άρθρο 1 / παράγραφος 2

2. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:
Α) Φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά το οικονομικό έτος 2009, βαρύνονταν φορολογικά από ένα τουλάχιστον πρόσωπο των περιπτώσεων β,γ,δ,ε, και η, του άρθρου 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994 ΦΕΚ Α΄ 151), εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους εμπίπτει κατά ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) στις κατηγορίες Ε΄ και ΣΤ΄ (εισόδημα από μισθωτή εργασία ή και αγροτικές εκμεταλλεύσεις) του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεν υπερβαίνει τα ποσά που ορίζονται στον πίνακα που ακολουθεί.
Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο ως εξής:

Β) Οι συνταξιοδοτούμενοι από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), όπως ισχύουν.

Γ) Οι συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό, εφόσον τους καταβάλλεται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, το ΕΚΑΣ.

Δ) Συνταξιούχοι, λόγω γήρατος ή θανάτου, των ασφαλιστικών οργανισμών κυρίας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και οι συνταξιούχοι δυνάμει των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 3029/2002 (ΦΕΚ Α΄ 160) και των άρθρων 4 και 16 του ν. 3232/2004 (ΦΕΚ Α΄ 48 ), όπως ισχύουν, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

Ε) Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα.

ΣΤ) Οι νεφροπαθείς που λαμβάνουν το διατροφικό επίδομα.

Ζ) Όσοι λαμβάνουν , κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 την ενίσχυση απροστατεύτων παιδιών, που προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4051/1960 (ΦΕΚ Α΄68) και του Π.Δ. 108/1983 (ΦΕΚ Α΄ 49) , εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

Η) Οι κάτοχοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009, βιβλιαρίου ανασφαλίστου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 57/1973 (ΦΕΚ Α΄ 149) και της υπ’ αριθμ.Π2α/139491/16.11.2006 Κ.ΥΑ. (ΦΕΚ Β΄ 1747).

Θ) Οι εγγεγραμμένοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ως άνεργοι, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 14:51 | Νίκος Πανάγος

    «2 Α) (…) των περιπτώσεων β,γ,δ,ε, και η, του άρθρου 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994 ΦΕΚ Α΄ 151) (…) στις κατηγορίες Ε΄ και ΣΤ΄ (εισόδημα από μισθωτή εργασία ή και αγροτικές εκμεταλλεύσεις) του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (…) »
    «2 Β) (…) εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), όπως ισχύουν.»
    «2 Δ) (…) καθώς και οι συνταξιούχοι δυνάμει των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 3029/2002 (ΦΕΚ Α΄ 160) και των άρθρων 4 και 16 του ν. 3232/2004 (ΦΕΚ Α΄ 48 ), όπως ισχύουν (…)»
    «2 Ζ) (…)που προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4051/1960 (ΦΕΚ Α΄68) και του Π.Δ. 108/1983 (ΦΕΚ Α΄ 49) (…)»
    «2 Η) (…)σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 57/1973 (ΦΕΚ Α΄ 149) και της υπ’ αριθμ.Π2α/139491/16.11.2006 Κ.ΥΑ. (ΦΕΚ Β΄ 1747).»

    Γιατί δεν κατονομάζονται οι ανωτέρω περιπτώσεις στο παρόν σχέδιο νόμου αλλά παραπέμπετε τους έλληνες πολίτες στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, σε άλλους νόμους και διατάξεις; Δηλαδή για να καταλάβει κάποιος ένα νόμο πρέπει να μαζέψει όλη την χαρτούρα της ελληνικής γραφειοκρατίας των τελευταίων 100 χρόνων;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 14:09 | ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΜΕ 4 ΠΑΙΔΙΑ. Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΜΙΚΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 19000 ΕΥΡΩ.ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΑΠΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5% ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ.

    ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 22000 ΕΥΡΩ.ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ.ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΣ 4000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΚΟΣΤΟΣ 4,400,000 ΕΥΡΩ.

    ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ; ΜΗΠΩΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΤΑΝ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕ 15,000,000 ΕΥΡΩ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 1,5% ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 1,000,000,000 ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

    ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

  • Το μέτρο είναι κατ’ αρχήν σωστό. Προφανώς επιδιώκεται να δοθεί μια ανάσα στην αγορά εν όψει της εορταστικής περιόδου. Ομως θα πρέπει να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία των ‘δικαιούχων’. Αν έχουν ακίνητα, αυτοκίνητα, εξοχικά κλπ πώς τα συντηρούν; Μήπως φοροδιαφεύγουν;
    Ευχαριστώ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 14:22 | Αναστάσιος Π.

    Δεν θα ήταν για όλους πιο εύκολο να ληφθεί υπόψη το ύψος της φορολογικής δήλωσης;; Όταν αυτή είναι για παράδειγμα ΜΗΔΕΝΙΚΉ και δεν είσαι εγγεγραμμένος ως άνεργος αλλά αναγκαστικά το δηλώνεις στην φορολογική σου δήλωση δεν θα έπρεπε να αρκεί; Άρα τα κριτήρια πρέπει να είναι καθαρά αντικειμενικά και εισοδηματικά . Είτε έχεις παιδιά είτε όχι, η δυσκολία είναι δυσκολία και δεν αλλάζει την εικόνα αυτών που έχουν ανάγκη από βοήθεια. Αυτοί που έχουν παιδιά σαφώς και πρέπει να βοηθηθούν περισσότερο και όχι να αποκλειστούν άλλα κοινωνικά στρώματα.
    Εφόσον αποφασίστηκε να δοθεί ας δοθεί με τρόπο που δεν είναι θα προσβλητικό αλλά η πραγματική ανάληψη από μέρους του κοινωνικού κράτους των ευθυνών του απέναντι στις υποχρεώσεις του.
    Θα πρέπει να υποστηριχτούν τόσο τις εξαγγελίες όσο και την υλοποίησή τους χωρίς μιζέρια και δυσκοιλιότητα. Βέβαια σε εποχές δύσκολες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλοι και αυτό θα πρέπει να είναι απόλυτα κατανοητό , αλλά θα πρέπει να υπάρξουν τέτοια κριτήρια που να είναι δίκαια έτσι που να καθιστά την «βοήθεια» κοινωνικά συμπαραστατική. Εννοώ με αυτό ότι οι περισσότεροι έχουν ανάγκη αλλά πρέπει να υπάρξει διαβάθμισή της και με αυτό τον τρόπο να είναι ως αναλογική, δίκαιη. Άρα θα πρέπει να είναι μια πολιτική όχι ξεπετάγματος αλλά κοινωνικά ευαισθητοποιημένη.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 14:34 | ΣΟΦΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ!!!!!Ο συζυγος μου ειναι ελευθερος επαγγελματιας(μαρμαρας χωρις μαγαζι) με εισοδημα μηδενικο εδω και 3 χρονια.Εχουμε 2 παιδια (6 και 2 ετων) και ζουμε με ενα εισοδημα 3200Ε το χρονο οταν εγω εργαζομαι σε ιδιωτες με 3 η 4μηνες συμβασεις.Τωρα ειμαι ανεργη απο τον προηγουμενο Μαιο χωρις να ειμαι εγγεγραμενη στα μητρωα του Οαεδ.Τονιζω και το εξης.Δεν υπαρχει απολυτως κανενα περουσιακο στοιχειο περαν ενος σπιτιου 92τ.μ Και σας ρωτω γιατι ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ?ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 14:12 | Χρήστος Νικολάου

    Γυναίκα άνεργη εδώ και 9 μήνες.
    Με δύο ανήλικα παιδιά.
    Σε διάσταση δίχως οριστικό διαζύγιο ακόμη.
    Ο σε διάσταση σύζυγος έχει εισοδήματα που είναι πάνω απο τα όρια.

