Άρθρο 1 Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής

1. Εκπονείται κάθε τρία χρόνια Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, το οποίο περιλαμβάνει σχέδιο δράσεων για την αντιμετώπιση και την καταστολή της φοροδιαφυγής, προτάσεις για θεσμικές αλλαγές και μέτρα για την αποτελεσματική και συντονισμένη λειτουργία των φορολογικών, δικαστικών και διωκτικών αρχών. Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής εγκρίνεται με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην οποία μετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, ως Πρόεδρος και οι Υπουργοί α) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, β) Προστασίας του Πολίτη και γ) Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

2. Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εκπονείται από την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εκτελεστικής Διυπουργικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, η οποία παρακολουθεί, αξιολογεί και ελέγχει την εφαρμογή του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής συγκροτείται στο Υπουργείο Οικονομικών και αποτελείται από:

α) τον Υπουργό Οικονομικών, με αναπληρωτή τον Υφυπουργό Οικονομικών με αρμοδιότητα στα έσοδα, ως Πρόεδρο.

β) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών

γ) τον Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων

δ) τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων

ε) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

στ) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

ζ) τον Διοικητή, με αναπληρωτή τον έναν εκ των Υποδιοικητών της Ε.Υ.Π.

η) τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε.

θ) τον επικεφαλής Εισαγγελέα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

ι) τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

ια) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

ιβ) τον Γενικό Διευθυντή Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.

ιγ) τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων.

Ιδ) τον Γενικό Διευθυντή Φορολογίας Εισοδήματος.

3. Η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά κάθε μήνα στο Υπουργείο Οικονομικών. Υποστηρίζεται γραμματειακά και διοικητικά από την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών. Ενημερώνει την Κυβερνητική Επιτροπή για την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος τουλάχιστον κάθε τρεις (3) μήνες.

4. Το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής περιλαμβάνει άξονες, ετήσιες ή και εξαμηνιαίες δράσεις και μέτρα και στόχους με ποσοτικούς και ποιοτικούς μετρήσιμους δείκτες για:

α) Τη σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγραμμάτων προληπτικών και τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.

β) Τη σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγράμματος τεκμηρίων και πόθεν έσχες και εντοπισμού προσαυξήσεων περιουσίας που υποκρύπτουν αδήλωτα εισοδήματα.

γ) Την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω αα) της παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης και διευκόλυνσης προς τους φορολογούμενους, ββ) της άρσης αδικιών, της απλούστευσης και κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας και γγ) της εφαρμογής των κειμένων διατάξεων για την ποινική καταστολή της φοροδιαφυγής.

δ) Τη βελτίωση και επιτάχυνση της εισπραξιμότητας των βεβαιωθέντων εσόδων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ε) Την αναγνώριση, ταξινόμηση, κατάταξη, μεταχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων στα θέματα: α) του Φ.Π.Α. και λοιπών έμμεσων φόρων, β) της άμεσης φορολογίας και γ) της φορολογίας κεφαλαίου.

στ) Τη δημιουργία κριτηρίων για την επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων στα πεδία της φορολογίας και την ανάπτυξη τεχνικών ελέγχου για τους φορολογούμενους υψηλού κινδύνου καθώς και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών. .

ζ) Τη συλλογή, ανάλυση, αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των πληροφοριών και στοιχείων που λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αμοιβαία διοικητική και δικαστική συνδρομή, των κρατών μελών της Ε.Ε., τρίτων χωρών, χωρών με τις οποίες έχουν συναφθεί Συμβάσεις για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας σχετικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου ή Συμβάσεις Ανταλλαγής Πληροφοριών καθώς και από διεθνείς υπηρεσίες και οργανισμούς.

η) Την ισχυροποίηση της φορολογικής διοίκησης με την εφαρμογή δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

5. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής εκπονείται και εγκρίνεται μέχρι 31 Μαρτίου 2011.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 18:51 | Φίλιππος

    Μια γραμμή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής :-)

    – Απλούστευση του φορολογικού κώδικα.

    «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω».

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 17:21 | Τσιωλης χρηστος

    Eπιτελους ψηφηστε ενα φορολογικο νομοσχεδιο ωστε καθε ενας να το γνωριζει και να μην αλλαζει με την καθε αλλαγη ειτε υπουργου ειτε κυβερνησης.
    Ειναι μεγαλο εμποδιο για καθε ελληνα και ξενο επιχειρηματια να γνωριζει
    τι ισχυει σχτικα με τη φορολογια οχι για ενα χρονο αλλα γι παντα.
    Δεν με ενδιαφερει τι λεει το νομοσχεδιο σε λεπτομερειες το σημαντικο ειναι οτι τουλαχιστον θα υπαρχει καποιο φορολογικο νομοσχεδιο.

    Επισης για να γινει αποδεκτο το νεο νομοσχεδιο θα πρεπει πρωτα να ικανοποιησετε το λεγομενο περι δικαιου αισθημα.Αυτο σημαινει οτι θα πρεπει να ελεχθουν τα ποθεν εσχες ολων των Ελληνων της τελευταιας
    30ετιας(γινεται πολυ ευκολα εχετε ολες τις φορολογικες δηλωσεις) και οσοι δεν καλυπτουν τη σημερινη τους περιουσιακη κατασταση με τα αντιστοιχα εισοδηματα να πληρωσουν τη διαφορα.
    Αυτο δεν εχω καταλαβει γιατι δεν το κανετε?Δεν ειναι προεκλογικη σας
    δεσμευση?
    Μονο ετσι θα πεισετε, οταν αποδωσετε δικαιοσυνη και πληρωσουν και
    αυτοι που μεχρι τωρα εκλεβαν βασικα αυτους που πληρωναν κανονικα.
    Μονο ετσι θα σταματησει η φοροκλοπη-φοροδιαφυγη.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 17:20 | Συμεών Ρωμύλος

    Το Κράτος πρέπει να κάνει ΠΟΛΛΑ βήματα για να αποκτήσουμε κάτι που να μοιάζει με σύγχρονο φορολογικό σύστημα. ΟΛΟΙ οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις, που αναγκάζονται να έχουν συστήματα ελέγχου «λαθροχειριών» (άρα και φοροδιαφυγής) ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ! Δύο στραβά δεν κάνουν ένα ίσιο, δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό. Ούτε ο έφορος μπορεί να αυθαιρετεί γνωρίζοντας αλλά μη αποδεικνύοντας, ούτε οι φοροφυγάδες να αυτοδικαιολογούνται, παρόλο που τα επιχειρήματα γιατί φοροδιαφεύγουν, γιατί, οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, οδηγήθηκαν από το σύστημα να φοροδιαφεύγουν, είναι πραγματικά – και γνωστά σε όλους. Αγνοώντας τα ΑΠΕΙΡΑ τεχνικά παράλογα του «συστήματος» και τις γνωστές αυθαιρεσίες των Εφόρων, είτε προς ίδιον όφελος, είτε προς όφελος ΚΑΙ του Κράτους, παραθέτω ενδεικτικά παραδείγματα απαράδεκτης δικαιϊκής ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, που χαρακτηρίζουν το δικό μας σύστημα:
     Σε όλα τα συστήματα (και στην Ελλάδα) τα πάντα επιτρέπονται εκτός από όσα ρητά απαγορεύονται. Στο Ελληνικό φορολογικό σύστημα (ΚΒΣ, πίνακας με δαπάνες που εκπίπτουν) τα πάντα απαγορεύονται εκτός από εκείνα που ρητά επιτρέπονται!!!
     Σε κανένα δικαιϊκό σύστημα η βλακεία, η ανικανότητα δεν τιμωρούνται. Εκτός εάν ο Έφορος μπορεί να αποδείξει – το βάρος της απόδειξης δικό του – ότι η δαπάνη έγινε για κάποιον συγκεκριμένο, άσχετο με την επιχείρηση, σκοπό ΔΕΝ μπορεί να κρίνει το «επιχειρηματικά ορθόν» της δαπάνης και να μην την αποδεχθεί.
     Το φορολογητέο εισόδημα και ο φόρος είναι λογιστικά, όχι στατιστικά, μεγέθη (έτσι ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι είναι και για το δικό μας σύστημα!) «Εισόδημα» δεν είναι αφηρημένη έννοια, δεν πιθανολογείται, δεν τεκμαίρεται αλλά υπάρχει ή δεν υπάρχει Όμως. ακόμη και το εισόδημα και ο αναλογούν φόρος «μεγάλων» επιχειρήσεων, που τηρούν «πλήρη» στοιχεία και βιβλία, τελικά, όταν γίνεται ο φορολογικός έλεγχος, καθορίζονται με στατιστική προσέγγιση, δηλαδή ανάλογα με το που θα «κλείσει» το επαίσχυντο παζάρι μεταξύ ελεγκτή, δηλαδή κράτους και επιχείρησης, σχετικά με το πόσες «λογιστικές διαφορές» θα καταλογιστούν!
     Τα τεκμήρια ΔΕΝ είναι αποδείξεις. Παντού χρησιμοποιούνται για να κληθεί ο φορολογούμενος «να εξηγήσει». Τι θα πει η αγορά πρώτης κατοικίας, μετοχών κλπ ΔΕΝ είναι τεκμήρια?! Είναι αυταπόδεικτα αδιανόητο να πληρώνουν τον ίδιο φόρο (λογιστικό μέγεθος…) δύο φορολογούμενοι, που, απλά, έτυχε να έχουν το ίδιο τεκμήριο!!!
    Δεν υπάρχει τέλος και σταματώ. Στο management, όταν κάτι δεν επιδέχεται πλέον «βελτιώσεις» το πετάμε, σχεδιάζουμε κάτι από μηδενική βάση, και καταστρώνουμε ένα πλάνο μετάβασης από το παλαιό στο νέο. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ, ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ «ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ», «ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ», «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ» ΚΛΠ, ΚΛΠ, ΚΛΠ! ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ – ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΑΛΟΙΩΣ, ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΕΙΤΕ! ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΕΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ (από την πολυετή εφαρμογή των τραγελαφικών του «συστήματος») ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΥΤΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ!!!

