2. Μεταθέσεις και Αποσπάσεις

Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει ανισοκατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με τις πραγματικές διδακτικές ανάγκες των διαφόρων “περιοχών μετάθεσης”. Έτσι εμφανίζονται περιοχές με σοβαρά πλεονάσματα και άλλες με ελλείμματα. Είναι προφανές, επομένως, ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς τη σαφή αποτύπωση και καταγραφή των πραγματικών διδακτικών αναγκών και κατ΄ επέκταση του ακριβούς προσδιορισμού των οργανικών κενών, για τις μεταθέσεις και τους διορισμούς και των λειτουργικών κενών για τις αποσπάσεις.

Το δημόσιο συμφέρον και η εκπαίδευση εξυπηρετούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεράριθμων και την κάλυψη των κενών θέσεων. Ως εκ τούτου, οι μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα εξυπηρετούν πρώτα και κύρια τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και ταυτοχρόνως, στο μέτρο του δυνατού, θα ικανοποιούν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Καμιά υπηρεσιακή μεταβολή (μετάθεση ή απόσπαση) δεν θα γίνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται η αντίστοιχη κάλυψη του κενού που πιθανά δημιουργείται.

2.1 Μεταξύ σχολικών μονάδων

* Θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μετάθεσης και απόσπασης και θα ρυθμιστούν με δικαιότερο τρόπο τα θέματα που αφορούν τις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

2.2. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

* Θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων που απαιτείται να καλυφθούν με απόσπαση εκπαιδευτικών και θα καθοριστούν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για κάθε θέση.
* Οι εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας δεν θα αποσπώνται.
* Θα περιοριστούν δραστικά οι αποσπάσεις από απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.
* Ο εκπαιδευτικός που αποσπάται παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:21 | Μιχάλης Ξένος

    Αποσπάσεις
    Τα τελευταία χρόνια οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί έχουν γεμίσει δημόσιες υπηρεσίες όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Άνθρωποι που υπηρετούσαν εντός και εκτός Αθηνών αποσπάστηκαν σε μια νύχτα με αδιαφανείς διαδικασίες και οι περισσότεροι χωρίς καν να εμφανιστεί η θέση σε δημόσια θέα. Η απόσπαση έγινε βέβαια σε θέσεις-φιλέτα (Υπεύθυνοι Σπουδών & Έρευνας) που εκτός από το μισθό και τα επιδόματα διαθέτουν και ειδικό επιμίσθιο 600 Ευρώ μηνιαίως.
    Ο Γενικός Γραμματέας αλλάζοντας τον Οργανισμό του ΕΚΔΔΑ φρόντισε ώστε οι θέσεις ευθύνης (Διευθυντές-Προϊστάμενοι) σε ποσοστό 70-80% να καταλαμβάνονται από αυτή την κατηγορία υπαλλήλων, ώστε να λαμβάνουν και όλα τα επιδόματα ευθύνης, αποκλείοντας μάλιστα και τους μόνιμους υπαλλήλους από το να διεκδικήσουν και αυτοί μια ανάλογη θέση. Μη σταματώντας εκεί, με τροπολογία φρόντισε ώστε η εμπειρία που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους να λογίζεται ως υπηρεσία Διευθυντή Σχολείου, ώστε να ενισχύσει και τη μετέπειτα εξέλιξή τους. Τέλος προσπάθησε να περάσει και νέα τροπολογία που να μετατρέπει την απόσπαση σε «αορίστου χρόνου».

    Μετά από όλα αυτά δε φτάνει ένας νόμος που να καθορίζει τον τρόπο απόσπασης και μετάθεσης των εκπαιδευτικών αλλά και να καταργεί τη δαιδαλώδη νομολογία που εξυπηρετεί ανθρώπους με αμφίβολες ικανότητες αλλά με μπάρμπα στην «Κορώνη».

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:15 | kostas

    Ενιαίες μεταθέσεις μετατάξεις των κοινών κλάδων Βθμιας και Αθμιας εκπαίδευσης ΠΕ06,ΠΕ05,ΠΕ11 με ενιαία υποβολή αιτήσεων,ενιαία μοριοδότηση,ενιαία παρουσίαση κενών και ενιαία συνεξέταση αυτών των αιτήσεων.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:11 | Λεωνίδας Γ.

    ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ – ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ – ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ.

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΖΩΗΣ ΤΗ «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ.

    ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ *ΜΟΝΟ* ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΝΝΑΜΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:08 | Νίκος

    Κυρία Υπουργέ,

    Αρχίστε την εξυγίανση από το Υπουργείο σας. Όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετουν στο Υπουργείο Παιδείας, έχουν αποσπασθεί με κομματικά κριτήρια. Πολλοί από αυτούς δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, τη στιγμή που πολλά σχολεία στην επαρχία έχουν σοβαρότατες ελλειψεις.
    Ενεργήστε άμεσα, χωρίς μεταβατικές περιόδους, διότι τα κενά που δημιουργούνται σ’έναν μαθητή, έστω και αν λείπει ένας φιλόλογος από την τάξη του για ένα έτος, δεν αναπληρώνονται. Αγνοείστε τους συνδικαλιστές, μην τους φοβάστε, και προχωρήστε σε δυναμικές λύσεις.
    Επιτέλους, όποια κοπελλίτσα ή νεαρός δεν καταδέχεται να υπηρετήσει σε σχολείο στην επαρχία και θέλει πάση θυσία να είναι στην Αθήνα -στο Υπουργείο ή σε κάποια Ββάθμια της Αττικής- ας μην γίνει εκπαιδευτικός. Για να γίνεις εκπαιδευτικός, πρέπει να αγαπάς τα παιδιά, ακόμα κι αν αυτά κατοικούν σε νησιά…

    Μετά τιμής,
    Ένας εκπαιδευτικός.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:04 | gms

    Η Πολιτεία στο θέμα των πολύτεκνων καθηγητών κάνει πολιτική υποστήριξης στη λογική «το παίρνω από το διπλανό σου και στο δίνω εσένα». Αν θέλει να βοηθήσει τους καθηγητές ειδικών κατηγοριών (και καλά κάνει να θέλει!), ας το κάνει με πόρους από το κοινωνικό σύνολο γενικά και όχι από το διπλανό συνάδελφο. Στο θέμα των υπεραριθμιών επικρατεί αισχρή κυριολεκτικά κατάσταση. Δεν μπορεί ο παλιός συνάδελφος, π.χ. με 20 χρόνια υπηρεσίας να αφήνει τη θέση του για να την καταλάβει ο πολύτεκνος!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 20:04 | ΜΛ

    1. Πρέπει να βρεθεί αντικειμενικός τρόπος αποσπάσεων και όχι να τρέχει ο καθένας να βρεί μέσο!

    2. Δε θα μου περνούσε ποτέ από το μυαλό ότι οι αιτίες για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών βρίσκονται στο σύστημα μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, όπως κάνετε τη σύνδεση στη διαβούλευση ! Η συνάφεια αυτών των δύο είναι πολύ μικρή σε σχέση με άλλους λόγους, πχ ότι τα παιδιά μπορούνε και περνάνε τα μαθήματα στο Λύκειο με βαθμούς κάτω από τη βάση. Αλίμονο αν ο λόγος που κάποιος μπορεί να τελειώσει λύκειο τραγικά ανορθόγραφος και χωρίς να ξέρει καν προπαίδεια ήταν το σύστημα μεταθέσεων και αποσπάσεων των καθηγητών ! Ενας στους τρείς φέτος στιν πανελλαδικές έδωσε σχεδόν λευκή κόλλα, και λέτε ότι έχει σχέση το σύστημα μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών ; ( Λυπάμαι μόνο τους γονείς τους που κόψαν από αλλού και πληρώσαν και φροντιστήριο ! ) Τις αιτίες για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών πιστεύω πως πρέπει να τις αναζητήσετε αλλού !

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:49 | Κ.Γ.Ε.

    Η κατάσταση είναι απαράδεκτη με τις αποσπάσεις-μετακινήσεις απο περιοχές που έχουν πραγματικά ανάγκη προς τα μεγάλα αστικά κέντρα σε γραφεία και υπέρπλυρη σχολεία.Ειδικά οι γυναίκες προγραμματίζουν τις εγκυμοσύνες τους με τον διορισμό τους σε δυσκολες περιοχές ούτως ώστε να συμπέσουν χρονικά και με υποτηθέμενες επαπειλούμενες εγκυμοσύνες συν την άδεια λοχείας και άδειας για το παιδί να περάσουν 2-3 χρόνια,δεν παρουσιάζονται καθόλου στην θέση τους και μετά με απόσπαση -μετάθεση πάνε κατευθείαν στην θέση που από την αρχή ήθελαν.
    Φαινόμενο που παρουσιάζεται και σε άλλες ειδικότητες τεράστιας σημασίς για περιοχές ορεινές, νησιωτικές,δύσκολες όπως γιατροί,νοσηλευτές ,κτηνίατροι κτλ.
    Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση γενικότερη για όλες τις νευραλγικές-απαραίτητες ειδικότητες για την επαρχία.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΗ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΉΣΕΩΝ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΙΑΙΡΕΜΈΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΙ Ο-Η ΣΥΖΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ Η ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΟΥ-ΤΗΣ ΣΥΖΗΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΣΠΑΣΗ.
    Με αυτό το νομικό πλαίσιο οι κύριοι που παίρνουν θέσεις με σκοπό να μην πάνε καθόλου ή να την παρατήσουν δια της απόσπασης με μέσω ή άλλο τρόπο δεν θα τις διεκδηκούν καθόλου και αυτές θα πηγαίνουν σε ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να υπηρετήσουν από τις συγκεκριμένες θέσεις.
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ -ΤΟΠΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 35 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥΣ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΉΣΕΙΣ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:45 | Θεοδότα Εκπαιδευτικός

    Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΟΣ. ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΟΠΩΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
    ΤΕΛΟΣ ΖΗΤΩ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΥΤΗ; Α) ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ Η’ Β) ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ; ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΣΕΠ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΣΕΠ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙ’ΑΥΤΟ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:13 | nikitas

    ενα εχω να πω για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών :

    γίνεται κυριολεκτικά χαμός , δεν ξέρει ποιός αποσπάτε και που , πότε , και για πόσο …
    ένα μπαχαλο με απλά λόγια
    και εκτός αυτού , ένα ολόκληρο σύστημα γραφείων και υπαλλήλων ασχολείται σχεδόν όλο το χρόνο με κάθε είδους αποσπάσεις εκπαιδευτικών
    μόρια , χρόνια , βεβαιώσεις, μήνες , ώρες ,
    …….
    αποσπάσεις σχεδόν κάθε μήνα και για κάθε μέρος
    και το αστείο είναι ότι γίνονται χωρίς να έχει καλυφθεί πρίν το κενό που αφήνουν
    οπότε ένα ολοκληρο σύστημα μετά τρέχει για να καλύψει τα κενά …
    παντού ίσως γίνονται αποσπάσεις και μετακινήσεις για πολλούς λόγους
    και πολλές φορές ίσως να είναι αναγκαίες κάποιες μετακινήσεις
    αλλα εδώ μάλλον έχει χαθεί το μέτρο και η λογική

