Άρθρο 14 – Τροποποίηση του άρθρου 60 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001 Α΄ 266)

Η παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 2961/2011, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με την παρ.18 άρθρου 22 του ν. 4141/2013 (Α 81), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. α) Τα κέρδη που ορίζονται στις περιπτώσεις β`και δ` της παρ. 1 του άρθρου 58, στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με στήλες, υποβάλλονται σε φόρο ανά στήλη παιχνιδιού, μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού εκατό (100) ευρώ, με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για κέρδη μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ και με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) για κέρδη από πεντακόσια ευρώ και ένα λεπτό (500,01) και πάνω.
β) Στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παικτικές συνεδρίες, τα κέρδη που πληρώνονται ή πιστώνονται στον παίκτη κατά τη λήξη της παικτικής συνεδρίας υποβάλλονται σε φόρο ανά παικτική συνεδρία, μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού εκατό (100) ευρώ, με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για κέρδη μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ και με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) για κέρδη από πεντακόσια ευρώ και ένα λεπτό (500,01) και πάνω. Ως παίγνια που διεξάγονται με παικτικές συνεδρίες νοούνται τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα. Ως παικτική συνεδρία νοείται το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ο παίκτης εισάγει την ατομική κάρτα παίκτη σε παιγνιομηχάνημα μέχρι που εξάγει την ατομική κάρτα παίκτη από το παιγνιομηχάνημα. Σε κάθε περίπτωση, έκαστη παικτική συνεδρία λήγει με την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που ο παίκτης εισάγει την ατομική κάρτα παίκτη σε παιγνιομηχάνημα
γ) Τα κέρδη που ορίζονται στην περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 58, τα κέρδη από την συμμετοχή στο «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» της ΟΠΑΠ ΑΕ, όταν προσφέρεται διαδικτυακά, και από τη συμμετοχή σε άλλα νέα παιχνίδια που θα αδειοδοτηθούν στο μέλλον αποκλειστικά για το διαδίκτυο, όπως προκύπτουν όταν το ετήσιο αποτέλεσμα ηλεκτρονικού λογαριασμού παίκτη είναι θετικός αριθμός, υποβάλλονται σε φόρο με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Ο φόρος αυτός παρακρατείται από τον κάτοχο της άδειας κατά την ανάληψη από τον Ηλεκτρονικό Λογαριασμό Παίκτη, αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο και εκκαθαρίζεται κατά το χρόνο Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. »

 • 12 Σεπτεμβρίου 2018, 11:05 | ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ

  το σημαντικοτερο ειναι να ζυγιστει και να εφαρμοστει ισα για όλους καθώς και για τους παικτες. Εχουμε το κράτος, τις εταιρείες παιγνιων και τους παικτες πρεπει να βλεπουμε ολες τις πλευρες.
  1 Το κρατος θέλει εσοδα, αλλά πρεπει να έχει τα έσοδα απο όλους και όχι μόνο απο μια μεριδα που να την αρμεγει. Αρα οι κανονες που θα απαγορευει τυχον μαλτεζικες ή ππαναμαικες εταιρείες να ενεργοποιουνται στην Ελλαδα είναι σωστος, εάν όμως πληρώνουν τον ίδιο φόρο όπως ο ΟΠΑΠ, τα ελληνικα λαχεία, Το στιγμιαίο Λαχείο και τα καζινα τότε είναι δικαιη η συμμετοχή τους.
  2. Οι εταιρείες παιγνίων για να έχουν προσβαση στον Ελλαδικο χωρόν να έχουν τις ίδιες ασφαλιστικές και φορλογικές υποχρεώσεις, έαν είναι εξωχωριες δεν πειράζει φτανει να αποδίδεται ο φορός στο ελληνικό δημοσιο όπως αποδίδεται απο τις υπόλοιπες και να εποπτέυεται με τους ίδιους κανόνες, περιορισμούς, προστιμα.
  3. Οι παίκτες ελπίζουν με το παιχνίδι να κερδίσουν κατι που δεν έχουν, χρηματα !!! Δεν γίνεται να εξοντώνονται μονίμος απο την φορολογια. Δηλαδή Για να μπεί φόρος στον παίκτη θα πρέπει να είναι κερδισμενος συνολικα, και όχι μονο στην τελευταια συνεδρία (παιξιμο) που κέρδίσε. Δηλαδή: θα παίζω εγω καθε μερα και θα χάνω 100 €, και επειδή στο 3μηνο κερδίσα μια φορα 1500 € θα πληρωσω και φόρο ? Μα έχω χάσει 9000 και έχω κερδίσει 1.500, και το κράτος είσεπρατε φόρο επι των χαμένων μου τόσο καιρό. Δεν είναι λογικό και πρέπων να ξαναπαρει φόρο απο τον παικτη.

 • 11 Σεπτεμβρίου 2018, 15:08 | Θανάσης Δημοράγκας

  Θαρρώ η αναφορά στην περίπτωση γ) είναι στον νόμο 2961/2001, και όχι 2961/2011 όπως αναγράφεται αρχικά, και ρυθμίζει τη φορολόγιση κερδών από λαχεία και συναφή παίγνια, όχι από στοίχημα.

  Αν αναφέρεται σε στοίχημα αυτό ισχύει μόνο για τον ΟΠΑΠ και μόνο διαδικτυακά

 • 10 Σεπτεμβρίου 2018, 14:54 | Ευάγγελος Λιβάρδας

  Το άρθρο με την φορολόγηση βρίθει ερωτηματικών και δημιουργεί περισσότερες απορίες από όσες απαντά.

  Το οικονομικό έτος θα ακολουθεί το αντίστοιχο της φορολογίας εισοδήματος;
  Η φορολόγηση με 10% θα γίνεται 1 φορά; Κι αν ναι, που θα δηλώνεται το εισόδημα μετά φόρων στο ε1 του φυσικού προσώπου;
  Αν η φορολόγηση δεν γίνεται μόνο 1 φορά, τότε δεν το συζητάμε περί αδικίας για διπλή και τριπλή φορολόγηση.

  Γενικότερα πρέπει να αναλυθεί ο ακριβής τρόπος φορολόγησης χωρίς τις γενικότητες που υπάρχουν στην υφιστάμενη τροποποίηση.

 • 10 Σεπτεμβρίου 2018, 13:56 | episkepths

  Συμφωνώ απόλυτα με τον Κώστα Λαμπιθιανάκη.Ειδικά στο σημείο που αναφέρει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι πάροχοι στην καταβολή αυτού του 10%.Οι αλλαγές που πιθανόν θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν στον τομέα των αναλήψεων(ωστέ ο λογαριασμός του παίκτη να διατηρεί πάντοτε μέσα ενα ποσό που θα καλύπτει τον πιθανό ετήσιο φόρο) θα δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των συναλλαγών.Κατα την άποψη μου,μιλάμε για πολύ κακό για το τίποτα που μπορεί να έχει και αντίθετο αποτέλεσμα απο το προσδοκώμενο σε σχέση με τα έσοδα.Ελάχιστοι παικτες βγαίνουν κερδισμένοι σε βάθος χρόνου,και ουσιαστικά πληρώνουν φόρο είτε άμεσα έιτε έμμεσα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία.

 • 10 Σεπτεμβρίου 2018, 13:10 | Νίκος Παπαδάκης

  Κ. Λαμπιθανάκη πρακτικά δεν γίνεται αυτό που λένε.
  Ο μόνος τρόπος είναι να σου κρατάνε 10% από κάθε νίκη και ΑΝ σε έχουν ολόκληρο χρόνο και ΑΝ είσαι χαμένος να σου επιστρέφουν κάτι.
  Αλλοιώς τι θα κάνουν ;
  Αν τα υπολόγιζε η εφορία βάσει τραπεζικών συναλλαγών και πεϊσεφικών συναλλαγών, θα κινδύνευε να τους πας στα δικαστήρια μετά -αφού είναι παράνομη η διάταξη. Βάζουν λοιπόν την πάροχο να τα κρατάει, την οποία άντε κυνήγα την στη Μάλτα.
  Η νοοτροπία τους είναι μαρξιστική και ακροδεξιά ταυτόχρονα:
  Η μαρξιστική λιτότητα εναντίον του φτωχού λαού και η χούντα για να χαϊδεύει τα αυτιά των πολυεθνικών.
  Μέχρι το 2009 ήταν η ελευθερία μας. Τότε μάλιστα ο ΟΠΑΠ είχε υποσχεθεί βελτιώσεις και είδαμε κάτι μικρές βελτιώσεις κι απ’ αυτόν. Από εκεί και μετά άρχισαν οι φοροκλοπές και οι σούπερ-γκανιότες.

 • 10 Σεπτεμβρίου 2018, 11:26 | ΣΤΑΥΡΟΣ

  Δε γίνεται να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο επίγειο και στο ιντερνετικό στοίχημα, αυτό με το 10% φορολογία πρέπει να αποσυρθεί
  Επίσης δε μπορεί να εφαρμοστεί στο έτος όπως αναφέρει και άλλος σε σχόλιο, δηλαδή δε θα του κρατάνε 10% για τις αναλήψεις που κάνει μέχρι να κλείσει το ημερολογιακό έτος και μετά ξαφνικά θα του κρατήσουν το 10% των κερδών του στην ανάληψη που θα κάνει αφού έχει συμπληρωθεί το ημερολογιακό έτος?
  Επίσης ο συγγραφέας των άρθρων αγνοεί το εξής: ένας παίχτης που είναι κερδισμένος σταθερά δέχεται φραγή του λογαριασμού πολύ συντομότερα από έναν χρόνο, η εταιρεία του λέει πάρε τα χρήματα σου και φύγε, δε σε θέλουμε
  Οπότε αυτός δε θα φτάσει καν να παίζει ένα έτος για να του πάρουν το 10% των κερδών του, τα έσοδα από αυτό θα είναι μηδενικά
  Κλείνοντας αυτό που θεωρώ ότι θα γίνει είναι ότι θα μείνουν 4-5 πάροχοι πλέον, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά θα πρέπει να ελεγχθούν για τις φραγές των κερδισμένων παιχτών που έχουν ξεφύγει πλέον, εκεί στην ΕΕΕΠ ας ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό γιατί φαίνεται ότι δεν έχουν ιδέα τι γίνεται
  Επίσης δε βλέπω τίποτα για το ανταλλακτήριο (betfair), συνεχίζει να είναι μπλοκαρισμένο φαντάζομαι, γιατί συμβαίνει αυτό?

 • 10 Σεπτεμβρίου 2018, 02:37 | THANASI 7

  ο 14 (γ) είναι φοροληστεία.Όπως είναι διατυπωμένο, μόνο για το ίντερνετ, είναι και παράνομο και ασφαλώς θα καταπέσει στα δικαστήρια.

  Για ποιό λόγο γίνεται αυτό το πράγμα ;
  Ήδη υπάρχουν οι άλλοι φόροι και ταυτόχρονα όλοι σχεδόν οι πάροχοι με πρώτο και κύριο τον ΟΠΑΠ έχουν αυξήσει τις γκανιότες τους σε δυσθεώρατα ύψη (και το παρόν νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα απολύτως να το περιορίσει αυτό).

  Όλα καλύπτονται από ένα πέπλο ψεύδους:

  – Τα λεφτά που κερδίζει κάποιος από ένα τυχερό παιχνίδι είναι αμαρτωλά λεφτά, γιατί δεν συμφωνούν με τον … μαρξισμό-λενινισμό.
  – Οι εταιρείες «καλά κάνουν και κλέβουν τον κόσμο».
  – Για να μην παθαίνεται «εξάρτηση» σας βοηθάμε να καταστραφείτε οικονομικά ακόμα πιό γρήγορα.

  Συγχαρητήρια !
  Βάλατε και τα φρουτάκια που απευθύνονται εξ ορισμού στο ασθενέστερο πνευματικά τμήμα του πληθυσμού για να τους κλείσετε τα σπίτια.

  Δεν μπορείτε να με φορολογείτε εμένα με 10% επειδή έπαιξα το ίδιο στοιχηματικό γεγονός (π.χ το Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ –Τόττεναμ) μέσω internet και όχι επίγεια.
  Θα παίξω φυσικά παράνομο αν βρω την ευκαιρία.
  Αλλά εμποδίζετε και τις εταιρείες, τόσο τις γνωστές ιντερνετικές όσο και τον ΟΠΑΠ να κάνουν τη δουλειά τους και να κάνουν το προϊόν που προσφέρουν πιό ελκυστικό.
  Πρακτικά συρρικνώνετε και τους τζίρους των εταιρειών, από τις οποίες περιμένετε κέρδη (άδειες-φόροι κλπ) !

  Εκτός από τα παραπάνω να τι άλλα έχετε κάνει:

  α) Παράνομη φορολογία ΟΠΑΠ
  ———————————-
  Διαβάστε εδώ το ιστορικό αυτής της υποθέσεως.

  https://www.tapatalk.com/groups/cosmicway/-t1299.html

  H φαιδρή ΕΕΕΠ ούτε καν απαντάει.
  Εγώ ο ίδιος που γράφω εδώ είμαι και ο συγγραφέας του ιστορικού αυτής της υποθέσεως στο link και μπορώ να το αποδείξω.

  β) Λογοκρισία
  —————
  Η ΕΕΕΠ είναι εντεταλμένη να διατηρεί μία μπλακλίστ με σελίδες στοιχηματικών εταιρειών που αφ’ ενός δεν έχουν άδεια και αφ’ ετέρου δεν έχουν λάβει τα μέτρα τους ώστε να μην μπορεί να γίνει στοιχηματισμός από Ελληνική ip.
  Οι σελίδες του μπλακλίστ δεν ανοίγουν, βγαίνει ένα απαγορευτικό.
  Αλλά τώρα βάζουν και ξένες ενημερωτικές-αθλητικές σελίδες στο μπλακλίστ !
  Θέλουμε να ενημερωθούμε για διάφορα αθλητικά γεγονότα που προσφέρονται για στοιχηματισμό. Ο σκοπός μας μπορεί να είναι να τα παίξουμε στον ΟΠΑΠ (μολύβι-δελτίο-πρακτορείο !). Αλλά η σελίδα είναι μπλοκαρισμένη !

  Πρόκειται για καταστάσεις καθεστώτων Πολ Ποτ – Βορείου Κορέας – Χίτλερ που δεν δικαιολογούνται από κανένα στοιχηματικό νόμο.

  Τέλος για το πολύ σημαντικό θέμα της «πάταξης της διαφθοράς στο χώρο των σπορ» το νομοσχέδιο σας δεν κάνει απολύτως τίποτα.
  Ένα παλιότερο νομοσχέδιο του 2014 που δεν έφτασε όμως στη βουλή, προέβλεπε τουλάχιστον τον αποκλεισμό από τον στοιχηματισμό σε πρόσωπα που βρίσκονται κάτω από εντολές ομοσπονδιών.
  Πάει αυτό, δεν υπάρχει πιά !

 • 9 Σεπτεμβρίου 2018, 21:48 | Νίκος Παπαδάκης

  Το 14 (γ) είναι φοροληστεία.
  Όπως είναι διατυπωμένο, μόνο για το ίντερνετ, είναι και παράνομο και ασφαλώς θα καταπέσει στα δικαστήρια.

  Για ποιό λόγο γίνεται αυτό το πράγμα ;
  Ήδη υπάρχουν οι άλλοι φόροι και ταυτόχρονα όλοι σχεδόν οι πάροχοι με πρώτο και κύριο τον ΟΠΑΠ έχουν αυξήσει τις γκανιότες τους σε δυσθεώρατα ύψη (και το παρόν νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα απολύτως να το περιορίσει αυτό).

  Όλα καλύπτονται από ένα πέπλο ψεύδους:

  – Τα λεφτά που κερδίζει κάποιος από ένα τυχερό παιχνίδι είναι … αμαρτωλά λεφτά, γιατί δεν συμφωνούν με τον … μαρξισμό-λενινισμό.
  – Οι εταιρείες «καλά κάνουν και κλέβουν τον κόσμο».
  – Για να μην παθαίνεται «εξάρτηση» σας βοηθάμε να καταστραφείτε οικονομικά ακόμα πιό γρήγορα.

  Συγχαρητήρια !
  Βάλατε και τα φρουτάκια που απευθύνονται εξ ορισμού στο ασθενέστερο πνευματικά τμήμα του πληθυσμού για να τους κλείσετε τα σπίτια.

  Δεν μπορείτε να με φορολογείτε εμένα με 10% επειδή έπαιξα το ίδιο στοιχηματικό γεγονός (π.χ το Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ –Τόττεναμ) μέσω internet και όχι επίγεια.
  Θα παίξω φυσικά παράνομο αν βρω την ευκαιρία.
  Αλλά εμποδίζετε και τις εταιρείες, τόσο τις γνωστές ιντερνετικές όσο και τον ΟΠΑΠ να κάνουν τη δουλειά τους και να κάνουν το προϊόν που προσφέρουν πιό ελκυστικό.
  Πρακτικά συρρικνώνετε και τους τζίρους των εταιρειών, από τις οποίες περιμένετε κέρδη (άδειες-φόροι κλπ) !

  Εκτός από τα παραπάνω να τι άλλα έχετε κάνει:

  α) Παράνομη φορολογία ΟΠΑΠ
  ————————–
  Διαβάστε εδώ το ιστορικό αυτής της υποθέσεως.
  https://www.tapatalk.com/groups/cosmicway/-t1299.html
  H φαιδρή ΕΕΕΠ ούτε καν απαντάει.
  Εγώ ο ίδιος που γράφω εδώ είμαι και ο συγγραφέας του ιστορικού αυτής της υποθέσεως στο link και μπορώ να το αποδείξω.

