Άρθρο 06: Υποχρεώσεις εκκαθαριστριών

Κάθε εκκαθαρίστρια όταν ενεργεί για λογαριασμό σταθμών ελληνικών εμπορικών πλοίων για τους οποίους έχει αναλάβει την ευθύνη, είναι υποχρεωμένη:
1. Να τηρεί τα προβλεπόμενα στην κείμενη εθνική νομοθεσία, τους Κανονισμούς Ραδιοεπικοινωνιών (ITU-RRs) και τους Διεθνείς Κανονισμούς Τηλεπικοινωνιών (ITU-ITRs) όπως εκάστοτε ισχύουν.
2. Να τηρεί επικαιροποιημένα και ακριβή αρχεία των κινητών σταθμών ελληνικών εμπορικών πλοίων, για τους οποίους έχει την ευθύνη.
3. Να τηρεί ξεχωριστό λογαριασμό στο λογιστικό της σύστημα, ως προς την εκκαθάριση των λογαριασμών κινητής ναυτικής και της κινητής ναυτικής δορυφορικής υπηρεσίας των ελληνικών εμπορικών πλοίων, για τους οποίους είναι υπεύθυνη.
4. Να αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΜΔ εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου των μηνών Ιανουαρίου και Ιουλίου, σε ηλεκτρονική μορφή ενημερωμένο κατάλογο των σταθμών ελληνικών εμπορικών πλοίων για τους οποίους έχει αναλάβει την ευθύνη με τα εξής στοιχεία:
– Όνομα πλοίου/κινητού σταθμού (VESSEL)
– Αριθμός ΙΜΟ
– Διεθνές Διακριτικό Σήμα (CALL SIGN)
– Διακριτικό Σταθμού Πλοίου (MMSI)
– Πλοιοκτήτρια Εταιρία / Έδρα ( SHIPOWNER)
– Διαχειρίστρια Εταιρία (ΟPERATOR/AGENT/MANAGER)
– Ημερομηνία προσθήκης/διαγραφής
5. Να αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΜΔ εντός του πρώτου τριμήνου εκάστου έτους, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
6. Να ενημερώνει την αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΜΔ εντός τριμήνου για οποιαδήποτε μεταβολή ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις αναγνώρισής της.
7.Να προβαίνει στην κανονική εξόφληση των λογαριασμών ραδιοεπικοινωνιών των συμβεβλημένων με αυτή ελληνικών εμπορικών πλοίων και να μην πραγματοποιηθεί απορρίψεις λογαριασμών ραδιοεπικοινωνιών των συμβεβλημένων με αυτή ελληνικών εμπορικών πλοίων με αναδρομική ισχύ.
8.Σε περίπτωση αλλαγής εκκαθαρίστριας εταιρείας, πρέπει να εκδίδεται
από την εκκαθαρίστρια η οποία είχε προηγουμένως την ευθύνη εκκαθάρισης σχετικών λογαριασμών του πλοίου, βεβαίωση στην οποία αναγράφεται αναλυτικά η χρονική περίοδος για την οποία είχε την ευθύνη. Η εν λόγω βεβαίωση υποβάλλεται υποχρεωτικά στη νέα εκκαθαρίστρια εταιρεία προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη εκκαθάρισης λογαριασμών της κινητής ναυτικής και κινητής ναυτικής δορυφορικής υπηρεσίας του πλοίου.