Άρθρο 03 – Ίδρυση Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

1. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται την 1η-10-2018 τα κάτωθι Τμήματα:
α) Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
β) Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
γ) Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
δ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
ε) Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών,
στ) Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
ζ) Τμήμα Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας.
η) Τμήμα Ψυχολογίας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
2. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται τα κάτωθι Τμήματα:
α) Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,
β) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή,
γ) Τμήμα Ειδικής Αγωγής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αγωγής,
δ) Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
Η ίδρυση των Τμημάτων της παρούσας αρχίζει το νωρίτερο την 1-10-2019 και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας τους αρχίζει το νωρίτερο το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η ακριβής ημερομηνία ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, σύμφωνα με την παρ. 6.
3. Στα Τμήματα της παρ. 1 λειτουργεί από την 1-10-2018 προσωρινή Συνέλευση και ορίζεται προσωρινός πρόεδρος, με εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 του ν. 4485/2017, έως την ανάδειξη προέδρου με εκλογική διαδικασία σύμφωνα με το επόμενο εδάφιο, άλλως έως να καταστούν αυτοδύναμα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4485/2017. Στα Τμήματα αυτά η ανάδειξη προέδρου με εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται έως και την 31η-1-2019. Οι πρόεδροι των Τμημάτων, προσωρινοί ή μη, καθώς και τα μέλη Δ.Ε.Π. αυτών, συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 4485/2017.
5. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων της παρ. 1 και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
6. Με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθορίζεται η ίδρυση και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων της παρ. 2. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική. Στα Τμήματα αυτά η προσωρινή Συνέλευση και ο προσωρινός πρόεδρος ορίζονται την 1η Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας και η εκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται, εφόσον είναι αυτοδύναμα, έως την 1η Ιανουαρίου του έτους έναρξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας.
7. Σε κάθε Τμήμα συνιστάται Γραμματεία, η οποία παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο εν γένει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους. Η Γραμματεία οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος κατά την έννοια της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013.
8. Σε καθένα από τα Τμήματα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ειδικής Αγωγής, Ψυχολογίας και Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας συστήνονται από την ίδρυσή τους οκτώ (8) θέσεις μελών Δ.Ε.Π..
9. Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων του παρόντος άρθρου διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Κατ’ εξαίρεση η απαιτούμενη διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου στο Τμήμα Γεωπονίας, στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής και στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ορίζεται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
10. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του παρόντος γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011. Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72, καθώς και το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.

  • 12 Μαΐου 2018, 20:37 | Κάλλη

    Η ιδρυση νεου τμηματος ειδικης αγωγης κινειται προς την κατευθυνση της εκπαιδευσης εκπαιδευτικων εξ ολοκληρου απο την πολιτεια, προς τη δημοσια και δωρεαν παιδεια. Βλεπουμε μελη του ΠΕΣΕΑ να ειναι αντιθετα στην ιδρυση νεου τμηματος χρησιμοποιωντας επιφανειακες φρασεις πχ. » ενα σχολειο για ολους», » ειδικη αγωγη προεκταση της γενικης» χωρις να εμβαθυνουν στις γνωσεις που ειναι απαραιτητες στην εικιλη αγωγη και εκπαιδευση. Επισης βλεπουμε να ναι κατα της ιδρυσης τμηματος ειδικης αγωγης και υπερ των μεταπτυχιακων των 8 μαθηματων που σε εξειδικευουν στην ειδικη αγωγη χωρις πρακτικη και μονο με 6.000 ευρω, φυσικα οι υποστηρικτες των μεταπτυχιακων ειναι και καθηγητες σε αυτα!

  • 12 Μαΐου 2018, 20:20 | Αλέξης κωνσταντοπουλος

    Ναι στην ίδρυση πανεπιστημιακων τμημάτων ειδικής αγωγής.

  • 12 Μαΐου 2018, 18:10 | Γιώργος Γιώτης

    Καλησπέρα σε όλους τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση. Ονομάζομαι Γεώργιος Γιώτης και είμαι Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου γεγονός που θα προδιαθέσει αρκετούς αναγνώστες μεροληπτικά. Οφείλω να πω την ιδιότητά μου προτού εκφράσω τις απόψεις μου. Με ειλικρίνεια τις καταθέσω συνοπτικά στον εποικοδομητικό αυτό διάλογο.

    Το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας το νωρίτερο σε περίπου 1,5 χρόνο. Σεβαστόν. Αυτή είναι η βάση της διαβούλευσης. Πιθανολογώ πως ξενίζει ένα τέτοιο τμήμα στα αυτιά πολλών. Τέτοια τμήματα όμως υπάρχουν αρκετά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και είναι επιτυχημένα ως προς τη λειτουργία και την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας. “Τι βγαίνουν από κει” επίσης θα πει κάποιος. Είμαι σίγουρος πως γνωρίζετε πως η εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον το εχέγγυο για την αγορά εργασίας. Εξάλλου η χώρα μας βάση και στατιστικών του ΟΟΣΑ από αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναλογικά του πληθυσμού πιάνει κορυφη με υψηλό όμως % ανεργίας και ιδίως στους νέους 15-24 ετών. Η αγορά εργασίας ζητά πλέον και θα ζητά άλλες δεξιότητες. Όλα αυτά προβλέπονται και στην Ατζέντα της Ε.Ε. που ξεκίνησε το 2016 και βρίσκεται σε εξέλιξη για το 2020. Σύμφωνα και με μελέτες και εκθέσεις (βλέπε PIAAC, PIZA κ.α. που γίνονται με δείγμα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από χώρες τις Ε.Ε.) αναζητούνται άλλα skills, νέες δεξιότητες υπάγονται σε ένα πρίσμα που αντικατοπτρίζεται σε επιμέρους διαστάσεις όπως της επικοινωνίας, της ικανότητας συνεργασίας, της αλληλεπίδρασης μεταξύ επιχειρήσεων, τη λήψη αποφάσεων σε διάφορα περιβάλλοντα, τη συνεχή μάθηση, την επίβλεψη και βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων, της διαπραγμάτευσης, την πειθώ, τη διαχείριση του προσωπικού, κοινωνικές δεξιότητες ακόμη και της ικανότητας για στοχευμένη μετάφραση ανάλογα με την επιστήμη και όχι απλά τη γνώση μιας ξένης γλώσσας. Ήδη κούρασα και με συγχωρείτε. Είναι ένα Τμήμα που έχει έντονη δυναμική και προοπτικές. Αυτή τη στιγμή υφίστανται 4 μέλη ΔΕΠ στο Τμήμα με αντικείμενα άμεσα σχετιζόμενα με το Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας. Υπάρχουν υποδομές και επιτυχίες στο Τμήμα, γίνονται διεθνή συνέδρια ανά δύο χρόνια, εκδηλώσεις και ημερίδες, ευρωπαϊκά προγράμματα ακόμη και επιστημονικό περιοδικό διαθέτει το Τμήμα από το ΕΚΤ παρόλη την υποστελέχωση. Μάλιστα περσινός απόφοιτος του Τμήματος ονόματι φιλιππόπουλος Νικόλαος διαπρέπει σε ένα από τα καλύτερα μεταπτυχιακά της χώρας μας στο Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών της Αθήνας με υποτροφία μάλιστα ως πρωτεύσας φοιτητής στο εαρινό εξάμηνο με βαθμό 9,5 γεγονός που αποτελεί μία ένδειξη για το παρεχόμενο επίπεδο μόρφωσης του Τμήματος με μπόλικη βεβαίως εργασία και αξία από τον ίδιο.

    Κλείνοντας, είναι σημαντικό που οι δύο πλευρές, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, μέσω επίσημων ανακοινώσεων από τους δύο Πρυτάνεις έχουν δείξει εμπράκτως πια πως το Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας πρέπει να ενταχθεί στα υπό ίδρυση Τμήματα από τον Οκτώβρη. Το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση. Μέσα σε ένα πλαίσιο μάλιστα που όλοι οι φορείς το βλέπουν θετικά και είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν για να το υλοποιήσουν!

  • 12 Μαΐου 2018, 17:26 | Bασιλειος

    Υπάρχει ή δεν υπάρχει η αυτοτέλεια των ΑΕΙ;
    Πριν ένα χρόνο η Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με απόφαση της σχολής και του τμήματος προσδιόρισε τη μελλοντική κατεύθυνση της Σχολής στις Εικαστικές σπουδές .
    Να ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΧΟΛΗ Μουσικών Σπουδών.
    Η απόφαση να εντάξετε το μουσικό τμήμα ΑΤΕΙ στη Σχολή Καλών Τεχνών είναι αδιανόητα εσφαλμένη είναι κάτι που δεν θα το τολμούσατε να το κάνετε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
    Δημιουργείτε πρόβλημα κι αναστάτωση και στα δυο τμήματα ,τόσο στη ακαδημαϊκή κοινότητα,όσο και στους γονείς .
    Να ιδρυθεί νέα σχολή για τους Μουσικούς του ΑΤΕΙ Ηπείρου .

  • 12 Μαΐου 2018, 16:04 | Θωμάς Παπαδόπουλος

    Μη ρίχνετε άλλο λάδι στη φωτιά και προκαλείτε την οργή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Συμφωνώ με τις απόψεις του ΠΕΣΕΑ.
    ΌΧΙ στο τμήμα ειδικής αγωγής.

  • 12 Μαΐου 2018, 15:54 | Κλειώ Δ.

    Δεν περιμέναμε ποτέ από μια κυβέρνηση της Αριστεράς που πιστεύει σε ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, πως θα σκεφτόταν ένα διαχωριστικό πλαίσιο μεταξύ Γενικής και Ειδικής Αγωγής.

    Πιστεύω στη συμπερίληψη γι’αυτό λέω όχι στο τμήμα ειδικής αγωγής. Άλλωστε η ειδική αγωγή είναι εξειδίκευση και πρέπει να πραγματοποιείται μετά τις βασικές Παιδαγωγικές σπουδές που αποκτώνται από τα ΠΤΔΕ και τα ΤΕΕΠΗ/ΠΤΠΕ, όπως συμβαίνει κατα κανόνα σε όλη την Ευρώπη.

  • 12 Μαΐου 2018, 13:03 | Γιώργος Π

    Είναι πολυ΄ευχάριστη και σε σωστή ακαδημαϊκά κατεύθυνση η πρόθεση του υπουργείου να δημιουργηθεί αυτόνομο τμήμα ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το τμήμα αυτό θα πρέπει να προκύψει από τη μετεξέλιξη του τομέα Ψυχολογίας του υφιστάμενου τμήματος ΦΠΨ, μετεξέλιξη στην οποία όλα τα μέλη του τομέα, ήτοι μέλη ΔΕΠ, μέλη ΕΔΙΠ και μέλη ΕΤΕΠ θα πρέπει να μετακινηθούν αυτοβούλως στο νεοσύστατο τμήμα ψυχολογίας. Θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, στο νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στο βουλή, να τροποποιηθεί η παράγραφος που αφορά στη δυνατότητα μετακίνησης και να προβλεφθεί η δυνατότητα μετακίνησης και των μελών ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ στο νέο τμήμα ψυχολογίας, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει εν τη γεννέσει του αυτόνομα και αποτελεσματικά….

  • 12 Μαΐου 2018, 11:34 | Αναστασία Παπαδοπούλου

    Όχι στο τμήμα Ειδικής Αγωγής.

    Αυτή η ξαφνική μεταστροφή δεν συμβαδίζει με το πρόγραμμα της παρούσας κυβέρνησης στον χώρο της εκπαίδευσης και της ΕΑΕ ως προς το συμπεριληπτικό μοντέλο.
    Πρωτεργάτες διαχωριστικών μοντέλων, ήταν οι προηγούμενοι νδ/πασοκ, αλλά ακόμη και αυτοί δεν θα το επιχειρούσαν ξανά εν έτει 2018.

  • 12 Μαΐου 2018, 09:22 | Γ.Π.

    Δεν εκτιμώ ότι μία διαβούλευση 15 ημερών θα λύσει προβλήματα ετών και θα διασφαλίσει τη μη ύπαρξη αντίστοιχων στο μέλλον.
    Μεγάλο μέρος της διαβούλευσης -κατά την άποψή μου ατυχώς- έχει «αφιερωθεί» στον «στιγματισμό» των αποφοίτων του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, οι οποίοι – όπως αναφέρεται, έχουν: «επαγγελματικά προσόντα στο ¼» ενώ η σχολή, παράγει: «μπερδεμένους αποφοίτους» «ημιψυχολόγους» «φιλόλογους με ανεπαρκή κατάρτιση» και προσελκύει: «μεγάλο αριθμό υποψηφίων που δεν επιτυγχάνουν να ενταχθούν σε Τμήμα Ψυχολογίας» (σ.σ. επομένως είναι αποτυχημένοι;). Το πόσο βαθιά αποδομημένη (και εκ των έσω) είναι η λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος καταδεικνύεται με:
    Α. τη μη αντίδραση στους σχολιασμούς των ιδίων των Καθηγητών του Τμήματος (παλαιότερων και τωρινών).
    Β. το γεγονός ότι κανείς δεν ασχολήθηκε με το αν οι παραπάνω σχολιασμοί βρίσκονται στα όρια ή όχι της παραβίασης του 4ου ή του 5ου όρου της Διαβούλευσης που προτρέπει τους συμμετέχοντες : «Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων» &«να αποφεύγετε προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες».
    Γ. Τη μη αναφορά από κανέναν «ειδικό» για την ύπαρξη Πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Δυτική Ευρώπη που πράγματι συνδυάζουν και τα 3 (και άλλα γνωστικά αντικείμενα) ή το συνδυασμό των 3ών αντικειμένων σε σύγχρονες καταρτίσεις και επαγγελματικές προοπτικές (π.χ. Εκπαίδευση Ενηλίκων κ.α.)
    Δ. Τον πρωτοποριακό ρόλο που διαδραμάτισε η Σχολή τουλάχιστον τη δεκαετία του 80
    Με μόνα θύματα τους αποφοίτους & φοιτητές του Τμήματος – τα δεινά των οποίων αναφέρθηκαν κατά κόρον στη διαβούλευση- το «φαινόμενο» που δημιουργήθηκε είναι χρήσιμο, για τη νέα προσπάθεια ώστε, οι διαμορφωτές πολιτικής και το (νέο) Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων :
    1) Να σέβεται και να υπερασπίζει το έργο που παράγει και να μην αφήνει «έρμαια» τους Αποφοίτους και Φοιτητές του. Ιδιαίτερα όταν οι απόφοιτοι είχαν και έχουν εισαχθεί σε αυτό, με τον μοναδικό –πιθανά- αδιάβλητο διαγωνισμό στην Ελλάδα: τις Πανελλαδικές Εξετάσεις
    2) Να αξιολογεί τις δεξιότητες, γνώσεις και στάσεις που προσφέρει στους Αποφοίτους του και να είναι σε επαφή στη διαδρομή της ζωής τους, ώστε να παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα σχετικά με το πού και εάν είναι χρήσιμοι (τεκμηριωμένα). Κατ αυτό τον –ελάχιστο- τρόπο θα επικοινωνεί με την Κοινωνία και τις ανάγκες που διαμορφώνονται, έγκαιρα
    3) Να μην οργανωθεί στη βάση κρίσεων «της αυθεντίας» -κατά το δοκούν- και στο πλαίσιο των απαιτήσεων οποιουδήποτε Συλλόγου αλλά στη βάση επιστημονικών δεδομένων: α. δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό να σας ζητήσω να φανταστείτε την πιθανότητα να υπήρχε Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Φ.Π.Ψ. : τουλάχιστον η ύπαρξη τόσων πολλών και άκομψων χαρακτηρισμών δεν θα υπήρχε β) στ αλήθεια εκτιμάει κανείς ότι οι Ψυχολόγοι του νέου Τμήματος που προβλέπεται να δημιουργηθεί, θα ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας και δε θα παραχθούν νέοι «άνεργοι με πτυχία» τη στιγμή που λειτουργούν ήδη άλλα 4 Πανεπιστημιακά Τμήματα Ψυχολογίας;

    Σας ευχαριστώ

  • 12 Μαΐου 2018, 00:31 | Χαρά

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ!
    Η ειδικη εκπαιδευση ειναι εξειδικευση και προεκταση της γενικης εκπαιδευσης.Πρωτα γινεται καποιος δασκαλος και μετα εξειδικευεται στη ειδικη εκπαιδευση.Με ποια λογικη λοιπον κυριε Υπουργε ιδρυετεβενα νεο τμημα ειδικης αγωγης που προωθει τα διαχωριστικα μοντελα και ριχνει λαδι στη φωτια για τη διαμαχη και αμφησβητηση που υπαρχει οσον αφορα τα ηδη υπαρχοντα προπτυχιακα τμηματα της ειδικης αγωγης;

  • 11 Μαΐου 2018, 22:16 | Ματίνα

    Είναι ξεκάθαρο πως η δημιουργία νέου τμήματος ειδικής αγωγής βρίσκει την μεγαλύτερη μερίδα των εκπαιδευτικών ενάντια. Γιατί δεν ξανά ανοίγουν τα διδασκαλία για επιμόρφωση πάνω στην ειδική αγωγή; γιατί Γιατί γίνεται η δημιουργία ενός τμήματος που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα; Μήπως υπάρχει ψηφοθηρική διάθεση; Μήπως πρέπει να δούμε ποιοι απο την κυβέρνηση ανήκουν στην εκλογική περιφέρεια των Ιωαννίνων και να μάθουμε την γνώμη τους για το συγκεκριμένο θέμα; Και όλα αυτά γιατί γίνονται τώρα λίγο μετά την έλευση της νέας υφυπουργού;

  • 11 Μαΐου 2018, 22:13 | Ευαγγελία

    ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ Ε.Α. ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

  • 11 Μαΐου 2018, 22:10 | Φώτης

    Θα θέλαμε να μας ενημερώσει το υπουργείο ποια επιτροπή αποφάσισε την ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής με ποια κριτήρια και το κυριότερο αν αυτοί που την απάρτιζαν ήταν ή όχι εκπαιδευτικοί. Ας δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής.

  • 11 Μαΐου 2018, 21:49 | Σωτηρία

    Τάσσομαι υπέρ της ίδρυσης ενός τμήματος ειδικής αγωγής.Η ειδική αγωγή χρειάζεται εξειδίκευση και γνώσεις!!

  • 11 Μαΐου 2018, 21:00 | Μαρία

    Τάσσομαι υπέρ της ίδρυσης ενός τμήματος Ειδικής Αγωγής. Η Ειδική Αγωγή χρειάζεται εξειδίκευση και γνώσεις.

  • 11 Μαΐου 2018, 20:23 | Φωτεινή

    Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα καθώς χρειάζονται άνθρωποι με γνώσεις εξειδικευμένες στην ειδική αγωγή!!!

  • 11 Μαΐου 2018, 20:23 | Σμαράγδα

    Η ίδρυση ενος ακομα Τμήματος ειδικής Αγωγής μετα απο αυτο του Βόλου κρίνεται απαραίτητη λογω της εξειδίκευσης που χρειάζεται η διαπαιδαγώγηση των παιδιων προσχολικης ηλικίας με ειδικές αναγκες

  • 11 Μαΐου 2018, 20:07 | σταθης

    Συμφωνω με τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων που είναι κατά της δημιουργίας νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής. Θα πρέπει σοβαρά να εξετάσετε το λόγο ύπαρξης και τα προγράμματα σπουδών και των υπάρχοντων (ειδικά του ΠΑΜΑΚ…).

    Ισχυρά Παιδαγωγικά, ισχυρά μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα είναι αυτό που χρειαζόμαστε και η παγκοσμίως αποδεκτή και ιδεατή λύση στην Ειδική Παιδαγωγική.

  • 11 Μαΐου 2018, 19:38 | Sofia

    Τάσσομαι υπέρ της Ίδρυσης νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής. Ας πάψει η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα.

  • 11 Μαΐου 2018, 19:34 | Δήμητρα

    Η ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εκπαίδευση αλλά και για την ακαδημαϊκή κοινότητα , δεδομένου της αναγκαιότητας κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν οι σχετικές δομές. Πράγματι η ειδική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης, αλλά δεν θα πρέπει να συγχέεται με την εκπαίδευση των υποψηφίων εκπαιδευτικών για παιδιά τυπικής εκπαίδευσης. Αντιθέτως θα πρέπει να κατοχυρωθεί η αυτούσια και εξειδικευμένη προσέγγιση των σχετικών γνώσεων σε προπτυχιακό επίπεδο. Ας μην λησμονείται το γεγονός ότι ο τομέας της παιδαγωγικής, της ψυχολογίας και της διδακτικής σε συνάρτηση με την ειδική αγωγή αποκτούν νέα σύσταση , όπου θα πρέπει να κατακτηθεί σε βάθος, συνεπώς η κατοχύρωση προπτυχιακού επιπέδου της ειδικής αγωγής κρίνεται απαραίτητη! Ναι , λοιπόν, στην αξιολόγη, ουσιαστική και εις βάθους εκπαίδευση των υποψηφίων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Ναι στην ίδρυση του τμήματος ειδικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

  • 11 Μαΐου 2018, 18:36 | Ελεάνα

    Τάσσομαι υπέρ της ίδρυσης ενός τμήματος Ειδικής Αγωγής. Η Ειδική Αγωγή χρειάζεται εξειδίκευση και γνώσεις.

  • 11 Μαΐου 2018, 18:32 | Ραφαέλα Ανδρεάδη

    Ναι, στην ίδρυση του νέου τμήματος ειδικής αγωγής. Ας επενδύσουμε επιτέλους ουσιαστικά στην εκπαίδευση των ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

  • 11 Μαΐου 2018, 15:45 | Αλκμήνη Λαχανά

    Η αντιμετώπιση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ως ξεχωριστό και σαφώς διακριτό αντικείμενο από την παιδαγωγική είναι επιστημονικά άτοπη ενώ έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την ενταξιακή φιλοσοφία, η οποία είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ειδικός παιδαγωγός δεν αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από τον γενικό παιδαγωγό. Η εκπαίδευση των ειδικών παιδαγωγών δεν νοείται να είναι ανεξάρτητη από την εκπαίδευση των γενικών παιδαγωγών. Αντιθέτως η πρώτη πρέπει να κτίζεται συμπληρωματικά ως επιπλέον προσόν πάνω στην δεύτερη. Ο διαχωρισμός των προγραμμάτων αρχικής εκπαίδευσης γενικών και ειδικών εκπαιδευτικών στηρίζεται στην κατηγοριοποίηση των μαθητών σε φυσιολογικούς και αποκλίνοντες και στην απόδοση των δυσκολιών μάθησης στην ατομική παθολογία. Με άλλα λόγια πρόκειται για μία διάκριση η οποία στηρίζεται στο ιατρικό μοντέλο το οποίο έχει εδώ και χρόνια αμφισβητηθεί και εγκαταλειφτεί. Τα σοβαρά προβλήματα παιδαγωγικής τεκμηρίωσης της ειδικής αγωγής ως ξεχωριστό από την γενική εκπαίδευση σύστημα και κλάδο, η αμφίβολη αποτελεσματικότητα του διαχωριστικού συστήματος της ειδικής αγωγής, και κυρίως ο ρόλος του συστήματος αυτού (α) στην περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό μαθητών με αναπηρία, (β) στον αποκλεισμό συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων από την γενική εκπαίδευση βάσει του κριτηρίου της αναπηρίας, και (γ) στην έγερση εμποδίων στην ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή τους στην κοινωνία οδήγησε στην αναγνώριση της επιτακτικής ανάγκης για απομάκρυνση από την θεώρηση της αναπηρίας μέσα από το πρίσμα του μοντέλου της ειδικής αγωγής και την στροφή προς το ενταξιακό μοντέλο εκπαίδευσης.

