Άρθρο 44 Απογευματινά χειρουργεία Εθνικού Συστήματος Υγείας – Τροποποίηση παρ. 10 άρθρου 9 ν. 2889/2001

 

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 9 του ν. 2889/2001 (Α’ 37) τροποποιείται, (α) ως προς τη διαδικασία έκδοσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων και (β) ως προς το αντικείμενο της εξουσιοδότησης, προκειμένου να διαλαμβάνονται μεταξύ των προς ρύθμιση λεπτομερειών η κάλυψη μέρους ή όλου του κόστους αυτού από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς και η συμμετοχή του ασθενούς και η παρ. 10 του άρθρου 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«10. Σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες εντάσσονται τα νοσοκομεία, που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., στην ολοήμερη λειτουργία κατά τα ανωτέρω, όπως και οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του προσωπικού στην ολοήμερη λειτουργία και η αμοιβή αυτού, οι δικαιούχοι των επεμβάσεων, το είδος των ιατρικών πράξεων και το κόστος αυτών, η κάλυψη μέρους ή όλου του κόστους αυτού από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, η συμμετοχή του ασθενούς, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

  • 18 Απριλίου 2022, 15:00 | 106 Οφθαλμίατροι Νοσοκομείων από όλη την Ελλάδα

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ 106 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

    Άρθρο 44: (Η αξιοποίηση των νοσοκομειακών υποδομών της Πολιτείας, η εξυπηρέτηση των ασθενών και η μείωση των χρόνων αναμονής επιβάλλει την ολοήμερη χρήση τους και τη στοχευμένη λειτουργία απογευματινών (& Σαββάτου) χειρουργείων με προτεραιότητα σε εκείνα που δεν απαιτούν νοσηλεία και χορήγηση γενικής αναισθησίας.) Οι όροι και οι προϋποθέσεις μπορεί να εξειδικευτούν ανάλογα με την ειδικότητα, το είδος των επεμβάσεων και τις ιδιαιτερότητες τους. Λόγω της πολυπλοκότητας των ειδικοτήτων (πχ στην Οφθαλμολογία υπάρχει η εμπειρία των ΜΗΝ) προτείνεται η διαμόρφωση των όρων και κάθε εφαρμοστικής λεπτομέρειας μετά από συζήτηση με το Υπουργείο, ειδικής προς τούτο επιτροπής, αποτελούμενης αμιγώς από υψηλόβαθμους νοσοκομειακούς ιατρούς (πχ Καθηγητές Πανεπιστημίου και Διευθυντές Κλινικών ΕΣΥ) λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα από τις ασφαλιστικές εταιρείες.
    Το τυχόν πλεόνασμα από τη λειτουργία των Απογευματινών Χειρουργείων να κατατίθεται σε ειδικό ξεχωριστό λογαριασμό του Νοσοκομείου και να μπορεί να διατεθεί για αναβάθμιση των υποδομών καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού τους.
    Στα απογευματινά χειρουργεία δύναται να αντιμετωπίζονται και ασθενείς που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλεια και να συμβάλλονται ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με τα νοσοκομεία. Επίσης δίνεται η δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης στα Νοσοκομεία ασφαλισμένων άλλων χωρών και σε περιβάλλον ιατρικού τουρισμού με όρους και συνθήκες που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

    Προσθήκη επιπλέον άρθρου στο νομοσχέδιο: Η διεθνής εμπειρία των προηγμένων συστημάτων υγείας, η οικονομική συγκυρία, η ανάγκη για ισονομία και διαφάνεια σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες χαμηλές απολαβές των λειτουργών υγείας, τη βούληση για συγκράτηση του ιατρικού δυναμικού και τη διαμόρφωση ενιαίων σχέσεων εργασίας και η σύγχρονη τάση για σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα επιβάλλει: Τη δυνατότητα παροχής εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών πέραν του νοσοκομείου για μία μέχρι δύο ημέρες της εβδομάδας με την προϋπόθεση συμμετοχής τους για δύο ημέρες στην ολοήμερη λειτουργία αυτού (εφόσον παρέχεται από το νοσοκομείο) και την άμεση καθιέρωση σχέσεων εργασίας πλήρους μη αποκλειστικής απασχόλησης και μερικής απασχόλησης από το βαθμό του Διευθυντού ΕΣΥ ή Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου. Για συγκεκριμένο και εξειδικευμένο έργο δίνεται η δυνατότητα και σε ιδιώτες ιατρούς να συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία των νοσοκομείων και στους νοσοκομειακούς ιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές χειρουργικές δομές μέχρι μια φορά την εβδομάδα.

    106 ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΩΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
    1 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
    2 ΑΛΩΝΙΣΤΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    3 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
    4 ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
    5 ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
    6 ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    7 ΒΛΑΝΤ ΚΑΡΜΕΝ
    8 ΓΑΡΔΕΛΗ ΙΩΑΝΝΑ
    9 ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ
    10 ΓΚΙΖΗΣ ΗΛΙΑΣ
    11 ΓΚΙΝΑΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    12 ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    13 ΔΑΓΑΛΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ
    14 ΔΑΛΙΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    15 ΔΑΡΔΑΜΠΟΥΝΗΣ ΔΟΥΚΑΣ
    16 ΔΕΤΤΟΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
    17 ΔΗΜΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
    18 ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
    19 ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
    20 ΔΙΑΦΑΣ ΣΑΒΒΑΣ
    21 ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
    22 ΖΕΝΤΕΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
    23 ΘΕΟΔΩΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
    24 ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΟΦΙΑ
    25 ΚΑΒΡΟΥΛΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
    26 ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
    27 ΚΑΜΠΑΝΑΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ
    28 ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
    29 ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
    30 ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    31 ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
    32 ΚΑΡΑΦΥΛΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
    33 ΚΑΡΒΕΛΑ ΙΛΙΝΚΑ
    34 ΚΑΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
    35 ΚΑΥΚΑΛΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
    36 ΚΑΨΟΚΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
    37 ΚΕΧΑΓΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
    38 ΚΟΚΟΛΑΚΗ ΑΝΝΑ
    39 ΚΟΝΤΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    40 ΚΟΝΤΑΔΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
    41 ΚΟΝΤΟΜΙΧΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
    42 ΚΟΝΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
    43 ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    44 ΚΟΥΡΕΝΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
    45 ΚΟΥΡΗ ΑΓΑΘΗ
    46 ΚΟΥΡΜΠΕΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
    47 ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ ΑΝΝΑ
    48 ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
    49 ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΡΟΗ
    50 ΚΩΤΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ
    51 ΛΙΑΣΚΑ ΑΛΙΚΗ
    52 ΛΙΑΣΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
    53 ΛΙΝΑΡΔΗ ΧΑΡΟΥΛΑ
    54 ΛΙΟΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
    55 ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    56 ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    57 ΜΑΤΕΕΦ ΣΤΟΝΓΙΑΝ
    58 ΜΑΤΚΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    59 ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
    60 ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    61 ΜΗΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    62 ΜΙΧΑ ΜΑΡΙΑ
    63 ΜΙΧΑΗΛ ΙΑΚΩΒΟΣ
    64 ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
    65 ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
    66 ΜΟΥΡΑΝΤ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
    67 ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΕΙΡΗΝΗ
    68 ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    69 ΜΠΑΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    70 ΞΗΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
    71 ΞΗΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ-ΤΙΝΑ
    72 ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    73 ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
    74 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΝΑ
    75 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
    76 ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
    77 ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    78 ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΛΕΞΗΣ
    79 ΠΑΠΑΣΥΦΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    80 ΠΑΠΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    81 ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    82 ΠΑΡΟΙΚΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
    83 ΠΑΣΣΑ ΒΑΣΙΛΙΩΝΑ
    84 ΠΕΠΟΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
    85 ΡΑΛΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    86 ΡΗΓΑ ΦΡΥΝΗ
    87 ΡΟΥΒΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
    88 ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    89 ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    90 ΣΠΑΗ ΣΟΦΙΑ
    91 ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
    92 ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    93 ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    94 ΤΑΒΛΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑ
    95 ΤΕΡΖΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ
    96 ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ
    97 ΤΖΙΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
    98 ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΣΩΤΗΡΙΑ
    99 ΤΣΑΚΠΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    100 ΤΣΙΝΑ ΕΥΘΥΜΙΑ
    101 ΤΣΙΡΩΝΗ ΣΕΒΗ
    102 ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    103 ΧΑΤΖΗΑΛΕΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    104 ΧΟΛΕΒΑΣ ΠΙΕΡΡΟΣ
    105 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
    106 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΑ

  • Εφόσον αποφασιστεί η έναρξη απογευματινών χειρουργείων να εξεταστεί η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτά και ιδιωτών ιατρών.

  • Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις δυστυχώς συχνά χρειάζονται να υποβληθούν σε συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η πολυπλοκότητα των νοσημάτων αυτών απαιτεί άμεση παρέμβαση όταν το κρίνει ο θεράπων ιατρός σε χειρουργούς κυρίως του ΕΣΥ ή σε ιδιώτες με εμπειρία στις συγκεκριμένες παθήσεις. Δυστυχώς λόγω υποστελέχωσης των νοσοκομείων αλλά και λόγω της δυσλειτουργίας που δημιούργησε η πανδημία, υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σε αναγκαίες επεμβάσεις και μεγάλη επιβάρυνση της υγείας των ασθενών. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των χρονίων πασχόντων αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα θεωρούμε ότι η μετακύλησή τους σε απογευματινά χειρουργεία με κάλυψη μέρους του κόστους είναι αδύνατη για την συντριπτική πλειοψηφία τους.
    Απαιτείται, συνεπώς προτεραιοποίηση των χρονίως πασχόντων στις λίστες τόσο των πρωινών όσο και των απογευματινών χειρουργείων και απορρόφηση από τον ΕΟΠΥΥ εξ’ ολοκλήρου της δαπάνης που απαιτείται για τα απογευματινά χειρουργεία.

  • 18 Απριλίου 2022, 14:13 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

    Να αντικατασταθεί η φράση η κάλυψη μέρους ή όλου του κόστους αυτού από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, η συμμετοχή του ασθενούς, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα με την φράση «η κάλυψη όλου του κόστους αυτού από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, χωρίς συμμετοχή του ασθενούς, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».

  • 18 Απριλίου 2022, 14:25 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Εξαιρετική ρύθμιση, μπράβο συνεχίστε

  • Στο άρθρο 44 θεωρούμε απαράδεκτη την απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων που ανήκουν στο ΕΣΥ από γιατρούς ιδιώτες και μάλιστα με κάλυψη μεγάλου μέρους των δαπανών από έξοδα του ασθενή. Επιβάλλεται η άμεση πρόσληψη στο ΕΣΥ του απαιτούμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε τα χειρουργεία να λειτουργούν συνεχώς μειώνοντας τον απαράδεκτα μακρό χρόνο αναμονής των ασφαλισμένων και μάλιστα για επείγουσες επεμβάσεις και αποκλειστικά με δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.

  • 18 Απριλίου 2022, 13:32 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Άρθρο 44
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), εκπροσωπώντας τους αδειοδοτημένους διαιτολόγους διατροφολόγους, τοποθετείται επί των άρθρων του νομοσχεδίου ως εξής:
    Επί του άρθρου 44 :
    Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (Ν 4052/2012 άρθρο 134 παράγραφος 2), σε νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ όπου λειτουργεί πρωινό Συμβουλευτικό Γραφείο Διαιτολόγων δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στην ολοήμερη πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του ως τακτικό εξωτερικό ιατρείο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο οριζόμενα στο άρθρο 9 του ν. 2889/2001.
    Οι αρμοδιότητες του Συμβουλευτικού Γραφείου Διατροφής αφορούν την εκτίμηση θρέψης και την ανίχνευση διατροφικού κινδύνου των ασθενών, τη διαμόρφωση σχημάτων ειδικής διαιτητικής αγωγής, σε συνεργασία με αρμόδιο ιατρό, την πληροφόρηση και εκπαίδευση ασθενών, των οποίων η πάθηση χρήζει συστηματικής διαιτητικής φροντίδας. Πρέπει να τονιστεί δε ότι οι ΠΕ Διαιτολόγοι και οι ΤΕ Διατροφής που στελεχώνουν τα Τμήματα Κλινικής Διατροφής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ, στην πλειοψηφία τους, αποτελούν στελέχη με σημαντική εκπαίδευση, συμμετοχή σε δια βίου εκπαίδευση και κλινική εμπειρία, που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην διασφάλιση της δημόσια υγείας του πληθυσμού.
    Για το λόγο αυτό ο ΠΣΔΔ θα ήθελε να καταθέσει μια συνολική πρόταση για την κοστολόγηση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Συγκεκριμένα προτείνουμε:
    Α. Για ΠΕ Διαιτολόγους χωρίς αναγνωρισμένες μεταπτυχιακές σπουδές αμοιβή ίση με αυτή του Επιμελητή Γ’.
    Β. Για ΠΕ Διαιτολόγους με κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών αμοιβή ίση με του Επιμελητή Β’
    Γ. Για ΠΕ διαιτολόγους κατόχους διδακτορικού αμοιβή ίση με την αμοιβή του Επιμελητή Α’

    Με εκτίμηση,
    Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διαιτροφολόγων
    Παναγιώτης Βαραγιάννης, Γεν. Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διαιτροφολόγων

  • 18 Απριλίου 2022, 11:33 | Ευάγγελος Τζήμας

    Τα απογευματινά χειρουργεία με κάλυψη από τον ασθενή του 30% των δαπανών και του συνόλου της αμοιβής του γιατρού είναι μια νομιμοποίηση για το γνωστό μας φακελάκι. Και δεν λύνει άμεσα το πρόβλημα των μεγάλων ουρών, γιατί όταν για χειρουργεία σοβαρά οι ουρές φτάνουν τους μήνες ή τα έτη, απλά θα έχουμε δύο ουρές, που ή θα περιμένεις 4 μήνες τζάμπα ή 2 μήνες με πληρωμή, κόντρα σε κάθε έννοια ισονομίας των πολιτών απέναντι στη δημόσια υγεία. Βάζω και τον προβληματισμό «γιατί ο γιατρός να επιλέξει να εργαστεί στο απογευματινό ιατρείο του δημόσιου νοσοκομείου και να μην κάνει την ίδια δουλειά με καλύτερη αμοιβή καθαρά ιδιωτικά (όπως κάνει σήμερα). Που μας οδηγεί σε ποιο άμεση τριβή και σύγκριση ανάμεσα σε ιδιωτική και δημόσια υγεία και -σε περιόδους διακυβέρνησης όμοιας πολιτικής με την σημερινή- σε περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας υγείας σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Είναι όμως απόλυτα θεμιτό, αν συμπεριλάβει και την κατάργηση των διπλοθεσιτών.

    Ευάγγελος Τζήμας
    Οδοντίατρος
    Μέλος Ανεξάρτητων Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης

  • 18 Απριλίου 2022, 11:08 | ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ

    Άρθρο 44 Απογευματινά χειρουργεία Εθνικού Συστήματος Υγείας

    Να μην δημιουργηθούν απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

  • Οι νεφροπαθείς (υπό αιμοκάθαρση, υπό μεταμόσχευση ,υπό περιτοναϊκή κάθαρση συχνά χρειάζονται να υποβληθούν σε συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους . Δυστυχώς λόγω υποστελέχωσης των νοσοκομείων αλλά και λόγω της δυσλειτουργίας που δημιούργησε η πανδημία υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σε αναγκαίες επεμβάσεις και μεγάλη επιβάρυνση της υγείας των ασθενών. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των χρόνιων αυτών ασθενών αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα θεωρούμε ότι η μετακύλησή τους σε απογευματινά χειρουργεία με κάλυψη μέρους του κόστους είναι αδύνατη για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών.
    Εν μέσω πανδημίας και όταν η υγειονομική κρίση είναι σε εξέλιξη είναι απαράδεκτο να δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού εκφράζει την έντονη διαφωνία του με το άρθρο 44 και υποστηρίζει την αναβάθμιση και διασφάλιση της πλήρους λειτουργίας του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

  • 18 Απριλίου 2022, 01:53 | Χρυσοστομάκης Γεώργιος

    Μια πλήρης ασάφεια,στην οποία δεν καθορίζεται από ποιό ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό κτλ, θα πραγματοποιούνται αυτά, αν επαρκεί το προσωπικό των νοσοκομείων για τη μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών, αλλά ούτε και το ποσοστό πλήρωσης κλινών που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
    Δεν καθορίζεται ποιός θα αμοίβεται και πως τελικά, ενώ δεν καθορίζεται ούτε η συμμετοχή ή όχι του ΕΟΠΥΥ και σε ποιό ύψος επί των εξόδων.
    Πραγματικά μου φαίνεται παντελώς αδιανόητη η λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων ,δίχως την πλήρη κάλυψη των πρωινών. Και τα πρωινά δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού του ΕΣΥ και έλλειψης χρηματοδότησης υλικοτεχνικής υποδομής χειρουργικών αιθουσών.
    Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δε χρειαζόταν να καταβάλλει επιπρόσθετη αμοιβή,περαν των ασφαλιστικών του εισφορών και έχοντας πλήρη όλα τα πρωινά χειρουργεία ,θα μπορούσα να συμφωνήσω.Αυτό όμως δυστυχώς καταλήγει σε άτοπο ,καθώς το ήδη υπάρχων σύστημα υπολειτουργεί το πρωί. Επ΄ουδενί δεν είναι δίκαιο να αιτούμαστε απ΄τον ασφαλιζόμενο να πληρώνει και στην υγεία του την ανεπάρκεια του κράτους
    Με εκτίμηση Χρυσοστομάκης Γεώργιος
    μέλος των Ανεξάρτητων Οδοντίατρων Θεσσαλονικης

  • 17 Απριλίου 2022, 17:53 | ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

    1. Παρακαλῶ διευκρινεῖστε:Τά ἀπογευματινά χειρουργεῖα ἀφοροῦν μέ τό νομοσχέδιο αὐτό, ὂχι μόνον ὃσα περιστατικά ἀπαιτοῦν ἡμερήσια νοσηλεία, ἀλλά ΕΠΙΠΛΕΟΝ καί αὐτά πού ἀπαιτοῦν παραμονή στό Νοσοκομεῖο;;

    2. Γιά νά λειτουργήσουν ἀπογευματινά χειρουργεῖα δέν χρειάζονται μόνον αἲθουσες ΕΙ κενές τό ἀπόγευμα ἀλλά κ προσωπικό κδιαθέσιμες κλῖνες τό πρωί. Ἂν θέλουμε ἀπογευματινά χειρουργεῖα, θά χρειαστοῦν προσλήψεις κ ‘πιπλέον κλῖνες. Ὁπότε δεῖτε τελικά ἂν θά φορτωθεῖ μέ περισσότερα χρέη το ΕΣΥ.

    3. Ἡ μόνη ρεαλιστική λύση ἀπογευματινῶν ἰατρείων εἶναι ἡ χρήση τῶν χώρων τῶν Νοσοκομείων ἀπό ἰδιωτικούς φορεῖς μέ δικό τους προσωπικό καί πληρωμή «ἐνοικίου» στό Νοσοκομεῖο.

    4. Τό μέτρο αὐτό (ἂρθρο 44) δέν θά λύσει τίς λίστες ἀναμονῆς τῶν ἀσθενῶν γιά χειρουρεῖο. Τό πρόβλημα αὐτό ἒχει λυθεῖ μέ τό «φακελλάκι». Καί τά ἀπογευματινά χειρουργεῖα δέν φαίνεται νά λύνουν οὒτε τό πρόβλημα «φακελλάκι», οὒτε τό στρεβλά λυμένο πρόβλημα «λίστες ἀναμονῆς». Οἱ λίστες ἀναμονῆς ἀφοροῦν κυρίως κάποιες ἐξετάσεις καί ἐξωτερικά ἰατρεῖα, ὃπου τό «φακελλάκι» δέν μπορεῖ νά δώσει λύση.

    5. Συμφωνῶ μέ τήν θέση τοῦ ΙΣΘ γιά πρόσβαση τῶν ἰδιωτῶν ἰατρῶν στά ἀπογευματινά ἰατρεῖα-χειρουργεῖα. Αὐτό θά: α. αὐξήσει τά ἒσοδα τῶν Νοσοκομείων χωρίς νά αὐξήση καί τά ἒξοδα, β. Θά μειώσει τα ἒξοδα τοῦ πολίτη γ. Θά μειώσει ἢ θά ἀναδιαρθρώσει τήν διακίνηση τῶν ἀσθενῶν στά ἰδιωτικά Νοσηλευτήρια δ. Θά μειώσει τό μαῦρο χρῆμα στό ΕΣΥ καί θά τό μετατρέψει σέ ἐν δυνάμει φορολογήσιμο στά ἀπογευματινά ἰατρεῖα, ε. Μπορεῖ νά ἐνισχύσει τήν ἐντελῶς ἀποδυναμωμένη θέση, (λόγῳ ἰατρικοῦ ΥΠΕΡ-πληθωρισμοῦ στόν ἰδιωτικό τεμέα καί ἀλλεπάλληων οἰκονομικῶν κρίσεων), ὃσων ἰατρῶν ἐργάζονται ἰδωτικά.