    Αραγε μπορεί η σε διάσταση ανεργη με δύο παιδιά να έχει το βοήθημα?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 14:15 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΞΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΩΝ Π.Χ ΕΜΠΟΡΟΙ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Κ.Α. ΠΟΥ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 14:26 | Ιωακείμ Βράβας

    Αν και στις σημερινές συνθήκες η λογική επιδοματικής πολιτικής αποτελεί μια κάποια λύση, θα έπρεπε να περιλαμβάνει α μη τι άλλο περισσότερες και ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.
    Η φτώχεια και η οικονομική στενότητα δεν είναι θέμα παιδιού. Ούτε μπορεί να συνδέεται με τη σύναψη γάμου, πολιτικού ή θρησκευτικού.
    Το ότι αποκλείονται από το συγκεκριμένο επίδομα νέα ζευγάρια που είτε δεν επιθυμούν, είτε δε μπορούν λόγω οικονομικής κατάστασης να συνάψουν γάμο, είναι ένα καθαρά συντηρητικό κριτήριο.
    Επίσης, πόσο συνάδει με τη λογική της αρχής της μη διάκρισης η επιδότηση μόνο των έγγαμων και ο πλήρης αποκλεισμός των άγαμων; Διότι είναι άλλο η επιπλέον επιδότηση των οικογενειών με παιδιά και άλλο η αποκλειστική τους επιδότηση.
    Με το μέτρο αυτό ενισχύετε τον κοινωνικό ρατσισμό εναντίον των λόγω αρχής ανύπαντρων, των όσων δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν ή και λόγω των μηχανισμών της διοίκησης δε μπορούν να υιοθετήσουν, καθώς και των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
    Εκτός αυτού,αφήνετε έκθετους τους νέους, που δε μπορούν να τύχουν όχι μόνο αξιοπρεπούς εργασίας, αλλά και ούτε της έκτακτης κοινωνικής ευαισθησίας σας.
    Το μέτρο είναι διάτρητο από πλευράς Κράτους Δικαίου και απαιτείται αναπροσαρμογή του και συμπερίληψη σε αυτό των άγαμων Ελλήνων πολιτών.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 14:59 | ΚΟΡΝΙΑΧΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !

    ΑΔΙΚΟ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ 600 ΕΥΡΩ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΩΣ «ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ» ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ.

    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΚΑΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

    ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 80ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΜΕ 600 ΕΥΡΩ – ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΑΚΟΥΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ- ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΓΚΗ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 300-400 ΕΥΡΩ ?

    ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕΛΕΤΑΤΕ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ? ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΝΔ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΕΚΑΣ ΟΤΑΝ ΕΔΩΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ. ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΒΕΒΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΒΟΥΛΕΥΣΗ ΟΠΩς ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ , ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ ΥΠΟΨΗ.

    ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΙΧΟΥΛΑ Ή ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ.

  • Εκ πρώτης δεν βλέπω τίποτε το αρνητικό στο μέτρο.
    Είναι ορθόν αυτοί που έχουν, να δώσουν κάτι, εκτάκτως, σε όσους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στην σημερινή συγκυρία.
    Αρκεί όμως;
    Στο δυσάρεστο σημείο που έχουμε φτάσει στην Ελλάδα σήμερα, κάθε τέτοιο μέτρο θα πρέπει αναγκαστικά να εμπεριέχει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που να στοχεύει τόσο στην βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας συνολικά όσο και να αποτελεί μια επένδυση σε κάτι που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την αξία του μέτρου. Χρειάζεται να ενισχύεται από παράλληλες ενισχυτικές πολιτικές και να έχει κάποιον στόχο, πέρα από μια προσωρινή ανακούφιση για κάποιους ασθενέστερους. Να είναι ανταποδοτικό.
    Αν δεν υπάρχει ένας τέτοιος στόχος στο συγκεκριμένο μέτρο, κινδυνεύει να είναι απλά ένα εφ’ άπαξ επίδομα που δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, θα είναι ένα μικρό «δώρο» και τίποτε άλλο. Θα πρέπει να έχει λοιπόν αναπτυξιακή και ακόμα καλύτερα «πράσινη» κατεύθυνση. Χρειάζεται, μέσα από τέτοια μέτρα, να βοηθηθούν οι ασθενέστεροι οικονομικά όχι μόνο να εξοικονομούν παγίως χρήματα από το μηνιαίο εισόδημά τους, αλλά και μέσα από αυτά να επιτυγχάνουμε περισσότερα ως χώρα ως προς την ποιότητα της ζωής και τις διεθνείς μας υποχρεώσεις.

    Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί για παράδειγμα:
    α)με την καταπολέμηση της ακρίβειας και τον εξορθολογισμό των τιμών (φθηνότερα τα είδη καθημερινής ανάγκης και ας είναι ακριβότερες άλλες υπηρεσίες, πχ ταξί)
    β)με την οικονομική βοήθεια για καλύτερη θερμο-μόνωση των σπιτιών, ώστε να εξοικονομηθεί όχι μόνο ενέργεια αλλά και να μειωθούν οι μηνιαίοι λογαριασμοί.
    γ)με την βοήθεια σε μια σειρά από πράγματα που διευκολύνουν την καθημερινότητα, όπως οι κοινοί πράσινοι χώροι, δωρεάν δραστηριότητες στις πόλεις, καλύτερες συγκοινωνίες, περισσότερες και πιο τακτικές ευκαιρίες στην επαφή τοπικών παραγωγών αγροτικών προϊόντων απ’ ευθείας με τους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες, αλλά και άλλου τύπου επιδόματα όπως για σπουδές ή σε συνδυασμό με πολιτικές που ευνοούν δημιουργία θέσεων εργασίας.
    Δεν κάνω αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το μέτρο αυτό και κυρίως δεν εκφράζομαι αρνητικά ως προς την απόφαση που βρίσκω θετική στην περίσταση αυτή.
    Θέτω όμως έναν προβληματισμό, που πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει πίσω από κάθε τέτοιο μέτρο για να είναι ανταποδοτικό μακροπρόθεσμα για να μην παραμείνει ένα απλό «εφ άπαξ» συμπλήρωμα που μόλις ξοδευτεί, ο ευεργετημένος θα πέσει πάλι στα ίδια.
    Είμαι βέβαιος ότι δεν λέω κάτι καινούργιο. Λογικό είναι να βρίσκομαι κοντά στις σκέψεις σας και ασφαλώς κοντά στις προθέσεις σας.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:44 | Μ.Γιώτης

