Άρθρο 06: Λειτουργία τις Κυριακές

1. Επιτρέπεται, προαιρετικά, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:
α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.
β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
γ) Την Κυριακή των Βαΐων.
2) Επιτρέπεται, προαιρετικά, η λειτουργία όλες τις Κυριακές του έτους των εμπορικών καταστημάτων με συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα, υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και β) να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου « shops-in-a-shop».

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 15:02 | ΣΑΒΒΑΣ ΤΖΑΚΗΣ

    κυριοι την εποχη που θελατε να επιβαλλεται το συνεχες ωραριο 9-9μμ να ειναι ανοιχτα τα καταστηματα το ιδιο παραμυθι μας λεγατε , οτι θα ερθει η αναπτυξη , οτι θα δημιουργηθουν θεσεις εργασιας κτλ κτλ κτλ ……. απο οτι ειδατε ομως σε εκεινο το συστημα δεν ευννοηθηκαν οι μικρομεσαιες επιχειρησεις αλλα μονο τα πολυκαταστηματα και η ιδια η αγορα το απερριψε το συνεχες ωραριο και ολη η αγορα λειτουργει με διακεκομενο ωραριο και αντι να εχουμε θεσεις εργασιας εχουμε 1200000 ανεργους με 93500 θεσεις ανεργιας το 2012 μονο στο εμποριο …….. τωρα μας καλειτε να δουλεψουμε και κυριακες….. ΜΕ ΤΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ? εχει λεφτα ο κοσμος για να ψωνισει? … εχει λεφτα ο επιχειρηματιας για να αυξησει και αλλο τα λειτουργικα εξοδα της επιχειρησης του?….. το ξερετε οτι το 70% των εμπορουπαλληλων της πατρας ειναι απληρωτο 1-2-3-4 μηνες? ….. το ξερετε οτι αρκετοι καταστηματαρχες δεν δινουν ουτε το επιδομα αδειας η τις υπερωριες η το δωρο στους εμπορουπαλληλους τους? ….. και ζητατε να δουλεψουν οι εμπορουπαλληλοι ΧΩΡΙς ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ , ακομη μια μερα της εβδομαδας ? Το μετρο που προτεινεται ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ …….αν θελανε και βλεπανε οι εμποροι οτι υπαρχει καταναλωτικο κοινο , οι ιδιοι θα τα ανοιγανε και μεσημερι και απογευμα (μιας και εχουν ηδη το νομοθετικο πλαισιο για να το κανουν αυτο) ……. γι αυτο και με αυτα τα επιχειρηματα ΛΕΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΩ (ΕΛΠΙΖΩ) ΚΑΙ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 15:21 | Αντώνης Γούσης

    Σας ξαναστέλνω την διαμαρτυρία μου και απαιτώ να την δημοσιεύσετε. Είναι αδιανόητο να λογοκρίνετε μηνύματα τα οποία δεν έχουν ούτε ύβρεις ούτε φεύγουν εκτός της ιστορικής αλήθειας.

    Δεν ξανααγράφω όσα έγραψα στο πρώτο μήνυμά μου το οποίο δεν δημοσιεύσατε, τουλάχιστον επιτρέψατε την δημοσιεύση της θέσης μου: μαζί με όλη την οικογένεια μου σας δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην κατάργηση της Αργίας της Κυριαςκή.

    Αντώνης Γούσης
    Αξιωματικός ΕΛΑΣ

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 15:00 | Μαρία

    Πιστεύω ότι αν κάποιος έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να ψωνίσει μπορεί να το κάνει κάποια στιγμή μέσα στις 6 εργάσιμες ημέρες που ήδη έχουμε. Το πρόβλημά του σίγουρα δεν είναι η αργία της Κυριακής.Επίσης, σε ένα κράτος όπου η πλειοψηφία των πολιτών είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θεωρώ ότι η αργία της Κυριακής είναι καθ’ όλα νόμιμη και πρέπει να είναι σεβαστή απ ‘όλους. Άλλωστε οι ρησκευτικές πεποιθήσεις όλων των ανθρώπων είναι σεβαστές, πόσο μάλλον όταν πρόκειται γι’ αυτές της πλειοψηφίας. Ακόμη, θεωρώ κι εγώ ότι οι μικρές επιχειρήσεις περισσότερο θα ταλανιστούν παρά θα ενισχυθούν αν ισχύσει αυτή η νέα πρόταση.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 15:53 | Αθανάσιος ΑΔΑΜ

    Η Κυριακή είναι η ημέρα του Κυρίου και όχι του μαμωνά. Ποιά είναι αυτή η ανάγκη που είναι τόσο επιτακτική για να γίνει η Κυριακή εργάσιμη; Μήπως για να κλείσουν όλα τα μικρομάγαζα και να μείνουν οι απρόσωπες πολυεθνικές ιδιοκτησίας γνωστών κύκλων που λυμαίνονται τον πλανήτη; Τί έπαθε ο κόσμος που εδώ και αιώνες δούλευε 6 ημέρες την εβδομάδα; Είμαι Χριστιανός ορθόδοξος και δεν ανέχομαι την κατάφορη προσβολή που γίνεται στο πρόσωπό μου, στην πλειονότητα των συμπολιτών μου που είναι ορθόδοξοι στο θρήσκευμα, και τελικά στο Σύνταγμα της χώρας μας που αρχίζει με την φράση «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Αν μή τι άλλο αυτό που επιχειρείται ονομάζεται εμπαιγμός του λαού και της χώρας.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 15:32 | Λεωνίδας

    Κάθε προσπάθεια που υπονομεύει τα διακαιώματα θρησκευτικής έκφρασης και αντιβαίνει τους ισχύοντες νόμους εργατικού δικαίου, καταδικάζεται από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και της Ευρωπαικής κοινότητας.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 14:33 | ελένη

    Το να μένει η Κυριακή ελέυθερη και να μπορούν οι άνθρωποι
    (μέλη της οικογένειας, φίλοι, γνωστοί κλπ )να συνυπάρχουν για λίγο είναι το τελευταίο που έχει μείνει στον έλληνα σαν ποιότητα ζωής εκτός εάν ο σκοπός του Υπουργείου είναι να καταργήσει ότι έχει απομείνει και σε αυτόν τον τομέα και όχι το κέρδος ή ότιδήποτε άλλο προφασίζεται γιατί βέβαια όταν δεν υπάρχουν χρήματα όλη την εβδομάδα είναι κάπως απίθανο την Κυριακή να βρέξει ο ουρανός ευρώ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 14:45 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Ξαναγράφω τό σχόλιό μου γιατί σέ ΚΑΠΟΙΟΥΣ μᾶλλον δέν ἄρεσε καί μάζί μέ ἄλλα τό ἀφαίρεσαν!

    Ὁ Γέροντας Ἐπιφάνιος ἔλεγε: «Πονῶ καί ἀγωνιῶ γιά τήν πορεῖα τοῦ ἑλληνικοῦ Ἔθνους, τό ὁποῖο συνεχῶς ἀφελληνίζεται, ἀποχριστιανίζεται, ἀποχρωματίζεται, ἀποκόπτεται ἀπό τίς ρίζες του καί χάνει τά στοιχεῖα τῆς ταυτότητάς του».

    Πόσο δίκιο εἴχε, καί ἀλήθεια πώς γίνεται ἄνθρωποι φωτιζμένοι ἀπό τόν Ἕναν Τριαδικό Θέο -Αὐτόν πού κάποιοι θέλουν νά βγάλουμε ἀπό τήν ζωή μᾶς μέ κάθε ἀνορθόδοξο τρόπο – ἔβλεπαν τόσο μακριά. Τυχαίο; Δέν νομίζω ὁ Κύριος είπε:« Ἐγώ ἐμί τό Φῶς τοῦ κόσμου· ὁ ἀκολουθῶν ἐμοί οὐ μή περιπατήση ἐν τῇ σκοτίᾳ ἀλλ᾿ ἕξει τό φῶς τῆς ζωῆς» (Ἰω. 8:12).Μᾶλλον μᾶς θέλουν στά σκοτάδια τούς…, σκοτεισμένοι ἄνθρωποι σκοτεινά τά ἔργα τούς.

    Σήμερα ὁ δυτικός ἄνθρωπος χορτασμένος ἀπό ὑλικά ἀγαθά λιμοκτονεῖ πνευματικά. Νιώθει βαθιά ἀνικανοποίητος. Γιατί;

    …«Οὐκ ἐπ᾿ ἄρτῷ μόνο ζήσεται ἄνθρωπος ἀλλ᾿ ἐπί παντί ρήματι ἐκπορευομένῳ διά στόματος Θεοῦ»,

    τά ρήματα αὐτά θά τά ἀκούσει ὁ χριστιανός τήν ΚΥΡΙΑΚΉ στήν Ἐκκλησία (ἡμέρα ἀργίας,εὐχαριστίας,καί προσευχής πρός τόν ΕΝΑΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ τήν ὁποία ἐσεῖς θέλετε νά καταργήσεται).Γιατί, δέν σᾶς φτάνουν οἱ 6 ἐργάσιμες ἡμέρες θέλετε καί τήν 7η πού είναι τοῦ Κυρίου;…

    Μήπως γι᾿ αὐτό πού είπε πάλι ὁ Κύριος;

    …«ΕΓΩ εἰμι ὁ ΑΡΤΟΣ ὁ ΖΩΝ ὁ ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβάς, ΕΑΝ ΤΙΣ ΦΑΓΗ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ τοῦ ΑΡΤΟΥ, ΖΗΣΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ». (Ἰω, 6:51).

    Κάποιοι θέλουν νά μᾶς «πεθάνουν»,(πνευματικά) θά τούς ἀφήσουμε νά μᾶς «πεθάνουν»;ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!!

    «Ἐγώ εἰμι ἡ Ὁδός καί ἡ Ἀλήθεια καί ἡ Ζωή» φωνάζει ὁ Χριστός.

    Ἔχουμε αὐτιά νά Τόν ἀκούσουμε;…(Ἰω.14:6).

    Γιά ὅλους τούς παραπάνω λόγους είμαι ἀντίθετη στήν κατάργηση τῆς ἀργίας τῆς ΚΥΡΙΑΚΗΣ, εὐχαριστῶ!

    Εὐλογημένα Χριστούγεννα ἐν Χριστῷ μέ τόν Χριστό κάθε μέρα καί πιό ΠΟΛΥ τήν ΚΥΡΙΑΚΗ!!!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 14:19 | JIM

    ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ.ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΩΝ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΥΠΑΚΟΥΕΤΕ.ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΟΙΩΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΣΑΣ.ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 14:00 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι απαράδεκτη και ενάντια στο νόμο του Θεού.
    Την Κυριακή πρέπει να την αφιερώνουμε στη δοξολογία και στη λατρεία του Τριαδικού Θεού μας, γι’αυτό εξάλλου λέγεται και Κυριακή. Είναι ημέρα του Κυρίου,δηλαδή αφιερωμένη στον Κύριό μας Ιησού Χριστό.
    Η οικονομική κρίση που περνά η Πατρίδα μας, όπως όλοι το αντιλαμβανόμαστε, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πνευματικής κρίσης που επικρατεί.
    Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο είναι να ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, άρχοντες και λαός, να βάλουμε το Θεό ξανά στη ζωή μας και όχι να Τον εξορίσουμε εντελώς!
    Το κέρδος που γίνεται την Κυριακή είναι καταραμένο.
    Αν θέλουμε να έχουμε την ευλογία και τη θεία Χάρη του Κυρίου μας στη ζωή μας πρέπει την Κυριακή να φροντίζουμε για την αθάνατη ψυχή μας καθώς και για τη σύσφιξη των σχέσεων μέσα στην οικογένεια.

    Καλή μετάνοια και καλά Χριστούγεννα σε όλους!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 14:35 | Κοζυράκης Εὐμένιος

    Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακήν είναι αφωρισμένο και κατηραμένο»!
    Ὁ άγ. Κοσμάς ο Αιτωλός απαγχονίστηκε από τους Τούρκους υπερασπιζόμενος εκτός των άλλων και την αργία της Κυριακής.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 13:46 | Ευφροσύνη Χιώτου

    Η Κυριακή είναι ημέρα λατρείας του Κυρίου μας, ημέρα ξεκούρασης και ένωσης της οικογένειας, δεν γίνεται να ισοπεδωθούν όλες οι παραδόσεις μας. Άνθρωποι είμαστε και όχι μηχανές.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 13:53 | Ευφροσύνη Χιώτου

    Η Κυριακή είναι ημέρα λατρείας του Κυρίου μας, είναι ημέρα ξεκούρασης και ένωσης της οικογένειας, δεν πρέπει να ισοπεδωθεί όλη η παράδοση μας, άνθρωποι είμαστε και όχι μηχανές.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 13:01 | Ευφροσύνη Χιώτου

    Η Κυριακή είναι ημέρα λατρείας του Θεού, είναι ημέρα ξεκούρασης και ένωσης της οικογένειας, δεν πρέπει να ισοπεδωθεί όλη η παράδοση μας, άνθρωποι είμαστε και όχι μηχανές.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 13:46 | Ψαρρή Βαρβάρα

    Παρατήρησα ότι το σχόλιό μου που αναρτήθηκε στις 18/12/2012 στις 13:18 πλέον δεν υφίσταται στην Διαβούλευση. Γι’αυτό ,λοιπόν, σας το ξανα αποστέλλω για να ξανα αναρτηθεί.
    Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων .

    Το προηγούμενο σχόλιό μου , αυτούσιο , είναι :

    Είμαστε ξανά εδώ, μετά από δύο χρόνια περίπου, για να ξανα κάνουμε διαβούλευση που αφορά πάλι σε θέματα με ηθικό χαρακτήρα . Είναι δυνατό ? Εκεί έχουμε φτάσει ?
    Όπως είναι γνωστό, η Κυριακή είναι μέρα αφιερωμένη στον Θεό. Πώς είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε τέτοια ζητήματα? Υποτίθεται πως είμαστε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό κράτος , ανεξίθρησκο μεν , δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε κάτι άλλο μέσα σε αυτά τα σύνορα, Ορθόδοξο δε. Πώς γίνεται λοιπόν, οι ηγέτες ενός τέτοιου έθνους να προβάλλουν Αντιχριστιανικές απόψεις και ιδέες? Οι ίδιοι οι ηγέτες μας μας πολεμούν? εμάς και το Πιστεύω μας, την ΖΩΝΤΑΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ?
    Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την Κυριακή ως έχει. Είναι μέρα αργίας και Εκκλησίας με την πραγματική έννοια αυτής της λέξης… για όσους θέλουν να το γνωρίζουν.

    Με εκτίμηση,
    Ψαρρή Βαρβάρα,
    Μαθήτρια 3ης Λυκείου

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 13:20 | Δροβιανίτης

    Η Κυριακή λέγεται Κυριακή, δηλαδή ημέρα του Κυρίου. Εφόσον η Ορθοδοξία μας είναι επικρατούσα θρησκεία στο ελληνικό κράτος, το κράτος οφείλει να μην την προσβάλλει με κανένα τρόπο.Άρα έχετε, ως κυβέρνηση, υποχρέωση να προστατέψετε την αργία της Κυριακής και να την κάνετε απαράβατη.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 13:51 | Ελενη Αλεξοπουλου

    Με λυπη μου διαπιστωσα οτι το σχολιο μου (το εστειλα 18-12-2012, 19,20 περιπου), αφου το αναρτησατε μετα το αφαιρεσατε. Ομολογω οτι δεν μπορω να κατανοησω τον λογο . Παρακαλω πολυ, να επαναρτησετε το σχολιο μου. Σας το στελνω εκ νεου στην περιπτωση που το αρχικο εχει χαθει.

    Κυριακη ημερα Κυριου και οχι ημερα εργσιας και κερδους. Ειμαι Χριστιανη Ορθοδοξη και δεν μπορω να αφιερωσω πουθενα αλλου την ημερα του Κυριου παρα στον Κυριο μου και Θεο μου. Αλλα και για τους μη Χριστιανους Ορθοδοξους ημερα αυτη ειναι ημερα αναπαυσης και μερα της οικογενειας. Μη το ξεχνατε.

    Ευχαριστω που θα το αναρτησετ εκ νεου, στο πλαισο της Δημοκρατικης Διαδικασιας.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 13:01 | ΠΑΥΛΟΣ ΣΚΥΔ.

    Θέλετε να τα ισοπεδώσετε όλα…τελικά. Αν σας νοιάζει η αγορά και η ανπάπτυξη που τάχα λέτε ότι εξυπηρετείτε, πως θέλετε να λιντσάρετε τον μικρό επαγγελματία; Πως θα δουλέψεις ένας την ατομική του επιχείρηση 7 ημέρες; Ακόμα και υπάλληλο να έχει θα τον αφήσει να του «δουλέψει» αυτός το μαγαζί του; Όχι λοιπόν. Άρα ποια είναι η αληθινή αιτία που σκοπίμως προσπαθήτε να κρύψετε; Οι πολυεθνικές με τους εκατοντάδες υπαλλήλους. Και φυσικά η εξάλλειψη του έξτρα κόστους της εργασίας της Κυριακής 50% κλπ. Μπράβο σας .

    Τι ψυχή θα παραδώσετε ήθελα να ξέρω. Ή νομίζετε ότι θα ζείτε για πάντα πάνω στη Γη, στην Αθήνα ή αλλού..

    Θέλετε να κάνετε τους ανθρώπους αριθμούς. Ντροπή σας.

    Ευτυχώς υπάρχει και ο θάνατος. Κάποια στιγμή θα το πάθετε και εσείς. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ….

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 13:09 | loida

    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΑΠΑΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ.
    ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ
    ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;
    ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΜΕ ΜΑΣ.
    ΑΝ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 12:33 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ Χ.

    Διαφωνώ απολύτως με μια τέτοια απόφαση!
    Μια τέτοια απόφαση θα φέρει στην πατρίδα μας μεγαλύτερα δεινά!
    Αν καταλαβαίνατε ότι η κρίση που έχουμε δεν είναι οικονομική αλλά πνευματική και κοινωνική, ούτε καν που θα σκεφτόσασταν να προχωρήσετε σε τέτοια θλιβερή απόφαση. Ελπίζω το κύμα αντιδράσεων να σας ανακόψει!
    Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 12:28 | Ανδρονικη

