Άρθρο 04: Ελεύθερη άσκηση οικονομικής δραστηριότητας

1. Κάθε οικονομική δραστηριότητα ασκείται ελεύθερα. Το κάθε πρόσωπο μπορεί να ασκήσει οικονομική δραστηριότητα χωρίς περιορισμό, τηρουμένων των προβλεπομένων από τον νόμο φορολογικών του υποχρεώσεων, των υποχρεώσεων κοινωνικής ασφάλισης και της εγγραφής του στο γενικό εμπορικό μητρώο.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης, προσδιορίζεται συγκεκριμένο ύψος παραβόλου, το οποίο καταβάλλεται ετήσια από το κάθε πρόσωπο που ασκεί οικονομική δραστηριότητα σύμφωνα με το παρόν άρθρο και από το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο η δραστηριότητα εποπτείας και ελέγχου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο.

  • 25 Φεβρουαρίου 2014, 18:38 | ΘΩΜΑΣ

    Γιατι ετησιο παράβολο. Δεν επαρκει η φορολόγηση του εισοδηματος , των ασφαλιστικών εισφορών , κλπ λειτουργικών δαπανων , Το απαραδεκτο όμως ειναι ότι θα χρηματοδοτειται ο έλεγχος και η εποπτεια λειτουργίας . ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 21 Φεβρουαρίου 2014, 19:45 | Νίκος Παπαδάκης

    Ενώ υπάρχει ποσοστό-ρεκόρ ανεργίας στην Ελλάδα, το περιβάλλον για τους ελεύθερους επαγγελματίες παραμένει ασφυκτικό όπως ήταν πάντα.

    Το κράτος δεν έχει να δώσει επιδόματα στους ανέργους ει μη με το σταγονόμετρο για ένα χρόνο και το μισό επίδομα για άλλον έναν.
    Αλλά και δεν τους αφήνει να κάνουν ελεύθερο επάγγελμα, που θα έσωνε μερικούς έστω. Δεν θα στοίχιζε μία αυτό αλλά δεν αφήνετε !

    Οι εισφορές που πρέπει να πληρώνει κανείς είναι μαμμούθ συν τα αντικειμενικά κριτήρια (που μπαινοβγαίνουν) συν οι προκαταβολές.
    Γιατί ;
    Βάζει ο άλλος λουκέτο και δεν εισπράττετε μία – εκτός ότι προλάβετε πάνω στην «αλλαγή», μέχρι να κλείσουν τα βιβλία !

    Είναι μιά ειλημμένη υποχρέωση προς τη διαπλοκή αυτό ;
    Είναι μία εφαρμογή της αρχής της συλλογικής δικαιοσύνης για τη φοροδιαφυγή (σ.σ. η αρχή της συλλογικής δικαιοσύνης είναι φασιστική και όχι δημοκρατική βέβαια).

    Θα μπορούσατε να θεσμοθετήσετε αβλαβέστατα προς το δημοσιο-οικονομικό συμφέρον της χώρας, το σύστημα «PAY AS YOY EARN» που εφαρμόζουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
    Λαϊκιστί, όποιος οικονομήσει να πληρώσει. Να γραφτεί και στον «ΣΕΒ» υποχρεωτικά. Αλλά ο φτωχός που κάνει μία προσπάθεια και είναι μία η άλλη γιατί να εξοντώνεται ;

    Υπάρχει χουντική νοοοτροπία συν μία δόση «υπαρκτού σοσιαλισμού», που μας θέλει όλους εργάτες στα ναυπηγεία (σ.σ. αν ήταν να φτιάξουμε τόσα πλοία τουλάχιστον …).

    Θα πάμε όλοι στα συσσίτια στο τέλος (της εκκλησία σπεύδω να διευκρινίσω), εκτός από αυτούς που θα βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όλοι όσοι βρίσκουν κάποια άκρη με το εξωτερικό και επίσης το επιτρέπει η ηλικία και η κατάσταση της υγείας τους φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον.

    Δεν έχετε να δίνετε επιδόματα σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνοι, ενώ και αν είχατε θα ήταν ψιχία. Αλλά -πρακτικά- απαγορεύετε και την ατομική εργασία στους φτωχούς, με τον ίδιο τρόπο που έκανε η Τουρκία όταν ίσχυε ο νόμος των βαρικίων που στόχευε κατά των χριστιανικών πληθυσμών.