    Τί ακριβώς λοιπόν εξυπηρετεί η ίδρυση ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Η ίδρυση ενός ακόμη τμήματος ειδικής αγωγής, όπως και η ίδρυση των δύο υπαρχόντων πριν από κάποια χρόνια, εξ ορισμού δεν εξυπηρετεί την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, δεν εξυπηρετεί το δικαίωμα όλων των μαθητών σε ισότιμη ποιοτική εκπαίδευση, δεν προωθεί τις απαραίτητες στάσεις και αντιλήψεις για την επί της ουσίας εφαρμογή της ενταξιακής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πρόκειται για μία απόφαση που εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και πραγματικά δεν τιμά καθόλου τη χώρα μας η εκπαιδευτική της πολιτική να χαράσσεται με κριτήριο την εξυπηρέτηση αυτών των άλλων συμφερόντων. Η ύπαρξη των ξεχωριστών συστημάτων της ειδικής αγωγής και γενικής αγωγής τόσο σε επίπεδο σχολείου όσο και σε επίπεδο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποτελεί μία διάκριση που δεν είναι πλέον ούτε κατάλληλη ούτε έγκυρη. Αυτό ήταν γνωστό και οι υπεύθυνοι διαμόρφωσης εκπαιδευτικής πολιτικής όφειλαν να το γνωρίζουν εδώ και χρόνια. Το αγνόησαν όταν ίδρυσαν τα δύο τμήματα ειδικής αγωγής στη χώρα μας. Αδιαφόρησαν τότε για το γεγονός ότι η κίνηση αυτή εισήγαγε ένα παρωχημένο και ακατάλληλο μοντέλο εκπαίδευσης για τα παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Για μία ακόμη φορά η χώρα μας θα πρωτοτυπήσει ιδρύοντας ακόμη ένα τέτοιο τμήμα;

    Όσον αφορά τις όποιες προσπάθειες κάποιων να πείσουν ότι δεν πρόκειται για Ελληνική πρωτοτυπία θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η παράθεση τίτλων πτυχίων χωρών του εξωτερικού δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα. Η σύνδεση ενός βασικού πτυχίου με την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού ως μοναδικό και επαρκές προσόν ισχύει στην χώρα μας αλλά δεν αποτελεί τον κανόνα στο εξωτερικό. Απλή παράθεση τίτλων βασικών πτυχίων άλλων χωρών λοιπόν χωρίς καμία αναφορά στη διάρκεια σπουδών, στον τρόπο και τις προϋποθέσεις σύνδεσης των πτυχίων αυτών με το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, στις προϋποθέσεις απόκτησης άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού παιδαγωγού και στις ιδιαίτερες προβλέψεις για την διασφάλιση κινητικότητας των εκπαιδευτικών σε θέσεις εκπαιδευτικού της τάξης και ειδικού παιδαγωγού, δυστυχώς δεν είναι σοβαρό επιχείρημα. Δυστυχώς όταν στους τίτλους προστεθούν και οι υπόλοιπες πληροφορίες υπογραμμίζεται η ελληνική πρωτοτυπία. Όταν όλες οι χώρες προσπαθούν να αναμορφώσουν τα συστήματά τους προς την κατεύθυνση του ενταξιακού μοντέλου η Ελλάδα θεσμοθετεί την ουσιαστική κατάργησή του. Εξ ορισμού δεν κινείται προς ενταξιακή κατεύθυνση ένα σύστημα στο οποίο προωθείται συστηματικά η εδραίωση χάσματος μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής. Δεν είναι ενταξιακό ένα σύστημα που συντηρεί και ιδρύει ξεχωριστά τμήματα προετοιμασίας εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Δεν είναι ενταξιακό ένα σύστημα που προωθεί στην συνείδηση του κόσμου ακόμη και των ίδιων των εκπαιδευτικών την μετονομασία των παιδαγωγικών τμημάτων δασκάλων και νηπιαγωγών σε τμήματα γενικής αγωγής. Ένα τέτοιο σύστημα στηρίζεται σταθερά στην ιδεολογία του αποκλεισμού την οποία και αναπαράγει. Συνειδητοποιούν οι υπεύθυνοι χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής ότι αποφάσεις οι οποίες συντηρούν και ισχυροποιούν ένα τέτοιο σύστημα είναι άκρως ανεύθυνες αλλά και επικίνδυνες αν αναλογιστεί κανείς ότι προωθούνται ενώ υποτίθεται ότι η χώρα μας (ως χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα) έχει υιοθετήσει το ενταξιακό μοντέλο;

  • 11 Μαΐου 2018, 13:50 | Αλεξανδρα Ροδτ.

    ΟΧΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Αν θεωρειτε επιστημονικα σωστο… (μονο αυτος βεβαια που εκανε μια τετοια προταση(!) γιατι σε ολο τον υπολοιπο κοσμο… η ειδικη αγωγη θεωρειται προεκταση κ εξειδικευση της γενικης) Πειτε μας αληθεια, γιατι δεν το ιδρυετε για τη δευτεροβαθμια εκπαιδευση;;;; γιατι οι καθηγητες μας σημερα να μην μπαινουν σε μια σχολη και να βγαινουν κι αυτοι κατευθειαν «ειδικοι»;;; Ετσι από την ιδια σχολη να βγαινουν αλλοι «ειδικοι φιλολογοι»… αλλοι «ειδικοι μαθηματικοι»… αλλοι «ειδικοι φυσικοι»… αλλοι «ειδικοι γυμναστες»… κτλ κτλ… δεν χρειαζονται συμφωνα με αυτή τη λογικη γενικες- βασικες γνωσεις στο επιστημονικο αντικειμενο… αφου γινεσαι κατευθειαν «ειδικος». Μη στερειτε από την δευτεροβαθμια εκπαιδευση ένα τετοιο τμημα…!!! Κριμα είναι…

  • 11 Μαΐου 2018, 13:20 | κωνσταντινα μακρυγ.

    ΟΧΙ στην ιδρυση τμηματος ειδικης αγωγης στα Γιαννενα. Ολοι πιστεψαμε πως το υπουργειο συμμεριζεται το οραμα της συμπεριληψης και ενός κοινου για ολους σχολειου. Για καποιον που εχει εστω και λιγη σχεση με την ειδκη αγωγη… είναι απολυτως αντιληπτο πως με το αρθρο περι ιδρυσης νεου τμηματος ειδικης αγωγης στα Γιαννενα… υποσκαπτετε και σαμποταρετε και την ιδεα της συμπεριληψης και το προτερο νομοθετικο σας εργο. Καταπατατε τα δικαιωματα μαθητων με ειδικες εκπαιδευτικες αναγκες για προσβαση στο κοινο σχολειο και ισες εκπαιδευτικες ευκαιριες. Σαμποταρετε κάθε προσπαθεια συνεκπαιδευσης και χτιζετε κι αλλα εμποδια και διαχωριστικα στην εκπαιδευτικη και στη συνεχεια και κοινωνικη ζωη των μαθητων με αναπηρια. Τα μικροσυμφεροντα των πανεπιστημιακων βαραινουν περισσοτερο συγκρινομενα με τα δικαιωματα ατομων με αναπηρια, κυριοι;

