Άρθρο 38 Ποινές για τους ασκούντες το επάγγελμα του οπτικού ή διατηρούντες κατάστημα οπτικών ειδών άνευ της σχετικής βεβαίωσης (αδείας) – Αντικατάσταση άρθρου 16 ν. 971/1979

 

Το άρθρο 16 του ν. 971/1979 (Α΄ 223) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 16 – Ποινές
1. Οι ασκούντες το επάγγελμα του οπτικού ή διατηρούντες κατάστημα οπτικών ειδών άνευ της σχετικής βεβαίωσης (αδείας) της προβλεπόμενης υπό των άρθρων 1 και 7 αντιστοίχως, και οι εκμεταλλεύσεις ή οικονομικές δραστηριότητες που περιγράφονται στο άρθρο 6 και διαθέτουν άνευ της σχετικής κατά περίπτωση βεβαίωσης οπτικά ή συναφή προς την όραση είδη, καθώς και οι παραβαίνοντες του άρθρου 10 τιμωρούνται κατά τον Ποινικό Κώδικα, εφόσον δεν τιμωρούνται βάσει άλλων διατάξεων με βαρύτερες ποινές.
2. Ανεξάρτητα από την ποινική δίωξη του επιστημονικά υπεύθυνου οπτικού-οπτομέτρη, το κατάστημα οπτικών ειδών, το τμήμα φακών επαφής, καθώς και το τμήμα διάθεσης συναφών προς την όραση ειδών του φαρμακείου, του εμπορικού καταστήματος ένδυσης ή του πολυκαταστήματος, το οποίο λειτουργεί χωρίς την προβλεπόμενη κατά περίπτωση βεβαίωση και την παρουσία υπεύθυνου οπτικού-οπτομέτρη, σφραγίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, σε δεκαπέντε ημέρες από την ημέρα που η αρμόδια υπηρεσία λαμβάνει γνώση της παράνομης λειτουργίας του. Η απόφαση εκτελείται από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή.
3. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του δικαιούχου λειτουργίας του οπτικού καταστήματος και του τμήματος φακών επαφής ή της οικονομικής δραστηριότητας που διαθέτει οπτικά ή συναφή προς την όραση είδη στην απόφαση του Περιφερειάρχη, επιβάλλεται με απόφαση του τελευταίου, πέραν των λοιπών κυρώσεων, πρόστιμο χιλίων (1.000€) ευρώ για κάθε ημέρα παράνομης λειτουργίας του καταστήματος οπτικών ειδών και τμήματος φακών επαφής ή του τμήματος της οικονομικής δραστηριότητας που διαθέτει οπτικά ή συναφή προς την όραση είδη.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας το ύψος του προστίμου της παρ. 3 μπορεί να αναπροσαρμόζεται. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία βεβαιώνονται και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α’ 90).».

  • 17 Απριλίου 2022, 23:13 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

    Στο συγκεκριμένο άρθρο η πρόβλεψη για την σφράγιση του χώρου που λειτουργεί παράνομα μέσα σε 15 ημέρες με απόφαση του Περιφερειάρχη είναι απόλυτα ορθή.
    Προτείνεται διάταξη που θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για την σφράγιση οποιουδήποτε χώρου παράνομης παροχής υπηρεσιών υγείας :

    «Επιβάλλεται η άμεση σφράγιση του χώρου, στον οποίο ασκούνται οι παράνομες υπηρεσίες υγείας, με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, σε δεκαπέντε ημέρες από την ημέρα που η αρμόδια υπηρεσία λαμβάνει γνώση της παράνομης λειτουργίας του. Η απόφαση εκτελείται από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή».

    ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
    ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

  • 13 Απριλίου 2022, 20:08 | ΘΩΜΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

    1. Προκειμένου να γίνει έναρξη λειτουργίας ενός καταστήματος οπτικών
    στην Εφορία και να δοθεί ο αντίστοιχος ΚΑΔ, να ζητείται μεταξύ των λοιπών απαιτούμενων δικαιολογητικών και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ώστε να καθίσταται γνωστό και να ελέγχεται η νομιμότητα της λειτουργίας του καταστήματος. Το ίδιο δε να ισχύσει και κατά την εκτέλεση των συνταγών του ΕΟΠΥΥ.

    2. Να λάβει χώρα νομοθετική μεταρρύθμιση για την αναβάθμιση και επικαιροποίηση του καταλόγου μηχανημάτων που βρίσκονται στο εργαστήριο
    των καταστημάτων Οπτικών.

    3. Κατά την αίτηση για την έκδοση της άδειας λειτουργίας για το μεταβατικό στάδιο μέχρι τη λειτουργία του ΝΠΔΔ να
    προσκομίζεται βεβαίωση εγγραφής σε Σύλλογο Οπτικών – Οπτομετρών κατά αντιστοιχία του άρθρου 80 του ν. 4486/2017 και
    μέχρι την έναρξη λειτουργίας αυτού.

