Άρθρο 3 Μέτρα για την καταστολή της φοροδιαφυγής στην άμεση και έμμεση φορολογία.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να επιτευχθεί φορολογική συμμόρφωση:

• Στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλλει για να δοθούν στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη.

• Ομοίως και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ’ όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες).

• Αναστολή εκτέλεσης της ποινής, δεν επιτρέπεται στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του Κράτους.

• Μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής δεν επιτρέπεται εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι.

• Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής, αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι που οφείλονται.

• Στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την Χώρα κλπ) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Προβλέπεται η μη δέσμευση καταθέσεων και μη εφαρμογή ποινικών κυρώσεων εάν ο φορολογούμενος που οφείλει φόρους ταυτόχρονα έχει απαίτηση κατά του Δημοσίου βέβαιη και εκκαθαρισμένη και εφόσον την απαίτηση αυτή δεν την έχει εκχωρήσει σε τρίτους.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 02:18 | λαζαρος

    θα ηθελα να καταστησω σαφες με τον πλεον κατηγορηματικο τροπο οτι για να εφαρμοστουν καποια συγκεκριμενα μετρα θα πρεπει αν μη τι αλλο να υπαρχουν οι καταλληλες προυποθεσεις σε κοινονικοπολιτικο επιπεδο αλλα κ σε οικονομικο (προυποθεσεις αρμονιας κ ισορροπιας) που οπως αντιλαμβανεστε κυριοι νομοθέτες τη δεδομένη στιγμη δεν υπαρχουν.

    π.χ αμφισβητηση κ αναξιοπιστια στους πολιτικους και στην πολιτικη,
    μη αποδοση τιμωριας σε (πολιτικους ,εχοντεςκκατεχοντες)για
    ειδεχθη εγκληματα.
    προτυπα απεχθη, οπως λαμογιας,μιζας,ιδιοτελειας,συγκαλυψης κ.α

    αυτο δε σημαινει οτι σκυβουμε το κεφαλι κ δε προσπαθουμε να δημιουργησουμε καλυτερες συνθηκες ,για ενα καλυτερο αυριο.
    πως ομως; συνεκτιμωντας ρεαλιστικα τα δεδομενα που αυτην την στιγμη χαρακτηριζουν τα κοινονικοπολιτικα και οικονομικα δρωμενα στη χωρα μας.

    μετα την γενικη τοποθετηση ας παμε στο δια ταυτα.

    λετε για ποινικοποιηση του φ.π.α συμφωνω, αλλα θελω να μου διασφαλισετε και τη συναλλαγη δηλ.
    παρεχω υπηρεσια και πληρωνομαι με μεταχρονολογημενη επιταγη μεσα περιλαμβανει και το φ.π.α. δεν πληρωνεται η επιταγη ,αρα δεν εισπρατω απο τριτο οπως λεει ο νομος το φ.π.α.
    ειναι δικαιο να τιμωρηθω;γιατι; γιατι δεν απεδωσα στο κρατος αυτο που δεν ελαβα;
    καταργηστε τις επιταγες η διασφαλιστε τις συναλλαγες(προυποθεση οικονομικη βλεπε γενικη τοποθετηση) και τοτε η αυστηρη ποινικοποιηση του φ.π.α θα ειναι δικαη.
    παρομοια παραδειγματα μπορω να σας αναφερω και για την πολιτικη ζωη της χωρας μας αλλα κ για την κοινωνικη ζωη,θεωρω σκοπιμο ομως να μη μακρυγορησω.
    παραδειγματα στοχευμενα που δηλωνουν συμπερασματικα οτι πρεπει πρωτα να δημιουργησετε τις καταλληλες προυποθεσεις για να στηριξετε συγκεκριμενα μετρα.

    σας ευχαριστω για την δυνατοτητα να εκθεσω την αποψη μου

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 01:03 | Depy

    Επιτέλους, να τελειώνουμε με την απενοχοποίηση κάθε είδους φορολογικής παράβασης των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Όλοι οι ξένοι οικονομολόγοι, εκπρόσωποι του καπιταλισμού, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τη μη φορολόγηση του πλούτου. Φαίνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να επιφέρει σχετική δικαιοσύνη και να αποκαταστήσει μερικώς το περί δικαίου αίσθημα. Ελπίζω να μην κάνει πίσω και να μην επιτρέψει νομικίστικες εμπνεύσεις που προβάλλονται ως άλλοθι από συναδέλφους του,προκειμένου και πάλι να προστατευτεί η ανομία,να μην επικρατήσουν. Αυτόφωρο, φυλάκιση και κλείσιμο της επιχείρισης σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Φτάνει πια η καθημερινή ληστεία των δημόσιων ταμείων και των καταναλωτών-πολιτών αυτής της έρμης χώρας.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 01:50 | Βασίλης

    Διάβασα πολλά και άκουσα επίσης πολλά για το θέμα της μη πληρωμής των παρακρατημένων φόρων και σκέφτηκα.

    Αν είχε ή αν έβρισκε το Δημόσιο, την τεχνική δυνατότητα, στην έκδοση κάθε παραστατικού ή την πραγματοποίηση κάθε πράξης που εμπεριέχει φόρο, να τον παρακρατούσε επί τόπου με τον ίδιο τρόπο της πώλησης, θα μιλούσε κανείς σήμερα από αυτούς που δανείζονται από τον Έλληνα φορολογούμενο για να πραγματοποιήσουν τις δικές τους προσωπικές ή επαγγελματικές ανάγκες;
    Σαν αυτό δηλαδή που προβλέπεται να γίνει για την πληρωμή των αμοιβών του προσωπικού και των εργοδοτικών εισφορών.

    Πότε επί τέλους θα καταλάβουν όλοι αυτοί οι υπερασπιστές των «πτωχών βιοπαλαιστών» ότι δεν μιλάμε για το φόρο εισοδήματος που πρέπει να καταβάλλουν για τα κέρδη που απέκτησαν ,αλλά για ποσά που απλά τα εισέπραξαν και ανήκουν σε άλλους από την ίδια στιγμή;

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 00:40 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΙΛΙΤΟΣ

    ΓΡΑΦΟΥΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΣΟΔΑ 20.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ 15.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ. ΚΥΡΙΟΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΚΕΡΔΗ 10.000 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ. ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ & ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΤΑΙ ΛΕΦΤΑ. ΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ 5000 ΚΕΡΔΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΙΣ ΜΕΡΣΕΝΤΕ ΣΑΣ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΤΑΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΣΑΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ. ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΑΝΕ 15.000 ΚΕΡΔΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΙΤΟΙ.

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΕΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΕΡΔΗ 25000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΕΛΕΓΧΟ. ΕΕΕΕ ΚΑΙ? ΑΦΟΥ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ…. ΟΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΛΕΓΧΟ

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΕΝΑΖΕΙ. ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ 10.000. Π.Χ ΕΝΑΝ ΝΕΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ.

    ΟΠΟΤΕ ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΧΗΡΗΜΑΤΙΕΣ

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 00:57 | EA

    Δυο απλές προτάσεις…

    Πρώτον,

    Απαλλαγή ΦΠΑ από όλες της εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων.

    Έτσι ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη να διατηρείται αυτό το τέρας με τους τόσους ελέγχους που προκαλεί ένα τέτοιο τεράστιο κόστος σε όλους, πολιτεία και επιχειρήσεις.

    Θα μου πείτε είσαι τρελός… Θα σας πω πως επειδή το ΦΠΑ συμψηφίζεται σε όλες τις επαγγελματικές συναλλαγές, ποιος ο λόγος τότε να μπαίνουμε σε όλο αυτόν τον κυκεώνα… αφού τελικά από τον καταναλωτή θα το εισπράξει το κράτος…

    Έχει υπολογίσει κανείς, τι κοστίζει σε τόκους, σε διαχειριστικά έξοδα, δικαστικά έξοδα, σε ανταγωνιστικότητα όλο αυτό το πανηγύρι του ΦΠΑ? ΙΟΒΕ ακούς?

    Αν μια επιχείρηση αγοράζει ένα προϊών με, 1 ευρώ ΦΠΑ και το πουλάει 1,5 ευρώ ΦΠΑ σε μια άλλη επιχείρηση από όπου ο τελικός καταναλωτής πληρώνει 2 ευρώ ΦΠΑ.

    Στο κράτος τελικά καταλήγουν μόνο τα 2 ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι απλά ένας μπελάς για όλους…

    Αν κάνουμε συναλλαγές με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το ΦΠΑ, γιατί αυτό να μην συμβαίνει και μέσα στην χώρα?

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κράτος να μην το παίρνει κατευθείαν από τον καταναλωτή?

    Πως?

    Δεύτερων,

    Να έχουν υποχρέωση να αποδίδουν ΦΠΑ μόνο όσοι πωλούν λιανική, όλοι η υπόλοιπη αλυσίδα να απαλλάσσεται. Έτσι και αλλιώς οι περισσότερες αγορές γίνονται με κάρτες οπότε την στιγμή της χρέωσης, η τράπεζα (Δίας) να πιστώνει αυτόματα το ποσό του ΦΠΑ στο κράτος και όχι στον έμπορο.

    Έτσι και το ΦΠΑ θα εισπράττετε άμεσα από αυτόν που πρέπει τελικά να το επιβαρυνθεί και επιπλέων αυτό θα γίνεται άμεσα !!!

    Τέλος ο μηχανισμός είσπραξης θα ελαφρύνει εξαιρετικά και δεν θα υπάρχει όλο αυτό το όργιο, των επιστροφών στην βιομηχανία, το κυνήγι, οι επιταγές, οι βιοτέχνες θα έχουν χαμηλότερο κόστος όποτε και θα είναι πιο ανταγωνιστικοί, οι τόκοι και οι επιβαρύνσεις θα είναι μικρότερες και το κράτος θα γλιτώσει από όλο αυτό το κόστος διαχείρισης του ΦΠΑ που κανείς νομίζω δεν έχει υπολογίσει ποτέ τι κοστίζει στην χώρα…

    Το ποσοστό τον επιχειρήσεων που θα πρέπει να αποδίδουν ΦΠΑ θα μειωθεί δραματικά άρα και η φοροδιαφυγή.

    Επιπλέον για τις μικροαγορές θα μπορούσε να υπάρχει ένα είδος άμεσης πίστωσης του ΦΠΑ από την ταμειακή στην τράπεζα, έχοντας ένα προκαταβεβλημένο κεφάλαιο που θα ανακυκλώνεται, έτσι ο λιανέμπορος θα πληρώνει αυτόματα το ΦΠΑ την στιγμή της πώλησης και με τα έσοδα του θα το ξαναγεμίζει κάθε μήνα.

