Άρθρο 11 – Ειδική Αμοιβή και Βαθμός Θέσης Εργασίας

1. Στους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος χορηγείται ειδική αμοιβή, πλέον του βασικού μισθού του άρθρου 7 και τυχόν άλλων επιδομάτων που προβλέπονται στις διατάξεις του νόμου αυτού, η οποία συνδέεται με την αξιολόγηση της Θέσης Εργασίας (Θ.Ε.) που κατέχουν και την κατάταξη αυτής σε Βαθμό Θέσης Εργασίας της παρ. 3. Προϋπόθεση για τη χορήγηση είναι αφενός η κατάρτιση ειδικού συστήματος βαθμολογικής κατάταξης των Θέσεων Εργασίας της Αρχής, ο καθορισμός των βαθμών του συστήματος αυτού, η περιγραφή, αξιολόγηση και κατάταξη των Θέσεων Εργασίας και αφετέρου η κατάταξη των υπαλλήλων στις Θέσεις Εργασίας και στους Βαθμούς αυτών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 4389/2016, περί Συστήματος Βαθμολογικής Κατάταξης.
2. Ο δόκιμος υπάλληλος λαμβάνει το 60% της ειδικής αμοιβής κατά το πρώτο έτος υπηρεσίας και το 80% κατά το δεύτερο έτος. Μετά τη μονιμοποίησή του ο υπάλληλος λαμβάνει το σύνολο της ειδικής αμοιβής.
3. Το αναφερόμενο στην παρ. 2β του άρθρου 28 του ν. 4389/2016 Σύστημα Βαθμολογικής Κατάταξης, διαρθρώνεται σε Βαθμούς Θέσης Εργασίας (Β.Θ.Ε). Για την εφαρμογή του παρόντος, οι Βαθμοί Θέσεων Εργασίας (Β.Θ.Ε.) ορίζονται σε δεκατρείς (13).
4. Η ειδική αμοιβή θέσης εργασίας ανά Β.Θ.Ε. καταβάλλεται στον υπάλληλο με την προϋπόθεση της συμμετοχής του στη διαδικασία ετήσιας αξιολόγησης, σύμφωνα με τις σχετικές περί αξιολόγησης των υπαλλήλων νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις, όπως εκάστοτε ισχύουν. Στην περίπτωση μη συμμετοχής του σε διαδικασία ετήσιας αξιολόγησης, καταβάλλονται στον υπάλληλο, από τον μήνα που ακολουθεί τον μήνα ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης, στην οποία δεν συμμετείχε ο υπάλληλος, και μέχρι και τον μήνα ολοκλήρωσης της διαδικασίας της επόμενης ετήσιας αξιολόγησης οι αποδοχές των άρθρων 7, 8, 9 και 10 του παρόντος και του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 υπό τις προϋποθέσεις χορήγησής τους, καθώς και η προσωπική διαφορά του άρθρου 12 υπό τις προϋποθέσεις χορήγησής της. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζονται η διαδικασία διαπίστωσης της διενέργειας ή μη διενέργειας αξιολόγησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 22:38 | Σπύρος

    Πώς είναι δυνατό να βγαίνει σε διαβούλευση νομοσχέδιο με τόσες ελλείψεις και ασάφειες;
    Νομοσχέδιο που αφορά μισθολόγιο και να μην είναι ξεκάθαρος ο μισθός; Αυτό αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό! Αναφέρεται ειδική αμοιβή θέσης εργασίας ανά Βαθμό Θέσης Εργασίας και συγκεκριμένα 13 Βαθμοί, αλλά κανένα από τα 13 ποσά της ειδικής αυτής αμοιβής! Αν αυτό δεν είναι ύποπτο, τότε τι είναι; Ο βασικός μισθός από μόνος του αποτελεί σκάνδαλο, φαντάζομαι λοιπόν η ειδική αμοιβή για να αποκρύπτεται!
    Από την άλλη πώς γίνεται να μιλάμε για βασικό μισθό, όταν ξεκινάει από διαφορετική βάση για τον καθένα; Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να διευθετηθεί!!!

