Άρθρο 06: Λειτουργία τις Κυριακές

1. Επιτρέπεται, προαιρετικά, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:
α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των χρονικών περιόδων της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.
β) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
γ) Την Κυριακή των Βαΐων.
2) Επιτρέπεται, προαιρετικά, η λειτουργία όλες τις Κυριακές του έτους των εμπορικών καταστημάτων με συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα, υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και β) να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου « shops-in-a-shop».

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 23:12 | ΞΟΥΡΙΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΨΕΩΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΔΙΟΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΩΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ
    ΤΕΛΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΕΙ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 23:05 | Mick

    Ο Karl Popper, ο Αϊνστάιν των κοινωνικών επιστημών, στο σύγγραμμά του «Open society and its enemies», σε αναφορά στον Πλάτωνα, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις σε μια κοινωνία έγραψε: «το βάθος και η συχνότητα των μεταρρυθμίσεων που η πολιτεία επιβάλλει σε μια κοινωνία αποτελούν το μέτρο σύψεως της κοινωνίας αυτής». Κύριοι κυβερνήται, έχουμε υποφέρει τα πάνδεινα μέχρι σήμερα. Ζητείστε στους δανειστές που κατευθύνουν τις τύχες της χώρας μας να σεβαστούν την αργία της Κυριακής, ως ύστατο καταφύγιο του λαού στην εκκλησία, όπως ακριβώς το σεβάστηκαν και οι ίδιοι οι Οθωμανοί μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 23:15 | Κωστας

    ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΘΕΟ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 23:34 | Ηλιόπουλος Αναστάσιος

    Απ’ ό,τι γνωρίζουμε το εορταστικό ωράριο ήδη ισχύει. Επίσης κάποια μεγάλα καταστήματα είναι συνεχώς ανοιχτά (βλέπε Jumbo). Όχι, αφήστε μία μέρα για το Θεό και τον πλησίον. Το θέμα εκτός από την εκκλησιαστική του διάσταση είναι και κοινωνικό. Η κοινή μέρα ανάπαυσης προσφέρει ευκαιρία για σύσφιξη ή δημιουργία σχέσεων, μια φυγή από την καθημερινότητα. Η προαιρετική λειτουργία του καταστήματος για τον εργοδότη γίνεται υποχρεωτική για τον εργαζόμενο. Εάν μιλούσαμε για υπηρεσίες κοινής ωφελείας δεν θα υπήρχε από κανέναν αντίρρηση. Μα με ποια δικαιολογία θα καταργήσουμε τις αιματοβαμένες εργασιακές κατακτήσεις; Μήπως έχουμε πολλά χρήματα και δεν προλαβαίνουμε να τα ξοδέψουμε τις προηγούμενες έξι ημέρες;

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 23:39 | xristoforos

    Διαμαρτὐρομαι για την ξενοδουλη κυβέρνηση που βάλθηκε τωρα και την αργια της Κυριακής να καταργήσει.
    Η ημέρα της Κυριακής ειναι ημέρα αναπαύσεως. Ημέρα που η οικογένεια θά βρεθεί ολη μαζί. Νά χαρεί εστω μια ημερα την εβδομάδα ο πατερας, η μητερα τα παιδιά τους. Νά επικοινωνήσουν νά λατρεύσουν τον Θεό στην Εκκλησία.
    Κύριοι δεν θά καταφέρετε τίποτα. Ὅσο πολεμάτε την εκκλησία τοσο ισχυρή γίνεται. Δέν σας ἔπεισε η ιστορία τόσων αἰώνων; Τά μαρτύρια τῶν χριστιανῶν ποτίζουν το δέντρο της Εκκλησίας. Το αὐξάνουν. Ισως ηρθε η ωρα νά γνωρίσουμε νέους μάρτυρες και αγωνιστές της πίστεώς μας.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 23:02 | Ελ. Κονές

    Η ημέρα της Κυριακής είναι ιερή και αγία.

    Η κατάργησή της είναι ένα ακόμα δείγμα της επιθυμίας του Κράτους μας να μην έχει καμία σχέση με το Θεό και τα του Θεού.

    Είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε. Ας είμαστε όμως έτοιμοι να υποστούμε και τις συνέπειες των επιλογών μας…

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 23:29 | Ευαγγελία

    Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δε θα βοηθήσει σε τίποτα. Όποιος θέλει μπορεί να κάνει τις αγορές του τις υπόλοιπες ημέρες.Η εργασία τις Κυριακές θα εξουθενώσει τους εργαζόμενους και θα δημιουργήσει πρόβλημα στις οικογένειες, που θα χάσουν τη μοναδική ευκαιρία που έχουν να βρίσκονται όλοι μαζί.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 23:36 | Ιωάννα

