Άρθρο 01: Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής (Άρθρο 1 της Οδηγίας)

Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2009/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18.6.2009 «σχετικά με την επιβολή ελαχίστων προτύπων όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών», η οποία απαγορεύει την απασχόληση παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

  • 4 Νοεμβρίου 2011, 21:28 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

    Στην σελίδα 3 της αιτιολογικής έκθεσης αναφέρεται πως το άρθρο 86 Ν. 3386/2005 τροποποιήθηκε με το άρθρο 44§4 Ν. 3801/2009. Για λόγους νομικής ακριβολογίας, το εν λόγω άρθρο τροποποιήθηκε τελευταία φορά με το άρθρο 14 Ν.3846/10, το οποίο προβλέπει τις διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παράνομης απασχόλησης. Ως εκ τούτου, στην αιτιολογική έκθεση θα πρέπει να διορθωθεί η συγκεκριμένη παραπομπή κατά τα ανωτέρω διαλαμβανόμενα.

  • 4 Νοεμβρίου 2011, 10:48 | ΒΙΡΓΙΝΙΑ

    Eίμαστε υποχρεωμένοι πλέον σαν λαός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάφατσα! Η Ελλάδα έφθασε σ’ αυτό το σημείο της κρίσης, οικονομικής κρίσης και κρίσης ηθικών αξιών, γιατί ο λαός στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας, δεν κατάλαβε, δεν ένοιωσε, ότι στον παγκόσμιο ιστό των χωρών, είναι ένα έθνος και ένας λαός χωρίς αδέλφια! Φαίνεται ότι πάψαμε σαν λαός να έχουμε ιστορικές μνήμες!΄Ετσι θα δούμε ότι πάθαμε, το πάθαμε γιατί ποτέ δεν πιστέψαμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας!
    Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκε!Οι ΄Ελληνες της Κωνσταντινούπολης εκδιώχθηκαν, αφού πρώτα άφησε η τότε Κυβέρνηση της Τουρκίας τον όχλο να τους ποδοπατήσει. Η μισή Κύπρος ανήκει στην Τουρκία, αφού φρόντισε να φέρει τούρκικο πληθυσμό στη Βόρεια Κύπρο! Από την άλλη έχουμε την αθρόα εισαγωγή λαθρομεταναστών από τον ΄Εβρο! Φυσικά φροντίζει η Τουρκία γι’ αυτό! Μήπως θα έπρεπε αυτό να μας βάλει σε έννοιες;
    Τώρα δεν με πειράζει, που κάποιοι εργοδότες θ’ αναγκαστούν να δηλώσουν τους νόμιμους ή μη νόμιμους μετανάστες! Είναι καιρός να σκεφτούν και αυτοί ελληνικά και να προσλαμβάνουν ελληνάκια, που παραμένουν άνεργα και επιτέλους τα ελληνάκια να μάθουν, ότι αυτός που δεν εργάζεται δεν τρώει! Δεν μπορούμε μια ζωή να ζητούμε να ζούμε τρυφυλά ! Τί πάθαμε εμείς που σπουδάζαμε και συγχρόνως εργαζόμασταν! Τίποτε δεν πάθαμε απλά μάθαμε τη ζωή και μάθαμε ότι τίποτε δεν μας χαρίζεται! Δεν με ενδιαφέρει η κυρία που χρησιμοποιεί αλλοδαπή λαθρομετανάστρια για την καθαριότητα του σπιτιού της! Ας πάρει ελληνίδα! Αλλά έτσι, που φθάσαμε στη σήψη και στην παρακμή θέλουμε σκλάβους για να βολευόμαστε προσωρινά κλείνοντας επιδεικτικά τα μάτια, ότι όλα αυτά που δημιουργήσαμε οι ίδιοι σαν λαός, δηλαδή τον λανθασμένο τρόπο ζωής θα γυρίσουν καταπάνω μας σαν μπούμεραγκ! ΄Η μήπως πιστεύουμε, ότι η πατρίδα θα σωθεί από τους λαθρομετανάστες, που τους μαζέψαμε εδώ ελέω του αντιρατσισμού που μας διακατείχε, στην πρώτη ευκαιρία θα μας αφανίσουν σαν λαό γιατί οι λαοί αυτοί έχουν διαφορετική νοοτροπία και διαφορετική κουλτούρα από εμάς! Γι’ αυτούς είμαστε οι ΑΠΙΣΤΟΙ!