    Παρακαλώ να διαβάσετε προσεκτικά αυτά που σας γράφω.
    Χρόνια ολόκληρα έχετε ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΙ μέσα στις πόλεις νέους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν.Δεν δίνεται κανένα ουσιαστικό κίνητρο για μετεγκατάσταση στην επαρχία.Δουλειές δεν υπάρχουν στην επαρχία,εκτός βέβαια εάν έχεις κτήματα και πας να τα καλλιεργήσεις.(και αυτό με προϋποθέσεις).Αποκέντρωση τώρα…. έλεγε κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου.Και τώρα τους τιμωρείται ακόμα μία φορά με ένα πρόχειρο νομοσχέδιο.Ολοι οι κάτοικοι των πόλεων στην Ελλάδα (ιδιαιτέρως σε Αθήνα και Θεσ/κη) βιώνουν τις πραγματικές συνέπειες της άλλογης πολιτικής και κρίσης.(δεν εννοώ βέβαια αυτούς που διαμένουν σε Εκάλη,Καβούρι…κτλ)
    Απαντήστε μου τώρα στο ακόλουθο παράδειγμα για το ποιός έχει πραγματική ανάγκη αυτά τα 400,500… ευρώ.
    Το ζευγάρι που ζεί στην Αθήνα στο ενοίκιο με φορολογική δήλωση π.χ. 20.000ευρώ ή ένα ζευγάρι ακόμα και με παιδί που ζεί π.χ σε χωριό των Χανίων,με δικό τους σπίτι, με φορολογική δήλωση 14.000 ευρώ ?
    Το κόστος επιβίωσης στην πόλη το έχετε σκεφτεί? ξέρετε ποιό είναι το κόστος επιβίωσης στην κωμόπολη ? ποιό είναι το κόστος επιβίωσης στο χωριό ? στο Ελληνικό χωριό εν έτει 2010.
    Εγώ στην Φιλαδέλφεια θα φυτέψω ντομάτες και πατάτες να φάω ?
    Μήπως θα ψαρέψω στο ρέμα του Ποδονίφτη ?
    Τώρα που κάποιος δεν έχει δουλειά και είναι άνεργος, αλλά δουλειά είχε το 2008, και δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο (μένει στο ενοίκιο) πως θα περάσει ? Με 450 ευρώ του ΟΑΕΔ ? Η ανεργία χτυπάει 20%….
    Αρα αυτός θα πεθάνει (ο άνεργος μισθωτός της πόλης) ? ή θα διασωθεί αφού θα επιδοτηθεί από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης δηλώνοντας τις παπαρούνες και τα αγριόχορτα της Πατησίων ? θα τον βοηθήσετε όπως γίνεται και με τους τίμιους και ειλικρινείς αγρότες μας,με τις επιδοτήσεις από την ΕΕ…..ξέρετε και ξέρουν οι αναγνώστες τι εννοώ.
    Με τι κριτήρια πάτε να νομοθετήσετε ?
    Σκεφτείτε προσεκτικά γιατί στην τελική τα 28δις στις τράπεζες ήταν πολλά.Πάρα πολλά. Και ο λαός δεν αντέχει άλλους εμπαιγμούς.Δεν τρώει πιά κουτόχορτο, σχετικά περί αναδιανομής πλούτου,δικαιοσύνης κτλ…

  • Παρακαλώ να διαβάσετε το σχόλιο http://simpleandclear.blogspot.com/2009/11/blog-post_04.html στο Ημερολόγιο «Απλά και Κατανοητά».

    Φοβούμαι ότι πάλι θα κάνουν πάρτυ οι μάγκες.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:13 | ΟΔΥΣΣΕΑΣ

    Είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε πρόκειται για εταιρείες που ανήκουν, παράγουν και ζούν στην Ελλάδα ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση στα προβλήματα όλων.
    Και εξηγώ:
    1.Στα φυσικά πρόσωπα λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές πρόσοδοι(έσοδα) και κατατάσσονται σε κάποια κλίμακα χωρίς βεβαίως να αφαιρούνται τα έξοδα τους-δάνεια, έξοδα παιδιών ,ενοίκια κλπ. Εν προκειμένου ένας που έχει ετήσιο εισόδημα πχ 20.000 και πληρώνει μόνο για στεγαστικό δάνειο 10.000 ετήσίως (τοκοι και κεφάλαιο) δεν συμπεριλάμβάνεται σε καμία κλίμακα. Ενώ ένας που έχει εισόδημα μέχρι και 14.000 ετησίως και δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ για ενοίκιο, και ίσως έχει και ένα εξοχικό, αυτός το δικαιούται.
    2.Στίς εταιρείες το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει αφαιρούνται όλα τα έξοδα, οι φόροι,οι αποσβέσεις, οι επισφάλειες κλπ και στο τέλος θα καταβάλουν ένα ποσοστό έκτακτης εισφοράς επί των καθαρών εσόδων.

    ΔΗΛΑΔΗ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

    3. Τι εστί διαβίωση ???. Εχω σπίτι χωρίς ενοίκιο, έχω αυτοκίνητο, έχω εξοχικό,ίσως έχω σπίτι που έχω δώσει στα παιδία μου, ίσως έχω σπίτι που νοικίαζω αλλά ζώ στα παιδία μου ΚΛΠ δικαιούνται όλοι αυτοί το επίδομα αλληλεγύης !!!.Πχ Η Μητέρα μας που ζει μαζί μας και την συντηρούμε και κάνει βεβαίως ατομική δήλωση και έχει είσοδημα πχ 10.000 δικαιούτε επιδόματος ??

    4. Τα χρήματα ανήκουν σε όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ και δεν πρέπει να μοιράζονται χωρίς σοβαρά κριτήρια. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΖΕΡΙΑ ΜΑΣ.

    5. Οι αγρότες που πέρνουν ΟΓΑ και έχουν βεβαίως αυτοκίνητο, σπίτι, περιουσία που καλλιεργούν και εισπράτουν, το δικαιούνται ??? είναι πράγματι φτωχοί ???

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    1.ΠΡΩΤΟΝ ΝΑ ΟΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΒΑΣΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΡΥΦΩΝ ΚΑΙ ΜΗ.
    2.ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 8.000 ευρώ ετησίως.
    3.ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 8.000 ευρώ ετησίως.
    4.ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΝΟΙΚΙΑ.
    5.ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 10.000 ευρώ.
    6.ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΒΑΛΛΑΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΕΤΑΚ.

    ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΚΜΑΡΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑ ΑΛΛΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.

    ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΤΩΧΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΕΙ.

    Η ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΟΛΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ..GAME IS OVER !!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:56 | Γ.Β.