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:02 | stel

    Γιατί οι πολύτεκνοι δεν βγαίνουν υπεράριθμοι;
    Δε φτάνει που διορίζονται μόνο με μια αίτηση πρέπει και να διώχνουν από την οργανική τους ανθρώπους που με κόπο κατάφεραν να πάνε στον τόπο τους και να περιφέρονται οι να καταλήγουν στις δευτεροβάθμιες;
    Οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν με μια αίτηση, χωρίς ΑΣΕΠ, χωρίς προυπηρεσία και χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ να κάνουν τους διοικητικούς και όχι τους καθηγητές.
    Για σκεφτείτε το λίγο σοβαρά αυτό το θέμα γιατί έχετε δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους εκπαιδευτικούς κάνοντας κοινωνική πόλιτική εις βάρος τους! Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:02 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Προκειμένου να επιτευχθούν τόσο η αντικειμενικότητα στις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις όσο και η λειτουργικότητα σχολείων και διοικητικών υπηρεσιών με το δικαιότερο δυνατό τρόπο, προτείνω τα κάτωθι:

    1. Καταγραφή των αναγκών στις διοικητικές υπηρεσίες
    2. Αποτύπωση υπεράριθμων ανά ειδικότητα.
    3. Κάλυψη των διοικητικών θέσεων μέσω της δήλωσης μετάθεσης.
    4. Μοριοδότηση των διοικητικών θέσεων με ν+2 ή ν+3. Όπου ν τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας.
    Σημείωση: Ο σκοπός της μοριοδότησης είναι να ισορροπήσει το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης για κάθε θέση. Καθώς οι διοικητικές θέσεις είναι λιγότερο θελκτικές για τους εκπαιδευτικούς (λιγότερες άδειες, περισσότερες ώρες εργασίας) θεωρώ ότι πρέπει να έχουν μία πριμοδότηση σε σχέση με τις θέσεις σε σχολεία.
    5. Κατάργηση του θεσμού της απόσπασης. Εάν ισχύσουν τα παραπάνω, δε χρειάζεται να υφίσταται ο θεσμός καθώς καλύπτονται τόσο οι ανάγκες των σχολείων όσο και των διοικητικών υπηρεσιών.
    6. Μεγαλύτερη πριμοδότηση των κοινωνικών παραγόντων (εντοπιότητα, συνυπηρέτηση, αριθμός τέκνων). Θεωρώ ότι η διάσπαση των οικογενειών των εκπαιδευτικών είναι το νούμερο ένα πρόβλημα του κλάδου.
    7. Η Συνυπηρέτηση να μετράει σε επίπεδο νομού.
    8. Όχι στην υποχρεωτική υπηρέτηση της οργανικής θέσης για 2 ή 3 χρόνια. Θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε οικογενειάρχες εκπαιδευτικούς χωρίς να προσφέρει κάτι παραπάνω στην ποιότητα της εκπαίδευσης του μαθητή.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:50 | Άννα Κομνηνού

    Θα ήθελα να συμφωνήσω με το σχόλιο του/της Σ.Ν.

    «(2) ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
    Πληροφοριακό σύστημα στο Διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, που να δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να δει σε ποια θέση βρίσκεται ο ίδιος συγκριτικά με τους υπόλοιπους της ίδιας ειδικότητας ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ.
    Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να εκτιμήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του, να εξορθολογήσει τις επιλογές του και να κάνει -επιτέλους- κάποιο στοιχειώδη οικογενειακό προγραμματισμό.
    Ένας (και μόνος) καταρτισμένος Πληροφορικός μπορεί να στήσει την υποδομή για ένα τέτοιο σύστημα μέσα σε μια εβδομάδα. Είναι απλά θέμα πολιτικής βούλησης και ειλικρινούς διάθεσης για απόλυτη διαφάνεια.»

    Επιβάλλεται κάτι τέτοιο. Μάλιστα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτή τη σελίδα και τα οργανικά/λειτουργικά κενά ΚΑΙ ακόμα κ οι ΩΡΕΣ με ακρίβεια ανά ειδικότητα/περιοχή/σχολείο. Δώστε μας τη δυνατότητα να ορίσουμε τη ζωή μας.

    Επίσης,προσέξτε κάτι παρα πολύ σημαντικό: Κανένας εκπαιδευτικός με οργανική να μην παίρνει δεύτερη ανάθεση μάθημα για το οποίο υπάρχει στο σχολείο εκπαιδευτικός που το έχει ως πρώτη ανάθεση ακόμα κ αν ο δεύτερος είναι προσωρινά τοποθετημενος/αναπληρωτής κ.α. Π.χ. σε σχολείο που υπηρέτησα οι οργανικά τοποθετημένοι ξενόγλωσσοι δίδασκαν τις ιστορίες για να συμπληρώσουν ωράριο, ενώ είχαμε προσωρινά τοποθετημένους φιλολόγους οι οποίοι επανατοποθετήθηκαν σε σχολεία στην άλλη άκρη της πόλης!

    Και ύστερα έρχονται οι μαθητές με τις εύλογες απορίες τους: «γιατί έφυγε η κυρία Χ. που ήταν φιλόλογος και μας κάνει ιστορία η κυρία των γαλλικών;». Από μικρό κ από χαζό λέει ο λαός…

  • Κυρία υπουργός
    Αν θέλετε να βάλετε μια τάξη στις αποσπάσεις αλλά και στις μεταθέσεις θα πρέπει να ορίσετε ποιο είναι το συμφέρον της υπηρεσίας και να προηγείται όλων των άλλων άλλως όλοι θα το παραβιάζουν όπως κάνουν τώρα. Από κει και πέρα υπαρχει ένα πραγματικό και τεράστιο πρόβλημα που είναι η επιθυμητή μετάθεση. Οι νέοι εκπ/κοι και ειδικότερα των μεγάλων αστικών κέντρων, πχ Θεσ/νίκη δεν προβλέπεται να πάνε στον τόπο τους ούτε σε 15 ή και 20 χρόνια μια και οι θέσεις είναι λίγες και πιασμένες.Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια λογική σε αυτό και να μπορούν να μπουν κάποιες παράμετροι όπως η απόσταση από τον τόπο συμφερόντων σου κλπ.Φανταστείτε ότι για να πάει κανείς θεσ/νίκη σήμερα πρέπει να δουλεύει 25 χρόνια(4 μόρια το χρόνο για να πιάσει 100)τουλαχιστον. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγο καιρό όλοι οι εκπαιδευτικοί στην πόληγ αυτή θα είναι λίγο πριν την σύνταξη. Τι ωραία εικόνα. Η πεποίθησή μου είναι ότι θα πρέπει από την μια να δημιουργηθούν ομάδες θέσεων σε κάθε νομό που θα δίνονται με ένα σταδιακό ανώτατο πλαφόν έτσι να εμπλουτίζονται και με νέους συναδέλφους τα κορεσμένα μέρη. Από την άλλη θα πρέπει αυτός που θα υποχρεωθεί να ζήσει όλη του σχεδόν την ζωή σε μια άλλη πόλη να τύχει κάποιας βοήθειας σε βάρος ακόμη και των ταχτοποιημένων συναδέλφων του. Να δίνονται δηλαδή κίνητρα για να παραμείνει κανείς εκεί αλλά και αντικίνητρα για αυτούς που παραμένουν πολλά χρόνια(πάνω ας πούμε από 20) στον τόπο εντοπιότητάς τους.
    Όσον αφορά τις αποσπάσεις νομίζω ότι πρέπει να καταργηθούν τελείως. Ποια είναι η λογική των αποσπάσεων;Ότι δεν κάναμε καλά την δουλειά μας και τρέχουμε τώρα να καλύψουμε τα λάθη μας; Η να αφήσουμε ένα παράθυρο να εξυπηρετήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους;
    Ένας σωστός προγραμματισμός και έγκαιρος θα ακυρώσει κάθε λόγο απόσπασης εκτός βέβαια από τις έκτακτες ανάγκες που και εκεί αν σταματήσει η φάμπρικα με τις επαπειλούμενες θα μειωθούν στο ελάχιστο

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:41 | Θανάσης, εκπαιδευτικός από Πρέβεζα

    Αν, επιτέλους, θέλουμε να μιλήσουμε, ας μιλήσουμε για ΘΕΣΜΟΥΣ και ΑΡΧΕΣ:
    1) δεσμεύεται το υπουργείο για την ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ;
    2) να ανακοινώνονται οι κενές θέσεις ΠΡΙΝ από τις αιτήσεις μεταθέσεων ή διορισμών, και μάλιστα κατά νομό
    3) να ανακοινώνονται οι μετακινήσεις (είσοδοι-έξοδοι (!)) κατά νομό μετά το πέρας της διαδικασίας
    4) να ανακοινώνονται δημιουργηθέντα κενά (υπόλοιπα από τη διαφορά εισ-εξ, αλλά και συνταξιοδοτήσεις, άδειες, τυχόν νόμιμες αποσπάσεις σε μεταπτυχιακά – εξωτερικό – ειδικές θέσεις που ΠΡΕΠΕΙ να καθορίζονται πριν από τις αποσπάσεις σε σχολεία) και κατόπιν να γίνονται οι αιτήσεις αποσπάσεων! Σαφώς, πρέπει να προηγούνται οι κοινωνικοί λόγοι (ασθένειες, ΑΜΕΑ, συνυπηρετήσεις, πολύτεκνοι, εν γένει γονείς κ.λπ.)…
    5) όλες οι μετακινήσεις / αποσπάσεις / μεταθέσεις να γίνονται στη βάση μορίων ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΓΝΩΣΤΩΝ!
    6) οι αποσπάσεις σε Α.Ε.Ι. / Α.Τ.Ε.Ι. να γίνονται με αίτηση, αλλά και χρηματοδότηση των ίδιων των ιδρυμάτων (και άδεια άνευ αποδοχών για τον εκπαιδευτικό ΠΕ ή ΜΕ), αν γίνεται επίκληση επιστημονικών κριτηρίων (π.χ., ως διδάσκων με τον Ν.407), ή για την απόκτηση Μ.Δ.Ε. ή διδακτορικού, οπότε να χρηματοδοτείται από τον μισθό του εκπαιδευτικού με τις νόμιμες προσαυξήσεις

    Εκτιμώ ότι το θέμα δεν είναι πόσο «δίκαιοι» θα είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες που θα «κρίνουν», αλλά πόσο οι «κρίσεις» αυτές θα είναι δημοσίως ελεγχόμενες…