    4. Να ορίζεται υγειονομικώς υπεύθυνος οπτικός ακόμα και στα ηλεκτρονικά καταστήματα εμπορίας οπτικών ειδών όταν αυτά εμπορεύονται φακούς επαφής και γυαλιά οράσεως, ενώ θα πρέπει να κατατίθεται και η άδεια άσκησης επαγγέλματός του προκειμένου να γίνει έναρξη στην εφορία. Τούτο δε θα πρέπει να ισχύσει και για
    τα ήδη υφιστάμενα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία λειτουργούν έως τώρα εντελώς αυθαίρετα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για
    τη δημόσια υγεία.

    5. Η νομοθεσία θα πρέπει να
    προσδιορίζει ποιά είναι τα συναφή προς την όραση είδη και να συμπεριλάβει σε αυτά τα γυαλιά ηλίου.

    ΘΩΜΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • 13 Απριλίου 2022, 12:51 | Στυλιανός Μυλόβας

    Σύμφωνα με τον παρα κάτω Νόμο επιτρέπεται πλέον η διάθεση οπτικών ειδών και σε άλλες εγκαταστάσεις εκτός των οπτικών καταστημάτων.
    ΝΟΜΟΣ 4093/2012
    ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3
    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΟΥ Ν. 3919/2011
    3. Η παρ. 1 του άρθρου 21 του Ν. 3204/2003 , όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 14 του Ν. 3661/2008 (Α΄89), αντικαθίσταται ως εξής:
    «Η διάθεση ομματοϋαλλίων διορθωτικών των διαθλαστικών ανωμαλιών των οφθαλμών, των τυποποιημένων ομματοϋαλλίων (πρεσβυωπίας), των φακών επαφής, των υγρών φακών επαφής και γενικά όλων των συναφών προς την όραση ειδών, γίνεται και από καταστήματα μη οπτικών ειδών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπως αυτός ισχύει. Σε περίπτωση που διατίθενται από καταστήματα μη οπτικών ειδών επιστημονικά υπεύθυνος θα είναι οπτικός.»

    Εφ’ όσον επιτρέπεται να γίνεται πώληση οπτικών ειδών εκτος Οπτικών καταστημάτων, είναι άμεσα αναγκαίο για λόγους διασφάλισης της Δημόσιας υγείας αλλά και για την αποφυγήν αθέμιτου ανταγωνισμού, όπου σύμφωνα με τον νομό πωλούνται οπτικά είδη και συναφή προς την όραση είδη να ισχύουν οι ίδιοι ακριβώς κανόνες που ισχύουν και για τα αμιγώς Οπτικά καταστήματα.
    Το νομοσχέδιο πραγματικά διορθώνει πολλά προβλήματα και μια τέτοια διάταξη θα διορθώσει μια αστοχία που δημιουργεί προβλήματα.
    Στυλιανός Μυλόβας Πρόεδρος ΠΕΟΟ

  • 12 Απριλίου 2022, 23:17 | Ηλίας Σαπουνάκης

    Το άρθρο 38 βρίσκετε στην ορθή κατεύθυνση όπως αναφέρετε και στα προηγούμενα σχόλια. Ουσιαστικά θεσμοθετεί την επιθυμία του οπτικού κόσμου για επικαιροποίηση της ισχύουσας ως σήμερα νομοθεσίας στις σύγχρονες συνθήκες και τις απαιτήσεις της αγοράς διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υγεία των καταναλωτών.
    Συμπληρώνω τα σχόλια μου με μελέτη μου που έχω εκπονήσει παλαιότερα ορίζοντας τα συναφή προς την όραση είδη καθώς και την αναγκαιότητα συμβολή του ειδικού επαγγελματία στην εφαρμογή τους.

