Άρθρο 12: Eνδικοφανης Προσφυγή

Επιχείρηση η οποία έχει υποβάλλει αίτηση για έγκριση λειτουργίας μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης με την οποία απορρίπτεται αίτημά της ή της επιβάλλονται ειδικοί όροι και προϋποθέσεις, σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 7, που δεν συνάδουν με τις αρχές του άρθρου 1 του παρόντος νόμου, ενώπιον της κατά περίπτωση αρμόδιας αρχής, όπως ορίζεται στο άρθρο 24. Η απόφαση, που πρέπει να είναι αιτιολογημένη, εκδίδεται εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της προσφυγής. Εάν οι λόγοι της προσφυγής στηρίζονται σε αιτιάσεις τεχνικής φύσεως, η Αρχή που κρίνει επί της προσφυγής δύναται να ζητήσει την τεχνική συνδρομή από τον ιδιωτικό φορέα του άρθρου 15, του οποίου η εισήγηση ενσωματώνεται στην απόφαση. Σε περίπτωση παραδοχής της προσφυγής η Αρχή που την εξέτασε χορηγεί υποχρεωτικά την έγκριση λειτουργίας ή τροποποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν με την αρχική έγκριση λειτουργίας.

2. Απόφαση επί ενδικοφανούς προσφυγής κατά αποφάσεως που αφορά την μη χορήγηση έγκρισης λειτουργίας σε συνθήκες περιορισμού του αριθμού τους, εκδίδεται εντός σαρανταπέντε ημερών από την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής.

3. Σε περίπτωση παρόδου της προθεσμίας των ανωτέρω παραγράφων, χωρίς την έκδοση απόφασης από την αρμόδια κατά περίπτωση αρχή τεκμαίρεται η απόρριψη της ενδικοφανούς προσφυγής

  • Άρθρο 12, παρ. 3: «Σε περίπτωση παρόδου της προθεσμίας (30 ή 45 ημέρες) των ανωτέρω παραγράφων, χωρίς την έκδοση απόφασης από την αρμόδια αρχή τεκμαίρεται η απόρριψη της ενδικοφανούς προσφυγής» (που έγινε για απόρριψη, εκ μέρους της Περιφέρειας, αιτήματος έγκρισης λειτουργίας). Θεωρούμε απαράδεκτη την κατά τα ως άνω τεκμαιρόμενη «σιωπηρή», χωρίς αιτιολογημένη απόφαση, απόρριψη της ενδικοφανούς προσφυγής μιας επιχείρησης. Η αρμόδια για την εξέταση Αρχή πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση.
    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