Άρθρο 20:

1. Oλα τα πρόσωπα που ασκούν συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα τηρούν για στατιστικούς σκοπούς ένα ελάχιστο σύνολο πληροφοριών σχετικά με την δραστηριότητά τους, η οποία προσδιορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.

2. Oλα τα πρόσωπα που ασκούν συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα σε καθεστώς γενικών όρων λειτουργίας που προϋποθέτει πιστοποίηση υποχρεούνται να παρέχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα ελάχιστο σύνολο πληροφοριών σχετικά με την δραστηριότητά τους, και οι οποίες είναι οι αντικειμενικά αναγκαίες για την άσκηση της εποπτείας και του ελέγχου από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές ότι πράγματι τηρούν τα πρότυπα προς τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται και κάθε αναγκαία διαδικασία σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Το ελάχιστο σύνολο πληροφοριών και η αναγκαία για τους σκοπούς της εποπτείας περιοδικότητά τους προσδιορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.

3. Oλα τα πρόσωπα που ασκούν συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα που προϋποθέτει έγκριση λειτουργίας υποχρεούνται να παρέχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα ελάχιστο σύνολο πληροφοριών σχετικά με την δραστηριότητά τους, και οι οποίες είναι οι αντικειμενικά αναγκαίες για την άσκηση της εποπτείας και του ελέγχου από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές ότι πράγματι τηρούν τα πρότυπα προς τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται και κάθε αναγκαία διαδικασία σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Το ελάχιστο σύνολο πληροφοριών προσδιορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.

4. Όλοι οι οργανισμοί αξιολόγησης συμμόρφωσης υποχρεούνται να παρέχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα ελάχιστο σύνολο πληροφοριών σχετικά με την δραστηριότητά τους, και οι οποίες είναι οι αντικειμενικά αναγκαίες για την άσκηση της εποπτείας και του ελέγχου εφαρμογής του παρόντος νόμου από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές. Το ελάχιστο σύνολο πληροφοριών προσδιορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά από γνωμοδότηση του ΕΣΥΠ.

5. Οι πληροφορίες οι οποίες τηρούνται ή παρέχονται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους είναι οι απολύτως αναγκαίες για την εποπτεία και τον έλεγχο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που ασκούν την συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα και για τον καθορισμό τους εφαρμόζονται οι αρχές του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.

6. Οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες αναφέρονται στο παρόν άρθρο εκδίδονται μετά από διαβούλευση η οποία γίνεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4048/2012. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ο κατά περίπτωση συναρμόδιος Υπουργός θέτουν σχέδιο απόφασης σε διαβούλευση, ακολουθώντας τις διατάξεις δημοσιότητας του παρόντος. Όλες οι απόψεις δημοσιεύονται σύμφωνα με τον παρόντα. Μόνο απόψεις οι οποίες δημοσιεύονται σύμφωνα με τον παρόντα λαμβάνονται υπ’όψιν κατά την διαβούλευση.

  • Άρθρο 20: Προβλέπει νέες υποχρεώσεις τήρησης στοιχείων (θα ορισθούν με Υ.Α.) από τις επιχειρήσεις. Πιστεύουμε ότι επιβαρύνεται αδικαιολόγητα το διοικητικό/γραφειοκρατικό κόστος των επιχειρήσεων και υποβαθμίζεται η ανταγωνιστικότητα τους, για στοιχεία που μπορούν να αντληθούν από τα κατά νόμον λογιστικά βιβλία της επιχείρησης. Προτείνουμε να μην προστεθούν νέες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις και τα όποια στοιχεία να αντλούνται από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.
    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

  • 21 Φεβρουαρίου 2014, 12:44 | ΚΒ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΤΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΕΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΕΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΩΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΟ.