ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ (Άρθρα 49-56) 

Άρθρο 49

Μισθολογικές προσαυξήσεις δικαστικών λειτουργών – Τροποποίηση άρθρου 4 ν. 2521/1997

Στο άρθρο 4 του ν. 2521/1997 (Α΄ 174), περί διαρρυθμίσεων μισθολογικών προαγωγών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) στο πρώτο εδάφιο της περ. α) μετά τις λέξεις «Παρέδρου Πρωτοδικείου,» προστίθενται οι λέξεις «Ειρηνοδίκη, Δόκιμου Ειρηνοδίκη,», αβ) οι περ. β) και στ) αντικαθίστανται, β) στην παρ. 2, μετά τη λέξη «όχι» προστίθενται οι λέξεις «το χρονικό διάστημα φοίτησης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και πρακτικής άσκησης στα δικαστικά καταστήματα, καθώς και» και, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 4

Διαρρυθμίσεις μισθολογικών προαγωγών

1.α) Στους δικαστικούς λειτουργούς με βαθμό Πρωτοδίκη, Εισηγητή του ΣτΕ και αντίστοιχους, οι οποίοι συμπληρώνουν επτά (7) συνολικά έτη δικαστικής υπηρεσίας, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας ως Παρέδρου Πρωτοδικείου, Ειρηνοδίκη, Δόκιμου Ειρηνοδίκη, Δόκιμου Εισηγητή του ΣτΕ και αντίστοιχων, και δεν προάγονται ελλείψει κενών θέσεων, παρέχονται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, οι αποδοχές του επόμενου βαθμού. Ως αποδοχές νοούνται ο βασικός μισθός, καθώς και τα κάθε είδους επιδόματα και λοιπές παροχές που θα ελάμβανε ο δικαστικός λειτουργός αν είχε προαχθεί στο βαθμό αυτό.

β) Στους δικαστικούς λειτουργούς με βαθμό Προέδρου Πρωτοδικών και αντίστοιχους, οι οποίοι συμπληρώνουν τον απαιτούμενο κατά νόμο χρόνο για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό του οικείου κλάδου και δεν προάγονται ελλείψει κενών θέσεων, καθώς και στους ίδιους δικαστικούς λειτουργούς που συμπληρώνουν δώδεκα (12) συνολικά έτη δικαστικής υπηρεσίας, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας ως Πρωτοδίκη, Παρέδρου Πρωτοδικείου, Ειρηνοδίκη, Δόκιμου Ειρηνοδίκη και αντίστοιχων παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, από τη συμπλήρωση του προς προαγωγή χρόνου, προσαύξηση ίση με τα πενήντα εκατοστά (50/100) της διαφοράς του βασικού μισθού μεταξύ του αμέσως επόμενου και του κατεχόμενου βαθμού. Στους δικαστικούς λειτουργούς του πρώτου εδαφίου, οι οποίοι συμπληρώνουν στον βαθμό τους διπλάσιο χρόνο από τον κατά νόμο απαιτούμενο για προαγωγή στον επόμενο βαθμό και εξακολουθούν να παραμένουν στον ίδιο βαθμό μη προαγόμενοι ελλείψει κενών θέσεων, καθώς και στους ίδιους αυτούς δικαστικούς λειτουργούς που συμπληρώνουν δέκα επτά (17) συνολικά έτη δικαστικής υπηρεσίας, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας ως Πρωτοδίκη, Παρέδρου Πρωτοδικείου, Ειρηνοδίκη, Δόκιμου Ειρηνοδίκη και αντιστοίχων παρέχεται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, προσαύξηση ίση με τα ενενήντα εκατοστά (90/100) της διαφοράς του βασικού μισθού μεταξύ του αμέσως επόμενου και του κατεχόμενου βαθμού από τη συμπλήρωση του διπλάσιου αυτού χρόνου. Για τη χορήγηση των προσαυξήσεων λόγω μη προαγωγής στον επόμενο βαθμό λαμβάνεται υπόψη μόνο ο προβλεπόμενος από τις οικείες διατάξεις χρόνος παραμονής στον κατεχόμενο βαθμό για προαγωγή στον επόμενο. Στους Πρωτοδίκες, Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες των διοικητικών δικαστηρίων, οι οποίοι συμπληρώνουν δώδεκα (12) συνολικά έτη δικαστικής υπηρεσίας, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας ως Παρέδρου Πρωτοδικείου, Παρέδρου Εισαγγελίας, Παρέδρου Πρωτοδικείου των διοικητικών δικαστηρίων, Ειρηνοδίκη και Δόκιμου Ειρηνοδίκη και δεν προάγονται ελλείψει κενών θέσεων, παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης προσαύξηση ίση με τα πενήντα εκατοστά (50/100) της διαφοράς μεταξύ του βασικού μισθού του προέδρου πρωτοδικών και του βασικού μισθού του Εφέτη. Στους Πρωτοδίκες, Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες των διοικητικών δικαστηρίων, οι οποίοι συμπληρώνουν δέκα επτά (17) συνολικά έτη δικαστικής υπηρεσίας, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας ως Παρέδρου Πρωτοδικείου, Παρέδρου Εισαγγελίας, Παρέδρου Πρωτοδικείου των διοικητικών δικαστηρίων, Ειρηνοδίκη και Δόκιμου Ειρηνοδίκη και δεν προάγονται ελλείψει κενών θέσεων, παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης προσαύξηση ίση με τα ενενήντα εκατοστά (90/100) της διαφοράς μεταξύ του βασικού μισθού του Προέδρου Πρωτοδικών και του βασικού μισθού του Εφέτη.

γ) Στους δικαστικούς λειτουργούς με βαθμό Εφέτη και αντίστοιχους, οι οποίοι συμπληρώνουν τον απαιτούμενο κατά νόμο χρόνο για προαγωγή στον επόμενο βαθμό του οικείου κλάδου και δεν προάγονται ελλείψει κενών θέσεων, παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, από τη συμπλήρωση του προς προαγωγή χρόνου, προσαύξηση ίση με τα πενήντα εκατοστά (50/100) της διαφοράς του βασικού μισθού μεταξύ του αμέσως επόμενου και του κατεχόμενου βαθμού. Στους ίδιους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι συμπληρώνουν στο βαθμό τους διπλάσιο χρόνο από τον κατά νόμο απαιτούμενο για προαγωγή στον επόμενο βαθμό και εξακολουθούν να παραμένουν στον ίδιο βαθμό μη προαγόμενοι ελλείψει κενών θέσεων, παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, από τη συμπλήρωση του διπλάσιου αυτού χρόνου, προσαύξηση ίση με τα ενενήντα πέντε εκατοστά (95/100) της διαφοράς του βασικού μισθού μεταξύ του αμέσως επόμενου και του κατεχόμενου βαθμού. Για τη χορήγηση των προσαυξήσεων στους ανωτέρω δικαστικούς λειτουργούς λαμβάνεται υπόψη μόνο ο προβλεπόμενος από τις οικείες διατάξεις χρόνος παραμονής στον κατεχόμενο βαθμό για προαγωγή στον επόμενο.

δ) Στους δικαστικούς λειτουργούς με βαθμό Συμβούλου Επικρατείας, Προέδρου Εφετών και αντίστοιχους, οι οποίοι παραμένουν επί τριετία στο βαθμό τους και δεν προάγονται ελλείψει κενών θέσεων ή λόγω εξάντλησης της ιεραρχίας τους αντίστοιχα, παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης προσαύξηση ίση με τα εβδομήντα εκατοστά (70/100) της διαφοράς του βασικού μισθού μεταξύ του αμέσως επόμενου και του κατεχόμενου βαθμού. Στο χρόνο υπηρεσίας των δικαστικών λειτουργών με βαθμό Συμβούλου Επικρατείας και αντίστοιχων συνυπολογίζεται και ο χρόνος υπηρεσίας τους ως Προέδρων Εφετών. Για τους βαθμούς του Αντεισαγγελέα του Α.Π., του Αντεπιτρόπου Επικρατείας του Ε.Σ. και των Τ.Δ.Δ. και του Προέδρου και Εισαγγελέα Εφετών, ως αμέσως επόμενος βαθμός για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρείται ο βαθμός του Αντιπροέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου.

ε) Στους δικαστικούς λειτουργούς με βαθμό Αντιπροέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου και αντίστοιχους, παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, από της προαγωγής τους ως Αντιπροέδρων προσαύξηση ίση με τα εβδομήντα εκατοστά (70/100) της διαφοράς μεταξύ του βασικού μισθού Αντιπροέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου και Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου.

στ) Η περ. α) και τα εδάφια τέταρτο και πέμπτο της περ. β) εφαρμόζονται αναλόγως και στους πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας του άρθρου 8 του ν. 5108/2024 (Α΄ 65), με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 10 του ίδιου νόμου. Επιπρόσθετα, στους πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας, καθώς και στους πρωτοδίκες γενικής επετηρίδας και στους προέδρους πρωτοδικών, που εντάχθηκαν στη γενική επετηρίδα μετά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας βάσει του ν. 5108/2024 παρέχεται, μετά τη συμπλήρωση δικαστικής υπηρεσίας είκοσι τεσσάρων (24) ετών, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας ως Πρωτοδίκη, Ειρηνοδίκη, Δόκιμου Ειρηνοδίκη, και με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο βασικός μισθός του εφέτη.

  1. Για την εφαρμογή της παρ. 1, ως υπηρεσία νοείται μόνο η πραγματική υπηρεσία που έχει διανυθεί με την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού, και όχι το χρονικό διάστημα φοίτησης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και πρακτικής άσκησης στα δικαστικά καταστήματα, καθώς και οι υπηρεσίες ή προϋπηρεσίες σε άλλες θέσεις, ανεξάρτητα αν αυτές λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.
  2. Για τη χορήγηση μισθολογικής προαγωγής σε δικαστικό λειτουργό με βαθμό Προέδρου Εφετών και κάτω ή αντίστοιχο, στον οποίο έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ή υπάρχει ποινική καταδίκη σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων του ή στις εκθέσεις επιθεώρησης και τα λοιπά στοιχεία του προσωπικού του μητρώου υπάρχουν δυσμενείς χαρακτηρισμοί για την υπηρεσιακή του απόδοση, απαιτείται και σύμφωνη γνώμη του οικείου Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δεν συμφωνεί με τη χορήγηση της μισθολογικής προσαύξησης, ο δικαστικός λειτουργός επανακρίνεται μετά ένα έτος από τότε που συμπλήρωσε τον απαιτούμενο προς προαγωγή χρόνο. Αν και πάλι δεν χορηγηθεί η μισθολογική προαγωγή, η κρίση επαναλαμβάνεται κάθε φορά μετά ένα έτος από την προηγούμενη κρίση. Η θετική κρίση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναδράμει σε χρόνο προγενέστερο της ημέρας συμπλήρωσης του έτους που απαιτείται για την τελευταία κρίση. Στους δικαστικούς λειτουργούς με βαθμό Αρεοπαγίτη και άνω ή αντίστοιχο, στους οποίους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ή υπάρχει ποινική καταδίκη σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων του, δεν χορηγείται μισθολογική προσαύξηση.».

 

Άρθρο 50

Χρόνος υπηρεσίας και εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο των δικαστικών υπαλλήλων του Κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου – Προσθήκη παρ. 2 στο άρθρο 40 του Κώδικα δικαστικών υπαλλήλων

  1. Στο άρθρο 40 του Κώδικα δικαστικών υπαλλήλων (ν. 4798/2021, Α΄ 68), περί μισθολογικής κλίμακας, προστίθεται παρ. 2 και, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, το άρθρο 40 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 40

Μισθολογική κλίμακα

  1. Οι δικαστικοί υπάλληλοι του Κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου κατατάσσονται στα μισθολογικά κλιμάκια για τους δικαστικούς υπαλλήλους, ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας τους.
  2. Ως εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο (Μ.Κ.) των δικαστικών υπαλλήλων του Κλάδου Π.Ε. Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου ορίζεται το Μ.Κ. 8 της κατηγορίας τους.».
  3. Ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε στον Κλάδο ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου από τους εν ενεργεία υπαλλήλους έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου προσμετράται στο ακέραιο για τη μισθολογική τους εξέλιξη. Για τον ως άνω χρόνο υπηρεσίας εκδίδεται σχετική απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, εντός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

 

Άρθρο 51

Ανώτατο όριο αποδοχών μελών συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών που κατέχουν και άλλη αμειβόμενη θέση ή ιδιότητα – Τροποποίηση περ. ε) παρ. 3 άρθρου 28 ν. 4354/2015

Στην περ. ε) της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί ανώτατου ορίου αποδοχών, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η περ. ε) διαμορφώνεται ως εξής:

«ε) O Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, και τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών: ως προς το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών ή συντάξεων (κύριων και επικουρικών) που τους καταβάλλονται, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ύψος το ογδόντα τοις εκατό (80%) των πάσης φύσεως αποδοχών, που ορίζονται για τους δικαστικούς λειτουργούς στην περ. α). Σε περίπτωση που στις ανωτέρω θέσεις διορίζονται συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί, το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών ή συντάξεων (κύριων και επικουρικών) τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο της περ. α). Για τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου που κατέχουν νομίμως και άλλη αμειβόμενη θέση ή ιδιότητα σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών ή συντάξεων, κύριων και επικουρικών, που τους καταβάλλονται από όλες τις αμειβόμενες θέσεις ή ιδιότητες που κατέχουν, δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο του πρώτου εδαφίου.».

 

Άρθρο 52

Ρύθμιση θεμάτων μισθολογικής εξέλιξης υπαλλήλων μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 11 ν. 4354/2015

  1. Στην παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί χρόνου και τρόπου μισθολογικής εξέλιξης, μετά τις λέξεις «Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου» προστίθενται οι λέξεις «και οι μονιμοποιηθέντες, πρώην ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι, οι οποίοι κατά τη μονιμοποίησή τους είχαν διατηρήσει το ασφαλιστικό καθεστώς του πρώην Ι.Κ.Α.,» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Ειδικά οι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και οι μονιμοποιηθέντες, πρώην ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπάλληλοι, οι οποίοι κατά τη μονιμοποίησή τους είχαν διατηρήσει το ασφαλιστικό καθεστώς του πρώην Ι.Κ.Α., που υπάγονται στον παρόντα και συνεχίζουν να απασχολούνται μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησής τους, διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης και δεν εξελίσσονται μισθολογικά σε ανώτερο κλιμάκιο έως τη λύση της εργασιακής τους σχέσης.».

  1. Ποσά διαφορών μισθολογικών απολαβών που έχουν καταβληθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε υπαλλήλους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και σε μονιμοποιηθέντες, πρώην ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπαλλήλους, οι οποίοι κατά τη μονιμοποίησή τους είχαν διατηρήσει το ασφαλιστικό καθεστώς του πρώην Ι.Κ.Α., που υπάγονται στο άρθρο 7 του ν. 4354/2015, εξαιτίας της μη κατάταξής τους στο εισαγωγικό κλιμάκιο μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους, δεν καταλογίζονται και, αν έχουν ήδη καταλογισθεί, δεν αναζητούνται.

 

Άρθρο 53

Επέκταση εφαρμογής άρθρου 64 ν. 5042/2023 περί προσωπικής διαφοράς

  1. Οι παρ. 1, 3, 4 και 5 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023 (Α΄ 88) περί επέκτασης προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους, εφαρμόζονται στο προσωπικό που έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023 και εφεξής στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023, καθώς και στο προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών και λοιπών φορέων της παρ. 1 του άρθρου 91 του ν. 5043/2023 (Α΄ 91). Το ύψος της προσωπικής διαφοράς που υπολογίζεται κατ’ εφαρμογή του πρώτου εδαφίου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως.
  2. Από το πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 εξαιρούνται:

α) το προσωπικό που εμπίπτει στην παρ. 2 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023 και την παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4914/2022 (Α΄ 61) και

β) το προσωπικό της παρ. 3 του άρθρου 91 του ν. 5043/2023.

  1. Για τη χορήγηση, τον υπολογισμό, τον συμψηφισμό και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς της παρ. 1 του παρόντος, ισχύει αναλόγως το άρθρο 64 του ν. 5042/2023.

 

Άρθρο 54

Αποδοχές του προσωπικού της Προεδρίας της Κυβέρνησης

  1. Το μισθολογικό καθεστώς του προσωπικού της Προεδρίας της Κυβέρνησης καθορίζεται σύμφωνα με το Κεφάλαιο Β΄ του ν. 4354/2015 (Α΄ 176).
  2. Το προσωπικό με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στις οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, κατατάσσεται στη μισθολογική κλίμακα σύμφωνα με το άρθρο 107 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133), εφόσον σωρευτικά:

α) διαθέτει πτυχίο ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό τίτλου σπουδών ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας ή έχει αποφοιτήσει από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), και

β) έχει παρακολουθήσει επιτυχώς ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο οργανώνεται από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για θέματα δημόσιας διοίκησης Υπουργού μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται και στο προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση στις αναφερόμενες υπηρεσίες. Σε περίπτωση λήξης της απόσπασης και επανόδου του υπαλλήλου στην οργανική του θέση, πραγματοποιείται εκ νέου σύγκριση των αποδοχών του, προκειμένου να υπολογιστεί η τυχόν προσωπική διαφορά που θα είχε δημιουργηθεί εάν υπηρετούσε στην οργανική του θέση και όχι στη θέση απόσπασης. Ο εκ νέου υπολογισμός ισχύει και σε περίπτωση που την απόσπαση ακολουθεί είτε απόσπαση σε άλλη θέση είτε μετάταξη σε άλλη θέση.

  1. Σε περίπτωση που από την εφαρμογή του παρόντος προκύψουν τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος κατά την 1η Ιουλίου 2026, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή. Η προσωπική διαφορά του παρόντος συμψηφίζεται σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 5193/2025 (Α΄ 56).

 

Άρθρο 55

Προσωπικό Προεδρίας της Δημοκρατίας – Τροποποίηση περ. ια) παρ. 1 άρθρου 7 ν. 4354/2015

  1. Στην περ. ια) της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί πεδίου εφαρμογής, μετά τις λέξεις «στον Κανονισμό της,», προστίθενται οι λέξεις «καθώς και το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 12 του π.δ. 351/1991 (Α΄ 121), πλην των προβλεπομένων στην περ. α), στο τρίτο εδάφιο της περ. β), στο τέταρτο εδάφιο της περ. ε) και στην περ. στ) της παρ. 1, κατά το μέρος που αφορά στο προσωπικό των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 4 του π.δ. 351/1991. Στις διατάξεις αυτές συμπεριλαμβάνεται ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας κατά την περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 351/1991, καθώς και οι απασχολούμενοι στο Γραφείο αυτό με ανάθεση καθηκόντων δυνάμει των περ. β), γ) και δ) της παρ. 1 του άρθρου 7 του π.δ. 351/1991,» και η περ. ια) διαμορφώνεται ως εξής:

«ια) οι υπάλληλοι της Βουλής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της, καθώς και το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 12 του π.δ. 351/1991 (Α΄ 121), πλην των προβλεπομένων στην περ. α), στο τρίτο εδάφιο της περ. β), στο τέταρτο εδάφιο της περ. ε) και στην περ. στ) της παρ. 1, κατά το μέρος που αφορά στο προσωπικό των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 4 του π.δ. 351/1991. Στο ανωτέρω προσωπικό συμπεριλαμβάνονται οι απασχολούμενοι με ανάθεση καθηκόντων δυνάμει των περ. β), γ) και δ) της παρ. 1 του άρθρου 7 του π.δ. 351/1991.».

  1. Ισχύουσες διατάξεις του π.δ. 351/1991 δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις του παρόντος.

 

Άρθρο 56

Αποδοχές Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος – Τροποποίηση άρθρου 145 ν. 4472/2017

Στο άρθρο 145 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), περί αποδοχών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 1 αντικαθίσταται, β) η παρ. 3 καταργείται και το άρθρο 145 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 145

Αποδοχές

  1. Οι κάθε είδους μηνιαίες αποδοχές των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος καθορίζονται ως εξής:

α) Οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές του Αρχιεπισκόπου, των Μητροπολιτών και των Τιτουλάριων Μητροπολιτών ορίζονται στο ύψος του ενενήντα τοις εκατό (90%) του ορίου της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί ανωτάτων ορίων αποδοχών.

β) Οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές των Τιτουλάριων Επισκόπων και των Βοηθών Επισκόπων ορίζονται σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) των αποδοχών της περ. α).

  1. Πέρα από τις ανωτέρω αποδοχές δεν καταβάλλεται καμία άλλη παροχή.

3. [Καταργείται].».

  • 2 Ιουνίου 2026, 18:31 | Μαρία Π.

    Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 53, εισάγεται για πρώτη φορά ανώτατο όριο (πλαφόν) 300€ στην προσωπική διαφορά των υπαλλήλων που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν από 1/4/2023. Η μη απόδοση της πλήρους προσωπικής διαφοράς παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και το δικαίωμα για «ίση αμοιβή για ίση εργασία».Το πλαφόν των 300€ συντηρεί αδικαιολόγητα την ύπαρξη υπαλλήλων «πολλαπλών ταχυτήτων» και είναι απαραίτητο να απαληφθεί ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης, καθολική και δίκαιη μισθολογική εξίσωση όλων των εργαζομένων.

  • 2 Ιουνίου 2026, 18:12 | G

    Σχετικά με το άρθρο 53 :

    Υπάρχουν υπάλληλοι των φορέων στους οποίους αναφέρεται το άρθρο 53, οι οποιοι έλαβαν μετά κοπων και βασάνων αυτή τη προσωπική διαφορά στο παρελθόν (μετάταξη προς τους φορείς αυτους) και στη συνέχεια έλαβαν μετάταξη προς άλλους φορείς.
    Ως αποτέλεσμα αυτή η προσωπική διαφορά μεταφέρθηκε στους νέους φορείς που πήγαν. Το ύψος του ποσού αυτού για να καλυφθεί από τις προβλεπόμενες αυξήσεις των ΜΚ των λοιπών υπαλλήλων ισοδυναμεί σε εύρος δεκαετους πραγματικής υπηρεσίας. Ως αποτέλεσμα αυτό το ειδικό καθεστώς που δημιουργήσατε δημιούργησε στρεβλώσεις…σε άλλους φορείς.

    Ως προς το προσωπικό που απασχολείται στους φορείς που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο, η ρύθμιση κρίνεται δίκαια και σωστή.

    Τέλος να υπενθυμίσω πως κάτι αντίστοιχο που ισχύει σε άλλους φορείς, η προσωπική διαφορά βαπτίστηκε επίδομα περιγράμματος θέσης (συμψηφιστηκε) με αποτέλεσμα να κόβεται όταν ο υπάλληλος φεύγει με μετάταξη.

  • 2 Ιουνίου 2026, 18:00 | Χρήστος Κορμαρής

    Δεν το θεωρώ δίκαιο να μπαίνει πλαφόν 300 ευρώ (και μάλιστα μικτά αν καταλαβαίνω σωστά) ενώ όλες τις προηγούμενες 4 φορές φορές (2012, 2015, 2019, 2023) που δόθηκε η ΠΔ δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Αυτό δημιουργεί περισσότερες ανισότητες μεταξύ συναδέλφων και υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων.
    Επίσης, ποιά είναι τα κριτήρια απόδοσης ΠΔ? Μπορείτε να τα δημοσιεύσετε? Είναι εύκολο να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία? Αν τα κριτήρια είναι αξιοκρατικά τα δεχόμαστε.
    Εναλλακτικά θεωρώ θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι αν αποδοθεί σε όλους το ίδιο ποσό και τουλάχιστον ύψους 300 ευρώ μικτά και συντάξιμο, όπως μας είχε υποσχεθεί η ΟΣΥΟ.

    Υ.Γ.
    Σαν νέος υπάλληλος εδώ και μόνο 1 χρόνο έχω κάνει τα πάντα για να εξυπηρετήσω την υπηρεσία μου στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.
    Έχω παράγει αρκετό έργο μεταξύ αυτών 4 ιστοσελίδες:
    – Δημιουργία Ιστοσελίδας για Καταγραφή των Στοιχείων όλων των Υπαλλήλων του ΤΠΔ
    – Δημιουργία Ιστοσελίδας HelpDesk Ticketing System
    – Προσφορά στο site του tpd.gr. Συγκεκριμένα έκανα ανακατασκευή της ιστοσελίδας για υπολογισμό των προθεσμιακών καταθέσεων.
    – Δημιουργία ιστοσελίδας για διαχείριση της βάσης δεδομένων του ΤΠΔ από τους admins της υπηρεσίας.

    Είμαι κάτοχος ενός μεταπτυχιακού και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνω και 2ο μεταπτυχιακό.
    Ο μισθός μου είναι πενιχρός.
    Αν βοηθήσετε όλους τους συναδέλφους που έχουμε εισέλθει πρόσφατα στο Υπουργείου Οικονομικών, μαζί με πιθανά πιο αξιόλογους συναδέλφους από μένα θα μας κρατήσετε να μείνουμε στο δημόσιο και να μην επιστρέψουμε πίσω στον ιδιωτικό τομέα που έχει αξιοπρεπείς μισθούς για την εποχή μας.

  • 2 Ιουνίου 2026, 18:56 | Mike

    Με την εισαγωγή πλαφόν τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως ισχύουν τα κάτωθι:
    1. Προκύπτει μια νέα μισθολογική ανισότητα αφού διαιωνίζονται οι υπάλληλοι «δύο ταχυτήτων». Για παράδειγμα υπάλληλοι που εργάζονται στην ίδια υπηρεσία, και συγκεκριμένα στο ίδιο τμήμα, έχοντας τα ίδια ακριβώς προσόντα, την ίδια προϋπηρεσία και την ίδια ύλη αρμοδιοτήτων, θα συνεχίσουν να αμείβονται με σημαντικές αποκλίσεις που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 700 ευρώ μηνιαίως.
    2. Παραβίαση των αρχών της ισονομίας και της μισθολογικής ισότητας: Η διαφορετική μισθολογική μεταχείριση υπαλλήλων με βάση την ημερομηνία διορισμού ή μετάταξης έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της ισονομίας και της μισθολογικής ισότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
    Προτείνεται η απαλοιφή του πλαφόν των 300 ευρώ. Η προσωπική διαφορά πρέπει να υπολογίζεται και να χορηγείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για όλους, χωρίς διακρίσεις.

  • 2 Ιουνίου 2026, 18:52 | S.K

    Σχετικά με το άρθρο 53, θεωρώ θετική την επέκταση της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1η Απριλίου 2023, καθώς αποκαθίσταται μια προφανής μισθολογική ανισότητα μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και καθήκοντα.

    Ωστόσο, θεωρώ ότι το ανώτατο όριο των 300 ευρώ μηνιαίως δεν είναι δίκαιο. Η προσωπική διαφορά θα πρέπει να υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο για όλους τους δικαιούχους, χωρίς πλαφόν, ώστε να αποτυπώνει την πραγματική μισθολογική διαφορά που καλείται να καλύψει.

    Επιπλέον, δεδομένου ότι το άρθρο 53 τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2026, κρίνεται αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν τα αντίστοιχα ποσά από την ημερομηνία αυτή, χωρίς καθυστερήσεις στην εφαρμογή της διάταξης.

    Η κατάργηση του πλαφόν των 300 ευρώ θα συνέβαλλε ουσιαστικά στην ίση μεταχείριση των δημοσίων υπαλλήλων και στην πλήρη αποκατάσταση των μισθολογικών διαφορών που εξακολουθούν να υφίστανται.

  • 2 Ιουνίου 2026, 17:55 | ΝΙΚΟΣ

    Η θέσπιση πλαφόν 300,00 € στην προσωπική διαφορά του άρθρου 53 παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης, δημιουργώντας υπαλλήλους δύο ταχυτήτων σε σχέση με τους παλαιότερους συναδέλφους. Ζητείται η απάλειψη του ανωτέρου ορίου 300,00€ ώστε η ρύθμιση να αποτελέσει ουσιαστική οικονομική ενίσχυση και να υπολογίζεται ισότιμα για όλους με βάση τις πραγματικές αποδοχές της θέσης.

  • 2 Ιουνίου 2026, 17:15 | Πανος

    Με αφορμή τις προτεινόμενες μισθολογικές ρυθμίσεις του Μέρους Γ΄, είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί η σοβαρή οικονομική αδικία που υφίσταται ο κλάδος της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) Μεταφορέων Ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.
    ​Ο κλάδος μας είναι χαμηλόμισθος, την ίδια στιγμή που το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί. Ζητούμε την άμεση αναθεώρηση και αύξηση των βασικών μισθολογικών κλιμακίων της κατηγορίας ΥΕ Μεταφορέων Ασθενών, καθώς και τις εξής καίριες παρεμβάσεις:
    ​Γενναία αύξηση του Επιδόματος Παραμεθορίου: Για τις νησιωτικές, τουριστικές και παραμεθώριες περιοχές, όπως η Ρόδος, η διαβίωση έχει καταστεί δυσβάσταχτη λόγω των υψηλών τιμών και του κόστους μεταφορών. Το επίδομα παραμεθορίου πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ώστε να αποτελεί πραγματικό κίνητρο παραμονής του προσωπικού.
    ​Αύξηση του επιδόματος ανηλίκων τέκνων: Η στήριξη της οικογένειας των χαμηλόμισθων υπαλλήλων της πρώτης γραμμής πρέπει να είναι έμπρακτη, με γενναία αναπροσαρμογή της οικογενειακής παροχής προς τα πάνω.
    ​Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να θωρακιστεί χωρίς την οικονομική αναγνώριση των ανθρώπων που στηρίζουν καθημερινά τη λειτουργία της κάτω από αντίξοες συνθήκες

  • 2 Ιουνίου 2026, 17:30 | Κάτοχος πολλών τίτλων

    Ως προς το άρθρο 54:
    Απαράδεκτη διάταξη που όχι μόνο υποβιβάζει τον κλάδο επιτελικών στελεχών, αλλά δυστυχώς, καθιστά σαφές, ότι τον χρησιμοποιεί μόνο ως όχημα ανέλιξης (συγκεκριμένα μισθολογικής προώθησης) λοιπών υπαλλήλων που θέλησαν να επωφεληθούν από την ύπαρξη του και τις διακριτές μισθολογικές προβλέψεις στο άρθρο 107 του ν.4622. Άραγε επιθυμούν να εξισωθούν λόγω των περισπούδαστων καθηκόντων που εκτελούν οι ούτως ή άλλως ανύπαρκτοι «επιτελικοί», οι οποίοι στην πράξη περιορίζονται σε εργασίες απόφοιτων γυμνασίου; Αντί να ενδυναμώσετε τον κλάδο και να μεριμνήσετε με σοβαρότητα για να μείνει κάτι πίσω στη διοίκηση, συνεχίζετε να ενεργείτε βάσει α λα γκρέκα υποσαχάριου δημόσιου δικαίου, κομματιάζοντας τη διοικητική ελίτ σε απόφοιτους ΕΣΔΔΑ με επιτελικότητα, απόφοιτους χωρίς, μη απόφοιτους με και άνευ επιτελικότητα και επίδοξους περαστικούς. Πότε θα σταματήσει επιτέλους η αδράνεια, η απαξία και ο εμπαιγμός προς τους ήδη υπηρετούντες στον κλάδο;Η δυστυχώς παραδοσιακή στάση της πολιτικής ηγεσίας συνεχίζεται με το να εισάγει τέτοιες διατάξεις προς διαβούλευση που προκαλούν μόνον τον γέλωτα. Πόση ανάλυση δημόσιας πολιτικής να χωρέσει σε περιχαρακωμένα καθήκοντα που έτσι κι αλλιώς εκτελούν όλοι οι συνάδελφοι; Ρυθμίστε πρώτα αυτά τα ζητήματα και ανταποκριθείτε επιτέλους τώρα, έστω και αργά στο απονενοημένο εγχείρημα να ντύσετε το επιτελικό κράτος με επιτελικά στελέχη με το να δώσετε έμφαση στα ήδη επιτελικά στελέχη και σε αυτούς που εισέρχονται στον κλάδο θεσμικά και που θα κοπιάσουν όπως κοπιάσαμε εμείς ως πρώτο κύμα. Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός μας δεν είναι το παν τα λεφτά. Πρέπει να δούμε πιο ολιστικά τη ζωή [sic]. Αντισταθείτε στην ακόρεστη βουλιμία σας για βολέματα και σταματήστε να προκαλείτε διχόνοια στις τάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού σώματος με το διαίρει και βασίλευε. Μαζευτείτε και σοβαρευτείτε.

  • 2 Ιουνίου 2026, 17:00 | ΝΝ

    Σχόλιο επί του άρθρου 53:
    θα πρέπει να υπάρξει κατάργηση του ορίου των 300EUR και αναδρομική εφαρμογή της ΠΔ από 01/2026.

  • 2 Ιουνίου 2026, 16:37 | ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΠΙΧΑΚΗΣ

    Η παρέμβαση στο σύστημα μισθολογικών διαρρυθμίσεων του ν.2521/1997 κινείται σε σωστή κατ’ αρχήν κατεύθυνση, πλην δεν λαμβάνει υπόψη την αδικία που συντελέσθηκε σε βάρος των άλλοτε Ειρηνοδικών, οι οποίοι είτε εγκλωβίσθηκαν σε επετηρίδα στην οποία δεν προβλέπεται βαθμολογική προαγωγή, είτε τοποθετήθηκαν στον πυθμένα της γενικής επετηρίδας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος δικαστικής τους υπηρεσίας κατά παράβαση του Συντάγματος. Προς άμβλυνση λοιπόν των αστοχιών αυτών του ν.5108/2024 προτείνεται με το σύστημα μισθολογικών διαρρυθμίσεων η απαγκίστρωση της μισθολογικής εξέλιξης, ειδικότερα:
    στο υπό διαμόρφωση αρθ.1§1 περίπτωση γ’ η προσθήκη εδαφίου:
    γ)…… Στους Προέδρους Πρωτοδικών, Πρωτοδίκες, Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες των διοικητικών δικαστηρίων, οι οποίοι συμπληρώνουν είκοσι (20) συνολικά έτη δικαστικής υπηρεσίας, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας ως Παρέδρου Πρωτοδικείου, Παρέδρου Εισαγγελίας, Παρέδρου Πρωτοδικείου των διοικητικών δικαστηρίων, Ειρηνοδίκη και Δόκιμου Ειρηνοδίκη και δεν προάγονται ελλείψει κενών θέσεων, παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης προσαύξηση ίση με τα πενήντα εκατοστά (50/100) της διαφοράς μεταξύ του βασικού μισθού του Εφέτη και του βασικού μισθού του Προέδρου Εφετών. Στους ίδιους δικαστικούς λειτουργούς που συμπληρώνουν είκοσι τέσσερα (24) συνολικά έτη δικαστικής υπηρεσίας, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας ως Παρέδρου Πρωτοδικείου, Παρέδρου Εισαγγελίας, Παρέδρου Πρωτοδικείου των διοικητικών δικαστηρίων, Ειρηνοδίκη και Δόκιμου Ειρηνοδίκη και δεν προάγονται ελλείψει κενών θέσεων, παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης προσαύξηση ίση με τα ενενήντα εκατοστά (90/100) της διαφοράς μεταξύ του βασικού μισθού του Εφέτη και του βασικού μισθού του Προέδρου Εφετών.

    Στην δε περίπτωση δ’η προσθήκη εδαφίου:
    δ)… Στους Εφέτες, Προέδρους Πρωτοδικών, Πρωτοδίκες, Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες των διοικητικών δικαστηρίων, οι οποίοι συμπληρώνουν είκοσι επτά (27) συνολικά έτη δικαστικής υπηρεσίας, συνυπολογιζομένης και της υπηρεσίας ως Παρέδρου Πρωτοδικείου, Παρέδρου Εισαγγελίας, Παρέδρου Πρωτοδικείου των διοικητικών δικαστηρίων, Ειρηνοδίκη και Δόκιμου Ειρηνοδίκη και δεν προάγονται ελλείψει κενών θέσεων, παρέχεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης προσαύξηση ίση με τα εβδομήντα εκατοστά (70/100) της διαφοράς μεταξύ του βασικού μισθού του Προέδρου Εφετών Εφέτη και του βασικού μισθού του Αντιπροέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Ευχαριστώ πολύ

  • 2 Ιουνίου 2026, 16:40 | Μαρία

    Να καταργηθεί το πλαφόν των 300 ευρώ της προσωπικής διαφορά
    ς, διότι – αν δεν το γνωρίζετε, σας το ανακοινώνω τώρα – οι πιο νέοι υπάλληλοι προσφέρουν πολύ περισσότερα από τους παλαιούς και είναι άδικο να αμείβονται λιγότερο.

  • 2 Ιουνίου 2026, 15:23 | A. Λ.

    Η θέσπιση ανώτατου ορίου (πλαφόν) 300 ευρώ στην προσωπική διαφορά δεν επιτυγχάνει το σκοπό της πλήρους αποκατάστασης των αδικιών. Αντίθετα, διατηρεί σημαντικές μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, την ίδια εμπειρία, τα ίδια καθήκοντα και τις ίδιες ευθύνες, με μοναδικό κριτήριο το χρόνο διορισμού ή μετάταξής τους. Η διαφορετική αμοιβή για εργασία ίσης αξίας δεν συνάδει με τις αρχές της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης και της μισθολογικής δικαιοσύνης που οφείλει να διασφαλίζει η Πολιτεία.

    Παράλληλα, η διατύπωση της παρ. 1, σύμφωνα με την οποία δικαιούχοι είναι όσοι «έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023 και εφεξής», ενδέχεται να αποκλείσει υπαλλήλους που υπηρετούν στους συγκεκριμένους φορείς αλλά δεν εμπίπτουν ακριβώς σε αυτή την κατηγορία, είτε λόγω οργανωτικών μεταβολών είτε λόγω μετάταξης που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την ημερομηνία αυτή. Πρόκειται για υπαλλήλους που εργάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες και παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με όσους καλύπτονται από τη διάταξη.

    Για τους λόγους αυτούς προτείνεται:

    α) η κατάργηση του ανώτατου ορίου των 300 ευρώ, ώστε η προσωπική διαφορά να υπολογίζεται και να χορηγείται με ενιαίο τρόπο για όλους τους δικαιούχους και

    β) η αντικατάσταση της φράσης «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023» με τη φράση «υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023», ώστε να αποφευχθούν αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί και να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των υπαλλήλων που υπηρετούν στους συγκεκριμένους φορείς.

  • 2 Ιουνίου 2026, 15:18 | Ζήνων Χατζηπαπανικολάου

    Επί του άρθρου 53 , πρέπει να παραληφθεί το «ταβάνι» των 300 ευρώ γιατί με το όριο αυτό η αδικία παραμένει και δεν επέρχεται η επιδιωκόμενη ισορροπία μεταξύ των υπαλλήλων .

  • 2 Ιουνίου 2026, 15:29 | ΖΑΦΕΙΡΙΑ

    Με το άρθρο 53 προσπαθείτε να σταματήσετε μια αδικία όμως το αποτέλεσμα είναι η διαιώνιση ενός κύκλου ανισοτήτων, όπου άνθρωποι με τα ίδια προσόντα, στον ίδιο χώρο, που παράγουν το ίδιο έργο και επωμίζονται τις ίδιες ευθύνες, αμείβονται διαφορετικά με βάση αποκλειστικά και μόνο την ημερομηνία της υπηρεσιακής τους μεταβολής. Για την πραγματική εξομάλυνση του εργασιακού κλίματος και την τήρηση της βασικής αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, είναι απαραίτητο να απαλειφθεί το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 σχετικά με το ανώτατο όριο των 300 ευρώ και συγχρόνως να μην τιμωρούνται οι υπάλληλοι που απέκτησαν πτυχία και έκανε αναγνωρίσεις. Η επέκταση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να γίνει ομοιόμορφα και με ενιαίους κανόνες για όλο το προσωπικό, διασφαλίζοντας τη δίκαιη αντιμετώπιση τόσο των τωρινών όσο και των μελλοντικών υπαλλήλων.

  • 2 Ιουνίου 2026, 15:51 | ΡΟΥΛΑ

    Επί του άρθρου 53 το πλαφόν δημιουργεί άλλη μια αδικία, για την πραγματική εξομάλυνση του εργασιακού κλίματος και την τήρηση της βασικής αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, είναι απαραίτητο να απαλειφθεί το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 σχετικά με το ανώτατο όριο των 300 ευρώ. Η επέκταση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να γίνει ομοιόμορφα και με ενιαίους κανόνες για όλο το προσωπικό, διασφαλίζοντας τη δίκαιη αντιμετώπιση τόσο των τωρινών όσο και των μελλοντικών υπαλλήλων όπως επίσης να μην αφαιρούνται ποσά από αναγνωρίσεις και μεταπτυχιακά που αποκτήθηκαν.

  • 2 Ιουνίου 2026, 15:02 | ΝΑ

    Άρθρο 53 -αντικατάσταση της φράσης «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023» με τη φράση «υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023».

    1. Σε ό,τι αφορά την παρ. 1 του άρθρου 53, η οποία αναφέρει «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023», επισημαίνεται ότι υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι δεν έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί, αλλά υπηρετούν στους συγκεκριμένους φορείς κατόπιν οργανωτικών μεταβολών, όπως η συγχώνευση της ΓΓΠΣΔΔ με τη ΓΓΠΣΨΔ.

    Για την αποφυγή αδικιών και τον αποκλεισμό υπαλλήλων που υπηρετούν στους φορείς αυτούς από την κρίσιμη ημερομηνία και εφεξής, προτείνεται η αντικατάσταση της φράσης «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023» με τη φράση «υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023».

    Συγκεκριμένα, προτείνεται η ακόλουθη διατύπωση:

    «Οι παρ. 1, 3, 4 και 5 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023 (Α΄ 88), περί επέκτασης προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους, εφαρμόζονται στο προσωπικό που υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023 και εφεξής στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023, καθώς και στο προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών και λοιπών φορέων της παρ. 1 του άρθρου 91 του ν. 5043/2023 (Α΄ 91).»

    2. Να αρθεί η αδικία των 300€

  • 2 Ιουνίου 2026, 15:36 | Αλίκη Μ.

    Επί του άρθρου 53, εφόσον το σκεπτικό πίσω από την επέκταση της προσωπικής διαφοράς είναι η εξάλειψη των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων, το όριο των 300€ αναιρεί αυτόματα τη νομοθετική πρόθεση και οδηγεί σε εκ νέου άνιση μεταχείριση. Πώς αιτιολογείται αυτό το όριο; Από πού προκύπτει και πώς υπολογίστηκε; Τι εξυπηρετεί;

  • 2 Ιουνίου 2026, 15:37 | ΧΑΡΑ

    Καθώς, υπάρχει η πρόθεση να γεφυρωθούν οι μισθολογικές αποκλίσεις, να γίνουν τουλάχιστον με αντιστοιχο τρόπο που έγιναν στο παρελθόν. Δεν γίνεται το κράτος να νομοθετεί για τον ιδιωτικό τομέα και το μισθολογικό κόστος του επιχειρηματία και τους δικούς του υπαλλήλους να τους αντιμετωπίζει με πολλαπλά «μέτρα και σταθμά» που δεν περιορίζονται μόνο στο ποσό απόδοσης της προσωπικής διαφοράς, αλλά δεν αναγνωρίζει μισθολογικά προυπηρεσία από τον ιδιωτικό τομέα, προσωπικές διαφορές του παρελθόντος που μειώθηκαν με αλλαγές κλιμακίων,κατάθεση μεταπτυχιακών (αύξηση προσόντων-μείωση μισθού!!!),κλπ.

  • 2 Ιουνίου 2026, 15:02 | ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ

    Άρθρο 53 -αντικατάσταση της φράσης «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023» με τη φράση «υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023».

    1. Σε ό,τι αφορά την παρ. 1 του άρθρου 53, η οποία αναφέρει «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023», επισημαίνεται ότι υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι δεν έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί, αλλά υπηρετούν στους συγκεκριμένους φορείς κατόπιν οργανωτικών μεταβολών, όπως η συγχώνευση της ΓΓΠΣΔΔ με τη ΓΓΠΣΨΔ.

    Για την αποφυγή αδικιών και τον αποκλεισμό υπαλλήλων που υπηρετούν στους φορείς αυτούς από την κρίσιμη ημερομηνία και εφεξής,να γίνει η αντικατάσταση της φράσης «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023» με τη φράση «υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023».

    Συγκεκριμένα, προτείνεται η ακόλουθη διατύπωση:

    «Οι παρ. 1, 3, 4 και 5 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023 (Α΄ 88), περί επέκτασης προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους, εφαρμόζονται στο προσωπικό που υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023 και εφεξής στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023, καθώς και στο προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών και λοιπών φορέων της παρ. 1 του άρθρου 91 του ν. 5043/2023 (Α΄ 91).»

    2. Να αρθεί η αδικία των 300€ σε σχέση με τους προηγούμενους

  • 2 Ιουνίου 2026, 15:12 | ΙΩΑΝΝΑ Κ

    Γιατί μπαίνει για πρώτη φορά το πλαφόν; Γιατί να ξεκινήσει νέο κύμμα αντιδράσεων με τις νέες ανισότητες που θα προκύψουν; Γιατί δεν λύνετε το θέμα οριστικά; Γιατί αδικείτε τόσο τους νέους που με τόση κατάρτιση έχουν πασχίσει απλώς να αντιμετωπιστούν ισάξια με τους συναδέλφους τους; Τι θα εξοικονομήσει ο κρατικός προϋπολογισμός από αυτή την περικοπή σε σχέση με το κύμα αντιδράσεων και το αίσθημα αδικίας που προκαλεί; Και μάλιστα αυτή η περικοπή μπαίνει τη στιγμή που υπάρχει τέτοια εκτόξευση τιμών. Που ο υφιστάμενος μισθός είναι ήδη αποδυναμωμένος σε αξία σε σχέση με την αγοραστική του δύναμη. Που οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους. Που έχουν περικοπεί τα δώρα. Πόση άλλη αποδυνάμωση και απαξίωση;

  • 2 Ιουνίου 2026, 15:06 | ΛΙΑ

    Άρθρο 53 -αντικατάσταση της φράσης «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023» με τη φράση «υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023».

    1. Σε ό,τι αφορά την παρ. 1 του άρθρου 53, η οποία αναφέρει «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023», επισημαίνεται ότι υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι δεν έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί, αλλά υπηρετούν στους συγκεκριμένους φορείς κατόπιν οργανωτικών μεταβολών, όπως η συγχώνευση της ΓΓΠΣΔΔ με τη ΓΓΠΣΨΔ.

    Για την αποφυγή αδικιών και τον αποκλεισμό υπαλλήλων που υπηρετούν στους φορείς αυτούς από την κρίσιμη ημερομηνία και εφεξής, προτείνεται η αντικατάσταση της φράσης «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023» με τη φράση «υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023».

    Συγκεκριμένα, προτείνεται η ακόλουθη διατύπωση:

    «Οι παρ. 1, 3, 4 και 5 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023 (Α΄ 88), περί επέκτασης προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους, εφαρμόζονται στο προσωπικό που υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023 και εφεξής στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023, καθώς και στο προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών και λοιπών φορέων της παρ. 1 του άρθρου 91 του ν. 5043/2023 (Α΄ 91).»

    2. Να αρθεί η αδικία των 300€

  • 2 Ιουνίου 2026, 15:00 | ΣΠΥΡΟΣ Σ.

    Άρθρο 53 -αντικατάσταση της φράσης «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023» με τη φράση «υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023».

    1. Σε ό,τι αφορά την παρ. 1 του άρθρου 53, η οποία αναφέρει «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023», επισημαίνεται ότι υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι δεν έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί, αλλά υπηρετούν στους συγκεκριμένους φορείς κατόπιν οργανωτικών μεταβολών, όπως η συγχώνευση της ΓΓΠΣΔΔ με τη ΓΓΠΣΨΔ.

    Για την αποφυγή αδικιών και τον αποκλεισμό υπαλλήλων που υπηρετούν στους φορείς αυτούς από την κρίσιμη ημερομηνία και εφεξής, προτείνεται η αντικατάσταση της φράσης «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023» με τη φράση «υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023».

    Συγκεκριμένα, προτείνεται η ακόλουθη διατύπωση:

    «Οι παρ. 1, 3, 4 και 5 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023 (Α΄ 88), περί επέκτασης προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους, εφαρμόζονται στο προσωπικό που υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023 και εφεξής στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023, καθώς και στο προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών και λοιπών φορέων της παρ. 1 του άρθρου 91 του ν. 5043/2023 (Α΄ 91).»

    2. Να αρθεί η αδικία των 300€

  • 2 Ιουνίου 2026, 15:03 | ΛΙΑΝΑ Γ.

    1. Σε ό,τι αφορά την παρ. 1 του άρθρου 53, η οποία αναφέρει «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023», επισημαίνεται ότι υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι δεν έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί, αλλά υπηρετούν στους συγκεκριμένους φορείς κατόπιν οργανωτικών μεταβολών, όπως η συγχώνευση της ΓΓΠΣΔΔ με τη ΓΓΠΣΨΔ.

    Για την αποφυγή αδικιών και τον αποκλεισμό υπαλλήλων που υπηρετούν στους φορείς αυτούς από την κρίσιμη ημερομηνία και εφεξής, προτείνεται η αντικατάσταση της φράσης «έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023» με τη φράση «υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023».

    Συγκεκριμένα, προτείνεται η ακόλουθη διατύπωση:

    «Οι παρ. 1, 3, 4 και 5 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023 (Α΄ 88), περί επέκτασης προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους, εφαρμόζονται στο προσωπικό που υπηρετεί από την 1η Απριλίου 2023 και εφεξής στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023, καθώς και στο προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών και λοιπών φορέων της παρ. 1 του άρθρου 91 του ν. 5043/2023 (Α΄ 91).»

    2. Να αρθεί η αδικία των 300€

  • 2 Ιουνίου 2026, 14:24 | Τζούλι

    ε την προτεινόμενη διάταξη του Άρθρου 53, αναγνωρίζεται η ανάγκη να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα που δημιουργήθηκε για τους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1η Απριλίου 2023. Ωστόσο, η εισαγωγή του ανώτατου ορίου των τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως στερείται λογικού επιχειρήματος και, αντί να επιλύει οριστικά το πρόβλημα, εισάγει νέες στρεβλώσεις. Μια υφιστάμενη ανισότητα δεν αποκαθίσταται με τη δημιουργία μιας νέας. Με την επιβολή αυτού του πλαφόν, το μισθολογικό τοπίο στους ίδιους φορείς γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς πλέον διαμορφώνονται τρεις διαφορετικές ταχύτητες υπαλλήλων: Εκείνοι που εισήλθαν πριν τον Απρίλιο του 2023 και λαμβάνουν πλήρη την προσωπική διαφορά. Εκείνοι που εισήλθαν από τον Απρίλιο του 2023 έως τη δημοσίευση του παρόντος και θα τη λαμβάνουν περιορισμένη λόγω του ορίου των 300 ευρώ. Και, το κυριότερο, οι υπάλληλοι που θα διοριστούν ή θα μεταταχθούν στους φορείς αυτούς μετά τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ, οι οποίοι θα βρεθούν ξανά στην ίδια ακριβώς μειονεκτική θέση που βρίσκονται σήμερα οι συνάδελφοί τους. Το αποτέλεσμα είναι η διαιώνιση ενός κύκλου ανισοτήτων, όπου άνθρωποι με τα ίδια προσόντα, στον ίδιο χώρο, που παράγουν το ίδιο έργο και επωμίζονται τις ίδιες ευθύνες, αμείβονται διαφορετικά με βάση αποκλειστικά και μόνο την ημερομηνία της υπηρεσιακής τους μεταβολής. Για την πραγματική εξομάλυνση του εργασιακού κλίματος και την τήρηση της βασικής αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, είναι απαραίτητο να απαλειφθεί το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 σχετικά με το ανώτατο όριο των 300 ευρώ. Η επέκταση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να γίνει ομοιόμορφα και με ενιαίους κανόνες για όλο το προσωπικό, διασφαλίζοντας τη δίκαιη αντιμετώπιση τόσο των τωρινών όσο και των μελλοντικών υπαλλήλων. Πώς θα αυξηθεί η παραγωγικότητα και το κίνητρο εργασίας των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων, όταν θα αμείβονται με διαφορετικό νομικό καθεστώς, παρέχοντας την ίδια εργασία με τους λοιπούς συναδέρφους τους? Για την αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης, θα πρέπει να ισχύσει με αναδρομική ισχύ η προσωπική διαφορά από αρχές του 2026.

  • 2 Ιουνίου 2026, 14:11 | Έλενα Τσ.

    Πρέπει να αφαιρεθεί το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 53 περί του ανώτατου ορίου 300€.
    Καθώς αναφέρεται ότι γίνεται «Επέκταση εφαρμογής άρθρου 64 ν. 5042/2023 περί προσωπικής διαφοράς» και ότι «Οι παρ. 1, 3, 4 και 5 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023 (Α΄ 88) περί επέκτασης προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους, εφαρμόζονται στο προσωπικό που έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023 και εφεξής…»
    γιατί αυθαίρετα τίθεται ζήτημα ανώτατου ορίου 300€ για την χορήγηση της ΠΔ, χωρίς αυτό να βασίζεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ υπαλλήλων που κατέχουν τις ίδιες θέσεις και ασκούν τα ίδια καθήκοντα? Και γιατί να υφίσταται μια τόσο σημαντική διαφοροποίηση στις αποδοχές τους?
    Επίσης πρέπει να συνυπολογίζεται αυτό το επίδομα της ΠΔ και στις συντάξιμες αποδοχές του καθενός μας.
    Διερωτώμαι εάν αυτά τα σχόλιά μας θα τύχουν κάποιας ανταπόκρισης!

  • 2 Ιουνίου 2026, 14:17 | ΒΙΚΥ

    Άρθρο 53: Με την εισαγωγή πλαφόν τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως ισχύουν τα κάτωθι:
    1. Προκύπτει μια νέα μισθολογική ανισότητα αφού διαιωνίζονται οι υπάλληλοι «δύο ταχυτήτων». Για παράδειγμα υπάλληλοι που εργάζονται στην ίδια υπηρεσία, και συγκεκριμένα στο ίδιο τμήμα, έχοντας τα ίδια ακριβώς προσόντα, την ίδια προϋπηρεσία και την ίδια ύλη αρμοδιοτήτων, θα συνεχίσουν να αμείβονται με σημαντικές αποκλίσεις που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 700 ευρώ μηνιαίως.
    2. Παραβίαση των αρχών της ισονομίας και της μισθολογικής ισότητας: Η διαφορετική μισθολογική μεταχείριση υπαλλήλων με βάση την ημερομηνία διορισμού ή μετάταξης έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της ισονομίας και της μισθολογικής ισότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
    Προτείνεται η απαλοιφή του πλαφόν των 300 ευρώ. Η προσωπική διαφορά πρέπει να υπολογίζεται και να χορηγείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για όλους, χωρίς διακρίσεις.

  • 2 Ιουνίου 2026, 14:33 | Άγγελος Ασωνίτης

    Για να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των συναδέλφων θα πρέπει να αφαιρεθεί το πλαφόν στο άρθρο 53. Αλλιώς και πάλι υπάρχει διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα σε υπαλλήλους που κάνουν την ίδια εργασία.

  • 2 Ιουνίου 2026, 14:02 | Ε.Κ.

    Επί του άρθρου 53:
    Η διατύπωση «…στο προσωπικό που έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023 και εφεξής…» συμπαρασύρει το προσωπικό που μετατάχθηκε ή θα μεταταχθεί μετά την 1/4/2023 από φορείς προέλευσης όπου η επέκταση της προσωπικής διαφοράς εφαρμόστηκε ήδη με το άρθρο 64 ν. 5042/2023 χωρίς τον περιορισμό των 300 ευρώ.
    Με τη συγκεκριμένη διατύπωση, παρότι οι μετατάξεις πραγματοποιούνται με διατήρηση της τυχόν προσωπικής διαφοράς, μετά την ψήφιση του παρόντος διαφαίνεται ότι θα συμπαρασύρει προς τα κάτω την ισχύουσα προσωπική διαφορά. Αυτό θέλει προσοχή, διότι αν δεν γίνεται με πρόθεση, γεγονός που εκτιμώ ότι δεν ισχύει, πρόκειται για μεγάλη μισθολογική παγίδα με μείωση αποδοχών.

  • 2 Ιουνίου 2026, 14:02 | ΙΩΑΝΝΑ

    Σχετικέ με το άρθρο 53: η θέσπιση πλαφόν 300,00 € στην προσωπική διαφορά 53 παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης, δημιουργώντας ανισότητες μεταξύ νέων και παλαιότερων συναδέλφων. Ζητείται η απάλειψη του ανωτέρου ορίου ή, εναλλακτικά, ο επανακαθορισμός του ως καθαρό (αφορολόγητο) ποσό 300,00 €, ώστε η ρύθμιση να αποτελέσει ουσιαστική οικονομική ενίσχυση και να υπολογίζεται ισότιμα για όλους με βάση τις πραγματικές αποδοχές της θέσης.

  • 2 Ιουνίου 2026, 14:51 | ΘΒ

    Η θέσπιση πλαφόν 300,00 € στην προσωπική διαφορά του άρθρου 53 παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης, δημιουργώντας υπαλλήλους δύο ταχυτήτων σε σχέση με τους παλαιότερους συναδέλφους. Ζητείται η απάλειψη του ανωτέρου ορίου ή, εναλλακτικά, ο επανακαθορισμός του ως καθαρό (αφορολόγητο) ποσό 300,00 € στην τσέπη του υπαλλήλου, ώστε η ρύθμιση να αποτελέσει ουσιαστική οικονομική ενίσχυση και να υπολογίζεται ισότιμα για όλους με βάση τις πραγματικές αποδοχές της θέσης.

  • 2 Ιουνίου 2026, 13:51 | Μυρσίνη

    στο άρθρο 53 ζητούμε κατάργηση του πλαφόν των 300EUR

  • 2 Ιουνίου 2026, 13:24 | Χρήστος Κορμαρής

    Γεια σας,
    Είμαι και εγώ νεοδιορισθέντας υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών.
    Πρόκειται να τελειώσω το 2ο μου μεταπτυχιακό μέσα σε 3 με 4 μήνες το πολύ.
    Εάν προλάβω να το τελειώσω πριν τη χορήγηση της ΠΔ και το δηλώσω στα χαρτιά μου, τότε θα μπορώ να λάβω μεγαλύτερη ΠΔ από το αν είχα 1 μόνο μεταπτυχιακό?

    Ευχαριστώ

  • 2 Ιουνίου 2026, 13:54 | Marinos

    άρθρο 53: αναδρομική εφαρμογή της ΠΔ από 01/2026. κατάργηση πλαφόν 300EUR. το ποσό της ΠΔ να προσμετράται στη σύνταξη

  • 2 Ιουνίου 2026, 13:32 | Ioanna

    στο άρθρο 53: αναδρομική εφαρμογή apo 01/2026, κατάργηση του πλαφόν 300EUR, το επίδομα να είναι συντάξιμο

  • 2 Ιουνίου 2026, 13:32 | Manos

    όσον αφορά το άρθρο 53, πρέπει να υπάρξει κατάργηση του ορίου των 300EUR, το επίδομα ΠΔ να είναι συντάξιμο και να υπάρχει αναδρομική εφαρμογή τουλάχιστον από τις αρχές του 2026

  • 2 Ιουνίου 2026, 13:34 | Σοφια Καράκου

    Για να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των συναδέλφων θα πρέπει να αφαιρεθεί το πλαφόν των 300€ στο άρθρο 53. Αλλιώς και πάλι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε υπαλλήλους που έχουν την ίδια εργασία.

  • 2 Ιουνίου 2026, 13:22 | Κώστας A.

    Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 53 περί του ανώτατου ορίου των 300€ στον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς αποτελεί αντισυνταγματική ρύθμιση καθώς εισάγεται αναιτιολόγητη διάκριση στο ύψος της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνει το προσωπικό που απασχολείται στον ίδιο φορέα για την ίδια θέση εργασίας – ιδίων καθηκόντων με μόνο κριτήριο το χρόνο διορισμού (πριν την 1η Απριλίου 2023 βάσει του άρθρου 45 του ν. 4569/2018, του άρθρου 221 του ν. 4635/2019 και των άρθρων 64 και 91 του ν. 5042/2023 με τα οποία προβλέπεται η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς χωρίς το όριο των 300€, και μετά την 1η Απριλίου 2023 βάσει της προτεινόμενης διάταξης με το όριο των 300€), κατά παράβαση του Συντάγματος, Διεθνών Συνθηκών, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της ενωσιακής νομοθεσίας, ήτοι της ειδικής ενωσιακής νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία συγκεκριμένων ανεξάρτητων αρχών καθώς και της γενικής Οδηγίας (ΕΕ) 2023/970 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαΐου 2023 για την ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας που προωθείται την παρούσα χρονική στιγμή προς ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη.

  • 2 Ιουνίου 2026, 13:14 | ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Στο ΑΡ 54 : Προς αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων, στο εδάφιο β΄ της παρ. 2 απαιτείται περαιτέρω διευκρίνιση ως προς τη διαδικασία εισαγωγής στο ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., ώστε να προβλεφθεί ρητώς ότι η εισαγωγή δύναται να πραγματοποιείται μέσω εξετάσεων ή άλλης διαδικασίας επιλογής που οργανώνεται από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α., κατ’ αντιστοιχία με την αρχική εφαρμογή του προγράμματος για τα Επιτελικά Στελέχη, όπως αυτή είχε προβλεφθεί στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και υλοποιήθηκε μέσω γραπτής δοκιμασίας. Είναι κατανοητό ότι τα στελέχη που ήδη υπηρετούν στην Προεδρία της Κυβέρνησης διαθέτουν σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο, καθώς και ιδιαίτερα υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Παρόλα αυτά, για λόγους ίσης μεταχείρισης και θεσμικής συνέχειας, κρίνεται αναγκαίο να προβλεφθεί ρητά διαδικασία εισαγωγής στο ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση στον κλάδο, μέσω διαδικασίας εξετάσεων, αντίστοιχη με εκείνη που εφαρμόστηκε κατά την αρχική συγκρότηση του κλάδου των Επιτελικών Στελεχών.
    Η πρόβλεψη αυτή δικαιολογείται όχι μόνο για λόγους ίσης μεταχείρισης, αλλά και λόγω του εύρους και της φύσης του γνωστικού αντικειμένου των αρχικών εξετάσεων, το οποίο δεν περιοριζόταν αποκλειστικά στη λειτουργία του επιτελικού κράτους, αλλά κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων, από τα δημόσια οικονομικά και τη δημόσια διοίκηση έως το συνταγματικό και ευρωπαικο δίκαιο. Το στοιχείο αυτό, άλλωστε, δικαιολογεί και τη διυπουργικότητα που χαρακτηρίζει τον κλάδο των Επιτελικών Στελεχών.
    Παράλληλα, προς αποφυγή ερμηνευτικών αμφιβολιών, κρίνεται αναγκαίο να αποσαφηνιστεί ρητά ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος συνεπάγεται μεταβολή του κλάδου των υπαλλήλων στον αντίστοιχο κλάδο Επιτελικών Στελεχών, με πλήρη αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξη σε αυτόν. Ενδεικτικά, θα πρέπει να καθίσταται σαφές ότι εφαρμόζονται και οι υποχρεώσεις που συνοδεύουν την ένταξη στον κλάδο, όπως η υποχρέωση παραμονής σε αυτόν για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών από την εισαγωγή, καθώς και οι περιορισμοί που συνδέονται με τη δυνατότητα διεκδίκησης θέσεων ευθύνης εκτός της ΠτΚ , σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του κλάδου.
    Σε περίπτωση που προβλεφθούν ρητά τα ανωτέρω και διασφαλιστεί η εφαρμογή των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της θεσμικής συνέχειας, χαιρετίζουμε ως Σύλλογος Επιτελικών Στελεχών την ένταξη νέων μελών στον κλάδο. Η ενίσχυση και διεύρυνση του κλάδου, υπό ενιαίους κανόνες και κοινές προϋποθέσεις εισαγωγής και υπηρεσιακής εξέλιξης, συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση του επιτελικού χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης και στη διατήρηση της αξιοκρατίας και της συνοχής που διέπουν τον θεσμό.

  • 2 Ιουνίου 2026, 13:09 | ΟΛΓΑ

    Άρθρο 53
    Επέκταση εφαρμογής άρθρου 64 ν. 5042/2023 περί προσωπικής διαφοράς.

    Για την προσωπική διαφορά που αποδόθηκε στους υπαλλήλους, στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και προβλέφθηκε εκ νέου με νομοθετικές ρυθμίσεις μεταγενέστερα (πρόσφατη τον Μάρτιο του 2023), για νεοδιοριζόμενους και μετατασσόμενους υπαλλήλους δεν υπήρξε το πλαφόν των 300€.
    Επιπροσθέτως με το άρθρο 206 του ν. 5193/2025 προβλέφθηκε το “ξεπάγωμα” των αυξήσεων που είχαν στην πράξη ανασταλεί λόγω του συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων. Με τη ρύθμιση αυτή – και ορθώς – αυξήθηκαν οι αποδοχές των υπαλλήλων που ήδη λαμβάνουν προσωπική διαφορά. Ωστόσο, η ίδια ρύθμιση διεύρυνε ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ των ανωτέρω υπαλλήλων και των νεοδιορισθέντων και νεομεταταχθέντων από 1.4.2023 που δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά.
    Η διάταξη «Το ύψος της προσωπικής διαφοράς που υπολογίζεται κατ’ εφαρμογή του πρώτου εδαφίου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως» θα έχει ως επακόλουθο την εδραίωση της μισθολογικής ανισότητας μεταξύ παλαιών και νεοδιορισθέντων /μεταταχθέντων από 1.4.2023 υπαλλήλων.

  • 2 Ιουνίου 2026, 12:21 | Σπυριδούλα Βαρδίκου

    Σχόλιο επί του άρθρου 53
    Να καταργηθεί η πρόταση «Το ύψος της προσωπικής διαφοράς που υπολογίζεται κατ’ εφαρμογή του πρώτου εδαφίου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως». Η προσωπική διαφορά να υπολογιστεί αναλογικά σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 29 του ν. 4024/2011, όπως ίσχυαν πριν την κατάργησή τους, καθώς και με τα άρθρα 26 και 27 του ν. 4354/2015, όπως υπολογίστηκε και για τους υπαλλήλους που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 5042/2023. Η αναφερόμενη πρόταση αναιρεί τον εξισωτικό χαρακτήρα της προσωπικής διαφοράς καθώς τίθεται «μισθολογική» διάκριση μεταξύ υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια υπηρεσία και επιτελούν τις ίδιες εργασίες.

  • 2 Ιουνίου 2026, 12:44 | ΖΩΗ ΚΡΑΒΑΡΙΩΤΗ

    Στο μέρος Γ΄, Κεφάλαιο Β΄, άρθρο 53, μπήκε επιτέλους η λέξη «εφεξής» ώστε να παγιωθεί η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ, όμως το «ταβάνι» των 300 ευρώ σε καμία περίπτωση δεν εξομαλύνει τις μισθολογικές ανισότητες των νεοεισερχόμενων, σε σχέση με τους παλαιούς υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ. Οπότε θα εξακολουθούμε να μιλάμε για υπαλλήλους δύο ταχυτήτων στο δημόσιο, και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς για το μέσο νοικοκυριό.

  • 2 Ιουνίου 2026, 12:23 | Έφη

    Θα ήθελα να ρωτήσω υπάρχει κάποιο αντιστάθμισμα με τη μείωση της ΠΔ που θα δοθεί προς τους νεότερους υπαλλήλους του ΥΠΕΘΟΟ και λοιπών φορέων? Δεν είμαστε υπάλληλοι και εμείς ισότιμοι με τους παλαιότερους συναδέλφους μας? Για ποιον λόγο μας αντιμετωπίζουν και μας ανταμοίβουν ως υπαλλήλους κατώτερης κατηγορίας? Που έγκειται η ίση μεταχείρισή μας?

  • 2 Ιουνίου 2026, 12:26 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΕΚΚΑ

    Σχόλιο για το άρθρο 53:

    Η θέσπιση ανώτατου ορίου 300 € στην προσωπική διαφορά δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ισονομίας, αξιοκρατίας και συμβατότητας με το πνεύμα του άρθρου 64 του Ν. 5042/2023.
    Το ύψος της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αυθαίρετο· προκύπτει από πραγματική διαφορά μισθολογικών κλιμακίων. Το να περιορίζεται τεχνητά σε 300 € σημαίνει ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει την ανισότητα αλλά επιλέγει να την καλύψει μόνο εν μέρει, αφήνοντας μέρος της αδικίας να παραμένει.
    Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται: είτε η κατάργηση του πλαφόν.

  • 2 Ιουνίου 2026, 11:17 | Κλεοπάτρα Χ.

    H πρόταση για το άρθρο 53 δεν περιλαμβάνει τα παρακάτω:
    1. αποκατάσταση της προσωπικής διαφοράς για υπαλλήλους που την λαμβάνουν αλλά την έχουν απωλέσει εν όλω ή εν μέρει λόγω προαγωγής, μισθολογικής εξέλιξης, αναγνώρισης τίτλων σπουδών ή αλλαγής κατηγορίας ή κλάδου,
    2. απόδοση πλήρους προσωπικής διαφοράς στους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, χωρίς πλαφόν
    3. ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στον βασικό και συντάξιμο μισθό
    4. κατάργηση του συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με τη λήψη μισθολογικών κλιμακίων

  • 2 Ιουνίου 2026, 11:29 | Γεώργιος Π.