    6. Τά Στρατιωτικά Νοσοκομεῖα νά παραμείνουν ἐκτός ΕΣΥ, ὃπως σέ ὃλον τόν κόσμο συμβαίνει.

    7. Φοβοῦμαι ὃτι εἶναι μία ἀκόμη ἐμβαλωματική παρέμβαση στην Ὑγεία, ἀποσπασματική καί χωρίς ὃραμα ἀλλά κ ἀποτέλεσμα. Καλή φώτιση κ καλή ἐπιτυχία.

  • 17 Απριλίου 2022, 14:57 | Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Τρικάλων

    Τα άτομα με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο δυστυχώς συχνά χρειάζονται να υποβληθούν σε συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους (σπληνεκτομή, χολοκυστεκτομή, θυρεοειδεκτομή, χειρουργική επέμβαση για ηπατοκυτταρικό καρκίνο κ.α) Η πολυπλοκότητα των νοσημάτων αυτών απαιτεί άμεση παρέμβαση όταν το κρίνει ο θεράπων ιατρός των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του ΕΣΥ σε χειρουργούς κυρίως του ΕΣΥ ή σε ιδιώτες με εμπειρία στα νοσήματα. Δυστυχώς λόγω υποστελέχωσης των νοσοκομείων αλλά και λόγω της δυσλειτουργίας που δημιούργησε η πανδημία υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σε αναγκαίες επεμβάσεις και μεγάλη επιβάρυνση της υγείας των ασθενών. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των χρόνιων αυτών πασχόντων αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα θεωρούμε ότι η μετακύλισή τους σε απογευματινά χειρουργεία με κάλυψη μέρους του κόστους είναι αδύνατη για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών. Απαιτείται, συνεπώς:
    • Αύξηση των πρωινών χειρουργείων
    • Προτεραιοποίηση των ασθενών από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο στη λίστα των πρωινών χειρουργείων
    • Απορρόφηση από τον ΕΟΠΥΥ εξ’ ολοκλήρου της δαπάνης που απαιτείται για τα απογευματινά χειρουργεία
    • Προτεραιοποίηση των ασθενών σε αυτά, σε περίπτωση που τελικά αυτάεφαρμοστούν

  • 17 Απριλίου 2022, 11:53 | Φίλων Αγαθαγγελίδης

    Η απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων στο ΕΣΥ, με τις παρούσες συνθήκες έλλειψης προσωπικού είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Όταν για να λειτουργήσουν τα πρωινά χειρουργεία, το παραϊατρικό προσωπικό εργάζεται πρωί-νύχτα, είναι πραγματικά αδύνατον να βρεθεί προσωπικό για να καλύψει τις απογευματινές ανάγκες. Εδώ και χρόνια το μόνο που ακούμε από το προσωπικό των χειρουργείων είναι το πόσες άδειες και ρεπό δεν έχουν πάρει και τους χρωστάει η υπηρεσία. Επίσης υπάρχουν και ατελείωτες διακλαδώσεις του προβλήματος. Πως και από ποιον θα πληρωθούν οι τραυματιοφορείς που θα μεταφέρουν τον ασθενή, οι βοηθοί του χειρουργού, οι υπηρεσίες της καθαριότητας, το παθολογοανατομικό που θα δουλέψει πιθανά δείγματα, το μικροβιολογικό από απλές εξετάσεις αίματος μέχρι καλλιέργειες δειγμάτων, η αιμοδοσία, οι τεχνικές υπηρεσίες, οι συνάδελφοι των άλλων ειδικοτήτων που θα χρειαστούν σε επείγουσα βάση, κα.
    Το μέτρο ανακοινώθηκε από το υπουργείο, σαν ένα μέτρο για να κάνει το ΕΣΥ περισσότερο ελκυστικό στους γιατρούς, οι οποίοι πλέον το αποφεύγουν. Ειδικά στην επαρχία, υπάρχουν αλλεπάλληλες προκηρύξεις θέσεων που καταλήγουν άγονες, ενώ γιατροί του ΕΣΥ από όλες τις ειδικότητες παραιτούνται. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν γιατροί εκτός του συστήματος οι οποίοι λόγω αυτού του μέτρου ξαφνικά θα αλλάξουν γνώμη για το ΕΣΥ και θα αφήσουν το ιδιωτικό τους επάγγελμα ή την προσωπική και επαγγελματική ζωή σε κάποια άλλη χώρα που βρίσκονται, για να έρθουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα ελληνικό νοσοκομείο.
    Η κα Γκάγκα είχε ανακοινώσει πριν λίγες εβδομάδες ότι είναι προτεραιότητα του υπουργείου να εξισώσει τους γιατρούς που δουλεύουν στο σύστημα υγείας, είτε είναι πανεπιστημιακοί, είτε στρατιωτικοί, είτε γιατροί ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει συμβάσεις που επιτρέπουν στον γιατρό να μπορεί να δραστηριοποιείται και ιδιωτικά. Με τις σημερινές συνθήκες αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να γίνει ξανα ελκυστικό το ΕΣΥ για τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και όχι μόνο των χειρουργικών. Έτσι θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία κατά την πρωινή λειτουργία, είναι πιθανό να επιστρέψουν γιατροί που έχουν ξενιτευτεί και το κόστος για τον κράτος είναι το ελάχιστο δυνατό. Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν και όλες εκείνες οι προσλήψει του υπόλοιπου προσωπικού, προφανώς δίνοντας και τα ανάλογα μισθολογικά κίνητρα.

  • 17 Απριλίου 2022, 09:35 | Βρεττός Θ. Χανιώτης

    Με δεδομένο ότι το παρόν άρθρο έχει σαν στόχο την αποσυμφόρηση των πρωινών χειρουργείων ή, πιο σωστά, την ελάττωση της λίστας αναμονής με την προσθήκη της δυνατότητας των απογευματινών χειρουργείων με τα όποια οικονομικά οφέλη στους διενεργούντες γιατρούς, εντούτοις είναι βέβαιο πως, ελλείψει κάποιας προβλεπόμενης, στην παρούσα φάση, ρύθμισης, θα προκύψει σημαντική επιβάρυνση στην λειτουργία των Εργαστηρίων και πολλώ δε μάλλον των ήδη υποστελεχωμένων Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων που, εκ των πραγμάτων, πρόκειται να γίνουν δέκτες των βιοψιών/εγχειρητικών παρασκευασμάτων και όπου, τέλος, αναμένεται να αντιμετωπιστούν με όρους και κόστη πρωινών χειρουργείων. Εύλογα, πέραν της εργασιακής επιβάρυνσης, θα προκύψει συνακόλουθα και άνιση οικονομική μεταχείριση του συνόλου του ιατρικού προσωπικού μετατρέποντάς τους σε πατρικίους (κλινικοί γιατροί) και πληβείους (Παθολογοανατόμοι και λοιποί εργαστηριακοί γιατροί). Δεδομένου ότι, οι τελευταίοι, αποτελούν σημαντικούς «κρίκους» στην αλυσίδα της Ιατρικής Επιστήμης, αφού δε νοείται σωστή θεραπεία χωρίς τεκμηριωμένη ιστολογική διάγνωση, προκειμένου να αποφευχθούν οι εν λόγω αδικίες και ανισότητες μεταξύ των γιατρών, πιστεύω πως θα πρέπει να προστεθεί ανάλογη ρύθμιση που να διαχωρίζει την ιστολογική/κυτταρολογική εξέταση από το κλειστό νοσήλιο των ασθενών αυτών με τιμή αντίστοιχη με το κόστος της καθώς και θα πρέπει να καθοριστεί η συμμετοχή του προσωπικού (Παθολογοανατόμων και Τεχνολόγων) και αμοιβή του.
    Τέλος, η προσθήκη της ανωτέρω ρύθμισης, θα συνιστά έμμεσο αλλά σημαντικό κίνητρο επιλογής ειδίκευσης στην όποια εργαστηριακή ειδικότητα και πολλώ δε μάλλον στην Παθολογική Ανατομική.