    Καταφέραμε, κλείνοντας τα μάτια στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή λαθρομεταναστών, στην αύξηση της εγκληματικότητας, στην πορνεία (3η Σεπτεμβρίου, πλατεία Θεάτρου κ.αλλού), μπαράκια με αλλοδαπές γυναίκες) , την αύξηση ασθενειών που δεν υπήρχαν στον ελληνικό πληθυσμό, αθρόα εισαγωγή ναρκωτικών, βιασμούς, φόβο και τρόμο, δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα στο δρόμο, δείχνουν έτσι οι λαθρομετανάστες, ότι δεν έχουν καμία διάθεση να σεβασθούν τη χώρα που τους φιλοξενεί, αλλά αντιθέτως επιβάλουν το δικό τους νόμο!
    ΄Εχουμε δε μπερδέψει κάποια πράγματα! Δεν έχουν καμία σχέση οι λαθρομετανάστες διαφόρων χωρών με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που δέχθηκαν στο πετσί τους τον ρατσισμό των παλαιών κατοίκων της Ελλάδας! Εκείνοι ήρθαν κατατρεγμένοι, σφαγμένοι από τους Τούρκους, αφήνοντας πίσω την περιουσία τους και τα όνειρά τους και ήρθαν στην Ελλάδα ζώντας μέσα σε άθλιες συνθήκες για πολλά, πολλά χρόνια μέχρι να ορθοποδήσουν. Οι ΄Ελληνες όμως της Μικράς Ασίας απέδειξαν, ότι ήταν το νέο αίμα που μπόλιασε το αίμα των παλαιών ελλήνων και έδωσε ανάστημα στην Ελλάδα σαν Κράτος, σαν Χώρα. Κι’ αυτό γιατί αυτοί δεν αλλαξοπίστησαν, δεν ξέχασαν ποτέ την καταγωγή τους, και παρόλο που δέχθηκαν τον ρατσισμό της Χώρας που αγάπησαν όσο τίποτε άλλο, μεγαλούργησαν.
    Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, έρχονται στην Ελλάδα γιατί κάποιοι θέλουν να αλλοιώσουν τον ελληνικό λαό, που τον έχουν άχτι,και γιατί δεν τους αρέσει γενικά ο Ελληνισμός. Μην ακούμε που λένε σε διάφορα συνέδρια ότι η Ελλάδα έδωσε τα φώτα πολιτισμού στους άλλους λαούς, αυτό τους πονάει γιατί γνωρίζουν ότι για τους ΄Ελληνες ήταν οι Βάρβαροι και γι’ αυτό δεν μας συγχωρούν! Δεν μας συγχωρούν ότι μπορούμε να περπατούμε κάτω από τη σκιά μιας Ακρόπολης! Θα ήθελαν πάρα-πολύ να είναι στη δική μας θέση,θα ήθελαν να είναι οι απόγονοι ενός ιστορικού δημιουργικού λαού που μίλησε για την ελευθερία του ατόμου και για τη δημοκρατία και επειδή δεν είναι απόγονοι των Ελλήνων θέλουν να μας αλλοιώσουν σαν έθνος και χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο!
    Οφείλαμε τέτοιου είδους νομοσχέδιο να το συντάξουμε πολύ πιο νωρίς για το όφελος της πατρίδας! Εξάλλου δεν μας έμεινε και μεγάλο κομάτι γής που έχουμε σαν χώρα! Αφού χάσαμε ότι χάσαμε και αφού μας έμεινε αυτό το λιγοστό κομάτι γης, ας το υπερασπισθούμε γιατί έτσι που πάμε ούτε και αυτό δεν θα μας ανήκει σε λίγα χρόνια, σε λίγο καιρό! θα λεγόμαστε Ελλάδα στο μέλλον κατ’ ευφημισμό!

