Άρθρο 13:

1. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού, το Παράρτημα Β δύναται να τροποποιείται από καιρό σε καιρό ώστε να προστίθενται ή να αφαιρούνται από αυτό συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες. Τροποποίηση του Παραρτήματος Β επιτρέπεται μόνο όταν είναι αντικειμενικά δικαιολογημένο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου δημοσίου συμφέροντος, στην έκταση και μόνο που είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνα με τις αρχές του άρθρου 1 του παρόντος.

2. Για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της προηγούμενης παραγράφου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ο κατά περίπτωση συναρμόδιος Υπουργός εκκινούν διαδικασία διαβούλευσης. Η διαβούλευση γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4048/2012, όπως εκάστοτε ισχύει. Επιπλέον της δημοσιότητας που προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 4048/2012 κάθε σχετική πράξη που αφορά τη διαβούλευση, περιλαμβανομένης και της έκθεσης του Γραφείου Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργείου, δημοσιεύεται και όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο Ζ’ του παρόντος. Οι απόψεις όλων όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην δημόσια διαβούλευση δημοσιεύονται όπως κατατίθενται, εκτός και αν χαρακτηρίζονται από αυτούς εμπιστευτικές συνολικά ή μερικώς, οπότε και εμφανίζεται σχετική αναφορά ότι ο ενδιαφερόμενος ζήτησε να μη δημοσιευθούν οι απόψεις του. Απόψεις οι οποίες δεν υποβάλλονται σύμφωνα με το παρόν δεν λαμβάνονται υπ’όψιν στην διαδικασία καθορισμού των γενικών όρων άσκησης οικονομικής δραστηριότητας. Σύντμηση ή επιμήκυνση του χρόνου της διαδικασίας διαβούλευσης επιτρέπεται μόνο μία φορά με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού, για αντικειμενικά σπουδαίο λόγο, που ανακοινώνεται τουλάχιστο πέντε ημέρες πριν την σύντμηση ή επιμήκυνση του χρόνου διαβούλευσης. Η σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης δεν μπορεί να είναι για περισσότερο από το μισό της προβλεπόμενης κατά τη έναρξη της διαβούλευσης διάρκεια. Η επιμήκυνση του χρόνου διαβούλευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες.

3. Η ανάλυση των συνεπειών ρυθμίσεων του άρθρου 7 του ν. 4048/2012 είναι αναγκαία στην περίπτωση των όρων και προϋποθέσεων έγκρισης λειτουργίας.

4. Μετά την λήξη της διαβούλευσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ο κατά περίπτωση συναρμόδιος Υπουργός κοινοποιούν το σχέδιο προεδρικού διατάγματος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, εντός τριάντα ημερών από την ολοκλήρωση της ανάλυσης των συνεπειών ρύθμισης του άρθρου 7 του ν. 4048/2012. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να γνωμοδοτήσει επί αυτού εντός τριάντα ημερών. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δημοσιεύεται σύμφωνα με τον παρόντα.

5. Αν μία οικονομική δραστηριότητα ενταχθεί μεταγενέστερα στο Παράρτημα Β ορίζεται συγχρόνως και η μεταβατική περίοδος εντός της οποίας οι επιχειρήσεις, που ασκούν τη δραστηριότητα αυτή κατά το χρόνο ένταξης, θα πρέπει να ζητήσουν τη χορήγηση έγκρισης λειτουργίας.