Άρθρο 4 Χαρακτήρας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του προσωπικού του

1.  Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή είναι ένοπλο Σώμα ασφαλείας, στρατιωτικώς οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (Σ.Π.Κ.) και άλλων ισχυουσών διατάξεων. Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή λειτουργεί με όλους τους οργανικούς και ασφαλιστικούς νόμους, καθώς και εκείνους από τους οποίους απορρέουν δικαιώματα πάσης φύσεως για το προσωπικό του. Επίσης εφαρμόζονται για το προσωπικό του οι διατάξεις που αφορούν τα άλλα ένοπλα Σώματα, εφόσον τούτο ορίζεται ειδικά από το νόμο, καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 129 του ν. 3079/2002 (Α΄- 311).

2.  Για την εκτέλεση της αποστολής του, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή εφοδιάζεται με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό, χρησιμοποιεί επιστημονικές και τεχνικές μεθόδους διερεύνησης  των  εγκλημάτων, συνεργάζεται με αντίστοιχες Αρχές και Υπηρεσίες  του εσωτερικού ή και άλλων χωρών και συμμετέχει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνών Οργανισμών και Φορέων για θέματα που αφορούν την αποστολή του.

3. Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και το προσωπικό του τελούν σε διαρκή ετοιμότητα για την υλοποίηση της αποστολής του.

4. Το στρατιωτικό προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής θεωρείται ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή του και φέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του κατάλληλο οπλισμό, εφόδια και μέσα, για τη χρήση των οποίων υπόκειται σε κατάλληλη εκπαίδευση.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 23:20 | Αχαιός

    Χαρακτήρας αστυνομικός ελεγκτικός εποπτικός επιθεωρησιακός, προληπτικός

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 22:31 | »1 εκ των 182»

    Αγαπητέ μας υπουργέ κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ σας παρακαλώ να ρωτήσετε να μάθετε για την αδικία των 182 και να την διορθώσετε, γιατί όπως λέει και ο κ. Νικολιάς πιο κάτω, από τον βαθμό του Αρχ/στη και πάνω είμαστε όλοι Γενικοί Ανακριτικοί Υπάλληλοι αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε Ανθ/στες. Σας ευχαριιστώ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 22:24 | »1 εκ των 182»

    Αγαπητέ μας υπουργέ κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ σας παρακαλώ να ρωτήσετε να μάθετε για την αδικία των <> και να την διορθώσετε, γιατί όπως λέει και ο κ. Νικολιάς πιο κάτω, από τον βαθμό του Αρχ/στη και πάνω είμαστε όλοι Γενικοί Ανακριτικοί Υπάλληλοι αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε Ανθ/στες. Σας ευχαριιστώ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 22:36 | »1 εκ των 182»

    Αγαπητέ μας υπουργέ κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ σας παρακαλώ να ρωτήσετε να μάθετε για την αδικία των <> και να την διορθώσετε, γιατί όπως λέει και ο κ. Νικολιάς πιο κάτω, από τον βαθμό του Αρχ/στη και πάνω είμαστε όλοι Γενική Ανακριτική Υπάλληλοι αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε Ανθ/στες. Σας ευχαριιστώ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 20:10 | georgebest

    Είναι αδιανόητο το Λ.Σ. απ΄ την στιγμή που είναι Σώμα Ασφαλείας να εντάσσεται στον Σ.Π.Κ. Πρέπει όπως η Ε.Α. και το Πυροσβεστικό Σώμα να απεμπλακεί απ΄ τον Σ.Π.Κ. Είναι ακατανόητο όσο και άδικο εν έτη 2011 το Λ.Σ. να υφίσταται τις διατάξεις του Σ.Π.Κ. Επίσης η επιλογή του πρωσοπικού σ’ όλες τις βαθμίδες του Λ.Σ. πρέπει να γίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων με απαραίτητη την δημιουργία της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Λ.Σ. στην Αλεξανδρούπολη όπως είχε ήδη αποφασιστεί.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 20:15 | Α.Κ