    Ο λιανέμπορος όταν δεν θα έχει να πλήρωση σε κανένα ΦΠΑ για το εμπόρευμα του έτσι δεν έχει κανένα πρόβλημα λογικά να κάνει τα παραπάνω…

    Έτσι κύριοι του υπουργείου, ότι δεν λύνεται κόβεται… Έλληνας το είπε και αυτό…

    Εκτός και αν μας αρέσει να αυτομαστιγωνόμαστε…

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 23:07 | σταυρος

    νεωτερες ειδησεις αναφερουν οτι εχει βγει η αναφορα περι αυτωφορου
    και οτι ειναι διαρκες αδικημα…προκειται για χοντρη παραπληροφορηση!
    γιατι στο τροποποιημενο αρθρο λεει στη ουσια το ιδιο πραμα
    παλιο αρθρο «…κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη δηλαδη εφαρμοζεται
    το αφτωφορο»
    νεο αρθρο «….κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη»
    δηλαδη οχι γιαννης γιαννακης αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 22:11 | ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ

    ΟΛΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ Π.Χ ΕΧΩ ΔΙΚΑΣΘΕΙ ΜΕ 12 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΩ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΕΞΟΦΛΗΣΩ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΑΩ ΦΥΛΑΚΗ!!!!!!!!!!!!ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΕΛΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ!!!!!

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 22:55 | Ρούλα

    Σε τι εξυπηρετεί η αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης στο 50%? Στο να γεμίζουν τα ταμεία? Γιατί μεταξύ μας, το να φτάσει κάποιος να στραφεί κατά της Εφορίας δικαστικά σημαίνει ότι δεν έχει άλλο τρόπο να βρεί το δίκιο του. Γιατί και δικαίωμα περαίωσης δόθηκε, και διάφοροι άλλοι τρόποι «ρύθμισης» Φορολογικών Ατασθαλιών… Για να φτάνεις στο δικαστήριο προφανώς το Χρέος ή Πρόστιμο πρέπει να είναι μεγάλο. Το να πρέπει με το έτσι θέλω να προπληρώσεις το 50% είναι τουλάχιστον ανήθικο! Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για Δημοκρατικό Σύστημα. Πρόκειται για έναν τρόμοκρατικό νόμο, προκειμένου ο Φορολογούμενος να μην διεκδικεί τα δικαιώματά του!ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΗ!
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας…

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 22:56 | ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΑΤΙΑΤΟΣ

    ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΥΨΕΙ ΜΕ ΕΥΛΑΒΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ Η ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΙΛΑΜΕ!!ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΠΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ??ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΕ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΣΙΔΗΡΟΔΕΣΜΙΟΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΠΩΣ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣΣ!!ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΛΕΓΩ ΝΑ ΡΥΘΜΗΣΕΤΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ Π.Χ 96 ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΣΑ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΟΥΝ ΥΓΕΙΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.ΑΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΤΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΜΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΑ ΠΑΤΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΨΑΧΝΕΣΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΓΑΨΕΙ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΑΣ

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 22:31 | ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Γενικό σχόλιο.
    Η γνώμη μου είναι ότι οι διατάξεις για την πάτξη της φοροδιαφυγής υπήρξαν πάντα και μάλιστα ήταν πολύ αυστηρές. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε επάρκεια μηχανισμών να τις εφαρμόσει.
    Σοβαρές φορολογικές υποθέσεις δεκαετιών εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια (βλεπε υπόθεση Βοσκόπουλου και πολλές άλλες). Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω πολούς που έχουν βεβαιωμένα χρέη για χρόνια και εξακολουθούν να ζουν ανενόχλητοι. Χρέος ανώνυμης εταιρείας από το έτος 2000 ύψους 300.000 ευρώ μετακυλίσθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο μόλις πρίν από μερικούς μήνες ενώ όλα τα προηγούμενα έτη έπαιρνε φορολογική ενημερότητα σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Πολλές επιχειρήσεις με σημαντικούς τζίρους δεν έχουν ελεγθεί ποτέ για δεκαετίες και κλεινουν συνεχώς με αυτόματη περαίωση. Σήμερα από διασταυρώσεις βγαίνουν στο φώς υποθέσεις του έτους 2003 και παλαιοτέρων.
    Συμπέρασμα: Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οργανώστε τους ελεγκτικούς, εισπρακτικούς και δικαστικούς μηχανισμούς ούτως ώστε μία υπόθεση να έχει γρήγορο αποτέλεσμα, κυρίως κατά το εισπρακτικό μέρος, γιατί εκεί πονάει. Δεν έχει νόημα να πάει φυλακή η μισή Ελλάδα, και να μας μείνει το «τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα…»

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 22:11 | ΑΓΙΑΝΝΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΗ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟ ΦΠΑ
    ΑΠΟ 6 ΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ , ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ, Π.Χ., ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΜΕΧΡΙ 5000 ΕΥΡΩ 6 ΔΟΣΕΙΣ, ΑΠΟ 5000-10000 ΕΥΡΩ 8 ΔΟΣΕΙΣ, ΑΠΟ 10000-15000 ΕΥΡΩ 10 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15000 ΕΥΡΩ 12 ΔΟΣΕΙΣ.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 22:21 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Nα καθοριστη το υψος του ποσου ΦΠΑ και ΦΜΥ στα 5000 ευρω η τουλαχιστον στα 10000 ευρω[και για να μην ξεχναμε 5000 ε=1710000 δρχ η αντιστοιχα 10000 ε=3420000 δρχ] συνολικα. Αυτο γιατι οι ετησιες αποδοχες ενος μ ισθωτου των 700 εωρο ειναι στην καλλιτερη των περιπτωσεων 9200 ευρω. Για την μη αποδοση φορων συνολικα απο ΦΠΑ -ΦΜΥ-ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-και εφ οσον υπαρχη ακινητη περιουσια ,υψους ανω των [π.χ 300000 ευρω] να εφαρμοζετε ο νομος περι εσχατης προδοσιας.Αυτο γιατι κατανοω τον στρατιωτη που φοβηθηκε στην μαχη και αρνηθηκε να παη μπροστα ,δεν μπορω ομως να συγχωρησω αυτον που στερει απο 400 περιπου συνταξιουχους των 700ε να μπορουν να παρουν την συνταξη τους για να συνεχισουν να ζουν.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 21:59 | square logic

    Παρότι θεωρώ εύλογο οι χαμηλές δηλώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν προτεραιότητα για έλεγχο,τα όρια των 25.000 ΚΑΘΑΡΑ,που πρέπει κάποιος να υπερβεί για να μην θεωρείται εκ προοιμίου φοφοφυγάς είναι, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ,ΑΔΙΚΑ!και εξηγώ:
    25 χιλ.καθαρά σημαίνει συχνά 40 χιλ.μεικτά.Αν σκεφθείτε οτι ενας ελευθ.επαγγελαμτίας εργάζεται 10-10,5 μήνες τον χρόνο(τον Αύγουστο δεν κινείται τίποτε,και το ίδιο 10 μέρες εκατέρωθεν Χριστ/νων-Πάσχα),μιλάτε για 4000 ευρώ/μήνα σε εποχές που ο κόσμος εχει περιορίσει
    τα έξοδα του στα απολύτως αναγκαία.
    Είμαι ιατρός σε συνοικία του κέντρου,με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να είναι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ,και γενικώς ταμειακοί ασθενείς.Οι ιδιωτικές επισκέψεις έχουν μειωθεί κατακόρυφα από πέρσι.
    Με δεδομένη την στάση πληρωμών απ τα Ταμεία,και επειδή προφανώς δεν προτίθεμαι να δηλώσω ως εισόδημα χρήματα που ΔΕΝ εχω εισπράξει,και πλέον αμφιβάλλω ισχυρά κατά πόσο σκοπεύετε να μας εξοφΛήσετε,δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσω φετος τα 25 χιλ.καθαρά,παρότι μέχρι πριν 2-3 χρόνια έκανα δηλώσεις των 45-65 χιλ.καθαρά(βλέπετε τότε υπήρχε μια ροή πληρωμών…πλέον κλείνουμε 1,5 χρόνο ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ!).
    Πέρα απ το οτι τέτοια μέτρα εκλαμβάνονται ως ΚΟΡΟΙΔΙΑ με δεδομένη την οικονομική ασυνέπεεια του ίδιου κράτους προς τον πολίτη-πάροχο υπηρεσιών,πιστεύω οτι θα γυρίσουν μπούμεραγκ.Πολλοί συνάδελφοι θα αναγκαστούν αν κλείσουν τα ιατρεία τους και θα χάσετε και τα φορολ.’εσοδα που είχατε.Και μην βιαστείτε να λοιδωρήσετε μιλώντας για αυτούς που δήλωναν ψιχία,διότι είναι κατεξοχήν οι γιατροί οι συμβεβλημένοι με Ταμεία που,και στηρίζουν με δικά τους χρήματα την πρωτοβάθμια υγεία,και δεν μπορούν να φοροαποφύγουν ούτε ευρώ από αυτά τα χρήματα(με το 40% πρακτικά αν επιστρέφει στα κρατικά ταμεία).
    Παρακαλώ να ληφθεί σοβαρά υπόψιν,ή έστω στο ποσό του ορίου να συνυπολογίζονται και οι μη εξοφληθείσες απ τα ταμεία απαιτησεις.
    Είναι τραγικό να ποινικοποιείτε πρακτικά την ελευθερη οικονομ.δραστηριότητα σε μια εποχή που η χώρα έχει ανάγκη απο ανάπτυξη.Οι φορολ.υπερεξουσίες που εκχωρείτε μετετρέπουν κάθε αυτοαπασχολούμενο σε πρόβατο επί σφαγή την στιγμή που δεν γίνεται πλέον να γίνουμε όλοι Δ.Υ….