  • 16 Απριλίου 2022, 19:28 | KΩΝ. ΧΟΡΤΗΣ

    Αντιτιθέμεθα πλήρως στη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου. Eίναι γνωστό ότι ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι θάλαμοι και ημερομηνίες τα πρωινά χειρουργεία δεν καλύπτουν εν συνόλω τις ανάγκες των ασθενών. Είναι επίσης γνωστό τοις πάσι ότι τούτο οφείλεται στην υποστελέχωση και στην έλλειψη αναλωσίμων, η οποία με τη σειρά της αποδίδεται στη χρόνια υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ. Η θεσμοθέτηση απογευματινών χειρουργείων και μάλιστα με ποσοστό συμμετοχής στις λειτουργικές δαπάνες και με το σύνολο της αμοιβής του ιατρού να καλύπτεται από τους ασφαλισμένους, υποσκάπτει καίρια τον ίδιο το θεσμό του ΕΣΥ και υποκρύπτει τον κίνδυνο η πρωινή λειτουργία εν τοις πράγμασι να ατονήσει και κυρίως τα επείγοντα περιστατικά να ωθούνται στα λεγόμενα «απογευματινά χειρουργεία» επ’ αμοιβή. Το ΕΣΥ αποτελεί μέγιστο επίτευγμα και το έσχατο καταφύγιο των αδυνάτων συμπολιτών μας. Η λειτουργία του, όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ακυρώνει κατακτήσεις δεκαετιών. Οι εγκαταστάσεις στων δομών του ΕΣΥ ανήκουν στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος τις χρηματοδοτεί αδρά.
    Ζητούμε:
    Α. Αύξηση του αριθμού των πρωινών χειρουργείων και ιατρικών πράξεων.
    Β. Απορρόφηση από τον ΕΟΠΥΥ εξ ολοκλήρου της δαπάνης που απαιτείται για τα απογευματινά χειρουργεία συμπεριλαμβανομένης και αυτής του χειρουργού και της ιατρικής του ομάδας.
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

  • 15 Απριλίου 2022, 16:11 | Μάριος

    1. Το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων έχει ως στόχο τη μείωση της λίστας αναμονής. Λαμβάνοντας όμως υπόψιν ότι το υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων, τα αναλώσιμα και οι χειρουργικές κλίνες δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων, ας φανταστεί κάποιος τί θα γίνει αν τα νοσοκομεία επιφορτιστούν με το βάρος των απογευματινών χειρουργείων και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στόχος θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό), με επαρκείς ποσότητες υλικών για τη διενέργεια χειρουργείων και με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλα τα είδη των περιστατικών (επείγοντα και τακτικά).
    2. Είναι σημαντικό να καθοριστεί το κόστος των χειρουργικών πράξεων και οι επιμέρους αμοιβές των νοσοκομείων και του ιατρικού προσωπικού κατά τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.
    3. Από ποιους θα διενεργούνται τα απογευματινά χειρουργεία? Από τους ιατρούς του ΕΣΥ, από Πανεπιστημιακούς ιατρούς? Θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ιδιώτες ιατροί?

  • Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ σε όρους ιδιωτικών κλινικών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση κάλυψης μέρους του κόστους από τον ασθενή καθώς θα υποβαθμίσει την ποιότητα υγεία μας στερώντας μας την ισότιμη πρόσβαση και δικαίωμα στην περίθαλψη δεδομένου ότι:
    – Οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο στο πλαίσιο αντιμετώπισης επιπλοκών των νοσημάτων τους χρειάζονται συχνά να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις ήπατος, σπληνός, χολής, θυρεοειδούς, νεφρών κ.α.
    – η λίστα αναμονής των χειρουργείων θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη για τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ιδιωτικής νοσηλείας και αναμένουν να χειρουργηθούν από το ήδη συρρικνωμένο ΕΣΥ που πλέον θα πρέπει να διαθέσει κλίνες και στους πολίτες που χρειάζονται να νοσηλευτούν ύστερα από απογευματινά χειρουργεία
    – η πανδημία covid συμβάλλει σε τεράστιες καθυστερήσεις για χειρουργικές επεμβάσεις και
    – οι ασθενείς με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο είναι μια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού που υφίσταται μια σταθερή ή/και αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνση και συνεπώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε δαπάνες νοσηλείας καθώς όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για πολυσυστημικά νοσήματα.
    Ύστερα από τα παραπάνω ζητάμε την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μειωθούν οι λίστες και ο χρόνος αναμονής.
    Σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα απογευματινά χειρουργεία ζητάμε την άμεση, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των ασθενών με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο με κάλυψη όλου του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα την προτεραιοποίηση των ασθενών αυτών στα πρωινά χειρουργεία.

  • Ο ΙΣΘ προτείνει ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα απογευματινών χειρουργείων σε ιδιώτες ιατρούς. Προτείνουμε συνεπώς τη χορήγηση
    εξουσιοδοτικής διατάξεως στον Υπουργό Υγείας για την κατά περίπτωση ρύθμιση. Η προτεινόμενη πρόβλεψη έχει ως εξής:

    11. Με Απόφαση του Υπουργού Υγείας δίνεται η δυνατότητα κατά περίπτωση για συμμετοχή στο πρόγραμμα απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων και σε ιατρούς που δεν ανήκουν στο Ε.Σ.Υ. με σχέση ιδιωτικού δικαίου.

  • 14 Απριλίου 2022, 17:31 | ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ

    Ενώ δεν υπάρχει τρόπος να εξυπηρετηθούν οι πολυάριθμες λίστες των τακτικών χειρουργείων, η εισαγωγή ενός ασαφούς πλαισίου λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο, το κόστος και την ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών. Οι ιδιώτες να έχουν το δικαίωμα να χειρουργούν εντός ΕΣΥ, από τη στιγμή που καλούνται να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του, εφ’οσον το επιθυμούν.

  • 14 Απριλίου 2022, 13:59 | Δημητριος Καραγιαννης

    Σύμφωνα με την παράγραφο 2, Άρθρο 134 του νόμου 4052/2012 αναφέρεται ότι
    «Σε κάθε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. δημιουργείται «Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής», το οποίο λειτουργεί ως τακτικό εξωτερικό ιατρείο και στελεχώνεται από τους διαιτολόγους, ανεξαρτήτου κατηγορίας, του Τμήματος Κλινικής Διατροφής. ν. 2889/2001. Το Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής μπορεί να συμμετέχει στην ολοήμερη πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ν. 2889/2001″

    Θα παρακαλούσα να ορισθεί αμοιβή/αποζημίωση των Διαιτολόγων που συμμετέχουν σε αυτά, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τα Συμβουλευτικά Γραφεία Διατροφής στα Νοσοκομεία όλης της Χώρας.