  • 11 Μαΐου 2018, 12:18 | Aγγελική

    Συμφωνω απολυτα με την ανακοινωση του ΠΕΣΕΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα ΑΕΙ
    Πειραιάς, 10-05-2018
    Αρ. Πρωτ.: 42Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που πραγματεύεται τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στα Ιωάννινα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς την ηγεσία του Υπουργείου του Παιδείας που αποδέχεται τις πιέσεις διαφόρων κύκλων της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι προτάσσουν τα «οικονομικά συμφέροντα» τους, εις βάρος των δημοκρατικών επιλογών της Ελληνικής Δημοκρατίας που προστατεύει το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο ενταξιακό και συμπεριληπτικό δημόσιο σχολείο.
    Η ίδρυση και η λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και συνδέεται με καταδικαστέες πολιτικές του σκοτεινού παρελθόντος των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων. Εκπαιδευτικών θεσμών και πολιτικών που είχαν επιβάλει το ιατρο-παιδαγωγικό και διαχωριστικό μοντέλο αγωγής και εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα υποχρέωναν να εγγράφονται και να φοιτούν σε ειδικά σχολεία εγκλεισμού και σε άθλια κτίρια υποβαθμισμένων και περιθωριοποιημένων περιοχών-γκέτο των αστικών κέντρων.
    Απευθυνόμενοι στην Ελληνική Κυβέρνηση, τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα, στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τους φορείς των Οργανώσεων των Αναπήρων και των Εκπαιδευτικών και κάθε επιστημονική, συνδικαλιστική και κοινωνική συλλογικότητα της Ελληνικής Κοινωνίας ζητάμε να μελετήσουν προσεχτικά την ιστορία της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά άρχισε να εγγράφεται με θετικά πρόσημα για τα ανάπηρα άτομα από το 1982 με το Προεδρικό Διάταγμα 603/1982 και το Νόμο 1566/1985 (άρθρα 32 έως 35). Κάνουμε έκκληση στους/στις κ.κ. Βουλευτές, αντιπροσώπους του Ελληνικού Λαού στη Βουλή των Ελλήνων, να προβούν σε ανασκόπηση των Νόμων: 2817/2000, 3699/2008, 4115/2013, 4186/2013, 4368/2016, 4415/2016, 4452/2017 οι οποίοι υιοθέτησαν τις διεθνείς διακηρύξεις και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα προσβασιμότητας στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της ένταξης και της συνεκπαίδευσης (Διακήρυξης της Σαλαμάγκα, 1994 & Νόμος 4074/2012), υπενθυμίζοντας την αρνητική αξιολόγηση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση (τελευταία) στο κριτήριο «ισότιμη εκπαίδευση» των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βλ. Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Schraad-Tischler and Kroll, 2014).
    Σήμερα η συνεκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία θεωρείται πλέον, ως η πιο ενδεδειγμένη μορφή εκπαίδευσης, κι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
    Για το σκοπό αυτό απαιτείται η εκπαιδευτική πολιτική να προωθεί την «Παιδαγωγική της Ένταξης», στηρίζοντας ένα σχολείο σε μια κοινωνία για όλους, ένα σχολείο το οποίο πρέπει να αποτελεί εστία καταπολέμησης ρατσιστικών και διαχωριστικών στάσεων, με τη δημιουργία φιλόξενων κοινοτήτων όπου η εκπαίδευση κι η σχολική ένταξη των παιδιών να είναι υποχρέωση και έγνοια όλων των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος. Προκειμένου να επιτευχθεί επί της ουσίας η συμπεριληπτική εκπαίδευση είναι απαραίτητο το σχολείο μέσα από την οργάνωσή του να παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες μεγάλου εύρους για όλους τους/τις μαθητές/μαθήτριες με τρόπο που να εστιάζει στην πρόληψη και όχι στα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους (European Agency for Development in Special Needs Education, 2013).
    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., επιδιώκει να υπενθυμίσει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η όποια προσπάθεια για δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω γιατί: α) οι μαθητές κατηγοριοποιούνται με κύριο επίκεντρο τη παθολογία και τη θεραπεία τους και όχι από τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις δυνατότητές τους, β) υιοθετείται μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο «ειδικός» και ο «γενικός» παιδαγωγός αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, γ) ενισχύει το ξεπερασμένο διαχωριστικό ιατρικο-παιδαγωγικό μοντέλο και βρίσκεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, που επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με το Ν. 4074/2012).
    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., έχει τονίσει την αναγκαία αναμόρφωση σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων με στόχο «τη διαμόρφωση ενός νέου προφίλ του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος θα μπορεί ν’ ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει παιδαγωγικά όλα τα παιδιά μέσα στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης» (Π.Ο.Ε.Δ./Δ.Ο.Ε., 2003). Άλλωστε, στη Συνθήκη της Σαλαμάνκα επισημαίνεται στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν, στα πλαίσια μιας δομικής αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος, τα προγράμματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, πριν και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους εξίσου και να προσανατολίζουν τη φροντίδα των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών σε σχολεία για όλους (UNESCO, 1996). Επίσης είναι άξιο αναφοράς ότι στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές στην εκπαίδευση μεγάλο μέρος της διαχείρισης των προβλημάτων που προκύπτουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη, λόγω των εγγενών δυσκολιών των μαθητών, μετακυλίεται στους εκπαιδευτικούς της τάξης και είναι αναγκαίο να έχουν επιμόρφωση πάνω σε ζητήματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και προβάλλεται ως αδήριτη ανάγκη η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης, αντί επιδιώκεται η μονομερής εκπαίδευσή τους μόνο προς την κατεύθυνση της Ειδικής Εκπαίδευσης αγνοώντας το γενικό πλαίσιο μέσα στο ίδιο το σχολείο! Τα Πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να υλοποιήσουν με επιτυχία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και μετεκπαίδευσης που να προωθούν τις ενταξιακές εκπαιδευτικές πολιτικές για την πρόσβαση, χωρίς προσκόμματα και εμπόδια, των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο «Σχολείο για Όλους». Μπορούν επίσης με την επιμήκυνση των σπουδών στα ΠΤΔΕ και τις καθηγητικές σχολές να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον σπουδών πάνω στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
    Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατέθεσαν μια σπουδαία πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας να επαναλειτουργήσουν τα Διδασκαλεία υπό την εποπτεία των ΠΤΔΕ ή των καθηγητικών σχολών με εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών για να αγκαλιάσει το Ελληνικό Σχολείο το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
    Οι σημερινές σύνθετες και εκπαιδευτικές συνθήκες οδηγούν στην αναγκαιότητα της σύνταξης ενός νέου Ενιαίο Νόμο για την Εκπαίδευση. Στον νόμο αυτό η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση πρέπει να αναφέρεται ως αναπόσπαστο μέρος της Γενικής Εκπαίδευσης και οι ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις -όπου και όταν απαιτούνται- θα πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης, να εναρμονίζονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίθετα δεν έχουν θέση συντεχνιακές σχέσεις που εμποδίζουν τη ριζική αναπλαισίωση και αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής πρακτικής στην ειδική εκπαίδευση με καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος

  • 11 Μαΐου 2018, 11:08 | Ξενοφών Μπήτσικας

    Η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας ενημερώνει ότι,
    στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου για την ένταξη του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναμένει από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων να λάβει υπόψη τις θέσεις και τις προτάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφορικά με τον στρατηγικό της σχεδιασμό, όπως του έχουν γνωστοποιηθεί με προγενέστερη αλληλογραφία μας και τον οποίο έχει εγκρίνει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Συνεδρία αριθμ. 1043/2/15-2-2018), απόφαση την οποία επικαιροποίησε και διεκδικεί ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη Συνεδρίασή της αριθμ.1047/6/10-5-2018. Αυτή συνοψίζεται ως ακολούθως: η Σχολή Καλών Τεχνών να παραμείνει Μονοτμηματική με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και με καθαρά εικαστικό χαρακτήρα και προσανατολισμό.
    Η Σχολή Καλών Τεχνών με επανειλημμένες ομόφωνες αποφάσεις της εκφράζει την αντίθεσή της στην ένταξη σε αυτήν του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (πρώην Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου), καθώς δεν πρόκειται για συναφές πεδίο και θα την οδηγήσει εκτός του στρατηγικού της σχεδιασμού.
    Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρότεινε στην ίδια Συνεδρίαση αριθμ.1047/6/10-5-2018να ενταχθεί το εν λόγω Τμήμα Μουσικών Σπουδών σε ανεξάρτητη Σχολή Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
    Οι παραπάνω αποφάσεις είναι απόλυτα σύμφωνες και με τις ειλημμένες αποφάσεις της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Καλών Τεχνών, Συνεδρία αριθμ. 47 / 08-05-2018, αλλά και της απόφασης των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών (Αριθμ. πρωτ. 852/8-5-2018).

    O Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών
    Καθηγητής Ξενοφών Μπήτσικας

  • 11 Μαΐου 2018, 10:11 | Χαρα

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ!

    ΑΙΣΧΟΣ! ΚΟΡΟΪΔΙΑ!

    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ!

    ΕΠΙΣΗΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ/ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΙΔΡΥΕΙ ΝΕΟ…!!
    ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ!!!

  • 11 Μαΐου 2018, 10:08 | Κωνσταντίνος

    ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ!!!
    ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ! ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ;;

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ!

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΣΕΑ!

  • 11 Μαΐου 2018, 10:04 | Κώστας Μ.

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ!

    ΚΛΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΥΟ! Ή ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ ΤΑ!

    ΚΑΝΤΕ ΑΝΑΒΟΛΗ (4 ΧΡΟΝΙΑ) ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
    ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ!!
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΟΙ 4 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ!!

    ΝΤΡΟΠΗ!

  • 11 Μαΐου 2018, 10:01 | Κώστας Μ.

    Δηλώνω ενάντια στην ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα!

    Για ποιο λόγο να γίνει νέο τμήμα;
    Και γιατί να γίνει στα Ιωάννινα; Ας γίνει στη Καβάλα, στη Δράμα στην Αλεξανδρούπολη που έχει και Παιδαγωγικό! Γιατί ντε και καλά στα Ιωάννινα;;

    κ. Υπουργέ ξέρετε πολύ καλά πως η εκπαιδευτική κοινότητα απαιτεί ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!! ΟΧΙ νέους πανεπιστημιακούς…

    Αναπληρωτής Δάσκαλος

  • 11 Μαΐου 2018, 09:40 | Σταμάτης

    ΚΑΤΑ της Ίδρυσης νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής!

    Συμφωνώ και εγώ με την ανακοίνωση του ΠΕΣΕΑ!
    Δεν είναι απαραίτητο ένα τέτοιο τμήμα προς ικανοποίηση «τοπικών» συμφερόντων…

  • 11 Μαΐου 2018, 09:36 | Ιωάννης Σταμ.

    Ενάντια στην ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής.

    κ. Υπουργέ παρακαλώ να πάρετε πίσω αυτό το άρθρο.

    Μια νέα σχολή ειδικής αγωγής θα προάγει περισσότερους διαχωρισμούς και διακρίσεις στους εκπαιδευτικούς.

    Δεν χρειάζεται νέο Τμήμα Ειδικής!

    Υπάρχει απόθεμα εκπαιδευτικών ικανών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
    Μη δημιουργείται και νέα πηγή ανέργων.
    Διορθώστε και αναβαθμίστε τα ήδη υπάρχοντα παιδαγωγικά!

    Κάντε Διορισμούς εάν πραγματικά νοιάζεστε για την εκπαίδευση!
    Φτάνει πια η κοροϊδία!

    Δάσκαλος ΠΕ 70

  • 11 Μαΐου 2018, 08:09 | Melanie Klein

    Η ίδρυση τμήματος ψυχολογίας στα Γιάννενα είναι ένα εξαιρετικό νέο. Το ερώτημα όμως που δημιουργείται είναι γιατί διατηρείται ο τομέας ψυχολογίας στο τμήμα ΦΠΨ; Όσοι ενδιαφερόμαστε γι’ αυτά που συμβαίνουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξέρουμε, από στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, ότι στο τμήμα αυτό οι περισσότεροι εισακτέοι του επιθυμούσαν να εισαχθούν σε τμήμα ψυχολογίας, δεν τα κατάφεραν και κατέληξαν στο ΦΠΨ δελεασμένοι από την αναφορά στην ψυχολογία στον τίτλο του. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών του, δηλαδή εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο, επιλέγει την ειδίκευση στην ψυχολογία. Όμως τελειώνοντας το τμήμα αυτό και παρά το γεγονός ότι έχουν παρακολουθήσει κυρίως μαθήματα ψυχολογίας στις σπουδές τους δεν έχουν (και σωστά) άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Έχουν εργασιακά δικαιώματα φιλολόγου αν και έχουν παρακολουθήσει ελάχιστα μαθήματα φιλολογίας. Η κατάσταση αυτή είναι παρανοϊκή και τα επαγγελματικά αδιέξοδα των αποφοίτων αυτών προφανή και τραγικά. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί το υπουργείο επιλέγει τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης; Γιατί η ελληνική πολιτεία επιλέγει να διοχετεύει στην αγορά εργασίας κάθε χρόνο εκατοντάδες ημι-εκπαιδευμένους ψυχολόγους χωρίς εργασιακά δικαιώματα; Ποια προσχήματα θέλει να περισσώσει; Και εις βάρος ποιων; Επίσης, περισσεύουν άραγε τα χρήματα για διορισμούς διδακτικού προσωπικού στο ελληνικό πανεπιστήμιο; Όπως έχουν τα πράγματα, το νέο τμήμα ψυχολογίας ξεκινάει με μηδέν προσωπικό. Αν καταργηθεί ο τομέας ψυχολογίας από το ΦΠΨ και μεταφερθεί στο νέο τμήμα θα υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός διδασκόντων για να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του. Αφετέρου, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, θα σταματήσει επιτέλους να λειτουργεί αυτό το τμήμα της φιλοσοφικής ως επαγγελματική παγίδα για υποψηφίους που επιθυμούν να σπουδάσουν και να εργαστούν ως ψυχολόγοι. Αν η φιλοσοφική σχολή επιθυμεί οι απόφοιτοί της, από όλα τα τμήματά της, να έχουν γενικές γνώσεις ψυχολογίας δεν θα μπορούσαν άραγε να παρακολουθήσουν μαθήματα από το νέο τμήμα;

  • 11 Μαΐου 2018, 01:30 | Φωτεινή

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

    Δεν χρειαζόμαστε κι άλλο τμήμα ειδικής Αγωγής!!!
    Η ειδική αγωγή αποτελεί εξειδίκευση και προέκταση της γενικής εκπαίδευσης. Πρώτα γίνεσαι Νηπιαγωγός και μετά εξειδικεύεσαι.

  • 11 Μαΐου 2018, 01:23 | Γιωργος

    Είμαι άκρως αντίθετος με την ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
    Ο ευαίσθητος χώρος της Ειδικής Εκπαίδευσης δε χωρά πειραματισμούς. Ο δάσκαλος Ειδικής Αγωγής πρέπει να είναι πρώτα Δάσκαλος με παιδαγωγική κατάρτιση. Ύστερα να μετεκπαιδεύεται στην Ειδική Αγωγή με Μεταπτυχιακά Προγράμματα.
    Το υπουργείο θα έπρεπε να αλλάξει τα ήδη υπάρχοντα τμήματα ειδικής αγωγής που έχουν προσανατολισμό την παιδεία και όχι να δημιουργήσει νέα. Θα πρέπει απλα να εξοικονομήσει πόρους για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών!

