Άρθρο 19:

1. Επιχειρηματικό Πάρκο (ΕΠ) είναι ένα οργανικά ολοκληρωμένο σύνολο δομών, υπηρεσιών και υποδομών που διατίθενται για την άσκηση συγκεκριμενών κατά περίπτωση οικονομικών δραστηριοτητων. Η οικονομική δραστηριότητα της ίδρυσης και διαχείρισης ΕΠ προϋποθετει έγκριση λειτουργίας σύμφωνα με το άρθρο 7 του παρόντος νόμου και το παρόν Κεφάλαιο Δ. Η εγκριση λειτουργίας ΕΠ περιέχει και την δυνατότητα άσκησης εντός του πάρκου συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας ή έγκρισης λειτουργίας υπό την προϋπόθεση οτι αυτές προβλέπονται και περιγράφονται στην έγκριση λειτουργίας του ΕΠ (“Επιτρεπόμενη Οικονομική Δραστηριότητα”).

2. Ο διαχειριστής του ΕΠ συμβάλλεται με οποιονδήποτε επιθυμεί να ασκήσει από το ΕΠ Επιτρεπόμενη Οικονομική Δραστηριότητα («Συμβαση Ενταξης»).

3. Η άσκηση Προβλεπόμεμων Οικονομικών Δρατηριοτήτων υπό το άρθρο 4 του παρόντος προύποθέτει μόνο την Σύμβαση Ενταξης.

4. Αν η Επιτρεπόμενη Οικονομική Δραστηριότητα ασκείται υπό καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας, Παράρτημα της Σύμβασης Ενταξης είναι και οι υπέυθυνες δηλώσεις οι οποίες πρέπει να κατά περίπτωση να γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 6 του παρόντος. Με την υπογραφή της Σύμβασης Ενταξης η ενδιαφερόμενη επιχείρηση λειτουργεί υπό καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας.

5. Αν η Επιτρεπόμενη Οικονομική Δραστηριότητα ασκείται υπό καθεστώς έγκρισης λειτουργίας αυτή αποτελεί μέρος της Σύμβασης Ενταξης και ο διαχειριστής του ΕΠ οφείλει να συμβάλλεται μόνο με επιχειρήσεις οι οποίες τηρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 7επ. του παρόντος νόμου. Με την υπογραφή της Σύμβασης Ενταξης η ενδιαφερόμενη επιχείρηση λειτουργεί υπό καθεστως έγκρισης λειτουργίας.

6. Αίτημα για έκριση λειτουργίας ή/και διαχείρισης ΕΠ παρέχεται σε νομικά πρόσωπα ιδωτικού ή δημοσίου δικαίου.

7. Η ανάπτυξη των ΕΠ γίνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας και αποσκοπεί:

α) στην περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στα
πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης,

β) στη βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν
προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης,

γ) στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης,

δ) στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων,

ε) στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πέριξ ή πλησίον των ανωτέρω περιοχών.

8. Με προεδρικό διαταγμα του άρθρου 7 παρα.2, χωρις να περιορίζεται σε τιποτα η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και η νομοθεσία περί των όρων χρήσης γής, καθορίζεται ιδιως:

(α) η ελάχιστη έκταση για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία ΕΠ και η οποία καθορίζεται ανάλογα με την σκοπούμενη οικονομική δραστηριότητα ή συνολο δραστηριοτητων. Η έκταση στην οποία δημιουργείται το ΕΠ μπορεί να διακόπτεται από οδικά δίκτυα, εφόσον εξασφαλίζεται η λειτουργική ενότητα του και η ασφάλεια της κυκλοφορίας. Δημοτικοί, κοινοτικοί και αγροτικοί δρόμοι μπορούν να ενσωματωθούν στην έκταση του υποδοχέα, εφόσον αυτό δεν δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα. Ο χώρος που προορίζεται για την ανάπτυξη ΕΠ πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) να είναι κατάλληλος για το αντίστοιχο είδος του ΕΠ. Για την καταλληλότητα λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες νόμιμες δραστηριότητες, β) να είναι ευχερής η μεταφορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων, γ) να μην υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές και δ) να υπάρχει προσβασιμότητα στα οδικά, ενεργειακά, τηλεπικοινωνιακά και λοιπά δίκτυα. Επίσης πρέπει ναπληρούνται τα κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 8 του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία.

