Άρθρο 6 – Εκχώρηση ραδιοσυχνοτήτων

1.      Η εκχώρηση ραδιοσυχνοτήτων ή ζωνών ραδιοσυχνοτήτων σε εφαρμογή της παρούσας απόφασης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

2.      Για την εκχώρηση ραδιοσυχνοτήτων εξετάζονται ιδίως τα εξής:

2.1.   Οι προβλέψεις του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ) και οι εγγραφές του Εθνικού Μητρώου Ραδιοσυχνοτήτων που τηρείται στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

2.2.   Η διαθεσιμότητα του αιτούμενου ραδιοφάσματος σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις οι οποίες μπορεί να απαγορεύουν ή να περιορίζουν την χρήση ή να θέτουν ειδικούς όρους για την χρήση του ραδιοφάσματος από διάφορες υπηρεσίες ραδιοεπεικοινωνιών.

2.3.   Η αποτελεσματική χρήση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων, χωρίς προβλέψιμες επιζήμιες παρεμβολές.

2.4.   Τα εφαρμόσιμα, κατά περίπτωση, όρια εκπομπών και ατρωσίας, όπως καθορίζονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο.

2.5.   Οι τεχνικές προδιαγραφές του ραδιοεξοπλισμού, τον οποίο προτίθεται να χρησιμοποιήσει ο αιτών.

2.6.   Η τεκμηρίωση εκ μέρους του αιτούντος της ανάγκης χρήσης του αιτούμενου ραδιοφάσματος. Οι αιτούντες μεριμνούν ώστε το ραδιοφάσμα να περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών τους.

2.7.   Το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον στους ραδιοσταθμότοπους εκπομπών και λήψεων.

3.      Ο φάκελλος του αιτήματος για αδειοδότηση πειραματικού σταθμού που αποστέλλεται από την ΑΠΥ, μετά την αρχική επεξεργασία από την  Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, διαβιβάζεται στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Η Επιτροπή Αξιολόγησης λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικά κριτήρια, την πληρότητα της επιστημονικής ανάπτυξης των θεμάτων, την πρακτική εφαρμογή, την αναγκαιότητα της διεξαγωγής των συγκεκριμένων πειραματισμών, την πληρότητα και αρτιότητα της τεχνικής τεκμηρίωσης καθώς και την συνεισφορά σε καινοτομία, αξιολογεί ολικά το αίτημα και διατυπώνει αιτιολογημένα την εισήγηση της προς την αρμόδια υπηρεσία προτείνοντας και το απαιτούμενο χρονικό διάστημα λειτουργίας των πειραματικών σταθμών. Η Επιτροπή  Αξιολόγησης στα πλαίσια του έργου της μπορεί να ζητάει διευκρινήσεις, συμπληρωματικές πληροφορίες και έγγραφα από τους ενδιαφερόμενους καθώς και από άλλες υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς, επαγγελματικές ενώσεις κ.λ.π.

4.      Η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ελέγχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξεταζόμενου πειραματικού σταθμού προκειμένου να διαπιστώσει, μεταξύ των άλλων, εάν προκύπτει ανάγκη διεθνούς συντονισμού, σύμφωνα με τον Διεθνή Κανονισμό Ραδιοεπικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU). Εάν συντρέχουν λόγοι διεθνούς συντονισμού οι προς εκχώρηση ραδιοσυχνότητες ανακοινώνονται στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών. Η πράξη εκχώρησης συχνότητας εκδίδεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας του διεθνούς συντονισμού.

5.      Η εκχώρηση ραδιοσυχνότητας ή ζώνης ραδιοσυχνοτήτων, πραγματοποιείται σε βάση μη παρεμβολής.