Άρθρο 10 Απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ιατρών μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση περ. α’ παρ. 1 και αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 11 ν. 2889/2001

 

1. Στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α΄ 37), περί της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθενται νέα εδάφια, τρίτο και τέταρτο, β) στο παλαιό τρίτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «καθώς και του λοιπού επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ.» και γίνεται διόρθωση παροράματος, γ) στο παλαιό τέταρτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «ή μονάδες ή εργαστήρια» και γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές λόγω της τροποποίησης αυτής, και η περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 11 διαμορφώνεται ως εξής:

«α. Οι ιατροί του Ε.Σ.Υ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός ή εκτός του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας ή η με οποιονδήποτε τρόπο απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί εκτός από το παράπτωμα του άρθρου 77 της παρ. 1 περίπτωση ε του ν. 2071/1992 (Α΄ 123), το πειθαρχικό αδίκημα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς για υπάλληλο συμπεριφοράς του άρθρου 107 παρ. 1 περίπτωση ε του ν. 3528/2007 και συνεπάγεται την άμεση θέση του παραβάτη σε κατάσταση αναστολής καθηκόντων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 104 του ιδίου νόμου, με απόφαση του Διοικητή της οικείας ΔΥΠΕ, που δεν απαιτείται να έχει περαιτέρω αιτιολογία εκτός από τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και την παραπομπή του υπαιτίου στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής παύσης.

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας, η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από απόφαση του Διοικητή ή Προέδρου του νοσοκομείου. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ειδικότερα το είδος, η έκταση, οι όροι και οι προϋποθέσεις της απασχόλησης ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, καθώς και τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για τη χορήγηση της σχετικής άδειας και την ανάκλησή της, και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή των ιατρών Ε.Σ.Υ., καθώς και του λοιπού επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ. σε επιστημονικές εκδηλώσεις τύπου Α` στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και Β στην Ελλάδα και η καταβολή σε αυτούς της ανάλογης εύλογης τιμητικής αμοιβής μέσω ΕΛΚΕΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη της παραγράφου 18 του παρόντος άρθρου και την ισχύουσα νομοθεσία για τον ΕΟΦ και των προϊόντων αρμοδιότητάς του, όπως εκάστοτε εξειδικεύεται με τις αποφάσεις του, για την έκδοση των οποίων ρητά εξουσιοδοτείται με την παρούσα διάταξη.

Επίσης, επιτρέπεται στους ιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ., καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές ή μονάδες ή εργαστήρια που έχουν εγκατασταθεί σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Α.Ε.Ι., να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας όπως «Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων» για φάρμακα και θεραπείες, με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και οργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες, με ή χωρίς αμοιβή, εφόσον έχουν λάβει σχετική άδεια από το φορέα που τους εποπτεύει. Η καταβολή της αμοιβής γίνεται μέσω του ΕΛΚΕΑ. Σε περίπτωση που απαιτείται εκπαιδευτική άδεια για τη συμμετοχή σε τέτοιες ομάδες εργασίας ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην περίπτωση β. Η παρούσα παράγραφος συμπληρώνει τις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 1397/1983.».

2. Η παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001, περί της απαγόρευσης παροχής υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, καθώς και περί της απαγόρευσης εγκατάστασης ιδιωτικών ιατρείων ή ιατρικών μηχανημάτων εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων, από πανεπιστημιακούς ιατρούς, οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που είναι ιατροί και τοποθετούνται σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια ή μονάδες Τμημάτων ή Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ», δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.. Ειδικά, για τα μέλη Δ.Ε.Π. που υπηρετούν σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια ή μονάδες Τμημάτων ή Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., προϋπόθεση για τη χορήγηση της ειδικής άδειας του προηγούμενου εδαφίου είναι η συμμετοχή τους στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας. Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο απασχόληση σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας χωρίς τη χορήγηση της ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι. συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 177 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141). Δεν απαιτείται άδεια σε περίπτωση απασχόλησης μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ», υπό την προϋπόθεση ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) εξακολουθεί να διαθέτει άνω του ενενήντα τοις εκατό (90%) των μετοχών της εταιρίας και τα μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. εκπληρώνουν πλήρως το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό τους έργο προς το Α.Ε.Ι. που υπηρετούν. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα χορήγησης της ειδικής άδειας, η έκτασή της, οι λόγοι και η διαδικασία ανάκλησής της και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.».

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 18:30 | ΚΤ

    Η συγκεκριμένη διάταξη είναι στη σωστή κατεύθυνση και είναι κάτι που ήδη συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης το μέτρο αποκαθιστά την ανισότητα μεταξύ ιατρών ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών – Στρατιωτικών ιατρών. Θεωρώ όμως ότι η δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δεν θα πρέπει να συνδέεται με την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου ή να είναι προϋπόθεση για παράδειγμα η συμμετοχή σε πρωινά ιατρεία μία ή δύο φορές το μήνα, κι αυτό διότι αν συνυπολογίσουμε το μεγάλο αριθμό εφημεριών αναλόγως και την ειδικότητα ο χρόνος που απομένει είναι εξαιρετικά λίγος. Επίσης η συμμετοχή σε τακτικά ιατρεία για κάποιες ειδικότητες όπως ιατροί ΜΕΘ είναι δύσκολη έως και ανέφικτη, ενώ για κάποιες άλλες ειδικότητες με πολύ λιγότερες εφημερίες είναι πολύ πιο εύκολη. Έτσι δημιουργείται μια ανισορροπία ενδονοσοκομειακά σε ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής στο ολοήμερο πρόγραμμα άρα και στο ιδιωτικό έργο.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 18:03 | ΚΤ

    Η συγκεκριμένη διάταξη είναι στη σωστή κατεύθυνση και είναι κάτι που ήδη συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης το μέτρο αποκαθιστά την ανισότητα μεταξύ ιατρών ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών – Στρατιωτικών ιατρών. Θεωρώ όμως ότι η δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δεν θα πρέπει να συνδέεται με την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου ή να είναι προϋπόθεση για παράδειγμα η συμμετοχή σε πρωινά ιατρεία μία ή δύο φορές το μήνα, κι αυτό διότι αν συνυπολογίσουμε το μεγάλο αριθμό εφημεριών αναλόγως και την ειδικότητα ο χρόνος που απομένει είναι εξαιρετικά λίγος. Επίσης η συμμετοχή σε τακτικά ιατρεία για κάποιες ειδικότητες όπως ιατροί ΜΕΘ είναι δύσκολη έως και ανέφικτη -αναλόγως το νοσοκομείο, ενώ για κάποιες άλλες ειδικότητες με πολύ λιγότερες εφημερίες είναι πολύ πιο εύκολη. Έτσι δημιουργείται μια ανισορροπία ενδονοσοκομειακά σε ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής στο ολοήμερο πρόγραμμα άρα και στο ιδιωτικό έργο.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 18:05 | ios

    Με έκπληξη διαβάζω το σχόλιο του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ. Παρόμοιο σχόλιο δεν διαβάζω για τις εργασιακές σχέσεις των πανεπιστημιακών ιατρών ούτε των στρατιωτικών. Συγχαρητήρια άλλη μιά φορά για το θάρρος της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 15:38 | Αναστασιος χρονοπουλος

    Νομιμοποιειται αθεμιτος ανταγωνισμος προς τους ιατρους που ασκουν αποκλειστικα ιδιωτικο επαγγελμα.
    Ο ιατρος του ΕΣΥ, αφού εχει σίγουρο ενα μηνιαίο εισόδημα (πληρωμένες και οι εισφορές υγείας) , θα ελκει πελατεία ανέξοδα από το νοσοκομείο στην ιδιωτική κλινική προσφέροντας την επιλογή εξω η μέσα, κατι που ο ιδιώτης δεν εχει.
    Και για να μην επιβαρύνεται ο ασθενής του , εάν κατι δεν πάει καλα, τον μεταφέρει για αποθεραπεία στο δημόσιο νοσοκομείο που δουλεύει (λέμε τώρα..)
    Θέλετε να το κάνετε σωστά? Ότι χρήματα βγάζει, φορολογημένα αυτοτελώς (0 αφορολόγητο, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, αστικη ευθύνη, συνεχης παρακολούθηση του έργου του στο δημόσιο – μειώθηκε?) κλπ.
    Ένα είναι σίγουρο, οσοι ασκούν ιδιωτική ιατρική, ειναι κάθετα αντίθετοι σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί δημιουργεί στρεβλώσεις και συνθήκες ανισότητας στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος

  • Στην παρ 1. του άρθρου 10, σύμφωνα με το οποίο γίνεται τροποποίηση της περ. α’ παρ. 1 άρθρου 11 ν. 2889/2001, αναφορικά με την παροχή δυνατότητας υπό προϋποθέσεις, άσκησης ιδιωτικού έργου από ιατρούς και επιστημονικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που υπηρετούν στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, θεωρούμε ότι καταστρατηγεί και απειλεί τον δημόσιο, εθνικό και κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος υγείας, εφόσον οι εν λόγω επιστήμονες υγείας παρέχοντας ιδιωτικό έργο κατά τις απογευματινές ώρες σε άλλους ιδιωτικούς φορείς,
    α) θα έχουν μειωμένο ενδιαφέρον εξυπηρέτησης των πολιτών στα νοσοκομεία
    β) θα μετακινούν λόγω συμφέροντος την εξυπηρέτηση και διαχείριση των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα
    γ) θα έχουν υπερβολική κόπωση, με συνέπεια την αδυναμία ποιοτικής παροχής υπηρεσιών και εκτέλεσης των καθηκόντων τους εντός των δημοσίων μονάδων υγείας και
    δ) θα επιβαρυνθεί η ιδιωτική δαπάνη υγείας στους ασθενείς, η οποία ήδη έχει διογκωθεί και μέσω της φαρμακευτικής και εργαστηριακής περίθαλψης

    Δεδομένου ότι με τον ν.4931/2022 έχει δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν ιδιωτικό έργο, στο πλαίσιο των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του ΕΣΥ (υπό ειδικές προϋποθέσεις) επιβεβαιώνεται πλέον η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο εξάμηνο αποδόμησης του ΕΣΥ, μείωσης του κύρους του, της εγκυρότητας και του δημόσιου χαρακτήρα του, οδηγώντας τους ασθενείς σε περιπέτειες σε επίπεδο διάγνωσης και θεραπείας των παθήσεών τους, με ολοένα και μεγαλύτερη συνεισφορά από δικούς τους πόρους για την προστασία της υγείας τους, μειώνοντας την ευθύνη της Πολιτείας και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού ως δημόσιο αγαθό.