    Ντροπή σας. Είστε χειρότερη από τους αθέους που ανήκουν στο Σύριζα και στο ΚΚΕ. Για την αργία της Κυριακής ένας άγιος Κοσμάς μαρτύρησε και εσείς την καταργείτε;
    Ακούστε τη έγραφε στο Φυλλάδιο ΓΡHΓOREITE, στις· 19 Νοεμβρίου 1950, ο ιεροκήρυκας της ΚΥΜΗΣ και μετέπειτα Μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος Καντιώτης·
    «….μήπως δὲν πιστεύετε καὶ συνεπῶς δὲν σᾶς συγκινεῖ ἡ θρησκευτικὴ ἄποψις τοῦ ζητήματος; Συγγνώμη κύριοι! Τότε νὰ σᾶς ὁμιλήσωμεν διαφορετικά. Τὸ παζάρι αὐτὸ τῆς Κυριακῆς δὲν τιμᾷ καθόλου τὸν πολιτισμόν σας. ῞Οσοι ἀπὸ σᾶς ἔχετε ταξειδεύσει εἰς μακρυνὰς χώρας παρακαλῶ, εἴπατέ μας, εἰς ποίαν πόλιν τῶν δύο ἡμισφαιρίων εἴδατε αὐτὸ ποὺ συμβαίνει τὰς Κυριακὰς εἰς τὴν πόλιν σας; Πουθενά! Καμμία χριστιανικὴ πόλις τῆς Εὐρώπης καὶ τῆς ᾿Αμερικῆς δὲν ἐπιτρέπει ν’ ἀνοίγωνται ἀγοραὶ καὶ καταστήματα. Τὰ πάντα εἶνε κλειστά. ᾿Αλλὰ καὶ εἰς τὴν χώραν τῶν ἀγρίων τῆς κεντρώας ᾿Αφρικῆς ἐὰν μεταβῆτε, θὰ ἴδετε ὅτι καὶ οἱ ἄγριοι ἔχουν ὥρας καὶ ἡμέρας ποὺ παύουν νὰ κυνηγοῦν καὶ συγκεντρώνονται γύρω ἀπὸ τοὺς βωμούς των διὰ νὰ λατρεύσουν μὲ τὸν ἰδικόν των τρόπον τὸν Θεόν. Καὶ μόνον ἐδῶ εἰς τὴν Κύμην θὰ ἐξακολουθήση τὸ παζάρι τῆς Κυριακῆς; ᾿Αλλὰ τότε ποῦ ὁ πολιτισμός της; Ποῦ ὁ τουρισμός της; ῍Η μήπως πρέπει νὰ ἔλθουν οἱ ἄγριοι διὰ νὰ διδάξουν πῶς πρέπει νὰ σεβώμεθα τὴν Θεότητα; Κατώτεροι τῶν ἀγρίων κατηντήσαμε;
    Τὸ παζάρι τῆς Κυριακῆς πρέπει ὁπωσδήποτε νὰ καταργηθῆ. Τὸ συντομώτερον. Καὶ μαζί μὲ τὸ παζάρι τῆς Κύμης πρέπει νὰ καταργηθῆ καὶ ὅποιον ἄλλο παζάρι γίνεται τὴν Κυριακὴν εἰς τὴν ἐπαρχίαν, ὅπως Κονιστρῶν, ᾿Αλιβερίου. ῍Ας μετατεθῆ εἰς ἄλλην ἡμέραν τῆς ἑβδομάδος ἡ ἀγορά. Πῶς δὲν εἶνε τοῦτο δυνατόν; ᾿Απόδειξις ἡ Χαλκὶς καὶ ἄλλαι πόλεις τῆς Σ. ῾Ελλάδος καὶ ἰδίως τῆς Μακεδονίας μας, εἰς τὴν ὁποίαν ὁ ῞Ελλην Μακεδὼν τηρεῖ μὲ εὐλάβειαν τὴν Κυριακὴν ἡμέραν. Δὲν ἀνοίγουν ἐκεῖ τὰ καταστηματα καὶ αἱ ἀγοραί. Αὐτὸ πρέπει νά γίνη καὶ εἰς τὴν ἐπαρχίαν μας. ᾿Αρκεταὶ εἶνε αἱ ἓξ ἡμέραι τῆς ἑβδομάδος διὰ τὴν ἐργασίαν. ῍Ας ἐννοήσουν ὅλοι ὅτι δὲν φέρουν κέρδη αἱ ἐργασίαι τῆς Κυριακῆς. Δὲν ἔχουν τὴν εὐλογίαν τοῦ Θεοῦ τοῦ Παντοδυνάμου. ᾿Αδελφέ! Θέλεις νὰ καταστραφῆς σὺ καὶ ἡ οἰκογένειά σου καὶ τὸ ἔθνος σου; ῎Ενας τρόπος ἀσφαλὴς ὑπάρχει· Τὴν Κυριακήν, ποὺ λειτουργεῖ ἡ ᾿Εκκλησία, σὺ νὰ κρατᾷς τὴν ζυγαριά, νὰ πωλῆς καὶ ν’ ἀγοράζης.

    ᾿Απευθύνομεν ζωηρὰν ἔκκλησιν πρὸς τοὺς ἁρμοδίους Βουλευτάς, Δήμαρχον, ᾿Αστυνόμον, ἐμπορικὸν καὶ ἐπαγγελματικὸν κόσμον τῆς Κύμης, ὅλον τὸν εὐσεβῆ λαὸν τῆς ἐπαρχίας, διὰ νὰ ἐνεργήσουν καὶ σταματήση ἡ βεβήλωσις τῆς Κυριακῆς. Εὐτυχῶς δὲν εἶνε ἡ πατρίς μας δορυφόρος ἀθέου κόσμου, ποὺ ζητεῖ νὰ καταργήση τὸ μνημόσυνον τοῦ Θεοῦ ἐπὶ τῆς γῆς. Εἴμεθα λαὸς ὀρθόδοξος χριστιανικός. ῾Υπὲρ τοῦ Σταυροῦ ἠγωνίσθημεν. ῾Υπὲρ τῆς πίστεως ἐχύσαμεν ποταμοὺς αἱμάτων ποὺ ἀκόμη δὲν ἐξηράνθησαν, καὶ ἡ ΠΙΣΤΙΣ αὐτὴ μᾶς φωνάζει μὲ τὸ αἷμα τῶν παιδιῶν της· ΚΥΜΗ! «ΕΞ ΗΜΕΡΑΣ ΕΡΓΑ, ΤΗ ΔΕ ΕΒΔΟΜΗ, ΣΑΒΒΑΤΑ ΚΥΡΙῼ Τῼ ΘΕῼ ΣΟΥ».
    Θ Ε Ι Ο Ν Κ Η Ρ Υ Γ Μ Α
    Το παζάρι της Κυριακής τότε καταργήθηκε και εσείς θέλετε να το επαναφέρετε;