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 18:11 | Γιωργος Κυπραιος

    Το Ειδικό Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ αδυνατεί να εξαλείψει την αδικία εις βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά (ΠΔ). Η διάκριση αυτή αποτελεί κατάφωρη παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος, η οποία εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα όπου προβλέπεται ίση αμοιβή για ίση εργασία, και εμφανίζεται στο παρόν νομοσχέδιο με την κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων σε παλιούς που λαμβάνουν την ΠΔ και σε νέους που δεν την λαμβάνουν.
    Oι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017, κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις και τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν από το ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννιάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία.
    Η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε αυτους τους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία» , και ειδικα οταν το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,και το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο σε ολους τουs υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 18:40 | Μ. Ο.

    ΠΡΏΤΑ ΝΑ ΔΟΘΕΊ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΈΟΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΆΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΒΆΣΗ!

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 17:33 | ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία» , και ειδικα οταν το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ απαξ με ρυθμιση ,και το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδοθηκε απο τον υπουργο ΕΥΚ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ με επερωτηση του ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ,σε ολους τουσ υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
    Προ της εφαρμογής του ειδικού μισθολογίου, απαιτείται η αποκατάσταση της αδικίας και η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους, νέους και παλιούς, ώστε η ΑΑΔΕ να μπει σε μια νέα εποχή ξεκινώντας από μια σωστή και δίκαιη αφετηρία.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 17:22 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Η συνταγματική αρχή της ισότητας 4 παρ. 1, παγιώνει τη διαφοροποίηση μεταξύ παλαιών και νέων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), και οι οποίοι δεν λαμβάνουν την προσωρινή διαφορά σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους, παρόλο που καλούνται να ανταπεξέλθουν στα ίδια καθήκοντα, έχοντας ίδια τυπικά προσόντα. Ομοίως και η παρ. 2 του αρ. 11, που ορίζει για τους νέους υπαλλήλους χαμηλότερες αμοιβές από τους υπόλοιπους κατά 20 και 40% αδικαιολόγητα και χωρίς νομικό έρεισμα, καθώς σε καμία περίπτωση η δόκιμη περίοδος ενός νεοπροσληφθέντα υπαλλήλου δεν νοείται ως περίοδος μειωμένης απόδοσης, ικανοτήτων ή προσόντων.
    Γι αυτόν το λογο , το 2019 και επι κυβέρνησης ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, η προσωπική διάφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ απαξ με ρυθμιση που καλυπτει και μελλοντικες προσληψεις , ΕΝΩ το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδοθηκε απο τον υπουργο ΕΥΚ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ με επερωτηση του ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ,σε ολους τουσ υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    είναι ΑΔΙΚΟ για τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αμείβονται ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ από τους υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, ενώ διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και επιτελούν το ίδιο έργο υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες!!

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 17:47 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΣ

    ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΆΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΑΞ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ!!!!

    ΤΟ 2018 ΚΑΙ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ , Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΥΚ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΜΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΆΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2019,
    ΧΩΡΙΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019!!!!

    ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΤΥΠΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ (ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 1Γ/2017) ΜΑΣ ΩΘΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΩΓΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΦΛΕΓΟΝΤΟΣ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ.
    ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΙΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΙΤΕ ΣΕ ΜΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Ο ΟΓΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ Η ΑΜΟΙΒΗ ΓΙ’ΑΥΤΗ.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 15:25 | ΒΚ