    Το γεγονός αυτό, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για τα Άτομα με Αναπηρίες, Χρόνιες Παθήσεις και τις οικογένειές τους, δεδομένου ότι εκτός από τις ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες που έχουν από τις πρόσθετες ανάγκες τους λόγω αναπηρίας, επιβαρύνονται επιπλέον και από την αύξηση του μεριδίου συμμετοχής τους για την πληρωμή υπηρεσιών υγείας και φροντίδας που δεχόταν κατά κύριο λόγο δωρεάν στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Ανάλογη και πιο σημαντική επιβάρυνση θα έχουν οι ανασφάλιστοι ΑμεΑ που εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τις μονάδες υγείας του ΕΣΥ και που δε θα μπορούν να έχουν επαρκή πρόσβαση σε αυτές. Η όλη κατάσταση συμβάλλει στη περαιτέρω φτωχοποίηση των ΑμεΑ

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 13:47 | Σπυρος Τσονας

    Το νομοσχεδιο ειναι ελλιπες, ας περιληφθει τουλαχιστον η μετονομασια του ΕΣΥ σε ΕΣΥ Ανωνυμος Εταιρεια για να συνεννοουμαστε ολοι καλυτερα

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 13:21 | Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών

    Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών (Π.Σ.Ν).
    Με δεδομένη την υποβάθμιση λειτουργίας των μονάδων χρονίως πασχόντων που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, η διάταξη αυτή θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών υγείας εις βάρος των φτωχότερων ασθενών. Όσοι γνωρίζουν πως λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία και ειδικότερα οι μονάδες χρονίως πασχόντων ασφαλώς γνωρίζουν ότι για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους που είναι υποβαθμισμένες από την οικονομική κρίση και την πανδημία απαιτείται η στελέχωση αυτών με μόνιμο επαρκές προσωπικό και όχι από ιατρούς με ημιμόνιμη απασχόληση ή γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων που θα απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα αλιεύοντας το πελατολόγιο τους από το υποβαθμισμένο και εντέλει διαλυμένο ΕΣΥ. Με τέτοιου είδους ρυθμίσεις όπως και με την είσοδο απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή το ¨φακελάκι¨ που αποτελεί μία από τις παθογένειες του ΕΣΥ και διώκονταν ποινικά νομιμοποιείται δημιουργώντας ασθενείς δύο ταχυτήτων σε βάρος των φτωχών ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 12:32 | ΦΛΩΡΑ ΖΕΡΒΟΥ-ΒΑΛΒΗ

    1. Να γίνει σαφής μνεία και των οδοντιάτρων.
    2. Δηλώνει κάποιος ιατρός να συμμετέχει 2 φορές την εβδομάδα στην ολοήμερη λειτουργία. Κάποιες εβδομάδες, όμως, συμμετέχει μία φορά γιατί η έτερη συμπίπτει με γενική εφημερία του νοσοκομείου και ακυρώνεται. Τότε τί γίνεται; Χάνει το δικαίωμά του για ιδιωτική άσκηση;

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 11:55 | Σ Τ

    Εργάστηκα στο ΕΣΥ επί μία δεκαετία. Περίμενα τα τελευταία χρόνια μήπως κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που να δίνει την ευκαιρία στους γιατρούς του ΕΣΥ να ιδιωτεύσουν, γιατί οι αμοιβές ήταν και είναι πολύ χαμηλές και δεν υπήρχε προοπτική αύξησης. Αποφάσισα πριν 8 μήνες να παραιτηθώ από το ΕΣΥ και αναζητήσω εργασία στο εξωτερικό για καλύτερες απολαβές, έχοντας οικογένεια με 3 παιδιά. Τώρα βλέπω το νομοσχέδιο με το άρθρο αυτό να βρίσκεται υπό διαβούλευση. Συμφωνώ με τη διάταξη αυτή, αν και θα ήταν καλύτερο να αυξηθούν συνολικά οι απολαβές των ιατρών του ΕΣΥ μέσω μισθολογικής αύξησης. Έχω όμως να επισημάνω, όπως έκαναν και άλλοι συνάδελφοι όπως βλέπω στη διαβούλευση, με σχετική διάταξη να δοθεί η δυνατότητα σε όσους γιατρούς παραιτήθηκαν πρόσφατα από επιλογή τους και όχι για συνταξιοδότηση, να μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους ή σε παρόμοια θέση, εφόσον υπάρχει ακόμη κενή η οργανική τους θέση. Με αυτό τον τρόπο θα επανέλθουν άμεσα έμπειροι γιατροί οι οποίοι θα αναλάβουν υπηρεσία άμεσα και θα γνωρίζουν το σύστημα. Τα νοσοκομεία θα ωφεληθούν, αφού αυτή τη περίοδο έλλειψης γιατρών θα χρησιμοποιηθούν άμεσα έμπειρα στελέχη.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 10:11 | Π.Κ

    Ως ιδιώτης γιατρός παρακολουθώ με μεγάλη απογοήτευση την ταχύτατη πορεία του νομοσχεδίου της Κας Γκάγκα, το οποίο πιθανότατα θα ψηφιστεί. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η παντελής αδιαφορία για τους ιδιώτες ιατρούς, η οποία αποτυπώνεται τόσο στο ίδιο το νομοσχέδιο, όσο στην απουσία της παραμικρής νύξης (στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Κου Πλεύρη και την Κας Γκάγκα) για τα προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού που θα αντιμετωπίσουν οι ιδιώτες γιατροί και πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν.

    Ας μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες ξοδεύουν ήδη πολλά για την ιδιωτική υγεία και πως ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών είναι δυσανάλογα μεγάλος του πληθυσμού και της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, πράγμα στο οποίο οδηγηθήκαμε με τις ευλογίες του κράτους (έλλειψη διορισμών κατά την περίοδο της κρίσης και κακές συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ). Νομίζω λοιπόν πως αν μη τι άλλο θα πρέπει να υπάρξει κάποια μέριμνα για τον διογκωμένο αυτό ιδιωτικό τομέα.

    Ασφαλώς θα πει κανείς πως προτεραιότητα είναι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και όχι οι ιδιώτες γιατροί (ακόμη και αν πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να γίνουν ιδιώτες από το ίδιο το Κράτος). Νομίζω ωστόσο πως θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας που θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και όχι η απλή ιδιωτικοποίησή του, όπως αυτή επιχειρείται με το εν λόγω νομοσχέδιο.

    Τέλος θα ήθελα να κλείσω με μία παρατήρηση σχετικά με τα λεγόμενα κάποιων ότι το σύστημα αυτό ισχύει και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει λοιπόν να πούμε πως στην Αγγλία όντως οι γιατροί του NHS μπορούν να εργαστούν ιδιωτικά, αλλά εκεί δεν υπάρχουν γιατροί που να δουλεύουν μόνο ιδιωτικά (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) και το ιδιωτικό επάγγελμα ασκείται μόνο από τους γιατρούς του δημοσίου. Άρα δεν τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 10:58 | ΧΦ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΛΛΑΓΗ. Ένα μέτρο που αποκαθιστά την αδικία ιατρών ΕΣΥ σε σχέση με πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς. Ή όλοι ή κανένας.

    Είναι δικαίωμα των ασθενών να επιλέγουν τον θεράποντα ιατρό όπως και τη δομή, ιδιωτική ή δημόσια που επιθυμούν να λάβει χώρα η θεραπεία τους, σε νόμιμα ιατρεία

    Είναι δικαίωμα των ιατρών να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όσο μεγαλύτερο αριθμό ασθενών τους αναζητά μπορούν.

    Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μια «ήπια» αύξηση των αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι κατά κοινή παραδοχή είναι υποαμειβόμενοι από το κράτος. (να δούμε και τι φορολογικές επιβαρύνσεις θα έχει η λειτουργία του απογευματινού ιδιωτικού ιατρείου)

    Αίρεται η αδικία ετών να έχουν δικαίωμα δραστηριοποίησης στον ιδιωτικό τομέα μόνο Πανεπιστημιακοί και Στρατιωτικοί ιατροί . Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων του ΕΣΥ (όπως Ψυχολόγοι) που μπορούν να εργαστούν και ιδιωτικά . Είναι αυτονόητο πως πρέπει να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για όλους.

    Παρακαλώ προχωρήστε άμεσα στην υλοποίηση του Νομοσχεδίου το οποίο σίγουρα θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

    Όσο για τις ενστάσεις των ιδιωτών για αθέμιτο ανταγωνισμό, το γεγονός ότι στην Ευρώπη (βλέπε NHS) ισχύει εδώ και δεκαετίες χωρίς πρόβλημα, αυτή είναι η απάντηση τους.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 09:40 | G.L.

    Το συγκεκριμένο άρθρο είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, που αναβαθμίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε επίπεδο εφάμιλλο των Ευρωπαϊκών Χωρών. Παρέχει τη δυνατότητα στους ασθενείς να απολαμβάνουν ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες από τους έμπειρους γιατρούς του ΕΣΥ, που τόσα χρόνια σηκώνουν αποτελεσματικά το τεράστιο βάρος της περίθαλψης ασθενών και της εκπαίδευσης των νέων ιατρών και οικειοθελώς με ανιδιοτέλεια και των φοιτητών . Η ιδιωτική απασχόληση άλλωστε ισχύει και σε Ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών.
    Στο όνομα της ισονομίας θα πρέπει και οι γιατροί του ΕΣΥ να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους και ιδιωτικά, όπως οι πανεπιστημιακοί, οι στρατιωτικοί και οι γιατροί διαφόρων Δημοσίων Φορέων και Υπουργείων. Η δυνατότητα για παροχή ιδιωτικού έργου θα αποτελέσει κίνητρο για τους γιατρούς του ΕΣΥ για εξέλιξη, συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες (πχ Ρομποτική Χειρουργική). Επίσης, θα κάνει ελκυστικό το ΕΣΥ για νέους γιατρούς ή ακόμα και για καταξιωμένους Έλληνες γιατρούς του εξωτερικού και θα ανακόψει το κύμα φυγής των νέων επιστημόνων μας προς το εξωτερικό.