(β) το σύνολο των μελετών για τη σκοπιμότητα και οικονομική βιωσιμότητα του Επιχειρηματικού Πάρκου, καθώς και τη συμβατότητα του Επιχειρηματικού Πάρκου με την προστασία του περιβάλλοντος και την επιλογή της θέσης ανάπτυξης αυτού Επιχειρηματικό Σχέδιο). Στις συγκεκριμενες μελέτες πρεπει να περιεχονται και οι αναγκαίες λεπτομέρειες σχετικα (ι) με έργα υποδομής, όπως τα δίκτυα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων, αποχέτευσης όμβριων, τα τηλεπικοινωνιακά ή ευρυζωνικά δίκτυα,το δίκτυο πυρόσβεσης, το δίκτυο άρδευσης πρασίνου, τα δίκτυαηλεκτροφωτισμού, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, το δίκτυο τηλεθέρμανσης, το δίκτυο φυσικού αερίου, τα έργα σύνδεσης δικτύων, η μονάδα καθαρισμού αποβλήτων, οι αγωγοί διάθεσης αποβλήτων και οι αγωγοί τροφοδοσίας νερού, τα έργα διαμόρφωσης τοπίου, τα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης, το κτίριο διοίκησης του ΕΠ, το κτίριο για εγκατάσταση δημοσίων υπηρεσιών και κάθε έργο που προορίζεται για την εξυπηρέτηση των λειτουργιών των εγκατεστημένων επιχειρήσεων ή για την προστασία του περιβάλλοντος, (ιι) με κοινόχρηστους χώρους, όπως οι χώροι πρασίνου, οι χώροι πλατειών, οι χώροι στάθμευσης, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι χώροι εγκατάστασης των έργων υποδομής (ιιι) κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, που εγκαθίστανται σε κοινόχρηστους χώρους και (iv) κοινωφελείς χώρους, όπως, τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις που προορίζονται για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όπως κτίριο διοίκησης, πυροσβεστικός σταθμός, παιδικοί σταθμοί, εκθετήρια προϊόντων, χώροι για διοργάνωση παρουσιάσεων ή συνεδρίων, χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων ή χώροι ή εγκαταστάσεις για ποιοτικό έλεγχο προϊόντων ή για άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες.

(γ) τις υποχρεωσεις των προσώπων που θα έχουν την ευθύνη της ίδρυσης, διοίκησης και διαχείρισης των ΕΠ σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου (“Εταιρείες Διαχείρησης¨). Σε περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά είναι ιδιωτικού δικαίου πρέπει να έχουν την μορφή ανωνυμης εταιρείας. Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια τα οποία πρέπει να διαθετει η Εταιρεία Διαχείρησης καθώς και τό ύψος και είδος των εγγυήσεων που πρέπει να διαθέτει για εκκινήσει και να συνεχίσει την δραστηριότητα της, περιλαμβανομένων και των τυχόν ασφαλιστών συμβολαίων για την δραστηριότητα του ή εγγυητικών επιστολών που τυχόν πρέπει να παραδίδει στις αρμόδιες κατά περίπτωση Αρχές. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Διαχείρησης δεν μπορεί να είναι κατώτερο του δέκα τοις εκατό (10%) του εγκεκριμένου προϋπολογισμού των έργων υποδομής.

(δ) το περιεχόμενο το οποίο μπορεί κατά περίπτωση να έχει ο κανονισμός λειτουργίας του κάθε εμπορικού πάρκου και ο οποίος αποτελεί μέρος της έγκρισης λειτουργίας και αποτελείται από σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τους όρους λειτουργίας και χρήσης των υφιστάμενων υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, τα τέλη που επιβάλλονται για την κάλυψη των εξόδων διοίκησης και διαχείρισης και την εκτέλεση των τυχόν απαιτούμενων συμπληρωματικών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες χορηγήθηκε η Εγκριση λειτουργίας του (Κανονισμός Λειτουργίας).

(ε) τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τα ανωτέρω,
τα απαιτούμενα Παράβολα και τα ποσά αυτών, ο τύπος και το περιεχόμενο των πολεοδομικών και εν γένει τεχνικών μελετών και τα έγγραφα που τις συνοδεύουν, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

9. Για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αίτηση από την ενδιαφερόμενη εταιρία, η οποία συνοδεύεται από Επιχειρηματικό Σχέδιο που περιλαμβάνει ιδίως:

α) Τεχνοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας, η οποία συντάσσεται βάσει των μελετών που προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου

β) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στην οποία τεκμηριώνεται η προτεινόμενη θέση και η συμβατότητα με τις χρήσεις γης της γύρω περιοχής του ΕΠ.

γ) Μελέτη τεχνικής οργάνωσης της προτεινόμενης έκτασης, όπου καταγράφονται:

αα. η χωροταξική κατανομή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Επιχειρηματικού Πάρκου με στόχο τη διάταξη τους κατά κατηγορία ή είδος δραστηριοτήτων, ώστε η ανάπτυξη της μιας να μην εμποδίζει ή να μην παρενοχλεί την ανάπτυξη της άλλης και να ευνοείται η δημιουργία και η αξιοποίηση κοινόχρηστων υποδομών, καθώς και η συνεργασία και δικτύωση των επιχειρήσεων,

ββ. σχέδιο διάταξης και περιγραφής των έργων υποδομής, των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και των χώρων παροχής κοινωφελών υπηρεσιών του Επιχειρηματικού Πάρκου,

γγ. εκτίμηση του κόστους των εν λόγω έργων.

δ) Τεχνικές προμελέτες των έργων υποδομής, στις οποίες ενσωματώνονται προμελέτες των απαιτούμενων έργων εξωτερικής υποδομής, και το εκτιμώμενο κόστος των τελευταίων.

ε) Σχέδια, όπου αποτυπώνονται οι τυχόν υφιστάμενες Εξωτερικές υποδομές και δίκτυα και τα τυχόν απαιτούμενα πρόσθετα έργα υποδομής και η σύνδεση με αυτά.

στ) Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΠ.

η) όπου απαιτείται Πολεοδομική Μελέτη.