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 21:09 | Γιώργος

    Παρατηρώ ότι τα περισσότερα σχόλια γίνονται από φιλότιμους και νοματαγείς επιχειρηματίες που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν.
    Θα ήθελα λοιπόν να μεταφέρω και την άποψη ενός μισθωτού που, αντικειμενικά, δεν έχει τη δυνατότητα να φοροδιαφύγει, όσον αφορά τα εισοδήματά του τουλάχιστον. Ένας τρόπος που μπορεί να φοροδιαφύγει ένας μισθωτός είναι μέσω αποφυγής της πληρωμής ΦΠΑ, σε συνεργασία βέβαια με τον συναλλασσόμενο που οφείλει να τον εισπράξει. Όσο και αν ίσως δυσκολεύονται πολλοί να το πιστεύψουν, υπάρχεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός μισθωτών που πληρώνει τον ΦΠΑ. Αυτοί είναι και τα μεγαλύτερα θύματα. Δεν μπορούν να ζητήσουν από κανέναν λίγη κατανόηση, λίγη συμπάθεια, μια δεύτερη ευκαιρία βρε αδερφέ! Όχι, προτίμησαν τον δρόμο της αξιοπρέπειας, αλλά αναρωτιούνται μήπως τελίκά πήραν τον δρόμο της ηλιθιότητας.
    Με τη ματιά ενός τέτοιου μισθωτού λοιπόν, και επειδή υπάρχουν επιχειρήσεις και επιχειρήσεις, έχω να πω το εξής.
    Οι επιχειρηματίες, με τους οποίους κυρίως συναλλάσσεται ένας μισθωτός, που συναλλάσσονται τοις μετρητοίς, εισπράτουν ΦΠΑ και δεν τον αποδίδουν, είναι κλέφτες – δεν αθετούν δικές τους υποχρεώσεις, κλέβουν τα λεφτά που ο μισθωτός τους έδωσε για να πάνε στο κράτος.
    Όσο για τους άλλους, με τους οποίους ως μισθωτός δεν έχω την ευτυχία να συναλλάσομαι, που δουλεύουν με μεταχρονολογημένες επιταγές ή που έκαναν κάποιες λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές ή που έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν σε διαστήρια για να μην πληρώσουν, που δεν μπορούν αντικειμενικά να πληρώσουν, που, που, που… που (προσθέτω εγώ) μπορούν αλλά προτιμούν να μην πληρώσουν και να το τραβήξουν όσο τους παίρνει με όποιο τρόπο μπορούν, για αυτούς τους άλλους λοιπόν, μπορώ ως μισθωτός να πω ότι: Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, με τις όποιες αιτίες του (που συμπεριλαμβάνουν και ένα ανίκανο και διεφθαρμένο κράτος βεβαίως) έχει ως συνέπεια (αλλά και ως μιά ακόμη αιτία που ανατροφοδοτεί αυτόν τον φαύλο κύκλο) την ύπαρξη ενός μεγάλου πλήθους επιχειρήσεων που καρκινοβατούν μευταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
    . Οι επιχειρήσεις αυτές, προσπαθώντας να διασωθούν, φεσώνουν οποιον μπορούν δεξιά και αριστερά και πρώτο απο όλους το κράτος με την μη πληρωμή φόρων και εισφορών. Ε, λοιπόν κύριοι φιλότιμοι και νοματαγείς επιχειρηματίες, αυτές οι επιχειρήσεις σας πρέπει να κλείσουν. Είναι καλύτερο για μας, για σας (πιστέψτε με), για την συνολική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Φτάνει πια αυτή η κατανόηση και οι δεύτερες ευκαιρίες, η επιχειρηματικότητα έχει ρίσκο και το ρίσκο ή πληρώνει ή το πληρώνεις αναλαμβάνοντας τις ευθύνες σου. Αν κλείσει το μαγαζάκι σας θα πάει καλύτερα κάποιο άλλο που άκανε καλύτερα τη δουλειά του από εσάς, κι αν δεν υπάρχει άλλο τότε ιδού μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία για νέους (άλλους, όχι εσάς) επιχειρηματίες να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους. Όσο για τους εργαζόμενους στην επιχείρησή σας, καλύτερα είναι και για αυτόυς να κλείσετε, ακόμα κι αν περάσουν μία δύσκολή αρχικά περίοδο σταδιακά θα βρουν δουλειά σε άλλες πιο υγιείς επιχειρήσεις. Μια καρκινοβατούσα επιχείρηση που διατηρείται με τεχνητές αναπνοές στη ζωή κανεί κακό σε πολλές άλλες υγειείς επιχειρήσεις. Όχι κύριοι! Να κλείσετε! Εγώ ώς μισθωτός που πληρώνω τους φόρους μου προτιμώ να κλείσετε και να μην εισπράξει ποτέ το κράτος από εσάς τους ανείσπρακτους φόρους που είστε ανίκανοι να του καταβάλετε. Και μην το παίρνετε προσωπικά, δεν έχω καμία επιθυμία να τιμωρηθείτε, λέω κατηγορηματικά όχι στη φυλάκιση, λέω Λουκέτο στο μαγαζί σας! Για το καλό όλων μας!

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 21:38 | Κώστας

    Το σίγουρο είναι ότι το κόμμα σας φλερτάρει επικίνδυνα με τον φασισμό και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του μαύρου παρελθόντος.Φοβερή ιδέα, να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης!Και η γκεστάπο-Εφορία να τρομοκρατεί τον Ελληνικό πληθυσμό,ακόμη και αυτούς που απλώς ατύχησαν, λες και δεν τους φτάνει η μαυρίλα στην οποία ζούνε.Δηλαδή όταν εσείς οι πολιτικοί κανετε σφάλματα…ποιός πληρώνει;

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 20:50 | λεο

    οποιος αναπνεει να πληρωνει φορους. και εαν αναπνεει πολυ, να παει φυλακη, ειτε πληρωνει φορους ειτε οχι. μεσα ολοι ρεεεεε φοροφυγαδες. εξω οι εμποροι ναρκωτικων, οι λαθρομεταναστες, πταισμα η πορνεια, παραγραψτε τα σκανδαλα των πολιτικων και χωστε φυλακη ολους τους μικρομεσαιους.αυτοι φταινε. ουτε αναστολες ουτε μετατροπες ποινων, ουτε εφεσεις , ουτε καν δικαστηρια…απευθειας μεσα. γιωργο προχωρα, μη μασας. οι φτωχοι ελληνες ας προσεχαν. να γινουν μεταναστες οι παλιορατσιστες να δουν τι εστι βερυκοκο. μυκονος για παντα

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 20:13 | ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ

    Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο περί επιτάχυνσης της ποινικής δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την παρούσα βουλή, σχεδόν όλες οι ποινές των μονομελών και τριμελών πλημ/κείων αναστέλλονται υποχρεωτικά ή μετατρέπονται σε χρηματικές και μάλιστα με καταβολή δόσεων. Φυλακή δεν μπάινει κανένας πάντως χωρίς να αφήνεται ιδιαίτερο περιθώριο στο δικαστή να έχει διαφορετική άποψη. Εξω λοιπόν από τις φυλακές οι κλέφτες, οι συκοφάντες, οι ψεύδορκοι και μέσα χωρίς έλεος ο μικρέμπορος που επεσε έξω στις δουλειές του. Μιλάμε πλέον για κατάργηση του ποινικού δικαίου, των θεσμών, του περί δικαίου αισθήματος των πολιτών. Εγώ ως δικαστής νιώθω πλέον καταργημένος και χειραγωγημένος από νομοθετήματα τα οποία αγγίζουν πλέον τις απαρχές του φασισμού…

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 20:56 | ΚΩΣΤΑΣ

    1. Το άρθρο είναι πολύ ασαφές. Τι θα πεί πάνω από κάποιο ύψος, δεν πρέπει να καθορίζει ο νόμος τό ύψος ώστε να μή γίνεται αντικέιμενο διπαραγμάτευσης με τους εφόρους η να είναι στην ευχέρεια κάθε υπουργού αλλά και ο οφειλέτης να γνωρίζει τις υποχρεώσεις του;
    2. Γιατί από το όποιο ύψος και όχι από το πρώτο ευρώ ειδικά για το ΦΠΑ ο οποίος όπως αναφέρει και το άρθρο αποτελεί υπεξαίρεση. Δεν έχει σχέση με τον επιχειρηματία, την επιτυχία της επιχείρησης, την τύχη και δεν ξέρω πόσες άλλες δικαιολογίες, αποτελεί χρήματα που έδωσε κάποιος τρίτος στον επιχειρηματία για να τα δώσει στο κράτος και δεν του ανήκουν από τη στιγμή που τα βάζει στο συρτάρι. Το παιχνίδι με το ΦΠΑ πρέπει να σταματήσει πάση θυσία. Φυλάκιση από το πρώτο ευρώ για υπεξαίρεση. Το θέμα της φορολογίας εισοδήματος είναι κάτι άλλο και μπορείτε να κάνετε όποια διευκόλυνση νομίζετε ώς κίνητρο για την επιχειρηματικότητα.
    Άλλωστε η μέχρι σήμερα εμπειρία δεν μας έκανε να βάλουμε μυαλό;
    Το ότι δεν έχουν τελεσιδικήσει υποθέσεις εδώ και 20 χρόνια με το κόλπο: Προσφεύγω – δεν πληρώνω τώρα – αναβολή δίκης καμμιά δεκαριά φορές – προσφυγή σε ανώτερο βαθμό – αναβολή δίκης καμμιά δεκαριά φορές – έκλεισα την επιχείρηση μετά από 20 χρόνια – αδυνατώ να πληρώσω- γειά σας κορόιδα;
    Γιατί διαφωνούν κάποιοι με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση; Αν μας χρωστάει κάποιος ιδιώτης, δεν του κάνουμε εμείς το ίδιο προκειμένου να μην εκποιήσει την περιουσία του και μας αφήσει το »φέσι»;Γιατί το κράτος να μην κάνει το ίδιο;

    Τέλος, αν κοιτάξουμε το επάγγελμα βουλευτών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβανόμαστε όλοι πιστεύω την αγωνία των περισσότερων εξ αυτών για την αυστηρότητα του νομοσχεδίου απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ελέυθεροι επαγγελματίες μέχρι σήμερα δηλώνουν λιγότερα και από ένα συνταξιούχο.

    Διαβάστε σήμερα την wallstreet journal που μιλαέι για τις ιερές αγελάδες των κλειστών επαγγελμάτων. Αντίστοιχα αντιδρούν οι πάντες γιατί πάει να αγγίξει τις ιερές αγελάδες της φοροδιαφυγής αυτό το νομοσχέδιο.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 20:47 | E

    Έχετε πρόσβαση στους λογαριασμούς μας
    Έχετε πρόσβαση στην Intarstat
    Έχετε πρόσβαση στα Τελωνεία
    Έχετε πρόσβαση στους πελάτες μας
    Έχετε πρόσβαση στα νηολόγια σκαφών
    Έχετε πρόσβαση στα αυτοκίνητα μας
    Έχετε πρόσβαση στα υποθηκοφύλακα
    Έχετε πρόσβαση στον Τειρεσία

    Εντελώς απλά με ένα λογισμικό, μηχανικά, κάντε διασταυρώσεις και βρείτε αυτούς που δεν δικαιολογείται η διαβίωση τους από τα εισοδήματα τους… ο Διομήδης δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει;

    Όλοι οι υπόλοιποι είναι αθώοι άνθρωποι…

    Δηλαδή τι είναι αυτό; Η επανάσταση του αυτονόητου είναι επιλεκτική?