    Με δεδομένο, πάντως, τον λαϊκισμό – που εκπορεύεται, δυστυχώς, ΚΑΙ από τα συνδικαλιστικά μας όργανα ΚΑΙ από τα κόμματα – αναρωτιέμαι: «τί θα γίνουν οι υπεράριθμοι / βολεμένοι διορισθέντες, π.χ., στον Άη Στράτη ή στη Β΄ Πειραιά; Μάλλον θα βολευτούν πάλι, ε;»

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:40 | ΜΑΡΙΑ ΠΕ05 ΣΤΗ Β΄ΘΜΙΑ

    Έχω υπηρετήσει 3 χρόνια παραμεθώριο (Βόρειο Αιγαίο) και 1 χρόνο σε χωριό της Ευρυτανίας. Φέτος κατάφερα και πήρα απόσπαση για 3 χρόνια σε Γραφείο στην Αθήνα και μαζευτήκαμε σαν οικογένεια με τον άντρα μου και το παιδί μου (μένω Πειραιά). Υπάρχει στο Γραφείο νεοδιόριστη ανύπαντρη 26χρονη(!) που δεν έχει υπηρετήσει πουθενά. Όλοι είμαστε στη ίδια μοίρα και κρινόμαστε το ίδιο? Καταφέραμε με το σύζυγό μου να πάρουμε στεγαστικό δάνειο με την προοπτική ότι δε θα φύγω ξανά γιατί αλλιώς δε θα μπορούμε να το αποπληρώνουμε. Όταν έκανα την αίτηση για την τριετή απόσπαση ήξερα όταν την πήρα ότι για 3 τουλάχιστον χρόνια (όπως έγραφε η εγκύκλιος)θα έμενα στα γραφεία της Α΄ Αθήνας (όπου η δουλειά είναι-φαντάζομαι το γνωρίζετε πάρα πάρα πολλή και το ωράριο σφιχτό και ακριβέστατο 7.30΄-3.00΄). Τώρα είμαι πραγματικά σε αγωνία για την επόμενη χρονιά! Σας ζητώ να μην ανακαλέσετε τις αποσπάσεις μας – Ό,τι απόφαση και να πάρετε να ξέρετε ότι πίσω από τους εκπαιδευτικούς βρίσκονται ολόκληρες οικογένειες!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:38 | Παναγιώτης

    Πρώτα πρώτα να δηλώσω ότι είμαι πολύ απογοητευμένος από την …. ανυπαρξία κειμένου για διαβούλευση…. Διαβούλευση επί των αρχών δηλαδή; αλλά όλοι ξέρουμε τις αρχές που πρέπει να διέπουν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, μην – ξανα ανακαλύπτουμε τον τροχό επιτέλους….

    Αφού περιμένετε από εμάς προτάσεις στην ουσία, ας πούμε ότι όλοι συμφωνούμε με το σταματήσει το αίσχος των αποσπάσεων σε φορείς, το οποίον σημειωτέον εσείς οι ίδιοι δημιουργησατε παρά την διαφωνία μας… Το λέω αυτό εγώ, ένας σχετικά νεοδιόριστος καθηγητής που υπηρετεί σε φορέα, έχει αποσπασθεί δηλαδή. Το έκανα αυτό γιατί το έκαναν όλο οι άλλοι, γιαν να μην με ρίξουν άλλοι «εξυπνότεροι» από εμένα… Να καταργηθεί λοιπόν και να παίρνουν όλοι τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου. Επίσης ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΤΟΠΟΥΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙς απο τους Δ/ντες Δ/θμιας. Όλοι οι καλοθελητές τοποθετούνται σε δυσπρόσιτα σχολεία και μετά αποσπώνται για «ανάγκες της υπηρεσίας» στο γραφείο ΔΔΕ !!

    Ας γίνουν λοιπόν μετατάξεις προσωπικού στους φορείς να τελειώνουμε με αυτην την ιστορία. Είμαι σίγουρος πχ ότι πολλοι θα προτιμήσουν να γίνουν υπάλληλοι στο υπουργείο από το να γυρίζουν όλη την Ελλάδα. Αλλά πρώτα πρέπει να γίνει καταγραφή των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ θέσεων και της φύσης του αντικειμένου τους: αρμοδιοτητες, προσόντα κλπ. Το λέω αυτό με πλήρη επίγνωση ότι τώρα υπηετούν τουλάχιστον διπλάσιοι άνθρωποι από όσοι χρειάζονται σε κάθε θέση. Πας σε γραφεία και βλέπεις στοιβαγμένους υπαλλήλους να μην κάνουν τίποτα!

    Επίσης πρέπει οι μετατάξεις να γίνουν σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας: Υπάρχουν ειδικότητες όπως γυμναστές, ξένων γλωσσών, πληροφορικοί που περισσεύουν πανελλαδικά, αυτοί πρέπει να μεταταχθούν, και όχι να βολευτούν άλλοι από ειδικότητες που χρειάζονται. Επίσης μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που στην ουσία είναι ακατάλληλοι για την τάξη. Αυτοί είναι και οι πρώτοι που πρέπει να μεταταχθούν σε διοικητικές υπηρεσίες. μερικοί είναι γνωστοί, τους άλλους πρέπει να τους βρείτε!

    Τέλος, θα αναφερθώ στην άλλη γελοία υπόθεση, την απόσπαση σε …σχολικές βιβλιοθήκες…. Μα τόση κίνηση έχουν αυτές οι βιβλιοθήκες που χρειάζονται έναν ολόκληρο καθηγητή; Ας υπάρχει το κλειδί στο γραφείο καθηγητών, και όταν χρειαστεί ας πάει ένας καθηγητής να ανοίξει…. Βέβαια είναι γνωστό ότι εκεί πάνε μερικοί χαρακτηριμένοι σαν ακατάλληλοι για καθηγητές γιαν να λουφάξουν. ορίστε , ας είναι αυτοί οι πρώτοι που θα μεταταχθούν σε διοικητικές υπηρεσίες!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:26 | Τάκης

    Στο σχολείο που υπηρετώ συμβαίνουν τα εξής:
    Υπάρχει ένας καθηγητής που επειδή κάποτε έπαθε εγκεφαλικό, δεν μπαίνει στην τάξη, είναι υγιέστατος, προσέρχεται στις 08:00 και αποχωρεί στις 10:30, αφού έχει βγάλει και 3 φωτοτυπίες. Χαρακτηρίζεται ως γραμματέας.
    Υπάρχει και μια κυρία – καθηγήτρια που έρχεται στις 10:00 αποχωρεί στις 13:00, δεν κάνει μάθημα και χαρακτηρίζεται ώς βοηθός γραμματέα.
    Υπάρχει και μια άλλη αρτι διορισθείσα ως πολύτεκνη, με πτυχίο ΤΕΙ διοίκησης επιχειρήσων(;;;), η οποία λόγω έλλειψης αντικειμένου στο σχολείο της, κατέφθασε να «βοηθήσει» τους δύο προηγούμενους.!!
    Υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί με μειωμένο ωράριο, οι οποίοι έχουν για παράδειγμα 12 ώρες την εβδομάδα και οι οποίοι ξεσηκώνουν τον τόπο όταν έχουν δύο κενά αντί για ένα που απαιτούν….!!!
    Υπάρχει συνάδελφος που εδώ και χρόνια, αφού έχει διαζευχθεί και τώρα απλώς συζεί με άλλον, εξακολουθεί να παίρνει (και εν γνώσει του υπεύθυνου) το επίδομα γάμου.!!
    Υπάρχει και ένας διευθυντής που παίζει διαρκώς πασιέντζες στο laptop που αγόρασε με λεφτά του ελληνικού λαού, δώρο στον εαυτό του. Φυσικά καταχώρησε με το έτσι θέλω το όνομά του (γιατί δεν διδάσκει)στη λίστα των διδασκόντων στην Α τάξη ώστε να αρπάξει το netbook που προεκλογικά μοίραζε ως χάντρες σε ιθαγενείς η μοιραία προηγούμενη κυβέρνηση.
    Είναι βράδια που δεν κοιμάμαι.
    Πως θα πάει μπροστά αυτή η χώρα;

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:22 | Στεφανος

    Συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις του Υπουργείου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις. Όντας αποσπασμένος φέτος, βλέπω τα πράγματα από «μέσα» και αντιλαμβάνομαι πλέον περισσότερο από ποτέ ότι η θέση του εκπαιδευτικού είναι μέσα στην τάξη. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει φυσικά να μην ισχύσουν πέρα από τη φετινή χρονιά οι τριετείς αποσπάσεις σε υπηρεσίες. Εγώ ευχαρίστως θα επέστρεφα και τώρα στην οργανική μου! Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη διδασκαλία…

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:16 | Θεόδωρος Χατζηπαντελής

    Καμία απόσπαση! Απόλυτη δέσμευση ότι απαγορεύεται να μείνει εκτός τάξης για περισότερα από 5-6 χρόνια ο οποιοσδήποτε. Δυνατότητα μετατάξεων σε όσους θέλουν να αλλάξουν θέση και να μην κάνουν αυτή τη δουλειά για την οποία είχαν κοπιάσει….

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:55 | Giannis

    Είναι λίγο μεγάλο αλλά αξίζει την προσοχή σας!

    Είμαι αποσπασμένος σε γραφείο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα ήθελα να μάθω τι θα συμβεί με την Υπουργική απόφαση που αφορούσε τους αποσπασμένους στα γραφεία για τρία χρόνια. Είναι υποχρεωτική ή προαιρετική η απόφαση;
    Ρωτώ γιατί θα επιθυμούσα να επιστρέψω στην οργανική μου θέση καθώς αποφασίσαμε, η γυναίκα μου και εγώ, να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
    Το θέμα είναι ότι η προθεσμία υποβολής των μεταθέσεων λήγει σε λίγες μέρες και θα θέλαμε μια ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα αυτό.
    Δεν μ’ ενδιαφέρει να επιστρέψω στον τόπο μου (αφού και αυτό, απ’ ότι βλέπω δεν θα είναι εφικτό για αρκετά χρόνια), μ’ ενδιαφέρει όμως να ξέρω τι θα γίνει με το θέμα αυτό γιατί έχω αποφασίσει να επιστρέψω στην οργανική μου θέση. Μπορώ να το κάνω ή όχι; Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν τελικά ισχύει η τριετία!
    Και καλό θα ήταν, από μέρους του Υπουργείου να μην υπάρχουν αοριστολογίες πάνω στο ζήτημα αυτό. Κάποιοι συνάδελφοι έκαναν αυτή την επιλογή και έχουν κάνει ένα προγραμματισμό στην ζωή τους, στα οικογενειακά τους, στα οικονομικά τους. Μια οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να τους τινάξει στον αέρα κάθε προγραμματισμό!!!
    Μια πρόταση λοιπόν θα ήταν να είναι προαιρετική η απόσπαση για τρία χρόνια σε διοικητικές θέσεις και ο εκπαιδευτικός που αποσπάται να παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου. Όπως δηλαδή ακριβώς το θέτετε και σεις. Έτσι λοιπόν όποιος επιθυμεί, μπορεί να παραμείνει και άλλα χρόνια έχοντας προτεραιότητα σε σχέση με άλλους συναδέλφους καθώς θα γνωρίζει τη «δουλειά». Αν πάλι κάποιος το επιθυμεί, να μπορεί να γυρίσει στην οργανική του θέση χωρίς να έχει το άγχος της «υποχρέωσης».