10. Η αίτηση ίδρυσης ΕΠ κοινοποιείται χωρίς υπαίτια καθυστέρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αναπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και στις αρμόδιες υπηρεσίες τυχόν συναρμοδίων Υπουργείων.

11. Αίτημα για έγκριση λειτουργίας ΕΠ μπορεί να απορριφθεί αποκλειστικά και μόνο αν

(α) δεν τηρούνται οι προϋποθεσεις του προεδρικου διαταγματος της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.
(β) αν η λειτουργία του αντίκειται στην νομοθεσία περί περιβάλλοντος και στη νομοθεσία σχετικά με την χρήση γής.
(γ) αν αντίκειται στις αρχές του αρθου 1 του παρόντος νόμου.

12. Αρμόδια αρχή για την χορήγηση έγρισης λειτουργίας του ΕΠ είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότηατς και οι τυχόν συναρμόδιοι υπουργοί. Η απόφαση αυτή εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου και των Εκτελεστικών Επιτροπών των Οργανισμών Ρυθμιστικών Σχεδίων για τις περιοχές αρμοδιότητας τους και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η προθεσμία για τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και του αρμόδιου Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου είναι σαράντα πέντε (45) ημέρες από τη λήψη επί αποδείξει του σχετικού φακέλου. Με την άπρακτη παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας τεκμαίρεται σιωπηρή αποδοχή όσων διαλαμβάνονται στους σχετικούς φακέλους από τα ως άνω γνωμοδοτικά όργανα και η απόφαση έγκρισης της ανάπτυξης του ΕΠ εκδίδεται χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση.

13. Η απόφαση έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου της παραγράφου ___ επέχει: α) θέση θετικής γνωμοδότησης επί της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης, καθώς και β) Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για το ΕΠ κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

14. Η απόφαση Εγκρισης λειτουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου περιλαμβάνει, ειδικότερα, τα εξής:

α. Τον ορισμό της Εταιρείας Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου.

β. Τις δυνατές θέσεις, την έκταση και τα όρια του Επιχειρηματικού Πάρκου με αναφορά σε τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:5.000 και 1:10.000 με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ 87, όπως αυτό ισχύει.

γ. Τον τύπο του Επιχειρηματικού Πάρκου και τις κατηγορίες επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν.

δ. Τα προβλεπόμενα έργα υποδομής, τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και τα απαιτούμενα έργα εξωτερικής υποδομής, καθώς και τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό τους.

ε. Το χρονοδιάγραμμα οργάνωσης και λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου.

στ. Τους ειδικότερους όρους και τα ειδικότερα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από την ίδρυση και τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

ζ. Την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΠ.

η. Την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης, όπου αυτό απαιτείται

θ. Υπόδειγμα Σύμβασης Ενταξης μεταξύ της Εταιρείας Διαχείρισης και τη εγκαθιστάμενης επιχείρησης. Τροποποίηση όρων αυτής της σύμβασης επιτρέπεται μετά απο τροποποίηση της ΚΥΑ

15. Με την έκδοση της ΚΥΑ της προηγούμενης παραγράφου η Εταιρεία Διαχείρησης δικαούται να δέχεται αιτήσεις εγκατάστασης στο ΕΠ από επιχεριήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να ασκήσουν δραστηριότητες οι οποίες αποτελούν αντικείμενο της ΚΥΑ με την οποία χορηγήσθηκε η έγκριση λειτουργίας του ΕΠ και εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας αυτού. Αν τηρούνται οι προϋποθέις αποδοχής της αίτησης με βάση τα παραπάνω η Εταιρεία Διαχείρησης προβαίνει σε υπογραφή της Σύμβασης Ενταξης της ενδαφερόμενης επιχειρησης στο ΕΠ. Κάθε Σύμβαση Ενταξης κοινοποιείται στις αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμοδίων υπουργείων και αρχίζουν να ισχύουν από την κοινοποιηση τους. Η σύναψης της σύμβασης, τα μέρη, η χρονογία σύναψης και αποστολής στις αρμόδιες κατά τα ανωτέρω υηρεσίες δημοσιοποιούνται στη Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη Οικονομικής Δραστηριότητας Οι σχετικές συμβάσεις είναι επι ποινή ακυρότητες έγγραφες.

16. Η Εταιρεία Διαχείρισης κάθε ΕΠ φέρει την ευθύνη ελέγχου και εποπτείας όλων των επιχειησέων που λειτουργούν στο ΕΠ σε σχέση με τους όρους εγκατάστασης τους και λειτουργίας τους στο ΕΠ. Οι αρμόδιες αρχές ασκούν τις εποπτικές και ελεγκτικές εξουσίες σύμφωνα με το παρόντα νόμο τόσο επί της Εταιρείας Διαχέιρισης όσο και επι κάθε επιχειρησης που εχει εγατασταθεί στο ΕΠ. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι εγκατάστασης ή/και λειτουγίας στο ΕΠ, τόσο η Εταιρεία Διαχείρισης όσο και η επιχείρηση η οποία τυχόν προβαίνει στην παράβαση υφίστανται όλες τις από τον παρόντα νόμο προβλεπόμενες συνέπειες.

