Άρθρο 17: Επιλογή προτύπων

1. Τα πρότυπα η συμμόρφωση στα οποία επιβάλλεται ως προϋπόθεση για την άσκηση συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 8 του παρόντος νόμου, είναι τα ελάχιστα αναγκαία για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου δημόσιου συμφέροντος που δικαιολογεί την επιβολή προτύπων. Η επιλογή των προτύπων γίνεται με βάση τις αρχές του άρθρου 1 και κατά τρόπο που να επιδιώκεται η τεχνολογική ουδετερότητα και ο αποτελεσματικός ανταγωνισμός για την άσκηση της συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας.

2. Η τήρηση πρόσθετων προτύπων από μια επιχείρηση και η πιστοποίησή της σχετικά με αυτά δεν επηρεάζει σε τίποτα τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με την πιστοποίηση και δεν αποτελεί σε οποιαδήποτε περίπτωση προϋπόθεση για την άσκηση μιας οικονομικής δραστηριότητας.

3. Σε περίπτωση που για συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα έχουν ορισθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ευρωπαϊκά πρότυπα, εφαρμόζονται αυτά. Αν δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά υπάρχουν διεθνή πρότυπα, που έχουν ορισθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εφαρμόζονται αυτά. Αν δεν υπάρχουν ούτε διεθνή πρότυπα αλλά υπάρχουν ελληνικά πρότυπα, που έχουν ορισθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εφαρμόζονται αυτά.

4. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πρότυπα για συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα κατά την προηγούμενη παράγραφο χρησιμοποιούνται καθιερωμένα ελληνικά πρότυπα. Αν δεν υπάρχουν καθιερωμένα ελληνικά πρότυπα υιοθετούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

5. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα πρότυπα του ιδίου επιπέδου (είτε ευρωπαϊκά ή διεθνή ή εθνικά) τα οποία πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις σύμφωνα με τον παρόντα οι αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές υποχρεούνται να υιοθετήσουν οποιοδήποτε από τα σχετικά πρότυπα σύμφωνα με τα ανωτέρω άρθρα. Η ενδιαφερόμενη να ασκήσει συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα επιχείρηση μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε ισοδύναμα πρότυπα τα οποία έχουν τεθεί σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

6. Τα ελάχιστα πρότυπα τα οποία τίθενται σύμφωνα με την παρούσα επανεξετάζονται αν πρόκειται για ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα σύμφωνα με την διαδικασία η οποία προβλέπεται από την κατά περίπτωση νομοθεσία που διέπει αυτά τα πρότυπα. Στην περίπτωση των εθνικών προτύπων η επανεξέταση γίνεται εντός πενταετίας το αργότερο από την υιοθέτησή τους. Η επανεξέταση μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση προτύπων αν πλέον δεν δικαιολογείται η ύπαρξή τους για την προστασία του συγκεκριμένου δημοσίου συμφέροντος ή σε τροποποίησή τους ή σε αντικατάστασή τους. Η διαδικασία η οποία ακολουθείται είναι η ίδια που ακολουθείται για την υιοθέτηση των προτύπων. Κάθε επιχείρηση η οποία ασκεί συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα υποχρεούται να πιστοποιηθεί ότι πληροί τα πρότυπα όπως έχουν τροποποιηθεί ή αντικατασταθεί εντός εξήντα ημερών από την υιοθέτησή τους σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

7. Σε περίπτωση που υπάρχουν μόνο εθνικά πρότυπα και υιοθετηθούν μεταγενέστερα ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα, αυτά επιβάλλονται άμεσα σύμφωνα με την διαδικασία του παρόντος άρθρου και αντικαθιστούν τα μέχρι τότε υπάρχοντα πρότυπα. Σε περίπτωση που υπάρχουν διεθνή πρότυπα και υιοθετηθούν μεταγενέστερα ευρωπαϊκά, αυτά επιβάλλονται άμεσα σύμφωνα με την διαδικασία του παρόντος άρθρου και αντικαθιστούν τα μέχρι τότε υπάρχοντα πρότυπα.

8. Ο καθορισμός, τροποποίηση ή κατάργηση των προτύπων για συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα η οποία ασκείται υπό καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας γίνεται με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού μετά από εισήγηση του ΕΣΥΠ.

9. Ο καθορισμός, τροποποίηση ή κατάργηση των προτύπων για συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα η οποία ασκείται υπό καθεστώς προηγούμενης έγκρισης λειτουργίας γίνεται με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού μετά από εισήγηση του ΕΣΥΠ.

  • 21 Φεβρουαρίου 2014, 12:14 | ΚΒ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΕΛΟΤ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΈΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ, ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.