    Όσον αφορά το θέμα των μεταθέσεων τώρα, θα ήθελα να ρωτήσω πως πρόκειται να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτικοί, που δεν έχουν τα μόρια να επιστρέψουν στο «σπίτι τους», έχουν «κολλήσει» σε μακρινές περιοχές. Ρωτώ γι’ αυτό προκειμένου να βοηθηθεί ο κάθε συνάδελφος έτσι ώστε να μπορεί με την οικογένειά του να κάνει ένα σωστό προγραμματισμό και να μπορέσει επιτέλους να οργανωθεί σωστά χωρίς το άγχος. Να ξέρει δηλαδή ότι θα μείνει μακριά από το σπίτι του 4,5,6 χρόνια αλλά μετά θα επιστρέψει.
    Οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν περιουσίες στον τόπο τους και αναγκάζονται να τρέχουν από περιοχή σε περιοχή (νομαδική κατάσταση) πληρώνουν ενοίκια (πολλές φορές πολύ μεγάλα, αναλόγως την περιοχή), ξοδεύουν χρήματα σε μεταφορικές, χωρίζονται από τους δικούς τους (εγώ είμαι στην Βόρεια Ελλάδα και η γυναίκα μου στην Πελοπόννησο και η κατάσταση αυτή ισχύει εδώ και 4 χρόνια, πότε ο ένας εδώ και ο άλλος εκεί), σέρνουν, όσοι έχουν, τα παιδιά τους μαζί κάνοντας δύσκολη τη ζωή τους (πώς το παιδί θα συγκεντρωθεί όταν ξέρει ότι σήμερα είναι σε μια περιοχή και αύριο μπορεί να φύγει), αναγκάζονται να πάρουν δάνεια για να τα βγάλουν πέρα (εδώ μιλάμε για τα «υπερ» χρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά γιατί άλλο κόστος έχει ένα σπίτι στην Καλαμάτα, άλλο κόστος έχει στην Αθήνα, άλλο κόστος στη Βέροια και άλλο κόστος στο Αγρίνιο).
    Πώς λοιπόν ο άνθρωπος αυτός θα μπορέσει να αποφύγει όλα αυτά τα βάσανα ; Πώς και πότε θα δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον γι’ αυτόν και την οικογένειά του; Πώς θα βοηθηθεί ο νέος άνθρωπος (ο οποίος αποτελεί το «μέλλον» του τόπου όπως λένε και οι πολιτικοί) που προσπαθεί να δημιουργήσει τη ζωή του; Με το να χρεώνεται διαρκώς!
    Προτού λοιπόν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, καλό θα ήταν να δούμε αν μπορούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά. Γιατί αν το παρόν σύστημα, έτσι όπως είναι δουλεύει και δημιουργεί τη μικρότερη ζημιά τότε καλό θα ήταν να μη το πειράξουμε γιατί αυτό που θα δημιουργήσουμε μπορεί να μη δουλεύει σωστά και να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα μπορεί να λύσει. Διαφορετικά να λάβουμε υπόψη όλες εκείνες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να είναι δίκαιο και σωστό και κυρίως να προσφέρει μια βοήθεια και ευελιξία κυρίως στους νέους ανθρώπους χωρίς όμως να ανατρέπει τους παλιούς που διαθέτουν την εμπειρία, γιατί μεγαλύτερη γνώση από την εμπειρία δεν υπάρχει!
    Τέλος, για να σχολιάσω και το θέμα της «ανοιχτής διαβούλευσης για την Παιδεία» θα ήθελα να εκφράσω την ευχή μου ότι έστω και ένας στο Υπουργείο και αν όχι η Υπουργός, αλλά τουλάχιστον έστω και ένας κάθεται και τα διαβάζει όλα αυτά. Μπορεί όλα αυτά να είναι χαζομάρες, μπορεί να είναι φωναχτές σκέψεις, μπορεί όμως και να είναι σοβαροί προβληματισμοί ανθρώπων που προσπαθούν το καλύτερο για τους μαθητές, τους εαυτούς τους, τα παιδιά τους, την κοινωνία. Καλό λοιπόν θα ήταν να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
    Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι η εκπαίδευση είναι λειτούργημα (σε όποιο πόστο και να βρίσκεται κάποιος) και όχι επάγγελμα (κάποτε ένας σχολικός σύμβουλος μας είχε πει ότι εμείς οι δάσκαλοι είμαστε επαγγελματίες, για να του απαντήσω ότι ο επαγγελματίας πληρώνετε μα την ώρα και όσο πιο καλός είναι στη δουλειά του τόσο πιο πολλά παίρνει! αυτά για όσους έχουν δουλέψει στον ιδιωτικό μη εκπαιδευτικό τομέα) και θα πρέπει σα λειτούργημα να πάψει πια να χρωματίζεται γιατί έχει αρχίσει να καταντά κουραστικό να βλέπεις σε ένα τομέα που έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή, την ψυχή και το νου, ανθρώπους να τρώγονται σαν τα σκυλιά για τις καρέκλες και τις παρατάξεις και τα πιστεύω.

    Εύχομαι καλή δύναμη στην νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και σύνεση στο νέο της έργο, ενώ όσον αφορά τη συνέντευξη της Υπουργού στον Real F.M. θα ήθελα να πω ότι η τα κενά και γενικότερα τα προβλήματα στην εκπαίδευση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «ταβάνι» αλλά ως πρόκληση που έχει να κάνει με τις ζωές κάποιων ανθρώπων, ωε πρόκληση για ένα καλύτερο αύριο!
    Έτσι, τουλάχιστον, αντιμετωπίζουμε και εμείς κάθε χρόνο τη νέα σχολική χρονιά, σαν πρόκληση για το καλύτερο, μαθαίνοντας βέβαια και λίγο Ελληνική Γεωγραφία!!!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:48 | Τάσος

    Φτάνει πια με τις αποσπάσεις γνωριμιών. Η φάμπρικα πρέπει να κλείσει.
    Οι αποσπάσεις αποφασίζονται με κομματικά κριτήρια και συνάδελφοι δεν υπηρετούν ποτέ εκεί που πρέπει.
    ΕΛΕΟΣ.
    Αποσπάσεις με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει για τις μεταθέσεις, δηλαδή με μόρια. Εκτός αν μιλάμε για θέσεις ειδικών προσόντων (πληροφορικής, οικονομικών, φυσικής αγωγής, κτλ).
    ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
    ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:38 | Katsenos Ioannis

    Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να αναθεωρηθεί και ο τρόπος μοριοδότησης των σχολείων που τώρα βασίζεται στην απόσταση από την πρωτεύουσα του κάθε νομού. Δεν είναι δυνατό ένας εκπαιδευτικός από την Καβάλα που υπηρετεί σε σχολείο του Πύργου (π.χ. διότι εκεί υπήρχαν κενά) να παίρνει λιγότερα μόρια από έναν εκπαιδευτικό από τον Πύργο που υπηρετεί π.χ. στη Βάρδα Ηλείας. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη με κάποιο τρόπο ο «τόπος συμφερόντων» (με την έννοια της μόνιμης διαμονής) του κάθε εκπαιδευτικού.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:36 | Θόδωρος

    Βρίσκεστε παγιδευμένοι ανάμεσα στον συνδικαλιστικό εκβιασμό και την εν γένει δημοσιοϋπαλληλίστικη νοοτροπία των εκπαιδευτικών. Λύσεις στα ζητήματα της εκπαίδευσης χωρίς πολιτικό κόστος δεν πρόκειται να υπάρξουν κι εφόσον τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν με τα χρόνια οι ενδεχόμενες λύσεις τους θα είναι επώδυνες. Μέσα από τις θεσμικές ατραπούς θα αντιμετωπίσετε αφάνταστα εμπόδια, σας αξίζουν τα εμπόδια αυτά, τα καλλιεργήσατε εσείς και οι άλλες κυβερνήσεις για να γίνετε αρεστοί στα στελέχη σας και γιγαντώσατε τον κομματικό παραγοντισμό των δασκαλοπατέρων χωρίς να σας ενδιαφέρουν οι συνέπειες που θα έφερνε αυτή η συνδικαλιστική ασυδοσία στη δημόσια εκπαίδευση.
    Αν γυρίσετε στη αίθουσα και την έδρα του κάποιον από τους βολεμένους εκπαιδευτικούς θα ξεσηκωθούν μέσω των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών οι μαθητές, μην κάνετε πως δεν τα ξέρετε αυτά. Τι θα κάνετε τότε; Φυσικό είναι οι εκπαιδευτικοί να λυπούνται τα χαμένα τους ημερομίσθια αλλά δεν δείχνουν την ανάλογη συμπόνια στις χαμένες ώρες μαθημάτων των μαθητών τους.
    Ίσως να έχετε τη θέληση αλλά εδώ χρειάζεται πραγματική ρήξη, όπως και σε όλο τον δημόσιο χάλι της πατρίδας μας.
    Μη θαρρείτε πως μέσα από το διάλογο θα προκύψει η ρήξη με τα προβλήματα. Στο διάλογο ακούγονται μονάχα τα καλά και συμφέροντα, ακούγονται κι οι απειλές του κάθε παραγοντίσκου που την επομένη θα βγεί στα κανάλια και θα παπαγαλίζει τα περί δικαιωμάτων κλπ.
    Αν δεν αντιμετωπίσετε πρώτα τον παραγοντισμό, τις υποκινούμενες κινητοποιήσεις, τον δημοσιοϋπαλληλισμό των εκπαιδευτικών και την απάθεια των γονέων έναντι του αίσχους των «δωρεάν» σχολείων που συνήθισαν να παρκάρουν τα παιδιά τους και των «δωρεάν» καθηγητών με τα ιδιαίτερα… μαθήματά τους τότε δεν πρόκειται να κάνετε τίποτε και θ’ ασχολείστε με τα ευτράπελα των στελεχών σας που θα σας πιέζουν για καμιά απόσπαση σε φίνα θέση.