17. Απαγορεύεται η χρήση του όρου «Επιχειρηματικό Πάρκο» ή οποιασδήποτε ξενόγλωσσης απόδοσης του και η τοποθέτηση της διακριτικής σήμανσης αν δεν έχει τηρηθεί η διαδικασία του παροντος κεφαλαίου. Οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστο ενός έτους.

18. Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου μπορεί να γίνει με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις του ν. 3389/2005 (Α` 232).

(στ) ειδικά δικαιώματα διέλευσης επί, δια ή υπό δημόσια ή ιδιωτική Γή σε περιοχή όπου ο αιτων την ίδρυση ΕΠ έχει ήδη εξασφαλίσει την χρηση του 50% της έκτασης του ΕΠ

19. Για τη σύνδεση με Εξωτερικές υποδομές δύναται να συνιστώνται δουλείες, όπου αυτό απαιτείται

20. Για την πραγματοποίηση των σκοπών του Επιχειρηματικού Πάρκου επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στην Εταιρεια Διαχείρισης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι πενήντα (50) χρόνια με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και των συνραρμοδίων Υπουργών και με καταβολή εύλογου ανταλλάγματος. Για την εκτέλεση των έργων στον αιγιαλό ή στην παραλία τηρείται η διαδικασία που ορίζεται στις διατάξεις του ν. 2971/2001 (Α` 285), καθώς και οι συναφείς ρυθμίσεις του Γενικού και των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και των αντίστοιχων Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και τα όργανα προσδιορισμού του ανταλλάγματος και κάθε σχετικό θέμα.Η Εταιρεια Διαχείρισης με εξαίρεση τις περιπτώσεις εθνικής ανάγκης έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής και με αντάλλαγμα χρήσης της ζώνης αιγιαλού και παραλίας που της παραχωρείται με την ως άνω διαδικασία για την κατασκευή λιμενικών έργων, που εκτελεί ύστερα από άδεια των αρμόδιων αρχών. Στην περίπτωση που τα λιμενικά έργα εμπεριέχουν πρόσχωση θαλάσσιου χώρου, μετά την ολοκλήρωση τους κινείται η διαδικασία επανακαθορισμού των οριογραμμών αιγιαλού – παραλίας και το γήπεδο που δημιουργείται καταγράφεται ως δημόσιο κτήμα. Το εν λόγω δημόσιο κτήμα, εφόσον η Εταιρεια Διαχείρισης το επιθυμεί, μπορεί να παραχωρείται κατά χρήση ή να εκμισθώνεται απευθείας σε αυτήν. Το αντάλλαγμα χρήσης ή το μίσθωμα καθορίζονται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής. Η με οποιονδήποτε τρόπο χρήση από τρίτους της παραχωρούμενης προς την Εταιρεια Διαχείρισης έκτασης αιγιαλού, παραλίας και λιμενικών έργων επιτρέπεται κατ`εξαίρεση με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και των κατά περίπτωση συναρμοδίων Υποργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και εφόσον η χρήση αυτή επιβάλλεται για λόγους εθνικής οικονομίας ή δημόσιας ωφέλειας και δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

21. Στα Επιχειρηματικά Πάρκα ή σε τμήματα αυτών μπορεί με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να συνιστώνται Ελεύθερες Ζώνες ή να αναγνωρίζονται Ελεύθερες Αποθήκες ή Τελωνειακές Αποθήκες ή Χώροι Προσωρινής Αποθήκευσης, η ίδρυση και λειτουργία των οποίων διέπεται από τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας

22. Οι διατάξεις των άρθρων 7επ. ισχύουν συμπληρωματικά προς τις διατάξεις του παροντος άρθρου.

  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
    -1980-

    H άποψη της ΚΕΕ είναι να διαγραφεί το προτεινόμενο Άρθρο 19 και στη θέση του (του Άρθρου 19) προτείνουμε να ενσωματωθούν οι προταθείσες από την ΚΕΕ διατάξεις επέκτασης ισχύος και βελτίωσης του Ν. 3982/2011 (βλέπε κατωτέρω Άρθρο 1 έως και 8), με τις αναγκαίες τελικές νομοτεχνικές διατυπώσεις και προσαρμογές.
    Αναλυτικές ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ σε ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του προτεινόμενου Άρθρου 19 του Νομοσχεδίου:

    ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Α
    Ολιστικό Θεσμικό Πλαίσιο Ανάπτυξης Οργανωμένων Υποδοχέων

    Άρθρο 1
    Τροποποίηση παρ. 1 Άρθ. 41 Ν.3982/2011
    (Ολιστικό Θεσμικό Πλαίσιο Ε.Π.)
    Επιχειρηματικό Πάρκο (Ε.Π.) είναι ένα οργανικά ολοκληρωμένο σύνολο δομών, υπηρεσιών και υποδομών που ιδρύεται και λειτουργεί για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του άρθρου 43, καθώς και κάθε είδους επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η ανάπτυξη των οποίων προϋποθέτει την ύπαρξη ολοκληρωμένου συνόλου δομών, υπηρεσιών και υποδομών εντός των οποίων εγκαθίστανται επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.
    Με Προεδρικό Διάταγμα που θα υπογραφεί γι’ αυτό το σκοπό, εντός ενός (1) έτους από την έγκριση του παρόντος, θα προσδιοριστούν τύποι Επιχειρηματικών Πάρκων, επιπλέον των αναφερομένων στην παρ.1 του Άρθ. 41 (εδαφ. α έως και στ), ανάλογα με την κατηγορία / είδος των επαγγελματικών εγκαταστάσεων π.χ. Εμπορευματικά Κέντρα, κ.τ.λ., η ανάπτυξη των οποίων μπορεί να συντελεστεί και μέσω Εταιρειών Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΑΝΕΠ) του εδαφ. 7 της παρ. 1 του Άρθ. 41 του Ν.3982/2011, όπως εξειδικεύονται στο άρθρο 45 του ίδιου νόμου.
    Με τον ίδιο νόμο θα προσδιοριστούν οι ειδικές προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων λοιπών τύπων, πέραν των όσων ορίζονται στην παρ. 1 του Άρθ. 41 του Ν.3982/2011, όπως και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
    Οι διατάξεις του ως άνω Προεδρικού Διατάγματος αποσκοπούν στη γενικευμένη εφαρμογή του Ν.3982/2011, όπως εκάστοτε ισχύει, για την ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων, για το σύνολο των κατηγοριών των επιχειρηματικών εγκαταστάσεων του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις ίδρυσης και λειτουργίας Επιχειρηματικών Πάρκων, για κάθε κατηγορία Επιχειρηματικής Εγκατάστασης.
    Μέχρι την ψήφιση του προτεινόμενου νόμου, η ισχύς των σχετικών με αυτόν νόμων π.χ. Ν.3333/2005, Ν.2300/1995, δεν θίγεται.
    Με την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος κάθε σχετική διάταξη Νόμου, Υπουργικών Αποφάσεων, κ.τ.λ., αντίθετη με τον παρόν και τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος καταργείται και παύει να ισχύει.

    ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Β
    Ενίσχυση Επενδυτικών Χαρακτηριστικών Ε.Π.

    Άρθρο 2
    Προσθήκη παρ. 10 στο Άρθ. 51 Ν.3982/2011
    (Υπαγωγή όλων των τύπων των Ε.Π. σε καθεστώς δημόσιας ενίσχυσης)
    10. Τα Επιχειρηματικά Πάρκα όλων των τύπων του Άρθ. 41 παρ. 1 του Ν.3982/2011, όπως και αυτών που θα προσδιοριστούν με το Προεδρικό Διάταγμα του Άρθ. 1 του παρόντος, αναπτύσσονται για λόγους δημόσιας ωφέλειας, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του Άρθ. 42 του Ν.3982/2011, με σκοπό αφ’ ενός την χωροταξική, πολεοδομική και περιβαλλοντική οργάνωση των υποδομών τους (των Επιχειρηματικών Πάρκων) και αφ’ ετέρου την ενίσχυση των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας και της Εθνικής Οικονομίας.
    Από την άποψη αυτή θεωρούνται παραγωγικές επενδύσεις και υπόκεινται σε καθεστώς Δημόσιας Ενίσχυσης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του Άρθ. 51 του Ν.3982/2011.
    Με Προεδρικό Διάταγμα που θα εγκριθεί για αυτό το σκοπό, εντός ενός (1) έτους από την ψήφιση του παρόντος, θα καθοριστούν ειδικές λεπτομέρειες σχετικές με το καθεστώς Δημόσιας Ενίσχυσης για κάθε τύπο Επιχειρηματικού Πάρκου ή/και εξαιρέσεις χρήσεων και δραστηριοτήτων από αυτό (το καθεστώς δημόσιας ενίσχυσης) όπως ενδεικτικά χρήσεις και δραστηριότητες του Άρθ. 1Β του Π.Δ. 23/02/1987, όπως εκάστοτε ισχύει, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις τήρησης των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων.

    Προσθήκη παρ. 11 στο Άρθ. 51 Ν.3982/2011
    (Ενίσχυση Επενδυτικών Χαρακτηριστικών Ε.Π.)
    11. Η ανάπτυξη και διαχείριση νέων Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια, συνιστά «νέα οικονομική δραστηριότητα», θεωρείται επένδυση και ως παραγωγική δραστηριότητα που ασκείται για λόγους δημόσιας ωφέλειας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρμοδίως στην κατεύθυνση δημιουργίας καθεστώτος ενισχύσεων ως Ειδικών Επενδυτικών Σχεδίων του Άρθ. 13 του Ν.3908/2011, από εθνικούς πόρους είτε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε από οποιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης.
    Με Προεδρικό Διάταγμα που θα υπογραφεί για αυτό το σκοπό, εντός ενός (1) έτους από την ψήφιση του παρόντος, θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την υπαγωγή των επενδύσεων των Επιχειρηματικών Πάρκων στα Ειδικά Επενδυτικά Σχέδια του Άρθ. 13 του Ν.3908/2011, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο Άρθ. 107 παρ. 3 στοιχείο α΄ της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα και στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του ως άνω καθεστώτος ενισχύσεων των επενδύσεων Επιχειρηματικών Πάρκων, θα ρυθμιστούν ειδικά μέτρα και πρόσθετα κίνητρα δημόσιας ενίσχυσης για την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων εντός Επιχειρηματικών Πάρκων και για τις κατηγορίες δραστηριοτήτων που μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς δημόσιας ενίσχυσης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις τήρησης των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων.
    Αντιστοίχως στο ίδιο ως άνω Προεδρικό Διάταγμα θα ρυθμιστούν κριτήρια και μέτρα πρόσθετων ενισχύσεων για την ανάπτυξη «πράσινων» Έργων Υποδομής των Επιχειρηματικών Πάρκων, καθώς και για την υπαγωγή των δαπανών ωρίμανσης και προετοιμασίας του Επιχειρηματικού Σχεδίου του εδαφ. 6 της παρ. 1 του Άρθ. 41 του Ν.3982/2011 στις επιλέξιμες δαπάνες, επιπλέον των οριζομένων στην παρ. 6 του Άρθ. 51 του ίδιου νόμου.

    Άρθρο 3
    Τροποποιήσεις / Προσθήκες στο Άρθ. 58 του Ν.3982/2011
    Τροποποίηση παρ. 2 Άρθ. 58
    (Ενίσχυση Επενδυτικών Χαρακτηριστικών ΕΑΝΕΠ)
    2. «Η διοίκηση και διαχείριση Επιχειρηματικού Πάρκου γίνεται από την ΕΑΝΕΠ και μεταβιβάζεται υποχρεωτικά στην ΕΔΕΠ όταν: α) έχουν εγκατασταθεί ή λειτουργούν επιχειρήσεις τουλάχιστον στο 70% της έκτασης του ΕΠ, μη προσμετρούμενων σε αυτήν των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και σωρευτικά, β) το ζητούν επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 51% των εγκατεστημένων ή εν λειτουργία επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν συστήσει ανώνυμη εταιρεία, με σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση του ΕΠ (ΕΔΕΠ). Στην περίπτωση αυτή η διοίκηση και διαχείριση μεταβιβάζεται υποχρεωτικά από την ΕΑΝΕΠ στην ΕΔΕΠ με σχετική σύμβαση που περιβάλλεται τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας», εκτός αν άλλως αποφασιστεί / συμφωνηθεί μεταξύ των δύο φορέων, ΕΑΝΕΠ και ΕΔΕΠ ή μεταξύ του ενός εκ των δύο με τρίτο φορέα, με σκοπό την υλοποίηση ή την ενίσχυση των χαρακτηριστικών του Επιχειρηματικού Σχεδίου, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και τα οριζόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας του Άρθ. 59 του Ν.3982/2011.

    Προσθήκη παρ. 3 στο Άρθ. 35 Ν.3982/2011
    (ΕΑΝΕΠ/ΕΔΕΠ ως Αδειοδοτούσες Αρχές)
    Άρθρο 35
    (Αλλαγή τίτλου Άρθρου) Αδειοδότηση από Επιμελητήρια και ΕΔΕΠ
    παρ. 3 / Προσθήκη:
    3. Οι Φορείς ΕΑΝΕΠ και ΕΔΕΠ που ασκούν διοίκηση και διαχείριση στα Επιχειρηματικά Πάρκα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθ. 58 του Ν.3982/2011, χορηγούν άδειες εγκατάστασης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού και λειτουργίας των μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τον οικείο νόμο και διενεργούν επιθεωρήσεις για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων λειτουργίας τους. Εξαιρούνται αρμοδιότητες που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις και τις άδειες χρήσης νερού.
    Η υπηρεσία χορήγησης αδειών των ΕΑΝΕΠ/ΕΔΕΠ πιστοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, μετά από αξιολόγηση της συνδρομής των εφαρμόσιμων απαιτήσεων του σχετικού προτύπου από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.
    Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης και η ικανότητα της ΕΑΝΕΠ/ΕΔΕΠ να ασκεί τις παραπάνω αρμοδιότητες διαπιστώνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, που αναρτάται στον οικείο διαδικτυακό τόπο. Δεν μπορεί να μετάσχει στις συνεδριάσεις του αρμόδιου οργάνου χορήγησης μιας άδειας πρόσωπο, εφόσον το ίδιο ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον.
    Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ρυθμίζεται αναλυτικά η διαδικασία πιστοποίησης της υπηρεσίας χορήγησης αδειών των ΕΑΝΕΠ/ΕΔΕΠ, τα σχετικά θέματα με τις αρμοδιότητες και τις επιθεωρήσεις για την έκδοση των αδειών και τη διαπίστωση της τήρησης των τιθεμένων σε αυτές όρων, οι διοικητικές προσφυγές κατά των αποφάσεων και οι προθεσμίες άσκησης τους καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Κάθε μεταβολή που συντελείται στο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων ή στις αρμοδιότητες της Αδειοδοτούσας Αρχής ή σε κάθε συναφές και σχετικό θέμα, δυνάμει του παρόντος Νόμου Πλαισίου, εφαρμόζεται υποχρεωτικά και από τους Φορείς ΕΑΝΕΠ / ΕΔΕΠ, ως Αδειοδοτουσών Αρχών.

