Άρθρο 27:

Σε κάθε οργανισμό αξιολόγησης συμμόρφωσης που δραστηριοποιείται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση του χωρίς να έχει λάβει νόμιμη διαπίστευση, στον παρόντα νόμο και στις κατ’ εξουσιοδότησή του εκδιδόμενες κανονιστικές πράξεις επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ ή και αφαίρεση του δικαιώματος λήψεως διαπίστευσης έως έξι μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 30.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ και οριστική αφαίρεση του δικαιώματος διαπίστευσης για το μέλλον.
2. Στους οργανισμούς αξιολόγησης συμμόρφωσης, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων αυτών επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ ή και προσωρινή παύση της ιδιότητας του πιστοποιητή, ελεγκτή αντιστοίχως, έως έξι μηνών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ και οριστική παύση από την ιδιότητα του πιστοποιητή, ελεγκτή [ή συμβούλου] αντιστοίχως.

3. Σε περίπτωση που η κατά περίπτωση αρμόδια αρχή διαπιστώσει τις περιγραφόμενες στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου παραβάσεις, κοινοποιεί στους παραβάτες σχετική έκθεση επί της εν λόγω παράβασης αμελλητί και τους παρέχει τη δυνατότητα να εκθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους εντός 10 ημερών από την κοινοποίησή της, καλώντας τους συγχρόνως να άρουν την οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

4. Η εκάστοτε αρμόδια αρχή εφόσον κρίνει με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της, ύστερα από την προηγούμενη κατά τα ανωτέρω ακρόαση των ενδιαφερομένων, ότι έχει τελεστεί παράβαση, επιβάλλει την άμεση παύση της, επιβάλλοντας συγχρόνως τις οικείες κυρώσεις, οι οποίες προβλέπονται στο παρόν άρθρο.

5. Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται σύμφωνα το παρόν άρθρο εισπράττονται ως δημόσια έσοδα κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ στο όνομα και για λογαριασμό [………]. Προς τον σκοπό είσπραξης των επιβαλλομένων προστίμων η αρμόδια κατά περίπτωση αρχή δύναται να ζητά την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που τυχόν έχει παραδώσει το πρόσωπο που υπέπεσε στην παράβαση.