    Αγαπητοί κύριοι, είμαι άνεργος σχεδόν 2 χρόνια και εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζα ένα πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να επισκέπτομαι συχνά νοσοκομεία συνέπεια του οποίου ήταν να παρέλθει η ημερομηνία ανανέωσης της κάρτας ανεργίας μου και να διαγραφώ από το σύστημα. Δυστυχώς δεν φρόντισα να βγάλω νέα κάρτα ανεργίας επειδή είμαι επιτυχών διαγωνισμού ΔΕΚΟ που όμως έχει «κολλήσει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του ΑΣΕΠ και όπως φαίνεται η πρόσληψη θα έρθει το νέο έτος. Να σημειώσω πως είμαι 32 ετών, χωρίς εισοδήματα και αναγκάζομαι να μένω ακόμη με τους γονείς μου. Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου επισκεύτηκα τον ΟΑΕΔ για έκδοση κάρτας ανεργίας και γινόταν το αδιαχώρητο με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετηθώ. Σήμερα προσπάθησα εκ νέου να βγάλω κάρτα ανεργίας και με ενημέρωσαν πως ενώ πληρώ όλες τις άλλες προϋποθέσεις, δεν δικαιούμαι το βοήθημα επειδή η κάρτα μου δεν έχει εκδοθεί πριν τις 3 Νοέμβρη. Η δημιουργία τετελεσμένων με τον ορισμό της 3ης Νοέμβρη ως καταληκτικής ημερομηνίας, μου θυμίζει λογική «όποιος πρόλαβε,πρόλαβε». Θα ήταν λογικότερο να δοθεί μια πίστωση χρόνου ώστε η κάθε κατηγορία δικαιούχων που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, να μπορούσε να υποβάλλει μια αίτηση με καταληκτική ημερομηνία π.χ. 30 Νοέμβρη. Εφόσον ολοκληρώνονταν η διασταύρωση των στοιχείων θα βλέπατε τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων και θα γίνονταν η διανομή του συνολικού διαθέσιμου ποσού αναλογικά στους δικαιούχους. Μπορεί η μέθοδος αυτή να είναι πιο χρονοβόρα, αλλά σίγουρα είναι δικαιότερη.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:34 | ΦΑΙΗ

    Σιγουρα δεν θα πω οτι δεν βλεπω μια προσπαθεια της καινουργιας ηγεσιας, προς τις κατευθυνσεις, της ενισχυσης των ασθενεστερων κοινωνικων ομαδων, καθως και του να παραμεινει πιστη στις προεκλογικες της δεσμευσεις. Στην καθημερινοτητα μου ομως με «πληγωνει» βαθυτατα το γεγονος του οτι αν και πτυχιουχος (οπως και πολλοι αλλοι νεοι) ειμαι ανεργη περισσοτερο ομως με ανυσηχει το γεγονος οτι βλεπω τον αρραβωνιαστικο μου να δουλευει πολλες ωρες την ημερα για να ζησουμε, εχει ενα εισοδημα 10.400 ευρω, και παρολα αυτα δεν συγκαταλεγεται ως κατηγορια στο προσχεδιο νομου….Και επειδη ειναι χιλιαδες οι νεοι στην κατηγορια του ανθρωπου μου, ας δοθει εστω τελευταια στιγμη ενα κινητρο σε ολους τους, να συνεχισουν να δημιουργουν και να ονειρευονται την ζωη τους. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΕ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ!!!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:57 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη? Το τρομαχτκά χαμηλό εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων ελεύθερων επαγγελματιών δε θα πρέπει να αποτελέσει το κριτήριο για να λάβουν και αυτοί το επίδομα? Με εισοδήματα της τάξης των 2000-8000 ευρώ το χρόνο δε θα έπρεπε να εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αυτού?
    Η εκ των πραγμάτων εξαίρεση των νέων επιστημόνων από όλα τα προγράμματα επιδοτήσεων των τελευταίων ετών έχει φέρει στα όρια της εξαθλίωσης τους νέους επιστήμονες αυτής της χώρας, με φωτογραφικές διατάξεις και αμφίβολης σκοπιμότητας προϋποθέσεις για τη λήψη επιδοτήσεων, όπως αυτή του ΕΣΠΑ (η κατεξοχήν κοροϊδία για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες!).
    Ποιους νομίζει τέλος πάντων ότι κοροϊδεύει αυτό το κράτος?
    Η επιδότηση ΕΣΠΑ Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών απευθύνεται σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κλπ.
    Είναι ανόητοι όλοι αυτοί?
    Αλλάξτε τις απαγορευτικές σήμερα προϋποθέσεις για τη λήψη της επιδότησης και βοηθήστε (σαν «ελεήστε» ακούγεται αυτό – ΕΛΕΟΣ!) το νέο ελεύθερο επαγγελματία αυτής της χώρας!
    (Υ.Γ. Δε μου κάνει εντύπωση που τα περισσότερα μεγάλα μυαλά της Ελλάδας την εγκαταλείπουν για να δουλέψουν με τις συνθήκες εργασίας και τις απολαβές που τους αξίζουν στο εξωτερικό!)

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:26 | AΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ

    θΕΛΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΔΥΟ (2) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
    1.ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ?ΕΡΩΤΩ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ Η ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ «ΕΞΥΠΝΑ» ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.
    2. ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΟΝΟ 300 ΕΥΡΩ (ΕΚΑΣ) ΕΝΩ ΠΕΡΥΣΙ ΠΗΡΕ 7ΟΟ ΝΑΙ 700ΕΥΡΩ?(200 ΘΕΡΜΑΝΣΗ,500 ΕΠΙΔΟΜΑ)

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:54 | Manolis

    Ημουν με σύμβαση 8 μήνη στον ΕΛΤΑ….
    Τώρα παίρνω ταμείο ανεργίας….ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ?

    Όταν ήμουν στον ΕΛΤΑ, έβλεπα ορισμένα άτομα που είχαν μπάρμπα βουλευτή να μετατρέπεται η σύμβαση τους σε Αορίστου ή μέσω ΔΑΚΕ ΕΛΤΑ…

    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΟ….

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:59 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ

    Αθήνα 04.11.2009
    Αρ. Πρωτ.28684/7236

    Προς: κο Παπακωνσταντίνου Γεώργιο
    Υπουργό Οικονομίας

    Κύριε Υπουργέ,
    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών είναι κοινωνικοσυνδικαλιστικός φορέας που σκοπό του έχει την ένταξη των παραπληγικών – τετραπληγικών της χώρας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μάχεται για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους σε όλους τους τομείς.
    Με αφορμή της χορήγησης του εκτάκτου επιδόματος Αλληλεγγύης θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:
    Η οικονομική ενίσχυση των πιο ευπαθών πολιτών της χώρας μας μεταξύ των οποίων είναι τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα οι βαριά κινητικά ανάπηροι τους οποίους και εκπροσωπούμε, καθίσταται ως επιτακτική ανάγκη.
    Η κατηγορία των παραπληγικών -τετραπληγικών δεν αντιμετωπίζει μόνο την παρατεταμένη οικονομική κρίση όπως και άλλες ομάδες του γενικού πληθυσμού, αλλά και το επιπρόσθετο οικονομικό κόστος που απορρέει από τις σοβαρότατες ανάγκες της αναπηρίας τους γιατί απαιτείται 24ωρη φροντίδα από άλλο πρόσωπο.
    Να επισημάνουμε ότι και οι σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της Πρόνοιας επιβαρύνουν το κόστος διαβίωσης τους .
    Η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος Αλληλεγγύης στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους , θα πρέπει να υπολογιστεί όχι μόνο με γενικά εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν , αλλά και τοεπι πρόσθετο κόστος διαβίωσης .

    Κύριε Υπουργέ,
    Πιστεύοντας ότι κατανοείτε πλήρως την σκληρή καθημερινότητα που συνεχίζουμε να βιώνουμε θα δώσετε την δυνατότητα να είμαστε και εμείς στις κατηγορίες που θα δοθεί το συγκεκριμένο επίδομα.
    Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

    Αθανάσιος Βίγλας Ευαγγελία Κοντογεωργάκη

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:48 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΔΗ

    Νομίζω οτιδήποτε και να γίνει θα έπρεπε να γίνει αφού προηγουμένως έχουμε και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Το κράτος δικαίου δεν σημαίνει ότι προνοεί για τους πολίτες του με τα χρήματα των άλλων πολιτών. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό το μέτρο δεν είναι δίκαιο, είναι λαϊκίστικο και δεν σώζεται κανείς με 1000 Ευρώ. Το θέμα είναι αυτοί που έχουν νάγκη τα 1000 Ευρώ και πιστεύω ότι πάρα πολύς κόσμος έχει ανάγκη όχι τα 1000 αλλά και τα 100 Ευρώ, να μπορούν να ζουν ευπρεπώς με μια διαρκή απασχόληση κλπ. που πρέπει να είναι και ο μοναδικός σκοπός του κράτους πρόνοιας. Μετά από 6 μήνες που θα ξοδευτούν τα 1000 Ευρώ δηλαδή τί θα γίνει;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:59 | Γιωργος

    ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ ΑΥΤΑ ΝΟΜΙΖΩ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΑ 700 ΕΥΡΩ.ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 8ΩΡΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΑΠΟ ΕΞΩ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΛΙΓΟ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ…-ΟΜΩΣ ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ-

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:49 | ΚΑΤΣΙΩΤΗΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ

    Δηλαδη εαν το εισοδημα απο μισθωτες υπηρεσιες βρισκεται στο 35 η το 40 τοις εκατο του συνολου,δεν δικαιουται επιδομα.Τοτε τον τιμωρειτε διοτι δηλωσε σωστα τα υπολοιπα εισοδηματα του,ενω εαν δηλωνε λιγοτερα θα ηταν μεσα στο 50 % και θα επαιρνε επιδομα.Ειναι νομιζω αδικο.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:08 | ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΟΣ ΜΙΧ

    ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 14.045,00 € ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ 1.760,00 € ΕΙΟΔΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΜΟΥ ΑΠΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΟΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΕΡΓΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ¨? ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ-ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΑΤΕ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ
    ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 13:42 | Θοδωρής Μπορλόκας

    Το σχέδιο νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς υλοποιεί άμεση αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων. Πρέπει όμως να επεκταθεί, ώστε να καλύπτει όλες τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας! Αγαμοι με πολύ χαμηλό εισόδημα, νέα ζευγάρια χωρίς παιδιά, χαμηλοσυνταξιούχοι που αποκλείονται από το επίδομα, εργαζόμενοι σε stage κτλ πρέπει να περιληφθούν. Ειδική πρόνοια να υπάρξει για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
    Εκτός από την ενίσχυση σε οικογένειες με παιδιά, δεν πρέπει να αγνοούνται και όσοι εξαιτίας της άθλιας οικονομικης τους κατάστασης δεν μπορούν να αποφασίσουν να κάνουν παιδιά και επίσης χρειάζονται στήριξη.
    Οι παρεμβάσεις τις κυβέρνησεις υπέρ των ασθενέστερων πρέπει να είναι ακόμη πιο τολμηρές. Τα κοινωνικά προβλήματα και οι ανισότητες έχουν οξυνθεί δραματικά, απειλούν την κοινωνική συνοχή και πρέπει να αντιμετωπιστούν δραστικά.
    Αντί άλλης πρότασης, αντιγράφω από το Βασικό Σχολιασμό της 9ης Οκτωβρίου του 2008 που περιγράφει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ και απέρριψε η κυβέρνηση της ΝΔ:

    «ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    3.Δεσμεύτηκε επίσης για κατάθεση πρότασης νόμου για την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτή η πρόταση νόμου κατατέθηκε ήδη και προβλέπει: α) Θεσμοθέτηση επιδόματος θέρμανσης (τέταρτη σχετική πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ τα τελευταία τέσσερα χρόνια), από 300 – 500 ευρώ, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή (καλύπτεται όλη η Ελλάδα) – Δικαιούχοι: συνταξιούχοι ΟΓΑ, συνταξιούχοι που παίρνουν το ΕΚΑΣ, μακροχρόνια άνεργοι, μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό ή ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας β) Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης σε δύο δόσεις με τη μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης από 500 έως 1300 ευρώ (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση). – Δικαιούχοι: όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500 ευρώ γ) Αύξηση από 7% σε 11% του ποσοστού επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες. 4. Πόσο κοστίζουν τα μέτρα αυτά; Περίπου 2 δις ευρώ, κόστος το οποίο επιμερίζεται σε δύο προϋπολογισμούς: τον φετινό και τον προϋπολογισμό του 2009. 5. Που θα βρούμε τα 2 δις; Από τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου από τον ΦΠΑ στα καύσιμα (500 εκ. ευρώ μόνο για φέτος), από έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων, από τα έσοδα από τη φορολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών (περίπου 200 εκ. ευρώ το χρόνο), και από τα έκτακτα έσοδα για το δημόσιο, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης που θα προκύψει χάρη στα έκτακτα μέτρα ανακούφισης.»

    Η περσινή μας πρόταση καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να διορθωθεί το σχέδιο νόμου, ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες και αδικίες. Καμία έκπτωση δεν πρέπει να γίνει στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στο λαό, ανεξάρτητα από το μέγεθος της δημοσιονομικής κατάρρευσης που μας κληροδότησε η κυβέρνηση της δεξιάς.

    Συντροφικά,
    Θοδωρής Μπορλόκας
    Μέλος Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Α’ Αθήνας

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:26 | Ε.Π.

    Κύριε υπουργέ, ωραία για τους χαμηλόμισθους και καλά θα πάρουν τα χρήματα. Εγω προσωπικά είμαι άνεργη εδω και ενα χρόνο και εχει τελειώσει και το ταμείο ανεργίας που παίρνω. Είμαι διαζευγμένη και εχω και ενα παιδί που σπουδάζει στο Α έτος φέτος. Δεν υπάρχει ρύθμιση για τις μονογονεικές οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα? (Η δήλωση μου ηταν στα 6000€ περίπου). Εμείς πως ζούμε?
    Ευχαριστω

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:00 | Mιχαηλ Μωυσιαδης

    Ευχομαι ο τροπος αυτος διακιβερνισης να γινει θεσμος και να μην ειναι πυροτεχνημα.Οσον αφορα το μετρο για την ενισχυση των χαμηλομισθων ειναι θετικο.Και μια επισημανση : εαν σε ενα ζευγαρι ο ενας ειναι ελευθερος επαγγελματιας και ο αλλος μισθωτος με πανω απο το 50% του συνολικου εισοδηματος που δεν υπερβενει το οριο και ειναι και πολυτεκνοι,το δικαιουντε;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:48 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΑΛΙΔΗΣ

    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ.

    ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΤΗΣΙΟ ΠΕΡΙ ΤΑ 5000 ΕΥΡΩ. ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΕΤΟΝΤΑΣ 1)ΕΝΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΔΗΛΩΘΕΝΤΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 8.000-10.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 2) ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΡΙΕΤΙΑ Η ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΤΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΕΛΠΙΖΩ, ΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ, Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:51 | ΞΑΝΘΗ Λ

    Καταρχήν,σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε και εύχομαι να δικαιωθεί η επιλογή μας στο πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού.
    Σχετικά με το εν λόγω μέτρο σας εκφράζω την απορία μου…Για ποιό λόγο εξαιρούνται οι νέοι άνθρωποι που είναι χαμηλόμισθοι αλλά δεν έχουν παιδιά??Να μας δοθεί μια επίσημη απάντηση δημόσια σε αυτό το ερώτημα.Πρώτα πρέπει να βοηθήσετε εμάς,τους νέους ανθρώπους, και μετά τους συνταξιούχους,οι οποίοι σε τελική ανάλυση δεν έχουν αυξημένες υποχρεώσεις όσο οι νέοι.Και άλλωστε πώς θα ήταν δυνατόν να έχουμε παιδιά με τόση ανεργία και μισθούς πείνας που υποβαθμίζουν την αξιοπρέπειά μας!Είμαι εργαζόμενη με πρόγραμμα stage κάνω φορολογική δήλωση με ετήσιο εισόδημα 6.000 €.Σε λίγο καιρό κι εγώ και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί μου θα είμαστε και πάλι άνεργοι χωρίς να δικαιούμαστε μετά από 4 και 5 χρόνια εργασίας ούτε καν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.Πείτε μου λοιπόν σας παρακαλώ για ποιό λόγο δεν δικαιούμαι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και το δικαιούνται συνταξιούχοι των 600 και 800 € που ζουν σε χωριά,με ελάχιστα έξοδα διαβίωσης και μηδέν υποχρεώσεις απέναντι σε τρίτους??Είμαι εξοργισμένη…Σας παρακαλώ ακούστε τη φωνή των νέων που σας πιστεύουν και σας επέλεξαν να είστε η σημερινή κυβέρνηση.
    Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα να εκφράσω την άποψή μου και ελπίζω να συνεχίσετε να θέτετε σε δημόσια διαβούλευση θέματα που μας αφορούν.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:33 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΣΙ ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΞΑΙΡΟΥΜΑΙ; ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ 2 ΤΑΧΥΤΗΤ ΩΝ;ΔΕΝ ΣΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗ;ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:18 | Μερόπη

    Είμαι ανύπαντρη χωρίς παιδιά και δουλεύω με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ.

    Εγώ θεωρούμαι πλούσια και πως δεν έχω ανάγκη από κάποιο επίδομα.

    Ένας άνεργος ανύπαντρος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θεωρείται φτωχός και θα πάρει τελικά το επίδομα.

    Αν αυτό φαίνεται λογικό τότε τι να πω … ας πάω έξω να φάω τα πολλά λεφτά μου …

    Όμως σκέφτομαι … έχει περάσει από κανενός το μυαλό πως εμείς μένουμε ανύπαντροι και χωρίς παιδιά γιατί πολύ απλά δεν έχουμε λεφτά να συντηρήσουμε τίποτα από αυτά τα δύο ??

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:12 | Μαρινος Νεκταριος

    Ε) Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα.

    Αγαπητοι κυριοι με αυτη τη γενικη διαταξη αποκλειοντε αυτοματως
    τα ΑΜΕΑ που ανηκουν στις υπολοιπες κατηγοριες που δεν παιρνουν τα προνοικα επιδοματα και συνταξιοδοτουνε απο φορεα

    Ακομη και τα ΑΜΕΑ που κατατασοντε στην ΒΑΡΕΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ με ποσοστα ανω του 80% τους οποιους το φορολογικο συστημα δικαιως δεν φορολογει
    Ακομη και τα ατομα με ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑ
    -ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΕ Ο ΜΕΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΕ ανω του 80% ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ με ανω του 67% και ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ που παρακολουθει στα 20 χρονια του (μετα το στρατο)προγραμα στο ΑΤΡΟΠΟΣ χωρις εισοδηματα αλλα παρα μονον οι συνταξεις μας (μετα απο 25χρονια δουλειας με πανω απο 6000χιλιαδες ενσημα ο μεν και 6500χιλιαδες η δε)
    -γιατι μας πετατε εξω??

    -ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΚΛΕΨΑΜΕ?

    -ΟΥΤΕ ΤΟ ΙΚΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:13 | Αλέξανδρος Λούης

    Είμαι εποχικός υπάλληλος στα ξενοδοχεία Άγαμος και ζω με ενοίκιο. Πέρσι είχα εισόδημα λίγο κάτω από 12.000€ γιατί εργάστηκα 8 μήνες φέτος εργάστηκα μόνο 6 μήνες και υπολογίζω ότι το εισόδημα μου στο σύνολο θα είναι κάτω από 10.000€. Δεν υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης χρημάτων και δεν ξέρω όπως και όλοι οι συνάδελφοί μου στα ξενοδοχεία αν και πότε θα μας πάρουν πάλι το 2010 για εργασία στα ξενοδοχεία και για πόσους μήνες μετά από την οικονομική κρίση. Δεν θα έπρεπε και οι άνεργοι της κατηγορίας στην οποία βρίσκομαι και εγώ να ενισχυθούν;;;
    Και το Επίδομα Ανεργίας που λαμβάνουμε είναι γελοίο σε σχέση με αυτά που λαμβάνουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.!

    Ευχαριστώ πολύ!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:45 | Κωνσταντίνος Κ

    Είναι πολλά παιδιά άνεργα η χαμηλόμισθα που λένε αν είχα 1000 Ευρώ θα παντρευόμουνα.
    Για σκεφτείτε σας παρακαλώ λίγο ανθρώπινα, είναι παιδιά που δεν μπορούνε να κάνουνε οικογένεια γιατί δεν έχουνε λεφτά.
    Γιατί από τα 600 και 700 Ευρώ που παίρνουνε δεν είναι σε θέση να νοικιάσουνε ούτε μια γκαρσονιέρα αφού το ενοίκιο είναι 250 Ευρώ τουλάχιστον. Δεν θέλει πολλά μαθηματικά για να καταλάβει κανείς ότι και αυτή η κατηγορία έχει ανάγκη αυτό το βοήθημα.
    700 Ευρώ στην καλύτερη περίπτωση – 250 ενοίκιο = 450
    450 Ευρώ για να πληρώσεις νερό, ρεύμα, κοινόχρηστα, τηλέφωνα και προσωπικά έξοδα.
    Δεν βάζω αυτοκίνητο, δεν βάζω ασφάλειες, τέλη κυκλοφορίας γιατί θα πείτε αυτά τα παιδιά έχοντες και κατέχοντες.
    Πες ότι δεν πάνε διακοπές και είναι 365 μέρες κλισμένοι στην μικρή γκαρσονιέρα των 250 Ευρώ.
    Εσύ κύριε υπουργέ κάνεις έτσι οικογένεια?
    Γιατί λοιπόν αποκλείεις τα παιδιά που δεν έχουν κανει οικογένεια?
    Αυτοί δεν είναι φτωχοί?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:31 | θεοδωρα

    εχω οικογενειακο εισοδημα 13500 με 2 παιδια ο συζ ειναι μισθοτος εγω εχω μια ατομικη επιχειρηση εδω και ενα χρονο και εχω καθαρα κερδη 800 περνουμε το επιδομα

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:14 | Τέγος Φώτης

    Καταρχήν θεωρώ το μέτρο ως μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση (αυτήν της αναδιανομής του πλούτου).
    Εντούτοις θα ήθελα να επισημάνω από την οπτική της εργασίας μου (κοινωνικός λειτουργός) και όσον αφορά τις περιπτώσεις Ε,ΣΤ,Ζ και Η την αποσπασματικότητα του.
    Αν πρόκειται να κάνετε κοινωνική πολιτική κάντε την αναδιαρθρώνοντας το ρημάδι το προνοιακό σύστημα και αναπροσαρμόζοντας την επιδοματική πολιτική.
    Η πρόνοια (ή αν θέλετε η κοινωνική αλληλεγγύη) στην Ελλάδα ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά. Δείτε τις προνοιακές δομές των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με τους υπαλλήλους που προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν (μαζεύοντας άπειρα χαρτιά για ένα επίδομα) και το ύψος των επιδομάτων.
    Είναι ντροπή για παράδειγμα να δίνεται επίδομα 44 € το μήνα στις περιπτώσεις των ανήλικων απροστάτευτων με προϋπόθεση μάλιστα το εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 5.000 € περίπου (περίπτωση Ζ, μονογονεϊκές οικογένειες). Πως να ανταπεξέλθει μια μητέρα στα έξοδα της οικογένειάς της με αυτό το ποσό ή αυτό το συνολικό εισόδημα.
    Επίσης δεν βλέπω τον λόγο να μην δίνονται προνοιακά επιδόματα σε άτομα προερχόμενα από άλλες χώρες εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.
    Στο Υπουργείο Υγείας υπήρξαν και υπάρχουν αλλεπάλληλες εισηγήσεις για αναπροσαρμογή των επιδομάτων και όλες εύρισκαν την οικονομική κρατική δυσπραγία αντιμέτωπη (η απάντηση θα εξεταστεί στον επόμενο προϋπολογισμό ήταν μόνιμη). Για δε τους αλλοδαπούς ο ρατσισμός έκδηλος (εδώ δεν έχουν οι έλληνες θα δώσουμε και στους ξένους!).
    Γνωρίζω οτι πρόκειται για ζητήματα που αφορούν κυρίως το Υπουργείο Υγείας αλλά χωρίς την συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Άλλωστε η δέσμευση σας για τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας ελπίζω να παραμένει και να μην ξεχνάμε οτι το Υγείας είναι και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας και ευελπιστώ στην ευαισθησία του έργου σας.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:40 | Αντιοχος

    Παρακαλώ να δείτε και τις περιπτώσεις των συμβασιούχων στο δημόσιο με μπλοκάκι. Είναι γνωστό και λογικό αυτοί οι άνθρωποι να μην μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα από το δημόσιο αφού η διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεών τους είναι εύκολη.

    Είναι εύκολο να διαπιστωθούν ποιοί και πόσοι συμβασιούχοι του δημοσίου εισπράττουν χαμηλά ποσά και ποιοί εισρπάτουν μυθώδη ποσά.

    Μην ξεχνάτε ότι πολλοί συμβασιούχοι του δημοσίου μέσα στο 2008 είχαν την ατυχία να υποστούν την λεγόμενη «ΤΡΙΜΗΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ» γεγονός που επιβάρυνε κατά πολύ τον προσωπικό και οικογενειακό προϋπολογισμό τους. Τρεις μήνες διακοπής ισοδυναμεί με μείωση ετήσιων εσόδων κατά 25%.

    Κι επίσης, επειδή θεωρούνται «ελευθεροι επαγγελματίες» ακόμη και «εργολάβοι» δεν μπορούν να εγγραφουν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, διότι κατα τον νόμο, η 3μηνη διακοπή που υπέστησαν, δεν ισοδυναμεί με απόλυση.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:10 | ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΑΝΕΡΓΗ ΓΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ ΙΟΥΝΙΟ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ. ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ 8 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 6.500 ΕΥΡΩ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ?? ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΙΔΙΑ?? Η ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ???
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΥΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΗΡΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΣΤΩ «ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΝΕΡΓΟΙ» ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 400ΕΥΡΩ!!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:47 | Β. Φραγκιαδάκης

    Σχετικά με τα κριτήρια υπάρχει μια κατάφωρη αδικία.Δεν μπορεί να είναι το οικογενειακό εισόδημα το ίδιο για μισθωτούς και αγρότες.Πχ για ενα ζευγάρι με ενα παιδί το κριτηριο είναι 14000 ευρώ το χρόνο για τον μισθωτό ειναι ξεκάθαρο,όμως ενας αγρότης για παράδειγμα κάτοικος Μεσηνίας για να δηλώσει 14000 ευρώ με το αντικειμενικό σύστημα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 750 (επτακόσια πενήντα) στρέματα ελιες (θεωρώ μονοκαλιέργεια).Αντικειμενική αξία σε πεδινή περιοχή νομού Μεσηνίας για ελιες 18,68 ευρώ ανα στρέμα για το 2009 (βλ πινακα εφορίας σελ 40). Αν Κύριοι κάποιος ελαιοκαλιεργητής στη Μεσηνία (το ιδιο ισχύει σε ολες τις περιοχές, η Μεσηνία ειναι χαριν παραδείγματος)με 749 στρέματα θεωρείτε οτι χρειάζεται βοήθεια τότε χαιρέτα μας τον Πλάτανο κι αντε καλά κρασιά

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:15 | Evangelia

    Δεν θα έπρεπε να βοηθηθούμε και όλοι εμείς οι νέοι εργαζόμενοι των 700€ με μπλοκάκι?
    Όχι μόνο υποχρεούμαστε να δουλεύουμε υπό αυτές τις συνθήκες για χρόνια αλλά και τώρα λόγο οικονομικής κρίσης πολλοί από εμάς απολύθηκαν, χωρίς να δικαιούνται αποζημίωση,χωρίς να πάρουν ταμείο ανεργίας, χωρίς να καταγράφονται στον ΟΑΕΔ ωε άνεργοι (μια και θεωρούμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες) αλλά και να είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίζουμε να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε. έστω και αν τα εισοδήματα μας είναι μηδενικά!
    Υπάρχει τρόπος να αποδείξουμε την κατάστασή μας μια και στα μπλοκάκια μας αναγράφεται το όνομα ενός και μοναδικού εργοδότη!

