Κεφάλαιο 28 – Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Άρθρο 187
Περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η διόρθωση απόφασης

1. Εάν κατά τη σύνταξη και την έκδοση απόφασης παρεισέφρησαν λάθη γραφικά ή λογιστικά ή προφανείς ανακρίβειες ή το διατακτικό της απόφασης διατυπώθηκε ελλιπώς ή ανακριβώς, το δικαστήριο που την εξέδωσε προβαίνει στη διόρθωση αυτής.
2. Αν τα λάθη είναι γραμματικά ή προδήλως συντακτικά και η διόρθωσή τους δεν μεταβάλλει το νόημα της φράσης όπου εμπεριέχονται, η διόρθωση επέρχεται με πράξη του προέδρου του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, την οποία προσυπογράφει και ο εισηγητής της υπόθεσης εφόσον διατηρεί την ιδιότητα του δικαστή.
3. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το δικαστήριο δύναται να διορθώσει απόφασή του, είτε αυτεπαγγέλτως με αίτηση του προέδρου του, είτε με αίτηση ενός από τους διαδίκους.

Άρθρο 188
Άσκηση της αίτησης διόρθωσης

Η αίτηση διόρθωσης, όταν ασκείται από τον πρόεδρο του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, καταχωρίζεται ως πράξη του προέδρου στο οικείο πρωτόκολλο του δικαστηρίου και αντίγραφο αυτής κοινοποιείται στους διαδίκους. Όταν η αίτηση διόρθωσης ασκείται από διάδικο, κατατίθεται στην αρμόδια γραμματεία του δικαστηρίου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 55.

Άρθρο 189
Περιεχόμενο της αίτησης διόρθωσης

1. Η αίτηση διόρθωσης πρέπει να περιέχει, εκτός από τα στοιχεία κάθε δικογράφου, μνεία της προσβαλλόμενης απόφασης και σαφή αναφορά στα λάθη των οποίων ζητείται η διόρθωση.
2. Πρόσθετοι λόγοι επιτρέπεται να υποβληθούν με ξεχωριστό δικόγραφο, που κατατίθεται στη γραμματεία του δικαστηρίου δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη συζήτηση, με σύνταξη πάνω σ’ αυτό πράξης κατάθεσης.
3. Αντίγραφο του δικογράφου των πρόσθετων λόγων επιδίδεται με ποινή απαραδέκτου, δέκα (10) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από τη συζήτηση, με επιμέλεια του αιτούντος, στους άλλους διαδίκους.

Άρθρο 190
Προδικασία

1. Οι διατάξεις της Κωδικοποίησης που αφορούν στην προδικασία για το αντίστοιχο ένδικο βοήθημα ή μέσο, το οποίο προκάλεσε την έκδοση της απόφασης, εφαρμόζονται αναλόγως.
2. Αν ο πρόεδρος του δικαστηρίου κρίνει ότι το λάθος που παρεισέφρησε στην απόφαση εμποδίζει την εκτέλεσή της, ορίζει για την εκδίκαση της αίτησης διόρθωσης τη συντομότερη διαθέσιμη δικάσιμο.

Άρθρο 191
Συζήτηση

1. Η αίτηση συζητείται στο ακροατήριο και οι διάδικοι καλούνται με επιμέλεια της γραμματείας του δικαστηρίου.
2. Στη σύνθεση του δικαστηρίου που αποφαίνεται για την αίτηση διόρθωσης μετέχει, αν είναι εφικτό, ο δικαστής που διετέλεσε εισηγητής στην έκδοση της απόφασης της οποίας ζητείται η διόρθωση.
3. Αν αίτηση διόρθωσης έχει ασκήσει ο πρόεδρος του δικαστηρίου και ο διάδικος για τη διόρθωση του ίδιου λάθους, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την εκδίκαση μίας από τις δύο. Αν δεν αφορούν αποκλειστικά στο ίδιο λάθος, οι αιτήσεις συνεκδικάζονται υποχρεωτικά.

Άρθρο 192
Απόφαση

1. Ο αριθμός της απόφασης με την οποία έγινε η διόρθωση σημειώνεται στο πρωτότυπο της απόφασης που διορθώνεται.
2. Στα αντίγραφα ή αποσπάσματα της απόφασης που διορθώνεται πρέπει να γίνεται μνεία της πράξης του προέδρου ή της δικαστικής απόφασης για τη διόρθωση με σημείωση του αριθμού και της ημερομηνίας έκδοσής τους.

Άρθρο 193
Ένδικα μέσα

Κατά των εκδιδόμενων αποφάσεων δύναται να ασκηθούν τα ένδικα μέσα, τα οποία μπορούσαν να ασκηθούν κατά της απόφασης της οποίας έγινε η διόρθωση. Αν ασκηθούν, η άσκηση περιορίζεται μόνο στα κεφάλαια της απόφασης που διορθώθηκαν.

Άρθρο 194
Διόρθωση πρακτικού

1. Αν, μετά τη δημοσίευση της απόφασης, διαπιστωθεί ότι κατά τη σύνταξη των πρακτικών της συζήτησης στο ακροατήριο ή αποσπάσματος αυτών παρεισέφρησαν λάθη γραφικά ή συντακτικά ή προφανείς ανακρίβειες ή αυτά διατυπώθηκαν ελλιπώς ή ανακριβώς, επιτρέπεται η αυτεπάγγελτη διόρθωσή τους.
2. Η διόρθωση επέρχεται με πράξη του προέδρου του δικαστηρίου ενώπιον του οποίου έγινε η συζήτηση, την οποία προσυπογράφει και ο γραμματέας της έδρας. Η πράξη του προέδρου κοινοποιείται στους διαδίκους, για την τυχόν άσκηση από αυτούς των ένδικων μέσων κατά της απόφασης που στηρίχθηκε στα πρακτικά ή το απόσπασμα που διορθώθηκαν.