Άρθρο 14 Συμπερίληψη ιδιωτών ιατρών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Αποζημίωση γνωμοδοτούντων ιατρών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης – Τροποποίηση άρθρου 266 ν. 4512/2018 ν. 4512/2018

 

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 266 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5), περί του τρόπου επιλογής των γνωμοδοτούντων ιατρών του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για τη διαχείριση και εξέταση αιτημάτων σχετικά με την αναγκαιότητα αποζημίωσης φαρμάκων, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) τροποποιείται το πρώτο εδάφιο, ώστε να συμπεριληφθεί η ωτορινολαρυγγολογία στις ειδικότητες των ιατρών που επιλέγονται ως γνωμοδοτούντες ιατροί του Σ.Η.Π., β) τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο, ώστε βα) ως γνωμοδοτούντες ιατροί του Σ.Η.Π. να δύνανται να επιλέγονται και ιδιώτες ιατροί, και ββ) για την επιλογή τους να προηγείται πρόταση των αντίστοιχων επιστημονικών εταιριών των αναγνωρισμένων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, και η παρ. 1 του άρθρου 266 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας εκδίδεται κατάλογος γνωμοδοτούντων ιατρών, ο οποίος ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια και περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε ιατρούς από κάθε μία από τις κάτωθι ειδικότητες:
α) Αιματολογία
β) Ακτινοθεραπευτική/Ογκολογική
γ) Αναισθησιολογία
δ) Γαστρεντερολογία
ε) Γυναικολογία
στ) Δερματολογία
ζ) Ενδοκρινολογία
η) Καρδιολογία
θ) Νευρολογία
ι) Νεφρολογία
ια) Παθολογική Ογκολογία
ιβ) Ορθοπαιδική
ιγ) Ουρολογία
ιδ) Οφθαλμολογία
ιε) Παθολογία
ιστ) Παιδιατρική
ιζ) Πνευμονολογία
ιη) Ρευματολογία
ιθ) Ψυχιατρική
κ) Ωτορινολαρυγγολογία.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής των γνωμοδοτούντων ιατρών, οι οποίοι επιλέγονται είτε μετά από πρόταση των Διοικητών ΥΠΕ ή μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβούλιου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού, για ιατρούς που έχουν οποιαδήποτε έννομη σχέση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είτε μετά από πρόταση των αντίστοιχων επιστημονικών εταιριών των αναγνωρισμένων από το ΚΕ.Σ.Υ. ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, για ιδιώτες ιατρούς. Για τους γνωμοδοτούντες ιατρούς ισχύουν τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται για τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης.».

2. Στο άρθρο 266 του ν. 4512/2018 προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Για τη συμμετοχή των γνωμοδοτούντων ιατρών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης προβλέπεται αποζημίωση ανά εξεταζόμενο φάκελο, εφόσον τηρείται η προθεσμία του τρίτου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 268. Η αποζημίωση καλύπτεται από μέρος των εσόδων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που προέρχεται από την καταβολή υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. της περ. 12 της υποπαρ. ΙΒ.2 της παρ. ΙΒ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δύναται να καθορίζονται το ύψος της αποζημίωσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής της, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.».

  • Οι προτάσεις των επιστημονικών εταιρειών θα πρέπει να υποβάλλονται δια μέσου του Π.Ι.Σ. ο οποίος αποτελεί το, σύμφωνα με το νόμο (Ν4512/2018,άρθρο 271,παρ.2. περ. ιστ΄), αρμόδιο ανώτατο επιστημονικό και θεσμικό όργανο για την άσκηση εποπτείας επί αυτών και τον συντονισμό της δράσης τους.

  • Ο ΙΣΘ θεωρεί ότι οι προτάσεις των επιστημονικών εταιρειών θα πρέπει να γίνονται δια μέσου του ΠΙΣ ο οποίος έχει επιστημονικό συντονιστικό ρόλο.
    Επίσης στις ειδικότητες θα πρέπει να προστεθεί και η «πλαστική χειρουργική».

  • 14 Απριλίου 2022, 13:04 | ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Γνωμοδοτούντες ιατροί του Σ.Η.Π. να μπορούν να είναι ιατροί όλων των αναγνωρισμένων ιατρικών ειδικοτήτων

  • 8 Απριλίου 2022, 21:49 | Μάξιμος Φρουράρχου

    Με την προσθήκη της φράσης «είτε μετά από πρόταση των αντίστοιχων επιστημονικών εταιριών των αναγνωρισμένων από το ΚΕ.Σ.Υ. ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, για ιδιώτες ιατρούς» εισάγετε τους ΙΣ, τους οποίους κατά πλειψηφία ελέγχετε στην έγκριση των ΦΥΚ, για να φρενάρετε την παροχή και να ελατττώσετε το κόστος.

  • 6 Απριλίου 2022, 12:59 | Γιώργος Σ.

    Έχω τη βεβαιότητα ότι στις ειδικότητες που μπορούν να συμμετέχουν στο ΣΗΠ φαρμάκων είναι και η Γενική Ιατρική. Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί Γενικοί Ιατροί που κάνουν αυτή τη δουλειά για ιδιωτικές ασφαλιστικές και ελεγκτικές εταιρείες και την έκαναν και την περίοδο που διεκπεραιώνονταν τέτοια αιτήματα από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να προβλεφθεί και κάποια κατάρτιση στη χορήγηση φαρμάκων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (πείτε το Γηριατρική, Κλινική φαρμακολογία ή όπως αλλιώς ταιριάζει περισσότερο). ΟΙ μεγάλες δυσκολίες και οι μεγάλες δαπάνες αφορούν τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με πολλαπλή παθολογία και ευπάθεια.

  • 5 Απριλίου 2022, 23:02 | Ευάγγελος Τσούκας

    Οσο το ΣΗΠ θα εμπλουτίζεται από περισσότερα ΦΥΚ, θα πρέπει να ενισχύονται οι γνωμοδοτούντες ιατροί και αν δεν επαρκούν οι δημόσιοι, σαφώς να περιληφθούν και ιδιώτες. Επίσης θα έπρεπε όλα τα φάρμακα που συντ/νται ελεύθερα στο e-prescription.gr να περάσουν κάποια στιγμή στο ΣΗΠ.