    Με εκτίμηση
    Δημήτρης Καραγιάννης, ΓΝΑ Ευαγγελισμός

  • Τα άτομα με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο δυστυχώς συχνά χρειάζονται να υποβληθούν σε συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους (σπληνεκτομή, χολοκυστεκτομή, θυρεοειδεκτομή χειρουργική επέμβαση για ηπατοκυτταρικό καρκίνο κ.α) Η πολυπλοκότητα των νοσημάτων αυτών απαιτεί άμεση παρέμβαση όταν το κρίνει ο θεράπων ιατρός των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του ΕΣΥ σε χειρουργούς κυρίως του ΕΣΥ ή σε ιδιώτες με εμπειρία στα νοσήματα. Δυστυχώς λόγω υποστελέχωσης των νοσοκομείων αλλά και λόγω της δυσλειτουργίας που δημιούργησε η πανδημία υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σε αναγκαίες επεμβάσεις και μεγάλη επιβάρυνση της υγείας των ασθενών. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των χρόνιων αυτών πασχόντων αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα θεωρούμε ότι η μετακύλησή τους σε απογευματινά χειρουργεία με κάλυψη μέρους του κόστους είναι αδύνατη για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών.
    Απαιτείται, συνεπώς:
    • Αύξηση των πρωινών χειρουργείων
    • Προτεραιοποίηση των ασθενών από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο στη λίστα των πρωινών χειρουργείων
    • Απορρόφηση από τον ΕΟΠΥΥ εξ’ ολοκλήρου της δαπάνης που απαιτείται για τα απογευματινά χειρουργεία
    • Προτεραιοποίηση των ασθενών σε αυτά, σε περίπτωση που τελικά αυτά εφαρμοστούν.

  • 13 Απριλίου 2022, 13:30 | ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

    Ενώ δεν υπάρχει τρόπος να εξυπηρετηθούν οι πολυάριθμες λίστες των τακτικών χειρουργείων, η εισαγωγή ενός ασαφούς πλαισίου λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο, το κόστος και την ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών. Η διενέργεια των απογευματινών χειρουργείων θα πρέπει να καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ.

  • Με δεδομένο όπως αναφέρεται στο άρθρο, ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής επισημαίνει ότι, στην απόφαση αυτή θα πρέπει να υπάρχει ρύθμιση για την κάλυψη του κόστους της ιστολογικής εξέτασης των παρασκευασμάτων, που θα προκύπτουν από αυτά τα Χειρουργεία.
    Είναι πρακτικά αδύνατο λόγω της υποστελέχωσης των Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων, και επαγγελματικά άδικο, να αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση στην ημερήσια λειτουργία των Εργαστηρίων. Προφανώς, θα πρέπει να διαχωριστεί η ιστολογική εξέταση από το κλειστό νοσήλιο των ασθενών αυτών με τιμή ανταποκρινόμενη στο κόστος της και βέβαια, θα πρέπει να καθορίζεται η συμμετοχή του προσωπικού (Παθολογοανατόμων και Τεχνολόγων) και η αμοιβή του.

  • 13 Απριλίου 2022, 10:33 | Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    »Σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων»

    Δηλαδή πράξεις που απαιτούν ημερήσια νοσηλεία όπως πχ. πολλές επεμβάσεις ΩΡΛ,Οφθαλμολογικές, Πλαστικής Χειρουργικής, Οδοντιατρικές κλπ., δεν θα μπορούν να διενεργούνται; Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση εισαγωγών και ημερών νοσηλείας χωρίς να είναι απαραίτητο.

  • 12 Απριλίου 2022, 09:10 | Δημήτρης

    1. Δικαιούνται οι Πανεπιστημιακοί γιατροί να κάνουν εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία σε ωράριο κατά το οποίο θα έπρεπε να βρίσκονται στις κλινικές τους (πχ, πρωινά)? Για τα χειρουργεία που πραγματοποιούν στον ιδιωτικό τομέα, με ποιο τρόπο φορολογούνται και τί είδους απόδειξη εκδίδουν;

    2. Εφόσον ζητάτε από ιδιώτες γιατρούς να καλύπτουν ανάγκες του ΕΣΥ, δώστε τους και τη δυνατότητα σε ιδιώτες να πραγματοποιούν απογευματινά χειρουργεία εντός των δομών του ΕΣΥ.

  • 11 Απριλίου 2022, 19:38 | ΣΜ

    Θα υπαχθούν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία στη ρύθμιση αυτή;

  • 11 Απριλίου 2022, 14:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ!
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑΥΤΟ?….ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ EXTRA!

  • 10 Απριλίου 2022, 22:12 | Ανδρέας

    Η ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί. Τα χειρουργεία δεν γίνονται χωρίς βοηθούς ιατρούς και στο σχέδιο δεν προβλέπετε οικονομική αποζημίωση στους ειδικευόμενους για τα απογευματινά χειρουργεία.
    Αν δεν υπάρξει τέτοια πρόνοια τότε πρέπει οι θέσεις ειδικευόμενων γιατρών σε χειρουργικές κλινικές να αυξηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες και των απογευματινών χειρουργείων

  • 10 Απριλίου 2022, 19:38 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

    Είναι πρωτίστως απάνθρωπη αλλά και εντελώς αντιπαραγωγική η ρύθμιση.
    Προφανώς, ο ιδιωτικός τομέας, με όλη τη συμπίεση του κόστους του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα κρυφά κόστη και επομένως οι τιμές του παραμένουν τόσο υψηλές, ώστε να υπάρχουν πολλοί ασθενείς ενδιάμεσης οικονομικής κατάστασης, που αδυνατούν να προσέλθουν στον ιδιωτικό τομέα, τους οποίους ακριβώς θέλει να ικανοποιήσει/εκμεταλλευτεί, καθώς είναι ούτως ή άλλως χαμένοι ως πελατεία ιδιωτικών κλινικών.
    Παράλληλα, το σημαντικότερο, επιζητείται η παροχή κινήτρων προς τους άθλια αμειβόμενους χειρουργούς του ΕΣΥ, ώστε να συγκρατηθεί το μαζικό κύμα φυγής των έμπειρων, αλλά -ευκταίως- και οι παράνομες αμοιβές.
    Προϋπόθεση για «απογευματινά χειρουργεία» θα όφειλε να είναι η πλήρης λειτουργία των πρωινών, αλλιώς θα αποτελέσουν άμεσα μηχανισμό ταξικής ιατρικής διαλογής, ζωής ή θανάτου, με βάση το εισόδημα των ασθενών, με τις ευλογίες του ΕΣΥ.
    Παράλληλα, καταφανώς και αυτονοήτως απαιτείται η η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης με εξασφάλιση του απαιτούμενου προσωπικού μέσω επαρκούς αριθμού προσλήψεων, με ανθρώπινο ωράριο και αριθμό εφημεριών και με αξιοπρεπή μισθό. Δεδομένης πάντως της ιδιαιτερότητας της χειρουργικής πράξης σε σχέση με τις άλλες ιατρικές πράξεις, που περαιώνεται εκτός ωραρίου και μηνιαίου μισθού, απαιτείται και ρύθμιση για -μερική- σύνδεση του αριθμού των επεμβάσεων με την αμοιβή του γιατρού και του προσωπικού των χειρουργικών αιθουσών.

  • Με ποιες διαδικασίες και ποιους μηχανισμούς θα εξασφαλιστεί ότι οι κκ. χειρουργοί δεν θα ζητούν ή και θα απαιτούν από τους ασθενείς και πρόσθετη μαύρη αμοιβή (κοινώς φακελάκι), εκτός από αυτήν που θα καταβάλλεται στο ταμείο του νοσοκομείου; Η δική μας πρόταση https://simpleandclear.blogspot.com/2008/01/blog-post_8512.html

  • 8 Απριλίου 2022, 19:43 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αντί να διαλύσετε τελείως τα νοσοκομεία ΕΣΥ, μπορείτε να εξορθολογισετε την συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Εκεί μπορείτε να θεσμοθετήσετε ποιοτικά χαρακτηριστικά και να ενισχύσετε αντίστοιχα. Δεν καταλαβαίνω πως με ασθενείς σε μακριές λίστες αναμονής και δεκάδες ρατζα θα βρεθεί χωρος για απογευματινά χειρουργεία.
    Τέλος έτσι ενισχύετε τον αθέμιτο ανταγωνισμο. Ο γιατρος του δημοσίου νοσοκομείου, χωρίς τα έξοδα του ιατρείου, τα βαρη της εφορίας και το τρέξιμο θα εχει την πολυτέλεια να διεκδικεί άκοπα τον ιδιο ασθενή παραμελώντας βεβαίως τον ασθενή του ΕΣΥ.

  • Η ένταξη στο πλαίσιο και των χειρουργικών επεμβάσεων υποχρεώνει σε μια ολική επανεξέταση όλου του πλαισίου της Ολοήμερης Λειτουργίας των Νοσοκομείων. Το σύστημα ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω χαλαρής δομής. Χρειάζεται επανεξέταση στόχων και σύνδεσή του με οδούς ποιοτικής υποστήριξης της λειτουργίας των Νοσοκομείων υπέρ των πολιτών και όχι με μόνο ενδιαφέρον το οικονομικό κίνητρο. Η υπουργική απόφαση θα χρειαστεί συζήτηση με τά Νοσοκομεία που ξέρουν τα λάθη και τα κενά της Ολοήμερης λειτουργίας έως σήμερα

  • 7 Απριλίου 2022, 18:20 | Βάσω

    Τα απογευματινά χειρουργεία με πρόσθετη αμοιβή δεν πρέπει να θεσμοθετηθούν.Τα προβλήματα που θα επιφέρουν θα είναι πολλά και δύσκολα πρός επίλυση.
    Γίνεται δήθεν προσπάθεια για να μειωθεί η υπάρχουσα λίστα αναμονής.Και γιατί δεν προχωρά η λίστα γρήγορα ; Γιατί δεν υπάρχει πρωινό κρεβάτι χειρουργείου διαθέσιμο και δεν υπάρχει και προσωπικό και υλικά κλπ.Και υπάρχει ή δεν υπάρχει και διαθέσιμο κρεβάτι στο θάλαμο ή στην εντατική; Γιατί αν από τα απογευματινά χειρουργεία , χρειάζονται νοσηλεία τα περιστατικά , θα γεμίζουν τα κρεβάτια των θαλάμων καθώς θα έχουν και προτεραιότητα και θα πηγαίνουν ακόμη πιό πίσω τα πρωινά χειρουργεία της λίστας των πτωχών. Και ποιοί γιατροί θα εμπλέκονται κάθε φορά και πως θα αμοίβονται ,ξεχωριστά, ο αναισθησιολόγος,ο βοηθός,ο επιμελητής ;Ποιόν θα επιλέγει ο ασθενής και ποιόν ο διευθυντής ;
    Αν θέλετε να έχουμε πιό λίγα προβλήματα στα νοσοκομεία απ’οτι έχουμε να καταργήσετε αυτή τη διάταξη.
    Οσοι έχουν χρήματα να δόσουν για να χειρουργηθούν ,έχουν πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές να πάνε.
    Στη λίστα των δημόσιων νοσοκομείων γράφονται οι πτωχοί.
    Το όλο θέμα όμως προκύπτει από τις απαράδεκτες αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ .

  • 6 Απριλίου 2022, 12:04 | ΓΕΩΡΙΟΣ ΚΑΡΑΠΕΤΡΟΣ

    Γιατί να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για χειρουργεία από ιδιώτες ή συμβεβλημένους ιατρούς; Το φακελάκι που επικρατεί σήμερα γίνεται πλέον νόμιμο, αφού ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώνει, ώστε οι γιατροί να αυξάνουν τις αποδοχές των και τα νοσοκομεία τα έσοδα των. Αυτό δηλαδή που πρέπει να κάνει το κράτος, να αυξήσει το προσωπικό των νοσοκομείων ώστε να γίνονται και απογευματινά ιατρεία και να μην υπάρχουν οι τεράστιες λίστες, θα το κάνει ο ασφαλισμένος; Όταν χρειάζεται για να κάνεις π.χ. μία ακτινοβολία, 6 μήνες, πας σε ιδιωτικό και πληρώνεις, διαφορετικά ίσως να μην προλάβεις να κάνεις την θεραπεία σου σε δημόσια δομή, παρόλο που εννοείτε ότι τα έχεις πληρώσει όλα όσα σου ζητούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

