Άρθρο 5 – Αίτηση για χορήγηση άδειας πειραματικού σταθμού

1.      Όσοι επιθυμούν να λάβουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας πειραματικού σταθμού υποβάλλουν στην ΑΠΥ στην περιοχή ευθύνης της οποίας ευρίσκεται η έδρα του αιτούντος:

1.1.   Αίτηση στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται η αιτούμενη  χρονική διάρκεια ισχύος της άδειας.  Σε περιπτώσεις τμηματικής λειτουργίας, δηλώνονται οι επιθυμητές ημερομηνίες έναρξης και παύσης λειτουργίας των σταθμών.

1.2.   Αναλυτική περιγραφή του έργου.

1.3.   Αιτιολόγηση  της αναγκαιότητας – σκοπιμότητας λειτουργίας του σταθμού και την ανάγκη χρήσης των συγκεκριμένων ραδιοσυχνοτήτων που αιτείται. Πρέπει επίσης, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό, να περιλαμβάνεται πρόταση εναλλακτικών συχνοτήτων ή ζωνών ραδιοσυχνοτήτων  για την  περίπτωση ενδεχόμενης αδυναμίας εκχώρησης ραδιοσυχνότητας στην αρχικά προτεινόμενη ζώνη.

1.4.   Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πληροφορίες και τεχνικά χαρακτηριστικά εκπομπής και λήψης των ραδιοηλεκτρικών συσκευών, την ακριβή θέση του σταθμού ή τη γεωγραφική περιοχή μέσα στην οποία ο σταθμός δύναται να κινηθεί σε περιπτώσεις κινητών σταθμών κ.λ.π. σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στο άρθρο 10.

1.5.   Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος με την οποία δηλώνει ότι ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις πρόκειται να είναι σύμφωνες με το Π.Δ. 44/2002 (ΦΕΚ Α’ 44) σχετικά με τον ραδιοεξοπλισμό και τηλεπικοινωνιακό τερματικό εξοπλισμό, την ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ Β’ 1105) «Μέτρα Προφύλαξης του Κοινού από τη Λειτουργία Κεραιών Εγκατεστημένων στην Ξηρά» καθώς και την ΚΥΑ 50268/5137/2007 (ΦΕΚ Β’ 1853) περί ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας καθώς και με τις λοιπές κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις.

1.6.   Τα στοιχεία του τεχνικού υπεύθυνου συνοδευόμενα από έγγραφη αποδοχή του ότι αποδέχεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

1.7.   Το εκάστοτε προβλεπόμενο παράβολο.

2.      Η αίτηση με τα συνοδευτικά δικαιολογητικά-έντυπα υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο σε δύο αντίτυπα καθώς επίσης και σε ηλεκτρονική μορφή (σε οπτικό δίσκο).

3.      Η ΑΠΥ, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών,  ελέγχει το αίτημα και σε περίπτωση πληρότητας των δικαιολογητικών, αποστέλλει το ένα αντίτυπο του αιτήματος συμπεριλαμβανομένου και του οπτικού δίσκου, στην  Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την διαδικασία έγκρισης και εκχώρησης ραδιοσυχνοτήτων.

4.      Η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων μεριμνά για τον ανάρτηση στον ιστοχώρο του ΥΥΜΔ διευκρινίσεων, ηλεκτρονικών βοηθητικών εκδόσεων, πληροφοριών  και υποδειγμάτων αιτήσεων προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων για υποβολή αιτήματος εγκατάστασης και λειτουργίας πειραματικών σταθμών.

  • 14 Οκτωβρίου 2010, 11:40 | Νταής Αθανάσιος

    Στην παράγραφο 1 αναφέρεται ότι «….υποβάλλουν στην ΑΠΥ (Αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία) στην περιοχή ευθύνης τους….» . Θα υπάρξουν ξανά τα γνωστά προβλήματα με τις Νομαρχίες. Καθυστερήσεις, έλλειψη τεχνογνωσίας κλπ… Για παράδειγμα, εάν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (έδρα Μυτιλήνη) θελήσει να βάλει πειραματικό σταθμό σε Σύρο και Αθήνα ή κάπου αλλού τι θα γίνει;
    Η υποβολή των δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνεται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων απευθείας. Εναλλακτικά, μπορεί να δίνεται επιπρόσθετα και η δυνατότητα να απευθύνεται κάποιος στην ΑΠΥ.