  • 4 Νοεμβρίου 2011, 01:37 | Αθηνά Παπαδοπούλου

    Κάποτε οι Έλληνες δούλευαν στα χωράφια. Στις οικοδομές. Στις βιοτεχνίες. Μάτωναν τα χέρια τους, κι όμως οι άνθρωποι αυτοί του μόχθου πάλευαν σκληρά για την κάθε μέρα γεμάτοι ευγνωμοσύνη για το κομμάτι ψωμί που ο κόπος τους τούς έδινε.
    Μετά οι σχεδιαστές της καταστροφής μας μάς κουβάλησαν τα φθηνά εργατικά χέρια. Ήταν η πρώτη παράγραφος του σχεδίου για να πλήξουν την οικονομία μας. Έπεισαν τον Έλληνα, πως δεν κάνει για τέτοιες δουλειές, κι εκείνος επαναπαύτηκε, ξιπάστηκε (αφού τον φλόμωσαν στην προπαγάνδα) κι αποφάσισε να το παίξει αριστοκράτης.
    Τώρα, που ο Έλληνας έχει ανάγκη κι αποφάσισε να ξαναπιάσει το μυστρί και την τσάπα, δεν τον προτιμούν, γιατί λένε «δεν το κάνει τόσο καλά όσο ο ξένος». Και δε λογαριάζουν, πως έτσι βλάπτουν την οικονομία τους, τη χώρα τους, το μέλλον των ίδιων των παιδιών τους!
    Να διωχθούν ποινικά άμεσα όλοι όσοι απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς, προάγοντας την παράνομη εργασία – άρα και το μαύρο χρήμα -, υποβοηθώντας το σύγχρονο δουλεμπόριο (ανθρωπιστές κατά τ’άλλα) και ωθώντας τους Έλληνες στη μετανάστευση λόγω της ανεργίας!
    Ένα κι ένα κάνουν δύο! Μέσες λύσεις δεν υπάρχουν! Ή ταν ή επί τας!

  • 3 Νοεμβρίου 2011, 12:25 | ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Αργήσατε πολύ κύριοι. Βάλατε χιλιάδες μετανάστες χωρίς όρους, στις ανεπιθύμητες από Έλληνες εργασίες, στο όνομα της ανάπτυξης και τώρα θυμηθήκατε να θέσετε όρους. Πάλι καλά που συμμορφωνόμαστε με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστω και δύο χρόνια μετά. Δύσκολο βέβαια να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους που βόλεψαν τους επιχειρηματίες, αλλά και την ζωή τους, ότι είναι παράνομοι, αλλά ακόμη πιο δύσκολο να πείσετε την κάθε κυρία που απασχολεί αλλοδαπή οικιακή βοηθό ότι είναι εξίσου παράνομη. Επειδή όμως ισχύει κάλιο αργά παρά ποτέ, υποχρεώστε όσους απασχολούν αλλοδαπούς να το δηλώσουν και να πληρώσουν για αυτό και από την άλλη επιτρέψτε να μείνουν μόνο αυτοί που ήρθαν πριν κάποιο χρονικό διάστημα και μόνο εφ’ όσον έχουν νόμιμη, με ασφάλεια εργασία ή νόμιμους πόρους για να ζήσουν στην χώρα. Κάντε το πράξη και όχι μόνο νόμο, με διαφάνεια χωρίς να ευνοούνται αυτοί που πληρώνουν το σύστημα.

  • 2 Νοεμβρίου 2011, 22:46 | Γιάννης Μπ.

    Θα γίνουμε επιτέλους ένα σοβαρό κράτος που να μην επιβαρύνει τους πολίτες του και θα προστατεύει τους νόμιμους μετανάστες?

