ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Άρθρο 39 Ανάπτυξη και οργάνωση της κατ’ οίκον νοσηλείας και φροντίδας – Αντικατάσταση άρθρου 28 ν. 2071/1992

 

Το άρθρο 28 του ν. 2071/1992 (Α΄ 123), περί της κατ’ οίκον νοσηλείας, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 28
Κατ’ οίκον νοσηλεία από Μονάδες Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας

1. Καθιερώνεται, αναπτύσσεται και οργανώνεται η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία (Κ.Ο.Ν.) με παροχή σε πολίτες στην οικία τους υπηρεσιών και φροντίδας υγείας από Διατομεακά Τμήματα ή από Μη Αυτόνομες Ειδικές Μονάδες, που υπάγονται οργανικά και λειτουργικά στα Διατομεακά Τμήματα Βραχείας – Ημερήσιας Νοσηλείας, τα οποία λειτουργούν στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), καθώς και από δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2. Οι ιατροί και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας που ορίζονται, με αποφάσεις της οικείας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, να υπηρετούν ή να συνεργάζονται στις υπηρεσίες Κ.Ο.Ν. της παρ. 1, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην οικία των ασθενών, που έχουν ενταχθεί στις υπηρεσίες της Κ.Ο.Ν. και για τους οποίους έχει εγκριθεί από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες, οι ειδικότητες των επαγγελματιών υγείας, το κόστος λειτουργίας, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την υλοποίηση των παρ. 1 και 2.».

  • 18 Απριλίου 2022, 14:37 | Ηλίας Χαϊδούτης

    Στο περιθώριο του τέταρτου μέρους του νομοσχεδίου μπορούν να προστεθούν ρυθμιστικές διατάξεις ως προς τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα άσκησης του υγειονομικού ελέγχου (απαλοιφή αναρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων με αλλότρια ακαδημαϊκή εκπαίδευση) έτσι ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών εις βάρος των επιχειρήσεων με την επιβολή περιττών ελέγχων και διοικητικού φόρτου. Επίσης μπορούν να προστεθούν σύγχρονες διατάξεις σχετικές με τον υγειονομικό έλεγχο και την έκδοση υγειονομικών διατάξεων (με απαλοιφή των ΕΣΥΔΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία έχουν καταργηθεί κ.λπ.).

  • 18 Απριλίου 2022, 10:20 | Ευάγγελος Τζήμας

    Στην ουσία η ανάπτυξη και οργάνωση της ΚΟΝ είναι θετικό βήμα, αρκεί αυτή η υπηρεσία να μην λειτουργήσει ως πάρεργο του ήδη επιβαρυμένου προσωπικού και προϋπολογισμού, αλλά να αποτελέσει πλατφόρμα για να γίνουν οι απαραίτητες επιπλέον προσλήψεις και χρηματοδότηση. Ειδάλλως θα λειτουργήσει ως άλλοθι για την ιδιωτικοποίηση της παροχής, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό άρθρο 40. Για το λόγο αυτό, πρέπει σαφώς να προβλεφθεί η δυνατότητα από την οικεία Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας να αναρτά τις ανάγκες για διατήρηση της υπηρεσίας σε υλικοτεχνικά και προσωπικό.

    Ευάγγελος Τζήμας
    Οδοντίατρος
    Μέλος Ανεξάρτητων Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης

  • 17 Απριλίου 2022, 22:53 | Επισκέπτες-Επισκέπτριες Υγείας ΤΟΜΥ

    Όσοι κατέχουν τον επαγγελματικό τίτλο του Επισκέπτη – Επισκέπτριας Υγείας – Ε.Ε.Υ. με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε τομείς και αντικείμενα εργασίας, τα οποία προκύπτουν από τις εξελίξεις τόσο στον τομέα της Δημόσιας Υγείας όσο και στο πεδίο της κοινοτικής υγείας.
    Το καθηκοντολόγιο των Επισκεπτών – Επισκεπτριών Υγείας (ΕΕΥ), ορίζεται στο ΠΔ351/1989 (ΦΕΚ 159/Α/14-6-1989). Το τελευταίο καθορίζει με ακρίβεια το αντικείμενο ΕΕΥ, όπως και το πλαίσιο εργασίας τους.
    Το υπ’αριθ. 3 άρθρο, του προαναφερθέντος ΠΔ, αναφέρει ότι ο ΕΕΥ διενεργεί κατ’ οίκον επισκέψεις σε άτομα που χρήζουν συμβουλευτικής υγείας και αγωγής υγείας, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στο παρόν νομοσχέδιο.
    Αποτελεί αναφαίρετο επαγγελματικό δικαίωμα του ΕΕΥ, η οργάνωση, η διενέργεια εμβολιασμών, καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα εμβολιασμών. Θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι οι εμβολιασμοί, τόσο μέσα στη δομή όσο και κατ’οίκον (σε ειδικές περιπτώσεις), διενεργούνται από τον ΕΕΥ. Επίσης, στο υπ.αριθ άρθρο 3 παρ.3 αναφέρεται ότι ο ΕΕΥ διενεργεί σωματομετρικό έλεγχο αλλά και έλεγχο σωματικών διαταραχών, δηλαδή πράξεις που λαμβάνουν χώρα για την έκδοση του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ). Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες ενέργειες, κρίνεται αναγκαία η έκδοση ατομικών κωδικών στο σύστημα συνταγογράφησης ΗΔΙΚΑ στους εργαζόμενους ΕΕΥ, με απώτερο στόχο την καταχώριση αρχικά, των εμβολίων που έχουν διενεργηθεί, τόσο στον ανήλικο, όσο και στον ενήλικο πληθυσμό, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, αλλά και των σωματομετρήσεων των παιδιών για τη συμπλήρωση του ΑΔΥΜ.
    Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί, ότι για να λειτουργήσει μια ομάδα υγείας είναι απαραίτητες όλες οι ειδικότητες, που εμπλέκονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και για αυτό το λόγω δεν θα έπρεπε να τίθεται θέμα διαχωρισμού, έστω και στην ελάχιστη σύνθεση της ομάδας υγείας, ανάμεσα στις ειδικότητες, όπως για παράδειγμα στο διαχωρισμό Νοσηλευτών ή Επισκεπτών Υγείας, είναι άδικο να υποβαθμίζεται και να παραγκωνίζεται ένας ολόκληρος κλάδος.
    Μια ομάδα για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να λειτουργεί με σύμπνοια και η συνεργασία θα πρέπει να στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

  • 16 Απριλίου 2022, 14:10 | ΜΑΥΡΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Η κατ’οίκον επίσκεψη αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της φροντίδας όλων: Χρόνιων πασχόντων, ηλικιωμένων, οικογενειών με μωρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά. Η κατ΄οίκον επίσκεψη εφαρμόζεται από επισκέπτες υγείας με σκοπό την ολοκληρωμένη φροντίδα.

  • 16 Απριλίου 2022, 08:21 | Αφροδίτη Καστελιανού

    Η κατ’ οίκον επίσκεψη και η κατ’ οίκον φροντίδα υγείας αφορά κυρίως τη διατήρηση της υγείας και η αποφυγή της ασθένειας κάτι στο οποίο είναι σημαντικό να επενδύσουμε ως κοινωνία. Ο επαγγελματίας υγείας που ασχολείται με τη διατήρηση της υγείας είναι ο Επισκέπτης Υγείας, σημαντικό κομμάτι για την επένδυση σε μία υγιή κοινωνία είναι η φροντίδα μητέρων και παιδιών και ειδικά στην ευάλωτη ηλικία 0-5 ετών. Σημαντικό κομμάτι είναι και οι ειδικές ομάδες πληθυσμού μητέρων και παιδιών 0-5 ετών καθώς και οικογενειών με ιδιαιτερότητες. Ας επενδύσουμε λοιπόν σε μια κοινωνία πια δίκαιη για όλους.

    Αφροδίτη Καστελιανού -μέλος ΠΣΕΥ
    Επισκέπτρια Υγείας-Διαιτολόγος/Διατροφολόγος
    M.Sc.Δημόσιας Υγείας-Επιδημιολογίας
    M.Sc.Βιοηθικής

  • 15 Απριλίου 2022, 22:51 | Δέσποινα Σαββίδου

    Θα πρέπει να προωθηθεί η κατ’ οίκον επίσκεψη σε ψυχικά ασθενείς από δομές τις κοινότητας όπως κέντρα ψυχικής υγείας με εκπαιδευμένο επισκέπτη υγείας. Η ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή συμβάλει στη σωστή λήψη της και προλαμβάνει υποτροπές. Με σωστή εκπαίδευση και συνεργασία θα συμβάλουμε όλοι στην μείωση της ακούσιας νοσηλείας και της περιθωριοποίησης του ψυχικά ασθενή.

  • 15 Απριλίου 2022, 15:43 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

    Στο αρθρο 39
    Ανάπτυξη και Οργάνωση της Κατ οίκον νοσηλείας: επιβάλλεται να γίνει πρόβλεψη και για την Κατ’οικον Επίσκεψη υγείας, με σκοπό την εκτίμηση αναγκών, εκπαίδευση του ατόμου και της οικογένειας , διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, αλλά και τη συμβολή των επισκεπτών υγείας στη γονεϊκότητα και τους νέους γονείς για την παρακολούθηση της υγείας του βρέφους και της μητέρας. Δεν αρκεί πρόβλεψη μόνο για τη νοσηλεία για την ύπαρξη ολοκληρωμένης παροχής φροντίδας.