    Συναφή προς την όραση είδη
    Ως συναφή προς την όραση είδη ορίζονται τα προϊόντα που αποκαθιστούν, προάγουν και διορθώνουν την όραση ενός ατόμου καθώς επίσης και τα προϊόντα που συντηρούν, καθαρίζουν, απολυμαίνουν και διαφυλάσσουν με ασφαλή τρόπο τα παραπάνω προϊόντα. Για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας ο Νομοθέτης έχει θεσπίσει το αδειοδοτημένο επάγγελμα του Οπτικού Οπτομέτρη. Έτσι η διάθεση η προσαρμογή και οι υπηρεσίες που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών αποτελούν την αποκλειστική επαγγελματική δραστηριότητα του οπτικού οπτομέτρη ώστε να εξασφαλίσει με τον σωστά επιστημονικά ορθό τρόπο την εφαρμογή και διάθεση των παρακάτω προϊόντων με σκοπό την διόρθωση ή την βελτίωση της όρασης
    • Σκελετοί ομματοϋαλίων (οράσεως
    • Οφθαλμικοί φακοί
    • Έτοιμα πρεσβυωπικά γυαλιά οράσεως
    • Βοηθήματα και μέσα ατομικής προστασίας της περιοχής των οφθαλμών κατά την εργασία και προστασίας έναντι ακτινοβολιών (Η/Υ, κλπ)
    • Φακοί επαφής (διορθωτικοί – διαθλαστικών παθήσεων, θεραπευτικοί, αποκατάστασης της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα, κοσμητικοί φακοί επαφής)
    • Γυαλιά ηλίου (Σκελετοί ομματοϋαλίων που φέρουν προστατευτικούς φακούς από την ηλιακή ακτινοβολία)
    • Συστήματα φροντίδας και καθαρισμού φακών επαφής
    • Συστήματα ασφαλούς αποθήκευσης
    • Βοηθήματα χαμηλής όρασης (οπτικά) για την βελτίωση της ποιότητας όρασης ατόμων με χαμηλή όραση
    • Τεχνολογικά βοηθήματα υποστήριξης ατόμων με χαμηλή όραση (λογισμικό και έξυπνες συσκευές) για την βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με οπτική αναπηρία
    • Οποιοδήποτε τεχνολογικό παρεμβατικό μη επεμβατικό μέσο αναπτυχθεί που αποκαθιστά ή διορθώνει την όραση ενός ατόμου
    • Σκευάσματα διόρθωσης και επιβράδυνσης διαθλαστικών παθήσεων .
    Η άσκηση του επαγγέλματος Οπτικού Οπτομέτρη είναι δυνατή μετά το πέρας ανώτατων σπουδών (αρχικά Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα – Τμήμα Οπτικής Οπτομετρίας, τώρα Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, κατεύθυνση Οπτικής Οπτομετρίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής). Η επιστήμη της Οπτικής Οπτομετρίας περιλαμβάνει κύκλο των σπουδών με γνώσεις Ανατομίας, φυσιολογίας και παθήσεων του οφθαλμού, διαχείριση, εφαρμογή και επεξεργασία υλικών σκελετών ομματοϋαλίων, εφαρμογή και κατεργασία οφθαλμικών φακών, σκελετών ομματοϋαλίων, φακών επαφής και βοηθημάτων χαμηλής όρασης, κλινικής διάθλασης ,οπτομετρικού ελέγχου και κλινικής οπτομετρίας. Ας εστιάσουμε στα κύρια σημεία της καθημερινής εργασίας του Οπτικού Οπτομέτρη και τα προϊόντα που συχνότερα διαχειρίζεται.

    Σκελετοί ομματοϋαλίων
    Οι σκελετοί ομματοϋαλίων συνδυάζουν διαφορά υλικά και απαιτούν προσεκτική επιλογή και εφαρμογή ούτως ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες της όρασης του διοπτροφόρου προσφέροντας άνεση και ασφάλεια κατά την χρήση του βοηθήματος. Είναι γνωστό από την βιβλιογραφική ανασκόπηση στο PubMed, το GoogleScholar και Science Direct η δερματίτιδα εξ’ επαφής που προκαλείτε από την κακή επιλογή υλικού σε σκελετούς ομματοϋαλίων(πχ νικέλιο), χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τόσο τα χαρακτηριστικά όσο και οι συνθήκες χρήσης του βοηθήματος από το άτομο(Thorneby-Andersson & Hansson, 1994)(Walsh, 2010)(El & Cd, 1966)(Watsky, 2010)(Hambly & Wilkinson, 1978)(Oliwiecki, et al., 1991)(Vilaplana, et al., 1987)(Shono, et al., 2018)(Fox, 1933)(Jordan & Dahl, 1972)(Walsh & Wilkinson, 2006), καθώς επίσης να επιμελείται με σχολαστικότητα και μέθοδο την ορθή εφαρμογή του – (επαρκής στήριξη χωρίς να ασκούνται έντονες δυνάμεις πίεσης στα σημεία επαφής με το δέρμα, ελαχιστοποίηση των σημείων επαφής με προστατευόμενα βιο-συμβατά υλικά).
    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διάθεση σκελετών ομματοϋαλίων,τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά από πλανόδιους πωλητές μέχρι καταστήματα γενικού εμπορίου, επαγγελματίες που δεν έχουν επαρκή γνώση άσκησης του αντικειμένου της οπτικής οπτομετρίας, σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές για τον τελικό καταναλωτή.Τα συγκεκριμένα προϊόντα στο κράμα τους περιέχουν νικέλιο καθώς και άλλα πλαστικά, στοιχεία τα οποία δεν έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα κατά την επαφή τους με το δέρμα.(Scott, et al., 2010)
    Εξίσου σημαντική, επίσης, είναι η γνώση και σωστή καθοδήγηση του διοπτροφόρου για την κατάλληλη φροντίδα και καθαρισμό του βοηθήματος που χρησιμοποιεί ο οποίος είναι σημαντικός για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις (Dendooven, et al., 2019), καθώς επίσης τραυματισμών που μπορεί να προκληθούν από ακατάλληλη επιλογή υλικού του σκελετού και επαγγελματικών ιδιαιτεροτήτων του ατόμου (Keeney, 1963).
    Οφθαλμικοί φακοί
    Η σωστή επιλογή του κατάλληλου οφθαλμικού φακού κατά περίπτωση είναι καθοριστική για την μέγιστη δυνατή διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας ενός ατόμου την αποδοτικότητα του στη εργασία και τα πρισματικά φαινόμενα που προκαλούνται (Atchison, et al., 1980). Η ορθή επιλογή του κατάλληλου οφθαλμικού φακού συμπεριλαμβάνει την καταγραφή και την σχολαστική αξιολόγηση των αναγκών του διοπτροφόρου. Η ελλειπή ή επιπόλαια επιλογή χωρίς την συνδρομή του ειδικού επιστήμονα είναι η κύρια αιτία για οφθαλμική κόπωση, κεφαλαλγίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο επιπολασμός της μυωπίας θα αφορά έως το 2050 το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας (Saw, et al., 1996)καθώς οι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται (Pan, et al., 2012). Η σχολαστική διαχείριση της μυωπίας από μικρή ηλικία με την κατάλληλη επιλογή και εφαρμογή οφθαλμικών φακών, την ορθή χρήση τους κάτω από την εποπτεία του οπτικού – οπτομέτρη και του θεράποντα ιατρού απαλλάσσει το άτομο από παθολογικές καταστάσεις άμεσα συνδεδεμένες με την ύπαρξη της, οι οποίες είναι και χρονοβόρες και κοστοβόρες(Sm, 2006).
    Γυαλιά Ηλίου
    Τα γυαλιά ηλίου είναι το βασικό αξεσουάρ για την προστασία του ανθρωπινού οφθαλμού από την ηλιακή ακτινοβολία. Στον σκελετό στηρίζονται οφθαλμικοί φακοί που φέρουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ιδιότητες και προδιαγραφές. Κάθε άτομο είναι ξεχωριστή περίπτωση είτε αυτό αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν, είτε αφορά σε ιδιαίτερες καταστάσεις της υγείας του και γενικότερα της ικανότητας οπτικής αντίληψης που έχει. Η προστασία των οφθαλμών και των επικουρικών του οργάνων από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία εγκυμονεί κινδύνους (Young, 2006), είναι δε μείζονος σημασίας αν συνυπολογιστεί στις παρατηρήσεις μας η αύξηση των ορίων του προσδόκιμου επιβίωσης. Η αποτελεσματική προστασία με χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου για το άτομο και κάτω από την εποπτεία και συμβουλή του οπτικού οπτομέτρη είναι σημαντική για την διατήρηση της ακεραιότητας της οφθαλμικής υγείας σε βάθος χρόνου.
    Είναι γνωστό από την διεθνή βιβλιογραφία ο ρόλος των γυαλιών ηλίου στην προστασία των οφθαλμών (Kuijk, 1991), πλημμελής δε προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία με ακατάλληλα μέσα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ηλικιακής εκφύλιση της ωχράς(Vojniković, 2010), (Fletcher, etal., 2008), ξηροφθαλμία, φωτοφοβίας(Digre&Brennan, 2012), πρώιμου καταρράκτη (Collman, etal., 1988), κερατίτιδας(Yuji&Norihito, 2013)και φωτοεπιπεφυκίτιδας(Bosnar, et al., 2007), εκφυλιστικών παθήσεων του νευροαισθητήριου χιτώνα του οφθαλμού, του αμφιβληστροειδούς(Chen, etal., 2008), οξειδωτικό στρες(Youssef, et al., 2011), μελανώματος του ραγοειδούς (Schmidt-Pokrzywniak, et al., 2009), ιδιαίτερη προστασία δε χρειάζονται τα παιδιά λόγω συνεχούς έκθεσης τους σε ακτινοβολίες από φυσικά ή τεχνολογικά μέσα(οθόνες ψηφιακών συσκευών) (Söderberg, 2011).
    Θα πρέπει και εδώ να τονίσουμε ότι και για τους σκελετούς των γυαλιών ηλίου ισχύουν όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω. Ανεξέλεγκτα και κακής ποιότητας υλικά χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή προιόντων χωρίς πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από τις Ευρωπαικές Διατάξεις.

    ΄Έτοιμα πρεσβυωπικά γυαλιά
    Η πρεσβυωπία αναφέρετε σε συνήθη ηλικιακή διαθλαστική οφθαλμική ανωμαλία, οφειλόμενη στην αδυναμία του μηχανισμού προσαρμογής των οφθαλμών να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα. Η διόρθωσή της είναι συνταγογραφούμενη από το Εθνικό σύστημα Υγείας. Η εμφάνιση της ταυτίζεται με την παραγωγικότερη ηλικία ενός ατόμου επηρεάζοντας άμεσα την αποδοτικότητα του σε κοντινή εργασία αποτελεί δε, σημαντική οικονομική ζημία άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγική ικανότητα των ατόμων αυτών (Frick, etal., 2015).
    Μακροπρόθεσμα πρόχειρες λύσεις, με την χρήση τυποποιημένων γυαλιών πρεσβυωπίας μειώνουν την συχνότητα των απαραίτητων οφθαλμολογικών ελέγχων. Γεγονός, που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, καθώς, σε αρκετές περιπτώσεις υποκαθιστούν την εξέταση από ειδικούς για την φροντίδα των οφθαλμών. Δεδομένου του ότι, αρκετά προβλήματα της όρασης σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον (Wolkoff, et al., 2012), κρύβουν σοβαρές συστηματικές παθήσεις (Harutyunyan, et al., 2017), παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, του οπτικού νεύρου (Kansakar, et al., 2009), ωχροπάθειες(Scilley, et al., 2002), γλαυκωματικές οπτικές νευροπάθειες, διαβήτη (Song, et al., 2016), καταρράκτη ή είναι αποτελέσματα σοβαρότερων προβλημάτων υγείας όπως διαβητική αμφιβλιστροειδοπάθεια (Phillips&ClareFarr, 2008).
    Η χρήση έτοιμων πρεσβυωπικών γυαλιών οράσεως στηρίζετε στην μεγέθυνση του αντικειμένου με αποτέλεσμα να μειώνετε η διακριτική ικανότητα των οφθαλμών, να απομειώνεται αυτή καθαυτή η ιατρική πράξη που οδηγεί τελικά στην απαξίωση των οφθαλμολογικών ελέγχων. Ταυτόχρονα, περιορίζεται η πρόσβαση των ατόμων σε λύσεις που προσφέρουν προϊόντα τα οποία καλύπτουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες της όρασης τους σε συνδυασμό με το εργασιακό τους περιβάλλον.

    Συμπέρασμα
    Συνεπώς η εφαρμογή και πώληση γυαλιών οράσεως, ηλίου, οφθαλμικών φακών και των συναφών προς την όραση ειδών χωρίς την εποπτεία και τον έλεγχο του αρμόδιου επιστήμονα δεν είναι ασφαλής. Εξάλλου τα καταστήματα πώλησης οπτικών ειδών λειτουργούν με την φυσική παρουσία του οπτικού οπτομέτρη καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του, όπως αυτό ορθά ορίζετε από τον νομοθέτη για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας. Σε αντίθετη περίπτωση η ανεξέλεγκτη πώληση και χωρίς την ορθή επιστημονική συνδρομή εγκυμονεί κινδύνους που κοστίζουν ακριβά ενώ ταυτόχρονα απορροφούν αρκετούς πόρους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Βιβλιογραφία
    Atchison, D. A., Smith, G. & Johnston, A. W., 1980. Prismatic Effects of Spherical Ophthalmic Lenses. Optometry and Vision Science, , 57(11), pp. 779-790.
    Bosnar, D. καισυν., 2007. Sunshine on holidays : Eye risks. Collegium Antropologicum, , 31(1), pp. 49-52.
    Chen, R. W. S. καισυν., 2008. High-Speed Ultrahigh-Resolution Optical Coherence Tomography Findings in Chronic Solar Retinopathy. Retinal Cases & Brief Reports, , 2(2), pp. 103-105.
    Collman, G. W. καισυν., 1988. Sunlight and other risk factors for cataracts: an epidemiologic study.. American Journal of Public Health, , 78(11), pp. 1459-1462.
    Dendooven, E. καισυν., 2019. Periocular contact allergy from spectacle frames cleaned with methylisothiazolinone‐containing household detergents. Journal of The European Academy of Dermatology and Venereology, , 33(11), p. .
    Digre, K. B. & Brennan, K. C., 2012. Shedding Light on Photophobia. Journal of Neuro-ophthalmology, , 32(1), pp. 68-81.
    El, S. & Cd, C., 1966. Studies in contact dermatitis. XVII. Spectacle frames.. Transactions of the St. John’s Hospital Dermatological Society, , 52(1), p. 10.
    Fletcher, A. E. και συν., 2008. Sunlight exposure, antioxidants, and age-related macular degeneration. Archives of Ophthalmology, , 126(10), pp. 1396-1403.
    Fox, H., 1933. NICKEL DERMATITIS FROM SPECTACLE FRAMES AND WRIST WATCH. JAMA, , 101(14), pp. 1066-1067.
    Frick, K. D. καισυν., 2015. The Global Burden of Potential Productivity Loss from Uncorrected Presbyopia. Ophthalmology, , 122(8), pp. 1706-1710.
    Hambly, E. M. & Wilkinson, D. S., 1978. Contact dermatitis to butyl acrylate in spectacle frames.. Contact Dermatitis, , 4(2), pp. 115-115.
    Harutyunyan, T., Giloyan, A. & Petrosyan, V., 2017. Factors associated with vision-related quality of life among the adult population living in Nagorno Karabagh. Public Health, , 153(), pp. 137-146.
    Jordan, W. P. & Dahl, M. V., 1972. Contact Dermatitis From Cellulose Ester Plastics. Archives of Dermatology, , 105(6), pp. 880-885.
    Kansakar, I. καισυν., 2009. Causes of vision impairment and assessment of need for low vision services for students of blind schools in Nepal. Kathmandu University Medical Journal, , 7(1), pp. 44-49.
    Keeney, A. H., 1963. PLASTIC SPECTACLE FRAMES AND FIRE HAZARDS-Reply. Archives of Ophthalmology, , 69(6), pp. 837-838.
    Kuijk, F. J. G. M. V., 1991. Effects of Ultraviolet Light on the Eye: Role of Protective Glasses. Environmental Health Perspectives, , 96(), pp. 177-184.
    Oliwiecki, S., Beck, M. H. & Chalmers, R. J. G., 1991. Contact dermatitis from spectacle frames and hearing aid containing diethyl phthalate.. Contact Dermatitis, , 25(4), pp. 264-265.
    Pan, C.-W., Ramamurthy, D. & Saw, S.-M., 2012. Worldwide prevalence and risk factors for myopia. Ophthalmic and Physiological Optics, , 32(1), pp. 3-16.
    Phillips, K. & Clare Farr, P., 2008. Practitioners’ opinions on the presentation of ocu- lar pathology and ametropia in patients wearing ready-made reading spectacles. The South African Optometrist, 67(3), pp. 125-135.
    Söderberg, P. G., 2011. Optical radiation and the eyes with special emphasis on children.. Progress in Biophysics & Molecular Biology, , 107(3), pp. 389-392.
    Saw, S.-M.καισυν., 1996. Epidemiology of Myopia. Epidemiologic Reviews, , 18(2), pp. 175-187.
    Schmidt-Pokrzywniak, A. καισυν., 2009. Positive Interaction Between Light Iris Color and Ultraviolet Radiation in Relation to the Risk of Uveal Melanoma: A Case-Control Study. Ophthalmology, , 116(2), pp. 340-348.
    Scilley, K. καισυν., 2002. Early age-related maculopathy and self-reported visual difficulty in daily life. Ophthalmology, , 109(7), pp. 1235-1242.
    Scott, K., Levender, M. M. & Feldman, S. R., 2010. Eyeglass allergic contact dermatitis.. Dermatology Online Journal, , 16(9), p. 11.
    Shono, M., Numata, M. & Sasaki, K., 2018. Allergic contact dermatitis caused by Solvent Orange 60 in spectacle frames in Japan. Contact Dermatitis, , 78(1), pp. 83-84.
    Sm, S., 2006. How blinding is pathological myopia. British Journal of Ophthalmology, , 90(5), pp. 525-526.
    Song, B. J., Aiello, L. P. & Pasquale, L. R., 2016. Presence and Risk Factors for Glaucoma in Patients with Diabetes. Current Diabetes Reports, , 16(12), p. 124.
    Thorneby-Andersson, K. & Hansson, C., 1994. Allergic contact dermatitis from colophony in waxes for polishing spectacle frames. Contact Dermatitis, , 31(2), pp. 126-127.
    Vilaplana, J., Romaguera, C. & Grimalt, F., 1987. Allergic contact dermatitis from aliphatic isocyanate on spectacle frames.. Contact Dermatitis, , 16(2), pp. 113-113.
    Vojniković, B., 2010. Medical perspective: macular degeneration (AMD) and human sight in the future.. Collegium Antropologicum, , 34(2), pp. 1-3.
    Walsh, G., 2010. The weight of spectacle frames and the area of their nose pads. Ophthalmic and Physiological Optics, , 30(4), pp. 402-404.
    Walsh, G. & Wilkinson, S. M., 2006. Materials and allergens within spectacle frames: a review. Contact Dermatitis, , 55(3), pp. 130-139.
    Watsky, K. L., 2010. Localized dermographism presenting as allergic contact dermatitis from spectacle frames.. Dermatitis, , 21(3), pp. 172-173.
    Wolkoff, P., Kärcher, T. & Mayer, H., 2012. Problems of the «outer eyes» in the office environment: an ergophthalmologic approach.. Journal of Occupational and Environmental Medicine, , 54(5), pp. 621-631.
    Young, A. R., 2006. Acute effects of UVR on human eyes and skin. Progress in Biophysics & Molecular Biology, , 92(1), pp. 80-85.
    Youssef, P. N., Sheibani, N. & Albert, D. M., 2011. Retinal light toxicity. Eye, , 25(1), pp. 1-14.
    Yuji, N. & Norihito, E., 2013. A preliminary investigation using a monitor for quantifying personal eye exposure to visible and ultraviolet radiation. [Ηλεκτρονικό]
    Available at: https://ehp.niehs.nih.gov/doi/full/10.1289/isee.2013.p-3-27-05
    [Πρόσβαση 25 3 2021].

  • 12 Απριλίου 2022, 16:52 | ΓΚΟΥΓΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Το ο άρθρο 38 κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά αφορά μονο τα οπτικά καταστήματα με φυσική παρουσία , θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει μία νομοθετική παρέμβαση που να αφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο οπτικών ειδών και φακών επαφής ,ώστε να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

    Η αδειοδότηση η εποπτεία και οι ποινές έχουν σκοπό την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας για αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνει επέκταση και στις επιχειρήσεις που διακινούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα (οπτικά είδη , φακούς επαφής,κτλπ)μέσω διαδικτύου.

    Η Διαδικτυακή πώληση οπτικών ειδών και φακών επαφής χωρίς νομοθετικό πλαίσιο δημιουργεί κινδύνους για την δημόσια υγεία.

    Αποτελεί παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και του δίκαιου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

    Για το ηλεκτρονικό εμπόριο οπτικών ειδών και φακών επαφής η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών έχει υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Υγείας.

  • 11 Απριλίου 2022, 09:56 | ΚΑΤΣΑΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Πολύ σωστό το άρθρο 38. Ένα πάγιο αίτημα των οπτικών-οπτομετρών ήταν η αναθεώρηση του άρθρου 16 του 971/79.Με την ψήφισή του μας δίνεται η δυνατότητα ελέγχου και εφαρμογής του νόμου σε ΌΛΑ τα παράνομα σημεία πώλησης οπτικών ειδών
    Ευχαριστώ
    ΚΑΤΣΑΒΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    τ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΩΝ
    τ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΩΝ (ΝΠΔΔ)

  • 10 Απριλίου 2022, 23:58 | Στυλιανός Μυλόβας

    Η διάταξη είναι θετική και υλοποιεί χρόνια αιτήματα του κλάδου των Οπτικών για την ασφαλή διάθεση οπτικών ειδών. Είναι απαραίτητο όμως να συμπληρωθεί με διατάξεις που ορίζουν με σαφήνεια τα οπτικά είδη καθώς και τα συναφή προς την όραση είδη.
    1.Γυαλιά οράσεως, σκελετοί και οφθαλμικοί φακοί, τα τυποποιημένα γυαλιά (διόρθωσης της πρεσβυωπίας), καθώς και τα βοηθήματα προστασίας των οφθαλμών από την υψηλής έντασης ακτινοβολία (οθόνες Η/Υ κλπ)
    2. Φακοί επαφής, όλοι οι τύποι φακών επαφής διορθωτικοί – διαθλαστικών ανωμαλιών θεραπευτικοί, αποκατάστασης της όρασης , έγχρωμοι και κοσμητικοί φακοί επαφής
    3. Γυαλιά ηλίου (σκελετοί γυαλιών με ειδικούς προστατευτικούς φακούς για την ηλιακή ακτινοβολία),
    4. Υγρά καθαρισμού και συντήρησης φακών επαφής, συστήματα ασφαλούς αποθήκευσης,
    5.Βοηθήματα χαμηλής όρασης (οπτικά βοηθήματα) που βελτιώνουν την όραση ατόμων με χαμηλή όραση, ειδικευμένα τεχνολογικά βοηθήματα για άτομα με χαμηλή όραση (λογισμικό και έξυπνες συσκευές)που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ατόμων με σοβαρή οπτική αναπηρία, καθώς και οποιοδήποτε τεχνολογικό παρεμβατικό η μη μέσο αναπτυχθεί και αποκαθιστά ή διορθώνει την όραση του ατόμου.

  • 9 Απριλίου 2022, 13:10 | Στελιος Μυλόβας

    Η διάταξη είναι θετική και υλοποιεί χρόνια αιτήματα του κλάδου των Οπτικών για την ασφαλή διάθεση οπτικών ειδών. Είναι απαραίτητο όμως να συμπληρωθεί με διατάξεις που ορίζουν με σαφήνεια τα οπτικά είδη καθώς και τα συναφή προς την όραση είδη.
    1.Γυαλιά οράσεως, σκελετοί και οφθαλμικοί φακοί, τα τυποποιημένα γυαλιά (διόρθωσης της πρεσβυωπίας), καθώς και τα βοηθήματα προστασίας των οφθαλμών από την υψηλής έντασης ακτινοβολία (οθόνες Η/Υ κλπ)
    2. Φακοί επαφής, όλοι οι τύποι φακών επαφής διορθωτικοί – διαθλαστικών ανωμαλιών θεραπευτικοί, αποκατάστασης της όρασης , έγχρωμοι και κοσμητικοί φακοί επαφής
    3. Γυαλιά ηλίου (σκελετοί γυαλιών με ειδικούς προστατευτικούς φακούς για την ηλιακή ακτινοβολία),
    4. Υγρά καθαρισμού και συντήρησης φακών επαφής, συστήματα ασφαλούς αποθήκευσης,
    5.Βοηθήματα χαμηλής όρασης (οπτικά βοηθήματα) που βελτιώνουν την όραση ατόμων με χαμηλή όραση, ειδικευμένα τεχνολογικά βοηθήματα για άτομα με χαμηλή όραση (λογισμικό και έξυπνες συσκευές)που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ατόμων με σοβαρή οπτική αναπηρία, καθώς και οποιοδήποτε τεχνολογικό παρεμβατικό η μη μέσο αναπτυχθεί και αποκαθιστά ή διορθώνει την όραση του ατόμου.
    Να σημειώσουμε ότι στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν διατάξεις που περιορίζουν σοβαρά έως και απαγορεύουν τις ανεξέλεγκτες πωλήσεις συνταγογραφούμενων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, περιλαμβάνοντας τα γυαλιά οράσεως, τους φακούς επαφής καθώς και τα υγρά καθαρισμού και συντήρησης φακών επαφής. Για την διάθεση τους απαιτούνται ειδικές άδειες καθώς και επικαιροποιημένη συνταγή Οπτομέτρη η Οφθαλμιάτρου. Υπάρχουν πολύ αυστηρότερες απαγορευτικές διατάξεις για την διάθεση αυτών των προϊόντων από το διαδίκτυο.
    Η ολοκλήρωση των διατάξεων σε αυτήν την κατεύθυνση θα θωρακίσει την προσπάθεια για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ενώ θα βάλει ένα πιο ολοκληρωμένο και σαφές νομοθετικό περιβάλλον που θα βοηθήσει την προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο.

  • Η διάταξη είναι στην σωστή κατεύθυνση και καλύπτει τις προσδοκίες που επι δεκαετίες ζητούσε ο κλάδος. Πιστεύω οτι το νομοσχέδιο θα πρέπει να συμπληρωθεί με διατάξεις που θωρακίζουν περαιτέρω την Δημόσια Υγεία και σταθεροποιούν το νομικό πλαίσιο, απαραίτητη προϋπόθεση για σοβαρές επενδύσεις.
    Είναι πολύ σημαντικό να οριστούν ρητά τα συναφή προς την όραση είδη
    1.Γυαλιά οράσεως, σκελετοί και οφθαλμικοί φακοί
    2.Φακοί Επαφής, υγρά καθαρισμού και συντήρησης φακών επαφής
    3.Βοηθήματα χαμηλής όρασης
    4.Γυαλιά για προστασία απο τις οθόνες και γενικά την υψηλής ενέργειας ακτινοβολία(HEV-Blue Light)
    5.Έτοιμα γυαλιά για κοντά, διόρθωση πρεσβυωπίας(MODE)
    6.Γυαλιά ηλίου.
    Η σαφής οριοθέτηση τους θα προστατεύσει αποτελεσματικά την Δημόσια Υγεία αλλά και τους επαγγελματίες απο επικίνδυνες διαδικασίες διάθεσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
    Να σημειώσουμε οτι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Μεγάλη Βρετανία για την αποτελεσματικότερη προστασία της Δημόσιας Υγείας υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί έως και απαγορεύσεις στην διάθεση στο διαδίκτυο αλλά και σε φυσικά καταστήματα όλων των συνταγογραφούμενων ιατροτεχνολογικών προϊόντων συμπεριλαμβάνοντας τα γυαλιά οράσεως τους φακούς επαφής καθώς και τα υγρά καθαρισμού και συντήρησης των φακών επαφής(Απαιτείται ειδική άδεια καθώς και επικαιροποιημένη συνταγή υπογεγραμμένη απο Οπτομέτρη η Οφθαλμίατρο).