  • 11 Μαΐου 2018, 01:22 | Γιωργος

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.

    Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΔΙΚΕΥΣΗ.

  • 11 Μαΐου 2018, 01:00 | Ηλίας Χ.

    Όχι στην ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής.

    Οι δάσκαλοι της γενικής αγωγής με μετεκπαιδευση στην ειδική αγωγή στήριζαν ως τώρα και εξακολουθούν να στηρίζουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
    Αντί να κοιτάμε πως θα εξορθολογήσουμε τα Παιδαγωγικά μας εμείς ιδρύουμε νέα!!Παγκόσμια πρωτοτυπία και εδώ…

  • 11 Μαΐου 2018, 00:41 | Ιωάννης

    Δε συμφωνώ με τη δημιουργία νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής.

    Η παγκόσμια πρωτοτυπία συνεχίζεται.

  • 11 Μαΐου 2018, 00:36 | Κατερίνα

    Διαφωνώ με την δημιουργία τμήματος ειδικής αγωγής.
    Εκπαιδευτικοί αξιόλογοι και εξειδικευμένοι υπάρχουν με πολλά χρόνια προπτυχιακών κ μεταπτυχιακών σπουδών. Τα προπτυχιακά των Ιωαννίνων στα παιδαγωγικά τμήματα λειτουργούν επαρκώς. Δεν χρειάζεται νέο τμήμα, αφού λαμβάνονται οι παιδαγωγικές γνώσεις στη γενική και μετέπειτα αφού αποκτηθεί το πτυχίο όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την ειδική αγωγή ακολουθούν εξειδικεύσεις.
    Συνεπώς η ειδική αγωγή αποτελεί προέκταση της γενικής αγωγής μέσω εξειδίκευσης, μεταπτυχιακων και διδακτορικών που πατάνε πάνω στα βασικά παιδαγωγικά πτυχία!!! Μη μας γυρνάτε πίσω δεκαετίες… πίσω στα μονοπάτια του ιατρικού μοντέλου

  • 11 Μαΐου 2018, 00:34 | Γιάννης

    Διαφωνώ με την δημιουργία τμήματος ειδικής αγωγής.

    Η δημιουργία τμήματος ειδικής αγωγής θεωρείτε αναχρονιστική πρακτική! Η εκπαίδευση είναι ¨ ΜΙΑ¨. Η Εδική Αγωγή είναι εξειδίκευση που ακολουθείται μετά την ολοκλήρωση του βασικού πτυχίου του εκπαιδευτικού με επιπλέον σπουδές. Κύριο μέλημα της εκπαίδευσης είναι η συνεκπαίδευση, μια ενιαία εκπαίδευση, ένα σχολείο για όλους!!

  • 11 Μαΐου 2018, 00:21 | papaliagas thomas

    Το υπουργείο θα έπρεπε να κλεισει τα ήδη υπαρχοντα τμηματα ειδικησ αγωγησ και οχι να ανοίξει νέα.
    Μη δημιουργειτε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν

  • 11 Μαΐου 2018, 00:17 | Hatzidaki

    Τάσσομαι ΥΠΕΡ της μετεξέλιξης του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων σε Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας από την 1η Οκτωβρίου του 2018. Το εν λόγω Τμήμα πληροί τις προϋποθέσεις αφού διαθέτει προσωπικό με μακροχρόνια ακαδημαϊκή εμπειρία και επιστημονικά προσόντα.
    ΝΑΙ στην αναγνώριση της προσφοράς που έχει επιτευχθεί με προσωπική εργασία και κόπο. ΝΑΙ στην ίση αντιμετώπιση.

  • 11 Μαΐου 2018, 00:16 | Konstantina Sapanidou

    Το υπουργείο θα έπρεπε να αλλάξει τα ήδη υπάρχοντα τμήματα ειδικής αγωγής που έχουν προσανατολισμό την παιδεία και όχι να δημιουργήσει νέα

  • 11 Μαΐου 2018, 00:10 | Νικος Κ.

    Όχι στην ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής!

    Η ίδρυση νέου τμήματος Ειδικής Αγωγής αποτελεί κίνηση που καμία σχέση δεν έχει με την σύγχρονη συμπεριληπτική εκπαίδευση, με το ένα σχολείου για όλους.
    Οι ειδική αγωγή και εκπαίδευση έχει απλά ανάγκη από σταθερό προσωπικό για τους μαθητές. Εκει να εστιάσετε την προσοχή σας και να δείξετε την μεριμνά σας προς τους μικρούς μαθητές που έχουν ανάγκη από σταθερότητα στη ζωή τους.Η Ειδική Αγωγή διεθνώς θεωρείται εξειδίκευση και όχι ξεχωριστό μέρος της εκπαίδευσης. Είναι προέκταση της Γενικής Αγωγής και αναπόσπαστο κομμάτι της.

  • 11 Μαΐου 2018, 00:02 | Κατερινα

    Διαφωνώ με την δημιουργία τμήματος ειδικής αγωγής.

    Γιατί κύριε υπουργέ θέλετε να δημιουργήσετε ένα τμήμα το οποίο στο εξωτερικό δεν έχει κάποιο αντίκρυσμα? Είναι γνωστό ότι η ειδική αγωγή είναι προέκταση της γενικής. Το βασικό πτυχίο είναι απαραίτητο και ακολουθεί η ειδίκευση στην ειδική αγωγή.
    Τόσα χρόνια αυτό συνέβαινε σε Ελλάδα και εξωτερικό.. έτσι στελεχώθηκαν οι θέσεις στο δημόσιο σχολείο. Τι άλλαξε? Υπάρχουν συντεχνιακά συμφέροντα?

  • 10 Μαΐου 2018, 23:49 | Κώστας

    Όχι στην ίδρυση τμήματος ειδικής αγωγής στα Ιωάννινα

    Κύριε υπουργέ είναι σαφές και γνωστό ότι η ειδική εκπαίδευση είναι υποσύστημα της γενικής εκπαίδευσης. Αποτελεί άξιο απορίας πραγματικά η ίδρυση νέου τμήματος ειδικής αγωγής.
    Σταματήστε την ίδρυση του τμήματος και προχωρήστε σε ένα ενιαίο νόμο για την εκπαίδευση προκειμένου να σταματήσουν οριστικά τα διαχωριστικά μοντέλα και οι συντεχνιακές πρακτικές, διότι οι ανάγκες καλύπτονται επαρκώς από τα ήδη υπάρχοντα παιδαγωγικά τμήματα και την ειδίκευση που κάνουν οι τελειόφοιτοι τους με ένα μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή.

  • 10 Μαΐου 2018, 23:35 | Κώστας

    Μεγάλο λάθος η ίδρυση Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

    Δεν είναι τυχαίο που ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α. πήρε θέση ΚΑΤΆ της ίδρυσης νέου τμήματος Ειδικής, δίνοντας έμφαση στην τάση επιστροφής σε παλαιά μοντέλα ιατρικά που επικεντρώνονται στην παθολογία των παιδιών.
    Πρέπει να λάβουν τέλος αυτοί οι διαχωρισμοί και αυτές οι συντεχνιακές πρακτικές στην Ελλάδα.
    Η Ειδική Αγωγή διεθνώς θεωρείται εξειδίκευση και όχι ξεχωριστό μέρος της εκπαίδευσης.Υπάρχουν πολλοί καλοί εκπαιδευτικοι, οι οποίο άπλα βιώνουν την εργασιακή ομηρία και από πλευράς κρατικής μέριμνας θα έπρεπε να δείχνετε τον απαιτούμενο σεβασμό καθώς και να λάβετε μέτρα για διορισμούς.

