Άρθρο 19 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

  • 14 Δεκεμβρίου 2010, 01:33 | Αχαιός

    Αφού πρώτα γίνουν και τα ανάλογα προεδρικά διατάγματα για την πλήρη λειτουργία και δομή του νέου σώματος της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ Hellenic coast Guard»

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 20:20 | παναγιώτης

    σημαντικότατη προϋπόθεση άσκησης των αρμοδιοτήτων που περιγράφονται στο σχέδιο νόμου για το σώμα του λιμενικού και ακτοφυλακής αποτελεί η σωστή και πλήρης στελέχωση του με βάση και τις χωρικές ανάγκες σε συνάρτηση με την επάρκεια του απαραίτητου και σύγχρονου εξοπλισμού.

    παραδόξως δεν υπάρχει κανένα άρθρο το οποίο να προβλέπει την επιστημονική διάθρωση των τμημάτων με βάση και τις αρμοδιότητες, όπως και ένα άρθρο το οποίο θα προσδιορίζει τα μέσα,τη διαχείριση τους, τον υπεύθυνο φορέα που σχετίζεται με τη συντήρηση και επισκευή τους τα θέματα αντικατάστασης τους και άσκησης των αρμοδιοτήτων τους σε περίπτωση βλάβης των βασικών και γενικώς όλα αυτά τα θέματα που φαίνεται ότι θεωρούνται ωσ λυμένα εξ’ αρχής και που φαίνονται ωσ βουνό την ώρα της πράξης.

    δυστυχώς η πράξη έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι δεν μπορεί να ασκηθεί ικανοποιητικός έλεγχος στις θαλάσσιες δραστηριότητες κυρίως τις περιόδους αιχμής δεδομένου ότι είτε δεν επαρκεί το προσωπικό είτε δεν είναι επαρκώς επιστημονικά εκπαιδευμένο(άρα αρκείται στο να ασκεί καθήκοντα λιμενο-τροχονόμου αυτοκινήτων και πλοίων) είτε δεν έχει τα απαραίτητα μέσα ή δεν έχει καθόλου μέσα για να ασκήσει τα βασικά καθήκοντα επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου (π.χ. παράνομη αλιεία, λαθρομετανάστες, εμπόριο ναρκωτικών κ.α.)κυρίως στο νησιωτικό χώρο.

    συνεπώς δεδομένου την ανάληψης της συγκεκριμένης αυτής πρωτοβουλίας για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αλλά και των συνεχώς αυξανόμενων υποχρωσεων που προκύπτουν, ιδιαίτερα στα πλαίσια εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη θαλάσσια επιτήρηση καλό θα ήταν να λυθούν και τα πρακτικά αυτά προβλήματα εξ αρχής. Επίσης ίσως θα ήταν καλό στ πλαίσια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αξιολόγησης της περιβαλλοντικής κατάστασης του θαλασσίου χώρου να προβλεφθεί και αυτόνομη υπηρεσία εργαστηριακού ελέγχου και για το λιμενικό ωσ ανεξάρτητο τμήμα με εξειδικευμένο προσωπικό.

    Τέλος καλό θα ήταν στα θέματα ελέγχου της αλιείας και εφαρμογής της νομοθεσίας να προβλεφθεί η πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίασς στα πλαίσια επιτήρησης των μελλοντικών θαλασσίων προστευομενων περιοχών η συνεργασία με αλιευτικούς συλλόγους και ΜΚΟ με πιθανή επιμέρους συναρμδιότητα.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 14:26 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    Το παρόν νομοσχέδιο είναι σε γενικές γραμμές σε σωστές βάσεις, αρκεί να γίνουν κάποιες μικρές αλλά σημαντικές τροποποιήσεις όπως αναφέρθηκα στα άρθρα αναλυτικά.
    Είναι μια μεγάλη τομή και εξέλιξη στο απαρχαιωμένο ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ.
    Τα εύσημα στον κ. ΥΠΟΥΡΓΟ για την προώθησή του.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 20:24 | ΤΑΣΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΚΙ ΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ(ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Κ.Λ.Π.)ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΠΟΥ Η ΚΥΡΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟ(ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ,ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ-ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Κ.Α.). ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΑΦΕΡΩΜΑΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 1998 ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ Λ.Σ.Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΑΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΩΝ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΥΓΚΑΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΩΝ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΛΕΙΤΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:25 | Κατσογιαννης Νικος

    Οντως το νομοσχέδιο έπρεπε εδω και χρόνια να υπήρχε προς ψηφιση απο το κοινοβουλιο.Συγχαρητηρια στον κ.ΠΑΠΟΥΤΣΗ.γρήγορα προς ψηφιση και υπογραφη απο τον προεδρο της δημοκρατιας

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 12:19 | mary

    ολο το νομοσχέδιο ειναι πολύ καλό συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 17:18 | Νίκος

    πολύ καλο ολο το νομοσχέδιο γρήγορα για ψήφιση μην καθυστερείτε άλλο. συγχαρητήρια στους υπουργούς και ειδικά στον Χ.Παπουτσή που αγαπούν οι λιμενικοι-ακτοφύλακες.