    Η Κυριακή είναι Ημέρα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, του Σωτήρα του Κόσμου,είναι αφιερωμένη σε Εκείνον, στον Πανάγιο Πατέρα μας και το ΄Αγιο Πνεύμα. Είμαστε Βαπτισμένοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και η Ελλάδα, η Πατρίδα μας είναι Ορθόδοξη. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν οι έλληνες να εργάζονται και να μην είναι στις εκκλησιές μας να λειτουργούνται?
    ΄Οχι στην εργασία της Κυριακής. Ο θυσαυρός της ζωής μας, δεν είναι ο χρυσός, αλλά ο ΧΡΙΣΤΟΣ. 6 ημέρες είναι αρκετές. Ούτε εργασίες υπάρχουν, ούτε και χρήματα για αμοιβή. Ας μην παραμυθιαζόμαστε.΄Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και ο νοών νοείτω.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 23:21 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

    Οχι ανοικτα τα μαγαζια την Κυριακη!Μια ημερα μας εμειναι για τον εαυτο μας και τους δικους μας ανθρωπους! Η Κυριακη ειναι για τους ανθρωπους και οχι οι ανθρωποι για την Κυριακη! Επιτελους δεν φτανει που εισται ανεπαγγελτοι μας κανεται και κυρηγμα για εργασια! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 22:48 | Μ.Σ

    Επειδή στην χώρα μας ισχυει το ¨Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού¨είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτική με τις νέες προτάσεις. Θεωρώ πως στις δύσκολες μέρες που ζούμε οι ανοιχτές αγορές τις Κυριακές δεν έχουν να προσφέρουν καμία οικονομική ώθηση στην αγορά. Είναι γενικά αποδεκτό πως έχει στερέψει η ροή χρηματικού ρευστού, προς τι λοιπόν να προσθέσουμε μία ακόμη ημέρα αγοραστικής δυνατότητας????Θεωρώ λοιπόν πως το να παραμένουν ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή δεν αποβλέπει στην οικονομική ώθησηση της αγοράς αλλά στο να πληγεί και η τελευταία υγειή δομή της ελληνικής κοινωνίας Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Γιατί πολύ απλά όταν ολοι οι εργαζόμενοι τρέχουν για βιοποριστικούς λόγους η θυσία της Κυριακής είναι ακόμη μία μέρα,είναι όμως η μόνη μέρα που όλοι μέχρι πρότινος έκτος από λίγες περιπτώσεις των π.χ εφημεριών είχαν ελεύθερη!!! Σκεφτείται λοιπόν γονείς που δεν θα βλέπουν τα παιδιά τους γιατί για παράδειγμα θα έχουν ρεπό την Δευτέρα που εκείνα θα έχουν σχολείο ή πανεπιστήμιο νεαρούς ανθρώπους που δεν θα συναντούν τους φίλους τους γιατί απλά δεν συμπιπτουν τα ωράρια τους..Συγνώμη δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας και το δικαίωμα της εργασίας στο βωμό της εργασιακής απασχόλησης στην κρίση.Ειλικρινα πιστεύω πως δεν χρειαζόμαστε αγοραστική προσφορά εφόσον δεν διαθέτουμε αγοραστική δυνατότητα.Σημείωση , έστω και αν υπάρξει αγοραστική δυνατότητα δεν θα΄θελα να βλέπω τον εαυτό μου ως πελάτη σε κάποιο κατάστημα μπορώ να γεμίσω το χρόνο μου διμιουργικά όπως επίσης με τίποτα δεν θα ήθελα να τον βλέπω ως εργαζόμενο εκτός και αν οι υπηρεσίες που θα προσφέρω κρίνονται αναγκαίες…..

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 22:07 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    1.<>
    2.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΙΟΥΔΑΟΙ ΕΙΧΑΝ ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ.
    3.ΑΡΧΑΟΙ ΛΑΟΙ ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞ΄ ΟΥ ΚΑΙ Η HMERA ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ (SUNDAY),Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΟΝΤΟΥΣΑΝ.
    4.ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ.
    5.ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΤΟ <>.ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΤΗ ΧΑΡΗ ,ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ…ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ,ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    6.ΑΡΕΣΕΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΑΙ ΡΗΧΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΖΟΝΤΑ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΦΟΥΡΝΙΕς ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΣΩΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΕΟΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΙΤΕ ΕΜΜΕΣΩΣ.
    7.<> ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ <> ΗΜΕΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΤΟΥΣ.
    8.ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΤΕ ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ ΕΙΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ <> ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Η ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ (ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΗΤΙΚΑ.
    9.ΚΑΙ ………..ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ,ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    10.ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΤΗΣ ΙΟΥΔΑΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ?
    ΤΟΝ ΚΑΙΣΑΡΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕΣ?ΕΙΣ ΚΑΙΣΑΡΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙΣ.
    11.ΑΡΚΕΤΑ-ΑΡΚΕΤΑ-ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ………ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ.
    12.ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΘΕΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΕΙ, ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΘΗΚΟ……

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 22:46 | Ελενη Σ.

    Οι λογοι που αρνουμαι να δεχτω την καταργηση της αργιας της Κυριακης ειναι δυο.Πρωτον ειναι θεμα πιστης.Η καταργηση της αργιας της Κυριακης ειναι παραβαση εντολης του Θεου.Και δευτερον για ανθρωπιστικους λογους[αποφυγη εκμεταλλευσης των αδυνατων].

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 22:39 | Nikolaos Laoumtzis

    Η Ζωή μας δεν είναι μόνο εργασία. Ο άνθρωπος δεν είναι παραγωγική και καταναλωτική μηχανή. Άμα γίνει κατανοητό αυτό όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται πιο εύκολα. Αρνούμαστε το αυτονόητο. Να μην δουλεύουμε την Κυριακή.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 22:37 | ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ

    Η αργία της Kυριακής αποτελεί θεσμό ο οποίος ανταποκρίνεται τόσο στις διατάξεις του αγορανομικού κώδικα, αλλά βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με τις θεσμοθετημένες διατάξεις εργατικού δικαίου, αλλά και της λειτουργίας του Δημοσίου. Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτήν αντίστοιχα διασπά ττην ενότητα της παροχής της εργασίας και θα οδηγήσει στο μέλλον και σε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα. Πέραν τούτων, αποτελεί διάταξη εξόχως αντισυνταγματική, ερχόμενη σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 3 του Συντάγματος του 2001, το οποίο ορίζει ως επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδας την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Βασικός θεσμός της Eκκλησίας αποτελεί και η αργίασ της Κυριακής. Οποιαδήποτε λοιπόν διάταξη με αυτό το περιεχόμενο έρχεται σε αντίθεση με την εν λόγω συνταγματική επιταγή και ως τέτοια θα πρέπει να κριθεί μη εφαρμόσιμη. Σημειωτέον δε, ότι η διάταξη του άρθρου 3 του Συντάγματος, ως υψίστης σπουδαιότητας, ανήκει σε εκείνο το πλέγμα των διατάξεων του Συντάγματος οι οποίες δεν αναθεωρούνται.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 22:35 | ΜΑΪΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ. Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 22:20 | Σπ. Παπαρούπας

    Πάνω απ’όλα η Κυριακή είναι η μέρα του Κυρίου και της λατρείας του.
    Η ανάπτυξη και ο τζίρος είναι καθαρά αφορμή, καθώς αν υπήρχαν χρήματα ο κόσμος θα τα ξόδευε και τις άλλες ημέρες, δεν περιμένει την Κυριακή. Οι έρμοι Ιδ. Υπάλληλοι χάνουν την μοναδική ημέρα της εβδομάδας για ξεκούραση και αφιέρωση στο Θεό και την οικογένειά τους. Πότε άλλοτε η οικογένεια θα είναι όλοι μαζί? Έφτασε η ώρα για να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τους ανευσεβείς πόθους δεκαετιών.

    Διαφωνώ εντονότατα με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 22:03 | ολγα

    Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ. Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΘΕΟ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 21:30 | Μαριάνθη Κυριάκου

    Είναι ημέρα του Θεού και καλό θα είναι να είναι αφιερωμένη σε αυτόν.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 21:35 | ΤΖΙΓΚΑΛΙΔΟΥ ΒΑΙΑ

    Λέω όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή γιατί είναι μέρα ξεκούρασης για την θρησκεία μας και εκκλησιασμού.Επίσης μέρα συγκέντρωσης για την οικογένεια.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 21:04 | Καζάνη Βαρβάρα

    Κύριε πρωθυπουργέ και κύριοι υπουργοί,
    Μα είναι δυνατόν να μην ξέρετε την κατάσταση του λαού σας ,που αδυνατεί να ψωνίσει τα αγαθά της πρώτης ανάγκης , τις καθημερινές?

    Να πάει να ψωνίσει ποιός, τις Κυριακές ; ο λαός ο οποίος δυσκολεύεται, όπως προανέφερα, να έχει τα απαραίτητα προς το ζην?

    Εκτός αν αυτό το κάνετε για μια ορισμένη μερίδα ανθρώπων, των οποίων η κρίσης αυτή δεν τους έχει αγγίξει.

    Ελπίζω να το σκεφτείτε ώριμα .

    Με εκτίμηση,
    Βαρβάρα Καζάνη

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 21:55 | π. Γεώργιος

    Τελικά α μείνουμε με αργία Σαββάτου και εργασία Κυριακής.

    Μπράβο μας!!!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 21:51 | π. Γεώργιος

    Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρόνου για να ψωνίσει κάποιος αλλά η έλλειψη χρήματος. Αυτό το έχετε καταλαβει;

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 20:00 | Γιώργος Κ.