    1. Άμεσος προσδιορισμός του αριθμού μεταναστών που αντέχει αυτή η χώρα.
    2. Επανέλεγχος όλων των αδειών παραμονής που εκδόθηκαν έως τώρα ώστε να ερευνηθεί η τυχόν πλαστότητα δικαιολογητικών.
    3. Νομιμοποίηση όσων πληρούν τις προϋποθέσεις που θα οριστούν συμπεριλαμβανομένων σε αυτές τα πόσα χρόνια βρίσκονται στην Ελλάδα, αν έχουν δημιουργήσει οικογένεια στην Ελλάδα και αν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα!
    4. Ίδια εργασιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες όσοι οριστούν ως νόμιμοι και πάντα βάση του καθορισμένου αριθμού που αντέχει αυτή η χώρα.
    5. Έλεγχος στις τράπεζες και φορολόγηση όλων των χρημάτων που φεύγουν στο εξωτερικό.
    6. Αυστηρότατες ποινές σε όσους διευκολύνουν την είσοδο παράνομων μεταναστών.
    7. Τις ανάλογες κυρώσεις σαν να χρησιμοποιούν Έλληνες σε όσους χρησιμοποιούν νόμιμους μετανάστες στην εργασία τους χωρίς τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις π.χ. ένσημα.
    8. Αυστηρότατες ποινές και κλείσιμο της επιχείρησης αν δεν συμμορφωθούν για όσους χρησιμοποιούν παράνομους μετανάστες.
    9. Απέλαση όλων όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης και ειδικά όσων διέπραξαν ποινικά αδικήματα.

    Και όσο αφορά το ανθρωπιστικό κομμάτι του θέματος για όσους το υπερασπίζονται ας δούνε πρώτα ανθρωπιστικά τους Έλληνες και μετά όλους τους υπόλοιπους.
    Και για όσους υποστηρίζουν τη παράνομη εργασία προς χάρη της ανάπτυξης, μόνο ανάπτυξη δεν φέρνει αυτού του είδους η παρανομία με μαύρο χρήμα να κυκλοφορεί παντού εκτός από εκεί που θα έπρεπε…. τη νόμιμη κρατική φορολόγηση.
    Μήπως υποκριτικά μερικοί υποστηρίζουν το δουλεμπόριο βάζοντας μπροστά τη ταμπέλα του ανθρωπισμού?
    Πόσο ανθρωπιστικό είναι να έχεις έναν κακόμοιρο Ασιάτη με 10 ευρώ την ημέρα και ένα πιάτο φαγητό στα χωράφια από το πρωί ως το βράδυ για χάρη της ανάπτυξης?
    Ποιας ανάπτυξης? … Του παράνομου ατομικού πλουτισμού των αφεντικών θέλετε να πείτε.

    Ας γίνουμε επιτέλους τουλάχιστον στο θέμα αυτό ένα σοβαρό κράτος!

  • 2 Νοεμβρίου 2011, 15:34 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    ο πατριωτησμος τωρα πρεπει να λαβει θεση καθοριστηκη.
    ξυπνατε οσο υπαρχει ακομη χρονος.
    με νομημο τροπο να φυγουν 1.000.000 λαθρομεταναστες,οι οποιοι
    ζουν εις βαρος των ΕΛΛΗΝΩΝ πολητων.
    χωρις υπερβολες.
    ευχαριστω.

  • Αυτός ο νόμος πλήττει αυθαίρετα το εισόδημα των φτωχότερων ανθρώπων που ζουν σε αυτή την χώρα καθώς και των επιχειρήσεων που θα τους απασχολούσαν. Πλήττει την ανάπτυξη και στερεί από την χώρα την ευκαιρία για ταχύτερη ανάκαμψη από την κρίση. Προστατεύει αντιθέτως εκείνους που για παράδειγμα θεωρούν απαράδεκτη ενόχληση να προσφερθεί ένας φτωχός άνθρωπος να τους πλύνει τα τζάμια του αυτοκινήτου τους ή εκείνους που θέλουν παρακάλια για να δουλέψουν και διαλέγουν την ανεργία αντί να ανταγωνιστούν σε μια αγορά εργασίας που με νύχια και με δόντια κρατάτε κλειστή με αυτό το νομοσχέδιο. Τέλος, ικανοποιεί και όσους αισθάνονται οργή στην θέα ενός αλλοδαπού που ανταπεξέρχεται καλύτερα απ’ότι θα έκαναν οι ίδιοι στις δυσκολότατες συνθήκες που αποτελεί η ελληνική οικονομία αυτή την περίοδο, είτε από φθόνο είτε από ρατσισμό. Είναι εν ολίγης ένα απαράδεκτο σχέδιο νόμου.

    Η λύση στο πρόβλημα αυτό, που είναι τελικά το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας του νομότυπου εργάτη στην χώρα μας είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του, όχι η μείωση της ανταγωνιστικότητας των υπολοίπων εργαζόμενων. Είναι η επιβράβευση όσων παράγουν πλούτο με την εργασία τους, παράγοντας πολύτιμα αγαθά με μικρό κόστος, και όχι η τιμωρία τους.

  • 1 Νοεμβρίου 2011, 11:48 | A.K.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΑΣ (ΟΣΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ). ΤΟΣΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΦΕΥΓΕΙ ΕΞΩ, ΑΣ ΤΟ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΣΘΩΝ.

  • 1 Νοεμβρίου 2011, 09:40 | Dimitris Tsitsis

    Αυτος ο νόμος θα έπρεπε να υπηρχε χρονια τώρα, όπως ισχυει σε ολα τα πολιτισμενα κράτη, και να επεκταθει και στις νοικιασεις των διαμερισματων. Μονο έτσι μπορουμε να βαλουμε μια ταξη σε αυτο το πρόβλημα που επιτελους η κυβερνηση το ειδε πολύ αργα, αλλα και το ονόμασε με το πραγματικό της όνομα-Λαθρομεταναστευση-ασχετα εαν η πρωην υφυπουργος κυρια Νταλαρα μας μίλησε πολλες φορες για μερικες 10δες χιλιαδες λαθρομεταναστες.

  • 31 Οκτωβρίου 2011, 23:45 | Ε. Μ.

    Θεωρώ ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν λύνει τα τεράστια προβλήματα σχετικά με την παράνομη μετανάστευση στην χώρα μας, αντίθετα δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Σήμερα στην Ελλάδα διαμένουν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορεί να είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας τουλάχιστον για μια δεκαετία. Επομένως, το να ψηφίζεται ένας νόμος που θα τους οδηγήσει σε ανεργία και χειρότερη εξαθλίωση, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα τους αναγκάσει και σε εκούσια αναχώρηση, διότι αυτοί οι άνθρωποι καλώς ή κακώς έχουν πλέον στενούς κοινωνικούς, οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα και οι περισσότεροι δεν έχουν που να πάνε, διότι με τις πατρίδες τους δεν τους συνδέει πλέον τίποτα. Έτσι, θα οδηγηθούμε σε αύξηση της εγκληματικότητας και από την άλλη θα οδηγήσουμε αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν φθηνό εργατικό δυναμικό και μόνο έτσι επιβιώνουν, σε λουκέτα και σε μεγαλύτερη ανεργία. Επομένως, ζητούμενο είναι να βρεθεί μια λύση που θα οδηγήσει σε επιθυμητά αποτελέσματα τόσο την χώρα, όσο και τους μετανάστες. Προτείνω λοιπόν αντί να τιμωρούμε τους ανθρώπους αυτούς για το όνειρο να βρουν μια καλύτερη πατρίδα, να τους δώσουμε μια ευκαιρία νομιμοποίησης της διαμονής τους στην Ελλάδα, έστω με «τσουχτερό» παράβολο και αυστηρά κριτήρια, όπως πχ κατοχή θεώρησης εισόδου. Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι ευκαιρία και για το κράτος να αυξήσει τα έσοδά του και για τους μετανάστες να νιώσουν επιτέλους ισότιμοι άνθρωποι, και όχι «άτομα δεύτερης κατηγορίας». Ευχαριστώ!

  • 31 Οκτωβρίου 2011, 22:11 | ΜΠΑΚΑΡΑΣ ΜΑΚΗΣ

    Εντάξει…. Ας πούμε ότι άντε και εφαρμόστηκαν στο 100% οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου (δέν διάβασα ακόμα). Θα υπάρχουν μόνο θετικά αποτελέσματα ή και αρνητικά; Τί βαρύτητα έχουν αυτά και τίσημαίνουν για την ήδη επιβαρυμένη και καταπονημένη Ελληνική κοινωνία;

    Ποιά θα είναι τα αποτελέσματα;
    1ον. Κανένας πλέον δεν θα μπορεί τους δείνει ούτε ένα μεροκάματο.
    2ον. Θα απολυθούν όσοι αλλοδαποί βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα και εργάζονται με μικρό μεροκάματο, χωρίς εισφορές, κλπ.
    3ον. Όσες επιχειρήσεις απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς και βρίσκονται στα πρόθυρα του «λουκέτου», θα κλείσουν την άλλη ημέρα, κλπ.

    Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις απο τα παραπάνω;
    Όλοι οι παράνομοι αλλοδαποί που σήμερα εργάζονται, ή σχεδόν όλοι, θα βρεθούν χωρίς καμμία δυνατότητα επιβίωσης και εγκλωβισμένοι εντός της Ελληνικής επικρέτειας.

    Τί θα κάνουν; Θα παιθάνουν ή θα αφήσουν τις οικογένειές τους να παιθάνουν απο την πείνα, το κρύο, κλπ; Θα φύγουν για τις πατρίδες τους;…..
    Η απάντηση είναι ΟΧΙ.
    Ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα επιστρέψουν εθελοντικά στις πατρίδες τους.
    Οι απαλλάσεις, έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδουν.
    Όλοι ξέρουμε τι θα γίνει.
    – Το ένστικτο της επιβίωσης και μόνο να σκεφτούμε, νομίζω ότι αρκεί.
    – Για να επιβιώσουν, θα μπούν στην παρανομία με ότι αυτό συνεπάγεται.
    – Πολλοί θα προσπαθήσουν να διαφύγουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους……

    Μέχρι τώρα ίσχυε οτι η μοίρα των ανθρώπων εξαρτάται άμμεσα από το πού έτυχε να γεννηθούν, τώρα η μοίρα των μεταμαστών θα εξαρτάται και απο το άν έτυχε και πήραν κάποια νομιμοποιητιά έγραφα έστω και προσωρινά.

    Νομίζω οτι δέν πρέπει στο όνομα της προσαρμογής στις αποσπασματικές Ευρωπαϊκές οδηγίες, να επιβαρύνουμε επιπλέον τόσο τους «άμοιρους» μετανάστες όσο και την ταλαιπωρημένη Ελληνική κοινωνία. Να λάβουμε υπόψη οτι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών από κάθε άλλη χώρα της Ευροζώνης και θα συνεχίζει να αυξάνεται άν δέν αλλάξει κάτι.

    Το ότι θα περάσει το μήνυμα στις χώρες τους (καθόλου δουλειά στην Ελλάδα) θα είναι αποτρεπτικό για κάποιους, αφού οι περισσότεροι έρχονται στην Ελλάδα πιστεύοντας ότι θα πάνε εύκολα σε μία άλλη Ευρωπαϊκή πλούσια χώρα.

    Πιστεύω ότι για τη διαχείρηση της παράνομης μετανάστευσης, πρέπει η σύγχρονη κοινωνία να δεί τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, τα αίτια που το δημιουργούν (πόλεμοι, πείνα, κακουχίες, κλπ) και να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να προσπαθεί να κρατήσει το πρόβλημα μακρυά από την πόρτα της. Απαιτείται μεθοδευμένη και συλλογική αντιμετώπιση από όλους (παγκοσμίως).
    Άν η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στα πλάισια δικαιοδοσίας της, θέλει πράγματι να ασχολειθεί με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, πρέπει πρώτα από όλα να το δεχθεί ως Ευρωπαϊκό πρόβλημα και να καταργήσει όλες τις συμφωνίες που στην πράξη έχουν καταστήσει το πρόβλημα κρατικό και το μεγαλύτερο βάρος σηκώνει η Ελλάδα.
    – Πρώτο βήμα η κατάργηση της συμφωνίας γνωστής ως «Δουβλίνο 2».
    – Δεύτερο βήμα η διαχείρηση των μεταναστών που βρίσκονται, εργάζονται ή κατοικούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης, αναλογικά από όλες τις χώρες. Δηλ. κοινές και κεντρικά ελεγχόμενες διαδικασίες σε υποδομές και υπηρεσίες(κέντρα φιλοξενείας, Υπηρεσίες ασύλου, κέντρα κράτησης) κατανεμημένες δίκαια σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

    Πραγματικά εύχομαι να κάνω λάθος και τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου να δώσουν θετικά αποτελέσματα.
    Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

  • 31 Οκτωβρίου 2011, 22:33 | Σπηλιωτοπούλου Βενετία

    Μα είναι δυνατόν να βάζετε σε δημόσια συζήτηση, αυτό το θέμα?
    Κάτι που είναι παράνομο,να ζητάτε την γνώμη του κόσμου?
    Τι θέλετε να σας απαντήσουμε «οχι μην επιβάλλετε κυρώσεις στους εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες?»
    Θεέ και Κύριε!!!!
    Την δουλειά σας δεν μπορείτε να κάνετε?

  • 31 Οκτωβρίου 2011, 21:17 | sil

    Γιατί εφόσον υπάρχει οδηγία από το 2009 μετά από σχεδόν δύο και πλέον χρόνια έρχεται σήμερα σχέδιο νόμου, αυτή η αργοπορία σε όλους τους τομείς είναι η αιτία όλων των δεινών. Δύο χρόνια τώρα έχουν έρθει χιλιάδες αλλοδαποί, κάθε πάγκος στην λαϊκή έχει και έναν αλλοδαπό, κάθε αγρότης κάθε επαγγελματίας μικρός ή μεγάλος έχει και ένα ή περισσότερους αλλοδαπούς γιατί του στοιχίζει λιγότερο , γιατί δεν πληρώνει εισφορές στα ταμεία (ΙΚΑ) με αποτέλεσμα να έχουν κάθε χρόνο και λιγότερα έσοδα. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Χρειάζεται δουλειά και εφαρμογή των νόμων γιατί ξοφλήσαμε.Δεν χρειάζεται να έρθουν σύμβουλοι από την ευρώπη για να μας πούν να κάνουμε τα αυτονόητα.

  • 31 Οκτωβρίου 2011, 21:05 | SPYROS V

    Θα μπορέσω ποτέ άραγε να σταματήσω σε κανένα φανάρι χωρίς να συναντήσω κάποιον που να θέλει να μου πλύνει το τζάμι?
    Θα μπορέσω να περπατώ στους δρόμους της Αθήνας χωρίς να κινδυνεύω?
    Το καλοκαίρι θα ξανακοιμηθώ στο μπαλκόνι?
    Τα παιδιά μου θα παίξουν ανέμελα στους δρόμους όπως εγώ?

    Στα σοβαρά κράτη γνωρίζουν όλους τους αλλοδαπούς έναν προς έναν.Όταν κάποιος παρανομήσει απελαύνεται την ίδια στιγμή ή τιμωρείται αναλόγως. Εμείς εδώ γιατί τους ελληνοποιούμε?

  • 30 Οκτωβρίου 2011, 01:42 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΕΛΛΑΔΑ 2012

    ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΟΔΑ 55 ΔΙΣ.
    ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 16 ΔΙΣ.