  • 31 Οκτωβρίου 2022, 09:25 | Λ.Γ.

    Το συγκεκριμένο άρθρο είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, που αναβαθμίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε επίπεδο εφάμιλλο των Ευρωπαϊκών Χωρών. Παρέχει τη δυνατότητα στους ασθενείς να απολαμβάνουν ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες από τους έμπειρους γιατρούς του ΕΣΥ, που τόσα χρόνια σηκώνουν αποτελεσματικά το τεράστιο βάρος της περίθαλψης ασθενών και της εκπαίδευσης των νέων ιατρών και οικειοθελώς με ανιδιοτέλεια και των φοιτητών . Η ιδιωτική απασχόληση άλλωστε ισχύει και σε Ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών.
    Στο όνομα της ισονομίας θα πρέπει και οι γιατροί του ΕΣΥ να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους και ιδιωτικά, όπως οι πανεπιστημιακοί, οι στρατιωτικοί και οι γιατροί διαφόρων Δημοσίων Φορέων και Υπουργείων. Η δυνατότητα για παροχή ιδιωτικού έργου θα αποτελέσει κίνητρο για τους γιατρούς του ΕΣΥ για εξέλιξη, συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες (πχ Ρομποτική Χειρουργική). Επίσης, θα κάνει ελκυστικό το ΕΣΥ για νέους γιατρούς ή ακόμα και για καταξιωμένους Έλληνες γιατρούς του εξωτερικού και θα ανακόψει το κύμα φυγής των νέων επιστημόνων μας προς το εξωτερικό.

  • 30 Οκτωβρίου 2022, 22:33 | Β

    Συγχαρητήρια για το νομοσχεδιο όμως πιστεύω οτι η δυνατότητα λειτουργιας του ιδιωτικού ιατρείου θα πρέπει να αποσυνδεθεί απο την συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου ώστε για πχ να είναι απαραίτητη η συμμετοχή μόνο μια φορά την εβδομάδα στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου δεδομένου οτι υπολογίζοντας και τις εφημερίες ο χρόνος που θα απομένει θα ειναι πολύ περιορισμένος

  • 30 Οκτωβρίου 2022, 19:38 | ΑΚΚ

    Θα επρεπε το νομοσχεδιο να περιλαμβανει κ τους γιατρους των κεντρων υγειας οι οποιοι πραγματοποιουν εφημεριες ειτε στα κεντρα υγειας ειτε στα νοσοκομεια και γενικοτερα οποιονδηποτε ιατρο πραγματοποιει εφημεριες και με αυτο τον τροπο ενισχυουν την λειτουργια του ΕΣΥ. Να δινετε η δυνατοτητα να συμμετεχουν σε απογευματινα χειρουργεια καιννα μπορουν να συμμετεχουν στα πρωινα χειρουργεια του νοσοκομειου οταν πραγματατοποιουν εφημεριες σε αυτα

  • Το πρόγραμμα ενός ιατρού Ε.Σ.Υ. που μετέχει πλήρως στις εφημερίες και στα απογευματινά ιατρεία του Νοσοκομείου είναι ήδη εξαιρετικά βεβαρυμμένο για να μπορεί παράλληλα να εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως αν αποφασίσει να εργασθεί και ιδιωτικά παράλληλα, ο πειρασμός να αμελήσει τα καθήκοντά του στο δημόσιο νοσοκομείο για να αφοσιωθεί στο κερδοφόρο ιδιωτικό έργο θα είναι πολύ μεγάλος. Το ίδιο θα ισχύσει αν εφαρμοστεί η δημοσιευμένη πρόθεση του Υπουργείου να επιτρέψει στα δημόσια νοσοκομεία την διενέργεια νόμιμων απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή από τον ασθενή (παρότι βέβαια κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητά στο παρόν νομοσχέδιο). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος θεσμοποίησης μιας τελικά πλήρους ιδωτικοοικονομικής λειτουργίας ενός, κατ΄ επίφαση πλέον, δημοσίου Ε.Σ.Υ. είναι απολύτως ορατός. Επιπλέον της συνεπαγόμενης αλλαγής στον δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. τα παραπάνω μέτρα συνιστούν, για προφανείς λόγους, και αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους ιατρούς του αμιγώς ιδιωτικού τομέα.
    Υπάρχει βεβαίως το αντεπιχείρημα ότι το καθεστώς αυτό ήδη ισχύει για τους πανεπιστημιακούς και τους στρατιωτικούς ιατρούς. Μα και αυτό είναι λάθος, ούτε εκεί έπρεπε να ισχύει. Άλλωστε με το παρόν άρθρο ακόμη και το νυν υπάρχον δικαίωμα των μελών Δ.Ε.Π. στην ιδιωτική ιατρική επεκτείνεται καθώς τους επιτρέπεται πλέον να παρέχουν υπηρεσίες και σε ιδιωτικές κλινικές. Βεβαίως φαινόμενα πελατειακών σχέσεων υπάρχει η δυνατότητα να παρατηρηθούν ακόμη και υπό καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, παρατηρούνται και τώρα άλλωστε. Όμως με το προωθούμενο νομοσχέδιο το φαινόμενο αυτό νομιμοποιείται και εφόσον νομιμοποιείται και καταστεί νομικά ανεμπόδιστο θα γίνει και ποιο έντονο. Η λύση είναι η γενναία αύξηση των μισθών των ιατρών του ΕΣΥ, όπως και των πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών ιατρών, ώστε να ανέλθουν σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά άλλων χωρών της Ε.Ε. σε συνδυασμό με μια πολιτική μηδενικής ανοχής στον χρηματισμό. Η δικαιολογία ότι δεν μπορούν να δοθούν τέτοιου είδους αυξήσεις διότι είμαστε πτωχή χώρα δεν στέκει, η Ρουμανία έχει χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ απ΄ότι εμείς αλλά στους νεοεισερχόμενος ιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας δίνει διπλάσιο περίπου διπλάσιο μισθό απ΄ ότι εμείς.
    Χρήστος Γιαννικούλης,
    Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

  • 29 Οκτωβρίου 2022, 23:25 | Πέτρος Χ.

    Απαράδεκτη ρύθμιση. Θα είναι το τέλος της Δημόσιας Υγείας και του ΕΣΥ.
    1. Ποιος θα ελέγχει του ιατρούς του ΕΣΥ αν θα βρίσκονται στο νοσοκομείο τις πρωινές ώρες και όχι στο «νόμιμο» πλέον ιδιωτικό τους ιατρείο? Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη ΔΕΠ.
    2. Δημιουργούνται ασθενείς 2 ταχυτήτων, ειδικά σε χειρουργικές ειδικότητες, όπου τελικά θα εξυπηρετούνται μόνο όσοι επισκέπτονται ιδιωτικά τον ιατρό, είτε εντός είτε εκτός νοσοκομείου. Με τον τρόπο αυτό, ξεκάθαρα προωθείται η ιδιωτική υγεία.
    3. Οι ιδιώτες ιατροί με «μικρά» ιατρεία, χωρίς γνωριμίες και πρόσβαση σε νοσοκομεία με μαθηματική ακρίβεια δεν θα μπορούν να επιβιώσουν.Το νομοσχέδιο ευνοεί συγκεκριμένες κατηγορίες, τύπου Διευθυντών Εσυ χειρουργικών ειδικοτήτων, που επί χρόνια λυμαίνονται το δημόσιο νοσοκομείο, κάτι που πλέον θα το κάνουν «νομότυπα».

    Αντί αυτών των ημίμετρων, που θα οδηγήσουν σε καταργηση της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης στα νοσοκομεία, ας γίνουν επιτέλους αξιοκρατικές κρίσεις στο ΕΣΥ και ας δοθούν μισθολογικά κίνητρα.

  • 29 Οκτωβρίου 2022, 20:58 | Β. Π.

    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για αυτό το μέτρο. Εφόσον δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η αύξηση του μισθού σε αξιοπρεπές επίπεδο, είναι η μόνη λύση να δοθεί η ευκαιρία στους Ιατρούς του ΕΣΥ να ενισχύσουν το εισόδημά τους, με τρόπο νόμιμο και φορολογητέο, ώστε να μειωθούν τα διαφυγόντα κέρδη και για την κυβέρνηση από την παράνομη δραστηριότητα.

  • 29 Οκτωβρίου 2022, 20:18 | ΛΑ

    Πολύ σωστό μέτρο. Γιατί να μην μπορεί να δουλέψει κάποιος επιπλέον, εφόσον μπορεί και το επιθυμει?
    Θα ήθελα να δοθεί μια διευκρίνηση και για τους γιατρούς του ΕΣΥ που απασχολουνται σε κέντρα υγείας. Φαντάζομαι ότι συμπεριλαμβάνονται και αυτοι στο νομοσχέδιο, με δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου. Αλλωστε αυτό θα ήταν και το σωστό.
    Θεωρώ ότι είναι μια δικαίωση για όσα έχουν υποστεί οι γιατροί του ΕΣΥ ειδικά τα τελευταία χρόνια

  • 29 Οκτωβρίου 2022, 00:08 | Ν.Κ

    Πολλά Συγχαρητήρια στην ηγεσία του υπουργείου υγείας και στη κυβέρνηση που έχουν την ευαισθησία να διορθώσουν τη μεγάλη αδικία προς τους ιατρούς του ΕΣΥ . Το νέο νομοσχέδιο κάνει την Ελλάδα στο τομέα της υγείας μια ευρωπαϊκή χώρα .

  • 28 Οκτωβρίου 2022, 18:04 | ΓΦ

    Γενικά μία πρόχειρη ρύθμιση που δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα και απλά βγήκε εξ ανάγκης για να μην βγει νέο αξιοπρεπές μισθολόγιο.
    Με μερικές πρακτικές αλλαγές στα απογευματινά ιατρεία και στις εξωτερικές συμβάσεις δεν θα υπήρχε κανένα ουσιαστικό κίνητρο για ιδιωτικό ιατρείο ή αλλης μορφής συνεργασία.
    1. Ελεύθερος ορισμός αντίτιμου από τον Ιατρό ανά ασθενή και ανά επίσκεψη
    –> αυτή τη στιγμή εάν ένας ασθενής κάνει τις πρώτες επισκέψεις, τεθεί η διάγνωση και η αγωγή, θα πληρώσει όσο και σε ένα απλό follow-up για μία συνταγογράφηση. Αυτό δεν έχει νόημα. Επίσης, ένας επιμελητής Β πρέπει να χρεώσει λιγότερο από έναν διευθυντή ασχέτως του τι κάνει στην επίσκεψη, επειδή έτσι.
    2. Μείωση του ποσοστού κρατήσεων από το εξωπραγματικό 40% σε ένα λογικότερο 20-25% για να είναι ανταγωνιστικό στο ιδιωτικό ιατρείο.
    –>Δεν έχει νόημα το κράτος μαζί με την φορολόγηση να παίρνει τελικά το 65% της επίσκεψης, ενώ ο χώρος και τα πάγια έξοδα είναι ουσιαστικά μηδέν και το λοιπό προσωπικό παίρνει όλο και όλο 10 ευρώ την ώρα μικτά.
    3. Σε περιπτώσεις που το νοσοκομείο δεν διαθέτει χώρο τότε να μπορεί να εκμισθώσει κάποιο χώρο στα πρότυπα ιδιωτικών πολυιατρείων. Το προσωπικό υπάρχει.

    Με αυτόν το τρόπο θα τονωθούν τα απογευματινά ιατρεία με ουσιαστικό τρόπο στηρίζοντας και τα νοσοκομεία και μειώνοντας τη φοροδιαφυγή που είναι ο κανόνας στο ιδιωτικό ιατρείο.

    Σημαντική επίσης θα είναι η απλούστευση σύναψης συνεργασίας με πρόγραμματα εκπαίδευσης (προπτυχιακά/μεταπτυχιακά κλπ), ιδιωτικούς φορείς, κοκ. Η απόλυτη γραφειοκρατική αρτηριοσκλήρυνση είναι τώρα τα ΕΛΚΕΑ, οι άδειες από ΥΠΕ κοκ

  • 28 Οκτωβρίου 2022, 14:24 | ΧΡΟΝΗΣ ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗΣ

    Συγχαρητήρια στους εμπνευστές και συντάκτες του παρόντος τερατουργήματος, με τη βοήθεια του οποίου ύστερα από πολυετείς, άοκνες αλλά ημιτελείς προσπάθειες από τους ταγούς του νεοφιλελευθερισμού, επιτέλους μπαίνει η ταφόπλακα της ολοκληρωτικής διάλυσης του ΕΣΥ με την κατάργηση του θεσμού της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αλήθεια, πώς να μη θυμηθεί κανείς τα λόγια του Μπρεχτ?
    «Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
    θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαΐ
    Ο λόγος? Έχουνε κι όλας φάει…
    Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι
    κηρύττουν τη λιτότητα…
    Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
    ζητάν θυσίες…
    Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους
    για τις μεγάλες εποχές που θά ‘ρθουν.
    Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
    λεν πως η τέχνη να κυβερνάς το λαό
    είναι πάρα πολύ δύσκολη
    για τους ανθρώπους του λαού»…
    Διαβάζοντας δε με θλίψη τα εγκωμιαστικά σχόλια ορισμένων συναδέλφων μου, που θεωρούν ως βήμα προόδου την θεσμοποίηση της πελατειακής ιατρικής, πάλι έρχονται στο νου τα λόγια του Γερμανού δραματουργού:
    «Να και οι κύριοι γιατροί,
    υπάλληλοι εξαιρετικοί,
    πληρώνονται με το κομμάτι.
    Με τέχνη μπαλώνουν και δένουν
    και στο γδάρτη ξανά πίσω στέλνουν
    το υλικό πού ‘ναι σταλμένο
    από το γδάρτη»…
    O tempora, o mores…

  • 28 Οκτωβρίου 2022, 14:21 | ΧΡΟΝΗΣ ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗΣ

    Συγχαρητήρια στους συντάκτες του παρόντος τερατουργήματος, με το οποίο μετά από πολυετείς και άοκνες, αλλά ημιτελείς προσπάθειες οι ταγοί του νεοφιλελευθερισμού θα βάλουν οριστικά ταφόπλακα στο μισοδιαλυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταργώντας το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
    Αναλογιζόμενος τους εμπνευστές αυτού του νομοσχεδίου, έρχεται στο νου ο Μπρεχτ:
    «Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
    θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαΐ.
    Ο λόγος? Έχουνε κιόλας φάει…
    Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι
    κηρύττουν τη λιτότητα…
    Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
    ζητάν θυσίες…
    Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους
    για τις μεγάλες εποχές που θά ‘ρθουν.
    Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
    λεν πως η τέχνη να κυβερνάς το λαό
    είναι πάρα πολύ δύσκολη
    για τους ανθρώπους του λαού…»
    Διαβάζοντας δε τα σχόλια ορισμένων συναδέλφων μου, που χαιρετίζουν ως βήμα προόδου τη θεσμοποίηση της πελατειακής ιατρικής, θυμήθηκα λίγα λόγια ακόμα του Γερμανού δραματουργού:
    «Να και οι κύριοι γιατροί,
    υπάλληλοι εξαιρετικοί,
    πληρώνονται με το κομμάτι.
    Με τέχνη μπαλώνουν και δένουν
    και στο γδάρτη ξανά πίσω στέλνουν
    το υλικό πού ‘ναι σταλμένο
    από το γδάρτη»…
    O tempora, o mores…

  • 27 Οκτωβρίου 2022, 22:24 | Κωνσταντινος Α.

    Συγχαιρω αυτη την αποφαση για αλλαγη ωστε οι ιατροι του δημοσιου να μπορουν να εργαζονται και σε ιδιωτικους φορεις.

    Αυτο, σε συνδυασμο με ανοιγμα του εοππυ προς τα ιδιωτικα κεντρα, θα οδηγησει σε αποσυμφορηση των νοσοκομειων απο καθημερινα μικρα περιστατικα. Οπως ρυθμιση σακχαρωδη διαβητη και πιεσης ή ακτινολογικους/υπερηχογραφικους ελεγχους ή τακτικες επεμβασεις μικρης βαρυτητας.

    Επισης, καλο θα ειναι να ισχυει για ολους τους ιατρους ολων των ειδικοτητων και των σταδιων εκπαιδευσης. Για παραδειγμα απο ειδικευομενους, επικουρικους εως και διευθυντες

    Κατα τη γνωμη μου, αυτο θα οδηγησει και σε μειωση της μαυρης εργασιας. Το φακελακι θα μειωθει και θα ειναι φορολογισιμο. Η μαυρη εργασια, απο συμμετοχη ειδικευομενων σε αγωνες ποδοσφαιρου ή
    Επισκεψεις κατ οικον για ενα μικρο ποσο απο ειδικευομενους ή ειδικους. Ολα
    Αυτα μπορουν να ειναι υποχρεωτικως αναφερομενα σε μπλοκακι ή με καποιο αλλο ηλεκτρονικο συστημα επισκεψης κατ οικον.
    Ετσι, ολα γινονται πιο φανερα.

    Δεν καταλαβαινω την πικρα ορισμενων για την ενασχοληση σε δυο τομεις. Εγω μπορει να θελω να δουλευω ολη μερα. Γιατι να μην δικαιουμαι να δουλευω οσο θελω και ας φορολογουμαι νομικά για ολες τις εργασιες.

  • 27 Οκτωβρίου 2022, 18:31 | ΠΕ

    Η εμπειρία του ιδιωτικού έργου από τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ έχει δείξει ότι δεν προσφέρει ιδιαίτερα στην αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη. Παρατηρείται το φαινόμενο το πρωί στα περισσότερα ιατρεία του νοσοκομείου που υπηρετούν να τα λειτουργούν οι υπότροφοι και οι ειδικευόμενοι των μελών ΔΕΠ ενώ στα απογευματινά τους ιατρεία πάμε οι ίδιοι. Επίσης η εμπειρία των απογευματινών ιατρείων από τους ιατρούς ΕΣΥ το ίδιο. Είναι τραγικό να περιμένει ο νοσηλευόμενος για αξονική ή μαγνητική μέρες ,ενώ βρίσκεις άμεσα ραντεβού στον ίδιο αξονικό ή μαγνήτη αν πάρεις να κλείσεις για απόγευμα. Ακόμη πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους ιδιώτες ιατρούς και τους ιατρούς που πληρώνονται από το κράτος είτε είναι γιατροί του ΕΣΥ, είτε μέλη ΔΕΠ είτε στρατιωτικοί. Χρειάζεται καλύτερο μισθολόγιο και πιθανότερο να συνδεθεί με τις πράξεις και την ποσότητα του έργου που παράγεται κάτι που χρειάζεται αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης.

  • 27 Οκτωβρίου 2022, 18:12 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΣΑΡΙΔΟΥ

    Είμαι ιατρός ΕΣΥ από το 1994. Εργάσθηκα πολλές ώρες- υπερωρίες χωρίς αμοιβή για να ανταποκριθώ στις ανάγκες των ασθενών. Δεν είχα χρόνο για προσωπικές μου υποθέσεις. Δεν δημιούργησα οικογένεια, σπίτι. Περιπλανήθηκα σε όλη την Ελλάδα στα δημόσια νοσοκομεία, περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας από Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πελοπόννησο, Αττική. Επί του παρόντος έχω μόνο ηλεκτρονική διεύθυνση.
    Συμφωνώ για όσους επιθυμούν να ασκούν την ιατρική και σε ιδιωτικούς τομείς για πλήρωση αναγκών των ασθενών και για την εξέλιξη της ιατρικής έρευνας. Στο παρελθόν ζήτησα βοήθεια από ιδιωτικούς φορείς για την ολοκλήρωση ερευνητικών πρωτοκόλλων επειδή δεν υπήρχαν αυτές οι δυνατότητες εντός του ΕΣΥ η εντός των δημόσιων πανεπιστημίων.
    Θα πρέπει ιδιωτικός και δημόσιος φορέας να συμπληρώνονται και να συνεργάζονται, όχι να δρουν ανταγωνιστικά στο βωμό του χρήματος. Ο τελικός σκοπός είναι Ανθρωποκεντρικός και όχι υλιστικός….για το καλό όλων των γιατρών και των αρρώστων.

  • 27 Οκτωβρίου 2022, 18:16 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Σ.

    Ως αναισθησιολόγος, εργαζόμενη σε κεντρικό και μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
    1. Αδυνατώ να αντιληφθώ τον τρόπο, με τον οποίο το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της λίστας των δημόσιων νοσοκομείων. Εκτός και αν, θεωρείται από τους συντάκτες δελεαστική η προσφορά πενθήμερης ολοήμερης εργασίας, για μία ειδικότητα ήδη υποστελεχωμένη και εξαντλημένη.
    2. Με τουλάχιστον μία ενεργό εφημερία και δύο υποχρεωτικά απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα, αυτό που μένει για τους αναισθησιολόγους είναι δύο απογεύματα συν το σαββατοκύριακο για ιδιωτική εργασία. Είναι προφανές πως οι συντάκτες, ουδεμία επαφή έχουν με την πραγματικότητα και την καθημερινότητα των δημόσιων νοσοκομείων και, επιπλέον, ουδεμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί στην πράξη, ώστε να δοθούν κίνητρα σε μία ειδικότητα που είναι μεν κρίσιμη για τη λειτουργία των νοσοκομείων, παραμένει όμως άγονη.
    3. Σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν αναφέρεται το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, που τόσο έχει διαφημιστεί ως η λύση για την αποσυμφόρηση της λίστας.
    4. Στρατιωτικοί γιατροί και μέλη ΔΕΠ ήδη απολαμβάνουν το προνόμιο της ιδιωτικής εργασίας, χωρίς τους περιορισμούς που προτείνονται για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Με ποια επιχειρήματα;
    Ευχαριστώ

  • 27 Οκτωβρίου 2022, 17:27 | Anna Panagiotou

    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για αυτό το μέτρο.
    Είναι αναγκαίο αφού δεν υπάρχουν χρήματα για αυξήσεις στο μισθο.
    2 προτάσεις :
    Πρώτον, να προβλέπεται για όλους τους ιατρούς των τμημάτων να μπορούν να διαλέξουν μέρα εργασίας ιδιωτικά προκειμένου να μην υπάρχουν προστριβές στα τμήματα μεταξύ των συναδέλφων.
    Δεύτερον, τα πρωινά χειρουργεία που προσπερνούν το ωράριο των ιατρών να πληρωνονται ως υπερωρίες ή ‘ιδιωτικα’ από τη λήξη του ωραρίου και μετά. Σαν αναισθησιολογος στο Εσυ βλέπω πως δουλεύουμε πολλές φορές εκτός ωραρίου διότι ειναι πολύ σύνηθες τα χειρουργεία να διαρκούν πολλές ώρες. Αυτό είναι παράγοντας εξάντλησης και υπερωρίες που δεν πληρώνονται και δεν φαίνονται πουθενα. (για αυτό δεν έρχονται συνάδελφοι στο δημόσιο). Προσωπικά βγαίνω εκτός ωραρίου πάνω από 15-20 ώρες το μήνα, φτάνοντας πάνω από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα κάποιες φορές.
    Με εκτίμηση,
    Ευχαριστώ

  • 27 Οκτωβρίου 2022, 17:50 | ΟΛΓΑ ΤΣΑΝΤΣΑΡΙΔΟΥ

    Είμαι γιατρός ΕΣΥ από το 1995.Από ό,τι θυμάμαι, πολύ πριν, την δεκαετία του 1980 οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν το δικαίωμα και να ιδιωτεύουν. Μόλις καταργήθηκε αυτό, πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί έφυγαν από το ΕΣΥ.
    Πιστεύω ότι, όπως οι ιδιώτες γιατροί έχουν ήδη εισχωρήσει στα Δημόσια Νοσοκομεία και μπορούν να εξασκούν τις ιατρικές τους πράξεις, έτσι πρέπει και οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να ιδιωτεύουν και ο κάθε γιατρός να κανονίζει τον τρόπο εργασίας του. Δεν έχουμε αντιπαράθεση με τους ιδιώτες, ούτε και οι ιδιώτες πρέπει να είναι στην απέναντι όχθη με τους νοσοκομειακούς. Είμαστε two of a kind δηλ. δύο πάστες του ιδίου είδους και πρέπει να συνεργαστούμε!
    Σαν γιατρός του ΕΣΥ εκλιπαρώ τους ιατρικούς συλλόγους να συμφωνήσουν να μπούμε στα βαρέα και ανθυγιεινά! Αν δεν μπούμε οι γιατροί, ποιός θα μπεί; Έτσι και θα πληρωνόμαστε καλύτερα και δεν θα σκεφτόμαστε και τόσο την ιδιώτευση γιατί ο μισθός του ΕΣΥ δεν ανταποκρίνεται στην εργασία του ΕΣΥτη γιατρού, που είναι βάρβαρη!
    Επίσης, αν γίνει ιδιωτικοπίηση να γνωρίζουμε ότι θα κλείσουν αρκετά Δημόσια Νοσοκομεία και θα πέσει πολύς συνωστισμός στα εναπομείναντα, αφού ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά να πάει στον ιδιώτη.
    Ευχαριστώ.

  • Ίσως καλύπτονται αναγκαία τεχνικά θέματα. Στα άλλα, απλά εκτελούνται εντολές της ΙΣΠΑ. Διαβάστε το https://simpleandclear.blogspot.com/2022/10/blog-post_25.html και το https://simpleandclear.blogspot.com/2021/11/blog-post_2.html. Στο Ημερολόγιο Απλά και Κατανοητά γράφουμε και ξαναγράφουμε, αλλά ΌΛΟΙ σας έχετε τα αυτιά σας κλειστά. Κάνετε ότι θέλετε και οι πολίτες τα υφίστανται. Και η διαβούλευση είναι προσχηματική όπως λέτε στη Βουλή.

  • 27 Οκτωβρίου 2022, 00:07 | Λαμπρινή Π

    Η κα Γκάγκα επιβεβαίωσε ότι οι πρωινές χειρουργικές λίστες θα ελέγχονται ηλεκτρονικά, όχι όμως και ο τρόπος είσαγωγής στη λιστά αναμονής για χειρουργείο.
    Έτσι ένα ιατρός ΕΣΥ θα έχει τη δυνατότητα να δίνει δύο επιλογές στον ασθενή του ιδιωτικού του ιατρείου:
    1. Να χειρουργηθεί ιδιωτικά με ένα Α κόστος
    2. Να χειρουργηθεί στο νοσοκομείο δωρεάν(ή πληρώνοντας μια πιο ακριβή επίσκεψη στο ιατρείο του) απλά θα έχει μια αναμονή γιατί θα πρέπει μα τηρηθεί η λίστα αναμονής, στην οποία όμως θα τον προσθέσει άμεσα, παρακάμπτοντας την πολύμηνη αναμονή των πρωινών ραντεβού του νοσοκομείου.
    Έτσι δημιουργούνται ασθενείς 2 ταχυτήτων στο δημόσιο και αθέμιτος ανταγωνισμός προς τον ιδιώτη, ο οποίος δεν μπορεί να προσφέρει τη δεύτερη επιλογή στον ασθενή του.

    Εφόσον λοιπόν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα πρέπει:
    ·να μην υπάρχει επιλογή ιατρού (το ότι θα σε προγραμματίσει ένας ιατρός δε σημαίνει ότι θα σε χειρουργήσει απαραίτητα ο ίδιος, αλλά όποιος ιατρός της κλινικής χειρουργεί την ημέρα που θα έρθει η σειρά σου)
    ·τα πρωινά ραντεβού να κλείνονται αυστηρά μέσω συστήματος που ελέγχεται ηλεκτρονικά
    ·η ένταξη στη λίστα αναμονής για χειρουργείο να γίνεται αυστηρά μετά από εξέταση στα πρωινά ιατρεία με κλεισμένο ραντεβού μέσω ηλεκτρονικού συστήματος
    ·τα ποσοστά των επειγόντων και έκτακτων να ελέγχονται.

  • 26 Οκτωβρίου 2022, 23:20 | Αντώνιος Παπαδόπουλος

    «…εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας,… η παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ιδιωτική κλινική…, δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από απόφαση του Διοικητή ή Προέδρου του νοσοκομείου». Ως Αναισθησιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, θεωρώ:
    1) Οι Αναισθησιολόγοι δεν μπορούν να συνάψουν συνεργασίες με Χειρουργούς όντας διαθέσιμοι ΜΟΝΟ 2 φορές την εβδομάδα (π.χ. απόγευμα Τρίτης και Παρασκευής), και ούτε καν σε σταθερή εβδομαδιαία βάση, λόγω των γενικών εφημεριών στα νοσοκομεία που ποτέ δεν είναι σε σταθερή βάση, αλλά κάθε 4 μέρες (Θεσσαλονίκη). Επιπλέον, θεωρείται ότι έχεις 1 μέρα εφημερία, 2 μέρες ολοήμερη, και 2 μέρες ιδιωτικό. Άρα εργάζεσαι 5 μέρες από το πρωί έως το βράδυ. Και η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ασθενών ??? Και σε ποιο Αναισθησιολογικό του ΕΣΥ οι Αναισθησιολόγοι κάνουν ΜΟΝΟΝ 4-5 ενεργείς εφημερίες τον μήνα ? Σε κανένα, λόγω υποστελέχωσης.
    2) Τα περισσότερα ιδιωτικά χειρουργεία ξεκινούν τις πρωινές έως και τις μεσημεριανές ώρες, και όχι απογευματινές (κατ’ ελάχιστο 16.00) που θα φτάνει ο Αναισθησιολόγος από το ΕΣΥ στην ιδιωτική κλινική, εκτός αν είναι ελεύθερος από το πρωί, που όμως θα πρέπει να μην εφημερεύει την προηγούμενη μέρα στο ΕΣΥ, ώστε να είναι ξεκούραστος, διαυγής και ασφαλής.
    3) Ο Χειρουργός ΔΕΝ περιμένει τον Αναισθησιολόγο, ο δεύτερος πρέπει να είναι διαθέσιμος όποτε προκύψει χειρουργικό περιστατικό, και ανάλογα τη διαθεσιμότητα της ιδιωτικής κλινικής και του ασθενούς.
    4) Οι του ΕΣΥ αναισθησιολόγοι δεν είναι δυνατό να «εισχωρήσουν» σε ήδη διαμορφωμένες συνεργασίες ιδιωτών Αναισθησιολόγων – Χειρουργών στον ιδιωτικό τομέα, και μάλλον θα δημιουργηθούν προστριβές…
    5) Όσοι πάνε για εφημερίες σε ιδιωτική κλινική (π.χ. ΜΕΘ) κινδυνεύουν να είναι ξενυχτισμένοι το επόμενο πρωί που θα πρέπει να βρίσκονται στο ΕΣΥ, πράγμα επικίνδυνο για τους ασθενείς τους.
    6) «Μετά από απόφαση του Διοικητή…» Γιατί, εφόσον εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις στο ΕΣΥ που θέτει η διάταξη ??? Ήτοι, 3 ημέρες πρωινό χειρουργείο, εφημερίες που αναλογούν στο Αναισθησιολογικό Τμήμα και μια απλή αίτηση στον Ιατρικό Σύλλογο και ΕΦΚΑ ΤΣΑΥ αρκεί.
    Γενικά, η διάταξη δεν θα βοηθήσει στο να αυξήσουν το εισόδημά τους παρά μόνον ελάχιστοι αναισθησιολόγοι, ίσως π.χ. κάποιοι με εξειδίκευση όπως παιδοαναισθησιολόγοι, και αυτό αν θεωρήσουμε ότι πολύ μικρά παιδιά είναι σωστό μην να χειρουργούνται πρωί – πρωί, αλλά απόγευμα.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ειδική ρύθμιση για τους Αναισθησιολόγους να ΜΗΝ είναι υποχρεωτικό να συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία ή απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ.

