Άρθρο 2 – Ορισμοί

Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης οι ακόλουθοι όροι έχουν την έννοια, η οποία τους αποδίδεται παρακάτω :

1.       Ραδιοηλεκτρικά κύματα ή Ερτζιανά κύματα : Ηλεκτρομαγνητικά κύματα των οποίων η συχνότητα είναι, κατόπιν συμφωνίας, κατώτερη των 3.000 GHz, διαδιδόμενα στο χώρο, χωρίς τεχνητό οδηγό.

2.       Σταθμός : Ένας ή περισσότεροι πομποί ή δέκτες ή συνδυασμός πομπών και δεκτών μετά των πρόσθετων συσκευών που είναι αναγκαίοι σε ορισμένη τοποθεσία για τη διεξαγωγή μιας υπηρεσίας ραδιοεπικοινωνιών ή για την υπηρεσία ραδιοαστρονομίας.

3.       Πειραματικός σταθμός ή πειραματικό δίκτυο σταθμών : Μεμονωμένος σταθμός ή δίκτυο σταθμών ασυρμάτου που χρησιμοποιεί τα ραδιοηλεκτρικά κύματα για πειράματα, δοκιμές ή πιλοτική λειτουργία με σκοπό την πρόοδο της επιστήμης και  της τεχνικής των ραδιοεπικοινωνιών.

4.       Εκχώρηση ραδιοσυχνοτήτων ή ζωνών ραδιοσυχνοτήτων: Εξουσιοδότηση, που δίνεται από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη χρησιμοποίηση από πειραματικό σταθμό ραδιοεπικοινωνίας μιας ραδιοσυχνότητας ή μιας ζώνης  ραδιοσυχνοτήτων σύμφωνα με καθορισμένες προϋποθέσεις.

5.       Άδεια πειραματικού σταθμού ασυρμάτου : Η διοικητική πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας που επιτρέπει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την εγκατάσταση και λειτουργία του πειραματικού σταθμού ή δικτύου σταθμών.

6.       Ορθή τεχνική πρακτική: Η πρακτική που εφαρμόζεται σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης για να διασφαλιστεί ότι οι πειραματικοί σταθμοί ικανοποιούν τις απαιτήσεις της παρούσας απόφασης.

7.       Κάτοχος άδειας πειραματικού σταθμού : Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται η άδεια του πειραματικού σταθμού και έχει την ευθύνη της εγκατάστασης και λειτουργίας του.

8.       Τεχνικός υπεύθυνος : Ο τεχνικός που διαθέτει τα κατά νόμο δικαιώματα και ορίζεται από τον κάτοχο άδειας πειραματικού σταθμού ως υπεύθυνος για την εγκατάσταση, τη συντήρηση  και την τεχνική εποπτεία λειτουργίας του πειραματικού σταθμού σύμφωνα με την ορθή τεχνική πρακτική. Ο τεχνικός υπεύθυνος μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο με τον κάτοχο άδειας του πειραματικού σταθμού.

9. Παρεμβολή : Το αποτέλεσμα ανεπιθύμητης ενέργειας, που οφείλεται σε μία ή  συνδυασμό περισσοτέρων εκπομπών ή επαγωγών  κατά τη λήψη σε ένα σύστημα ραδιοεπικοινωνίας και  εκδηλώνεται με κάθε είδους υποβάθμισης της απόδοσης, λανθασμένης ερμηνείας ή απώλειας πληροφορίας η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν απούσα.

10.    Επιβλαβείς ή επιζήμιες παρεμβολές : οι παρεμβολές οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία υπηρεσίας ραδιοπλοήγησης ή άλλων υπηρεσιών ασφαλείας ή όσες, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, υποβαθμίζουν σοβαρά, εμποδίζουν ή επανειλημμένα διακόπτουν μία υπηρεσία ραδιοεπικοινωνιών που λειτουργεί σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κοινοτικούς ή εθνικούς κανονισμούς.

11.    Αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία (ΑΠΥ) : Η οικεία υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή υπηρεσία της Περιφέρειας που ασκεί τις αρμοδιότητες του τομέα Ε’ «Μεταφορών – Επικοινωνιών», του Άρθρου 186 «Αρμοδιότητες Περιφερειών» του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87).

12.    Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων : Η Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων η οποία έχει ορισθεί ως αρμόδια για τα θέματα των πειραματικών σταθμών.