    Το περιεχόμενο του άρθρου αυτού είναι αντισυνταγματικό γιατί α) σε συνδυασμό με το άρθρο 12 προβλέπει άνιση αμοιβή για ίση εργασία (αρ 4 Συντ,.), β) χωρίς να έχει οριστεί με τυπικό νόμο η ειδική αμοιβή (όρια, ύψος κλπ) (αρ 43 και 80 Συντ.) καθορίζεται από το Διοικητή κάθε σχετικό και γ) γίνεται σύνδεση καταβολής της ειδικής αμοιβής με την συμμετοχή στην αξιολόγηση (εκβιαστικά και χωρίς αναφορά στο σχετικό νόμο)(αρχή αναλογικότητας).
    Υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στην παράγραφο 1, που δε θα έχουν μπορέσει να ικανοποιηθούν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου (1-1-2021) με κίνδυνο να μη μπορεί να αποδοθεί η ειδική αυτή αμοιβή στο σύνολό της.
    Όπως ανέφερα και προηγούμενα, δεν γίνεται αναφορά στο νόμο τον σχετικό με το σύστημα αξιολόγησης, σε ποιο άρθρο και παράγραφο αναφέρεται καθώς και το περιεχόμενο της έννοιας «συμμετοχή στην αξιολόγηση».

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 00:27 | Κρυσταλλία

    Είναι μεγάλο λάθος να καλλιεργούνται ανισότητες και διακρίσεις σε μια υπηρεσία. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργούν μη παραγωγικούς υπαλλήλους. Όσο μιλάμε για «παλιούς» και «νέους» υπαλλήλους, δυστυχώς μιλάμε για υπαλλήλους δύο ταχυτήτων κι αυτό είναι κατάφορα άδικο και αντισυνταγματικό.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 16:51 | Παναγιώτα Μπενέκου

    Είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση καθό μέρος απονέμει άνιση αμοιβή για ίση εργασία διακρίνοντας τους υπαλλήλους σε παλιούς και νέους και παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή της ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 Σ.
    Κατά παράβαση του Σ δε, καταλείπεται στο Διοικητή ευρεία αρμοδιότητα να αποφασίζει το ύψος της ειδικής αμοιβής θέσης εργασίας χωρίς να έχουν ορισθεί με τυπικό νόμο έστω τα άκρα όρια της εν λόγω αρμοδιότητας, όπως επίσης και τα κριτήρια απονομής της κατά παράβαση των άρθρων 80 και 43 παρ.2 του Σ.
    Τέλος, οποιαδήποτε συσχέτιση της απόδοσης μισθού με τη συμμετοχή στην αξιολόγηση είναι ευθεία προσβολή της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας. Είναι αδιανόητο το πώς ο νομοθέτης επιλέγει την εισαγωγή τέτοιων εκβιαστικών διατάξεων που απειλούν την απόδοση μισθού.
    Οι υποσχέσεις για απόδοση της προσωπικής διαφοράς, οι διακηρύξεις για προώθηση της ‘αριστείας» και οι κλαυθμοί για brain drain έγιναν από τους ίδιους που συνέταξαν το ως άνω προσχέδιο;;; Αιδώς.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 16:32 | Νίκος Βαβουράκης

    α) Αφαίρεση περιεχομένου παρ. 2,
    επειδή οι δόκιμοι υπάλληλοι λόγω των τυπικών προσόντων και της εκπαίδευσης που έχουν λάβει κατά τον διορισμό τους στην Α.Α.Δ.Ε. είναι απολύτως ικανοί να ανταπεξέλθουν 100% στα καθήκοντα που περιγράφονται στα Π.Θ.Ε. στα οποία τοποθετούνται.
    Αντικατάστασή του με πρόβλεψη:
    «Οι δόκιμοι υπάλληλοι κατά την περίοδο εκπαίδευσής τους και πριν την κατάταξή τους σε Π.Θ.Ε. στη μονάδα που θα τοποθετηθούν, λαμβάνουν την ειδική αμοιβή του κατώτατου Β.Θ.Ε.».