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 17:59 | Γεώργιος Καραμαρούδης

    Ανατρέξτε στο Αμερικανικό Σύστημα και στην αντίστοιχη αυστηρή
    Νομοθεσία.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 17:37 | RANN

    Iσότητα στην κοινωνία σημαίνει: όπως ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί στην πηγή έτσι και η επιχείρηση και ο ελεύθερος εαγγελματίας πρέπει να πληρώνει στην «πηγή» και όχι αφού «πιεί το νερό».
    Προτείνω συνοπτικά ένα «μεικτό» σύτημα φορολόγησης που θα αποτελείται απο δύο άξονες. Ένα σταθερό και ένα μεταβλητό.
    Ο μεταβλητός θα είναι με κάποια κριτήρια (τζίρος? τιμολόγια αγορών? κέρδη? εκδοση επιταγων? κ.α.)
    Ο σταθερός φόρος ο οποίος θα αποκαλείται π.χ.φόρος βιωσιμότητας, θα καταβάλλεται κάθε χρόνο (ένα ποσό το οποίο θα υπολογίζεται με το είδος της επιχείρησης, τον κλάδο κλπ και ένα δείκτη δυσκολίας επιχειρηματικότητας π,χ,δείκτη ανταγωνιστικότητας).
    Ως χρόνος πρώτης καταβολής του φόρου αυτού θα είναι ένα χρόνο μετά την χορήγηση της άδειας επαγγελματικής δραστηριότητας και για όσα χρόνια διαρκεί η δραστηριότητα. Σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής του σταθερού φόρου (προβλεπόμενο περιθώριο χρόνου πχ 3 χρόνια)θα διακόπτεται η άδεια επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 17:45 | Αριστείδης

    Η φοροδιαφυγή να γίνει ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ για κάθε έχοντα σώας τας φρένας! Πώς είναι αδιανόητο να πηδήξεις από τον 5ο όροφο; Έτσι να γίνει και με τη φοροδιαφυγή! (φυσικά και πάλι κάποιοι θα κάνουν, όπως κάποιοι πηδούν από τον 5ο, αλλά θα είναι πλέον ελάχιστοι).

    Πώς θα γίνει αυτό; Πολύ απλό νομίζω:

    α) Την πρώτη φορά που θα καταδικαστεί κάποιος για φοροδιαφυγή, στερείται την άδεια εργασίας, επιχείρησης, ή τίθεται σε διαθεσιμότητα αν είναι υπάλληλος για 2 ΜΗΝΕΣ. Δηλαδή του απαγορεύεται οποιαδήποτε νόμιμη εργασία. Μπορεί, για βιοποριστικούς λόγους να προσφέρει κοινωνική εργασία έναντι ελάχιστης αμοιβής στο διάστημα αυτό.

    β) Την δεύτερη φορά, το ίδιο για 2 ΧΡΟΝΙΑ.

    γ) Την τρίτη φορά ΙΣΟΒΙΩΣ, συνοδευόμενη ίσως (δεν ξέρω αν είναι νομικά ορθό) με απέλαση από την χώρα (αφού δεν θα μπορεί να εργαστεί πλέον πουθενά). Εναλλακτικά να μπορεί να προσφέρει πολυετή κοινωνική εργασία έναντι ελάχιστης αμοιβής.

    Εάν κάποιος συλληφθεί να παραβιάζει την ποινή του να περνάει στην επόμενη ποινή αυτομάτως.

    Εξυπακούεται ότι τα παραπάνω πρέπει να συνοδεύονται με δήμευση περιουσίας δικής του και οικογενειακής έως το ύψος του αδικήματος.

    ΔΕΝ χρειάζονται φυλακίσεις (που εύκολα ακυρώνονται για λόγους δήθεν υγείας, καταστρατηγούνται, κ.λπ. και κοστίζουν στον πολίτη), τα παραπάνω φτάνουν και περισσεύουν. Έχετε την εντύπωση ότι πολλοί θα συνεχίσουν την τακτική της φοροδιαφυγής εάν ισχύσουν αυτά τα μέτρα;

    Προφανώς αυτά θα πρέπει να ισχύουν χωρίς καμμία εξαίρεση για βουλευτές, υπουργούς, κ.λπ.

    Αν πει κανείς ότι είναι ανεδαφικό, κ.λπ. θα θυμίσω ότι πολλές φορές συλλαμβάνονται οι φοροδιαφεύγοντες, το πρόβλημα είναι ότι μένουν ατιμώρητοι. Με ποινές απλές και αυτόματες μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

    ΥΓ Θα πρότεινα μάλιστα παρόμοια μέτρα να ισχύουν για δωροδοκούμενους (περιλαμβάνονται γιατροί, μηχανικοί, δικαστές, και βεβαίως βουλευτές που «εξυπηρετούν» ψηφοφόρους τους).

    Δεν νομίζετε ότι η διαφθορά θα μειωνόταν εντυπωσιακά;

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 16:40 | Christos Papadoulis

    Kύριε Υπουργέ,

    Με όλο τον σεβασμό, πιστεύω ότι για μια ακόμη φορά εσείς, όπως οι προκάτοχοί σας, εισάγετε ένα νέο νόμο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η φοροδιαφυγή.
    Έχω έναν απλούστερο τρόπο να αυξήσετε τους φόρους και την αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ.
    Ζω στην ΒΑ Αττική. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολλά σπίτια που χτίστηκαν είτε με νομικούς τρόπους, αλλά χωρίς άδεια ή / και πληρωμή στο ΙΚΑ ή είχαν χτίσει παράνομα και δεν έχουν τον πληρώσει και τους δύο.
    Με την απλή χρήση του Google Earth μπορεί κανείς να εντοπίσει όλους εκείνους που δεν έχουν καταβάλει τις υποχρεώσεις τους.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 16:42 | Ανδρέας

    Εάν δεν αναρτάται στο διαδίκτυο μηνιαίος κατάλογος με πρόστιμα φοροδιαφυγής και τα ποσά που μπήκαν στο ταμείο η όλη υπόθεση είναι αγριο δούλεμα όπως και το θέμα των 24 δισ. που κρίνονται ανείσπρακτα. Αλλά λεφτα υπάρχουν και θα τα πάρουμε έτσι δεν έλεγε ο Πρόεδρος (συγγνωμη νυν Προθυπουργός) ?

    Επίσης απαράδεκτο είναι το αποδω και εμπρός που επιχειρείται να περάσει. Δηλαδή καλοφάγωτα τα πρoηγούμενα. ΌΧΙ να ελεγχθούν σε βάθος 10ετίας βάσει φορολογικών δηλώσεων και σημερινών κεκτημένων και όσα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν να δημευτούν ώστε να μπορέσει ο συνταξιούχος να πάρει πίσω αυτά που του πήρανε για να σωθεί η χώρα δήθεν (οι Τράπεζες στην ουσία και αυτοί που βρίσκονται πίσω τους). Γιατί δεν γίνεται η φορολόγηση των Τραπεζών/Πολυεθνικών στο τζίρο ? Γιατί τους επιτρέπεται να φορτώνουν κόστη μειώνοντας τα κέρδη άρα και τον αποδιδόμενο φόρο ? (Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ το έκανε για τις τράπεζες, ε΄δω τι συμβαίνει και δεν γίνεται ?)

    Η Ελλάδα θα σωθεί οι Έλληνες ? Άραγε ποια να είναι η εξέλιξη και η τάση του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων, θυμάμαι ότι μάλλον έπεσε τα τελευταία χρόνια, γιατί άραγε ? αφού έχουμε ευμάρεια και είμαστε όλοι υψηλόμισθοι (οι άνω των 12kEuro/annum).

    Άλλος ένας νόμος θα είναι τουρο το νομοσχέδιο. Νόμοι υπάρχουν αρκετοί στην Ελλάδα καθώς υπάρχει και Σύνταγμα. Το ερώτημα που παραμένει είναι εάν εφαρμόζονται και προς ποιές κατευθύνσεις. Γιατί για το Σύνταγμα σίγουρα δεν εφαρμόζεται. Μην ξεχνάτε όμως ότι όπως ορίζει το Σύνταγμα η εφαρμογή του επαφίεται στο Πατριωτισμό των Ελλήνων. Μήπως πλησιάζει ή ώρα ? και για τους νόμους και για το Σύνταγμα.

    Γιατί άραγε τούτη η διαβούλευση δεν έχει τα «κουμπάκια» με την θετική – αρνητική ψήφο σε κάθε σχόλιο αναγνώστη που αναρτάται ? Περιέργως τυχαίο ή όχι ?

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 16:20 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    ΣΟΒΑΡΟΤΗΣ.
    εαν δεν σοβαρευτηται οσους νομους κ να καμετε ειναι αχρηστοι.
    πρωτα θα κανετε εκκαθαρηση στους εαυτους σας,[δηλαδη σε ολους εσας τους κλεφτες κ λοποδητες απο το πολιτικο συστημα δικαστικο συστημα το ευρητερο δημοσιο τομεα που εχει κατακλεψει κ καταδυναστευσει αυτον τον τοπο κ τους απλους πολιτες του]θα τους στειλεται ολους αυτους στα σπιτια τους,γιατη απο οτι καταλαβαινει ολος ο Ελληνικος λαος δεν θελεται να τους πατε φηλακη,γιατη σας κρατανε ο ενας τον αλλον,λοιπον πρωτα θα τους στειλεται να δειξεται στον λαο την σωστη κινηση σας [προθεση αλλα κ πραξη]να δουμε ποιοι θα μεινουνε κ μετα να δειτε ποσο καλα κ γρηγορα θα προσαρμοστει κ αμεσως ο Ελληνας.
    ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΕΙ ΦΩΣ.
    ακομα δεν ειδε τιποτε.
    προχωρατε γιατη χανεσται ολοι,ερχεται.
    ευχαριστω.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 16:56 | apollonios

    είδα, με απογοήτευσή μου, ότι διαγράφηκε η ΕΠ’ΑΥΤΟΦΩΡΩ σύλληψη για κατακράτηση (δηλ κλοπή) του ΦΠΑ. Οι περιπτώσεις όπου κόβεται ένα τιμολόγιο που δεν εισπράτεται και γιαυτό υπάρχει δυσκολία να καταβληθεί ο ΦΠΑ αμέσως, είναι ελάχιστες, εκείνο που βλέπω εγώ είναι ότι πολλά καφε-εστιατόρια δεν κόβουν απόδειξη και αυτό πρέπει να είναι αυτόφωρο αδίκημα. Γιατί είναι ένα ποσό που μπαίνει ΠΑΝΩ στην αξία του είδους και προορίζεται για τα δημόσια ταμεία και είναι εξοργιστικό σαν φαινόμενο, άδικο και είναι μια ένδειξη γενικής παράλυσης του κράτους. Γιατί μετά ο φορολογούμενος να είναι ο ίδιος τίμιος στις δηλώσεις που κάνει στην εφορία? Πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένα τηλέφωνο που να δέχεται αυθημερόν τις καταγγελίες αυτές και να τις ερευνά εντός της ημέρας, για να μην παρέρχεται το αυτόφωρο.
    Οι Αστοί κλέβουν με χίλιους τρόπους τους Προλετάριους, αλλά όχι και έτσι, καταπατώντας ολοφάνερα τους ιδιους τους τους νόμους!

