Άρθρο 12 Συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών (Άρθρα 8 και 10 της Οδηγίας 2019/633)

1. Οι αρμόδιες Αρχές Επιβολής συνεργάζονται μεταξύ τους και από κοινού με τις αρχές επιβολής των άλλων κρατών μελών και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέχουν αμοιβαία συνδρομή στις διασυνοριακές έρευνες.
2. Οι αρμόδιες Αρχές Επιβολής του άρθρου 5 συνεδριάζουν τουλάχιστον μία φορά ετησίως, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων, για να συζητούν βέλτιστες πρακτικές, νέες περιπτώσεις και νέες εξελίξεις στον τομέα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, και ανταλλάσσουν πληροφορίες ως προς τα εκτελεστικά μέτρα που έχουν εγκρίνει με τον παρόντα νόμο και όσον αφορά τις πρακτικές επιβολής τους.
3. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διατηρεί βάση δεδομένων για τις καταγγελίες που υποβάλλονται και για τα εκτελεστικά μέτρα και τις αποφάσεις των αναφερόμενων στο άρθρο 5 Αρχών Επιβολής που αφορούν στην εφαρμογή του παρόντος. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσιεύει ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητές των Αρχών Επιβολής που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει τον αριθμό των καταγγελιών που υποβλήθηκαν και τον αριθμό των ερευνών που ξεκίνησαν ή περατώθηκαν το προηγούμενο έτος. Για κάθε περατωμένη έρευνα, η έκθεση περιέχει συνοπτική περιγραφή της υπόθεσης, του αποτελέσματος της έρευνας, και, κατά περίπτωση, της ληφθείσας απόφασης, με την επιφύλαξη των απαιτήσεων εμπιστευτικότητας που αναφέρονται στα άρθρα 6 και 7.
4. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποστέλλει έως τις 15 Μαρτίου κάθε έτους στην Επιτροπή για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών, η οποία έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 229 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, έκθεση σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Η έκθεση περιλαμβάνει, ιδίως, όλα τα σχετικά δεδομένα για την εφαρμογή και την επιβολή των διατάξεων του παρόντος από τις Αρχές Επιβολής κατά το προηγούμενο έτος.