Άρθρο 28:

Στις περιπτώσεις άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, σε καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση του, χωρίς ο υπόχρεος να έχει προβεί σε αυτή ή κατά παράβαση αυτών, επιβάλλεται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται προσωρινή, μέχρι έξι μηνών, διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης ή της δραστηριότητας και πρόστιμο 51.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής επιβάλλεται οριστική διακοπή λειτουργίας και χρηματικό πρόστιμο από 150.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ.

2. Στις περιπτώσεις άσκησης οικονομικής δραστηριότητας υπό καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας, η οποία προϋποθέτει συμμόρφωση σε συγκεκριμένα πρότυπα σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση του χωρίς ο υπόχρεος να έχει προβεί σε αυτήν ή κατά παράβαση των όρων του προτύπου, επιβάλλεται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ ή και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης ή δραστηριότητας έως και έξι μηνών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται η κύρωση της οριστικής διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης ή δραστηριότητας και πρόστιμο 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ.

3.. Στις περιπτώσεις άσκησης δραστηριότητας ή επιχείρησης, η οποία προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση λειτουργίας σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση του χωρίς ο υπόχρεος να έχει λάβει αυτή, ή της άσκησης δραστηριότητας ή επιχείρησης κατά παράβαση των όρων έγκρισης λειτουργίας, επιβάλλεται από την εκάστοτε αρμόδια αρχή πρόστιμο 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ ή και διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης έως και τριών μηνών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται από την εκάστοτε αρμόδια Αρχή η κύρωση της οριστικής διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης ή δραστηριότητας και πρόστιμο 150.000 ευρώ έως και 3.000.000 ευρώ. Σε περιπτώσεις που η άσκηση δραστηριότητας χωρίς της έγκριση λειτουργίας έχει επιφέρει μη αναστρέψιμη ζημία στο δημόσιο συμφέρον επιβάλλεται άμεσα η οριστική διακοπή λειτουργίας και πρόστιμο από 150.000 ευρώ έως το 15% του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης η οποία για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 5επ. του ν. 3959/2011.

4. Σε περίπτωση που η εκάστοτε αρμόδια Αρχή διαπιστώσει τις περιγραφόμενες στις παραγράφους 1 έως και 3 του παρόντος άρθρου παραβάσεις, κοινοποιεί στους παραβάτες έκθεση για την εν λόγω παράβαση αμελλητί και τους παρέχει τη δυνατότητα να εκθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της ανωτέρω εκθέσεως, καλώντας τους συγχρόνως να άρουν την οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

5. Η εκάστοτε αρμόδια Αρχή εφόσον κρίνει με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της, ύστερα από την προηγούμενη κατά τα ανωτέρω ακρόαση των ενδιαφερομένων ότι έχει τελεστεί παράβαση, επιβάλλει την άμεση παύση της, επιβάλλοντας συγχρόνως τις σχετικές κυρώσεις, οι οποίες προβλέπονται στο παρόν άρθρο.

6. Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο εισπράττονται ως δημόσια έσοδα κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ στο όνομα και για λογαριασμό [………]. Προς τον σκοπό είσπραξης των επιβαλλομένων προστίμων η εκάστοτε αρμόδια αρχή δύναται να ζητά την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που τυχόν έχει παραδώσει το πρόσωπο που υπέπεσε στην παράβαση.