    Πέρα από τις θρησκευτικές αντιρρήσεις, τις οποίες υιοθετώ απόλυτα, η πρόταση για λειτουργία των καταστημάτων Κυριακές δεν έχει καμιά οικονομική λογική. Θα συμπιέσει ακόμα πιο πολύ τους μικρομεσαιίους (τους οποίους υποτίθεται προσπαθεί να βοηθήσει), θα συμπιέσει το διαθέσιμο χρόνο της οικογένειας και γενικά δεν θα μας αφήσει χρόνο για τίποτε άλλο εκτός από δουλειά και ψώνια (με ότι τυχόν μένει από τη δουλειά, αν μένει…). Και να τα παράγαμε τα προϊόντα που θα πουλιούνται… Εισάγωγής είναι τα περισσότερα, με άλλα λόγια πού πάνε τα χρήματα;

    Αν δεν μας νοιάζει η ψυχή μας, ας δούμε λίγο τις ανάγκες ξεκούρασης του σώματος. Και μη μού πείτε, «οποίος δε θέλει ας μη δουλεύει»… Ξεπατώνουμε το κοινωνικό κράτος, καταστρέφουμε τώρα κάθε νομικό φραγμό στην οριοθέτηση του ελεύθερου χρόνου, δίνουμε ακόμη περισσοτερη δύναμη στους ισχυρούς απέναντι στους πιο αδύνατους… Γυρίζουμε στην εποχή των δούλων, ας αντιδράσουμε τουλάχιστον στο άνοιγμα κααστημάτων τις Κυριακές.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 20:58 | ΕΛΕΝΗ ΜΑΛΑΦΑΝΤΗ

    Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΘΑ ΑΠΟΞΕΝΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 20:13 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΛΙΤΗΣ

    ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΩΣ ΗΜΕΡΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 20:58 | DEMI

    ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΩΛΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ.ΙΣΩΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ‘ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΥΝ’ ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΚΤΟΙ.ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΞΙ ΗΜΕΡΕΣ.ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 19:04 | ΚΩΝ.Β.ΖΑΒΟΛΑΣ

    ασφαλώς και δεν πρέπει να εργαζόμαστε την Κυριακή, όσοι είμαστε χριστιανοί(96% τού ελληνικού λαού).

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 19:01 | Θεόδωρος Πούτος

    Το πρόβλημα δεν είναι να είναι ανοικτά τα μαγαζιά μια μέρα ακόμα, αλλά να έχει ο κόσμος λεφτά για να ξοδέψει σε αυτά. Αν ο κόσμος δεν έχει λεφτά και 24 ώρες επί 7 ημέρες να ήταν ανοιχτά, τίποτα δεν θα άλλαζε.
    Τα μικρά μαγαζιά δεν θα τα καταφέρουν και τα μεγάλα απλά θα αναγκάσουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν παραπάνω χωρίς ιδιαίτερη αύξηση μισθού. Πολύς κόσμος θα στερηθεί την απαραίτητη σωματική και πνευματική ξεκούραση και η Κυριακή θα απωλέσει κάθε ιδιαίτερο πατροπαράδοτο και εθμικό χαρακτήρα.
    Τελικά ποιο θα είναι το τόσο σημαντικό όφελος από αυτήν την αλλαγή ?

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 19:47 | Τηλέμαχος Δούκογλου

    Αφήστε επιτέλους μία ημέρα αργίας για ΟΛΟΥΣ…
    Να μπορεί ή οικογένεια να είναι όλη μαζί και και μπορούν να βρεθούν φίλοι και συγγενείς…
    Μόνο στον πόλεμο δέν υπάρχουν «καθημερινές και σχόλες»…

    Απορώ τί προσδοκίες έχετε με την κατάργηση της Κυριακής…
    Ότι κάποιοι λόγο εργασίας ΔΕΝ θα κατέβουν σε διαδηλώσεις εναντίων των αντι-αναπτυξιακών
    και φορομπηκτικών μέτρων σας? Ή μήπως άλλα συμφέρονται κρύβονται πίσω από αυτό?

    Φιλικά.
    ΤΔ

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 19:45 | Χαράλαμπος

    Πάντως, το πιο ύποπτο είναι ότι
    έσβησαν την εφαρμογή «μου αρέσει-δεν μου αρέσει»…απο εκεί φαινόταν η
    μεγάλη διαφορά, μιας και αυτά δεν πέρναγαν από λογοκρισία. αυτά που
    ήταν υπερ της κάρτας του πολίτη (στην τότε «διαβούλευση») είχαν 3ψήφιο αριθμό «dislike», ενώ
    αυτά που ήταν κατά, είχαν 3ψήφιο αριθμό «like». από εκεί φαινόταν
    καθαρά η κοινωνική αποδοκιμασία χωρίς πειράγματα και μαγειρέματα