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 12:24 | Χ.Κ

    Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, «Εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακήν είναι αφωρισμένο και κατηραμένο»

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 12:45 | Σοφία

    Όλες τις ημέρες τις εδβομάδας, του χρόνου πρέπει να λατρεύουμε και να δοξολογούμε το Θεό για τα αγαθά και τις ευλογίες που μας χαρίζει, είτε τα θεωρούμε κακά είτε όχι.Κατεξοχήν ημέρα λατρείας και δοξολογίας Του είναι η Κυριακή την οποία ευλόγησε ιδιαίτερα(Γένεσις β, 2-3).Γι΄αυτό το λόγο ως Ορθόδοξη Χριστιανή δεν δέχομαι να υποβιβάζεται η ημέρα του Κυρίου μας, η Κυριακή!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 12:28 | ΦΛΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΩΝ ΑΓΙΑΖΕΙ ΑΥΤΗΝ…(ΕΝΤΟΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ) – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ!!!!!!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 12:09 | Τρύφων Παπαδόπουλος

    Έχοντας ταξιδέψει πάνω από 10 χρόνια σε διάφορες χώρες (Κύπρο, Πολωνία, Κίνα, Αγγλία, Ρωσία, Αμερική κ.α.) τα ανοικτά καταστήματα την Κυριακή είναι κατά βάση μεγάλα πολυκαταστήματα. Και μιλάμε για πόλεις με πληθυσμό εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων. Γενικά ο κόσμος προτιμά να κάνει τα ψώνια του τις υπόλοιπες μέρες και την Κυριακή να ξεκουράζεται ή ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. Αντιλαμβάνεστε ότι η ζωή δεν είναι μόνο εργασία αν και τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος εργασίας μου είναι πάνω από 13 ώρες ημερησίως. Ο χρόνος αυτός είναι παραγωγικός για να μην ειπωθεί ξανά ότι εργαζόμαστε αλλά δεν είμαστε παραγωγικοί. Επίσης τα τελευταία χρόνια λόγω της διείσδυσής του internet σε πολλούς τομείς μπορείς να αγοράσεις τα πάντα από το σπίτι σου όποτε θέλεις. Και μάλιστα σε φθηνότερες τιμές μιας και το ζητούμενο τελευταία είναι η ανταγωνιστικότητα και η πτώση των τιμών. Ασχοληθείτε και λύστε φλέγοντα ζητήματα πρώτα, όπως αυτό της φοροδιαφυγής και της αξιοπιστίας και αφήστε τέτοια θέματα στο τέλος. Μιας και λόγω των επιλογών σας δεν είμαστε πλέον αξιόπιστοι συνομιλητές στις συναλλαγές μας με το εξωτερικό όχι λόγω δικών μας λαθών αλλά δικών σας επιλογών. Αλλά το πρώτο απαιτεί μεθοδική δουλειά ενώ το δεύτερο δεν απαιτεί τίποτα από την μεριά του κράτους παρά μόνο αυτές οι 4 γραμμές του άρθρου.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 12:01 | spaneas

    Όπως μας ενημέρωσαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Διαύγεια, υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα με την μετάπτωση των αρχείων τους, και γι αυτό δεν εμφανίζονται αυτή τη στιγμή όλα τα σχόλια. Εντός της ημέρας ελπίζουμε να έχουν επανέλθει και να εμφαίνονται όλα, όπως μέχρι χθες.
    Ευχαριστούμε.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 12:30 | Σοφία

    Όλες τις ημέρες τις εδβομάδας, του χρόνου πρέπει να λατρεύουμε και να δοξολογούμε το Θεό για τα αγαθά και τις ευλογίες που μας χαρίζει, είτε τα θεωρούμε κακά είτε όχι.Κατεξοχήν ημέρα λατρείας και δοξολογίας Του είναι η Κυριακή την οποία ευλόγησε ιδιαίτερα(Γένεσις β, 2-3).Γι΄αυτό το λόγο ως Ορθόδοξη Χριστιανή δεν δέχομαι να υποβιβάζεται με αυτό το τρόπο που προτείνεται η ημέρα του Κυρίου μας, η Κυριακή!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 12:01 | Κατερίνα

    Ὁ άγ. Κοσμάς ο Αιτωλός απαγχονίστηκε από τους Τούρκους υπερασπιζόμενος εκτός των άλλων και την αργία της Κυριακής, και για αυτό μισήθηκε

    Ὁ ἑορτασμός μιᾶς ἡμέρας ἀναπαύσεως τῆς ἑβδομάδος ὅπως ἀπαιτεῖ ἡ ἀνθρώπινη φύση βασίζεται στό βιβλίο τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης «Γένεση» (β΄,2-3), ἔτσι τό Σάββατο διά τοῦ Νόμου τῆς ΠΔ εἰσῆλθε ὡς «ἡμέρα Κυρίου» στήν Καινή Διαθήκη μέ τά δύο βασικά στοιχεῖα, δηλ. ἀποχή ἀπό τίς ἐργασίες καί ἰδιαίτερη λατρεία τοῦ Θεοῦ.

    Τή θέση τοῦ Σαββάτου στόν Χριστιανισμό κατέλαβε ἡ Κυριακή ( Ἀποκαλ. α΄,10) σάν πρώτη ἡμέρα τῆς ἑβδομάδος κατά τήν ὁποία ἀνεστήθη ὁ Κύριος ἐκ τοῦ Τάφου, δημιούργησε τό ἀναστάσιμο φῶς καί ἀπέστειλε τό Πανάγιο Πνεῦμα νά ἐπιφοιτήση στούς Ἀποστόλους. Ἡ Κυριακή σάν κατ’ ἐξοχήν «ἡμέρα τοῦ Κυρίου» ὑπενθυμίζει τόν ἐρχόμενο Χριστό σάν ἀνατέλλοντα ἥλιο, ὁ Ὁποῖος θά ἔλθῃ νά ἀποκαταστήση τήν χειμαζομένη δικαιοσύνη καί νά καταργήση τήν ἀφόρητη ὑποκρισία.