    Με τους χαιρετισμούς μου
    Θόδωρος

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:21 | Νίκος

    Να σταματήσουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αν δεν σταματήσουν, τουλάχιστον ας γίνονται με εξετάσεις του Υπουργείου και όχι των Πανεπιστημίων και με αντικειμενικά κριτήρια! Είναι γνωστό σε όλους μας ότι στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει αξιοκρατία (οι διορισμένοι -κατ’επίφασιν εκλεγμένοι- πανεπιστημιακοί κάνουν ότι θέλουν καταπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας). Αν κάποιος εκπαιδευτικός είναι κολλητός με κάποιον πανεπιστημιακό, παίρνει απόσπαση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα για να κάνει «πανεπιστημιακή καριέρα». Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στη ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, όπου τα πάντα, από επιλογή σε μαστερ και διδακτορικά μέχρι αποσπάσεις και «εκλογές» καθηγητών γίνονται βάσει γνωριμιών και με μέσον. ΝΤΡΟΠΗ! Κυρία Υπουργέ το γνωρίζετε αυτό το αίσχος? Είστε διατεθειμένη να συγκρουστείτε με την κακομαθημένη συντεχνία των πανεπιστημιακών (κάποια στιγμη θα πρέπει να αναθεωρήσετε και τον τρόπο «εκλογής» τους καθώς και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιλογές σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά, όπου δεν υπάρχουν αντικειμενικοί κανόνες επιλογής, απλά επιλέγονται οι κολλητοί) και να σταματήσετε το ΑΙΣΧΟΣ των αποσπάσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως αυτός γίνεται σήμερα? Επιτέλους υπάρχει Υπουργείο ή διοικουν οι διεφθαρμένοι «πανεπιστημιακοί»?

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 17:02 | ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η απόσπαση εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες πρέπει να σταματήσει. Αν η πολιτεία χρειάζεται προσωπικό για οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία θα πρέπει να προκηρύξει αντίστοιχες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ. Αν κάποιος εκπαιδευτικός θέλει να αλλάξει αντικείμενο εργασίας μπορεί να κάνει αίτηση για μετάταξη.

    Αποσπάσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο σε σχολεία και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

    Οι ανακοινώσεις των μεταθέσεων, αποσπάσεων και διορισμών πρέπει να γίνεται αρκέτα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία από τα κατά τόπους ΠΥΣΔΕ πρέπει και αυτές να ολοκληρώνονται πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ποιος γονιός θα έστελνε άραγε το παιδί του σε ένα φροντιστήριο που δεν έχει όλο το προσωπικό από την αρχή της σχολικής χρονιάς;

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:52 | Κώστας Κ.

    Εγώ και η σύζυγός μου είμαστε διορισμένοι εκπαιδευτικοί. Φέτος, η σύζυγός μου έχει οργανική θέση στο Ν. Κέρκυρας και εγώ στο Ν. Πρέβεζας! Ο τόπος μόνιμης κατοικίας μας είναι στα Ιωάννινα. Εκεί είναι το σπίτι μας, οι οικογένειές μας. Φέτος, υπηρετούμε και οι δύο στα Ιωάννινα με απόσπαση. Αν του χρόνου δε πάρουμε απόσπαση για ένα κοινό Νομό, θα πρέπει ή να μείνουμε ο ένας στην Πρέβεζα και ο άλλος στην Κέρκυρα (όσο για το παιδί μας, μάλλον θα πρέπει να μείνει στα Ιωάννινα με την γιαγιά), ή να νοικιασουμε ένα σπίτι στην Ηγουμενίτσα και να πηγαίνω εγώ κάθε μέρα Πρέβεζα και η σύζυγός μου στην Κέρκυρα!

    Νομίζω, ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής πρόβλεψη στο νέο Νόμο για την κατ’ εξέρεση μετάθεση/απόσπαση εκπαιδευτικών λόγο συνυπηρέτησης. Τα +4 μόρια στην αίτηση μετάθεσης δε προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό. Κάτι αντίστοιχο όπως και με τους στρατιωτικούς ή τους πανεπιστημιακούς ή τους δικαστικούς κτλ. Δε καταλαβαίνω για πιο λόγο να γίνεται ο διαχωρισμός στους εκπαιδευτικούς.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:50 | Παπαλεωνίδας Αντώνης

    Αρχικά θα ήθελα να σχολιάσω ότι περιμένοντας για την περιβόητη διαβούλευση απογοητευτικά όταν είδα απλά 2 σελίδες γενικών θέσεων. Περίμενα κάτι ποιο «συγκεκριμένο».
    Επί της ουσίας και χωρίς να θέλω να αντιπαρατεθώ σε συναδέλφους θα ήθελα να σχολιάσω – προτείνω τα παρακάτω:

    Η περιοχή διορισμού (την οποία εμείς επιλέγουμε όταν καταθέτουμε την αίτηση διορισμού και άρα αν δεν μας αρέσει μπορούμε απλά να μην την δηλώσουμε) να είναι υποχρεωτικό να διανύετε χωρίς καμία απόσπαση, διάθεση κτλ κτλ

    Οι θέσεις προς «απόσπαση» να ανακοινώνονται ταυτόχρονα με τις αιτήσεις για απόσπαση έτσι ώστε να είναι γνωστό από την αρχή και να προγραμματίζετε το πόσοι θα αποσπαστούν, σε ποιες θέσεις, τι ειδικότητες – προσόντα είναι αναγκαία και όχι το νούμερο των αποσπασμένων και τα προσόντα να προκύπτουν εκ των υστέρων με βάση το πόσους πρέπει να βολέψουμε.

    Οι μεταθέσεις να πραγματοποιούνται με βάση διαφανή διαδικασία και κάθε κατηγορία (ειδική ή περισσότερο ειδική) να μοριοδοτείται όσο θα κριθεί ότι πρέπει να μοριοδοτηθεί αλλά να μην προσπερναται κάποιος με 100 μόρια από κάποιον με 10 μόρια λόγω των 3 παιδιών (τυχαίο παράδειγμα). Όλοι κάποια στιγμή θέλουμε να μετατεθούμε στις πόλεις μας, όχι μόνο οι παντρεμένοι ή μόνο οι ανύπαντροι, αλλά δίστιχος δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν σχολεία μόνο στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στα Γιάννενα.

    Σχετικά με την 3ετία που ακούγεται θα συμφωνήσω και εγώ ότι θα δημιουργήσει πολλές αδικίες μιας και θα μετατρέψει την διαδικασία των μεταθέσεων σε ένα «τυχερό παιχνίδι» για γερά νεύρα και δεν θα επιτρέπει κανένα προγραμματισμό από την μεριά των συναδέλφων. Ιδιαίτερο πρόβλημα θα εμφανιστεί σε ειδικότητες οι οποίες διόρισαν μαζικά κόσμο για κάποια χρόνια και παρατηρείται πλέον «μποτιλιάρισμα» στις μετακινήσεις.

    Οι αποσπασμένοι να παίρνουν τα μόρια της περιοχής στην οποία μετακινούνται άλλα αυτό θα ισχύει και στις αποσπάσεις – τοποθετήσεις θητείας? Πχ ΕΚΦΕ, υπεύθυνους περιβαλλοντικής, ΠΛΗΝΕΤ κτλ? Να θυμίσω ότι για τις αποσπάσεις αυτές, ο «προς απόσπαση» πρέπει να ανήκει οργανικά στο νομό για τον οποίο ενδιαφέρεται και όχι στην «Ζ Ευρυτανίας»

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:47 | Εύα

    Πώς ζητάτε να πάρουμε μέρος σε μια δημόσια διαβούλευση για ένα προσχέδιο που είναι γεμάτο γενικολογίες και αοριστίες; Τι έχετε σκοπό να πράξετε με τους έχοντες οικογένεια, τι θα γίνει με τη συνυπηρέτηση, τι θα ισχύσει για τισ/τους συζύγους στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας;Μήπως πρώτα θα έπρεπε να ξεκαθαρίσετε λίγο τα πράγματα κι έπειτα να ζητήσετε δημόσια διαβούλευση;

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:43 | Εύα

    Όταν λέτε θα τεθούν αυστηρά κριτήρια στις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις, τι εννοείτε; Ποια κριτήρια είναι αυτά;Γιατί δεν τα ορίζετε επακριβώς

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:38 | Μαρία

    Αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής που από την πρώτη μέρα που διοριστήκαμε πριν 4 χρόνια περισσεύουμε. Βλέπετε το 2006 διορίστηκαν εκατοντάδες από μας. Την πρώτη χρονιά είχα 10 ώρες μάθημα και 11 ώρες γραμματειακή υποστήριξη. Τη δεύτερη είχα 14 ώρες μάθημα και 7 ώρες γραμματειακή υποστήριξη. Την τρίτη χρονιά αποσπάστηκα σε γραφείο ΔΕ ακριτικής περιοχής όπου όχι απλά απέκτησα ανικείμενο αλλά είχα ωράριο πλήρες και δημιουργικό. Οργανική φυσικά δεν έχω πάρει ακόμα και ούτε και βλέπω να παίρνω μια και στη περιοχή που ανήκω υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί πληροφορικής στη διάθεση. Είμαι από τους πολλούς που αποσπάστηκαν για να είναι στον τόπο καταγωγής τους αλλά από τους λίγους που αν και αποσπάστηκαν σε φορέα παίρνουν λίγα μόρια και όχι τα 10αρια δυσπροσίτων. Παρολαυτά και φέτος αποσπάστηκα στο ίδιο Γραφείο γιατί προτίμησα να παίρνω λίγα μόρια αλλά να δουλεύω και να προσφέρω (έστω και ως διοικητικός υπάλληλος)παρά να είμαι σε ένα σχολείο με 10 ή λίγο παραπάνω ώρες…
    Γιατί να μην δίνεται το δικαίωμα να γίνουν μετατάξεις εκπαιδευτικών σε γραφεία ειδικά αφού ειδικότητες σαν τη δικιά μου πάντα θα περισσεύουν;
    Μακάρι να ήταν όλοι οι φορείς στελεχωμένοι από διοικητικούς αλλά εφόσον δεν είναι γιατί να μην προηγούνται στις αποσπάσεις σε φορείς ειδικότητες που λόγω υπερβολικών διορισμών στο παρελθόν περισσεύουν κατά κόρον(πληροφορικοί, γυμναστές, ξενόγλωσσοι);
    Γιατί να μην είναι κριτήριο στις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ η συνυπηρέτηση με σύζυγο εκπαιδευτικό;
    Μακάρι να εφαρμοστεί η πρόταση σας τον κάθε αποσπασμένο να μην τον ακολουθούν τα μόρια του και μακάρι να καθοριστούν οι θέσεις και τα προσόντα για τις θέσεις απόσπασης σε φορείς.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:34 | Σ.Ν.

    (1) ΟΧΙ 3ΕΤΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ
    Είναι κατάφορη αδικία κάποιος νεοδιόριστος να μπορεί τοποθετηθεί σε περιοχή που κάποιος αρχαιότερος δεν έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει λόγω του ότι διανύει αυτόν τον ιδιότυπο 3ετή αποκλεισμό.
    Επίσης είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των περιοχών που δηλώνονται στην αίτηση μετάθεσης, άρα σε μείωση της ευελιξίας του υπουργείου κατά τη διαδικασία κάλυψης των εμφανιζόμενων κενών.