    Ένας δολοφόνος μπορεί να προσαχθεί σε δίκη με «ενδεχόμενο» δόλο, αλλά ένας επιχειρηματίας που για χιλιάδες λόγους μπορεί να μην κατάφερε να πληρώσει, έχει δόλο ντεφάκτο; Έχουμε τρελαθεί; Με τα πόδια σας τα γράφετε τα νομοσχέδια; Ένα Σύνταγμα το έχετε ακουστά;

    Αυτό το νομοσχέδιο είναι βούτυρο στο ψωμί των επίορκων εφοριακών… το τι πανηγύρι έχει να γίνει δεν περιγράφετε… μάλλον γι’ αυτό είναι έτσι γραμμένο…

    Καλά εκεί μέσα στο υπουργείο δεν υπάρχει ένας άνθρωπος που να έχει τρέξει επιχείρηση;

    Αν η κλεψιά είναι στιγμιαίο έγκλημα είναι δυνατών η φοροδιαφυγή να είναι διαρκές; έχετε τρελαθεί εντελώς;

    Διάλογος Εφοριακού (Εφ), Θύματος (θυ)

    Εφ Αν διαφωνείς πλήρωσε το 50% για να πας στο δικαστήριο
    Θυ Μα δεν είναι οφθαλμοφανές είναι λάθος αυτό που μου καταλογίζεται
    Εφ Αν θες πλήρωσε σε μένα το 20% και δεν θα πας στο κάγκελο…
    Θυ Μα αφού δεν έκανα παράβαση
    Εφ Ο καινούργιος νόμος λέει ή πλερώνης ή κάγκελο διάλεξε
    Θυ Καλά πάρε 20% τώρα και πήγαινε σπίτι σου
    Εφ Μισό, να τα μετρήσω…. Ωραία, σοφή επιλογή…

    Έτσι απλά…

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 20:23 | ΝΙΚΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
    ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΟ 5000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
    ΔΙΑΡΚΕΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΦΟΡΟ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ -ΚΥΡΙΟΙ- ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΕ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΠΟΛΥ ΔΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ
    ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ
    ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΘΥΠΟΔΕΙΞΗ.

    ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΣΤΡΟ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥ ΣΑΣ ΛΟΓΟΥ

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 20:04 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Με την απειλή τρομερής καταστολής απλά κανένας δε θα κόβει κανένα παραστατικό και κανένας δεν πρόκειται να ανοίξει ούτε ψιλικατζίδικο στο εξής..απλά τα πράγματα κύριοι του Υπ.Οικονομικών.Πάγια ρύθμιση του ΦΠΑ και παλαιότερων μηνών-ετών με κατάθεση στην οικία ΔΟΥ σε λογικά πλαίσια γιατί π.χ επαγγελματίας που δεν αποδίδει ΦΠΑ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ, και παλιές οφειλές ΔΕΝ ΚΛΕΒΕΙ ΑΠΛΑ ΜΠΑΛΩΝΕΙ ΤΡΥΠΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΏΝ ΕΞΟΔΩΝ,ΔΑΝΕΙΩΝ,ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ,ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ,ΔΕΗ,ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΑΠΛΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ κλπ.Φυσικά γνωρίζεται τι σημαίνει Κ.Β.Σ και τι είδους εξοντωτικά προστιμα βάζουν οι υπάλληλοι σας σε ελέγχους ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ γιατί βέβαια τους δίνεται κομάτι από το νούμερο του ελέγχου……Διαταυρώστε στοιχεία από εκεί που λιμνάζει το χρήμα(ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ,ΑΚΙΝΗΤΑ,ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΕΣ).ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΙΑ ΤΟΝ ΚΒΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 20:59 | Makis

    Η Μητέρα της φοροδιαφυγής είναι η έλλειψη ανταπόδοσης των φόρων με παροχές στον φορολογούμενο και ο Πατέρας της φοροδιαφυγής η αδικία του φόρου.

    Όσο αυστηρές και να γίνουν οι ποινές για τους φερόμενους φοροφυγάδες δεν θα βελτιωθεί τίποτα, απλώς θα βυθίσουν την χώρα σε μια μαύρη και φοβική περίοδο όπου το επιχειρείν θα αποτελεί απαγορευτικό ρίσκο και αποτρεπτικό για τους νέους και απλούς ανθρώπους. Αρχικά θα πρέπει νομοθετικά και ποινολογικά οι φορολογούμενοι να αντιμετωπίζονται διαφορετικά στην περίπτωση του «κατά συνείδηση» φοροφυγά και του «κατ’ανάγκην» φοροφυγά. Αυτό θα πρέπει να διαπιστώνεται με άμεσες ενέργειες από τον ελεγκτικό μηχανισμό προτού οι διαφυγόντες φόροι να αγγίζουν τα ουράνια. Ο κατά ανάγκην φοροφυγάς είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας κοινός εγκληματίας του ποινικού δικαίου. Αλλά η πολιτεία θα πρέπει να σκύβει πάνω από το πρόβλημα του φορολογούμενου που θέλει να αποδίδει τους φόρους αλλά δεν δύναται. Δεν γίνεται ο φορολογούμενος επειδή δεν έλαβε στην ώρα του από τους πελάτες, η η επιταγή που έλαβε δεν είχε αντίκρισμα, η επειδή έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση να οδηγήσουμε έναν τέτοιον «φοροφυγά» στην φυλακή η να του κλείσουμε το μαγαζί για μερικές μέρες ως τιμωρία. Γιατί μια τέτοια τιμωρία θα ισούται με την τιμωρία που υπέστη ο Γιάννης Αγιάννης στο γνωστό μυθιστόρημα.

    Επιπλέον οι μικροφοροφυγάδες έστω και κατά συνείδηση, που δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο και φοροδιαφεύγουν με 1000 – 2000 Ευρώ τις περισσότερες φορές δεν φοροδιαφεύγουν για να αγοράσουν σκάφη αναψυχής η βίλες στα βόρεια προάστια, αλλά φοροδιαφεύγουν για να καταφέρουν να πληρώσουν την ιδιωτική ασφάλεια υγείας διότι δεν βρίσκουν καμία άκρη στο ΙΚΑ, πληρώνουν το ιδιωτικό σχολείο γιατί το δημόσιο, όταν λειτουργεί και δεν τελεί υπό κατάληψη η απεργία, του επιστρέφουν το παιδί στις 13:00 και δεν υπάρχει κανείς να το παραλάβει και να το κρατήσει, μιας και δουλεύουν και οι δυο γονείς για να τα φέρουν βόλτα. Και για πρόνοια καμία κουβέντα καθώς πληρώνουν και την οικιακή βοηθό από την τσέπη τους για να προσέχει την Γιαγιά που είναι με εγκεφαλικό.

    Η φοροδιαφυγή μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί μοναχά με την ανοικοδόμηση της φορολογικής συνείδησης του πολίτη. Η οποία μπορεί να ανοικοδομηθεί αποκλειστικά και μόνο με την παροχή ανταποδοτικών παροχών στον φορολογούμενο, τουλάχιστον στους τομείς υγείας, παιδείας και πρόνοιας. Όταν ο πολίτης θα καταλάβει ότι τα 1000 – 2000 Ευρώ που φοροδιέφευγε δεν τα χρειάζεται πλέον για την ιδιωτική ασφάλεια υγείας γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι εκεί όταν το χρειαστεί, τα σχολεία θα παρέχουν τις πρέπουσες υπηρεσίες εκπαίδευσης στο παιδί του και θα σταματήσει να πληρώνει φροντιστήριο και το κράτος θα του φροντίζει και τους γέρους γονείς, τότε αυτός ο φορολογούμενος θα αποδίδει ότι ακριβώς του ζητά το κράτος και θα κάνει και αγώνα ώστε να πληρώνουν και οι γνωστοί και φίλοι του και έτσι ο μοναχά εναπομείναν φοροφυγάς, κατά συνείδηση και κατ’επάγγελμα, θα αποτελεί πλέον μελανό σημάδι που θα τον ξεβράζει η ίδια η κοινωνία μας.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 20:27 | Περικλής

    Αν θέλουμε να ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, τότε οποιαδήποτε μέτρα αποφασιστούν θα πρέπει να εφαρμόζονται για ΟΛΟΥΣ. Θα ήθελα να προβληματιστείτε και να απαντήσετε εάν είσαστε προετοιμασμένοι να υποστεί το κράτος τις ίδιες κυρώσεις με τους πολίτες. Αν ο πολίτης τιμεωρείται γιατί δεν απέδωσε ένα φόρο, μια εισφορά, μια οφειλή γενικότερα, αντίστοιχα το κράτος θα τιμωρείται όταν δεν επιστρέφει το ΦΠΑ, δεν πληρώνει τους προμηθευτές του, δεν επιστρέφει φόρους, δεν συμψηφίζει τις οφειλές του με τις αντίστοιχες του φορολογούμενου. Ξέρω ότι η πιθανότερη απάντηση είναι: Για το κράτος δεν μπορεί να ισχύσει μια τέτοια λογική, γιατί δεν είναι οργανωμένο, δεν έχει μηχανογράφηση, δεν έχουν τα προσόντα οι δημόσιοι υπάλληλοι να ανταποκριθούν, κλπ, κλπ. Τότε η δική μου απάντηση και θέση είναι ΟΤΑΝ είστε έτοιμοι να είστε εσείς συνεπείς στις υποχρεώσεις σας ΤΟΤΕ να ζητήσετε από τους άλλους να είναι συνεπείς απέναντι σας.
    Γιατί αν πάμε στην λογική να δικάζονται οι φορολογούμενοι για την μη απόδοση φόρων (φυσικά για περιπτώσεις άνευ δόλου και καταφανούς αδυναμίας) και υφιστανται τις σκληρότατες κυρώσεις που αναφέρει το προσχέδιο του νόμου, τότε ποιο είναι το πλάνο σας; Να πάνε όλοι οι πολίτες μέσα; Δεν έχετε καταλάβει ότι η οικονομική κρίση είναι μέγάλη και πρωτοφανής; Μήπως δεν το καταλάβατε γιατί ήσασταν απασχολημένοι σε κάποια εξεταστική κοροϊδίας;
    Αλλάξτε νοοτροπία επιτέλους! Διώξτε από συμβούλους σας όλους τους εφοριακούς που, κατά δική σας κρατική αποδοχή, είναι ανίκανοι να εισπράξουν για λογαριασμό τους κράτους.
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Γιατί εμείς οι πολίτες είμαστε οι εργοδότες σας και θα πρέπει επιτέλους να κάνετε αυτά για τα οποία σας προσλάβαμε και όχι να μας μεταχειρίζεστε σαν εχθρούς σας.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 19:50 | Κ. Δρακινός

    Προσωπικά θεωρώ μόνο ικανό και αναγκαίο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής που αναπτύσσεται μέσα στα πλαίσια της νόμιμης οικονομίας (όπου μή νόμιμη ορίζεται κάθε οικονομική συναλλαγή που αφορά σε ποινικά διωκώμενες δραστηριότητες όπως ναρκωτικά ,όπλα,σωματεμπορία, λαθρεμπόριο κλπ) την ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΕΙΩΣΗΣ,ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ μεταξύ των πολιτών στο επίπεδο του φυσικού προσώπου.