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 19:09 | Δημήτρης Βρης

    Ούτε ένα μύνημα δεν υπάρχει που να είναι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή. Κύριοι της Κυβέρνησης πρέπει να σας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν πιάνετε τον σφυγμό του λαού. Ή νομίζετε οτι κυβερνάτε άλλη χώρα ή πρέπει να πάτε σε άλλη χώρα.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 19:38 | Ολυμπία Παπαθανασίου

    Διαφωνώ κάθετα με τη σταδιακή μετατροπή της Κυριακής σε μια ημέρα όπως όλες οι άλλες!
    Ως Χριστιανή θέλω να διατηρήσω το δικαίωμα να εκκλησιάζομαι και να αφιερώνω αυτή την ημέρα στο Θεό, ως σύζυγος και μητέρα να χαίρομαι αυτή την ημέρα την οικογένειά μου, ως άνθρωπος να μπορώ να βρεθώ με τους φίλους, να δω τους συγγενείς, να επισκεφθώ κάποιον αναγκεμένο, ως πολιτης να χαρώ μια βόλτα στην πόλη χωρίς φασαρία και συνωστισμό…
    Η Κυριακή είναι ημέρα ξεχωριστή, ημέρα χαράς και ανάπαυσης ας μη θυσιαστεί η ιερότητά της στο βωμό της κατανάλωσης!!!

  • Σας παρακαλώ αν σας έχει μείνει ίχνος δημοκρατίας και στοιχειώδους αξιοπρέπειας να αναρτήσετε το σχόλιό μου που ΚΟΨΑΤΕ σαν άλλη χούντα την 18 Δεκεμβρίου 2012.

    Ευχαριστώ.

    Χαράλαμπος Κ. Καλόθετος

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 18:26 | Rania

    Η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης, μιας και ο λόγος μειωμένης κατανάλωσης είναι η έλλειψη χρημάτων και όχι ο ανεπαρκής χρόνος λειτουργίας των καταστημάτων.
    Το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι να ενταθούν τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των μελών μιας οικογένειας αφού θα μειωθεί ο χρόνος που περνούν μαζί.
    Η Κυριακή θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στον Κύριο. Οι πιστοί χριστιανοί σίγουρα θα βρουν τρόπους να λατρεύουν το Χριστό ακόμα και αν εξαναγκαστούν να δουλεύουν την Κυριακή, όπως και οι πρώτοι Χριστιανοί έβρισκαν τρόπο να εκκλησιαστούν ακόμα και εν μέσω διωγμών.
    Αλλά ποιος ο λόγος να γίνει κάτι τέτοιο; Προτείνω να βρείτε άλλους τρόπους για την αύξηση της καταναλωτικής κίνησης.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 18:30 | ΕΛΠΙΔΑ

    Η Κυριακή είναι μέρα χαράς εσωτερικής, μέρα ψυχικής και σωματικής ξεκούρασης. Οι ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε αργία την Κυριακή, οι Εβραίοι το Σάββατο, οι Άραβες την Παρασκευή. Κάθε θρησκεία έχει μία μέρα της εβδομάδας αργία αφιερωμένη στο Θεό που πιστεύει.
    Για μας τους Χριστιανούς η Κυριακή είναι αφιερωμένη στον Κύριο-εξ ου και το όνομα Κυριακή. Είναι απαράδεκτο λοιπόν να είναι εργάσιμη μέρα…Ποιο το όφελος;;

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 18:49 | Μαριάνθη Σωτηράκη

    Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής συνεπάγεται οπισθοδρόμηση πολλούς αιώνες πίσω για τη χώρα μας. Είναι μια ακόμα καλά οργανωμένη προσπάθεια για να τελματώσει η Ελλάδα πολιτισμικά και θεσμικά. Στη δημοκρατική Αθήνα του Κλεισθένη μια τέτοια απόφαση θα θεωρούταν «τυραννική». Η θεσμική αλλαγή από τον Μ. Κων/νο για την αργία της Κυριακής απέβλεπε στην αναγνώριση του ανθρώπου ως λογικό και δημιουργικό ον που εργάζεται για να ζει (με όλη τη σημασία της λέξης «ζω») και όχι για το αντίστροφο.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 17:40 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ Κ.

    Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ. ΑΣ ΜΗ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΗΜΕΡΑ ΜΑΜΩΝΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 17:08 | ΕΙΡΗΝΗ

    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΠΕ ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ Ν ΑΝΑΠΑΥΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΞΟΛΟΓΕΙΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΟΥ!!!!Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 17:55 | ΑΝΝΑ ΡΩΙΜΠΑ

    Ἡ Κυριακὴ γιὰ τοὺς Ὀρθοδόξους Χριστιανοὺς εἶναι ἡμέρα ἀφιερωμένη στὸν Κύριο, στὴ λατρεία τοῦ Χριστοῦ μὲ τὴ Θεία Λειτουργία, στὴν ἐλεημοσύνη καὶ εὐποιΐα, γι’ αὐτὸ καὶ εἶναι ἀργία! Δὲν εἶναι ἀφιερωμένη στὸ μαμωνὰ καὶ στὴν ἀπληστία τοῦ ἐμπορίου. «Τὸ κέρδος ποὺ βγαίνει τὴν Κυριακὴ εἶναι καταραμένο», λέει ὁ ἐθνομάρτυρας ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός. Ἂς μὴ φορτώσουμε τὴν ψυχή μας καὶ τὴν πατρίδα μας καὶ μὲ ἄλλες κατάρες. Φτάνει…
    Μὲ πόνο ψυχῆς,
    Ἄννα Ρώιμπα, ἰατρός.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 17:06 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΤΠ .Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΚΑΙ ΑΡΓΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ «Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου για να την ξεχωρίζεις και να την αφιερώνεις στον ΚΥΡΙΟ. Έξι μέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλες τις εργασίες σου. Αλλά η έβδομη μέρα είναι ημέρα ανάπαυσης, αφιερωμένη σ` εμένα τον ΚΥΡΙΟ το Θεό σου. Την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται να κάνεις καμιά εργασία ούτε εσύ ούτε ο γιος σου ούτε η θυγατέρα σου ούτε ο δούλος σου ούτε η δούλη σου ούτε τα ζώα σου ούτε ο ξένος που κατοικεί στις πόλεις σου. Σε έξι μέρες εγώ, ο ΚΥΡΙΟΣ, δημιούργησα τον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα, καθώς και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ` αυτά, και την έβδομη μέρα αναπαύτηκα. Γι αυτό ευλόγησα την ημέρα του Σαββάτου και την ξεχώρισα για τον εαυτό μου». Αυτή είναι μια εντολή να ξεχωρίσουμε την ημέρα του Σαββάτου (την τελευταία μέρα της εβδομάδας) σαν μέρα ξεκούρασης αφιερωμένη στον Κύριο.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 17:42 | Σμαράγδα

    Είναι αυτονόητο ότι η Κυριακή(:η ημέρα του Κυρίου μας) η ημέρα της Αναστάσεως, η πρώτη και ογδόη, είναι η ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο και σαφέστατα είναι απαράδεκτο να καταργήσουμε την αργία της ημέρας αυτής , κάτι το οποίο αποτελεί και δικαίωμα του εργάτη να έχει και μια ημέρα αναπαύσεως… Δεν νομιμοποιούμεθα να παραβιάσουμε την αρχή και το κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων εν ονόματι μιας δήθεν οικονμικής αναπτύξεως τάχα μου -τάχα μου. Και τελικά πάνω από κάθε οικονομική δικαιολογία βρίσκονται οι ηθικές αρχές ,τα ιδεώδη και τα πιστεύω μας. Όχι στην κατάργηση της αργίαςτης Κυριακής. Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ, ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 17:26 | Στάθης

    Είναι η δεύτερη φορά που σας υποβάλω το κατωτέρω σχόλιο για το συγκεκριμένο άρθρο του υπο διαβούλευση νόμου.
    Την πρώτη φορά δεν το δημοσιοποιήσατε.

    Σας το υποβάλω εκ νέου. Εάν δεν το δημοσιοποιήσετε και πάλι θα σας υποβάλω μήνυση, ζητώντας παράλληλα από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να βρει ποιός συγκεκριμένος Η/Υ και ποιός συγκεκριμένος υπάλληλος αρνήθηκε να το δημοσιοποιήσει και γιατί.

    Σας ευχαριστώ.

    Από τις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπως τις διασώζει ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος…

    «Επήγεν ο Κύριος εις την κόλασιν και έβγαλε τον Αδάμ, την Εύαν και το γένος του. Ανέστη την τρίτην ημέραν. Εφάνη δώδεκα φοράς εις τους Αποστόλους του. Έγινε χαρά εις τον ουρανόν, χαρά εις την γην και εις όλον τον κόσμον. Φαρμάκι και σπαθί δίστομον εις την καρδίαν του διαβόλου. Πρέπει και ημείς, αδελφοί μου, να χαιρώμεθα πάντοτε, μα περισσότερον την Κυριακήν, οπού είναι η Ανάστασις του Χριστού μας. Διότι Κυριακή ημέραν έγινεν ο Ευαγγελισμός της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Κυριακήν ημέραν μέλλει ο Κύριος να αναστήσει όλον τον κόσμον.