    Για ποιο Λιμενικό μιλάτε αυτό που εφαρμόζει την νομοθεσία μόνο στους ερασιτέχνες ψαράδες? και αφήνει ατιμώρητους τους επαγγελματίες που έχουν στην κατοχή τους τράτες, ανεμότρατες, γριγρί κλπ παρα τις επώνυμες καταγγελίες για παρανομίες? Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αλλά που εφαρμόζεται σωστά η νομοθεσία? Μόνο στους μη έχοντες και όχι στους κατέχοντες…

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 18:19 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κε υπουργέ, εκσυγχρονισμός του Λιμενικού Σώματος με υπαγωγή του στον Σ.Π.Κ. δεν νοείται. Ο Σ.Π.Κ. αποτελεί απλώς το εργαλείο των υψηλόβαθμων, που στερούνται παιδείας, οργανωτικών και διοικητικών ικανοτήτων, προκειμένου να επιβάλλονται στους υφισταμένους τους, ειδικά όταν οι τελευταίοι διαθέτουν ικανότητες, άποψη και μόρφωση (σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερη των προϊσταμένων τους).
    Τα στελέχη του Λ.Σ. δεν έχουν ανάγκη από Σ.Π.Κ., έχουν ανάγκη από ουσιώδη εκπαίδευση, μετεκπαιδεύσεις, αλλά πρωτίστως έχουν την ανάγκη για επιβράβευση των τυπικών, ουσιαστικών προσόντων τους αλλά και της εργατικότητάς τους, μέσω ενός αξιοκρατικότερου συστήματος προαγωγών το οποίο θα προωθεί τους ικανότερους.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 01:30 | AΝΤΩΝΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΚΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ.Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ Λ.Σ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΜΕ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.ΥΠΗΡΧΕ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ(ΑΔΕΙΕΣ-ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΤΛ)ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ-ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ,ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟ-ΣΤΑΘΜΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.ΛΟΙΠΟΝ ΣΩΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΣΠΚ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.ΔΙΝΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ.ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ «ΠΑΤΑΝΕ» ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΕΣ.ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΛΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ.ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ ΑΝ ΣΥΝΕΔΡΑΜΑΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΛΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Π.Χ ΤΡΟΧΑΙΑ,ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΤΛ.
    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ,ΜΕΣΑ,ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ,ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ-ΣΟΒΑΡΗ-ΠΕΠΕΙΡΑΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ.ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΥΤΕΣ.
    Ε Ν Σ Ω Μ Α Τ Ω Σ Τ Ε Μ Α Σ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΜΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ,ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ,ΤΡΟΧΑΙΑ,ΑΣΦΑΛΕΙΑ,ΔΙΩΞΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΕ ΞΗΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΛΕΟΝ,ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕ ΠΕΙΡΑ ΣΕ ΞΗΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΤΛ
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ.ΕΚΤΟΣ ΣΠΚ,ΙΔΙΟΙ ΒΑΘΜΟΙ(ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ?)ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΑΣ-ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ ΚΤΛ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ(ΑΡΑΓΕ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΥΡΑ ΕΞΕΤΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ)ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ.
    ΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ.ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΕ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ.ΑΠΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΕΤΣΙ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΝΕΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΥΑΛΟ ΘΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 00:17 | basilis

    os stratiotiko soma aparetita sto s.p.k.
    os entimos, iuikos, ajioprepis den exo na fobiuo tipota.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 20:44 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ.ΟΠΩΣ Η ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΕΦΥΓΕ ΤΟ 1984 ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΚ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 17:04 | Νίκος Χ

    Κύριε υπουργέ το νέο σώμα για να πετύχει στην αποστολή του πρέπει να αλλάξει νοοτροπία κι αυτό θα γίνει μέσα απο την εκπαίδευση. Πρότασή μου είναι τα στελέχη του ΛΣ αντί να εξέρχονται από τις σχολές του ΠΝ, που δεν τους παρέχουν καμία ουσιαστική-αστυνομική εκπαίδευση, να εκπαιδεύονται και να εξέρχονται από τις σχολές της ΕΛ.ΑΣ με περισσότερα εφόδια για την άσκηση των καθηκόντων τους. Ετσι κι αλλιώς το ΛΣ πληρώνει το ΠΝ για την φιλοξενία των δοκίμων, το ίδιο μπορεί να γίνει και προς την ΕΛ.ΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 22:13 | Γιάπρος Σπύρος

    Άρθρο 4

    έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (Σ.Π.Κ.) και άλλων ισχυουσών διατάξεων.