    β) Προσθήκη παρ. 5 για το ύψος της ειδικής αμοιβής ανά Β.Θ.Ε. (το οποίο δεν αναφέρεται πουθενά).
    «Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζεται το ύψος της ειδικής αμοιβής του παρόντος άρθρου ανά Β.Θ.Ε., με την υποχρέωση η ειδική αμοιβή του κατώτατου Β.Θ.Ε. να ισούται με το 50% του Μ.Κ. 1 της κατηγορίας Π.Ε. του βασικού μισθού του άρθρου 7 του παρόντος».
    Το ελάχιστο αυτό ύψος της ειδικής αμοιβής εξασφαλίζει στην πράξη τους σκοπούς του ειδικού μισθολογίου της ΑΑΔΕ που είναι η προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού υψηλών προσόντων στις τάξεις της, όπως αυτοί περιγράφονται και στην 8η Enhanced Surveillance Report της European Commission για τη χώρα μας (Νοέμβριος 2020). Εξασφαλίζει επίσης τη σύντομη εξαΰλωση της σημερινής αλλά και της νέας προσωπικής διαφοράς, ώστε οι μισθολογικές ωριμάνσεις να αντιστοιχούν σε πραγματικές αυξήσεις και όχι σε διατήρηση μισθών.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 14:55 | ΦΑΤΖΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    -Για ποιο λόγο νεοδιορίζομενοι υπάλληλοι θα υποαμείβονται σε σχέση με τους παλαιότερους εφόσον θα κάνουν την ίδια δουλειά και θα αναλαμβάνουν να επιτύχουν τους ίδιους στόχους;

    – Γιατί δεν υιοθετήθηκε καμία από τις προτάσεις που υπέβαλε η Ομοσπονδία των εφοριακών για το θέμα του ειδικού μισθολογίου;

    -Γιατί δεν καθορίζονται σαφώς στο νομοσχέδιο οι Βαθμοί Θέσεων Εργασίας και οι αντίστοιχες Ειδικές Αμοιβές;

    -Πως διασφαλίζεται ότι ένας προϊστάμενος δεν μεροληπτεί υπέρ ή κατά των υπαλλήλων ως προς την κατάταξη τους στις θέσεις εργασίας;

    Τα ανωτέρω θεμάτα πρέπει οπωσδήποτε να επανεξεταστούν και να καθοριστούν σαφώς στο νομοσχέδιο, προκειμενου το νέο μισθολόγιο να είναι δίκαιο και αξιοκρατικό, να αξιολογεί και να επιβραβεύει όλους τους υπαλλήλους με διαφάνεια και επι ίσοις όροις.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 13:23 | Παρπουλης Ιωάννης

    Εδώ λοιπόν καλουμαστε για διαβούλευση επί του ειδικού μισθολογίου χωρίς να να αναφέρεται κανένα απολύτως ποσό! Δεν το συζητώ για την κατάφορη αδικία που καθιερώνεται πλέον εις βάρος των νέων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με την 1Γ/2017 οπου δεν προβλέπεται το «μαξιλαράκι» της προσωπικής διαφοράς.
    Το χειρότερο όλων είναι η λευκή επιταγή στον διοικητή της ΑΑΔΕ να αυξομειώνει μισθούς οπότε θελήσει!

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 13:52 | A.

    -Απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους νεοδιόριστους.
    Οποιαδήποτε ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη της την άνιση μεταχείριση αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Κατηγοριοποιεί το ίδιο το κείμενο τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε παλαιούς που λαμβάνουν την προσωπική διάφορα και σε νέους που δεν την λαμβάνουν, εκκινώντας από διαφορετική βάση και απαιτεί από τους νέους συναδέλφους να καταβάλουν πολλαπλή προσπάθεια για να εξισωθούν με τους παλαιούς παρόλο που παράγουν την ίδια εργασία στις ίδιες συνθήκες με τα ίδια προσόντα. Σήμερα δηλαδή, ο μισθός νεοδιόριστου υπαλλήλου είναι 733€ ενώ ο πρώτος μισθός του υπαλλήλου που λαμβάνει την προσωπική διαφορά ανέρχεται περίπου στα 1.250€. Η διάκριση αυτή και η παράβαση εν τέλει της συνταγματικής αρχής της ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 Σ που εφαρμόζεται όταν αναφερόμαστε σε ίση αμοιβή για ίση εργασία στο δημόσιο τομέα, διαταράσσει προφανώς την εύρυθμη λειτουργία στην υπηρεσία και την συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων, ενώ δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο για τους νέους υπαλλήλους να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 12:30 | Ε. Χ.