  • 10 Μαΐου 2018, 23:22 | lena

    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α. τάχθηκε ΚΑΤΑ της ίδρυσης νέου τμήματος Ειδικής, τονίζοντας την τάση επιστροφής σε παλαιά μοντέλα ιατρικά που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην παθολογία των παιδιών.
    Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί δεν χρειάζονται, δεν κάνουν καλό.
    Αν όντως νοιάζεστε, κάντε ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ εκπαιδευτικών στα σχολεία!!!
    Πάρτε πίσω αυτό το άρθρο!

  • 10 Μαΐου 2018, 23:20 | Marina

    Συμφωνω απολυτα με την ανακοινωση του ΠΕΣΕΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα ΑΕΙ
    Πειραιάς, 10-05-2018
    Αρ. Πρωτ.: 42Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που πραγματεύεται τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής στα Ιωάννινα, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του προς την ηγεσία του Υπουργείου του Παιδείας που αποδέχεται τις πιέσεις διαφόρων κύκλων της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι προτάσσουν τα «οικονομικά συμφέροντα» τους, εις βάρος των δημοκρατικών επιλογών της Ελληνικής Δημοκρατίας που προστατεύει το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο ενταξιακό και συμπεριληπτικό δημόσιο σχολείο.
    Η ίδρυση και η λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και συνδέεται με καταδικαστέες πολιτικές του σκοτεινού παρελθόντος των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων. Εκπαιδευτικών θεσμών και πολιτικών που είχαν επιβάλει το ιατρο-παιδαγωγικό και διαχωριστικό μοντέλο αγωγής και εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα υποχρέωναν να εγγράφονται και να φοιτούν σε ειδικά σχολεία εγκλεισμού και σε άθλια κτίρια υποβαθμισμένων και περιθωριοποιημένων περιοχών-γκέτο των αστικών κέντρων.
    Απευθυνόμενοι στην Ελληνική Κυβέρνηση, τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα, στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τους φορείς των Οργανώσεων των Αναπήρων και των Εκπαιδευτικών και κάθε επιστημονική, συνδικαλιστική και κοινωνική συλλογικότητα της Ελληνικής Κοινωνίας ζητάμε να μελετήσουν προσεχτικά την ιστορία της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά άρχισε να εγγράφεται με θετικά πρόσημα για τα ανάπηρα άτομα από το 1982 με το Προεδρικό Διάταγμα 603/1982 και το Νόμο 1566/1985 (άρθρα 32 έως 35). Κάνουμε έκκληση στους/στις κ.κ. Βουλευτές, αντιπροσώπους του Ελληνικού Λαού στη Βουλή των Ελλήνων, να προβούν σε ανασκόπηση των Νόμων: 2817/2000, 3699/2008, 4115/2013, 4186/2013, 4368/2016, 4415/2016, 4452/2017 οι οποίοι υιοθέτησαν τις διεθνείς διακηρύξεις και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα προσβασιμότητας στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της ένταξης και της συνεκπαίδευσης (Διακήρυξης της Σαλαμάγκα, 1994 & Νόμος 4074/2012), υπενθυμίζοντας την αρνητική αξιολόγηση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση (τελευταία) στο κριτήριο «ισότιμη εκπαίδευση» των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βλ. Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Schraad-Tischler and Kroll, 2014).
    Σήμερα η συνεκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία θεωρείται πλέον, ως η πιο ενδεδειγμένη μορφή εκπαίδευσης, κι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
    Για το σκοπό αυτό απαιτείται η εκπαιδευτική πολιτική να προωθεί την «Παιδαγωγική της Ένταξης», στηρίζοντας ένα σχολείο σε μια κοινωνία για όλους, ένα σχολείο το οποίο πρέπει να αποτελεί εστία καταπολέμησης ρατσιστικών και διαχωριστικών στάσεων, με τη δημιουργία φιλόξενων κοινοτήτων όπου η εκπαίδευση κι η σχολική ένταξη των παιδιών να είναι υποχρέωση και έγνοια όλων των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος. Προκειμένου να επιτευχθεί επί της ουσίας η συμπεριληπτική εκπαίδευση είναι απαραίτητο το σχολείο μέσα από την οργάνωσή του να παρέχει ενοποιημένες υπηρεσίες μεγάλου εύρους για όλους τους/τις μαθητές/μαθήτριες με τρόπο που να εστιάζει στην πρόληψη και όχι στα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους (European Agency for Development in Special Needs Education, 2013).
    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., επιδιώκει να υπενθυμίσει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η όποια προσπάθεια για δημιουργία «νέων» Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω γιατί: α) οι μαθητές κατηγοριοποιούνται με κύριο επίκεντρο τη παθολογία και τη θεραπεία τους και όχι από τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις δυνατότητές τους, β) υιοθετείται μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο «ειδικός» και ο «γενικός» παιδαγωγός αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, γ) ενισχύει το ξεπερασμένο διαχωριστικό ιατρικο-παιδαγωγικό μοντέλο και βρίσκεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, που επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με το Ν. 4074/2012).
    Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α., έχει τονίσει την αναγκαία αναμόρφωση σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων με στόχο «τη διαμόρφωση ενός νέου προφίλ του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος θα μπορεί ν’ ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει παιδαγωγικά όλα τα παιδιά μέσα στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης» (Π.Ο.Ε.Δ./Δ.Ο.Ε., 2003). Άλλωστε, στη Συνθήκη της Σαλαμάνκα επισημαίνεται στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν, στα πλαίσια μιας δομικής αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος, τα προγράμματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, πριν και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους εξίσου και να προσανατολίζουν τη φροντίδα των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών σε σχολεία για όλους (UNESCO, 1996). Επίσης είναι άξιο αναφοράς ότι στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές στην εκπαίδευση μεγάλο μέρος της διαχείρισης των προβλημάτων που προκύπτουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη, λόγω των εγγενών δυσκολιών των μαθητών, μετακυλίεται στους εκπαιδευτικούς της τάξης και είναι αναγκαίο να έχουν επιμόρφωση πάνω σε ζητήματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και προβάλλεται ως αδήριτη ανάγκη η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης, αντί επιδιώκεται η μονομερής εκπαίδευσή τους μόνο προς την κατεύθυνση της Ειδικής Εκπαίδευσης αγνοώντας το γενικό πλαίσιο μέσα στο ίδιο το σχολείο! Τα Πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να υλοποιήσουν με επιτυχία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και μετεκπαίδευσης που να προωθούν τις ενταξιακές εκπαιδευτικές πολιτικές για την πρόσβαση, χωρίς προσκόμματα και εμπόδια, των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο «Σχολείο για Όλους». Μπορούν επίσης με την επιμήκυνση των σπουδών στα ΠΤΔΕ και τις καθηγητικές σχολές να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον σπουδών πάνω στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
    Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατέθεσαν μια σπουδαία πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας να επαναλειτουργήσουν τα Διδασκαλεία υπό την εποπτεία των ΠΤΔΕ ή των καθηγητικών σχολών με εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών για να αγκαλιάσει το Ελληνικό Σχολείο το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
    Οι σημερινές σύνθετες και εκπαιδευτικές συνθήκες οδηγούν στην αναγκαιότητα της σύνταξης ενός νέου Ενιαίο Νόμο για την Εκπαίδευση. Στον νόμο αυτό η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση πρέπει να αναφέρεται ως αναπόσπαστο μέρος της Γενικής Εκπαίδευσης και οι ειδικές νομοθετικές παρεμβάσεις -όπου και όταν απαιτούνται- θα πρέπει να είναι μέρος της γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης, να εναρμονίζονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίθετα δεν έχουν θέση συντεχνιακές σχέσεις που εμποδίζουν τη ριζική αναπλαισίωση και αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικής πρακτικής στην ειδική εκπαίδευση με καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος