Άρθρο 9 – Υποχρεώσεις – Κυρώσεις

1.      Ο κάτοχος της άδειας,  ο τεχνικός υπεύθυνος και οι  χειριστές των  πειραματικών σταθμών, οφείλουν να τηρούν επακριβώς τους όρους και περιορισμούς που αναγράφονται στην άδεια, τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις των Διεθνών Συμβάσεων, τους  Εθνικούς και Διεθνής Κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, ως και τις διατάξεις του παρόντος.

2.      Σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας του σταθμού, πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της αδείας, ο κάτοχος της άδειας υποχρεούται άμεσα να ενημερώνει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία.

3.      Ο κάτοχος της άδειας και ο τεχνικός υπεύθυνος οφείλουν  να επιβεβαιώνουν, με την υποβολή σχετικών αναφορών,  τη συνέχιση της λειτουργίας των σταθμών τους και της χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων που τους έχουν εκχωρηθεί σε τακτά διαστήματα τα οποία μπορεί να καθορίζονται στην άδεια λειτουργίας.

4.      Σους παραβάτες, ανεξαρτήτως της τυχόν ποινικής ευθύνης, μπορεί να επιβάλλεται μερική ή ολική αφαίρεση της αντίστοιχης αδείας. Οι άδειες πειραματικών σταθμών ανακαλούνται (οριστικά) ή αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία τους, αναλόγως της βαρύτητας της παραβάσεως, με αιτιολογημένη απόφαση της ΑΠΥ και ύστερα από ακρόαση του κατόχου της άδειας ή/και του τεχνικού υπευθύνου, στις παρακάτω περιπτώσεις:

4.1.   Εάν δεν πληρούνται πλέον οι όροι έκδοσης της άδειας του σταθμού.

4.2.   Όταν δεν τηρούνται οι διατάξεις του παρόντος Κανονισμού ή οι διατάξεις του Διεθνούς Κανονισμού Ραδιοεπικοινωνιών.

4.3.   Όταν ο σταθμός είναι υπαίτιος επιζήμιας παρεμβολής.

4.4.   Εάν διαπιστωθεί ότι ο Δικαιούχος Φορέας δεν χρησιμοποιεί τις ραδιοσυχνότητες που του έχουν εκχωρηθεί σύμφωνα με την άδεια και τις  διατάξεις της παρούσας.

5.      Στους παραβάτες επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις σχετικές ισχύουσες διατάξεις ποινές όπως στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 652/1977,  της παρ. κ του άρθρου 12, της παρ.12 του άρθρου 24, και των άρθρων 31, 62 και 63  του Νόμου 3431/06, του άρθρου 11 κ.λ.π. και οι κάτοχοι τους αντιμετωπίζονται ποινικά και διοικητικά σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές. στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν.652/1977) και στο άρθρο 11 του ν.δ.1244/1972 ποινές , καθώς και τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 παρ.6 του ν.2801/2001, πρόστιμα.