ανάλογων έργων, συστηματικοί και άλλοι κίνδυνοι του Έργου και πλαίσιο πρόβλεψης και αντιμετώπισής τους).
2. Συνεκτίμηση ολικό προϋπολογισμό επενδύσεων ανά κατηγορία επενδύσεων (Συμπληρωματικά Αναγκαία Έργα υποδομής και Προαιρετικά Έργα) και χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους.
3. Κατάρτιση χρηματοοικονομικού μοντέλου εκμετάλλευσης και βιωσιμότητας της επένδυσης. Εντοπισμός των βασικών (κύριων) μεταβλητών που το επηρεάζουν.
4. Τιμολογιακή πολιτική και εκτιμώμενες ροές εσόδων ανά κατηγορία / δραστηριότητα ανά έτος. Ειδικότερα, ως προς τις παρεχόμενες από τον τουριστικό λιμένα υπηρεσίες, θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε εκτιμήσεις για το ρυθμό αύξησης της πληρότητας ανά έτος κλπ.
5. Πρόβλεψη / κατανομής λειτουργικών δαπανών κατά κατηγορία / δραστηριότητα ανά έτος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου οργάνωσης της εκμετάλλευσης, των νέων θέσεων εργασίας, του κόστους συντήρησης, της ασφάλισης των εγκαταστάσεων κ.λπ.. Εκτίμηση του νεκρού σημείου πριν και μετά το ετήσιο μίσθωμα.
6. Ανάλυση / πρόβλεψη των ταμειακών ροών ανά έτος για την υπό μελέτη 25ετία.
7. Εκτίμηση της Καθαράς Παρούσας Αξίας (NPV) για προεξοφλητικά επιτόκια 4%, 5% και 6% και του Εσωτερικού βαθμού απόδοσης (IRR) χωρίς το Ετήσιο Αντάλλαγμα.
8. Εκτίμηση αντίστοιχα της NPV για προεξοφλητικά επιτόκια 4%, 5% και 6% και του IRR με συνεκτίμηση στις ροές κόστους του προσφερομένου Ετησίου Ανταλλάγματος.
9. Διενέργεια ανάλυσης ευαισθησίας, από την οποία να τεκμηριώνεται η διατήρηση της βιωσιμότητας και αποδοτικότητας της επένδυσης μετά την «επιβάρυνση» του συνολικού προσφερόμενου ετησίου ανταλλάγματος (μισθώματος). Η ανάλυση ευαισθησίας θα πρέπει να διενεργηθεί ως προς τον καθοδικό κίνδυνο της επένδυσης σε τρείς τουλάχιστον από τις «κύριες» μεταβλητές του μοντέλου, όπως θα τις έχει προσδιορίσει και αποτιμήσει ο υποψήφιος Ανάδοχος.

13.3. Εναλλακτικές Προσφορές
Εναλλακτικές Προσφορές δε γίνονται δεκτές και απορρίπτονται ως απαράδεκτες.
Ο υποψήφιος Ανάδοχος, ο οποίος θα υποβάλλει τέτοιας φύσης προτάσεις, δεν δικαιούται σε καμία περίπτωση να διαμαρτυρηθεί ή να επικαλεστεί λόγους προσφυγής κατά της απόρριψης των προτάσεων αυτών.
Η προσφορά προαιρετικών προϊόντων ή υπηρεσιών τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Διακήρυξης δεν αποκλείεται, θα διαχωρίζεται όμως σαφώς, τόσο στην Τεχνική όσο και στην Οικονομική Προσφορά και θα διευκρινίζεται ότι πρόκειται περί προσφοράς προαιρετικών προϊόντων ή υπηρεσιών.
13.4. Τιμές Προσφορών – Νόμισμα
Οι τιμές των Προσφορών που αφορούν στο Ετήσιο Αντάλλαγμα θα εκφράζονται σε Ευρώ.
θα λαμβάνεται υπόψη για τη σύγκριση των προσφορών το προσφερόμενο Ετήσιο Αντάλλαγμα με τιμή χωρίς ΦΠΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 21.5 της παρούσης.
Προσφορά που δε δίδει τιμή σε Ευρώ ή δίδει τιμή σε συνάλλαγμα ή με ρήτρα συναλλάγματος απορρίπτεται ως απαράδεκτη.
Δεν γίνονται δεκτές προσφορές για μέρος του Έργου ή με διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά φάση υλοποίησης του Έργου.