    Κατά πρώτον δεν υπάρχουν άλλες ισχυουσες διατάξεις. Όλες θεωρούνται καταργημένες από την αυξημένης τυπικής και ουσιαστικής ισχύος διάταξη του ΣΠΚ ο οποίος δεν είναι ένας γενικός νόμος αλλά ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

    Οι λόγοι που το Λ.Σ. υπάγεται στον ΣΠΚ είναι για τους πιο πολλούς ακατανόητοι
    Κατά την προσωπική μου άποψη το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από δύο διαφορετικές παραμέτρους
    1. αν βούληση του νομοθέτη είναι η στρατιωτική οργάνωση ή
    2. αν βούληση του νομοθέτη είναι η στρατιωτική δωσιδικία

    σε κάθε περίπτωση

    α] αν πραγματικά επιθυμεί ο νομοθέτης να εφαρμόζονται στο Λ.Σ. οι ουσιαστικές διατάξεις του ΣΠΚ ή
    β] αν επιθυμεί ο νομοθέτης την ειδική δωσιδικία με βάση τις ειδικές δικονομικές διατάξεις των στρατιωτικών

    Σε ότι αφορά το [α] θα σας παρακαλούσα να αφιερώσετε 10 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας και να διαβάσετε το ουσιαστικό μέρος του ΣΠΚ και θα διαπιστώσετε ότι δεν έχει πραγματική σχέση με το Λ.Σ.

    σε γενικότερο επίπεδο ο ΣΠΚ περιέχει αδικήματα ειδικής διακινδύνευσης και ειδικής απαξίας τα οποία θέτουν σε υψηλή διακινδύνευση την οργάνωση και λειτουργία και την πολεμική ετοιμότητα και το αξιόμαχο του στρατεύματος

    Και στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να θέσω το εξής απλό ερώτημα:
    στη σημερινή λειτουργία του Λ.Σ. η ανυπακοή – ένα αδίκημα ύψιστης διακινδύνευσης – πιστεύετε ότι θέτει σε διακινδύνευση την οργάνωση και λειτουργία και την πολεμική ετοιμότητα και το αξιόμαχο του στρατεύματος ?????

    Εξ άλλου όπως έχει κριθεί από τη νομολογία υποχρέωση υπακοής γεννούν ΜΟΝΟ οι νόμιμες διαταγές ενώ στρατιωτικό προσωπικό που αρνήθηκε να εκτελέσει εργασία πέραν του νόμιμου ωραρίου έχει αθωωθεί

    Τρ Στρ Αθ. 504/2007, Συμβ. ΔΣτρ. Θεσσ. 421/1986, ΔΣτρ. Αερ. ΑΘ 128/1990, Συμβ. ΔΣτρ. Θεσσ. 496/93, ΔΣτρ. ΑΘ. 307/1990, ΑΠ 1213/90, ΔΣτρ. Καβ. 68/1993, Συμβ. Στρ. Θεσσ. 604/1995, Τρ Στρ Αθ. 2215/06, Συμβ ΔΣτρ. Θεσσ. 253/1988, ΔΝαυτ Πειρ. 564/1998, ΔΝαυτ Πειρ. 654/1998, Στρ. Θεσσ. 22/2000, Ελ. Συν. 357/2000, Πεντ Στρ Αθ. 410/2003, ΑΠ 506/1980,

    Βλέπετε επίσης και τη σχετική βιβλιογραφία
    Ε. Ανανιάδη, Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο
    Π. Παπαδάτου, Το πρόβλημα της Ιεραρχικής Προσταγής εις το Ποινικό Δίκαιο
    Α. Παπαδαμάκη Θεωρητική θεμελίωση και συστηματική ερμηνεία του νέου Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα
    Α. Παπαδαμάκη Η ανυπακοή του Στρατιωτικού ως αξιόποινη πράξη
    Χωραφά, Ποινικόν Δίκαιον
    Ν. Αλιβιζάτου, Η συνταγματική θέση των Ενόπλων Δυνάμεων
    Γ. Μαγκάκη, Η σύγκρουσις καθηκόντων εις το Ποινικό Δίκαιο
    Κ. Γιαννήρη, Ερμηνεία Σ.Π.Κ

    προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με την υπαγωγή μου στο ΣΠΚ θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι :

    α] οι λοιπές διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου είναι ικανές να καταρρίψουν κατηγορητήρια για τις μισές διατάξεις του ΣΠΚ

    β] με το να με δικάζει στρατιωτικός [ο οποίος δεν είναι δικαστής] στερούμαι του φυσικού δικαστή μου που προβλέπει το σύνταγμα

    Ο Συνάδελφος Λιμενικός ΔΕΝ είναι φυσικός δικαστής αλλά τεχνητός που επιλέγεται από πρόσωπα τα οποία δεν έχουν διδαχθεί την νομική επιστήμη γενικότερα αλλά και την στρατιωτική δικονομία σαν επιστήμη ειδικότερα

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:25 | Γηραλέας Γεώργιος

    Γιατι να υπαχθεί στον ΣΠΚ? Σαν σωμα ασφαλείας θα πρεπει να ακολουθει τι ισχυει στα σωματα ασφαλειας.
    Αν οχι, τοτε, γιατι να μην υπαχθει στο πολεμικο ναυτικο και στις ενοπλες δυναμεις, ως κλαδος του ΓΕΝ, με σκοπο την φυλαξη των θαλασσιων συνορων και μονο.
    Σε ποια χώρα του κοσμου υπαρχει τροχαία λιμενων? Γιατί δεν εχω αντιληφθεί να κανουν κατι αλλο σε λιμενες με μεγαλη κινηση.
    Ουτε η παρανομη αλιεια εχει μειωθει, ουτε η τηρηση της ταξης ισχυει σε παραλιες απο τους λογεις λογεις σκαφατους.
    Αρα εφ, οσον εχει ενταχθει στο υπουργειο προστασιας του πολιτη, καλο θα ειναι να υπαρχει ισονομια και ισομερισμος με τα υπολοιπα σωματα ασφαλειας και πραγματικος θαλασσιος ελεγχος και μονο, ως σωμα ασφαλειας.
    Ευχαριστω

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 18:55 | Χρήστος Κονταξάκης

    Εγώ θα αναφερθώ στο κομμάτι εκείνο που αφορά στην προστασία της θαλάσσιας πανίδας.
    Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται σήμερα αυτό το θέμα, είναι ανεπαρκής, για να μην πω ανύπαρκτος.
    Το θέμα της αλιείας είναι ένα σοβαρότατο θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ σκέψη, γιατί απ’ αυτό εξαρτάται το μέλλον της θαλάσσιας πανίδας γενικώς.
    Για λόγους κερδοσκοπικούς, έχουμε παραμελήσει την προστασία της θάλασσας και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ο τρόπος που θα μας επιφέρει περισσότερα και πρόσκαιρα κέρδη.
    Έχουμε αφήσει τις τράτες να «αλωνίζουν» στην κυριολεξία, και να καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από ποσιδωνίες και παράλληλα να καταστρέφουν τους τόπους αναπαραγωγής των αλιευμάτων.
    Τα λιμεναρχεία, όπως λειτουργούν σήμερα σαν ελεγκτικοί μηχανισμοί, δεν έχουν καμία δυνατότητα (ή θέληση) να σταματήσουν αυτή την καταστροφική διαδικασία και κατά συνέπεια, η πλήρης εξαφάνιση της αλιείας είναι προ των πυλών.
    Χρειάζεται λοιπόν κατά την γνώμη μου, αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχου αυτού του τομέα, που λέγεται αλιεία και κυρίως τήρηση των κανόνων που έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ, αλλά κυρίως εντός του ελληνικού θαλάσσιου χώρου.
    Η Κα Δαμανάκη έχει ενημερωθεί επαρκώς για το θέμα και προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί, παρά τις ενστάσεις που δέχεται, κυρίως από τον χώρο της επαγγελματικής αλιείας.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 17:45 | Kassandra

    Oposdipote o rolos tou limenikou somatos einai tetoios pou apaitei pleon ti gnosh kai xrisimopoiisi of decision making support tools. Etsi loipon, isos einai kairos na yparksei xoros sth thesmothethsh gia synergasies me polites pou exoun to aparaithto expertise.

    Bring risk analysts on board!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 12:08 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    Σχετικά με το παρόν άρθρο το νέο σώμα ως ένοπλο σώμα ασφαλείας με την υπαγωγή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να απεμπλακεί από τον ΣΠΚ.
    Όλα τα σώματα ασφαλείας πρέπει να έχουν ενιαία αντιμετώπιση και η υπαγωγή του νέου σώματος στο ΣΠΚ θα το διατηρήσει εκ νέου σε διαφορετικές εποχές χωρίς πρόοδο και με παρατεταμένη στασιμότητα.
    Τα πατήματα της ΕΛ.ΑΣ να είναι παράδειγμα.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 21:40 | ΜΑΣΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΟΤΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ?ΔΗΛΑΔΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΕΝΩ ΣΑΝ ΙΔΕΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ,Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΧΕΙ ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ.ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ,ΕΑΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ » ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ -ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ».-

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 16:45 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Η ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΚ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΟΥΣΙΑΣ ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΑΠΛΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΜΕ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ , ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ , ΣΥΝΕΠΩΣ Ο ΣΠΚ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ! ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟ!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 11:19 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Συμφωνώ απολύτως ότι το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή είναι ένοπλο Σώμα ασφαλείας, στρατιωτικώς οργανωμένο και γενικά με όλη την παράγραφο ένα (1) του παρόντος άρθρου.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 11:23 | BASILIS

    Η υπαγωγή στον Σ.Π.Κ. δεν νομίζω οτι είναι θετικό στοιχείο για τα στελέχη του Σώματος κατά στην άσκηση του καθηκόντων τους. Χωρίς φυσικά αυτό να αποτελεί δικαιλογία για τυχόν πλημμελή άσκηση καθηκόντων , η καθημερινότητα όμως με τους πολίτες και τα πραγματικά προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν , καθιστά ευάλωτα τα στελέχη σε οποιαδήποτε «κακοήθη διάθεση». Αποτέλεσμα , να συνεχίζετε η προσπάθεια των στελεχών κατά κύριο λόγο να μην «εκτεθούν» έναντι των υπηρεσιακών τους υποχρεώσεων και οχι να αντιμεωπίζουν τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση και διάσταση. Δήλαδή καθιστά σχεδόν αυτοδίκαιο οτι θα συνεχίσουν να είναι κατ’ ουσίαν ευθυνόφοβοι άρα και αντιπαραγωγικοί.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:23 | Κατσογιαννης Νικος

    ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟ Σ.Π.Κ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΟ ΛΕΓΑΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΕ ΕΣΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ,ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ, ΕΝΑ COPY – PASTE ΝΑ ΚΑΝΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ. ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ (ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ) ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.
    ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 17:06 | SERPIKO

    ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΣΠΚ. ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 12:51 | ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Γιαννης