    (2) ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
    Πληροφοριακό σύστημα στο Διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, που να δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να δει σε ποια θέση βρίσκεται ο ίδιος συγκριτικά με τους υπόλοιπους της ίδιας ειδικότητας ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ.
    Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να εκτιμήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του, να εξορθολογήσει τις επιλογές του και να κάνει -επιτέλους- κάποιο στοιχειώδη οικογενειακό προγραμματισμό.
    Ένας (και μόνος) καταρτισμένος Πληροφορικός μπορεί να στήσει την υποδομή για ένα τέτοιο σύστημα μέσα σε μια εβδομάδα. Είναι απλά θέμα πολιτικής βούλησης και ειλικρινούς διάθεσης για απόλυτη διαφάνεια.

    (3) ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ
    Ή αλλιώς «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».
    Παράδειγμα:
    Εκπαιδευτικός από τη Σπάρτη υπηρετεί με οργανική στη Βέροια και επιθυμεί να επιστρέψει σε περιοχή κοντά στον τόπο καταγωγής του. Σύμφωνα με τα επισήμως καταγεγραμμένα στοιχεία από τις κατά τόπους Β/θμιες Δ/νσεις, στην Ημαθία υπάρχουν 25 υπεράριθμοι στην ειδικότητά του (εξαιρουμένων των εκεί αποσπασμένων), ενώ στη Λακωνία 10 (γι αυτό και δεν δίνονται οργανικά κενά για μετάθεση). Γιατί αυτός ο εκπαιδευτικός να μην μπορεί να μετατεθεί στην περιοχή στην οποία είναι ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΣ;
    Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχτεί –εκτός του προφανούς οφέλους για τους εκπαιδευτικούς- εξισορρόπηση του ανθρώπινου δυναμικού πανελλαδικά.
    Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σύστημα. Αυτονόητο είναι πως θα πρέπει να ληφθούν αποκλειστικά υπόψη τα μόρια μετάθεσης που έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:32 | synadelfos

    για τις αποσπάσεις όσων είναι σύζυγοι στρατιωτικών και αλωνίζουν την ελληνική επικράτεια τι θα ισχύσει;

  • Εδώ και χρόνια τα οργανικά κενά του διοικητικού προσωπικού των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου, καλύπτονται από αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Την περασμένη μόνο σχολική χρονιά αποσπάστηκαν στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου μόνο σε Μακεδονία και Θράκη περισσότεροι από 800 εκπαιδευτικοί.
    Φέτος και ενώ δεν διορίστηκε πουθενά στην περιοχή μου κανένας νέος διοικητικός υπάλληλος οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών ξεπέρασαν τις 1050!
    Παράλληλα ίσχυσε μια νέα απαράδεκτη διαδικασία, αυτή της τριετούς απόσπασης.
    Το προσωπικό που επιλέγεται για την κάλυψη των θέσεων αυτών είναι συχνά ακατάλληλο, χωρίς εξειδίκευση με το αντικείμενο και μη σχετικό με τη διοίκηση της εκπαίδευσης μιας και το έργο στο οποίο καλείτε να ανταπεξέλθει είναι διαφορετικό από αυτό που προσελήφθηκε να προσφέρει.
    Εμείς ως διοικητικό προσωπικό προσληφθήκαμε ακριβώς για να ειδικευθούμε στο αντικείμενο και να εξυπηρετήσουμε αυτές τις ανάγκες.

    Η λύση του φαινομένου είναι αποκλειστικά ζήτημα πολιτικής βούλησης και:
    -Εξοικονομεί χρήματα για το υπουργείο
    -Εξασφαλίζει πιο αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών του
    -Καταργεί τις εξαρτήσεις από πολιτικούς μηχανισμούς .

    Σήμερα σε Μακεδονία και Θράκη 2000 κενές οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού, καλύπτονται από 380 Διοικητικούς υπαλλήλους και 1050 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων.

    Λύσεις για την κάλυψη των οργανικών κενών και περιορισμού των αποσπάσεων
    1. Κάλυψη των οργανικών κενών:
    •Προσλήψεις διοικητικού προσωπικού
    •Μετατάξεις υπαλλήλων από άλλα υπουργεία
    •Μετατάξεις υπαλλήλων εντός του Υπουργείου παιδείας

    2. Δημιουργία Αντικινήτρων για αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα γραφεία :
    •Κατάργηση της ευνοϊκής μοριοδότησης όπου οι αποσπασμένοι πριμοδοτούνται με τα μόρια της οργανικής θέσης και όχι της περιοχής απόσπασης.
    •Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι όσοι εκπαιδευτικοί αποσπώνται στα γραφεία θεωρείτε ότι έχουν υπηρετήσει την οργανική τους θέση και δικαιούνται αίτησης μετάθεσης
    •Περικοπή του επιδόματος διδακτικής προετοιμασίας.

    3. Αξιοκρατία στις αποσπάσεις:
    •Προτάσεις των υποψηφίων για απόσπαση από τους προϊσταμένους διοικητικού των υπηρεσιών
    •Αποσπάσεις σύμφωνα τα ιδιαίτερα προσόντα του καθενός
    •Αξιολόγηση των αποσπάσεων από τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια διοικητικού προσωπικού.

    Η προσέγγιση στο θέμα των αποσπάσεων δεν αρκεί να γίνει μόνο από δημόσια διαβούλευση και με συναντήσεις με φορείς των εκπαιδευτικών ,αλλά χρειάζεται να μιλήσετε και με τους αρμόδιους φορείς των διοικητικών υπαλλήλων. Άλλωστε εκκρεμεί α αίτημα της Ένωση Συλλόγων Διοικητικών Υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας Περιφερειακών Υπηρεσιών Μακεδονίας Θράκης για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία εδώ και ενάμιση μήνα.

  • Ότι ισχύει για τους αποσπασμένους να ισχύει και για αυτούς που είναι σε διάθεση. Να παίρνουν τα μόρια της περιοχής που υπηρετούν. Εάν εξαιρεθούν οι διαθέσεις θα έχουμε άλλο ένα παράθυρο.

    Ωστόσο, επειδή έχω περάσει από αυτή τη διαδικασία ως υπεράριθμη, υπάρχει ένα θέμα. Πολλές φορές δεν είναι στην επιλογή του εκπαιδευτικού. Απλά δεν υπάρχει σχολείο. Εδώ είναι που πρέπει να εξορθολογιστεί το σύστημα. Π.χ. διορίζουν 10 σε ένα Νομό για 2 θέσεις. Οι υπόλοιποι τί θα κάνουν κι ας θέλουν διακαώς να διδάξουν; Πας για να δουλεψεις σε σχολείο και βρίσκεσαι να κάνεις δουλειά γραφείου και να παρακαλάς μήπως και βρεθεί πουθενά καμμιά ώρα. Τώρα εδώ ο εκπαιδευτικός φταίει;

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:13 | gms

    Ναι, να περιοριστούν οι αλόγιστες, ρουσφετολογικές αποσπάσεις εις βάρος της υπηρεσίας. Παράλληλα όμως να φροντίσετε να αξιοποιήσετε το προσωπικό που έχει ικανότητες. Έχω (εδώ και περίπου 10 περίπου χρόνια) διδακτορικό και ένα σωρό άλλα προσόντα, αλλά η τάξη-τάξη. Δεν μου δόθηκε η παραμικρή ευκαιρία από το Υπουργείο μου να εξελιχθώ και να προσφέρω αυτό που μπορώ. Το 2007 δεν με έκαναν ούτε υποδιευθυντή στο σχολείο μου (Δ’ Αθήνας)!!!! Ποιός «κανονίζει»; Μα οι συνδικαλιστές φυσικά, που αντί να διεκδικούν, ΔΙΟΙΚΟΥΝ. Πως μετά να μην κοιτάς να «βρεις το δίκηο σου» παραδίπλα;

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:08 | Εύα

    Την επόμενη χρονιά θα είμαι νεοδιόριστη μέσω Ασεπ και θεωρώ εξαιρετικά άδικο να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες οικογένειες που δε θα δικαιούνται απόσπαση και θα είναι υποχρεωμένες να διαλυθούν για τρία ή δύο χρόνια. Το πρόβλημα ειπώθηκε και από το υπουργείο και ήταν μόνο οι αποσπασμένοι στις υπηρεσίες. Για ποιο λόγο λοιπόν να αλλάξουν όλα; Αφήσαμε τις οικογένειες μας πριν δύο χρόνια για να αφιερωθούμε στη διαδικασία του ασεπ και να διεκδικήσουμε μια θέση στη δημόσια παιδεία και τώρα που το καταφέραμε μας λέτε ότι για μας πρέπει να ισχύσουν δυο μέτρα και δυο σταθμά;Όλοι κάναμε τον προγραμματισμό μας με βάση τις ισχύουσες νομοθεσίες. Είναι άδικο να ταλαιπωρηθούμε κι άλλο. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν άλλες διατάξεις για τους διοριστέους της α΄χρονιάς και άλλες διατάξεις για τους διοριστέους της β΄χρονιάς, αφού όλοι διοριζόμαστε με την ίδια προκήρυξη (10Π/2008).
    Προτείνω λοιπόν να ληφθούν υπόψη αυστηρά οικογενειακά κριτήρια για τη διαδικασία των αποσπάσεων και δε δέχομαι επ’ ουδενί την υποχρεωτική τριετία ή διετία (του δόκιμου εκπαιδευτικού). Τέτοιες αλλαγές πρέπει να έχουν ένα μεταβατικό στάδιο και ένα περιθώριο χρόνου, για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και να κάνει ο καθένας έπειτα τον προγραμματισμό του.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 16:04 | Μαρια

    Γράφετε:

    2.1 Μεταξύ σχολικών μονάδων

    * Θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μετάθεσης και απόσπασης και θα ρυθμιστούν με δικαιότερο τρόπο τα θέματα που αφορούν τις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.

    Και ερωτώ:
    1. Ποιές είναι οι ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών; Ορίστε τις παρακαλώ.

