Άρθρο 02: Ορισμοί

Για την εφαρμογή του παρόντος, οι ακόλουθοι όροι έχουν την έννοια που τους αποδίδεται παρακάτω:
«Εκκαθαρίστρια Εταιρία» ή «Εκκαθαρίστρια»: κάθε ελληνική ή ξένη εταιρία αναγνωρισμένη από ελληνική αρμόδια αρχή, να αναλαμβάνει τη λογιστική τακτοποίηση των λογαριασμών της κινητής ναυτικής και κινητής ναυτικής δορυφορικής υπηρεσίας ελληνικών εμπορικών πλοίων.
«Ελληνικό εμπορικό πλοίο»: κάθε εμπορικό πλοίο με ελληνική σημαία ανεξάρτητα χωρητικότητας και προορισμού.
«Κινητή Ναυτική Υπηρεσία»: Κινητή υπηρεσία μεταξύ παρακτίων σταθμών και σταθμών πλοίου, ή μεταξύ σταθμών πλοίου, ή μεταξύ συνεργαζόμενων σταθμών επί πλοίου.
«Κινητή Ναυτική Δορυφορική Υπηρεσία»: Κινητή υπηρεσία μέσω δορυφόρου στην οποία οι επίγειοι κινητοί σταθμοί είναι εγκατεστημένοι σε πλοία.
«Κωδικός Αναγνώρισης Εκκαθαρίστριας» ή «Κωδικός Αναγνώρισης» (Accounting Authority Identification Code – AAIC): αποκλειστικός κωδικός που χορηγείται στις εκκαθαρίστριες από την αρμόδια αρχή του κράτους στο οποίο έχουν την έδρα τους και αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο μέρος (πρόθεμα) αποτελείται από δύο γράμματα που δηλώνουν τη χώρα στην οποία έχει την έδρα της η εκκαθαρίστρια και το δεύτερο μέρος είναι αριθμητικό και ταυτοποιεί τη συγκεκριμένη εκκαθαρίστρια. Για την Ελλάδα, ισχύει το πρόθεμα GR.
«Νόμιμος αντιπρόσωπος ξένης εκκαθαρίστριας στην Ελλάδα» : Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αντιπροσωπεύει την ξένη εκκαθαρίστρια στην Ελλάδα, αποτελεί πρόσωπο επικοινωνίας με τις ελληνικές αρμόδιες αρχές και κατοικοεδρεύει στην Ελλάδα.
«Νόμιμος εκπρόσωπος»: Φυσικό πρόσωπο που εκπροσωπεί την εκκαθαρίστρια σύμφωνα με το καταστατικό της ή τις πράξεις της εταιρίας.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2013, 14:44 | Σοφία Βαρώνη

    «Νόμιμος αντιπρόσωπος ξένης εκκαθαρίστριας στην Ελλάδα» : Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αντιπροσωπεύει την ξένη εκκαθαρίστρια στην Ελλάδα, αποτελεί πρόσωπο επικοινωνίας με τις ελληνικές αρμόδιες αρχές και κατοικοεδρεύει στην Ελλάδα.

    Σε αυτή σας την παράγραφο θα ήθελα καί εγώ από την μεριά μου να εκφράσω τους ενδοιασμούς μου καί να συμφωνήσω με τους προγράψαντες. Στην περίπτωση που χρειαστεί να διωχθεί καθ’ οποιονδήποτε τρόπο η ξένη εκκαθαρίστρια εταιρεία στην Ελλάδα καί κατά συνέπεια καί το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που την αντιπροσωπεύει, θα πρέπει ο αντιπρόσωπος αυτός να είναι αστικά, ποινικά καί φορολογικά υπεύθυνος καί να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα πρέπει να φροντίσει το Ελληνικό κράτος να έχει κατοχυρωθεί ότι έχει όλες εκείνες τις πληροφορίες καί τις δεσμεύσεις από την μεριά του αντιπροσώπου της ξένης Εκκαθαρίστριας Εταιρείας στην Ελλάδα καί να μπορεί να κινηθεί εναντίον του σάν πρόσωπο.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2013, 13:38 | GEORGE TSANIS

    Προτείνουμε να τροποποιηθεί ως εξής :
    Νόμιμος αντιπρόσωπος ξένης εκκαθαρίστριας στην Ελλάδα:
    Φυσικό ή νομικό πρόσωπο μόνιμος κάτοικος Εσωτερικού, που εκπροσωπεί την ξένη εκκαθαρίστρια ενώπιον των Αρχών και έχει δηλώσει εγγράφως όσον αφορά τις εργασίες της στην Ελλάδα είναι προσωπικά (αστικά-ποινικά και φορολογικά) υπεύθυνος.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2013, 12:55 | Πιταύλης Φίλιππος

    Αξιότιμοι κκ,

    Πρωτίστως θα θέλαμε να σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνεται για τον Δημόσιο σχολιασμό του Σχεδίου Π.Δ. που αφορά τις Εκκαθαρίστριες Εταιρείες και να σας συγχαρούμε για την εξαιρετική δουλειά που προηγήθηκε.
    Με την ευκαιρία που μας παρέχεται και μετά από την μακρόχρονη εμπειρία μας στον Χώρο των εκκαθαριστριών Εταιρειών με τον Δημόσιο διάλογο θα θέλαμε να επισημάνουμε μερικές τροποποιήσεις που στοχεύουν σ την περαιτέρω βελτίωση του υπό έγκριση Π.Δ. ως ακολούθως:

    Νόμιμος αντιπρόσωπος ξένης εκκαθαρίστριας στην Ελλάδα: Φυσικό ή νομικό πρόσωπο μόνιμος κάτοικος Εσωτερικού, που εκπροσωπεί την ξένη εκκαθαρίστρια ενώπιον των Αρχών και έχει δηλώσει εγγράφως ότι σε ότι αφορά τις εργασίες της στην Ελλάδα είναι προσωπικά (αστικά-ποινικά και φορολογικά) υπεύθυνος.