    Από την στιγμή όπως αναφέρεται ότι το Λ.Σ.-Ε.Α θα υπάγεται στο υπουργείο προστασίας πολίτη ως σώμα ασφαλείας,πως γίνεται να είναι στρατιωτικό σώμα ? είναι αντιδεολογικό,δεν γίνεται.ή θα πρέπει να υπαγόμαστε στους νόμους που διέπουν την αστυνομία και την πυροσβεστική ή αλλιως να υπαχθούν ΕΛ.ΑΣ-Π.Σ σε στρατιωτική ιδιότητα.απλά γνωρίζω επειδή το λιμενικό ειναι μικρό σε οργανική δύναμη δυστυχώς δεν έχουμε δύναμη να φωνάξουμε,δεν υπάρχει περίπτωση να θελήσετε για παράδειγμα να περάσετε διάταγμα νόμο για την υπαγωγή της ΕΛ.ΑΣ – Π.Σ. σε στρατιωτική ιδιότητα.
    Ευελπιστώ πως θα πιστούν οι αρμόδιοι να απαλλάξουν το Λ.Σ απο την στρατιωτική ιδιότητα.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:27 | ΘΕΛΕΡΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
    Στο συγκεκριμένο άρθρο και για την υπαγωγή της λειτουργίας του νέοσυσταθέντος Σώματος στον Σ.Π.Κ θεωρώ ότι:
    α)Είναι το μόνο από τα σώματα ασφαλείας που υπάγεται σε Σ.Π.Κ.,ενώ εξίσου αποτελεσματικά λειτουργεί σήμερα η ΕΛ.ΑΣ παρότι δεν υπάγεται σε αυτόν αλλά στον ΚΟΙΝΟ ΠΟΙΝΙΚΌ ΚΏΔΙΚΑ.
    β)Τα στελέχη του όπως και τα στελέχη των λοιπών σωμάτων ασφαλείας δεν υπηρετούν σε στρατόπεδα όπως οι λοιποί στρατιωτικοί παρά σε υπηρεσίες εντός αστικών κέντρων και έχουν καθημερινή τριβή με πολίτες,ασκούν καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου,προβαίνουν σε ελέγχους και βεβαιώνουν παραβάσεις,γεγονότα που καθιστούν την θέση τους δυσχερέστερη έναντι πιθανών εμπλοκών με πολίτες που επιδεικνύουν παραβατικές συμπεριφορές και που ορισμένοι εξ΄ αυτών δεν θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν την υπαγωγή αυτή στο να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο στέλεχος από το οποίο κατελήφθησαν παραβάτες, γεγονός που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην άσκηση ελέγχου.
    γ)Η υπαγωγή του εν λόγω προσωπικού στον κοινό ποινικό κώδικα θα σημάνει λιγότερη γραφειοκρατία και εξοικονόμηση πόρων(οδοιπορικών), αφού τα στελέχη δεν θα αναγκάζονται να μετακινηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα για τέτοιες υποθέσεις, αλλά θα υπάγονται στα κατά τόπους κοινά ποινικά δικαστήρια.
    Εν κατακλείδι σας ευχαριστώ για την παρούσα δημοκρατική διαδικασία εκ της οποίας κατέστει δυνατό να σας καταθέσω την άποψη μου για το επιμέρους τούτο άρθρο!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:35 | Κυριάκος

    Είναι δυνατόν ενα σώμα Ασφαλείας να υπαγεται στο ΣΠΚ οι συνεχείς τριβές μς τον πολίτη δεν είναι δυνατόν να γινονται υπο το καθεστώς αυτό. Ελπίζω να ληφθεί υπόψη και αλλάξει αυτο το αρθρο άλλωστε και η Ελ.Αστυνομια καθώς και η Πυροσβεστική δεν υπάγονται σε τετοιου είδους ομηρίες.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 21:44 | Νικόλαος Νικολιάς

    Πρέπει να συμπληρωθεί με :
    Τα στελέχη του Λ.Σ,κατά τόπο αρμοδιότητας και κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως ανακριτικοί υπάλληλοι, από τον βαθμό του Αρχικελευστή και άνω,θεωρούνται Γενικοί Ανακριτικοί Υπάλληλοι.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 13:04 | Κωνσταντίνος

    «Tο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή είναι ένοπλο Σώμα ασφαλείας, στρατιωτικώς οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (Σ.Π.Κ.)»
    Η ερώτηση μου είναι απλή κ.Παπουτσή.Σε ποια άλλη χώρα στον κόσμο στρατιωτικά ένοπλα σώματα κυκλοφορούν ανάμεσα σε πολίτες?
    Αδυνατώ να καταλάβω την εμμονή σας με τον Σ.Π.Κ.
    Είτε καταργήστε τον Σ.Π.Κ και καθειερώστε μας ως σκέτο σώμα ασφαλείας ή απαλείψτε τον όρο σώμα ασφαλείας.
    Έχετε ξαναδει στρατιωτικό να ρυθμίζει την τροχαία κίνηση?

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 16:04 | ΜΠΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Δεν νομίζω ότι η οριοθέτηση του ΛΣ – ΕΛ.ΑΚ ως Σώμα «ασφαλείας» εξυπηρετεί οποιονδήποτε ουσιώδη λόγο ή σκοπό. Σημειώνω ότι και η ΕΥΠ ανήκει στο ΥΠτΠ χωρίς ανάλογο προσδιορισμό ενώ ακόμα η ΕΛ.ΑΣ και η Π.Υ, δεν είναι στρατιωτικώς οργανωμένες. Θεωρώ σκόπιμη την απάλειψη του όρου «ασφαλείας», άποψη που δικαιολογείται και από τις αρμοδιότητες που ανατίθενται, αν αυτές εξετασθούν συνολικά και ακόμα συγκριθούν με τις αντίστοιχες των Σωμάτων που χαρακτηρίζονται ως «ασφαλείας».