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:21 | Γιώργος Σ.

    Αυτό που ήθελα να θίξω είναι το ζήτημα των νέων μηχανικών όπου και ανήκω. Τελείωσα τη σχολή γράφτηκα στο ΤΕΕ για να έχω την ασφάλεια μου και την υγειονομική περίθαλψη, πληρώνω κάθε εξάμηνο τα 1000 περίπου ευρώ αλλά δουλειά δεν έχω βρει. Το ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) δε με ρωτάει αν δουλέυω ή όχι για να μπορώ να καταβάλω τις εισφορές και από την άλλη ενημερώθηκα ότι δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΔ δεν έχουμε! Φυσικά τις εισφορές μου τις πληρώνουν οι γονείς μου (ως πότε θα αντέχουν και εκείνοι…) και εννοείται ότι κάθε χρόνο κάνω φορολογική δήλωση και δεν έχω κάνει έναρξη επαγγέλματος. Συμπέρασμα: κάθε χρόνο μηδενικά έσοδα και περίπου 2000 ευρώ έξοδα!!!
    Τι θα γίνει με αυτή την κατηγορία των ανθρώπων στην οποία ανήκουν πάρα πολλοί και κυρίως νέοι άνθρωποι που δε νομίζω να θεωρούνται πλούσιοι;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:56 | ΚΑΠΝΙΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΔΕ ΛΕΩ ΑΛΛΑ ΔΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
    ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΩ ΤΟ ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΧΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 80% ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
    ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ 3 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΡΙΟ ΤΟΥ 2008 ΚΑΡΙ ΠΗΡΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 10.000 ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ.
    ΝΟΜΙΖΩ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ 400 ΕΥΡΩ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:20 | Anna

    Δηλαδή ο πεθερός μου, που είναι συνταξιούχος, έχει πάνω από 67% αναπηρία, η σύζυγός του δεν έχει κανένα εισόδημα και συνεπώς ζούνε 2 άτομα, σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του έτους 2009, με 8730,27 ευρώ και το φορολογητέο εισόδημά του είναι 6330,27 ευρώ, δεν έχει καμία ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης. Και φυσικά δεν είναι δικαιούχος ΕΚΑΣ. Πόσο δίκαιο είναι αυτό? Είναι σύμφωνο με τις προεκλογικές εξαγγελίες?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 12:28 | Παναγιώτα

    Οι διαζευγμένες με παιδιά υπό την προστασία τους και δεν εργάζονται ούτε υποβάλλουν δήλωση στην Εφορία (διότι δεν έχουν εισοδήματα) δεν δικαιούνται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης; Νομίζω είναι άδικο.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:21 | ΤΣΟΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑΤ ΜΕ 700 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟΣ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΗ
    (οικιακα) ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ:9800
    ΕΚΑ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ.
    ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΕ ΕΚΑΣ 650 ΕΚΑΣΤΟΣ ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ
    ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ:18200
    ΕΚΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ..
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΥΡΙΟΙ;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:21 | Γιωργος

    Καλημέρα σας
    Θεωρώ πως θα πρέπει να πάρουν όλοι οι άνεργοι το έκτακτο επίδομα είναι πολύ άδικο να κόβετε κάποιους. Επίσης για τους μακροχρόνια ανέργους που ξεπερνούν 1 χρόνο ανεργίας θα πρέπει να τους καταβάλετε όλο το ποσό στην 1η δόση (είναι άνθρωποι που έχουν 1 χρόνο+ να δουλέψουν και έχουν περισσότερο από όλους ανάγκη αυτά τα λίγα χρήματα).
    Ελπίζω να διαβάζεται τα σχόλια και όχι μονό να μας βάζετε να σχολιάζουμε )
    Ευχαριστώ

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:42 | Giorgos

    Ο τιτλος » κοινωνικης αλληλεγγυης» είναι αστοχος. Ενα τετοιο επιδομα θα επρεπε να έχει κοινωνικά κριτίρια και όχι φορολογικά.

    Κάποιος που θα πάρει 300 ή 400 ευρώ ( δηλαδή οι περισσότεροι από τα 2,5 εκ.) θα λάβει

    ΈΩΣ 31/12/09 150 ή 200 ΕΥΡΏ

    ΚΑΙ ΕΩΣ 31/06/2010(!!!!!!) αλλα 150 ή 200 ΕΥΡΩ

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:16 | Σωτήρης

    Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιόν λόγο εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, του επιδόματος?

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:48 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    Θ) Οι εγγεγραμμένοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ως άνεργοι, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

    Ο κος Λοβέρδος δήλωσε στο ALTER σήμερα το πρωϊ ότι οι άνεργοι του ΟΑΕΔ ανεξάρτητα από οικογενειακό εισόδημα θα πάρουν την ενίσχυση. Τελικά τι θα γίνει;

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:41 | ΠΑΛΙΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 31/10/2009 ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑ,ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 4/11/2009 ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΝΕΡΓΩΝ,ΜΕΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 03/11/2009 ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΝΩ ΚΑΤ ΟΥΣΙΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 31/10/09.ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΟΤΙ Ο ΟΑΕΔ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ.

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 11:19 | Δέσποινα

    Καλό είναι το μέτρο και μπράβο στην κυβέρνηση που λαμβάνει μέτρα για τις ασθενείς ομάδες. ΌΜΩΣ ένα μεγάλο ερώτημα τίθεται:
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ (π.χ. του ΝΑΤ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΚΑΣ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ; Δηλαδή τιμωρούμε τους συνταξιούχους επειδή πλήρωναν και επικουρική ασφάλιση; Γιατί αποδεδειγμένα αν δεν πλήρωναν εν ενεργεία επικουρική ασφάλιση, τώρα θα έπαιρναν μεγαλύτερη σύνταξη!!!!!
    Οταν κάποιος λαμβάνει συνολικά (κύρια +επικουρική σύνταξη) 730 ευρώ χωρίς άλλο εισόδημα, θεωρείται ότι έχει οικονομική επάρκεια να ζήσει οικογένεια δύο ατόμων; Δεν ανήκει αυτός στις οικονομικά ασθενείς ομάδες; Εδώ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να διορθωθεί το νομοσχέδιο γιατί αδικεί τους συνταξιούχους των 700 ευρώ.