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 15:36 | Σπυρος Κορωνάκης

    Μία από τα ίδια εδώ και σαράντα χρόνια .Με τεκμήρια επαγγέλματος, δαπανών ,αντικειμενικές αξίες ,μάζεμα αποδείξεων και αυτόφορα,μόνο εντυπώσεις δημιουργούνται και περισσότερες ευκαιρίες για λαδώματα στους εφοριακούς.Αν δεν αλλάξει όλο το τεράστιο νομικό πλαίσιο, που βασίζεται αποκλειστικά στον τύπο και αν δεν δημιουργηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί, που να μπορούν να ανακαλύπτουν την ουσία και να μην έχουν την δυνατότητα να την διαφοροποιούν ή να την αποκρύπτουν κατά περίπτωση,όλα τα άλλα είναι απλώς μπαλώματα.Εκείνο που πιστεύω είναι ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για δικαιότερη γενικώς φορολόγηση του πραγματικού εισοδήματος,που σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε να γίνει με ουσιαστικό «πόθεν έσχες».

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 15:37 | Νίκη

    Με την ευκαιρία ψήφισης νέου φορολογικού νόμου, θα διευκρινίσετε τι θα γίνει με τους ημιυπαίθριοους και πως και αν θα υπολογιζονται στα τεκμήρια ή περιμένετε πρώτα να τους δηλώσουν όλοι? Η μεθοδολογία αυτή (αν όντος εφαρμοστεί) δεν είναι η πλέον ηθική… συμφωνείτε; Διαφωνείτε; Ξεκαθαρίστε το θέμα άμεσα!

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:16 | κωνσταντινος στεργιόπουλος

    Δεν διαφωνώ με την ηλεκτρονική κάρτα. Μάλιστα πιστεύω ότι πρέπει την στιγμή που η κάρτα μου χρεώνεται με την αξία της συναλλαγής, αυτόματα με την ίδια διαδικασία να ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ απ΄ευθείας ο καταβαλλόμενος από εμέ ΦΠΑ στον ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΄Ετσι ο επιτηδευματίας δεν θα τον βάζει στην τσέπη του έχοντας την ψευδαίσθηση ότι είναι δικά του χρήματα που μπορεί να τα χρησιμοποιεί σε άλλους προορισμούς και δεν θα μπορεί να ισχυρισθεί στο τέλος του μηνός ότι» δεν έχω να πληρώσω το ΦΠΑ» που έχει προεισπράξει από τον καθένα μικροεισοδηματία μικροσυνταξιούχο, μισθωτό άνεργο κλπ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:00 | κωνσταντινος στεργιόπουλος

    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Διαπίστωσα σε παρα πολλές περιοχές την ύπαρξη μυστικών εργαστηρίων παραγωγής ρούχων, υποδημάτων και κατεργασίας ξύλου και έγινα μάρτυρας παράνομης διακίνησης με ΦΙΧ και ΦΔΧ αγαθών πάσης φύσεως π.χ. αγροτικών, χαλιών κλπ. από πρόσωπα που στεγάζονται σε ημιυπόγεια με αδιαφανή ή βαμμένα τζάμια και χωρίς καμμιά επιγραφή δηλωτική του ασκουμένου επιτηδεύματος, αλλά με πινακίδα απαγόρευσης της στάθμευσης.
    Το φαινόμενο συναντάται ενδεχόμενα και σε άλλες πόλεις όπου οι πολυκατοικίες έχουν ημιυπόγειους χώρους που έχουν πρόσβαση από το δρόμο.
    Οι χώροι αυτοί προφανώς δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες τους στο Ε2 ως κενοί και δεν δηλώνεται το σχετικό εισόδημα, οι δε εκμεταλλευτές τους διακινούν εμπορεύματα σε μαύρους σάκους, χωρίς τιμολόγια και φορτωτικές, που διατίθενται στο εμπόριο χέρι- χέρι μέσω των πλανοδίων αλλά και μικροεμπόρων, χωρίς ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος.
    Προτείνω λοιπόν για την πάταξη της ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ:
    Σε όλους του χώρους που χρησιμοποιούνται σαν αποθήκες να απαγορευθεί το βάψιμο των τζαμιών ώστε με την σχετική ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ να πιστοποιείται ότι όντως ο χώρος είναι κενός, πράγμα το οποίο εισφέρει και στην ασφάλεια του χώρου, αφού οι επίδοξοι διαρρήκτες βλέπουν ότι δεν υπάρχει εκεί κάτι ενδιαφέρον.
    Σε περίπτωση που ο χώρος χρησιμοποιείται να υπάρχει η δυνατότητα του βαψίματος για λόγους ασφαλείας, αλλά κυρίως να υπάρχει πινακίδα σχετική με την χρήση του, το όνομα του υπεύθυνου επιτηδευματία, και τον τρόπο επαφής μαζύ του.
    Οπωσδήποτε όμως το ΣΔΟΕ πρέπει να στρέψει την προσοχή του και στην προκείμενη καθημερινή φοροδιαφυγή της πλαϊνής πόρτας.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:09 | pavlos

    Η βασική μου ιδέα είναι η φορολόγηση από το κράτος να μη γίνεται με βάση το δηλωθέν εισόδημα αλλά με βάση το περίσσευμα δηλαδή να αφαιρούνται από αυτό όλες οι δαπάνες και το περίσσευμα να φορολογηθεί με ένα συντελεστή 25% – 40%. ( Ο συντελεστής μπορεί να συζητηθεί και να κλιμακωθεί ανάλογα με το ποσό του περισσεύματος αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το συντελεστή ΦΠΑ για να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων από κάθε συναλλαγή.) Tώρα μάλιστα με τη φοροκάρτα που θα μπορεί να έχει ο κάθε φορολογούμενος η διαδικασία είναι πολύ απλή.

    Με αυτό τον τρόπο ποιος δε θα ζητάει απόδειξη σε κάθε συναλλαγή αφού αν δεν πάρει θα φορολογηθεί από το κράτος για τα χρήματα αυτά και ας μην τα έχει. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι συναλλαγές χωρίς απόδειξη θα είναι αδιανόητες και το σπουδαιότερο χωρίς το κυνηγητό από το κράτος που απαιτεί πολλούς υπαλλήλους για αυτή τη δουλειά και καταλήγει στο τέλος σε χρηματισμό τους.
    Άμεσα οι δηλωμένες εισπράξεις των γιατρών, δικηγόρων, ελευθέρων επαγγελματιών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, καλλιτεχνών, ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης και όλων όσων κατά κανόνα σήμερα φοροδιαφεύγουν θα φθάσουν στα πραγματικά τους επίπεδα και οι εισπράξεις του κράτους από ΦΠΑ και μόνο σε αφάνταστα επίπεδα.
    Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν ως εισόδημα αυτό που προκύπτει από το εκκαθαριστικό τους και θα αφαιρούνται οι δαπάνες τους.
    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν όπως και σήμερα βιβλίο εσόδων εξόδων αλλά εκεί θα καταγράφονται τα πραγματικά τους έσοδα και έξοδα γιατί πλέον δε θα μπορούν να αποκρύψουν κάτι.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:27 | Μανόλης

    Το αίτιο της φοροδιαφυγής είναι η κακή και αναξιόπιστη Δημόσια Διοίκηση που σε συνδυασμό με την έλλειψη των κατάλληλων ηλεκτρονικών υποδομών φέρνει τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Αυτοί με τις βίλες και τις πισίνες παίρνουν επίδομα φτώχιας τη στιγμή που οι πραγματικα φτωχοί συμπατριώτες μας δεν έχουν καμια κοινωνική πρόνοια. Πρέπει οπωσδήποτε να ιδρυθεί ανεξάρτητο σώμα Ορκωτών Λογιστών του Δημοσίου υπεύθυνο για ελέγχους σε όλα τα επίπεδα(πλήρης αντικατάσταση ΣΔΟΕ) και να στελεχωθεί από ΝΕΟΥΣ υπαλλήλους των οικονομικών σχολών της Ελλάδας με αδιάβλητο διαγωνισμό. Οι βοηθητικές υπηρεσίες του να στελεχωθούν από μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:20 | Ανδρέας Κολοκυθάς

    Καινούργιος νόμος, μάλιστα. Όταν καταλάβει όλος ο πολιτικός κόσμος ότι είναι θέμα νοοτροπίας τότε θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα ο «πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής». Ο πολίτης νιώθει ότι πληρώνει, χρόνια τώρα, χωρίς να του παρέχει το κράτος τίποτα. Την στιγμή που θα εξαφανιστεί η ανάγκη ο πολίτης να πληρώνει φακελάκια για την «δωρεάν» υγεία, φροντιστήρια για την «δωρεάν» παιδεία, γρηγορόσημο σε κάθε λογής δημόσια υπηρεσία, σίγουρα όπως σε όλες της ευνομούμενες χώρες, έτσι και εδώ, θα ζητήσει ο πολίτης και τις αποδείξεις του (χωρίς να τις παζαρεύει) και θα πληρώσει και τους φόρους του. Όταν ο καθένας μας πληρώνει ένα σκασμό λεφτά για πετρέλαια, τρόφιμα, ρούχα με 1000% και βάλε καπέλα από κάθε λογής αεριτζή, με πρώτο το κράτος, τι περιμένετε? Ο ίδιος ο πολίτης δεν θα κοιτάξει να τα «πάρει πίσω τα λεφτά του» ? Καθιερώστε λοιπόν π.χ. τον οικογενειακό ιατρό, να μπορεί ο κάθε πολίτης να πηγαίνει όπου θέλει και δώστε του το 80% της δαπάνης και να δείτε πως θα πάρει την απόδειξη ( δεν θα μπορεί να κάνει και αλλιώς). Καθορίστε ένα ανώτατο πλαφόν στους αρχιτέκτονες, δικηγόρους και θα ξέρετε πόσο βγάζουν, κάντε την δουλειά στα σχολεία σωστά και πάρετε κανέναν καθηγητή, καθιερώστε μόνιμα επιτέλους τα δωρεάν συμπληρωματικά μαθήματα να φεύγουν διαβασμένοι οι μαθητές όπως σε όλες τις προηγμένες χώρες. Έτσι μόνο ο πολίτης θα νιώσει ότι το κράτος δουλεύει για αυτόν και θα πληρώσει για να συνεχίσει το κράτος να τον προσέχει. Με φοροεισπρακτικά μέτρα μόνο, με φόρους και κυνηγητό αφενός έχετε παγώσει την αγορά, αφετέρου όλοι κοιτάνε να αποφύγουν τα 23% ΦΠΑ δουλεύοντας «μαύρα» και τέλος είναι θέμα χρόνου πότε θα «ξεφύγει» πάλι ο «πονηρός» πολίτης μιας και όλοι, ελεγκτές και ελεγχόμενοι, είναι άνθρωποι και οι υπόγειες συνδιαλλαγές πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.
    Καταλάβετε επιτέλους ότι εκτός από λόγια θέλει πολίτης να βλέπει και έργα στην βάση του «πληρώνω και μου παρέχει το κράτος 5 πράγματα» και όχι «πληρώνω και με κοροϊδεύουν με επίδομα θέρμανσης, χαμηλό τιμολόγιο ΔΕΗ, κλπ »
    Και τέλος εφόσον θέλετε να βάλετε κάποιους φυλακή ξεκινήστε από κάποιον «συνάδελφό» σας πρώην και νυν. Εκεί τα μαθηματικά είναι απλά, π.χ. σε 4 χρόνια βουλευτικής ή υπουργικής ιδιότητας απέκτησαν χ περιουσιακά στοιχεία, βγαίνει από τον μισθό….? Κάντε ένα σοβαρό πόθεν έσχες για τους πολιτικούς γιατί κάθε άνοιξη μόνο γέλιο προσφέρουν αυτά που ακούμε ότι δηλώνουν οι βουλευτές. Να θυμάστε ότι όλοι οι μεγάλοι στρατηγοί της Ιστορίας πολεμούσαν μπροστά, στην πρώτη γραμμή, και έδινα το καλό παράδειγμα στον φαντάρο. Πρέπει πρώτα να είστε εσείς οι πολιτικοί σωστοί , για να είναι και ο λαός αλλιώς δεν θα καταφέρετε τίποτα, όσα μετρά και αν παρθούν, παρά μόνο οργή και στο τέλος κοινωνική έκρηξη.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 14:05 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Τα ονόματα των φοροφυγάδων στη δημοσιότητα.Μεγάλες επιχειρήσεις που συστηματικά μας κλέβουν να γνωρίζουμε ποιες είναι για να τους τιμωρεί και ο πολίτης.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 13:23 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΖΙΜΕΤΑΚΗΣ

    Ένας τομέας απαράδεκτης φοροδιαφυγής είναι οι χώροι υποδοχής ξενοδοχείων (reception) όπου από τους υπαλλήλους -με τη συγκατάθεση των ξενοδόχων- πωλούνται εκδρομές και γίνονται ενοικιάσεις αυτοκινήτων με προμήθειες που κυμαίνονται από 20 έως 30%. Οι συναλλαγές γίνονται τελείως παράνομα αφού δεν υπάρχει η σχετική άδεια του ΕΟΤ, δεν εκδίδονται αποδείξεις κράτησης (voucher), δεν εκδίδονται τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για τις προμήθειες με συνέπεια να μην φορολογούνται αυτά τα έσοδα και τέλος δεν αποδίδεται Φ.Π.Α.
    Γραφεία γενικού τουρισμού και ενοικίασης αυτοκινήτων πολλές φορές έχουν επισημάνει αυτό το πρόβλημα στον ΕΟΤ και την τουριστική αστυνομία χωρίς αποτέλεσμα…επειδή αυτό το θέμα αφορά (κατά δική τους ομολογία) τη ΣΔΟΕ!
    Δεν είναι δυνατόν οι υπάλληλοι ξενοδοχείων να εισπράττουν έναν δεύτερο μισθό (πολλές φορές οι προμήθειες είναι μεγαλύτερες και από τον μισθό τους) ανταγωνιζόμενοι νόμιμα γραφεία – επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια του ΕΟΤ (παράβολα, εγγυητικές επιστολές) κατάλληλο χώρο (ελάχιστα τεραγωνικά μέτρα 20) έξοδα λεοτουργίας (ενοίκια,ΔΕΗ, ΟΤΕ, ασφαλιστικά ταμεία, υπαλλήλους).

    Πρότασεις:
    1) Nα απαγορεύονται ρητά οι πωλήσεις εκδρομών και ενοικιάσεις αυτοκινήτων από ξενοδοχεία με σχετικά πρόστιμα για τους παραβάτες μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ξενοδοχείου.
    2) Να απαγορεύεται ρητά στα συμβόλαια πρόσληψης υπαλλήλων υποδοχής οι πωλήσεις εκδρομών και ενοικιάσεις αυτοκινήτων με επιβολή προστίμου έως και την απαλλαγή από το δικαιώμα είσπραξης επιδόματος ανεργείας από τον ΟΑΕΔ (στους εποχιακούς).
    3) Τακτικός έλεγχος των χώρων υποδοχών (reception) από όργανα των Δ.Ο.Υ., ΕΟΤ, τουριστικής αστυνομίας για φυλλάδια, τιμοκαταλόγους, μπλοκ (voucher) οργανωτών εκδρομών και ενοικιαστών αυτοκινήτων. Άμεση κατάσχεση των και επιβολή προστίμων σε αμφότερους.
    4) Έλεγχος στα εκδρομικά λεοφωρεία – γραφεία οργανωτών για το εάν ο κάθε επιβάτης έχει απόδειξη συμμετοχής στις εκδρομές με επιβολή προστίμων μέχρι ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας ή άδεια λειτουργίας.
    5) Επαφή με τουριστικά γραφεία (ειδικά γύρω από ξενοδοχεία) τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά ποιά ξενοδοχεία παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες (πώληση εκδρομών και ενοικίαση αυτοκινήτων) και τη δυνατότητα να καταγγέλουν ανώνυμα τους παραβάτες.

    Είναι αδύνατο να φανταστείτε το ύψος των χρημάτων (προμήθειες) που διακινούνται παράνομα «κάτω από το τραπέζι». Συνεργαστείται με τα νόμιμα γραφεία τουρισμού και ενοικίασης αυτοκινήτων για να σας δώσουν στοιχεία, ακόμη και για το πως κλείνουν εκδρομές οι υπάλληλοι ξενοδοχείων σε τουριστικά γραφεία μέσω διαδικτύου!

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 13:53 | kalamaris

    Ντρεπομαι που ειμαι Ελληνας γιατι
    αυτοι που φτιαχνουν ολους τους νομους τους φτιαχνουν για να σκοτωσουν τον γαιδαρο του διπλανου οχι για να παμε ολοι μπροστα
    Οι ανθρωποι που φτιαχνουν τους νομους και συμβουλευουν τους εκαστοτε υπουργους ειναι οι γαμπροι και οι κορες των προηγουμενων υπουργων.
    Θα ηταν ο Γιωργος προθυπουργος αν δεν τον ελεγαν Παπανδτρεου
    Θα ηταν ο Παπακωνσταντινου υπουργος αν δεν ειχε θειο στην ΝΔ
    Θα ηταν ο Σπινελης στην Γραμματεια αν δεν τον ηταν συμμαθητης του Παπακωνσταντινου ??? και αλλα πολλα
    Ολα αυτα καλα αλλα θα πρεπει πρωτα να δουλεψεις και μετα να διοικησεις δεν φτανουν μονο οι σπουδες.

    Με απογοητευση για το χαος που εχετε δημιουργησει

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 13:38 | ΙΩΝ ΣΙΠΗΤΑΝΟΣ

    Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ
    ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ
    ΜΕΤΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΕΠΙΘΗΜΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΘΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.
    Η ΚΛΟΠΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ή ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ?
    ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.
    ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΚΛΕΨΙΜΟ.
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ
    Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΠΟΑΦΑΣΙΣΕΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
    ΑΜΕΣΑ.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 13:09 | ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

    τι μας λεει οτι θα εφαρμοστει αυτος ο νομος οταν αλλοι νομοι ( πχ για το καπνισμα )δεν εφαρμοζονται

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:00 | ΑΝΤΩΝΙΑ

    Ο κόσμος θέλει να αλλάξει πρώτα η κυβέρνηση , το κράτος να είναι δίκαιο και να παψει να ειναι ο μεγαλυτερος τοκογλυφος, εκβιαστής. Ζητάτε φορολογική δικαιοσύνη με βαση ποιούς νόμους αυτούς που αλλάζουν κάθε μέρα κάθε στιγμή. Απαραίτητη προυποθεση ειναι το φορολογικό πλαίσιο να είναι σταθέρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα 5-10 ετη τουλαχιστον. Οταν ειναι να αλλάξει κατι να υπαρχει περιοδος προσαρμογης και μελετης για τουλαχιστον ενα χρονο. Δεν γινεται να αλλαζει το ΦΠΑ 3 φορες μεσα στο ετος. π.χ η διευκρινιστική ΠΟΛ. για το ΦΠΑ στους δικηγορους βγήκε στις 29/12/10 !!!!! ενω εχουν ενταχθει απο 01/07/2010 τι εγινε ολο αυτό το διαστημα που κανένας ηξερε τι πρέπει να κανουν. Δεν υπαρχει ουτε μια διευκρινιστική ΠΟΛ. που να βγήκε με την εναρξη ενος νεου μετρου.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:08 | παναγιωτης μυλωναs

    Τι κριμα.Πριν «αλεκτορα φωνησαι τρις» και παλι υπαναχωρήσεις…οχι αυτοφωρο για τους συστηματικα φοροδιαφευγοντες καιφοροκλεπτοντες,οχι συγκεκριμενες αυστηρες ποινες κλπ.Το ακρον αωτον του λαικισμου,πασπαλισμένο φυσικα με νομικισμους του στυλ «στιγμιαιο» και οχι «διαρκές» και ανησυχιες περι αντισυνταγματικοτητας κοκ.
    Θα μου πειτε εδω οι νομικοι μας φωστηρες εβγαλαν στιγμιαιο αδικημα την επι 7 συναπτα ετη αγαστη συνεργασια με την απριλιανη χουντα και θα κωλωσουν τωρα στη φοροδιαφυγη;
    Το οικονομικο επιτελειο θα πρεπεινα επαναφερει τις αρχικες αυστηρες διαταξεις και να μην χρεωθει αλλη μια κωλοτουμπα,παρασυρομενο απο τις εκ του ασφαλους(γιατι δεν τραβανε κανενα ζορι για την εισπραξη των φορων)νομικες «ανησυχιες» των δυο διαφωνουντων κυριων υπουργων.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:32 | χρηστος Κ.

    -εποχες χωρις ρευστο απαιτουν αλλους τροπους συγκεντρωσης χρηματων.αυτεπαγγελτα ενας εισαγγελεας να δημευει περιουσιες για πανω των 10000ευρω χρεων προς το δημοσιο.
    -επικυρυξη(με αμοιβη)επιορκων δημοσιων λειτουργων καιφοροφυγαδων
    (ακραιο).
    -επειδη ο μεγαλυτερος απατεωνας και εκβιαστης ειναι ο ιδιος ο κρατικος μηχανισμος ειναι λογικο να δημιουργει αντιστοιχους πολιτες που τον μιμουνται στο επακρο.