    Πρέπει και ημείς να εργαζώμεθα τας εξ ημέρας δια ταύτα τα μάταια, γήινα και ψεύτικα πράγματα, και την Κυριακήν να πηγαίνωμεν εις την εκκλησίαν και να στοχαζώμεθα τας αμαρτίας μας, τον θάνατον, την κόλασιν, τον παράδεισον, την ψυχήν μας οπού είναι τιμιωτέρα από όλον τον κόσμον, και όχι να πολυτρώγωμεν, να πολυπίνωμεν και να κάμνωμεν αμαρτίας, ούτε να εργαζώμεθα και να πραγματευώμεθα την Κυριακήν. Εκείνο το κέρδος οπού γίνεται την Κυριακήν είναι αφωρισμένο και κατηραμένο, και βάνετε φωτιά και κατάρα εις το σπίτι σας και όχι ευλογίαν. Και ή σε θανατώνει ο Κύριος παράκαιρα, ή την γυναίκα σου, ή το παιδί σου, ή το ζώον σου ψοφά, ή άλλον κακόν σου κάμνει.

    Όθεν, αδελφοί μου, δια να μη πάθετε κανένα κακό, μήτε ψυχικόν μήτε σωματικόν, εγώ σας συμβουλεύω να φυλάγετε την Κυριακήν, ωσάν οπού είναι αφιερωμένη εις τον Θεόν. Εδώ πώς πηγαίνετε, χριστιανοί μου ; Την φυλάγετε την Κυριακήν; Αν είσθε χριστιανοί, να την φυλάγετε. Έχετε εδώ πρόβατα; Το γάλα της Κυριακής τί το κάμνετε; Άκουσε, παιδί μου, να το σμίγεις όλο και να το κάμνεις επτά μερίδια. Και τα έξ μερίδια κράτησέ τα δια τον εαυτό σου, και το άλλον μερίδιον της Κυριακής, αν θέλεις δώσε το ελεημοσύνην εις τους πτωχούς, ή εις την εκκλησίαν δια να ευλογήσει ο Θεός τα πράγματά σου. Και να τύχει ανάγκη και θέλεις να πωλήσεις πράγματα φαγώσιμα την Κυριακήν, εκείνο το κέρδος μη το σμίγεις εις την σακκούλα σου, διότι την μαγαρίζει. Αλλά δώσε το ελεημοσύνην, δια να σας φυλάγει ο Θεός».

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 16:15 | Δημήτριος Ἰ. Κάτσουρας

    Ἡ κατάργηση τῆς Κυριακῆς ἀργίας, τήν ὁποία ἐπί τῆς οὐσίας, ἐπιφέρει ἡ ἐν λόγω διάταξη ἀποτελεῖ προσβολή τῶν ἠθῶν καί ἐθίμων καί αὐτῆς τῆς Πίστεως τῶν ὀρθοδόξων ἑλλήνων. Κυριακή σημαίνει Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ καί εἶναι γνωστό ὅτι ἴσης σημασίας καί βαρύτητος εἶναι ἡ κατάργηση τῆς Κυριακῆς ἀργίας μέ κατάργηση τῆς Κυριακῆς τοῦ Πάσχα. Στήν ὀρθόδοξη Πίστη καί Παράδοση ἡ κάθε Κυριακή δέν εἶναι καθόλου μικρότερη ὡς ἑορτή ἀπό τήν Κυριακή τοῦ Πάσχα. Μπορεῖ αὐτά νά ἠχοῦν περίεργα καί ὑπερβολικά στ’ αὐτιά τῶν ὑπολοίπων ἀνθρώπων ἐκτός Ὀρθοδοξίας, ἀλλά αὐτά ἰσχύουν στήν Πίστη μας. Κατά τήν Ἅγία Γραφή, ἔργο τῶν ἀσεβῶν καί ἐχθρῶν τοῦ Θεοῦ εἶναι ἡ κατάπαυση τῶν ἑορτῶν τοῦ Θεοῦ ἀπό τῆς γῆς. Καί κατά τόν ἀψευδῆ λόγο τοῦ Θεοῦ θά καταργηθοῦν ἀπό τόν Θεό ὅσοι, ἀποδειχθοῦν τέτοιοι. Εἶναι νόμος πνευματικός αὐτός καί ἰσχύει πάντοτε καί γιά ὅλους. Τέλος, εἶναι προκλητικό νά ἀντιδροῦν στή κατάργηση τῆς Κυριακῆς ἀργίας οἱ ἴδιοι οἱ ἐπαγγελματίες, νά διαφωνοῦν ὅλοι σχεδόν οἱ φορεῖς καί νά ἔρχεται ἡ πολιτεία νά τό ἐπιβάλλει περιφρονώντας Θεό καί ἀνθρώπους. Αὐτό εἶναι καί ἀσέβεια καί τυραννία καί θά λάβει τήν πρέπουσα ἀπάντηση.

  • Στις 18 Δεκεμβρίου ώρα 12.44 ανάρτησα σχόλιο. Και στο τέλος έλεγα ότι τζάμπα γράφω αφού δεν πρόκειται να δημοσιευθεί.
    Τελικά έπεσα έξω! Δημοσιεύθηκε, αλλά για λίγες ώρες, μέχρι μην μπορώ να διαμαρτυρηθώ! Μετά το σβήσατε δημοκρατικά! ΑΠΑΙΤΩ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΠΑΛΙ! Αν οι διαχειριστές της ανοικτής διαβούλευσης έχουν σχέση με την Δημοκρατία. δεν έπρεπε να το σβήσουν. Συγχαρητήρια! Τέτοια Δημοκρατία ουτε ο Χίτλερ, ούτε ο Στάλιν, ούτε ο Χότζα δεν πέτυχαν τον καιρό που βρίσκονταν στη δόξα τους!! Τους ξεπεράσατε! Αν δεν σας αρέσει ότι γράφω σήμερα, δημοσιεύστε πάλι το σχόλιό μου και μην σβήσετε ούτε το παρόν! Και μαζί με αύτό, και τα δεκάδες άλλα που σβήσατε με δημοκρατικές διαδικασίες! ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 16:27 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΡΑΙΚΙΩΤΗΣ

    Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ. Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΘΕΟ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 16:11 | Φωτεινή Κωνσταντίνου

    Η Κυριακή είναι μέρα ξεκούρασης σώματος και ψυχής. Το μεγάλο αφεντικό-Κράτος- οφείλει να σεβαστεί αυτή την ανθρώπινη ανάγκη, αν δεν θέλει να αυξηθούν οι ψυχικά ασθενείς…

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 16:24 | Μαρία

    Δεν συμφωνώ με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
    Δεν στέκουν τα επιχειρήματα περί οικονομικής ώθησης στις επιχειρήσεις. Από την μιά υπερφορολογούνται οι μικρές επιχειρήσεις και από την άλλη θα εξαναγκαστούν να ανταγωνίζονται τις μεγάλες πολυεθνικές εμπορικές επιχειρήσεις, για τις οποίες απλά αυξάνονται οι βάρδιες των υπαλλήλων.

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 15:22 | Β. Πετρουλέας

    Την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές,
    — Η επίσημη Ορθόδοξη εκκλησία (η μόνη αξιόπιστη πνευματική ηγεσία του τόπου)την καταδικάζει διά στόματος του Αρχιεπισκόπου
    — Οι Ορθόδοξοι πιστοί, πού αποτελούν την πλειοψηφία των Ελλήνων δεν την θέλουν,
    — Οι οικογενειάρχες δεν την θέλουν,
    — Οι εργαζόμενοι δεν την θέλουν,
    — Η κοινή λογική λέει ότι δεν θα έχει οικονομικά ωφέλη (τα έξοδα λειτουργίας τις Κυριακές θα είναι μεγαλύτερα απ’ τα έσοδα) μάλλον αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα θα φέρει

    Τελικά ποιός την θέλει καί γιά ποιό λόγο; (μήπως μερικοί ενοχλούνται πού η επίσημη αργία στην χώρα μας είναι η Κυριακή, η ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου, καί όχι το Σάββατο;)

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 15:56 | Γιώργος

    Δεν ειναι σωστο εαν θελετε να λεγεστε Ορθοδοξοι Ελληνες. Συμφωνα με την Θρησκεια μας η Κυριακη ειναι ημερα ξεκουρασης, αγαπης και Θρησκευομενη μερα που πηγαινουμε να Εκκλησιαστουμε και οχι να εργαστουμε.
    Απο την αλλη εαν εφαρμοσθει, θα παρουν οι εργοδοτες νεους εργαζομενους; ή θα εχουν τους ιδιους και θα τους ξεζουμισουν τελειως; Θα δικαιουνται εξτρα χρηματα λογω αργιας ή οχι;
    Εμπαση περιπτωση ειναι αντιθετο της Θρησκειας μας. Πατρις – Θρησκεια – Οικογενεια.
    Πηγαινεται κανονικα Στρατο κυριοι της πολιτικης σκηνης και μαθεται λιγο ιστορια και Θρησκεια.
    Ως εδω!

  • 20 Δεκεμβρίου 2012, 15:06 | Καλ. Εργαζακη

    Νομίζετε ότι με το να κρατήσετε επτά μέρες της εβδομάδας τις επιχειρήσεις ανοιχτές θα βελτιώσετε την οικονομική τους κατάσταση?
    Ρωτήσατε τους δυστυχείς επιχειρηματίες αν επιθυμούν να εργάζονται όλες τις μέρες της εβδομάδας?
    Ρωτήσατε τους εναπομείναντες εργαζόμενους(ούτε οι δούλοι στα αρχαία χρόνια δεν εργάζονταν τόσο σκληρά)?
    Κύριοι «βάλτε νερό στο κρασί σας» που λέει η μάνα μου στο χωριό.
    Η Κυριακή είναι ημέρα για τον Κύριό μας ,για μας, την οικογένειά μας.
    Είμαι αντίθετη στα σχέδιά σας.
    Η Γέννηση του Χριστού να επισκιάσει τη ζωή σας και να σας φωτίσει.
    Καλ.Εργαζάκη