  • 26 Οκτωβρίου 2022, 23:30 | Γ.Κ.

    Δυστυχώς άλλο ένα ανερμάτιστο και ατελέσφορο νομοσχέδιο στον τομέα της υγείας, το οποίο όχι μόνο δεν θεραπεύει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα.

    Α. Χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλάζει ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΘνικού Συστήματος Υγείας. Μη διαθέτοντας την αναγκαία κοινωνική πλειοψηφία και αποδοχή, είναι έωλο και ανατρέψιμο από μια διαφορετικού προσανατολισμού κυβέρνηση.
    Β. Μετατρέπει τους ιατρούς του ΕΣΥ σε θηρευτές ασθενών, ΟΧΙ κυρίως αυτών που προσέρχονται στο ΕΣΥ αλλά αυτών που για διάφορους λόγους απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.
    Γ. Δημιουργείται αθέμιτος πράγματι ανταγωνισμός (από την άποψη των τιμών) με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο οποίος θα λάβει διαστάσεις απρόβλεπτες καθώς αποτελεί σαφέστατο πλήγμα σε αυτούς.

    Ας μην αναφερθούμε σε διάφορες τραγελαφικές διατάξεις όπως η προϋπόθεση συμμετοχής 2 φορές την εβδομάδα στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου!!
    Αλήθεια τώρα, αυτό δεν είναι ο ορισμός της φωτογραφικής διάταξης, της εξυπηρέτησης ΗΜΕΤΕΡΩΝ??
    Πόσα Νοσοκομεία διαθέτουν ολοήμερη λειτουργία, πόσοι και ποιοί γιατροί συμμετέχουν σε αυτήν 2 φορές την εβδομάδα??

    Ας εφαρμόσετε επιτέλους τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να επαναφέρετε τους μισθούς όπως ήταν τον Ιούλιο 2012, αντί να εξαγγέλλετε αυξήσεις (που τις έχει ήδη φάει ο πληθωρισμός…) επί ενός ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ Μισθολογίου (πόση γελοιότητα πια…).
    Επαναφέρετε την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών όπως ήταν πριν το 2013.
    Στηρίξτε οικονομικά την επιμόρφωση των ιατρών.
    Εκσυγχρονίστε την κτηριακή υποδομή των νοσοκομείων, ανανεώστε τον εξοπλισμό τους.

  • 26 Οκτωβρίου 2022, 15:19 | Αργύριος Αργυρίου

    Ή Παπάς Παπάς ή Ζευγάς Ζευγάς.

    Ως αμιγώς ιδιώτης να πω ότι δεν θεωρώ καθόλου καλή ιδέα να εργάζονται οι ιδιώτες Ιατροί σε Νοσοκομεία, γιατί θα έχουν ένα εισόδημα από το ιδιωτικό τους Ιατρείο και την Νοσοκομειακή απασχόληση θα την βλέπουν ως συμπληρωματικό εισόδημα με αποτέλεσμα να μην πιέζουν αρκετά για να ανεβούν οι αμοιβές στα Νοσοκομεία το αντίθετο μάλιστα θα λειτουργούν ως χειρόφρενο στην αύξηση των μισθών των Νοσοκομειακών Ιατρών αφού το κράτος θα βρίσκει Γιατρούς που θα είναι έτοιμοι να δουλέψουν και για κάτι λιγότερο μιας και ήδη θα έχουν ένα εισόδημα από το ιδιωτικό τους Ιατρείο.

    Κατά αντίστοιχο τρόπο θα είναι επικίνδυνο να αφήσουμε τους Νοσοκομειακούς να δουλεύουν ιδιωτικά. Θα έχουν ένα σταθερό εισόδημα από την μόνιμη δουλειά τους στο Κρατικό Νοσοκομείο και το ιδιωτικό επάγγελμα θα το βλέπουν ως ένα συμπλήρωμα για να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι με αποτέλεσμα να μην διστάζουν να χαμηλώνουν τις τιμές τους και να κάνουν ζημιά στους αμιγώς ιδιώτες, συναδέλφους τους.

    Εν τω μεταξύ και οι μεν και οι δε, υπάρχει κίνδυνος, αν επιτρέπεται να το έχουν δίπορτο, να προσπαθούν να αλιεύσουν ασθενείς από τους ασθενείς που προσέρχονται στο Κρατικό Νοσοκομείο, πράγμα που δεν το θεωρώ σωστό.

    Αργύρης Αργυρίου
    Ιδιώτης Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός στην Καβάλα
    Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Lund Σουηδίας
    Ειδίκευση στην Γενική – Οικογενειακή Ιατρική (5 έτη) στο Linkoping Σουηδίας.

  • 26 Οκτωβρίου 2022, 13:30 | γιωργος ζαραφωνιτης

    Μετα απο τους Γεννηματα και Κακλαμανη ολοι οι ιδεολογοι της κτηνιατριακης αντιληψης υπουργοι ΥΓΕΙΑΣ κατορθωσαν να επικρατησει η αντιληψη οτι η ιατρικη γινεται για να αμοιβωνται σαινια θετωντας το ηθικο διλλημα εαν πρεπει να πληρωνεται η οχι ο ασθενης απο τον γιατρο.Ο Ιπποκρατης ειχε με σαφηνεια ορισει οτι η ιατρικη ειναι ανθρωποκεντρικη και οχι χρηματικη επιστημη. Αντιληψεις οικονομικιστικες οδηγησαν στο ερωτημα αν πρεπει η οχι να εργαζονται και ιδιωτικα οι ιατροι του ΕΣΥ.Εαν δεχθουμε οτι η υγεια ειναι μη δημοσιο αγαθο αλλα πρεπει να αγοραζεται στη Ελλαδα που ειναι ηδη πτωχευμενη τοτε να επιτρεψουμε σολους τους μηχανικους,δικηγορους,μαθηματικους,φιλολογους και αλλους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ λειτουργους να ασκουν και αυτοι ιδιωτικο εργο και τοτε εχουμε ανοιξει τους ασκους του ΑΙΟΛΟΥ γιατι στη ουσια καταργειται 100% το κοινωνικο κρατος που ειναι θεμελιος λιθος της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ. Η Ελλαδα δεν πρεπει να ειναι αυτη που θα καταργησει το κοινωνικο αγαθο της ΥΓΕΙΑΣ γιατι ετσι προσβαλλει τον θεσμο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που η ιδια γεννησε.

  • 26 Οκτωβρίου 2022, 12:05 | Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια δουλειάς στο ΕΣΥ κερδίζουμε το ΄΄δικαίωμα΄΄ να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ 5 ημέρες την εβδομάδα. Και θα πρέπει να πούμε και ευχαριστώ γι΄αυτό. Θα μου πεις οι πανεπιστημιακοί κορόιδα είναι που τόσα χρόνια δουλεύουν έτσι, παρ΄όλο που απαγορεύεται; Άντε και στα δικά μας.
    Οι συντάκτες αυτού του άρθρου δεν έχουν περάσει από νοσοκομείο ούτε για επισκεπτήριο με συμπυκνωμένη βυσσινάδα στο χέρι.

  • 26 Οκτωβρίου 2022, 11:15 | Μιχαήλ Τζανακάκης

    Σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα και στους Ιατρούς ΕΣΥ να έχουν ιδιωτικό ιατρείο , θα πρέπι όμως να λάβετε υπόψιν σας ότι δεν υπάρχει ειδικά στην περιφέρεια δυνατότητα συμμετοχής στην ολοήμερη λειτουργία , χωρίς αυτό να είναι με ευθύνη του ιατρού. Θεωρώ ότι θα πρέπι να δίνεται η δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου χωρίς τον περιορισμό της συμμετοχής στο ολοήμερο , αρκεί να εκπληρώνει πλήρως τα καθήκοντα του στο νοσοκομείο. Οι όποιες υποχρεώσεις στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να εκπληρώνονται και το Σάββατο.

  • 25 Οκτωβρίου 2022, 19:31 | Ιος

    Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Διορθώνει μια μεγάλη αδικία σε βάρος των ιατρών του ΕΣΥ. Φοβάμαι μήπως όμως είναι άλλο ένα πυροτέχνημα. Ενώ για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς ο νόμος ισχύει με την ψήφιση του για τους ιατρούς του ΕΣΥ πρέπει να υπάρξει απόφαση του υπουργού. Μου θυμίζει τον ψηφισμένο νόμο που απέδιδε τον τίτλο του κλινικού καθηγητή στους Διευθυντές του ΕΣΥ(ακόμη περιμένουμε την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του). Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να ισχύσει ο νόμος με την ψήφιση του.

  • 25 Οκτωβρίου 2022, 14:37 | Aπόστολος Kαραντάνας

    Επί της αρχής συμφωνώ απόλυτα και πιστεύω ότι είναι ο μόνος δρόμος, όπως έχει φανεί σε πολλά ώριμα συστήματα υγείας, να μειωθούν οι λίστες, να περιοριστούν στρεβλώσεις στις συναλλαγές γιατρών και ασθενών, να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και έστω και λίγο, να αυξηθεί το εισόδημα των γιατρών.
    Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Οι συντάκτες του νομοσχεδίου υποψιάζομαι ότι δεν έχουν υπόψη τους άλλο νοσοκομείο πέραν 2-3 κεντρικών των Αθηνών. Η υγεία δεν μπορεί να χαράσσεται με ασκήσεις επί χάρτου. Εκτιμώ ότι η άμεση επικοινωνία με «μπαρουτοκαπνισμέν»α στο ΕΣΥ στελέχη, όπως φαίνεται στη διαβούλευση, θα έδινε προσθετική αξία στις προθέσεις του υπουργείου. Στην παρούσα μορφή, επιτρέψτε μου να προβλέψω ένα Waterloo στην εφαρμογή του.
    Σε πολλά νοσοκομεία, ειδικά της περιφέρειας, η υποστελέχωση υποχρεώνει τους γιατρούς σε 2-3 εφημερίες τη βδομάδα. Ακόμη και αν πρόκειται για εφημερίες ετοιμότητας, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία. Συνεπώς δεν υπάρχει χρόνος ούτε για την ελάχιστη ιδιωτική εργασία. Πολλάκις, η συμμετοχή, ειδικά των ακτινολόγων και των πυρηνικών, δεν είναι δυνατή λόγω μη διαθέσιμων μηχανημάτων. Στο δικό μας τμήμα για παράδειγμα στο ΠΓΝΗ, οι ειδικοί συμμετέχουν στην ολοήμερη από 1-3 φορές το μήνα!! Οι νεοεισερχόμενοι γιατροί πρέπει πρώτα να αποκτήσουν εμπειρία, να προσφέρουν στο σύστημα και να έχουν κίνητρο να γίνουν γνωστοί στους ασθενείς για το έργο τους ώστε στη συνέχεια να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο. Συνεπώς, επικουρικοί και επιμελητές Β δεν είναι σωστό να κάνουν ιδιωτική ιατρική. Με τον τρόπο αυτό, θα τηρηθεί και μια ισορροπία με τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι επιθυμώ να τονίσω ότι είναι επίσης εκτός σχεδιασμού. Για παράδειγμα, ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο ενώ γιατροί από άλλα νοσοκομεία μπορούν. Επιπλέον, σε μικρές πόλεις, δεν υπάρχουν οργανωμένες ιδιωτικές κλινικές. Πρέπει επομένως να προβλέπεται ο ιδιώτης χειρουργός να χειρουργεί στο νοσοκομείο της πόλης και ο ιδιώτης κλινικός να παρέχει υπηρεσίες ως consultant αν δεν υπάρχει η σχετική ειδικότητα στο νοσοκομείο (πχ ρευματολόγος, ενδοκρινολόγος).
    Για τα μέλη ΔΕΠ, δεν είναι κατανοητό το σκεπτικό να παρέχεται η άδεια από τη σύγκλητο η οποία συχνά εδράζεται σε άλλη πόλη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (πχ Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης). Η υπάρχουσα πρόβλεψη για αδειοδότηση από κοσμήτορα/πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, είναι υπερεπαρκής.
    Τέλος, θα ήθελα να δω στο κείμενο και διατάξεις ελέγχου ορθολογικής απασχόλησης των ιατρών. Πως θα διασφαλιστεί για παράδειγμα ότι στις λίστες δε θα έχουν προτεραιότητα όσοι θα έχουν δεί τους γιατρούς ιδωτικά?

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Ανεξαρτήτως του αριθμού των ημερών συμμετοχής στην ολοήμερη λειτουργία, είναι δυνατή η ιδιωτική εργασία για τους ιατρούς του ΕΣΥ, άπαξ εβδομαδιαίως και εφόσον το επιθυμούν και το Σάββατο. Η ιδιωτική εργασία είναι δυνατή για τους επιμελητές Α και τους Δ/ντές. Για τα μέλη ΔΕΠ, η άδεια να δίδεται όπως ισχύει και επιπλέον θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους ακριβώς όρους με τους γιατρούς ΕΣΥ (…με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο…).

  • 25 Οκτωβρίου 2022, 11:52 | Σπυρος Σταυριανος

    Το παρον σχεδιο νομου δεν ειναι μια ρυθμιση εργασιακών σχεσεων των ιατρων οπως λεγεται
    αλλα είναι η επαναφορα της ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ των ιατρων του ΕΣΥ!
    Εγω προσωπικα ως Διευθυντης του ΕΣΥ δεν εχω τον χρονο για να απασχοληθώ ιδιωτικα παρα μονο στο απογευματινο χειρουργειο κ αυτο θα συμβει στην συντριπτικη πλειοψηφια των συναδελφων χειρουργων!
    Αγαπητοι συναδελφοι εχω ακουσει πολλες φορες οτι ειναι στο δημοσιο γθατι ουτε ιατρειο δεν μπορεσε να ανοιξει!
    Ομως εκπαιδευω 6 ειδικευομενους κανω μαθηματα κ εκπαιδευτικα χειρουργεια μαθημα στην Ιατρικη σχολη μαθηματα στα αλλα νοσοκομεια προσπαθω να διαδωσω την ειδικοτητα μου που μετα το Ματι ξεχαστηκε κ απορουν πως με το βιτριολι την ξαναθυμηθηκαν και δεν ηετουν οτι η μικροχειρουργικη ειναι πλαστικη χειρουργικη και σωζει ζωες κ φτιαχνει γναθους κ προσωπα παραμορφωμενων και μαστους ακρωτηριασμενων ασθενων κ ταυτοχρονα κανουμε μονο στο Δημοσιο και την μαστεκτομη κ την αποκατασταση 4-5 περιστατικα την εβδομαδα
    Ε τι αλλο θελετε επιτελους
    Κ μας λενε οτι θελουμε να βγαλουμε χρηματα!!!
    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ
    ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ
    Ολοι στο Δημοσιο υαρθουν στα δυσκολα!!
    Η Εκπαιδευση πρεπει να ρυθμιστει η στρεβλωση των λιστών αναμονης κ φερτε μας ιατρους βα δουλεψουν εκει που εμεις φαγαμε λασπη Κ ΚΑΝΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΥΠΙ
    Εμαι κ εκλεγμενος εκπροσωπος του ΠΙΣ προσφατα για να μην ξεχναμε κ τους συλλογους
    Παντα ειμαι απεναντι στις αριστερες ακροτητες κ ελπιζω γιατρος να τις κατευνασει γιατι δεν ειναι αυτες η αντιδραση
    ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ!

  • 25 Οκτωβρίου 2022, 11:33 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΑΣ

    Η άσκηση ιδιωτικού έργου απο ιατρούς του ΕΣΥ είναι πολυ θετικό βήμα που αίρει τις ανισότητες που υπήρχαν μέχρι τώρα. Ομως με τους περιορισμούς που τίθενται απο το νομοσχέδιο θα ειναι σχεδόν αδύνατον να εχει τελικά εργο στον ιδιωτικό τομέα ενας ιατρός του ΕΣΥ.

    Σχεδόν κανένας ιατρός του ΕΣΥ μετά απο 2 ολοήμερα ιατρεία την εβδομάδα (και τουλάχιστον μια εφημερία) δεν θα βρίσκει τον χρόνο να ασκήσει ιδιωτικό εργο σε κλινική ή εργαστήριο. Προφανως δε με 1-2 φορές την εβδομάδα θα ειναι αδύνατον να συντηρήσει ιδιωτικό ιατρείο. Παραλληλα υπαρχει ενα μωσαικό καταστάσεων που ειναι γόρδιος δεσμός. Π.χ αναισθησιολόγοι, βιοπαθολόγοι, επεμβατικές πράξεις κλπ.

    Επίσης η πραγματικότητα ειναι οτι δεν υπάρχει χώρος για 2 ολοήμερα απο καθε γιατρό ανα εβδομάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία κάνει λιγότερα εως πολυ λιγότερα λόγω αριθμού γιατρών του τμήματος, περιορισμών σε χώρους, διοικητικό προσωπικό, κακοδιοίκηση ή ακόμη και οσον αφορά τον εργαστηριακό τομέα και σε μη πληρωμή απο τον ΕΟΠΥΥ των εξετάσεων απεικόνισης κλπ.

    Η πρόταση μου ειναι να ΜΗ ΕΙΝΑΙ προυπόθεση η συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία για την άσκηση ιδιωτικού εργου! Αν ενας ιατρός μπορει να κάνει απογευματινό ιατρείο στο νοσοκομείο του θα το προτιμήσει σαφώς απο το ιδιωτικό έργο. Στον ιδιωτικό τομέα θα προσέλθουν μόνο οσοι δεν θα εχουν την δυνατότητα να δουλέψουν στο νοσοκομείο τους.

  • 25 Οκτωβρίου 2022, 09:35 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Το μέτρο αποκαθιστά την ανισότητα και αδικία μεταξύ ιατρών ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών/Στρατιωτικών αλλά δημιουργεί νέα ανισότητα μεταξύ ιατρών ΕΣΥ ΠΦΥ και νοσοκομειακών,οπότε θα πρέπει να υπάρξει σχετική ρύθμιση ώστε όλοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα και να επιβραβεύονται οι ικανοί και παραγωγικοί.Θα μπορούσε για τους ιατρούς ΠΦΥ να δίδεται δικαίωμα ιδιωτικής απασχόλησης με την προυπόθεση να συμμετέχουν υποχρεωτικά σε εφημερίες στα νοσοκομεία ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα νοσοκομεία που έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες.

  • ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ.
    Δεν νοείται Εθνικό Σύστημα Υγείας και ελεύθερη επιλογή Ιατρού. Όλοι οι ιατροί στο Δημόσιο, εκλέχτηκαν με συγκεκριμένα κριτήρια από Συμβούλια και Επιστημονικές επιτροπές, άρα θεωρητικά είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν κάθε περιστατικό, φυσικά με διαφορετική εμπειρία. Όταν ο ασθενής απευθύνεται στο ΕΣΥ δεν μπορεί να απαιτεί να δει συγκεκριμένο Ιατρό, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον ιατρό στον οποίο έχει ανατεθεί η νοσηλεία του. Ο ιατρός αμοίβεται με το μισθό του για τις υπηρεσίες του και η περίθαλψη του ασθενούς είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ. Αν ο ασθενής όμως, επιθυμεί άλλον θεράποντα της αρεσκείας του, αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται ΔΩΡΕΑΝ.
    Η πρόταση μου περιληπτικά περιλαμβάνει καθορισμό ηλεκτρονικής λίστας ασθενών ανά κλινική και ηλεκτρονική κατανομή των ασθενών στους ιατρούς κάθε κλινικής αναλογικά με τον βαθμό, την εμπειρία αλλά και τις δυνατότητες της κλινικής. Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ή Η ΕΞΕΤΑΣΗ από τον καθορισμένο ιατρό σαφώς θα γίνεται ΔΩΡΕΑΝ. Αν ο ασθενής θέλει να τον αναλάβει άλλος ιατρός του ΕΣΥ εκτός του προκαθορισμένου, θα πρέπει ανάλογα με την επέμβαση, την εξέταση, τη θεραπεία να πληρώνει ένα αντίτιμο στο ΕΣΥ και ο ιατρός που επιλέγεται να παίρνει ένα προκαθορισμένο επίσης μπόνους.
    Με την πρόχειρα αποτυπωμένη αυτή πρόταση, θεωρώ ότι θα υπάρξει μια εξομάλυνση των προβλημάτων του ΕΣΥ, αφού θα μπορεί το σύστημα να αυτοχρηματοδοτηθεί, οι ιατροί να αμείβονται ικανοποιητικά, οι νέοι ιατροί να συμμετέχουν πιο ενεργά και να αποκτούν εμπειρία και να εκλείψουν τα φαινόμενα χρηματισμού.

  • 25 Οκτωβρίου 2022, 07:22 | Παναγιώτης Ζης

    Ως εργαζόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ, παρατηρώ μια συνεχή υποβάθμιση του ΕΣΥ. Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται μια διόρθωση στην «αδικία» του να έχουν μόνο οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό που θα γίνει είναι να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως τα νοσοκομεία και να γίνουν ουσιαστικά ιδιωτικές κλινικές των ιατρών που δουλεύουν σε αυτά. Όποιος ασθενής πληρώνει επίσκεψη στο ιδιωτικό ιατρείο θα μπαίνει και στο νοσοκομείο. Είναι λυπηρό. Αντί να αγωνιζόμαστε για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και καλύτερους μισθούς (χωρίς όμως καμία δυνατότητα συμμετοχής στον ιδιωτικό τομέα από κανέναν) ουσιαστικά προσπαθούμε να κρατήσουμε τους ιατρούς μέσα βάζοντας τον ασθενή να πληρώσει από την τσέπη του ή/και με την υγεία του. Ντροπή.

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 23:48 | Δημήτρης Διονυσόπουλος

    Επιτέλους μια φιλελεύθερη μεταρρύθμιση, αρχή αποκατάστασης διαχρονικών αδικιών στο σύστημα Υγείας, με γιατρούς προνομιούχους και μη. Κάθε γιατρός θα πρέπει να μπορεί να επιλέγει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δημόσιο σύστημα ή ιδιωτικά, ανάλογα με την ζήτηση και σε συμφωνία με το δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική. Στο ΕΣΥ υπάρχουν γιατροί με μεγάλη εμπειρία και μεγάλη ζήτηση. Είναι κρίμα να μην προσφέρουν υπηρεσίες με καλύτερους οικονομικούς όρους εφόσον υπάρχει ανάγκη.

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 21:01 | D K

    Όποιος έχει υπηρετήσει το NHS ξέρει πώς δεν υπάρχει κάποιο «πλαφόν» για τις ιδιωτικές αμοιβές των Consultants. Οι φορολογικοί συντελεστές είναι οι ίδιοι για όλους τους πολίτες. Όσο δουλεύεις, τόσο θα βγάζεις και άλλο τόσο θα φορολογείσαι. Έτσι απλά.
    Σχετικά με τους στρατιωτικούς μετά από κάποια ηλικία, περί τα 38-40, αποκτούν όλοι ή οι περισσότεροι σταθερή «βάση» και ασκούν μια χαρά ιδιωτικό επάγγελμα και ιδωτικό ιατρείο. Οι εφημερίες τους, που όντως δεν πληρώνονται, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν σε βαρύτητα ή αριθμό με αυτές των ιατρών του ΕΣΥ. Έτσι απλά. Βέβαια πάλι η πλειοψηφία έχει διάφορα επιδόματα του Στρατού και καλύπτουν την όποια χρηματική απώλεια.
    Για τα μέλη ΔΕΠ δεν θα σχολιάσω…
    Οπότε για μια ακόμη φορά μπράβο στην κ. Γκάγκα που τόλμησε να δοκιμάσει να σπάσει κατεστημένα δεκαετιών…
    Το πρόβλημα που πολύ συνάδελφοι ξέρουν, ιδίως αυτοί που έχουν δουλέψει στο εξωτερικό, είναι ότι η ιδιωτικώς αμοιβόμενη παροχή ιατρικών υπηρεσιών αφορά αποκλειστικά και μόνο τη δυνατότητα επιλογής θεράποντος ιατρού, αφού οι παροχές του δημοσίου νοσοκομείου εξυπηρετούν σε εύλογο χρονικό διάστημα όλους τους ασφαλισμένους. Στην Ελλάδα βέβαια ο ιδιωτικός τομέας στηρίζει την ύπαρξή του σχεδόν αποκλειστικά στη συνεχιζόμενη ανεπάρκεια του ΕΣΥ να παράσχει υπηρεσίες και μόνο. Δεν έχει να κάνει με την επιλογή θεράποντος ιατρού στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό αποτελεί στρέβλωση.
    Μια στρέβλωση η οποία αντιμετωπίζεται μόνο με την ενίσχυση του ΕΣΥ και τον ανταγωνισμό μεταξύ των ιατρών- παρόχων.

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 19:30 | Σοφία

    Η ταφόπλακα του ΕΣΥ
    Το χάος και η διαπλοκή που υπήρχε από πάντα στις Πανεπιστημιακές κλινικές και η πίσω πόρτα για είσοδο στο Νοσοκομείο και βασικά στο χειρουργείο θα επεκταθεί σε όλες τις κλινικές. Ο ασθενής του ιδιωτικού ιατρείου θα χειρουργηθεί «οικονομικότερα» στο δημόσιο νοσοκομείο μπαίνοντας στη λίστα ή και με συνεννόηση παρουσιαζόμενος ως «επείγον» περιστατικό στα ΤΕΠ και θα παρεκτοπίσει ακόμη περισσότερο τον ασθενή του τακτικού εξωτερικού ιατρείου.
    Αντιστοίχως ασθενείς από το νοσοκομείο που δεν βρίσκουν τρόπο να χειρουργηθούν μέσα τελικά θα παραπεμφθούν για να βρούν λύση στο πρόβλημά τους έξω.
    Το μόνο που εξυπηρετείται είναι στάχτη στα μάτια των γιατρών του ΕΣΥ, αντι της αξιοπρεπούς αμοιβής γαι την εργασία στο νοσοκομείο, η καραμέλα του ιδιωτικού ιατρείου και έργου.
    Επίσης έτσι δεν συζητείται η τραγική έλλειψη χειρουργικού χρόνου (προσωπικοό χειρουργείου, αναισθησιολόγων) παρά οδηγούνται οι ασθενείς ακόμη πιο εύκολα προς τον ιδιωτικό τομέα.

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 15:54 | ΕM

    ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΑΦΟΥ ΜΕΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ,ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ , ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΣΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ , ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ , ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ , ΣΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ( ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ) ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ , ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΥΝ ΚΑΘΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΟΤΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ , ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΒΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΙΘΑΝΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ 3-4 ΧΡΟΝΙΑ ,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ (ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ – ΓΙΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΑ !!! ), ΕΧΟΥΝ ΑΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΩΡΑΡΙΟ (ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ, ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΠ) , ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ ΟΤΑΝ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΕΝΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ,ΑΠΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΙΔΩΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.
    ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ. ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΡΥΣΩΘΕΙ ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ : ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ (ΟΠΩΣ ΣΤΟ NHS ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΩΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΩΝ CONSULTANTS ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 100% ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ) ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΙ ΑΞΙΟΙ ,ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΙ (ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ AUDIT ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ!) ΠΙΟ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ (ΟΠΩΣ Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΩ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ).
    ΤΕΛΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟ NHS ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΟΤΕΡΕΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΓΕΝΙΚΑ ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΔΩΘΕΙ !!!
    ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΥΓΕΙΑ- ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΔ ) ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΓΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ .
    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ .

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 13:41 | Λάζαρος Λαζάρου

    Κατά τη γνώμη μου οι ρυθμίσεις για τους ιατρόυς και τους επικουρικούς ιατρούς (δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου) θα πρέπει να ισχύσουν και για τους ιατρους με χειρουργική ειδικότητα (ορθοπαιδική, Ουρολογία, Οφθαλμιατρική) που έχουν σύμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Κέντρα Υγείας).
    Οι ιατροί αυτοί με χειρουργική ειδικότητα που απασχολούνται στα κέντρ Υγείας και δη οι νέοι επιστήμονες δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν την χειρουργική εκπαίδευση που έχουν λάβει ούτε σε δευτεροβάθμίο δημόσιο νοσοκομείο ούτε σε ιδιωτικό καθώς είναι και αυτοί πλήρους και αποκλειστικής και για να παραμέινουν στις θέσεις τους με τις αναμενόμενες παρατάσεις στις συμβάσεις τους πρέπει να έχουν και αυτοί το κίνητρο αυτό.

  • 24 Οκτωβρίου 2022, 12:17 | ΝΛ

    Προτάσεις για τήρηση των ισορροπιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού έργου:

    1. Να αναρτώνται ηλεκτρονικά όχι μόνο οι λίστες αναμονής των χειρουργείων αλλά και τα τακτικά ραντεβού (βάσει των οποίων ο ασθενής αξιολογείται και εισάγεται στη λίστα αναμονής για χειρουργείο) ώστε να είναι αδιάβλητη και η εισαγωγή στη λίστα αναμονής.
    2. Ο προγραμματισμός για τα τακτικά χειρουργεία να είναι χωρίς επιλογή ιατρού, δηλαδή ο ασθενής που εξετάζεται στα εξωτερικά ιατρεία να μπαίνει σε μια λίστα αναμονής ενιαία για την κάθε κλινική (και όχι για κάθε ιατρό ξεχωριστά) και να κατανέμεται ανάλογα με τις ανάγκες στους ιατρούς της κλινικής, ανεξάρτητα με το ποιος τον έχει προγραμματίσει, όπως άλλωστε συμβαίνει στις χώρες του εξωτερικού.