    εχω πολλα να παραθεσω,αλλα
    μπλα μπλα μπλα μπλα……ολα οσα αναφερονται αποτελουν μονο για τον απλο πολιτη λυσεις που μπορουν να εφαρμοστουν.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:01 | Παναγιωτης

    Δεν αντιμετωπιζεται η φοροδιαφυγη εαν δεν εχετε αναλυσει τα αιτια της φοροφυγικης συμπεριφορας. Επειδη εχω ασχοληθει με το θεμα με οικονομικη αναλυση σας συστηνω να το ερευνησετε το προβλημα προτου ακολουθεισετε τις τεχνοκρατικες αποψεις της τροικας οι οποιοι εχουν αγνοια τηε ελληνικης πραγματικοτητας! Δεν προβληματιζεσθε οτι σε συνθηκες σοβαρης υφεσης, υψηλων συντελεστων και μειωσης μισθων των εφοριακων, η ταση φοροφυγικης συμπεριφορας μεγαλωνει. Η χρηση ηλεκτρονικου ελεγχου ειναι ποιο αποτελεσματικο μετρο απο τα αστυνομικα και ποινικα μετρα που εχουν σημαντικο κοστος και παραλληλο κοινωνικο κοστος (negative externalities)!

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:54 | Παπαχρήστος Δημήτρης

    Κάντε επιτέλους ουσιαστικές κινήσεις ο κόσμος έχει βαρεθεί πια άστοχες και ανούσιες κινήσεις.
    Προτάσεις:

    1) κάντε το σύστημα αντικειμενικό
    1.1) Έχει κάνει το κράτος συνεταίρους τους εφοριακούς. Είναι γνωστό σε όλους όσους έχουν δουλέψει και το τονίζω αυτό, ότι όταν θα μπει εφοριακός να ελέγξει μια εταιρία από τα χρήματα που θα εισπράξει το κράτος οι ίδιοι θα πάρουν τουλάχιστο άλλα τόσα. Η σχέση είναι τουλάχιστον 50% – 50%. Βγάλτε τους εφοριακούς από τον ελεγκτικό μηχανισμό που τον κάνουν υποκειμενικό και κάντε τον αντικειμενικό.
    1.2) Αντικειμενικό μπορεί να γίνει το σύστημα ιδανικά όταν θα είναι πλήρως ηλεκτρονικό η αν δεν μπορεί να γίνει αυτό φορολογείστε τις επιχειρήσεις στο τζίρο και όχι στα κέρδη και κάντε σοβαρούς ελέγχους στη διακίνηση και τις αποθήκες για να αποφευχθεί η μαύρη διακίνηση.

    2) Σοβαρευτείτε για να σας πάρουν και οι πολίτες στα σοβαρά.
    Όταν γύρω μας στο κέντρο της Αθήνας με την «τόση» αστυνόμευση υπάρχει τόσο εκτεταμένο παραεμπόριο από αλλοδαπούς οι οποίοι κυκλοφορούν ανενόχλητοι με φορτηγάκια (τα οποία δεν έχουν περάσει ποτέ ΚΤΕΟ και είναι επικίνδυνα και ανασφάλιστα) και μπαγκάζια γεμάτα εμπόρευμα, το να λέτε ότι θέλετε να πιάσετε τη φοροδιαφυγή είναι αστείο και δεν προχωρώ σε περαιτέρω προτάσεις γιατί εδώ περνάνε «ελέφαντες» και κάνετε πως δεν τους βλέπετε.
    Και με τους γιατρούς παρακαλώ να μάθουμε τι έγινε γιατί καλά τα πρόστιμα αλλά να εισπράττονται κιόλας. Και να δείχνετε και τις φάτσες τους και να τους προφυλακίζετε όχι μόνο των πιτσιρικάδων «τρομοκρατών».
    Μόνο την παραοικονομία γύρω από τα μαιευτήρια να πιάνατε που κάθε γέννα κοστίζει 10-15.000€ και δηλώνονται τα 20% δεν θέλετε κάτι άλλο.

    3) ένα τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις το οποίο είναι δυσβάσταχτο και το αντιλαμβάνομαι είναι η εισφοροδιαφυγή ειδικά στο ΙΚΑ του οποίου το κόστος είναι δυσβάσταχτο σε % ως προς το μισθό του υπάλληλου. Πάλι είναι γνωστό σε όσους έχουν δουλέψει ότι οι περισσότερες μικρές – μεσαίες επιχειρήσεις άλλα δηλώνουν και άλλα δίνουν στους υπαλλήλους συνήθως όλοι είναι δηλωμένοι στο ελάχιστο νόμιμο και παίρνουν τη διαφορά σε μαύρα. Είναι δε τόσο σίγουροι πως δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο από τους αστείους ελεγκτικούς σας μηχανισμούς που οι περισσότεροι καταθέτουν στη τράπεζα το σύνολο του μισθού και όχι μόνο αυτά που φαίνονται.
    Εδώ θα πω ότι αναγκάζονται να το κάνουν γιατί έχει δημιουργηθεί μια στρεβλή κατάσταση με τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις σε βαθμό που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

    Σημέιωση:
    Πάρτε και κανένα άνθρωπο που να έχει σπουδάσει στην Ελλάδα με Ελληνικά πτυχία και να έχει δουλέψει στην Ελλάδα για να σας πει πως γίνονται οι δουλειές, γιατί καλό το Harvard αλλά είδατε που μας εφτασαν κάποιοι απόφοιτοι του, είναι και πολύ μακριά.
    Με το να προσλαμβάνετε στις υψηλές θέσεις του δημοσίου υποψήφιους με ξένες σπουδές και καριέρα στο εξωτερικό οι οποίοι δεν έχουν εικόνα της Ελληνικής πραγματικότητας, υποβαθμίζετε περαιτέρω τα Ελληνικά πανεπιστήμια και δεν λύνετε και το πρόβλημα. Αλώστε οι περισσότεροι από αυτούς που έφυγαν έξω ήταν σε μεγάλο ποσοστό αυτοί που δεν τα κατάφεραν εδώ, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις ικανότητες των μεν και των δε.

    Θεωρώ ότι αυτά είναι αρκετά για την ώρα
    Παπαχρήστος Δημήτρης – Οικονομολόγος

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:36 | Nik de Ponte

    Χερισμοί των μηχανισμών αποτελεσματικής διοίκησης τών φορών είναι ενα μικρό μέρος του προβλήματος(μην αντιγραφετέ τον αμερικάνικο τύπο)….Στην περίπτοση της Ελλάδας,δεν πρέπει να «πεθάνει» η αγέλαδα που την αρμέγεις;και απο την αλλη η οικονόμια πρέπει να κουνιθεί προς τ’πάνω!Και πρέπει,επιτέλους να διευκρινήσουμε η Ελλάδα είναι τουριστίκη χώρα,εμπορίκη,βιομηχανική,αγρωτική?Ξέροντας αυτό,πρέπει να γείνεται η φωροείσπραξη.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 12:03 | ΕΙΡΗΝΗ

    ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΑΙ ?
    ΞΑΝΑ ΝΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΓΙΑΤΙ ?
    ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ?
    ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΛΙΑΝΗΣ ΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΕ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΤΕ .
    ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΩΛΗΤΗ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΛΑΤΗΣΑ ΒΙΑΖΩΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 800 Ε ΑΛΛΑ ΣΤΑ 24 ΔΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΟΝΤΩΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ 5 ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ.
    ΟΤΑΝ ΚΟΨΑΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ , ΟΤΑΝ ΚΟΨΑΤΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ , ΗΤΑΝ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΙΚΑΣ .
    ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΑΤΕ , ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΝ ΑΥΞΗΣΑΤΕ , ΤΟΥΣ 16 ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΞΑΤΕ , ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ 2009 ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΑΤΕ , ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΑΣΑΤΕ ΣΕ 1.000.000 .
    ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ ΤΙ ???
    ΑΝ ΣΩΣΤΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ??
    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ , ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ , ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ………….Δ…..ΚΡΑΤΙΑ

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 11:25 | ΘΕΟΔΟΣ ΓΙΩΡΓ.

    1. θέσπιση ηλεκτρονικής πληρωμής με απευθείας σύνδεση Πελάτη-Προμηθευτή-Τράπεζα-Υπουργείο Οικονομικών. Έτσι ο καθένας θα έχει ουσιαστικά ένα λογαριασμό Ηλεκτρονικού Ταμείου. Οι συνολικές εισροές χρήματος πρέπει καλύπτουν τις εκροές τόσο του πελάτη όσο και του προμηθευτή. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει φοροδιαφυγή. Από την άλλη πλευρά ο αγοραστής θα εισπράττει ηλεκτρονικά σε λογαριασμό του σε Τράπεζα την αξία του προϊόντος ή της υπηρεσίας που πουλά και το ΦΠΑ και οι υπόλοιποι φόροι θα πιστώνουν τους λογαριασμούς του Δημοσίου απ’ ευθείας. Στο τέλος του έτους δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν δήλωση γιατί αυτή θα έχει διαμορφωθεί από τις εκροές και εκροές του. Ο εισπρακτέος φόρος θα προκύπτει ηλεκτρονικά, θα πιστώνεται ο λογαριασμός ταμιευτηρίου και θα αποστέλλεται αναλυτικός λογαριασμός στο φορολογούμενο. Ο φορολογούμενος θα υποβάλλει δήλωση μόνο όταν ξεκινά την επαγγελματική του δραστηριότητα ή όταν μεταβάλλονται τα περιουσιακά στοιχεία του. Στους υπάρχοντας φορολογούμενους το έτος βάσης θα είναι η τελευταία δεκαετία και αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα έσοδα +καταθέσεις θα πρέπει να φορολογηθούν με τις ανάλογες προσαυξήσεις. Με τον τρόπο αυτό εισπράττονται απευθείας οι έμμεσοι και οι άμεσοι φόροι.
    2. Το ποσοστό φορολόγησης των επιχειρήσεων να αποτελεί κίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης. Αν μια επιχείρηση αυξήσει το προσωπικό της να υπάρχει μια έκπτωση πχ το 10% του εργατικού κόστους, στο φορολογητέο ποσό. Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ και της επιχείρησης.
    3. Επειδή θα υπάρχει ηλεκτρονική σύνδεση της επιχείρησης και του Υπουργείου Οικονομικών ο φορολογικός έλεγχος θα είναι πιο γρήγορος και έτσι θα αποφεύγεται η φοροδιαφυγή.
    4. Να εφαρμόζονται αυστηρά οι φορολογικοί νόμοι, χωρίς παρακλήσεις, παρερμηνείες και μειώσεις.
    5. Να επιβάλλονται αυστηρές ποινές στους φοροφυγάδες από δικαστήρια τα οποία δεν θα καθυστερούν τη διαδικασία.
    6. Θέσπιση μαθημάτων στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις αρνητικές συνέπειες της φοροδιαφυγής.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 11:30 | fanis

    ΦΠΑ: Μηχανικοί που εκτελούν δημόσια ή δημοτικά έργα, σε πολλές περιπτώσεις εκδίδουν ΤΠΥ, χωρίς να έχουν προχωρήσει οι εντολές πληρωμής και αναγκάζονται να αποδώσουν ΦΠΑ χωρίς να έχουν εισπράξει, πράγμα απαράδεκτο που ταυτόχρονα στερεί ρευστότητα για εκπλήρωση άλλων υποχρεώσεων (ημερομίσθια, ασφ.εισφορές, κλπ). Για ποιό λόγο να αποδόσω ΦΠΑ από την στιγμή που δεν έχω πληρωθεί για την παρεχόμενη υπηρεσία? Αυτές οι δυσλειτουργίες δημιουργούν τεράστια προβλήματα και στους επαγγελματίες, αλλά και στα έσοδα του κράτους. Θα πρέπει κάποια στιγμή τέτοιες αγκιλώσεις και γραφειοκρατίες να απαλειφθούν.

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 10:27 | Δημήτρης Ξαφάς

    Θα σταματήσετε επιτέλους να αλλάζετε κάθε βδομάδα, το σύνολο της φορολογικής νομοθεσίας;
    Μπορεί να απαντηθεί αυτή η απλή ερώτηση;

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 09:14 | Α.Κ.

    Δεν έχετε βαρεθεί να αλλάζετε το φορολογικό νόμο?
    Δεν έχετε βαρεθεί να πληρώνετε Συμβούλους και Επιτροπές Σοφών?
    Κύριοι Νομοθέτες είστε τελείως αναποτελεσματικοί, για να μην πω ανίκανοι….
    Γιατί μετά από τόσες και τόσες προσπάθειες, καμμια σημαντική αλλαγή δεν σημειώθηκε στα έσοδα του κράτους από την φορολογία.
    Ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται και πλυθήνονται…
    Με την ατιμωρησία που υπάρχει δε, μάλλον διαφαίνεται ότι όσο πιο ασυνεπής είσαι στις φορολογικές σου υποχρεώσεις, τόσο πιο κερδισμένος βγαίνεις. Και τι απομένει από το «Σώμα των φορολογουμένων?» Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, των οποίων τις αποδοχές πήγατε και ψαλιδίσατε κυριολεκτικά…
    Ξέρετε ποια θα είναι η άμεση συνέπεια? Τα έσοδα που έχετε προβλέψει στο «επιχειρησιακό σχέδιο (μνημόνιο)» ούτε κατά διάνοια δεν θα πλησιάσουν τα πραγματικά που θα εισπραχθούν…
    Γιατί, κύριοι νομοθέτες το ΦΠΑ που εγώ πληρώνω στον παροχέα αγαθών και υπηρεσιών για να αποδοθεί στο κράτος και να χρησιμοποιηθεί ακολούθως σε ερευνητικά και λοιπά προγράμματα, θα πρέπει ταμειακά να το εκμεταλλεύεται ο έμπορος?
    Αυτό είναι δημόσιο χρήμα και θα πρέπει να εκπληρεί τον σκοπό του. Το κράτος χρειάζεται συνδιαχειριστές στα ταμεία του? Και ποιός μας εγγυάται ότι ο έμπορος θα αποδώσει το ΦΠΑ έστω και με δόσεις?

    Μόνο με την πλήρη αξιοκρατία στη στελέχωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, καθώς και με την παραδειγματική τιμωρία των δημοσίων λειτουργών που βλάπτουν είτε οικονομικά είτε διοικητικά, καθώς και την υιοθέτηση αναλυτικών διαδικασιών στην εφαρμογή της κάθε νομοθεσίας, ενδεχομένως να «φτιάξουμε» κάτι. Διαφορετικά, θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο….

    Και κύριοι νομοθέτες, κάνω έκκληση, προσέξτε την ΠΑΙΔΕΙΑ. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον πολιτισμό μας και τη συνέχιση της φυσιογνωμίας αυτής εδώ της μικρής χώρας, που κάτι έχει προσφέρει στην πανανθρώπινη εξέλιξη….

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 09:16 | Στρατής Παπαδημητρίου

    Να μπει η αξιολόγηση και να συνδεθεί με το μισθό.

    Όλοι να αξιολογούν όλους. Οι υπάλληλοι τον εαυτό τους, τον έφορο, τον επιθεωρητή, τους συναδέλφους τους.
    Όλοι να αξιολογούνται από τους φορολογούμενους.
    Να υπάρχει τρόπος ο φορολογούμενος να αξιολογήσει τον ελεγκτή ή τον υπάλληλο που τον αναλαμβάνει.

    Τυχόν άκρως θετικές ή άκρως αρνητικές αξιολογήσεις θα ελέγχονται σε σχέση με τις υπόλοιπες αξιολογήσεις.

    Και το χρήμα θα πέφτει σε όσους το αξίζουν.

    Δεν είναι δυνατόν να πας στο μητρώο να κάνεις μια αλλαγή διεύθυνσης και να βλέπεις να λιμάρουν τα νύχια τους χωρίς να μπορείς να διαμαρτυρηθείς σε κανέναν

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 01:16 | Tσομπανιδης

    Ενας τροπος υπαρχει η μειωση της φορολογιας ωστε να ειναι πραγματικα εγκληματιας αυτος που φοροδιαφευγει.Αφου η αυξηση της φορολογιας αυξανει αναλογα και την φοροδιαφυγη μειωστε ολους του συντελεστες να γινει κοινη πεποιθηση και εθνικη αναγκη να μπουν χρηματα στο ταμειο.Τα καλυτερα φορολογικα μετρα παντα φερνουν καλυτερους τροπους φοροδιαφυγης

  • 27 Ιανουαρίου 2011, 01:30 | Ράνια

    σκεφθείτε και την εθελούσια συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 23:10 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Κυριοι υπουργοι και βολευτες της Ελλαδας οταν κοψατε τους μισθους και τις συνταξεις του κοσμακι το φερατε σε διαβουλευση.Ρωτω τωρα εγω ο αφελης.ο αρχηβολευτης Πετσαλνικος οταν ενσωματωνε τα δωρα των υπαλληλων της βουλης στο μισθο (16 μισθοι παρακαλω)το εφερε σε διαβουλευση.πολλοι ελληνες πολλα σταθμα.τα 48000 ευρω των Δ.Υ. ειναι λιγα νομιζετε?ολοι αυτοι που κλεβαν την ελλαδα θα μεινουν ατιμωρητοι?κανετε διαλογο με γιατρους,δικηγορους,μηχανικους,φαρμακοποιους,φορτηγατζηδες,δικαστικους(ακου εκει ο κυριος δικαστης θελει βιβλιοθηκη στο σπιτι του για να μελετα τους νομους.εγω δηλ. που ειμαι τεχνικος στα αεροπλανα πρεπει να παρω ενα αεροπλανο στο σπιτι μου?)και πολλα αλλα……….ολοι να βαλουν το χερι στην τσεπη και πρωτοι εσεις.ευχαριστω.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 22:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Πέραν των νομικών διατάξεων, που όπως και να διατυπωθούν, για να τύχουν εφαρμογής απαιτείται σοβαρή και επίπονη προσπάθεια εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών [άρα μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού, που θεωρητικά θα δρα ανιδιοτελώς], ο νομοθέτης πρέπει και οφείλει να ρυθμίσει τα σχετικά ζητήματα με βάση τη λογική που σήμερα επικρατεί στην αγορά, που δεν είναι άλλη από το: «αν μπορώ να ωφεληθώ ή να κλέψω το Κράτος» θα το κάνω είτε μόνος μου είτε σε συνεργασία με τον εκάστοτε πάροχο υπηρεσιών.

    Άρα στο παιγνίδι πρέπει να μπουν οι πολίτες μαζικά, αναπτύσσοντας τη λογική ότι «εφόσον συμμετέχω, κερδίζω», παράλληλα με τη φορολογική τους συνείδηση.

    Παράδειγμα: Για μια νεόδμητη οικοδομή, που το πραγματικό κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 700.000,00 €, από την αρμόδια Πολεοδομία ή την Εφορία, προσδιορίζεται Ελάχιστο Κόστος Οικοδομής [Ε.Κ.Ο.] 165.000,00 €.
    Το οικονομικό αποτέλεσμα για το Κράτος θα είναι η είσπραξη Φ.Π.Α. περίπου 31.000,00 € [135.000,00*23/100=31.000,00 €], καθόσον ο Φ.Π.Α. έχει προσδιορισθεί στο 23%.
    Αν ο καθορισμός του Ε.Κ.Ο. μεταβληθεί [τηρουμένης της νομίμου διαδικασίας] προς το πραγματικό κόστος εργασιών της οικοδομής [άρα στις 700.000,00 €], και μειωθεί ταυτόχρονα ο Φ.Π.Α. στο 6,5%, ο ιδιοκτήτης θα ήταν αναγκασμένος να συλλέξει αποδείξεις για 700.000,00 €, άρα θα πλήρωνε Φ.Π.Α. περίπου 42.500,00 € [655.000,00*6,5%=42.575,00 €].

    Με τον τρόπο αυτό:
    1) Το κράτος θα εισέπραττε περισσότερα χρήματα από Φ.Π.Α.
    2) Θα συνελλάμβανε το σύνολο των χρημάτων που ο ιδιοκτήτης/ κατασκευαστής πληρώνει πραγματικά στους επαγγελματίες του χώρου, τους οποίους θα φορολογούσε για το σύνολο των εσόδων τους. Άρα διπλό το όφελος.
    3) Θα υποχρέωνε τους ιδιοκτήτες να ζητούν και να λαμβάνουν και την πιο μικρή σχετική με την οικοδομή τους απόδειξη, ώστε να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν την απαίτηση για το Ε.Κ.Ο.
    4) Το Κράτος θα τόνωνε, με τη μείωση του Φ.Π.Α.,την αναπτυξιακή προσπάθεια στην οικοδομή.