    Τα γνήσια και αποτελεσματικά ΚΙΝΗΤΡΑ φορολογικής εντιμότητας και ειλικρίνειας για τον πολίτη, κατά προτεραιότητα δεν είναι άλλα από:

    1. Το άμεσο οικονομικό του συμφέρον/όφελος (η τσέπη του)
    2. Το έμμεσο οικονομικό του συμφέρον/όφελος μέσω των δημόσιων αγαθών και παροχών που απτά και έπρακτα του διασφαλίζει η καταβολή φόρου.
    3. Το θετικό αίσθημα ύπαρξης και διασφάλισης του «κράτους Δικαίου» ως προς την κατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων σε συνάρτηση με την φοροδοτική ικανότητα ενός εκάστου.
    4. Το θετικό αίσθημα εμπιστοσύνης προς το κράτος, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και θεσμών,ότι η εισφορά του αποτίθεται σε χέρια καί έντιμα αλλά και άξια να διαχειρισθούν το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ.
    5. Η άμεση αποφυγή των κινδύνων,(για την ατομική του ελευθερία και για την οικονομική και κοινωνική του υπόσταση) που απορρέουν από την επιβολή των κυρώσεων που ορίζει ο Νόμος εάν συνειδητά και δόλια προσχωρήσει στην φορολογική παραβατικότητα και ανομία.
    6. Το όποιο δέος,ντροπή,φόβος απέναντι στην γενικευμένη ηθική και κοινωνική απαξίωση κατακραυγή ανυποληψία του προσώπου του και ενδεχόμενα των οικείων του ομού, στην περίπτωση διαπίστωσης και αποκάλυψης της συνειδητής και δόλιας παραβατικότητάς του ως προς τη φορολογική του συμπεριφορά και πρακτική.

    Σε συνάρτηση με την εμπέδωση των παραπάνω Κινήτρων προσωπικά θεωρώ ως αποτελεσματικά επί της αρχής τα εξής(ενδεικτικά):

    Για το Κίνητρο 1:
    Φορολόγηση των Φυσικών προσώπων κατ’ απόλυτη αναλογία προς τα νομικά προσωπα αυστηρά και γενικευμένα με λογιστικό προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης. Δηλαδή ανεξαιρέτως ΚΑΘΕ ΔΑΠΑΝΗ του φορολογούμενου που αποδεικνύεται με έγκυρο παραστατικό, για την οποία καταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΦΟΡΟΣ και η οποία καθίσταται Έσοδο τρίτου Φυσικού ή Νομικού προσώπου (ιδιωτικού και δημοσίου), κατά το μέρος της Καθαρής Αξίας της, εκπίπτει ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ από το Φορολογητέο Εισόδημα. Επομένως παραμένει για άμεση φορολόγηση μόνο το Καθαρό Εισόδημα του φορολογούμενου, εκείνο που διατίθεται πλέον για αποταμίευση ή κεφαλαιοποίηση. Τεκμήρια, διαδικασίες «πόθεν έσχες» και άλλες μέθοδοι έμμεσης προσέγγισης της φορολογητέας ύλης μπορούν να χρησιμοποιούνται από την Αρχή ελεύθερα, υπό την αυστηρή και καθολική προϋπόθεση της Μαχητότητας για τον φορολογούμενο.

    Για το Κίνητρο 2:
    Σταδιακή γενίκευση τησ εφαρμογής Ανταποδοτικών Συστημάτων τύπου «κλειστών ταμείων» για την διάθεση και αξιοποίηση των εσόδων κυρίως των έμμεσων φόρων, αλλά και άλλων συναφών εσόδων από τέλη δασμούς κλπ σε συνάρτηση με δημόσια αγαθά που σχετίζονται θετικά ή αρνητικά με την δραστηριότητα που έδωσε αφορμή στην επιβολή του φόρου. (π.χ. ο φόρος Καπνού κατά μείζον ποσοστό κατευθείαν στο Υπουργείο Υγείας, ο ΦΠΑ από εμπορία εντύπων και δημόσια θεάματα στα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας κλπ).

    Για το Κίνητρο 3
    Θέσπιση κλιμάκων φορολόγησης μεγάλης αναλογικότητας. ( π.χ. 20 κλιμάκια στο φόρο εισοδήματος με έναρξη από τα πρώτα 1.000 €, κλίμακα συντελεστών για τη φορολόγηση ακινήτων με την αξία κλπ) Επίσης για το ίδιο κίνητρο, κατάργηση γενικά κάθε είδους ¨»αντικειμενικών» ή «συμβατικών» (δηλαδή ψευδών) αξιών ή τιμών για τον προσδιορισμό των φόρων πάνω σε αγθά και υπηρεσίες, όλα με πραγματικές εμπορικές αξίες και τιμές με τους ανάλογα εκλογικευμένους και πάντοτε αναλογικούς συντελεστές φόρου.

    Για το Κίνητρο 4:
    Είναι κυρίως θέμα θεσμών διαφάνειας και δικαίου όσο και αποτελεσματικότητας της διοίκησης κατά συνέπεια τα πάντα επαφίενται στην αξιάδα και το ήθος άρα στην ΠΑΙΔΕΙΑ των Λειτουργών και των Πολιτών .

    Για το Κίνητρο 5:
    Καλή η αυστηρότητα αλλά Καλύτερη η αποτελεσματικότητα των οργάνων εφαρμογής και γιατί όχι επιβολής του Νόμου. Απλα να θυμόμαστε ότι υπάρχει μία Χρυσή Τομή στην αυστηρότητα των κυρώσεων τέτοια που διασφαλίζει από μέρους των οργάνων την «ηθική» προθυμία να επιβάλλουν τις κυρώσεις (με άλλο κουράγιο στέλνεις κάποιον στη φυλακή και με άλλο στο εκτελεστικό απόσπασμα ότι κι άν έχει κάνει), και ελέγχει παράλληλα το κίνητρο των διωκομένων να καταφύγουν σε αθέμιτα μέσα (π.χ.σημαντικά δελεαστική δωροδοκία).

    Για το Κίνητρο 6:
    Δημοσιοποίηση των ονομάτων των τελεσίδικα κριθέντων και καταδικασθέντων για φορολογικά αδικήματα σε επίπεδο κακουργήματος.
    (αρκεί βέβαια να μήν ορίσουμε σαν κακούργημα την υπεξαίρεση ΦΠΑ της τάξης των 5.000 €.

    Ευχαριστώ για την κατανόηση.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 19:40 | nikosm

    δεν μπορει να μιλαμε για μισθούς 592€ (ακόμη μικρότερους στην πραξη) και για ανεργεία μεγαλυτερη των 1.000.000 και απο την αλλη τα 5001 € φοροκλοπής να μην ειναι κακουργημα !!!!!
    Αν δεν τιμωριθη η φοροδιαφυγη αυστηρα τα κινηματα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» απο τους πολιτες θα γίνονται ολο και μεγαλυτερα ολο και περισσοτερα. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ηδη καθυστερισατε παρα πολυ με την παταξη της φοροκλοπης παρτε αποφασεις. να τελειωνουμε μια για παντα με αυτην την μαστιγα. Τον ΦΠΑ που δεν αποδιδει ο επιχειρηματιας τον πληρωνει ο λαος που υποφερει και τον ξαναπληρωνει με την φορολογια τις μειωσεις μισθων και κοινωνικων παροχων

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 19:54 | ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

    KYΡΙΟΙ ντροπη σας, πιαστε τα λαμογια που κατακλεψαν το δημοσιο με τις μιζες το χρηματιστηριο ,το βατοπεδι ,τη siemens τα εξοπλιστικα ,και μετα βαλτε και εμας φυλακη τους μικροοφειλετες ελευθερους επαγγελματιες που χρωσταμε (στο δημοσιο)τα μυθικα ποσα των 20000 ευρω ,οχι γιατι δεν θελουμε να σας πληρωσουμε ,αλλα γιατι αδυνατουμε.ευχαριστω και σας περιμενω να μου βαλετε χειροπεδες,στο κατω κατω δεν μου εμεινε και τιποτα αλλο, εχω κλεισει την επιχειρηση εδω και τεσσερα χρονια λογω οικονομικων προβληματων ,κλεισιμο βιβλιων δεν μπορεσα να κανω ,περιουσιακα δεν εχω ,αλλα καταταλα θα αντιμετωπιστω ως φοροφυγας εγκληματιας και θα με κλεισεται φυλακη ,ευχαριστω και παλι.(το κρατος δικαιου λειτουργει αψογα).

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 19:28 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Η εννοια της υπεξαίρεσης (ΦΠΑ) υφίσταται από την στιγμή κατά την οποία έχει εισπραχθεί το σχετικό ποσόν και δεν έχει αποδοθεί στο Δημόσιο. Συνεπώς γιά πιά υπεξαίρεση τιμωρείται ο επαγγελματίας ο οποίος δεν έχει αποδώσει ποσά ΦΠΑ τα οποία δεν έχει εισπράξει (ανεξώφλητες απαιτήσεις Δημοσίου π.χ.) ?

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 19:46 | Δημητρης

    …..οι δε δευτεροι υπο όρους θα μπορούσαν να συνεχίσουν κανονικά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Γιατί; 1. Ουκ αν λάβεις παρα του μη έχοντος. Εάν όμως του δώσεις την δυνατότητα να ‘έχει’ τότε μπορείς … να ‘λάβεις’ . Θα μπορούσε λοιπόν η εφορία να βάζει ένα νεκρό σημείο σε κάσποιον επιχειρηματία και να του δείνει την δυνατότητα να ξαναπροσπαθήσει. Παράδειγμα επιχειρηματίας χρωστά 1.000.000 και τον βάζεις φυλακή, αυτόματα, ξεχνάς και το 1.000.000. Εάν όμως του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία και τον υποχρεώσης κάθε χρόνο να σου δίνει το 10% – 20% από τα κέρδη του και η δήλωση του να βεβαιώνεται από κάποιον τρίτο π.χ. ορκωτό λογιστή τότε υπάρχει πιθανότητα να πάρεις πίσω κάποια χρήματα, ίσως και μεγάλο ποσοστό. Μια τέτοια ρύθμιση ισως έφερνε σε πρώτο πλάνο πολλούς στιγματισμένους επιχειρηματίες, και να δημιουργούσε ροή εσόδων από χρέη που χαρακτηρίζονται ανύσπρακτα. Σημειώστε ότι είναι εύκολο να δημιουργηθεί μηχανισμός ώστε οι επιχειρήσεις να εποπτεύονται άμμεσα καί με το που εντοπίζονται θέματα μη καταβολής φόρου να μπαίνουν αυτομάτως σε καθεστώς εποπτείας από τρίτο ιδιωτικό φορέα, ώστε να αποκρυσταλόνεται μια άποψη στο κράτος εάν η επιχειρηση είναι βιώσιμη και αν υπάρχει από τους ιδιοκτήτες ικανότητα διαχείρησης. 2. Μην ξεχναμαι οτι ο Θεός μας έδωσε μόνο μια ζωή να ζήσουμε δεν είναι καθόλου αναλογικό να σου στερούν την ελαυθερία επειδή έκανες λαθη και έχασες χρήματα!!

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 18:45 | Δημητρης

    Κατ’ αρχην πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα, οτι επιθυμούμε μια οικονομια βασισμένη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εάν το δεχθούμε αυτό σαν δεδομένο τότετο μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι επιχειρηματίες θα αποτύχουν και θα ‘φεσώσουν’ την αγορά και το κράτος. Από τη στιγμή που η ύπαρξη στρατού δικαιολογεί ανθρώπινες απώλειες τι πιο λογικό η ύπαρξη ελεύθερης οικονομίας να δικαιολογεί, ΟΧΙ φοροφυγάδες αλλά επιχειρήματίες που αδυνατούν να καταβάλλουν φόρους. Αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτούς που με δόλο ιδιοποιήθηκαν φόρους, και αυτή η ιδιοποίηση ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ με την προσωπική τους περιουσία, ή την περιουσία των οικείων τους, και σε αυτούς που οφείλουν (πολλά ή λιγα) αλλά αδυνατούν να πληρώσουν είται λόγω κακής διαχείρησεις είται λόγω συγκυριών είται λόγω ανωτέρας βίας. Για την πρώτη κατηγορία η δικαιοσύνη πρέπει να είναι καταπέλτης (Οχι φυλακή σιγά μην του σκοτώνουμε κιόλας) ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΚΤΗΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΟΡΕΥΘΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΙΝ ΑΣΧΟΛΕΙΘΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ. Η δεύτερη κατηγορία χωρίζεται επίσης σε δυο υποκατηγορίες σε αυτούς που είναι ανίκανοι να δειαχειριστουν επιχειρηση και σ’ αυτούς ήταν απειροι η έκαναν σημαντικα λάθη αλλά έμαθαν απο αυτά. Οι μεν πρώτοι σπίτι τους και μακρια από επιχειορησεις. Οι δε δεύτεροι θα μπορούσαν…..

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 18:46 | Θεοδωρος Μ.

    Θα ήθελα κι εγω με τη σειρά μου να αναφερθώ στο αρθρο περι ληξιπρόθεσμων οφειλών.Οι δικές μου οφειλές κύριοι προήλθαν απο εκκαθαρισεις μισθοδοσιας ΔΥΟ εργασιων.Δουλευα δυο δουλειες με ενσημα δηλωσα τα εισοδηματα μου και στο τελος η εφορια με θεωρει πλουσιο και ζητα να πληρωσω επιπλεον φορο.Αυτα »παθαινεις» αν κανεις 3 παιδια.Εαν ομως θελετε τους φορους ξεκινηστε μια ρυθμιση χρεων με χαμηλες δοσεις κι εμεις θα ανταποκριθουμε.ευχαριστω

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 18:24 | Georg

    Η επιβολή κατασταλτικών μέτρων για την αποφυγή της φορολογίας είναι άκρως αντιαναπτυξιακή πρακτική και παραπέμπει σε μαύρες εποχές. Σε εποχές που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και πλάκωνε η σκλαβιά.
    Αν ο κάθε επιχειρηματίας ή ακόμα περισσότερο νέος επιχειρηματίας, γνωρίζει ότι στην περίπτωση που η προσπάθεια του δεν αποδώσει, (πολύ πιθανό στην παρούσα φάση) μπορεί να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα για 5.001 ευρώ, τότε απλά δεν θα προχωρήσει. Οι περιπτώσεις επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων που έπεσαν έξω από ατυχία, αρρώστια και συγκυρίες που έχουν να κάνουν με την αστάθεια του περιβάλλοντος της χώρας μας είναι πολλές. Ο κάθε ένας γνωρίζει κάποιες. Έρχεστε τώρα εσείς και τιμωρείτε ποίον; Το άτυχο; Γιατι δεν τιμωρείται πρώτα τον αετονύχη που τον ξέρετε ήδη; Πως είναι δυνατόν δεν τόσο εύθραστο περιβάλλον να επιβάλετε αυτόφωρο και κακουργηματική πράξη.

    Επίσης, η συνειδητή πληρωμή φόρων έχει να κάνει και με την επένδυση των φόρων προς όφελος του πολίτη, με το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, τις υποδομές κλπ. Πως μπορεί κάποιος να πληρώνει ένα κράτος το οποίο συνειδητά καταναλώνει τους φόρους που παίρνει, για να εξυπηρετήσει τον εαυτό του (κομματικοκρατία, προσλήψεις κλπ) και τους χορηγούς του (σκάνδαλα, εξοπλισμοί, τοκογλυφία). Τα κόμματα από τα οποία ανδρωθήκατε και γίνατε υπουργοί και πρωθυπουργοί χρωστάνε εκατομύρια ευρώ. Γιατί δεν συλλαμβάνετε τους εαυτούς σας;

    Αντί να προσεγγίσετε τον λαό, να του πείτε την αλήθεια για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον του, την οποία γνωρίζετε, επιδοθήκατε σε μια άκρατη «αποφλοίωση» του πλούτου του κάθε πολίτη, απορροφόντας με χίλιους δύο τρόπους τα μέχρι τώρα εξασφαλισμένα αποθεματικά του, σε όποια μορφή και αν υπήρχαν (καταθέσεις, μετοχές, γη) για να τους φέρετε όλους στην ίδια εξαθλιωμένη φάση. Και μετά;

    Η φοροδιαφυγή και η μη πληρωμή δημόσιων υπηρεσιών κάποτε ήταν ένδειξη «κοινωνικής μαγκιάς», μετά λαμογιάς και τώρα προβλέπεται να γίνει επαναστατική πράξη, απέναντι σε ένα βάρβαρο καθεστώς.

    Εσείς το δρομολογείτε αυτό.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 17:41 | Z.

    πρώτον, τι σημαίνει σημαντική φοροδιαφυγή? η αοριστία της έννοιας αυτής ελλοχευει κινδύνους που εγγίζουν τα όρια αντισυνταγματικότητας του νόμου!
    δευτερον, τι σημαίνει κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη? Ορίζεται δηλαδή υπό μορφή ερμηνευτικού νόμου ότι το αδίκημα φοροδιαφυγής είναι διαρκείας? Υποχρεούται η εισαγγελική αρχή να παραπέμπει με την αυτόφωρη διαδικασία τον πολίτη που καταλαμβάνεται οποτεδήποτε να μην έχει αποδώσει ληξιπρόθεσμο φόρο?
    Δεν είναι νόμιμο και θεμιτό να επεμβαίνει διαρκώς ο νομοθέτης και να ορίζει αποκλίσεις και εξαιρέσεις από παραδεδεγμένους κανόνες του ποινικού δικαίου, ούτε επιτρέπεται ο νομοθέτης να πράττει αυθαιρέτως και να εντάσσει ένα αδίκημα σε ορισμένη κατηγορία αδικημάτων όταν αυτό σύμφωνα με τους κανόνες ποινικού δικαίου υπάγεται σε διαφορετική κατηγορία εγκλημάτων. Σε ένα κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να θεσπίζονται διαρκώς αποκλίσεις και εξαιρέσεις από τον συνήθη τρόπο παραπομπής ενός ανθρώπου σε δίκη, διότι ο τρόπος παραπομπής με τη διαδικασία του αυτοφώρου δεν προσφέρει τα εχέγγυα ασφάλειας της κοινής συνήθους παραπομπής. Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος και της δίκαιης κατανομής των βαρών ώστε να δικαιολογηθεί η αυστηρή ποινική μεταχείριση με την εφαρμογή της διαδικασίας του αυτοφώρου, αποτελεί τακτική καταστρατήγησης του νόμου( fraudem legis).
    Επιπλέον, η μη χορήγηση δυνατότητας αναστολής και μετατροπής της ποινής παραβιάζει την αρχή της ισότητας και τους παραδεδεγμένους κανόνες του ποινικού δικαίου. Δεν μπορεί να αγνοεί ο νομοθέτης την αρχή «ουδείς υποχρεούται στα αδύνατα» και να επιβάλει εγκλεισμό σε φυλακές στους πολίτες που στην ουσία είναι θύματα της κρατικής αδυναμίας και αδιαφορίας. Η φορολογική συνείδηση δεν εξαναγκάζεται αλλά καλλιεργείται.
    Τυχόν ρύθμιση που θα αποκλείει τη δυνατότητα αναστολής και μετατροπής της ποινής όπως επίσης ρύθμιση που θα ανάγει σε έγκλημα διαρκείας το αδίκημα της μη καταβολής φόρων(ΦΠΑ κ.α.) θα εγείρει το κοινό αίσθημα εναντίον των λειτουργών της δικαιοσύνης που θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τις διατάξεις αυτές, όπως επίσης θα υποδαυλίσει την απορρύθμιση της κοινωνικής συνοχής.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 17:08 | Spartan

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ (ΕΝΤΥΠΟ Ε1)Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ:

    Υπογράφοντας το παρόν δηλώνω υπεύθυνα ότι τα εισοδήματα που εμφανίζω για το 20ΧΧ

    α)είναι τα πραγματικά και ανταποκρίνονται στην οικονομική μου δραστηριότητα
    β)δεν έχω αποκρύψει εισόδημα από καμία πηγη,
    γ)τα δικαιολογητικά που επικαλούμαι είναι γνήσια και ακριβή
    και
    δ)γνωρίζω τις συνέπειες του νόμου για φορολόγικές παραβάσεις και την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες.

    Αυτή την στιγμή ο φορολογούμενος απλως υπογράφει. Τα παραπάνω εννοούνται αλλά η υπογραφή της δήλωσης μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την φοροδιαφυγή.

    Επίσης μαζί με το έντυπο της δήλωσης να αποστέλλεται εντυπο που να εξηγεί τις συνέπειες της φοροδιαφυγής.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 17:09 | Νίκος

    Η λέξη καταστολή γενικά δεν ακούγεται καλά . Θα συμφωνήσω και εγώ ότι ένα Κράτος Δικαίου δεν μπορεί να λειτουργεί κατασταλτικά αλλά αποτρεπτικά . Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό σε όλους τους τομείς αυστηροποίηση ποινών επιβολή όλο και μεγαλύτερων προστίμων κλπ. Αυτό σε συνδυασμό με την ασυνέπεια του κράτους δημιουργεί την εντύπωση ότι το κράτος προσπαθεί να εξαπατήσει τον φορολογούμενο . Και για να γίνω κατανοητός μιλάω για ασυνέπεια του Κράτους γιατί το ίδιο το Κράτος μου δίνει αυτό το δικαίωμα όταν αλλάζει για παράδειγμα το φορολογικό νομοσχέδιο κάθε χρόνο. Ασυνέπεια είναι επίσης όταν ενώ κατά τον καθορισμό των αφορολόγητων ορίων στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στο περσινό νομοσχέδιο διευκρινίστηκε ότι αυτά θα αλλάζουν όποτε αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες , φέτος κατά την εξαγγελία της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών δεν εξαγγέλθηκε αντίστοιχη αύξηση του αφορολόγητου (θέλω να πιστεύω ότι αυτή θα ανακοινωθεί μαζί με τις νέες αντικειμενικές). Μιλάω για εξαπάτηση όταν για παράδειγμα καταργεί τα τεκμήρια στα αυτοκίνητα και αφού φορτωθούν όλοι με υψηλού κυβισμού τζιπ τα επαναφέρει κ.α. Όταν ένα Κράτος κάνει τέτοια πισωγυρίσματα κάθε τρεις και λίγο τι μπορεί να πει στους φορολογουμένους εκτός από «το τυράκι το είδατε , την φάκα δεν την είδατε;» Στην προκειμένη περίπτωση στο θέμα της καταστολής της φοροδιαφυγής δημιουργείται η εντύπωση ότι με την σημερινή κατάσταση και την ανάγκή του Κράτους για άμεσα έσοδα, η αποτροπή της φοροδιαφυγής είναι ασύμφορη. Πιο συμφέρουσα είναι η μέθοδος «γιούρια στον νταμπλά με τα κουλούρια», η μέθοδος δηλαδή της καταστολής και της επιβολής προστίμων. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει το Κράτος με συστηματικούς ελέγχους και κίνητρα- αντικίνητρα να κάνει συμφέρουσα για τον φορολογούμενο την απόδοση των φόρων χωρίς μέτρα εκφοβισμού και τρομοκράτησης . Τέτοια μέτρα μπορούν να αποδώσουν αυξητικά σε βάθος χρόνου ειδικά όταν ο φορολογούμενος αποβάλει με την βοήθεια της νομοθεσίας την εντύπωση που έχει σχηματίσει ότι το κράτος προσπαθεί να τον εξαπατήσει .

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 17:41 | Τ.Ν.

    Συμφωνω απολυτα με το σχολιο του Ιωαννη Καριδακη.
    Προφανως δεν εχετε λαβει υποψην σας τα επι πιστωσει παραστατικα πωλησης ,τις σφραγισμενες επιταγες που εχουν στα χερια τους οι επιχειρηματιες ,την τραγικη υφεση στην αγορα.
    Πως σε καθε περιπτωση προκειται για υπεξαίρεση χρήματων που τρίτος έχει καταβάλλει για να δοθούν στο Δημόσιο ,απο τη στιγμη που σε μεγαλο ποσοστο οι επιχειρησεις δεν εισπρατουν μετρητεις(κατι που αν το επιδιωξουν θα τους βγαλει απο την αγορα ) και σε καποιες πλεον περιπτωσεις δεν θα εισπραξουν ποτε???
    Ο Νομιμος Επιχειρηματιας ματωνει καθημερινα ,προσπαθει να κρατησει τις θεσεις εργασιας στην επιχειρηση του και απορροφα τις οποιες αυξησεις του κοστους του στο μετρο του δυνατου.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 17:52 | μεντινης αποστολος

    πρεπει να μπει ενας ελαχιστος φορος στους ελευθερους επαγγελματιες.Ακουσαμε οτι δεν πληρωνουν φορο 800.000 επιτηδευματιες.
    Να πληρωνουν 2.000 ευρω καθε χρονο, οπως μπηκε τεκμηριο διαβιωσης για κατοικια και αυτοκινητο σε ολους

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 17:06 | trella

    «Στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, όπου
    ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος…»

    Πως; Υπεξαίρεση; Προφανώς; Προφανώς τότε και η καθυστέρηση επιστροφής του φόρου εισοδήματος με αστείες δικαιολογίες συνιστά υπεξαίρεση. Ή η μη πληρωμή των προμηθευτών του δημοσίου. Έτσι δεν είναι; Στη φυλακή γρήγορα ο υπουργός Οικονομικών! Τι δικαστήρια και αηδίες, κατευθείαν στην ψειρού!

    «Ομοίως και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ’ όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες).»

    Και αν κάποιος έχει προσφύγει δικαστικά για αυτά τα δήθεν ληξιπρόθεσμα χρέη τι θα γίνεται; Θα περιμένει 8-10 χρόνια στην φυλακή μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεσή του;

    Σταματάω εδώ τον σχολιασμό, γιατί πραγματικά ούτε μπορώ να μετρήσω πόσα άρθρα του συντάγματος καταπατούνται με αυτού του είδους τις ρυθμίσεις. Προφανώς το μόνο περαιτέρω που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι ολόκληρο το άρθρο είναι αποκύημα νοσηρών εγκεφάλων που θέλουν να επιβάλλουν μια άτυπη δικτατορία στην Ελλάδα με σκοπό αποκλειστικά το προσωπικό όφελος και τον πλουτισμό.

    Γιατί προφανώς οι μόνοι που θα έχουν όφελος από αυτού του είδους την νομοθεσία είναι οι διεφθαρμένοι εφοριακοί και οι πολιτικοί τους πατρόνες που θα αποχτήσουν επιτέλους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προβαίνουν στους εκβιασμούς τους εις βάρος των πολιτών.

    Ντροπή σας!

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 16:23 | μεντινης αποστολος

    πρεπει οπως ειναι τεκμηριο το αυτοκινητο και η κατοικια να εφαρμοστει και στα Καταστηματα αντικειμενικα κριτηρια.Ελαχιστο οριο 20.000 ευρω αν εχεις οποιδηποτε καταστημα.Δεν μπορει να μην πληρωνουν φορο 800.000 ελευθεροι επαγγελματιες.Πρεπει να υπαρχει ενα μινιμουμ ποσό πχ 2.000 ευρω

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 16:24 | georgegal

    Αν τεθεί όριο γιά ωφειλές προσ το δημόσιο δεν οδηγούμαστε πούθενα…ειδικά αν το όριο είναι οι 5000 ευρώ αυτά έινα απαράδεκτα πράγματα και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.Ειδικά αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 16:17 | Βασιλης

    Μεγάλες ποινές μεγάλα κίνητρα για φοροδιαφυγη

  • Αγαπητέ ΜΙΧΑΛΗ, δεν υπάρχουν μόνο οι μαγαζάτορες και οι επιχειρήσεις που δουλεύουν απευθείας με ζεστό χρήμα, υπάρχουν και οι προμηθευτές, οι χοντρέμποροι, και άλλοι κλάδοι, που πληρώνονται με επιταγές, μεταχρονολογημένες, οπότε, πως και με τι θα μπορέσει να πληρώσει ΦΠΑ, ο επιχειρηματίας μη έχοντας ρευστότητα;

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 16:16 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΚΟΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ.ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ.ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΧΩΡΙΣ ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ…………
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ ΦΠΑ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΣΑ ΚΑΤΙ, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΣΟΔΟ?ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ‘ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΕΙΕΣ’ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ, ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΤΡΑΝΟ!!!ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΙΣ.
    ΤΕΛΟΣ, ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟΙ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΩ, ΓΙΝΟΝΤΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ,ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ,ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΥΠΕΥΘΗΝΟΤΗΤΑ.

  • Σχετικά με το άρθρο 3, παράγραφος 2, (Ομοίως και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ’ όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες).

    Αγαπητοί κύριοι, σκεφτείτε το καλύτερα, γιατί αν το εφαρμόσετε, ετοιμάστε νέες φυλακές για να χωρέσουν όλοι.
    Μα είναι δυνατόν να απειλείτε, ένας νόμιμος επιχειρηματίας, ο οποίος τα δηλώνει όλα αλλά έχει στερέψει από ρευστότητα;
    Μήπως είστε, μακριά από την πραγματικότητα; Οι μεταχρονολογημένες επιταγές έχουν φτάσει τον 1 χρόνο και βάλε, είναι επόμενο, να υπάρχει καθυστέρηση καταβολής φόρου ή ΦΠΑ, εφόσον, στην ουσία ΔΕΝ έχει εισπραχτεί ο φόρος από την επιχείρηση, και θα πρέπει να τα βάλει από την τσέπη του ο επιχειρηματίας.
    Ουδείς θέλει να χρωστάει, όλοι θέλουν να είναι εντάξει με τους λογαριασμούς τους, αλλά, άλλο να θέλεις και άλλο να μπορείς.
    Προσωπικά θεωρώ ότι είναι λάθος πέρα για πέρα, θα έλεγα ότι θα μπορούσατε να το αντικαταστήσετε με π.χ. στους 8 μήνες, έλεγχος βιβλίων και περιουσιακών στοιχείων, για να βεβαιωθεί το δημόσιο ότι δεν υπάρχει ρευστό.
    Μετά τον έλεγχο των βιβλίων και εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία πληρωμής, λόγο ρευστότητας, να του δοθεί η δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει το χρέος και να τα πληρώσει σε 2-3 δόσεις.
    Αλλά πρώτα από όλα, δώστε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πληρώνουν το ΦΠΑ, σε 2-3 δόσεις, που είναι πολύ σωστό μέτρο και θα δείτε ότι θα λυθούν πολλά προβλήματα.

    Όσο για το έσχατο μέτρο, αν επιμένετε ότι πρέπει να γίνει βάλτε μεγαλύτερη περίοδος, ίσως 12-14 μήνες.
    Πρέπει να καταλάβετε ότι η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, έλεος επιτέλους… άλλο ο επιχειρηματίας που είναι έντιμος αλλά δεν δίνατε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και άλλο ο επιχειρηματίας που φοροδιαφεύγει…

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 16:37 | Μάνος

    Νομίζω ότι η λογική της κυβέρνησης θα πρέπει να κινείται προς την δημιουργία φορολογικής συνείδησης στους πολίτες και όχι μόνο να εισπράξει τα παλιά οφειλόμενα αλλά να «αναγκάσει» τους πολίτες να πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.
    Αυτή την στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που οφείλουν στην εφορία (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, κλπ) είτε βεβαιωμένα είτε όχι και έχουν την επιθυμία να τα πληρώσουν με κάποια ρύθμιση.

    Ενώ η τελευταία ρύθμιση κινήθηκε σε σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την απώλεια της ρύθμισης οδηγώντας τους πολίτες στο να μην είναι εκπρόσθεσμοι (προκειμένου να διατηρήσουν την ρύθμιση) και με αυτό τον τρόπο να έχουν συνείδηση, από την άλλη οι ελάχιστες δόσεις των 500 και 1000 ευρώ είναι δύσκολο να πληρωθούν όταν κάποιος πληρώνει και τους τρέχοντες φόρους.