    2. Μήπως πρέπει να επανεξετάσετε και το γεγονός όταν ζευγάρι εκπαιδευτικών με μωρά βρίσκεται ο ένας πχ Κυκλάδες και ο άλλος πχ Δωδεκάνησα τι μπορούν να κάνουν εκτός απο απόσπαση;
    Δεν θα πρέπει να στηρίξετε την ελληνική οικογένεια, να τους δώσετε προτεραιότητα;

    3. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και προσπαθούν να πάνε πχ Δωδεκάνησα, Κρήτη, ή σε άλλο ακριτικό μέρος, δεν θα έπρεπε να πέρνουν μόρια;
    Δεν επιθυμεί αυτό το κράτος εδώ και χρόνια την αποκέντρωση;
    Για την εντοπιότητα παίρνεις μόρια, για την αποκέντρωση όχι;

    4. Μιλάτε για δοκιμαστική περίοδο. Πώς την ορίζετε αυτή;

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:30 | ΤΕΡΕΖΑ ΚΛΑΔΗ

    Στον κλάδο των καλλιτεχνικών αντιμετωπίζουμε άπειρα προβλήματα όσον αφορά 1)Στην επιμόρφωση όπου σε πολλές περιοχές αναγκαστήκαμε να επιμορφωθούμε ως φιλόλογοι, 2)την διεξαγωγή του μαθήματος: ως ωριαίο μάθημα με τις πολλαπλές εκδηλώσεις των σχολείων το καθιστά μέχρι και ανύπαρκτο!Οι μαθητές το ζητούν αλλά το σύστημα τους εμποδίζει!3) Την αξιολόγηση του μαθήματος εδώ υπάρχουν πολλά προβλήματα καθώς πηγαίνουμε σε 3 και 4 σχολεία με αποτέλεσμα να έχουμε κατά μέσο όρο 300 μαθητές ακόμη! Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά οι βάσεις για την Αθήνα ανεβαίνουν τραγικά κάθε χρόνο. Εργάζομαι 7 χρόνια αλλά δεν τολμάω καν να όνειρευτώ μια μετάθεση στην πόλη μου κι εχω και ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας! Ας τροποποιηθούν επιτέλους τα κριτήρια των μεταθέσεων ώστε να μην οδηγούν τον κόσμο των εκπαιδευτικών να φθάνει σε ακραίες λύσεις, να μπορεί να ζει στον τόπο του με την οικογένειά του, να μην ταλαιπωρούνται οι ειδικές περιπτώσεις σε διαρκείς αποσπάσεις!Οι ειδικές κατηγορίες να αυξηθουν και όχι να τους ωθούν σε αποσπάσεις!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:29 | anastasios

    Θα ήθελα επιτέλους να μάθω,για ποιο λόγο ένας εκπαιδευτικός που πάσχει από Νεανικό Διαβήτη τύπου Α (ινσουλινοεξαρτώμενο) δεν εντάσσεται στις «ειδικές κατηγορίες». Από τη στιγμή μάλιστα που σαν νέος εισάγεται στα Α.Ε.Ι. χωρίς εξετάσεις και απαλλάσσεται από την υποχρέωση στρατιωτικής θητείας λόγω αυτής της πάθησης του.
    Στη προκειμένη περίπτωση αναφέρομαι στη σύζυγο μου που είναι Νηπιαγωγός κι έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα.
    Καμία ειδική μεταχείριση ούτε καν σε επίπεδο απλής ανθρωπιάς
    Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί τουλάχιστον οι γνώστες του προβλήματος αντιλαμβάνονται
    Θα παρακαλούσα λοιπόν τουλάχιστον να γίνει μια σχετική πρόβλεψη ώστε να υπάρχει κατ’ αρχή σταθερότητα στο ωράριο εργασίας (όχι δηλαδή σε νηπιαγωγεία διπλής βάρδιας) κι ίσως η ένταξη των πασχόντων από Διαβήτη τύπου Α, σαν «ειδική κατηγορία»

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:24 | Βασίλης

    Δεν αναφέρεστε όμως καθόλου στις οριστικές τοποθετήσεις.
    Γνωρίζετε πόσες οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες επί χρόνια ολόκληρα επειδή οι εκπαιδευτικοί που τις κατέχουν είναι αποσπασμένοι ή διευθυντές σχολείων ή γενικώς απουσιάζουν; Γνωρίζετε πόσοι εκπαιδευτικοί (χωρίς δικό τους φταίξιμο) βρίσκονται επί χρόνια σε διάθεση ΠΥΣΔΕ;

    Γιατί να μην μπορεί ένας εκπαιδευτικός που βρίσκεται στη διάθεση ΠΥΣΔΕ να μείνει χρόνια σε ένα σχολείο που λείπει ο εκπαιδευτικός της οργανικής και θα πρέπει να αλλάζει σχολείο κάθε χρόνο; Και ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές χρειάζονται μία σταθερότητα.

    Να μειωθούν οι ώρες που δικαιολογούν οργανική θέση.
    Το λειτουργικό κενό να γίνει σαν «οργανική», έτσι ο εκπαιδευτικός να μπορεί (με αίτησή του) να μένει περισσότερα από 1 έτη.

    Γιατί ο αποσπασμένος στο εξωτερικό χάνει την οργανική του και όποιοι λείπουν 5-10 χρόνια δεν την χάνουν;

    Να μην εξαιρούνται οι πολύτεκνοι από τη διαδικασία άρσης της υπεραριθμίας.

    Ο εκπαιδευτικός που αποσπάται να παίρνει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα μόρια της περιοχής απόσπασης και όχι της οργανικής.

    Επίσης, αν ρωτήσετε θα μάθετε ότι πολλές διευθύνσεις δεν ανακοινώνουν τα λειτουργικά κενά (ή τουλάχιστον όχι όλα) ή πολλές φορές δεν ανακοινώνουν και τα μόρια των εκπαιδευτικών για τα λειτουργικά κενά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αδικίες στις προσωρινές τοποθετήσεις. Χρειάζεται πλήρης διαφάνεια με δημοσίευση στο Διαδίκτυο!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:24 | Άννα Κομνηνού

    Καλησπέρα σας. Είμαι εκπαιδευτικός Β’θμιας και υπηρετώ οργανικά στη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα να προτείνω κάποιες αλλαγές στις μεταθέσεις και όχι μόνο.

    Καταρχάς, η «τριετία παραμονής στην οργανική» προ μεταθέσεων που ακούγεται πολύ τελευταία είναι πέρα για πέρα άδικη. Σε κάποιες ειδικοτητες παρατηρείται ότι τη μια χρονιά υπάρχουν κενά διορισμού μόνο σε νησιά ή δύσκολες περιοχές, ενώ την επόμενη χρονιά ανοίγουν θέσεις διορισμού σε πιο κεντρικές περιοχές. Δεν είναι άδικο ο νεοδιόριστος να βρεθεί αμέσως κόντα στο σπίτι του, την ώρα που ο πιο παλιός διανύει τριετία στα σύνορα μακριά από την οικογένειά του; Δε θα έπρεπε να μοιραστούν τη δυσκολία της στελέχωσης πχ των νησιών μας και οι 2; Τα οργανικά κενα λοιπόν θα πρέπει να δίνονται πρώτα για μεταθέσεις ανά έτος όπως γίνεται ως τώρα και στη συνέχεια για νέους διορισμούς.

    Επιπλέον, η εντοπιότητα θα ήταν λογικότερο να υπολογίζεται ανά νομό και όχι ανά περιοχή, έτσι ώστε να είναι ευκολότερο για τον εκπαιδευτικό να γυρίζει στον τόπο καταγωγής του, στους γονείς και στα παιδιά του (10 χρόνια αναπλήρωσης, μεταθέσεων, αποσπάσεων, 10 διαφορετικοί τόποι διαμονης, 10 χρόνια απόντες από την οικογένειά τους, τους φίλους, τη ζωή τους οι εκπαιδευτικοί. Ποιος άνθρωπος εξακολουθεί να αγαπά μια δουλειά που τόσο τον έχει ταλαιπωρήσει; Απορώ…)

    Ακόμη, λύστε το πρόβλημα της έλλειψης καθηγητών σε ακριτικές περιοχές δίκαια: να γυρίσουν άμεσα στις θέσεις τους οι αποσπασμένοι ώστε τα μόρια που παίρνουν για μετάθεση την επόμενη χρονιά να τα αξίζουν. Αδειάστε τις Δ/νσεις και τα Γραφεία από ανθρώπους που διορίστηκαν για να διδάσκουν και στελεχώστε τα με διοικητικό προσωπικό. Ας γυρίσουν όλοι στα σχολεία τους τώρα. Να καταργηθεί άμεσα ο όρος «απόσπαση για τις ανάγκες της υπηρεσίας».

    Ομοίως, στελεχώστε και τα σχολεία με γραμματείς: για να μπει ο εκπαιδευτικός στην τάξη ψυχή τε και σώματι θα πρέπει να ‘βγει’ από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, από την καταγραφή απουσιών, απο τον ΕΠΑΦΟ, από την αλληλογραφία, από τις εφημερίες, από τις ιστοσελίδες, από το πρωτόκολλο, από διαρκή τηλέφωνα στους γονείς όσων απουσιάζουν, από όλα αυτά τα οποία κ-α-θ-η-μ-ε-ρ-ι-ν-ά κατασπαταλούν όλη την ενέργεια που οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να διετεύουν μέσα στην τάξη- και μόνο εκεί.

    Καλή συνέχεια

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:22 | ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ

    Είναι απαράδεκτο να αποσπώνται και να τοποθετούνται καθηγητές ως Υπεύθυνοι Σχολικών Βιβλιοθηκών!!! Τελευταία φορά που κοίταξα… τα Τμήματα Βιβλιοθηκονομίας (ΑΕΙ κ’ ΤΕΙ) δεν έχουν κλείσει… Απόφοιτοι βιβλιοθηκονόμοι υπάρχουν και μάλιστα αρκετοί. Σκοπεύετε επιτέλους να στελεχώσετε τις βιβλιοθήκες με εξειδικευμένο προσωπικό ή θα συνεχίσετε να καλύπτεται τις θέσεις μας με αποσπασμένους καθηγητές??????????????

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 15:21 | Ιωάννης Δεληγιάννης

    Καμια μεταθεση! ποτε και για κανενα λογο. Οι ιδιοτικοι υπαλληλοι δεν περνουν μεταθεση. Εκτος αν κλεισει η θεση που καλυπτουν οποτε να φυγουν!

  • Να προσδιοριστεί όχι μόνο ο αριθμός των θέσεων, αλλά και η φύση του αντικειμένου τους.

    Οι θέσεις προς απόσπαση να προκηρύσσονται, ώστε να ξέρουν απο πριν οι αποσπασμένοι σε ποιόν τομέα θα αποσπασθούν και ποιό θα είναι το αντικείμενο εργασίας τους. Γιατί αυτή τη στιγμή σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει να γίνεται μία απόσπαση και ο αποσπασμένος βρίσκεται είτε σε αδράνεια, είτε σε θέση που δεν έχει να κάνει με τις γνώσεις του, είτε σε θέση που δεν τον ενδιαφέρει, είτε να αλλάζει αντικείμενο από χρονιά σε χρονιά. Οπότε τί να αποδώσει;Απλα βολεύεται.

    Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί κάτι για τους εκπαιδευτικούς που είναι χρόνια αποσπασμένοι. Πιστεύω πως δεν είναι σωστό να κρατάνε την οργανική τους και να τη στερούνε από άλλους συναδέλφους που είναι χρόνια στα σχολεία και δεν έχουν ακόμη οργανική. Σε μερικές ειδικότητες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Προτείνω είτε να την χάνουν (αφού απουσιάζουν επί σειρά ετών), είτε να ανοίγει δεύτερη οργανική για εκπαιδευτικό, ο οποίος έχει εκπαιδευτική δράση.

    Θα πρότεινα εθελοντικές μετατάξεις για όσους εκπαιδευτικούς προτιμάνε τα γραφεία (και είναι αρκετοί), ώστε και η διοίκηση να αποκτήσει σταθερό διοικητικό προσωπικό, που θα είναι πιο αποδοτικό, και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σχολεία, που ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο από τις αποσπάσεις. Έτσι το Υπουργείο θα ξέρει ποιοί είναι οι διοικητικοί, ποιοί οι εκπαιδευτικοί. Ελάχιστες θέσεις, όπου είναι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί, λόγω γνώσεων και εμπειρίας, ας καλύπτονται από αποσπασεις.
    Οι αποσπάσεις για διοικητικές θέσεις πρέπει να ελαχιστοποιηθούν.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 14:57 | Λαμπρινή Γκούμα.

    Έφυγα ήδη μακρυά μία χρονιά ως αναπληρώτρια.To καλοκαίρι διορίζομαι.Και θα ζήσουμε τα ίδια και πάλι εγώ,ο άντρας μου και τα δύο μου παιδιά.Θεωρώ τραγικό το να διορίζεται κάποιος οπουδήποτε αλλού εκτός από το νομό του και να είναι υποχρεωμένος να μείνει εκεί 3 χρόνια και μετά να πάρει μετάθεση,αφήνοντας πίσω οικογένεια,σύζυγο και παιδιά.Κατά τα άλλα περνάει κρίση ο θεσμός της οικογένειας.Και το Υπουργείο Παιδείας τι κάνει γι’αυτό;Όσο για τα μόρια στις αποσπάσεις,πιστεύω ότι είναι πολύ καλό και δίκαιο να μην τα κουβαλάμε μαζί μας αλλά να παίρνουμε τα μόρια του σχολείου,στο οποίο υπηρετούμε.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 14:54 | Ανθη

    Προτεινω αυστηροτερα κοινωνικα κριτηρια στις αποσπασεις και τις μεταθεσεις. Καποιος που εχει οικογενεια, δηλαδη παιδια και οχι απλα παντρεμενος, εχει την αναγκη να ειναι κοντα στα παιδια του ακομα και αν ειναι νεοδιοριστος. Ειναι αδικο καποιος νεος και χωρις οικογενειακες υποχρεωσεις να παιρνει αποσπασεις και μεταθεσεις και απ’την αλλη να χωριζονται οικογενειες. Τα παιδια λοιπον θα επρεπε να ειναι υψηλοτερα σε μοριοδοτηση απ’οτι ο γαμος. Συμφωνω απολυτα στην αλλαγη της μοριοδοτησης για τους αποσπασμενους σε διοικητικες υπηρεσιες.Ειναι απο τις μεγαλυτερες αδικιες στο συστημα των μεταθεσεων.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 14:45 | mankiw

    Αν και αποσπασμένος στην Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας, θεωρώ πολύ θετική την πρόταση «καθένας να παίρνει αποκλειστικά και μόνο τα μόρια του τόπου υπηρεσίας του», χρόνιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργάνων μας και της πλειοψηφίας των καθηγητών και ελπίζω να μην υπάρξουν καθόλου παράθυρα και εξαιρέσεις και για καμία ειδική κατηγορία.
    Ωστόσο, θα ήθελα και να προτείνω την επέκταση της εν λόγω πρότασης στις προσωρινές τοποθετήσεις των καθηγητών. Συγκεκριμένα, πολλές περιοχές π.χ. Ρόδος, έχοντας μεγάλο αριθμό υπεραριθμων καθηγητών (και για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες), τους τοποθετούν σε σχολεία περιοχών με πολλά μόρια π.χ. 8 ή 9(ακόμα και όταν είναι γνωστό πως δεν πρόκειται να συμπληρώνουν ωράριο βλ. οικονομολόγος σε γυμνάσιο) και τελικά καταλήγουν να υπηρετούν με διάθεση στο γραφείο της Δ.Ε.(τα γειτονικά σχολεία του οποίου δίνουν 4 μόρια).Ανάλογες περιπτώσεις μπορεί να ειπωθούν και στις περιοχές των κυκλάδων με καθηγητές να τοποθετούνται προσωρινά στην αμοργό, το κουφονήσι κτλ και να υπηρετούν τελικά στο γραφείο της νάξου. Συνολικά, η αδικία των μορίων δεν συνίσταται μόνο στις αποσπάσεις των περιζήτητων φορέων αλλά και στις (προσωρινές τοποθετήσεις) του ΠΥΣΔΕ. Προτείνω την εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης και στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών. Κάθε καθηγητής να παίρνει τα μόρια της πόλης που υπηρετεί, ακόμα και όταν για μισθολογικούς λόγους (και υπάρχουσες σκοπιμότητες) έχει τοποθετεί σε σχολεία με υψηλότερη μοριοδότηση

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 14:42 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αγαπητή Κα Υπουργέ,
    Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.
    Θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι με εξέπληξε ο αριθμός υπεράριθμων καθηγητών πολλών ειδικοτήτων, αλλά κυρίως των ξένων Γλωσσών Γαλλικής και Γερμανικής που έσπασε κάθε ρεκόρ καθώς και η σοβαρή δουλειά που επιτελούν στο υπουργείο μιας και κατά δήλωση σας βγάζουν κυρίως φωτοτυπίες, την ίδια στιγμή που υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία μας.
    Συγκεκριμένα ο τριψήφιος αριθμός υπεράριθμων καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής που αναφέρατε σε πρόσφατες δηλώσεις σας είναι το λιγότερο προκλητικός την ίδια στιγμή που δεν υπήρχε Καθηγητής Γαλλικής έως τώρα στο 1o και 2ο Δημοτικό Πόρτο Ράφτη Μαρκοπούλου, που πάει η κόρη μου.
    Μετά από αυτές τις δηλώσεις σας θα ήθελα να δω όλους αυτούς τους ανθρώπους στις θέσεις τους το συντομότερο δυνατόν.
    Από τους τριψήφιους αριθμούς όμως που δηλώσατε, μόνο μία καθηγήτρια στείλατε στην Τήλο και αυτό με προβληματίζει ως πολίτη.
    Το πιο προκλητικό (και ο λόγος που σας γράφω) είναι κατά την γνώμη μου το εξής.
    Ενώ στο 2ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου στο Πόρτο Ράφτη (που υπάρχει γνωστή μου καθηγήτρια) υπάρχουν 2 καθηγητές Γαλλικών ως Αναπληρωτές, για 3 τμήματα Α Γυμνασίου, 3 τμήματα Β Γυμνασίου και 3 τμήματα Γ Γυμνασίου δηλαδή 9 τμήματα = 18 ώρες / εβδομάδα (λιγότερες ώρες από αυτές που απαιτούνται για 1 αναπληρωτή), το δικό μου παιδί στην 6η Δημοτικού στο 1ο Δημοτικό, περίμενε να διοριστεί ωρομίσθιος Γαλλικής μέχρι τις 10/11(περίπου)!!! Έχασε λοιπόν τόσες ώρες μαθημάτων και ο καθηγητής ήταν δίπλα – τόση λοιπόν αδιαφορία;
    Ο καθηγητής ήταν 500 μέτρα μακριά και δεν του λέγανε πήγαινε να καλύψεις τις ώρες σου.
    Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.
    Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας συντονισμός μεταξύ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ; Δεν μιλάνε πριν διορίσουν ; Δεν υπάρχει κανένας συντονιστής ; Γιατί εγώ να πληρώνω (ως φορολογούμενος) τον υπεράριθμο του Γυμνασίου ή τον ωρομίσθιο του Δημοτικού ;
    Η δουλειά που πρέπει να γίνει άμεσα είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη α/συντονισμός, β/καταμέτρηση κενών και γ/καταμέτρηση καθηγητών.
    Μετά ο κάθε καθηγητής να καλύψει τα κενά που προκύπτουν, δηλαδή άμεση αναδιανομή των καθηγητών στις σχολικές αίθουσες και παράλληλα πάγωμα προσλήψεων καθηγητών σε ειδικότητες που υπάρχουν υπεράριθμοι για να μην πληρώνουμε ως φορολογούμενοι τους υπεράριθμους.
    Για παλαιούς αποσπασμένους ή αργόμισθους εκπαιδευτικούς, με υπεράριθμους καθηγητές στις ειδικότητες τους, προτείνω να δοθούν κίνητρα προκειμένου να πάνε στην επαρχία για 1-2 χρόνια φυσικά σε μέρος επιλογής τους, οπότε να μην προσλαμβάνονται νέοι ωρομίσθιοι και να σταματήσει αυτό το αλαλούμ των υπεράριθμων.
    Να σας ενημερώσω ότι στο ίδιο Γυμνάσιο (2ο Μαρκοπούλου) είχε σχηματιστεί 1 τμήμα Ιταλικών με 21 μαθητές, το οποίο δεν έγινε παρά τις εγκυκλίους που έστειλε το ΥΠΕΠΘ (στις 3/9/2009). Σύμφωνα με τους Συλλόγους Γονέων και των 2 Δημοτικών Πόρτο Ράφτη (που έστειλαν 23 δηλώσεις για Ιταλικά από την 6 δημοτικού), καθώς και 2 δημοσιεύσεων στον τοπικό τύπο, δεν δημιουργήθηκε το τμήμα για άγνωστους λόγους που θα πρέπει να αναζητηθούν στο σχολείο, οπότε για 21 μαθητές παραβιάστηκε το δικαίωμα (που τους έδωσε η Πολιτεία) να μάθουν την γλώσσα που επιθυμούν και ένας καθηγητής Ιταλικών έχασε το δικαίωμα του στην εργασία.

    Και πάλι καλή επιτυχία στο έργο σας

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 14:36 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ

    Αναφορικά με το θέμα των μεταθέσεων, θα πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά, ίσως ως ειδική κατηγορία, οι αιτήσεις μεταθέσεων των εκπαιδευτικών που αφορούν συνυπηρέτηση σε παραμεθόριο όπως προβλέπεται και από τον δημοσιουπαλληλικό κώδικα.

  • Επιπλέον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο νοσηρό φαινόμενο του κλάδου (είμαι γνώστης του προβλήματος στην πρωτοβάθμια):
    ΝΑ σταματήσουν οι προϊστάμενοι και οι Διευθυντές εκπαίδευσης να αποσπούν στα γραφεία τους (ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο) δασκάλες, ως επί το πλείστον, νεοδιόριστες και με ωραία παρουσία ΚΑΙ όσους είναι συνδικαλιστές και δεν πήραν θέση διοικητική! ΝΤΡΟΠΗ! Σε τελική ανάλυση, ας αποσπώνται εκπαιδευτικοί κουρασμένοι, με προβλήματα υγείας ή όσοι είναι προς συνταξιοδότηση και πρέπει να χαλαρώσουν. Τα γραφεία της διοίκησης δεν είναι πρωινάδικο της τηλεόρασης ΚΑΙ τα σχολεία μας έχουν ανάγκη από νέες και νέους με διάθεση για έργο!!!