    Άρθρο 4
    Τροποποιήσεις – Προσθήκες στο Αρθ.62 του Ν.3982/11
    (Πρόσθετα Κίνητρα Επιχειρήσεων εντός Ε.Π.)
    1. Η παρ. 4 του Αρθ.62 του Ν.3982/11 καταργείται
    2. Με την έγκριση του ΠΔ της παρ.2 του Αρθ.2 του παρόντος (προσθήκη παρ.11 στο Αρθ.51 του Ν.3982/11), οι δραστηριότητες που υπόκεινται στις υποχρεώσεις της παρ.6 του Αρθ.62 του Ν.3982/11, όσον αφορά στην επιχορήγηση της μετεγκατάστασής τους σε Ε.Π., υπόκεινται στο καθεστώς Ειδικών Επενδυτικών Σχεδίων, που θα ρυθμιστεί με το ως άνω ΠΔ.
    Επιλέξιμες δαπάνες είναι αυτές που καθορίζονται στην παρ.6 του Αρθ.62 του Ν.3982/11. Ομοίως, υπάγονται στο ως άνω καθεστώς Ειδικών Επενδυτικών Σχεδίων οι επιχειρήσεις της παρ.7 του Αρθ.62 του Ν.3982/11.
    3. Με το ΠΔ της παρ.2 του Αρθ.2 του παρόντος θα καθοριστεί το πεδίο εφαρμογής των κινήτρων του Αρθ.62 του Ν.3982/11, όσον αφορά στους νέους τύπους Επιχειρηματικών Πάρκων, πέραν αυτών που ορίζονται στην παρ.9 του Αρθ.62 και σύμφωνα με τα όσα θα καθοριστούν στο ΠΔ που θα εκδοθεί δυνάμει του Αρθ.1 του παρόντος.

    Άρθρο 5
    Πολεοδομικά Αντικίνητρα
    (Πολεοδομικά αντικίνητρα εκτός Ε.Π.)
    Προβλέψεις Αρθ. 64, παρ.2:
    «Οι παρεκκλίσεις στους όρους δόμησης που προβλέπονται για την εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του από 24.5.1985 Π.Δ. (Δ 270/31.5.1985) πλην της παρέκκλισης ύψους και με εξαίρεση τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.»
    Προτείνεται η αυστηρή επίβλεψη της εφαρμογής της παραπάνω διάταξης και οι τυχόν διεύρυνση πρόσθετων πολεοδομικών αντικινήτρων.

    ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ
    «Ex-ante» Χωροθέτηση Ε.Π..

    Άρθρο 6
    Χρήσεις Γης / Ενοποίηση Ορισμών Χωροταξικής Νομοθεσίας
    (Επαναπροσδιορισμός της Χωροταξίας στις χρήσεις γης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με σκοπό την πολεοδόμησή της (της γης) και μέσω φορέων ιδιωτικής οικονομίας και τη μείωση / εξάλειψη της δόμησης εκτός σχεδίου για επαγγελματικές εγκαταστάσεις)
    Με την έκδοση του ΠΔ του Αρθ.1 του Παρόντος και τον προσδιορισμό των τύπων των Ε.Π. που θα υπαχθούν στην παρ.1 του Αρθ.41 του Ν.3982/11 επιπλέον των εκεί αναφερομένων, τροποποιείται και ο ορισμός της παρ.4 και της παρ.1 του Αρθ.41 του Ν.3982/11.
    Ως «Οργανωμένοι Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων» / (ΟΥΜΕΔ), νοούνται όλοι οι χώροι που έχουν οργανωθεί ή θα οργανωθούν για την υποδοχή των δραστηριοτήτων των Ε.Π. όλων των τύπων που θα καθοριστούν με το ως άνω ΠΔ, επιπλέον των αναφερομένων στην παρ. 4 του Αρθ.41 του Ν.3982/11.
    Με την ψήφιση του παρόντος νόμου, όλες οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ), οι περιοχές ανάπτυξης Ε.Π. χαμηλής, μέσης και υψηλής όχλησης του Ν.3982/11, οι περιοχές του Ν.4458/1965 ή 2545/1997 ΒΕΠΕ (ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ), οι περιοχές Χονδρεμπορίου, οι Τεχνοπόλεις, οι περιοχές Εμπορευματικών Σταθμών του Ν.3333/2005, οι περιοχές ΕΠΕΒΟ, οι περιοχές Αποθήκευσης, καθώς και κάθε περιοχή παραγωγικών, οικονομικών, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κλπ. σε θεσμοθετημένα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ ή σε Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) ή Ειδικά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, με εξαίρεση τις περιοχές ΠΟΤΑ, ΠΕΡΠΟ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, καλούνται «Οργανωμένοι Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων» (ΟΥΜΕΔ).
    Όπου στα ως άνω ρυθμισμένα χωροταξικά πλαίσια αναφέρονται οι παραπάνω ορισμοί, αυτοί καταργούνται και οι περιοχές εφ’ εξής ονομάζονται ΟΥΜΕΔ.
    Με την ψήφιση του παρόντος καταργούνται οι διατάξεις των παρ.2 και 3 του Αρθ.1 του Π.Δ. 84/84 όπου ορίζονται οι περιοχές ΕΜ και ΕΟ, καθώς και του Αρθ.2 του ιδίου Π.Δ.
    Διατάξεις ρυθμιστικών σχεδίων (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ) που καθορίζουν περιορισμούς ως προς τα επίπεδα όχλησης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή) δεν θίγονται.
    Αντιθέτως διατάξεις ρυθμιστικών σχεδίων (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ) που καθορίζουν εντός των ΟΥΜΕΔ αρτιότητες οικοπέδων ή μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη, Συντελεστή Δόμησης, κ.λπ., διαφορετικά από τα επιτρεπόμενα όρια στο Ν.3982/2011, όπως εκάστοτε ισχύει, καταργούνται. Ισχύουν οι διατάξεις του Ν.3982/2011 ως προς τα όρια κάλυψης και συντελεστού δόμησης και του Πολεοδομικού Κανονισμού του Άρθ. 52 του Ν.3982/2011, μετά την έγκριση της αντίστοιχης Πολεοδομικής Μελέτης και τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.
    Με την έγκριση του Π.Δ. της παρούσας παραγράφου παύουν να ισχύουν οι θεσμοθετημένες χρήσεις γης/δραστηριότητες ανά ΟΥΜΕΔ σε θεσμοθετημένο ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ. Αυτές αντικαθίστανται από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες που θα καθοριστούν στο Π.Δ. ανά τύπο Ε.Π. που μπορεί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει σε κάθε ΟΥΜΕΔ.
    Εφ’ εξής κατά την εκπόνηση και έγκριση ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ, όλοι οι χώροι υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων θα θεσπίζονται ως ΟΥΜΕΔ με επιτρεπόμενες χρήσεις γης αυτές που αντιστοιχούν ευθέως σε τύπο ή σε μείγμα τύπων Επιχειρηματικών Πάρκων του Ν.3982/2011, όπως αυτοί (οι τύποι) θα προσδιοριστούν με το Προεδρικό Διάταγμα του Άρθ. 1 του παρόντος.
    Εντός των ΟΥΜΕΔ επιτρέπεται η ανάπτυξη υποδομών εκτός σχεδίου, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες κατηγορίες δραστηριοτήτων (των ΟΥΜΕΔ) και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους ισχύοντες όρους δόμησης εκτός σχεδίου, αλλά η θεσμοθέτησή τους (των ΟΥΜΕΔ) στο πλαίσιο ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ, κ.λπ. θα πρέπει να αποσκοπεί στην επίτευξη της πολεοδόμησής τους, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Ν.3982/2011 όπως εκάστοτε ισχύει.
    Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται εντός ενός (1) έτους από την ψήφιση του παρόντος, καθορίζονται οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες ανά τύπο Επιχειρηματικού Πάρκου κατ’ επέκταση του Πεδίου Εφαρμογής του Άρθ. 43 του Ν.3982/2011.
    Η πρόβλεψη επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων σε ΟΥΜΕΔ πρέπει να ταυτίζεται με τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες ανά τύπο ή μείγμα τύπων που θα καθοριστούν με το Προεδρικό Διάταγμα του Άρθ. 1 του παρόντος.
    Με την ψήφιση του παρόντος άρθρου καταργείται και παύει να ισχύει κάθε διάταξη νόμου, διατάγματος, ΥΑ, κ.τ.λ., που αντίκειται στις διατάξεις του.
    Το αυτό ισχύει και με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται στο παρόν.
    Άρθρο 7
    ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 2015-2035
    Με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός ενός (1) έτους από την ψήφιση του παρόντος, τίθεται σε ισχύ το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη Οργανωμένων Υποδοχέων για τη Βιομηχανία-Επιχειρηματικότητα 2015-2035», κατ’ εφαρμογήν των οριζομένων στην παρ. 3 του Άρθ. 42 του Ν.3982/2011 και της ΥΑ.11508/2009.
    Αντικείμενο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι ο ακριβής γεωχωρικός προσδιορισμός στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ ’87, όπως αυτό ισχύει, των προτεινόμενων περιοχών για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων του Ν.3982/2011, όπως σήμερα ισχύει, σύμφωνα με τους ήδη ή τους μέχρι την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος θεσμοθετημένους χωροταξικούς χάρτες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης ανά περιοχή, κατ’ εφαρμογήν της παρ.1 του Αρθ.44 και της παρ.3 του Αρθ.41 του ίδιου Νόμου σε συνδυασμό με τα κριτήρια του Άρθ. 8 της ΥΑ. 11508/2009.
    Με την ψήφιση του παρόντος άρθρου καταργείται η υποχρέωση έκδοσης της ΥΑ της παρ. 3 του Άρθ. 42 του Ν.3982/2011.
    Περιοχές που έχουν υπαχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδειξης της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων της παρ. 6 του Άρθ. 44 του Ν.3982/2011, καθώς και από την υποχρέωση κατάθεσης στοιχείων απόδειξης αυτών των προϋποθέσεων, όπως αυτά ορίζονται στην ΚΥΑ Φ/Α/15/3/2226/170/2012 ΦΕΚ 583Β’/2012, προκειμένου να λάβουν την έγκριση ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων του Άρθρου 47 παρ. 1 του Ν.3982/2011.
    Αντιθέτως, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση εκπλήρωσης των προϋποθέσεων της παρ. 2 του Άρθ. 44 του Ν.3982/2011.
    Η έκδοση του ως άνω Προεδρικού Διατάγματος δεν καταργεί τη δυνατότητα έγκρισης ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων κατά τα οριζόμενα στο Άρθ. 47 παρ. 1, για περιοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και εκπληρώνουν το σύνολο των προϋποθέσεων του Ν.3982/2011.

    ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Δ
    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

    Άρθρο 8
    Να προταθεί από τους ειδικούς.