    Νομίζω ότι αν οι δόσεις έφταναν τις 48 (ίσως και 60) με μικρότερα ελάχιστα ποσά δόσης τότε αφενός περισσότερος κόσμος θα μπορούσε να τις πληρώσει, αφετέρου στο διάστημα αυτό θα πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους (για να μην χάσουν την ρύθμιση) δίνοντας μεσοπρόθεσμα έσοδα στο κράτος.

    Όσον αφορά την αυτόφωρη διαδικασία είναι απαράδεκτη, το μόνο που θα καταφέρει είναι κοινωνικές κατακραυγές και καινούργιες μεγαλύτερες φυλακές! Το θέμα είναι η είσπραξη και όχι η τρομοκρατία. Θα μπορούσε να αντικατασταθεί με πρώτα ενημέρωση και μετά από κάποιο διάστημα μή συμόρφωσης την αυτόφωρη διαδικασία.

    Ευχαριστώ

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 15:23 | Διονύσιος Β.

    Είναι απαράδεκτο να συναρτάται το ανασταλτικό αποτέλεσμα της εφέσεως με την καταβολή των οφειλομένων φόρων, αφού κάτι τέτοιο αντιστρατεύεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της έννομης προστασίας από τα δικαστήρια (αρ. 20 παρ. 1 Σ)και αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση του τεκμηρίου αθωότητος του κατηγορουμένου.
    Αναλογισθήκατε τι θα συμβεί για τα χρέη προς το Δημόσιο που προέρχονται από τρίτους και βεβαιώθηκαν προς είσπραξη; Θα στερείται κάποιος των δικαιωμάτων του για χρέη που βεβαιώθηκαν από νπδδ και ΟΤΑ;
    Αποκλείσατε την αναστολή εκτέλεσης (προφανώς του αρ. 99 ΠΚ) θέτοντας ως όρο την προηγούμενη καταβολή των φόρων. Τι σχέση έχει ο όρος αυτός με τις προϋποθέσεις που ισχύουν γενικά όπως το αν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και την ανεπανόρθωτη βλάβη στον ίδιο και την οικογένειά του; Τι θα γίνεται αν εκκρεμμεί προσφυγή κατά της πράξης επιβολής στα διοικητικά δικαστήρια;
    Πως είναι δυνατόν να εξαρτάται η μετατροπή σε χρήμα της πφ κατά την οποία λαμβάνεται υπόψη η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του κατηγορουμένου από την προηγούμενη καταβολή των φόρων στο Δημόσιο. Προφανώς αν μπορεί να καταβάλει τους φόρους δεν συντρέχει ζήτημα καταδίκης του.
    Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σας, αλλά όπως λένε ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 15:54 | ΤΑΚΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΧΟΥΝ ( ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΔΩΣΕ 5.000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ) ΓΙΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΑΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α ( ΠΕΡΙΠΟΥ 40.000 ΕΥΡΩ ) ΠΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ 300% ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ 170.000 ΕΥΡΩ
    ΤΑΚΗΣ

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 15:46 | Γιώργος Φλωράς

    Το Υπουργείο με το φορολογικό νομοσχέδιο του Απριλίου 2010 έδωσε κίνητρα στους πολίτες να καταγγείλουν φοροδιαφυγή προσφέροντας το 10% του προστίμου που τελικά επιβάλλεται. Αποτέλεσμα ήταν να συρρεύσουν πολίτες με καταγγελίες και να αυξηθούν ανάλογα τα έσοδα του Δημοσίου.

    Το άρθρο 77, 7β έχει σήμερα ως ακολούθως:

    Άρθρο 77, 7β
    Αμοιβή για την αποκάλυψη φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς σε φορολογικές
    και τελωνειακές υποθέσεις

    3. Όποιος καταγγείλει και πιστοποιηθεί φορολογική ή τελωνειακή παράβαση δικαιούται από το Δημόσιο αμοιβής. Η αμοιβή ισούται με το 1/10 των προστίμων που εισπράχθηκαν για την παράβαση και καταβάλλεται μετά την είσπραξή τους στον δικαιούχο, με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών

    Το άρθρο περιορίζεται μόνο σε υποθέσεις φορολογικών ή τελωνειακών παραβάσεων.
    Με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εσόδων του Δημοσίου προτείνω την αλλαγή της σχετικής φράσεως:

    3. Όποιος καταγγείλει και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ, ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ Η ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΜΟΙΒΗΣ. Η αμοιβή ισούται με το 1/10 των προστίμων που εισπράχθηκαν για την παράβαση και καταβάλλεται μετά την είσπραξή τους στον δικαιούχο, με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών
    Φλωράς Γιώργος

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 15:14 | Χ. Φυτιλής

    Πρέπει να διατυπωθεί ξεκάθαρα ότι οποιοσδήποτε έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά
    1. Δεν έχει αποδεδειγμένα εισόδημα
    2. Δεν έχει περιουσιακά στοιχεία ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και συγγενικά του πρόσωπα.
    δεν θα αντιμετωπίζει ποινικές διαδικασίες καθώς αυτές δεν έχουν κανένα νόημα.
    Θα βρεθούν τα λεφτά αν σύρουμε κάποιον άνεργο στα δικαστήρια; Ίσα ίσα που το ίδιο το δημόσιο θα έχει έξοδα (δικαστηρίων κλπ) για να αποφανθεί κάποια στιγμή οτι δεν γίνεται να εισπράξουμε απο τον συγκεκριμένο άνθρωπο χρήματα.
    Οπότε οι επιλογές είναι είτε
    1. Τον βάζουμε φυλακή(;)
    2. Θεωρούμε τα χρέη του ανεπίδεκτα εισπράξεως και καταλήγουμε ξανά στην αρχή.

    Ίσα ίσα νομίζω οτι πρέπει να γίνει ένας πολύ φιλικότερος διακανονισμός σε ανθρώπους που έχουν δυσκολίες αποπληρωμής ως εξής:
    Μπορείς να δίνεις 100 ευρώ το μήνα για ένα χρέος 5.000 ευρώ; ΟΚ τουλάχιστον σε 50 μήνες θα αποπληρώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση με τις υψηλές δόσεις που συνήθως διακανονίζονται από την εφορία ο άλλος δεν ξεκινάει καν την διαδικασία να υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης αν είναι να πληρώσει π.χ 700 ευρώ το μήνα.
    Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο κάποια έσοδα θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία. Αλλιώς δικαστήρια και μόνο δικαστήρια.
    Αυτά και ευχαριστώ πολύ.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 15:05 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝ. ΓΚΟΛΙΑΡΑΣ

    Να γίνει πλήρη αποσύνδεση της υποβολής όλων των δηλώσεων και της πληρωμής τους. Το σύνολο των δηλώσεων να υποβάλλεται με ηλεκτρονικό, ώστε με την υποβολή μιας δήλωσης να γίνεται η βεβαίωση του οφειλόμενου φόρου. Στο επόμενο στάδιο να επιλέγεται ο τρόπος πληρωμής και βάσει των προθεσμιών να δίνεται (μέσω της ταυτότητας πληρωμής) η καταληκτική ημερομηνία για πληρωμή μέσω του τραπεζικού συστήματος.

    Αν προβλέπεται η καταβολή σε δόσεις (π.χ. εισόδημα, Φ.Α.Π., νέα διαδικασία καταβολής Φ.Π.Α. κ.λπ.) να υπολογίζεται και να εμφανίζεται και το σχετικό πλήρες δοσολόγιο (καταληκτική ημερομηνία οφειλής, ταυτότητα πληρωμής, ποσό κ.λπ.). Το εν λόγω δοσολόγιο να μπορεί να εμφανίζεται μεμονωμένα και σε ξεχωριστή ιστοσελίδα είτε κατά την επιλογή του τρόπου πληρωμής είτε μεταγενέστερα.
    Στην περίπτωση μη πληρωμής κάποιας οφειλής (αρχική ή σε δόσεις) να ΜΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ως μη υποβληθείσα η δήλωση, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο να δημιουργείται ειδική «ταυτότητα πληρωμής» διάρκειας 2-3 ημερών στην οποία να ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ οι ισχύουσες προβλεπόμενες προσαυξήσεις. Αν δεν πληρωθεί εκ νέου η συγκεκριμένη οφειλή, η δήλωση να παραμένει εκκρεμής.

    Επιπλέον, αν υποβληθεί αρχική (χρεωστική) δήλωση (κυρίως Φ.Π.Α.) η οποία θα αποπληρωθεί σε δόσεις και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας καταβολής των δόσεων υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, να γίνεται αναπροσαρμογή των υπολειπόμενων δόσεων με ΑΚΥΡΩΣΗ των αρχικών ταυτοτήτων πληρωμής και δημιουργία καινούργιων. Ο τυχών επιπλέον φόρος που θα προκύψει μετά την τροποποιητική δήλωση να έχει αναλογούσα προσαύξηση μόνο για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία καταβολής της πρώτης καταβολής μέχρι και την ημερομηνία της τρέχουσας (αμέσως επόμενης που είναι εκκρεμής) καταβολής.

    Τέλος, μέσω ειδικής εφαρμογής στο Νέο TaxisNet να υπάρχει συγκεντρωτική κατάσταση με τις υπολλειπόμενες καταβολής ανά αντικείμενο φορολογίας και ανά δόση πληρωμής. Η κατάσταση αυτή να μπορεί να εμφανίζει τις μελλοντικές δόσεις/καταβολές και βάσει κριτηρίων (π.χ. μόνο ανά αντικείμενο φορολογίας, για συγκεκριμένη περίοδο -επόμενος μήνας, επόμενο δίμηνο, επόμενο τρίμηνο, επόμενο εξάμηνο, επόμενο εννιάμηνο κ.λπ.).
    Σε μεταγενέστερο χρόνο και σε συνεργασία με τις Τράπεζες να μπορεί να δοθεί εντολή πληρωμής (με ή και χωρίς δέσμευση ποσού) των μελλοντικών δόσεων (ταυτοτήτων πληρωμής) κατά την καταληκτική ημερομηνία αυτών.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 15:32 | thanos

    ειναι ντροπη να θελει το υπουργειο να θελει να βαλει φυλακη ολους τους μικροοφειλετες αντι να κοιταξει να παρει το χρημα απο εκει που υπαρχει δηλαδη απο τους μεγαλους και απο επιορκους υπαλληλους.ολη η αγορα ειναι πεθαμενη αν ειχαν λεφτα δεν θα σας πληρωναν.το μονο που θα κανετε ειναι να χτισετε φυλακες για να χωρεσουν.αν θελετε αμμεσα χρηματα να κοψετε τα προνομια των συνδικαλιστων και τους διπλους μισθους των κομματοσκυλων.

    ΄
    .
    .