  β) Λογοκρισία
  ————-
  Η ΕΕΕΠ είναι εντεταλμένη να διατηρεί μία μπλακλίστ με σελίδες στοιχηματικών εταιρειών που αφ’ ενός δεν έχουν άδεια και αφ’ ετέρου δεν έχουν λάβει τα μέτρα τους ώστε να μην μπορεί να γίνει στοιχηματισμός από Ελληνική ip.
  Οι σελίδες του μπλακλίστ δεν ανοίγουν – βγαίνει ένα απαγορευτικό.
  Αλλά τώρα βάζουν και ξένες ενημερωτικές-αθλητικές σελίδες στο μπλακλίστ !
  Θέλουμε να ενημερωθούμε για διάφορα αθλητικά γεγονότα που προσφέρονται για στοιχηματισμό. Ο σκοπός μας μπορεί να είναι να τα παίξουμε στον ΟΠΑΠ (μολύβι-δελτίο-πρακτορείο !). Αλλά η σελίδα είναι μπλοκαριμένη !

  Πρόκειται για καταστάσεις καθεστώτων Πολ Ποτ – Βορείου Κορέας – Χίτλερ που δεν δικαιολογούνται από κανένα στοιχηματικό νόμο.

  Τέλος για το πολύ σημαντικό θέμα της «πάταξης της διααφθοράς στο χώρο των σπορ» το νομοσχέδιο σας δεν κάνει απολύτως τίποτα.
  Ένα παλιότερο νομοσχέδιο του 2014 που δεν έφτασε όμως στη βουλή, προέβλεπε τουλάχιστον τον αποκλεισμό από τον στοιχηματισμό σε πρόσωπα που βρίσκονται κάτω από εντολές ομοσπονδιών.
  Πάει αυτό, δεν υπάρχει πιά !

 • 8 Σεπτεμβρίου 2018, 13:31 | ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΙΘΙΑΝΑΚΗΣ

  Σχετικά με τη φορολόγηση των κερδών των παικτών, το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
  Ειδικότερα για την περίπτωση (γ) θέλω να σχολιάσω τα εξής:
  Η φορολόγηση ανά ηλεκτρονικό λογαριασμό παίκτη ανά αδειούχο είναι λάθος γιατί ο ίδιος παίκτης μπορεί να είναι κερδισμένος σε κάποιον αδειούχο και να φορολογηθεί ενώ είναι χαμένος με μεγαλύτερο ποσό σε άλλον/άλλους και τελικά να φορολογηθεί για ζημία!
  Επίσης πως θα κάνει την παρακράτηση ο αδειούχος; Εφόσον μιλάτε για ετήσιο διάστημα (πλήρες έτος;) δεν μπορεί ο αδειούχος να ξέρει πότε θα είναι η τελευταία ανάληψη του παίκτη ανά έτος για να υπολογίσει και να παρακρατήσει το φόρο. Επίσης μπορεί να μην αρκεί το διαθέσιμο ποσό.
  Το σωστό θα ήταν είτε να υποβάλλουν όλοι οι αδειούχοι κατάσταση με τα αποτελέσματα των παικτών, να τα αθροίζει η ΑΑΔΕ και να φορολογεί το θετικό αποτέλεσμα με αυτόματη βεβαίωση, είτε να εμπιστευτεί το Δημόσιο τους παίκτες και να τους επιτρέψει να δηλώσουν αυτοί το θετικό τους αποτέλεσμα όπως κάνουν οι φορολογούμενοι πλην μισθωτών-συνταξιούχων.
  Δεν πιστεύω να θεωρείτε πως υπάρχουν πολλοί κερδισμένοι παίκτες αυτής της κατηγορίας, άλλωστε με ποσοστό φόρου 10% και όλες τις συναλλαγές απολύτως καταγεγραμμένες δεν υπάρχει κανένα κίνητρο φοροδιαφυγής.
  Είναι καιρός να πάψει να τιμωρείται μια μικρή κατηγορία ανθρώπων που είναι είτε ικανοί (πόκερ, στοίχημα) είτε τυχεροί (παιχνίδια καζίνο), αλλά και οι προβληματικοί χαμένοι παίκτες με επιπλέον και άδικη φορολόγηση.
  Στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

 1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
 2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
 3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
 4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
 5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
 6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
 7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
 8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
 9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».