    Στο άρθρο 53, το «ταβάνι» των 300€ στην προσωπική διαφορά, εξακολουθεί και διαιωνίζει τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ παλαιών και νέων υπαλλήλων. Επιπροσθέτως, το δημοσιονομικό κόστος αν καταργηθεί το όριο των 300€ είναι από αμελητέο έως ανύπαρκτο. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτε ο συγκεκριμένος κόφτης.

  • 2 Ιουνίου 2026, 11:19 | Αιμίλιος

    Με την προτεινόμενη ρύθμιση στο άρθρο 53 επεκτείνεται η εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς του άρθρου 64 του ν. 5042/2023 και στο προσωπικό που έχει διοριστεί ή μεταταχθεί από την 1η Απριλίου 2023 και εφεξής στους φορείς αυτούς. Ωστόσο, η εισαγωγή της οροφής (πλαφόν) των τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως εισάγει μια νέα, αυθαίρετη μισθολογική ανισότητα, ακυρώνοντας στην πράξη τον ίδιο τον σκοπό της διάταξης που υποτίθεται ότι είναι η άρση των αδικιών και των στρεβλώσεων.

    Συγκεκριμένα:

    Διαιώνιση των υπαλλήλων «δύο ταχυτήτων»: Υπάλληλοι που εργάζονται στο ίδιο τμήμα, στην ίδια διεύθυνση, έχοντας τα ίδια ακριβώς προσόντα, την ίδια προϋπηρεσία και την ίδια ύλη αρμοδιοτήτων, θα συνεχίσουν να αμείβονται με σημαντικές αποκλίσεις που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 600 ευρώ μηνιαίως. Με την επιβολή του ορίου των 300 ευρώ, το μισθολογικό αυτό χάσμα απλώς «παγιώνεται» αντί να εξαλειφθεί.

    Ευθεία παραβίαση των συνταγματικών αρχών: Η διαφορετική μισθολογική μεταχείριση υπαλλήλων με βάση ένα καθαρά ημερολογιακό κριτήριο (ημερομηνία διορισμού ή μετάταξης προ ή μετά την 1.4.2023) έρχεται σε προφανή αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της ισότητας (παρ. 1 του άρθρου 4) και της μισθολογικής ισότητας των δημοσίων υπαλλήλων (παρ. 1 του άρθρου 22 για ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας).

    Μόνιμη εισοδηματική υποβάθμιση: Λόγω του υφιστάμενου μηχανισμού συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με τις μελλοντικές αυξήσεις, οι υπάλληλοι που υπόκεινται στο πλαφόν των 300 ευρώ θα αμείβονται μόνιμα με λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους παλαιότερους συναδέλφους τους. Αυτό στερεί κάθε μισθολογικό κίνητρο παραμονής στην υπηρεσία, εντείνοντας τη τάση φυγής εξειδικευμένου προσωπικού.

    Υπονόμευση της εσωτερικής συνοχής των υπηρεσιών: Η συνύπαρξη υπαλλήλων στο ίδιο γραφείο με τόσο μεγάλες και αδικαιολόγητες αποκλίσεις στις αποδοχές ναρκοθετεί την εσωτερική συνοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και των λοιπών φορέων, προκαλώντας τριβές και εντάσεις μεταξύ του προσωπικού.

    Προτεινόμενη Αναδιατύπωση:
    Για την πλήρη και δίκαιη εξάλειψη των μισθολογικών στρεβλώσεων, επιβάλλεται η απαλοιφή της οροφής των 300 ευρώ. Η προσωπική διαφορά πρέπει να υπολογίζεται και να χορηγείται στο ακέραιο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για όλους, χωρίς διακρίσεις, διασφαλίζοντας την ισονομία και την εργασιακή δικαιοσύνη.

  • 2 Ιουνίου 2026, 11:08 | ΛΟ

    Η υπαγωγή υπαλλήλων στο μισθολογικό καθεστώς του άρθρου 107 του ν. 4622/2019 είναι αυθαίρετη καθώς το άρθρο αυτό αφορά αποκλειστικά στον κλάδο των επιτελικών στελεχών. Οι ήδη υπηρετούντες υπάλληλοι στον κλάδο επιτελικών στελεχών που υπάγονται στο μισθολογικό καθεστώς του άρθρου 107, για την ένταξη τους σε αυτόν πέρασαν από ειδική πολύμηνη και απαιτητική εκπαίδευση καθώς και εξετάσεις. Επίσης, ο κλάδος των επιτελικών στελεχών συνεπάγεται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Είναι το λιγότερο οξύμωρο και άδικο να λαμβάνουν την ίδια μισθολογική πρόβλεψη υπάλληλοι εκτός κλάδου ή να εντάσσονται στον κλάδο επιτελικών στελεχών κι άλλοι υπάλληλοι με διαφορετικές διαδικασίες οι λεπτομέρειες των οποίων θα εξειδικευτούν στο μέλλον με μια απόφαση. Απαιτείται να γίνει προσθήκη κρίσιμων διευκρινίσεων στην εν λόγω διάταξη προς αποφυγή στρεβλώσεων.

  • 2 Ιουνίου 2026, 10:51 | Μ.Π.

    Με την προτεινόμενη διάταξη του Άρθρου 53, αναγνωρίζεται η ανάγκη να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα που δημιουργήθηκε για τους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1η Απριλίου 2023. Ωστόσο, η εισαγωγή του ανώτατου ορίου των τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως στερείται λογικού επιχειρήματος και, αντί να επιλύει οριστικά το πρόβλημα, εισάγει νέες στρεβλώσεις.
    Μια υφιστάμενη ανισότητα δεν αποκαθίσταται με τη δημιουργία μιας νέας. Με την επιβολή αυτού του πλαφόν, το μισθολογικό τοπίο στους ίδιους φορείς γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς πλέον διαμορφώνονται τρεις διαφορετικές ταχύτητες υπαλλήλων:
    Εκείνοι που εισήλθαν πριν τον Απρίλιο του 2023 και λαμβάνουν πλήρη την προσωπική διαφορά.
    Εκείνοι που εισήλθαν από τον Απρίλιο του 2023 έως τη δημοσίευση του παρόντος και θα τη λαμβάνουν περιορισμένη λόγω του ορίου των 300 ευρώ.
    Και, το κυριότερο, οι υπάλληλοι που θα διοριστούν ή θα μεταταχθούν στους φορείς αυτούς μετά τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ, οι οποίοι θα βρεθούν ξανά στην ίδια ακριβώς μειονεκτική θέση που βρίσκονται σήμερα οι συνάδελφοί τους.
    Το αποτέλεσμα είναι η διαιώνιση ενός κύκλου ανισοτήτων, όπου άνθρωποι με τα ίδια προσόντα, στον ίδιο χώρο, που παράγουν το ίδιο έργο και επωμίζονται τις ίδιες ευθύνες, αμείβονται διαφορετικά με βάση αποκλειστικά και μόνο την ημερομηνία της υπηρεσιακής τους μεταβολής.

    Για την πραγματική εξομάλυνση του εργασιακού κλίματος και την τήρηση της βασικής αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, είναι απαραίτητο να απαλειφθεί το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 σχετικά με το ανώτατο όριο των 300 ευρώ. Η επέκταση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να γίνει ομοιόμορφα και με ενιαίους κανόνες για όλο το προσωπικό, διασφαλίζοντας τη δίκαιη αντιμετώπιση τόσο των τωρινών όσο και των μελλοντικών υπαλλήλων.

  • 2 Ιουνίου 2026, 10:23 | Μ.Π.

    Με την προτεινόμενη διάταξη του Άρθρου 53, αναγνωρίζεται η ανάγκη να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα που δημιουργήθηκε για τους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1η Απριλίου 2023. Ωστόσο, η εισαγωγή του ανώτατου ορίου των τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως στερείται λογικού επιχειρήματος και, αντί να επιλύει οριστικά το πρόβλημα, εισάγει νέες στρεβλώσεις.

    Μια υφιστάμενη ανισότητα δεν αποκαθίσταται με τη δημιουργία μιας νέας. Με την επιβολή αυτού του πλαφόν, το μισθολογικό τοπίο στους ίδιους φορείς γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς πλέον διαμορφώνονται τρεις διαφορετικές ταχύτητες υπαλλήλων:

    Εκείνοι που εισήλθαν πριν τον Απρίλιο του 2023 και λαμβάνουν πλήρη την προσωπική διαφορά.

    Εκείνοι που εισήλθαν από τον Απρίλιο του 2023 έως τη δημοσίευση του παρόντος και θα τη λαμβάνουν περιορισμένη λόγω του ορίου των 300 ευρώ.

    Και, το κυριότερο, οι υπάλληλοι που θα διοριστούν ή θα μεταταχθούν στους φορείς αυτούς μετά τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ, οι οποίοι θα βρεθούν ξανά στην ίδια ακριβώς μειονεκτική θέση που βρίσκονται σήμερα οι συνάδελφοί τους.

    Το αποτέλεσμα είναι η διαιώνιση ενός κύκλου ανισοτήτων, όπου άνθρωποι με τα ίδια προσόντα, στον ίδιο χώρο, που παράγουν το ίδιο έργο και επωμίζονται τις ίδιες ευθύνες, αμείβονται διαφορετικά με βάση αποκλειστικά και μόνο την ημερομηνία της υπηρεσιακής τους μεταβολής.

    Για την πραγματική εξομάλυνση του εργασιακού κλίματος και την τήρηση της βασικής αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, είναι απαραίτητο να απαλειφθεί το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 σχετικά με το ανώτατο όριο των 300 ευρώ. Η επέκταση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να γίνει ομοιόμορφα και με ενιαίους κανόνες για όλο το προσωπικό, διασφαλίζοντας τη δίκαιη αντιμετώπιση τόσο των τωρινών όσο και των μελλοντικών υπαλλήλων.

  • 2 Ιουνίου 2026, 09:26 | Δέσποινα

    Επί του άρθρου 53 δεν καταλαβαίνω το πλαφόν των 300€ και αυτά μικτά. Γιατί μπαίνει αυτό το ταβάνι πρώτη φορά? Φυσικά η Προσωπική Διαφορά μπορεί να είναι πολύ λιγότερη, σε πολλούς, από τα 300€ μικτά. Δηλαδή καθαρά, να ‘χαμε να λέγαμε. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 300€.