    Ἡ Ἀνάσταση τοῦ Κυρίου λέγει ὁ Ἱ. Αὐγουστῖνος ὑπόσχεται σέ ὅλους μας τήν αἰώνια ἡμέρα καί τῆς δικῆς μας Ἀναστάσεως (Serm 15 de verb apost). Ἡ Κυριακή εἶναι ἡ ἀρχαιοτάτη ἑορτή τοῦ Χριστιανισμοῦ, ἡ ὁποία ἀποκαλεῖται στό Εὐαγγέλιο, ὡς ἡ «μία τῶν Σαββάτων» (Ματθ. κη΄1, Μαρκ. ιστ΄2, Α΄Κορ. ιστ΄2, Πραξ. κ΄7), στήν δέ Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννου ὀνομάζεται Κυριακή ἡμέρα (Ἀποκαλ. α΄10).

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 12:25 | ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΝΕΡΑΝΤΖΗ

    Είμαι αντίθετη με τη λειτουργία της αγοράς την Κυριακή. Είναι η ημέρα του Κυρίου, εξ ου και το όνομά της. Είναι αφιερωμένη στη λατρεία του Θεού και σε έργα αγάπης και φιλανθρωπίας. Εντολή του Θεού αποτελεί η αργία της Κυριακής και όχι ανθρώπινη επινόηση. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να την καταστρατηγήσουμε.
    Πολυξένη Νεράντζη
    Δρ Μαθηματικός

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 11:35 | ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΕΡΙΘΕΛΓΗ

    Διαφωνώ πλήρως με την κατάργηση της Αργίας της Κυριακής για τους εξείς λόγους:
    1. Για τους Χριστιανούς είναι ημέρα Αργίας και ευχαριστίας στον Θεό. Αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε με ανθρώπιους νόμους.Οφείλουμε, και έναντι των παιδιών μας να κρατήσουμε κάποιες πατροπαράδοτες αρχές. Δεν επιτρέπεται να τα καταρίπτουμε και να τα καταργούμε όλα, εν ονόματι του χρήματος και του κέρδους. Επι τέλους πιά υπάρχουν και άλλα πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να διατηρήσουμε στην ζωή μας για να εξακολουθήσουμε να είμαστε άνθρωποι. Ελεος πιά μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Αφήστε και κάτι όρθιο στην Πατρίδα μας, για να έχουμε κάπου να πιαστούμε και να στηριχτούμε.

    2. Είναι η μόνη ημέρα που η οικογένεια μπορεί να βρεθεί ολη μαζί.

    3. δεν θεωρώ οτι υπάρχει ανάγκη πρόσθετης ημέρας λειτουργίας των καταστημάτων. οι υπάρχουσες ημέρες είναι επαρκείς, όπως πάντα ήταν, για να ψωνίσει κανείς.

    4. Να είστε περισσότερο προσεχτικοί με όσα επιβάλλετε στην Πατρίδα μας με την εξουσία που διαχειρίζεστε. Εχετε μεγάλη ευθύνη για τον λαό, να κρατήσετε την ιδιοπροσωπία του .

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 11:38 | Αντώνιος

    Σας στέλνω τρίτη φορά το σχόλιό μου, με την ελπίδα ότι θα το δημοσιεύσετε:
    Ως Ορθόδοξος Χριστιανός, διαφωνώ καθέτως με την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή ημέρα, δηλαδή την ημέρα του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην λατρεία Του, και δεν είναι ευλογημένη η εργασία, διότι όπως έλεγε κι ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, «εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακήν είναι καταραμένον και βάνετε φωτιά και κατάρα εις το σπίτι σας και όχι ευλογίαν». Εάν πραγματικά θέλουμε να προκόψουμε και να δεχτούμε τις ευλογίες τού Θεού, πρέπει να πλησιάσουμε σ’Αυτόν, Τον οποίο έχουμε διώξει από τη ζωή μας και δυστυχώς ζούμε τις θλιβερές συνέπειες στην Πατρίδα μας αλλά δυστυχέστερα, δεν εννοούμε να βάλουμε μυαλό. Δεν θα μας σώσει από την οικονομική κρίση η εργασία της Κυριακής αλλά ο ίδιος ο Θεός, διότι όπως γράφει και στο Ευαγγέλιο, το οποίο αγνοούμε, χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα!!! Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε αλλά εάν υπάρχουν ώτα ακουόντων, αρκούν και αυτά…
    Σας ευχαριστώ για τρίτη φορά…
    ευλογημένα Χριστούγεννα με Χριστό!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 11:53 | Κάποιος

    Μας κοροϊδεύετε στα μούτρα μας… Είστε έτοιμοι να ανοίξετε τζαμί στα πλαίσια του σεβασμού της θρησκείας του άλλου, αλλά την θρησκεία της πλειοψηφίας των Ελλήνων που τους λέγει ότι την Κυριακή δεν θα εργαστούν, την αγνοείτε παραδειγματικά. Στα πλαίσια λοιπόν του σεβασμού του ανθρώπου και της θρησκείας του, όχι εργασία την Κυριακή. Να δω τη Δημοκρατία σας και τον σεβασμό σας…

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 11:19 | Γκοτσόπουλος Αναστάσιος

    Χθες 19.12.12 τα σχόλια ήσαν 365. Σήμερα αντί να αυξηθούν μειώθηκαν κατά 150 και είναι 219 !
    Μήπως επειδή όλα ήσαν εναντίον του άρθρου του Νομοσχεδίου περικόπηκαν ;
    viva στη «Δημοκρατία» σας !

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 11:45 | V

    Αν κάποιος θέλει να πάει για ψώνια, θα πάει τις άλλες μέρες όπως κάνει τόσο καιρό…Ας αφήσουμε και κάτι ως έχει…Μέρα του ΚΥΡΙΟΥ είναι, Κυριακή!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 10:16 | Τσολάκη Μάγδα

    Έχουμε 6 ολόκληρες ημέρες να κάνουμε ό,τι θέλουμε για την προσωπική μας πρόοδο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Την Κυριακή ας την αφήσουμε για τις πνευματικές μας ανάγκες. Η θεία Λειτουργία είναι πηγή χάριτος την οποία την έχουμε ανάγκη οι άνθρωποι που είμαστε ψυχοσωματικά όντα. Επίσης αυτή είναι η μέρα που θα φροντίσουμε για τον διπλανό μας, για τους γονείς μας, για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας χωρίς να μας κυνηγάει ο χρόνος και οι άλλες υποχρεώσεις. Κρατώντας την Κυριακή ελεύθερη από επαγγελματικές υποχρεώσεις δίνουμε ευκαιρία ανανέωσης της εγκεφαλικής, σωματικής και ψυχικής μας λειτουργίας. Η καινούργια εβδομάδα έτσι γίνεται περισσότερο αποδοτική σε κάθε επίπεδο.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 10:05 | ΛΑΧΑΝΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

    Η Κυριακή είναι ημέρα αφιερωμένη πρώτα στο Θεό και μετά στην οικογένεια. Στο κάτω κάτω ο κόσμος δεν αγοράζει επειδή ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, και όχι γιατί δεν είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή. Ας μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 10:12 | ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΑΝΝΑ

    ΟΧΙ , ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
    1. Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΑΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ.Π.Χ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥΣ.
    2.ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΜΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ , ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΙΣ ΕΞΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ. ΑΣ ΜΕΙΜΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ.
    ΧΑΙΡΕΤΕ

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 10:01 | Θαλασσινός

    Διαφωνώ πλήρως. Η Κυριακή είναι αργία τόσο γιά θρησκευτικούς λόγους, όσο και για κοινωνικούς. Πότε θα ξεκουράζονται οι επαγγελματίες; Πότε θα βλέπουν την Οικογένειά τους; Τα μικρά μαγαζιά δεν έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν υπαλλήλους, αφού μετά βίας επιβιώνουν. Και άλλωστε ποιός μας λέει αν τα μεγάλα Πολυκαταστήματα προσφύγουν στα δικαστήρια, γιά ν’ανοίγουν και αυτά, και δικαιωθούν; Τότε πάνε, κλείσανε και τα τελευταία μικρά και μεσαία καταστήματα. Απαράδεκτο μέτρο. Ακόμα και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες είναι εναντίον.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 10:31 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΑΛΑΣ

    Tα καταστήματα πρέπει να μείνουν κλειστά την Κυριακή. Αφήστε μας να πάρουμε μια ανάσα ρε παιδιά….

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 10:02 | Σταύρος Ευαγγέλου Καμαρούδης

    ‘Ελεος! Mια Κυριακή μας έμεινε όλο κι όλο να δούμε την οικογένειά μας και να αχοληθούμε και με κάτι άλλο (εκκλησία, δημιουργική απασχόληση, διαλέξεις, εκδρομούλες…).
    Γιατί να αντιγράφουμε την Αμερική στα πάντα?
    Αντίθετα, θα δεχόμουν το Σάββατο τα Καταστήματα να κλείνουν στις 17.00 ή και στις 18.00.
    Στη Γαλλία για παράδειγμα η Κυριακή είναι αργία.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 09:11 | Πηνελοπη

    Το μέτρο για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές δεν σώζει την κατάσταση!Σε ένα κράτος κρίσης θα ήταν πιο φρόνιμο να προσπαθήσουμε να ξαναφέρουμε τον Θεό στη ζωή μας και όχι να κάνουμε τα πάντα για να Τον διώξουμε εντελώς!Άλλωστε οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να αρχίζουν από τα πιο σοβαρά και όχι τα δευτερεύοντα θέματα!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 09:27 | Αλέκος Παπαδόπουλος

    Είναι ενάντιος στην λειτουργία των Καταστημάτων κάθε Κυριακή.
    Με εκφράζει άρθρο του Μητροπολίτη Φθιώτιδος ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
    Το παραθέτω:
    Δήλωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικολάου για την κατάργηση της Κυριακής αργίας 10.12.2012

    Στο γενικό πλαίσιο της αποχριστιανοποιήσεως της Ελληνικής κοινωνίας εντάσσεται και το νέο μέτρο που έλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, με πρόσχημα την ανάπτυξη των μικρών καταστημάτων.

    Ένας ιερός θεσμός που επί αιώνες περιφρουρήθηκε, ακόμα και σε περιόδους σκλαβιάς, τώρα καταλύεται από χριστιανούς πολιτικούς, οι οποίοι τάχα χάριν οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο αποποιούνται την χριστιανική τους ιδιότητα, αλλά υποχρεώνουν και τους πολίτες να καταργήσουν την αργία της Κυριακής, να την αντικαταστήσουν με την αργία της Δευτέρας και να κόψουν κάθε σχέση με τον εκκλησιασμό και την ιερότητα της ημέρας του Κυρίου.

    Θέλουν να απελευθερώσουν την αγορά, όπως διαμηνύουν. Στην ουσία όμως περιορίζουν την άσκηση του θρησκευτικού συναισθήματος και την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών. Η Κυριακή είναι ημέρα σχόλης από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι ημέρα για τον Θεό και την οικογένεια. Με την κατάργησή της δεν βοηθείται ο εργαζόμενος αλλά τα σχέδια εκείνων που σιγά-σιγά καθιερώνουν και στην Ορθόδοξη Ελλάδα το άθρησκο Κράτος.

    Συντάσσομαι με τους εμπόρους και εμποροϋπαλλήλους της Φθιώτιδος που αγωνίζονται κατά της καταργήσεως της Κυριακής αργίας και εντόνως διαμαρτύρομαι για το αντιχριστιανικό και αντικοινωνικό αυτό μέτρο.

    ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 09:53 | Σημάτης Παναγιώτης

    Ένα-ένα τα στοιχεία ιδιοπροσωπίας του λαού μας παραμερίζονται. Τη στιγμή που οι μουσουλμάνοι μετανάστες και λαθρομετανάστες διατηρούν τα δικά τους ήθη και έθιμα, εμείς ως Έθνος αποδομούμεθα και παύουμε να έχουμε τα στοιχεία που μας διατηρούν ως Έθνος: Γλώσσα, θρησκεία, κοινές παραδόσεις. Έτσι σε λίγο θα οι ξένοι, που δεν εγκαταλείπουν τις θρησκευτικές παραδόσεις τους, θα είναι ως «ομάδα», ισχυρότεροι από μας, ενώ εμείς θα πάψουμε να λειτουργούμε συλλογικά με βάση κάποιες αξίες, με αποτέλεσμα να αφομοιωθούμε, αντί να αφομοιώσουμε.
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, λοιπόν, να ληφθούν ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ. Να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. ΟΧΙ ασφαλώς για συντεχνιακούς λόγους και οικονομικά συμφέροντα, αλλά για τους ουσιαστικότερους λόγους, την διατήρηση του γένους μα. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε άλλο ένα στοιχείο που έχει σχέση με τις παραδόσεις μας και την χριστιανική μας Πίστη.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 09:45 | Ανίκα

    Ας μην έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας το χρήμα και τα υλικά αγαθά. Ας ασχοληθούμε λίγο και με την ψυχή μας, με την οικογένειά μας, με τα παιδιά μας, με την ψυχική μας ηρεμία. Άλλωστε και να ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή, απο τη στιγμή που δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά, περισσότερα θα είναι τα έξοδα, παρά τα έσοδα. Ή θα φτάσουν να ανοίγουν την Κυριακή και να μην ανοίγουν τη Δευτέρα. Αλλά όλα αυτά έχουν μικρή σημασία. Η ουσία είναι , ότι η Κυριακή είναι Αργία και θα παραμείνει Αργία. Είναι κι αυτό μέσα στις Προκλήσεις των καιρών. Αντιστεκόμαστε σε κάθετί που προσπαθεί να μας απομακρύνει απο τη θρησκεία και τις παραδόσεις μας. Λίγος σεβασμός στη θρησκεία και στα πιστεύω του κάθε πολίτη, θα βοηθούσε. Αλλά, οι πολιτικοί έχουν ξεχάσει τι θα πει άνθρωπός, ζωή, ψυχή, οικογένεια. Μας βλέπουν ως αριθμούς σε ένα χρέος , μέσα σε μια παγκόσμια κρίση. Την κρίση που μόνοι τους δημιούργησαν. Γιατί, αντί να ασχοληθούν με την ουσία της ζωής, της δημιουργίας, της έμπνευσης, της οικογένειας, ασχολούνται μόνο με την ύλη και το χρήμα. Όλοι οι διάλογοί τους , όλες οι εμφανίσεις τους , περιστρέφονται γύρω απο το χρήμα και την ύλη. Καθημερινά ασχολούνται μόνο με το χρήμα, λες και δεν έχουμε καταλάβει ότι όλα είναι μια φούσκα, που τεχνικά δημιούργησαν προς δικό τους όφελος και προσβλέποντας στα δικά τους συμφέροντα. Ότι έχει ο καθένας στην ψυχή του και στην καρδιά του, και ακόμα περισσότερο την πίστη του στο Θεό, δε μπορούν να μας τα στερήσουν ούτε και να μας τα αφαιρέσουν. Η Κυριακή ως ημέρα λατρείας του Θεού, είναι Αργία και θα παραμείνει Αργία.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 08:34 | Παπαχρήστου Βασίλειος

    Ας αφήσουμε και μια μέρα χωρίς εργασία. Τι θα πάθουμε;
    Οι Εβραίοι έχουν επίσημη ημέρα αργίας; Οι μουσμουλάνοι επίσης δεν έχουν; Εμείς «πρωτοπόροι» σε όλα. ΕΛΕΟΣ Οι μοναδικοί που είχαν εργάσιμη την Κυριακή ήταν επί των Κουμμονιστικών καθεστώτων. Οι μικρές επιχειρήσεις οδηγούνται σε αφανισμό. Πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ανταγωνισμό; Πότε θα ξεκουράζονται τα άτομα της οικογένειας που έχουν μια επιχείριση. Ή δεν θα επικοινωνού ή θα διαλύσουν την οικογένεια ή θα κλείσουν την επιχειρίση τους. Όλα νομίζω ότι έχουν ένα όριο. Τέλος ως ορθόδοξος χριστιανός (όπως και οι υπόλοιποι των άλλων θρησκειών) απαιτώ να σεβαστεί το Ελληνικό Δημόσιο την επίσημή μου αργία. Στην χώρα μου δεν μπορώ να εκφραστώ ως Ορθόδοξος; Οι άλλοι των άλλων θρησκειών έχουν περισσότερα δικαιώματα από εμένα;
    Καμία υποχώρηση στην αργία της Κυριακής και των μεγάλων εορτών

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 08:53 | Λευτέρης

    Είμαι τελείως αντίθετος με την λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές. Ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει και να ξεκουράζεται για να μπορεί να αποδίδει. Κυρίως, όμως η αργία της Κυριακής είναι εντολή του Θεού. Χρειάζεται μία φορά την εβδομάδα, να πάμε στην Εκκλησία, να πούμε ένα ευχαριστώ στο Θεό για όσα μας έδωσε και να ζητήσουμε την βοήθειά του για τα προβλήματά μας.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 08:09 | Γ.Π

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
    ΔΕΝ ΟΦΕΛΕΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΣΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
    Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 02:43 | ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Καλησπέρα σας. Γιατί αποσύθηκαν εκ των υστέρων περί τα 130 δημοσιευμένα σχόλια ; Εχθές ήταν περί τα 340 , τώρα 219. Σας παρακαλώ να τα επαναφέρετε.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 01:28 | Βασιλειος Φλωρος

    Φτάνει πια η αποδόμηση των αξιών μας. Δεν συμφωνώ να έχουμε τις Κυριακές για εμπορικές μέρες.
    6 μέρες έχει κάποιος αν θέλει να πάει για ψώνια…. με τη Κυριακή θα ανακάμψει η αγορά?

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 01:45 | Αντώνης Γούσης

    Ρε πάτε καλά;;;; Χίλια επτακόσια χρόνια ιστορίας έχει η αργία της Κυριακής, νομίζετε πως αν την καταργήσετε θα αποκτήσουμε ανταγωνιστικότητα;; ή μήπως θεωρείται ότι είμαστε διατεθιμένοι να επανέλθουμε στην εποχή που είχαν επιβάλλει να γίνονται τα παζάρια την κυριακή και να είναι αργία το σάββατο επί τουρκοκρατίας και όταν τους το ανέτρεψε τους ο άγιος Κοσμάς ο αιτωλός, τον κρέμασαν;;

    αιδώς αργείοι

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 01:35 | Παναγιώτης

    Η Κυριακή είναι η μέρα του Κυρίου. Ππέπει επιτέλους να «σεβαστούμε» το δικαίωμα Ελλήνων πολιτών να εκκλησιαστούν, να ευχαριστήσουν τον Θεό τους. Είμαστε ακόμα Έλληνες Ορθόδοξοι που το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων μας βρίσκει αντίθετους και μας βάζει σε σκέψεις για τους σκοπούς και τους στόχους σας.