  • 6 Απριλίου 2022, 01:07 | Στέφανος

    Ο σκοπός της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ είναι να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες των χειρουργείων. Αυτός ο χρόνος αναμονής όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οφείλεται σε πολλές εντελώς διαφορετικές αιτίες μεταξύ τους όπως θα αναλύσω εν συντομία παρακάτω.
    Αν θεωρήσουμε ότι οι χειρουργικές αίθουσες είναι γεμάτες καθόλη τη διάρκεια της πρωινής και μεσημεριανής λειτουργίας των νοσοκομείων – δεν υπάρχει δηλαδή έλλειψη του κατάλληλου και απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού – και ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής, τότε εύκολα μπορούμε να αναγνωρίσουμε την πρώτη αιτία δημιουργίας αυτής λίστας αναμονής και αυτή είναι ο μεγάλος όγκος των ασθενών που χρήζουν θεραπεία σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρουν τα νοσοκομεία λειτουργώντας σωστά στο πρωινό/ μεσημεριανό ωράριο τους. Σε αυτή την περίπτωση μία από τις λύσεις θα μπορούσε να είναι τα απογευματινά χειρουργεία εφόσον το διαθέσιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μπορεί και θέλει να τα πραγματοποιήσει.
    Αυτή όμως δεν φαίνεται να είναι η κύρια αιτία της δημιουργίας λίστας αναμονής και μπορώ να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία αν χρειαστεί για περισσότερα από ένα νοσοκομεία στα οποία εργαστεί. Είναι πολύ συχνή η περίπτωση κατά την οποία οι χειρουργικές αίθουσες είναι κενές για αρκετές ώρες της ημέρας ή ακόμα και ολόκληρες μέρες της εβδομάδας ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν δύο αιτίες. Η πρώτη αιτία είναι η έλλειψη του κατάλληλου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων στο πρωινό/ μεσημεριανό ωράριο λειτουργίας τους και η δεύτερη αιτία στην οποία θα ήθελα να επιμείνω είναι η έλλειψη της απαραίτητης χρηματοδότησης των νοσοκομείων από το Δημόσιο για την αγορά των απαραίτητων υλικών που απαιτούνται για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων χειρουργικών επεμβάσεων. Έχουμε δηλαδή το παράδοξο να υπάρχουν κατάλληλα εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι ιατροί για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων και απαραίτητων με τους κανόνες της επιστήμης επεμβάσεων, να υπάρχουν χειρουργικές αίθουσες που είναι άδειες για περισσότερες από τις μισές ώρες της εβδομάδας και ταυτόχρονα να υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής ασθενών που περιμένουν μήνες ή και χρόνια για να έχουν, αν τελικά έχουν, μία αξιοπρεπή αντιμετώπιση του προβλήματός τους από το ΕΣΥ. Η αιτία που αναφέρεται σαν δικαιολογία για την ελλιπή χρηματοδότηση των νοσοκομείων για την αγορά των απαραίτητων υλικών είναι ότι είναι συγκεκριμένος ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων και σε αυτό τον προϋπολογισμό πρέπει να χωρέσει η προμήθεια των υλικών. Αν όμως ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τα νοσοκομεία (εδώ τίθεται ένα άλλο ζήτημα που δεν είναι να αναλυθεί της παρούσης) γιατί να είναι κλειστός και περιορισμένος ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων αφού όσες περισσότερες επεμβάσεις πραγματοποιούνται τόσο περισσότερο κέρδος – τουλάχιστον όχι ζημιά – θα έχουν τα νοσοκομεία ενώ ταυτόχρονα θα είναι ικανοποιημένοι και οι πολίτες. Είναι για να αναρωτηθεί κανείς αν οι ιδιωτικές κλινικές έχουν κατά αναλογία κλειστό και περιορισμένο προϋπολογισμό όσον αφορά τα κέρδη, δηλαδή την πραγματοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων επεμβάσεων.
    Συμπερασματικά, η δημιουργία της λίστας αναμονής για χειρουργεία μπορεί να οφείλεται: 1) μεγάλο όγκο ασθενών που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης σε σχέση με ικανοποιητικό αριθμό ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και αιθουσών σε ορισμένα νοσοκομεία, 2) έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία, 3) σε έλλειψη χρηματοδότησης για αγορά υλικών που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων χειρουργείων.
    Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ύπαρξης λίστας αναμονής χειρουργείων πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες είναι γεμάτες σε όλη τη διάρκεια του πρωινού/ μεσημεριανού ωραρίου.
    Η θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων δίνει λύση μόνο στην πρώτη από τις τρεις παραπάνω αιτίες και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την αγορά έξτρα υλικών και για τα απογευματινά ιατρεία. Η επαρκής χρηματοδότηση του κόστους των χειρουργείων από τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να καλύψει επαρκώς το πρώτο και το τρίτο αίτιο ενώ η πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού μπορεί να καλύψει το δεύτερο αίτιο.

  • 6 Απριλίου 2022, 01:21 | Νίκος

    Να γελάσει κανείς ή να κλάψει ?
    Τροποποιείται η διάταξη ενός νόμου του 2001 που δεν εφαρμόσθηκε ποτέ και ΔΕΝ ρυθμίζεται ΤΙΠΟΤΕ. Θα βγεί υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει κάθε λεπτομέρεια. Τόσο δύσκολο είναι να εφαρμόσουμε κάποιες ρυθμίσεις προς όφελος ΌΛΩΝ – το οποίο λειτουργεί σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου που δεν ακυρώνει ούτε την Κοινωνική ασφάλιση , ούτε το κράτος πρόνοιας , ούτε ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ.
    Κανείς δεν γνωρίζει για τα «επείγοντα» προγραματισμένα χειρουργεία στις εφημερίες των Νοσοκομείων ? Κάποτε πρέπει να σταματήσει η υποκρισία και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.

  • 5 Απριλίου 2022, 22:50 | Θάνος

    Καλησπέρα στη ρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων να μπουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

    Πολλές χειρουργικές επεμβάσεις αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΠΥ μέσω Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) στα στρατιωτικά νοσοκομεία διότι συγγενείς και μέλη εν ενεργεία στρατιωτικών καθώς και μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της ΕΥΠ όπως και οι μόνιμοι υπάλληλοι (ΜΥ) του ΥΠΕΘΑ είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΠΥ.

  • 5 Απριλίου 2022, 19:41 | Θάνος

    Παρακαλώ να εισαχθουν στη ρύθμιση και τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και αυτά για τις χειρουργικές επεμβάσεις αποζημιωνονται από τον ΕΟΠΠΥ για τους συγγενείς και μέλη εν ενεργεια στρατιωτικών που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΥΠΕΘΑ.

    Συνεπώς, με κοινή υπουργική απόφαση Υπουργού Υγείας και Εθνικής Άμυνας καθορίζονται οι αμοιβές προσωπικού κλπ.

  • 5 Απριλίου 2022, 18:17 | παναγιώτης γεωργακόπουλος

    Τα Νοσοκομεία λειτουργούν όλο το 24ωρο και κατά συνέπεια η θεσμοθέτηση »Απογευματινών χειρουργείων με πρόσθετη αμοιβή» τα μετατρέπει σε ιδιωτικές κλινικές, εκεί όπου ο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ αναφέρει πώς ο ασθενής καταβάλλει το 30% του κόστους (ΚΕΝ) της χειρουργικής Επέμβασης….συν την αμοιβή στον γιατρό.
    Η Διάταξη αυτή πρέπει να απαλειφθεί! Είναι ντροπή, ένας ασφαλισμένος που έχει προσφέρει στο ταμείο του χιλιάδες ευρώ στο πλαίσιο των ασφαλιστικών εισφορών περίθαλψης, να χρειάζεται και υγειονομικό…»γρηγορόσημο» για να κάνει μιά επέμβαση! ΑΙΣΧΟΣ!

  • 5 Απριλίου 2022, 09:26 | Βασιλης

    Θεωρώ απαραίτητη την ξεχωριστή αμοιβή του ειδικευμένου Ιατρού κατά τη διαδικασία το απογευματινων χειρουργείων καθώς παρέχει απαραίτητες υπηρεσίες κατά την διάρκεια αυτού και μάλιστα κατά παράδοση χωρίς την επιλογή του αλλά με την έμμεση υποχρέωση του καθώς εάν δεν παραβρίσκεται θα εκδιώκεται εμμέσως από τον εκάστοτε διευθυντή του .

    Παρακαλώ να το λάβετε σοβαρά υπόψιν διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρά θέματα λειτουργικότητας του θεσμού .