    Για να επιτευχθούν όμως τα ανωτέρω, απαιτείται παράλληλα και η νομική πρόβλεψη ισχυρού κινήτρου για τους Πολίτες.
    Προτείνεται να θεσπισθεί ρύθμιση που θα αποδίδει στον Πολίτη που θα αποδεικνύει την άρνηση οποιοδήποτε παρόχου υπηρεσιών [ακόμη και εκτός του κατασκευαστικού κλάδου] να εκδώσει νόμιμη απόδειξη, να ανταμείβεται στο 3πλάσιο έως το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης, ανάλογα με το ποσό αυτής, όταν οι αρμόδιες Υπηρεσίες επιβεβαιώσουν την παράβαση και την αλήθεια της καταγγελίας.
    Το ποσό αυτό θα καταλογίζεται ως Πρόστιμο στον υπαίτιο, στον οποίο επίσης το Κράτος θα καταλογίζει ανάλογο ποσό προστίμου για τη φοροκλοπή.

    Σήμερα δυστυχώς συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
    Οι πάροχοι υπηρεσιών κάθε είδους, με το πρόσχημα ότι αν σου κόψουν απόδειξη θα σε χρεώσουν επιπλέον το Φ.Π.Α., που το ύψος του ποσού ανέρχεται στο 1/4 του αρχικού κόστους, σε κάνουν να θεωρείς τον εαυτό σου ωφελημένο [συνένοχο] οπότε και συναινείς στη φοροκλοπή του κάθε επαγγελματία, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

    π.χ. Εργολάβος μπετατζής λαμβάνει 25.000,00 € για να κτίσει μέσα σε ένα μήνα 500 m3 μπετόν σε οικοδομή. Εάν ο ιδιοκτήτης/κατασκευαστής του ζητήσει απόδειξη, του λέει ΝΑΙ, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να πληρώσει το Φ.Π.Α., που ανέρχεται σε 5.750,00 €. Η στοιχομυθία που ακολουθεί είναι περίπου η εξής: «Θα σου κόψω απόδειξη 1.000,00 € και θα σου καλύψω εγώ το Φ.Π.Α. Έτσι θα γλυτώσεις 5.750,00 €, οπότε είσαι πολύ ωφελημένος». Προφανώς το δέλεαρ είναι μεγάλο και ο ιδιοκτήτης ενδείδει, αφού οι αποδείξεις που θα συλλέξει για την οικοδομή του τελικά θα ξεπεράσουν το προσδιορισμένο Ε.Κ.Ο., που είναι αρκετά χαμηλό.
    Με τον τρόπο αυτό το Κράτος χάνει τις 5.750,00 € Φ.Π.Α. και δεν μπορεί να φορολογήσει τις 25.000,00 € του εργολάβου ή των συνεργατών του κ.λπ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΠΛΗ ΧΑΣΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

    Αν υπολογισθεί ότι ο εργολάβος αυτός θα χτίσει 10 ή και περισότερες τέτοιες οικοδομές το χρόνο, τότε θα εισπράξει 250.000,00 € αφορολόγητα και θα δηλώσει 10-12.000,00 € ετήσιο έσοδο, άρα παραμένει φτωχός και αφορολόγητος Πολίτης.
    Φαντασθείτε τώρα τι γίνεται με τους μεγαλοεργολάβους, κτίστες πολυκατοικιών και συγκροτημάτων.

    Αν όμως ίσχυαν οι προαναφερόμενες προτάσεις:
    1) Ο ιδιοκτήτης ή ο κατασκευαστής θα ζητούσε υποχρεωτικά κάθε απόδειξη για να συμπληρώσει το Ε.Κ.Ο.
    2) Το Κράτος θα εισέπρατε Φ.Π.Α. 1.625,00 €.
    3) Θα φορολογούσε τις 25.000,00 € των αμοιβών, εισπράτοντας τον αναλογούντα φόρο.
    4) Ο ιδιοκτήτης θα ήταν μέρος του ελεγκτικού μηχανισμού, αφού ο εργολάβος θα είχε το φόβο της καταγγελίας. Άρα μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα, με ταυτόχρονη ουσιαστική και λιαν αποδοτική αύξηση των ελέγχων μέσω των τρίτων ενδιαφερόμενων ιδιωτών, μη αμοιβόμενων από το Δημόσιο.

    Πέραν των ανωτέρω, είναι γνωστό ότι το καλύτερο αποτέλεσμα [όσον αφορά την αποκάλυψη των μεθόδων και των ιδιαίτερων τεχνασμάτων των φοροκλεπτών] μπορεί να το πάρει κάποιος από τους έμπειρους και τους καλούς επαγγελματίες κάθε χώρου.
    Αν λοιπόν από τους επαγγελαμτίες που αναφέρονται ως οιονεί ύποπτοι στο εν λόγω σχέδιο νόμου, προσλάβετε ως συμβούλους, με αμοιβή υπολογιζόμενη στο αποτέλεσμα του έργου που θα παρέχουν κάθε μήνα, [π.χ. αν σε ένα μήνα ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ αποκαλύψει φοροδιαφυγή ύψους 100.000,00 €, να λάβει ως αποζημίωση 20.000,00 €, που θα πληρώσει ως πρόστιμο ο υπαίτιος φοροκλέφτης, που θα κληθεί να δηλώσει το σύνολο της περιουσίας του, με αντίστοιχο πρόστιμο απόκρυψης], έναν πολύπειρο, άρα κοντά στη σύνταξη, συμβολαιογράφο, που θα γνωρίζει κάθε δυνατότητα είσπραξης και απόκρυψης εισοδήματος από συμβολαιογράφους, έναν όμοιο μηχανικό, έναν γιατρό, κ.λπ., στους οποίους θα δώσετε ισχυρά οικονομικά κίνητρα, ώστε να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, να συνταξιοδοτηθούν και να γίνουν «οικονομικοί αστυνόμοι ή σύμβουλοι οικονομικών αστυνόμων» τότε θα συγκεντρώσετε απίστευτα ποσά αφορολόγητης ύλης, με ελάχιστο κόστος για το Κράτος.

    Δεν γνωρίζω σε ποια διάταξη του νόμου αυτού μπορούν να τεθούν τα ανωτέρω, πιστεύω όμως ότι μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά ο μηχανισμός ελέγχων, χωρίς πρόσθετα έξοδα και προσπάθεια παρακίνησης των υφιστάμενων μηχανισμών, που θα αξιολογηθούν για το έργο τους και την παραγωγικότητά τους, σε σύγκριση με το ανέξοδο έργο των ιδιωτών και των άμισθων ¨ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ’.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 21:07 | Γιώργος Ψύλλας

    Αγαπητοί Κύριοι,
    Πρώτα – πρώτα, η όλη προσπάθεια συμμαζέματος των φορολογικών (φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή) πρέπει να τελειώνει φέτος, αν θέλετε να σας συμπαρασταθεί ο κόσμος, που απαιτεί και περιμένει την εξυγίανση, πάσει θυσία. Δηλαδή, ο παράγων Χρόνος πιέζει ασφυκτικά, όλους μας.
    Χρειάζεται μικτή και ταυτόχρονη δράση από μια δέσμη υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού, έστω και αν το νομοθετικό πλαίσιο βαρύνει μόνον εσάς.
    Δηλαδή.
    Σπάνια ο φοροφυγάς παραβιάζει μόνο διατάξεις του Υπουργείου σας. Συνηθέστατα, διαπράττει συγχρόνως ένα αλληλένδετο οικονομικοκοινωνικό έγκλημα, στο οποίο εμπεριέχονται παραβάσεις εργασιακής φύσεως, εισφοροδιαφυγής, εργατικής εκμετάλλευσης,ενέργειας, παρανόμες αγορές και κατασκευές, παρανόμες διακινήσεεις προϊόντων και πρώτων υλών, παρανόμες και κρυφές μετακινήσεις και ίσως και άλλες πολλές. Σπάνια επίσης δρα χωρίς συνενόχους. Προμηθευτές, εμπόρους, επιχειρηματίες, κρατικούς λειτουργούς, δικηγόρους, πελάτες του, κλπ κλπ.
    Αυτό σημαίνει ότι, δράσεις του Υπουργείου σας, που δεν συμπεριλαμβάνουν, ως ενιαία Ομάδα, αντίστοιχους υπαλλήλους και των άλλων θεσμοθετημένων Οργάνων δίωξης και ελέγχου άλλων Υπουργείων και Φορέων, θα είναι φτωχές στο τελικό τους αποτέλεσμα. Κρίμα δεν είναι να ελέγχονται, για παράδειγμα, σκάφη σε μαρίνες και να λείπει ο Λιμενικός ή ταυτόχρονα να μην ελέγχεται και η μαρίνα αυτή καθεαυτή;
    Ας πούμε για την οικονομία του χρόνου, ότι, η ομαδοποίση των υπηρεσιών ελέγχου και δίωξης, με μικτό προσωπικό υπουργείων έχει υλοποιηθεί, κατά το δικό μου ευχολόγιο.
    Απαιτείται ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός τους και η εντατική συχνή εκπαίδευσή τους. Οχήματα, κομπιούτερς, άμεση επικοινωνία με τα κεντρικά, άμεση ηλεκτρονική και ΄΄κρυπτο΄΄ αποστολή των ευρημάτων μέσω διαδικτύου και δυνατότητα προσαγωγής ή και σύλληψης, για τα περαιτέρω, αν τα ευρήματα δικαιολογούν την εφαρμογή των προβλεπομένων ποινών.
    Νομική Υποστήριξη των μικτών αυτών Ομάδων δράσης, άμεσα διαθέσιμη.
    Δυνατότητα δράσης σε 24ωρη βάση κάθε μέρα και γιορτή, σε βάρδιες.
    Σύστημα υποδοχής και ηλεκτρονικής επεξεργασίας των ευρημάτων των εν λόγω Ομάδων, στην Κεντρική Υπηρεσία.
    Διευθυντήριο άμεσων συμβουλών και υποδείξεων στις Ομάδες, σε 24ωρη βάση.
    Διευθυντήριο Ελέγχου της δράσης κάθε Ομάδας.
    Όλα αυτά θέλουν και λεφτά. Όμως…
    Αυτοκίνητα έχει ο Στρατός και άφθονα μάλιστα. Βάψτε τα. Κάυσιμα, πάλι από τον Στρατό. Υπάλληλοι αξιόλογοι υπάρχουν. Τηλέφωνα, κομπιούτερς και έντυπο υλικό από περικοπές άλλων, εν αποχαυνώσει, κρατικών υπηρεσιών και Φορέων. Έντυπη ύλη από το στρατιωτικό τυπογραφείο.
    Μπόνους επιτυχίας στις Ομάδες κατά περίπτωση, ως κίνητρο δράσης, υπεραπαραίτητο.
    Αυτά και άλλα πολλά!
    Στο χέρι σας είναι η επιτυχία.
    Είπαμε. Δεν σας παίρνει άλλο χρονικά
    Ευχαριστώ
    Καλή επιτυχία

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 21:51 | Δήμητρα Π.

    Κύριοι,
    Ναι ..να υπάρχουν νομοι και ποινές για τους φοροφυγάδες..νόμοι όμως όχι «καρμανιόλες»..
    Ωστόσο ξεχάσετε να δώσετε στα ΜΜΕ( τα φιλαράκια σας) και κάποιες άλλες πληροφορίες, κύριοι της διαφάνειας, οπως π.χ Πόσο τις % φορολογούνται οι μισθωτοί, πόσο οι συνταξιούχοι, πόσο οι έμποροι, πόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πόσο οι βιοτέχνες, πόσο οι βιομήχανοι (και πάντα επί το καθαρού εισοδήματός τους). Αλήθεια πόσο φόρο θα εισπράξετε από τις βιομηχανίες, τράπεζες, τις βιοτεχνίες, τα ξενυχτάδικα, τις εταιρειες τηλεφωνίας,τα είδη πολυτελείας; Να τα πειτε όλα…όπως το με ποιο τρόπο (νομους όχι ποινές)θα εμποδίσετε τις βιομηχανίες, τις μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν αυτοκίνητα, ακίνητα, σκάφη κλπ πολυτελή είδη, στη κατοχή τους που τα χρησιμοποιούν όμως για προσωπικές τους υποχρεώσεις και φιγούρες.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 21:47 | ΚΩΣΤΑΣ

    Κε Υπουργέ
    πιστεύω ότι το πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρετε για να αφοπλίσετε όλους όσους αντιδρούν στα όποια μέτρα προληπτικά η κατασταλτικά του Νομοσχεδίου είναι η θεσμοθέτηση της συνέπειας του Κράτους προς τους πολίτες.
    Όταν καθυστερώ να πληρώσω με χρεώνετε με 0,5% ανά μήνα αν δεν κάνω λάθος και τώρα στον ΦΠΑ με 1% ανά μήνα δηλαδή αν κάνουμε αναγωγή στο έτος, επιτόκιο 6-12%. Και οι τοκογλύφοι σήμερα δεν δανείζουν τα χρήματα με 12%.
    Όταν κρατάτε το φόρο κάθε μήνα από τους υπαλλήλους και κάνετε εκκαθάριση μέχρι και 12 μήνες μετά τη λήξη του έτους που αφορά η δήλωση, τα πιστωτικά υπόλοιπα τα επιστρέφετε εντόκως;ΟΧΙ βέβαια.
    Κράτος ΑΣΥΝΕΠΕΣ δεν μπορει να ζητάει να διοικεί ΣΥΝΕΠΕΙΣ πολίτες. Είναι οι νόμοι της φύσης κε Υπουργέ.
    Τα παραδείγματα όπως γνωρίζετε είναι πάρα πολλά απλά ανέφερα το πιό πρόσφατο και χαρκτηριστικό.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 19:01 | Βουτσίνος Αθανάσιος

    Το να το κάνετε νομοθεσία δεν σήμαινεί ότι θα ησυχάσουμε κιόλας από τους πλούσιους φοροφυγάδες! Για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να σκοτώσεις την πηγή του.

    Στην περίπτωση της φοροδιαφυγής, θα πρότεινα να μπουν φυλακή όλοι οι φοροφυγάδες μεγάλων ποσών άνω των €5.000 μέχρις να δημευτούν όλα ως το τελευταίο ευρώ! Με το να τους αφήνετε στο απυροβόλητο, δεν γίνεται δουλειά!

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 18:56 | παπανικολαου γεωργιος

    εγω γραμματα πολλα δεν ξερω.εχω ενα μαγαζακι και πρεπει να κανω και φετος την φορολογικη δηλωση.εχω μπερδευτει.Λενε οτι πρεπει να την υποβαλουμε μεσω ιντερνετ.Μπορει το υπουργειο να βγαλει μια ανακοινωση για το τι ισχυει φετος.τι πρεπει να κανουμε? μας εχουν μπερδεψει.Μονο συγχιση υπαρχει.Δεν υπαρχει μια ξεκαθαρη αποφαση του υπουργειου.Τι να κανω?

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 18:40 | νικολαου νικος

    αν οι φορολογουμενοι ειναι υποχρωμενοι να υποβαλουν την φορολογικη δηλωση μεσω ιντερνετ , πρεπει να δοθουν οδηγιες στην σελιδα gsis και να καταλαβουν οι φορολογουμενοι τι πρεπει να κανουν εκαιρα

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 18:33 | νικολαου νικος

    ακουσαμε οτι φετος οι δηλωσεις θα γινουν ηλεκτρονικα μονο.Αληθευει αυτο? στην σελιδα gsis.gr δεν αναφερεται τιποτα για αυτο.Αν αληθευει πρεπει να καταχωρηθεί στην σελιδα και να δωθουν οδηγιες το πως θα γινει γιατι σημερα οι φορολογουμενοι ειναι μπερδεμενοι με αυτο το θεμα

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 18:00 | Γιαννης

    Δεν μπορω να καταλαβω γιατι δουλευετε το κοσμο??Παλι πριν ψηφηστει το νομοσχεδιο αποσυρονται αυστηρες διαταξεις δηθεν για επανελενχο.
    Τα ιδια και παλι τα ιδια.Χορτασαμε λογια κυριοι της κυβερνησης.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 17:21 | Κ. Δρακινός

    Α. Πρέπει οι διατάξεις για το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα:

    1. Να περιλάβουν-προτάξουν ρητή διατύπωση-δέσμευση ότι πρώτιστος ποιοτικός άξονας και απώτατος στόχος του σχεδιασμού των δράσεων και μέτρων που σε κάθε του έκδοση και αναθεώρηση περιλαμβάνει αποτελεί:
    Η (ΣΤΑΔΙΑΚΗ)ΜΕΤΑΚΎΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΏΝ ΕΣΌΔΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΌΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΊΟΥ.

    2. Να περιλάβουν ρητή διατύπωση ότι οι στόχοι ανά προτεινόμενη δράση και μέτρο, τόσο ως πρός την θέση όσο και ως πρός την ιεράρχησή τους, θα υποστηρίζονται αιτιολογικά από συγκεκριμένες αναλύσεις-εκτιμήσεις για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Θα εκτιμάται δηλαδή η επίπτωση από την επίτευξή τους στα συνολικά φορολογικά έσοδα της αντίστοιχης χρονικής περιόδου, όπως αυτά κατά προβολή διαμορφώνονται από τις ισχύουσες διατάξεις και προβλέψεις, προκειμένου να αξιολογείται για την αντίστοιχη δράση ή μέτρο
    α. η προτεραιότητα εφαρμογής,
    β. η απαιτούμενη ένταση και έκταση ανάπτυξης, και μέσω αυτής
    γ. η διασφάλιση απαραίτητων μέσων και πόρων για την επιτυχή εφαεμογή

    3. Είναι σκόπιμο το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα μετά την έγκρισή του από την Κ.Ε. να κυρώνεται από τη Βουλή και να υπέχει ισχύ Νόμου.

    Β. Η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή
    1.Μετά την σύγκλισή της σε σώμα,για λόγους ευελιξίας και αποτελεσματικότητας στην άσκηση των καθηκόντων της, αυτοοργανώνεται σε Υποεπιτροπές ή/και Τμήματα κατά τομέα αρμοδιότητας. Τα ανωτέρω Τμήματα συνέρχονται ανά μήνα ήκαι ενωρίτερα κατά περίπτωση, και η Ολομέλεια ανά τρίμηνο προκειμένου να συντάξει και παρουσιάσει την τριμηνιαία Αναφορά της στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    2. Καταθέτει στο τέλος κάθε ετήσιας περιόδου στην εποπετύουσα Κ.Ε. έκθεση Απολογισμού Πεπραγμένων και Εισήγηση για την ετήσια Επισκόπηση και Αναθεώρηση ή Επικαιροποίηση του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

    3. Με την Έγκριση της Κυβ. Επιτροπής μετά από θετική εισήγηση της Ολομέλειας η Εκτελεστική Διυπουργική Επιτροπή μπορεί να διορίζει ή/και να προσλαμβάνει ειδικούς συνεργάτες ή/και συμβούλους, άμισθους εάν πρόκειται για στελέχη του Δημοσίου Τομέα ή και αμοιβόμενους εάν πρόκειται για φυσικά ή νομικά πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα,η αμοιβή των οποίων στην περίπτωση αυτή θα προκύπτει αποκλειστικά ως προκαθορισμένο και προσυμφωνημένο ποσοστό επί των φορολογικών εσόδων που θα διασφαλισθούν μέσω της συνεισφοράς τους. (Success Fee)

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 17:36 | παπαδημητριου ελευθεριος

    γινεται τα φορολογικα εντυπα (τελη κυκλοφοριας κλπ ) να ερχονται στην κατοικια αν εισαι εοιτηδευματιας και οχι στο καταστημα σου οπως γινεται σήμερα?Δυνατοτητα επιλογης διευθυνσης αλληλογραφιας.

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 17:47 | παπαδημητριου ελευθεριος

    Διαβασα για ελαχιστο φορο σε ολες τις επιχειρησεις.Ναι το θεωρω σωστο να πληρωνουν ολοι οι επαγγελματιες φορο και οχι μονο οι μισθωτοι.Πραγματι αν καταβαλλουν φορο ολοι οι επιτηδευματιες θα ειναι πιο δικαιο.Δεν μπορει οι εξυπνοι να φορτωνουν με εξοδα τις επιχειρησεις για να μην πληρωνουν ουτε ενα ευρω φορο.Αν εχουν ζημιες να πληρωνουν και αυτοι φορο τουλαχιστον ενα μινιμουμ.Στους μισθωτους μπηκε τι τεκμηριο διαβιωσης, εχουν δεν εχουν εισοδημα θα πληρωσουν φορο γιατι εχουν σπιτι , αυτοκινητο κλπ

  • 26 Ιανουαρίου 2011, 17:05 | μεντινης αποστολος

    μπηκε τεκμηριο διαβιωσης για κατοικια και αυτοκινητο.Ετσι πρεπει να μπει και στους ελευθερους επαγγελαμτιες γιατι ακουσαμε οτι 800.000 ελευθ επα/τιες δεν πληρωνουν καθολου φορο.Να μπει ενα μινιμουμ ποσο πχ 2.000 ευρω ειτε εχει κερδη ειτε οχι.Ειδικα οι καφετεριες που δεν κοβουν καθολου αποδειξεις.