    Το σχέδιο νόμου «Ειδικό μισθολόγιο Α.Α.Δ.Ε.» που θα τεθεί προς ψήφιση εισάγει αδικαιολόγητη δυσμενή διακριτική μισθολογική μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 και αυτών που διορίστηκαν προγενέστερα. Οι υπάλληλοι που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011, και την οποία λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί στην Α.Α.Δ.Ε. πριν από την 11η Οκτωβρίου του 2018, δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του ν. 4569/2018. Οι υπάλληλοι που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 θα λαμβάνουν ό,τι τους αναλογεί με βάση τη θέση εργασίας που έχουν, χωρίς όμως να λάβουν την προσωπική διαφορά.
    Το 2019 και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, η προσωπική διαφορά αποδόθηκε από τον Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη στους νεοπροσληφθέντες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης άπαξ με ρύθμιση που καλύπτει και μελλοντικές προσλήψεις.
    Ως εκ τούτου, καμία συζήτηση για ειδικό μισθολόγιο δεν μπορεί να ξεκινήσει αν όλοι οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ δεν ξεκινούν από την ίδια βάση.
    Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα που «γεννάται» με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου είναι η εξουσιοδότηση που παρέχει στον Διοικητή να απονέμει μισθό χωρίς τυπικό νόμο κατ’ άρθρο 80 του Συντάγματος, ο οποίος δύναται να αποφασίσει τι μισθό θα λαμβάνει κάθε θέση και με ποια κριτήρια. Σύμφωνα με το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Yπουργού επιτρέπεται η έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων, με ειδική εξουσιοδότηση νόμου και μέσα στα όριά της και η εξουσιοδότηση για έκδοση αυτών των πράξεων από άλλα όργανα της διοίκησης επιτρέπεται προκειμένου να ρυθμιστούν ειδικότερα θέματα ή θέματα με τοπικό ενδιαφέρον ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό. Το ζήτημα, όμως, του καθορισμού του ύψους αυτής της «ειδικής αμοιβής θέσης εργασίας» δεν δύναται να καταλείπεται εξ ολοκλήρου στη διάθεση και την συνακόλουθη απόφαση του Διοικητή, η οποία μπορεί και να μεταβάλλεται κατά το δοκούν και χωρίς να περιορίζεται σε σαφή όρια που θα έχει ήδη θέσει τυπικός νόμος. Δεν πρόκειται για ένα ειδικότερο θέμα ή λεπτομερειακό, πρόκειται για ουσιαστικό, τη στιγμή που κατά πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εξουσιοδοτική διάταξη θα πρέπει να περιέχει την ουσιαστική ρύθμιση του θέματος, έστω σε γενικό, ορισμένο όμως πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο θα εκδοθεί η σχετική κανονιστική πράξη. Στην επίμαχη διάταξη δεν υπάρχουν επαρκή κριτήρια και κατευθύνσεις που καθορίζουν κατά βάση τα πλαίσια της ρύθμισης και κυρίως το ύψος – έστω κατώτατο όριο – των σχετικών αμοιβών, γεγονός το οποίο αφήνει μεγάλο περιθώριο «ερμηνειών».
    Τέλος, εφόσον η Α.Α.Δ.Ε. ευαγγελίζεται να αποτελέσει έναν σύγχρονο και ελκυστικό φορέα εργασίας για ικανά στελέχη, δεν είναι δυνατόν να δημιουργεί κάθε είδους προσκόμματα στους υπαλλήλους εκείνους που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας έχουν κρίνει την υπηρεσία ανεπαρκή και επιθυμούν να αποχωρήσουν. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν συνάδουν με το προφίλ που θέλει να εμφανίσει ότι διαθέτει η Α.Α.Δ.Ε.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 20:32 | ΚΓ

    -Ποια είναι τα αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης υπαλλήλων στις Θέσεις Εργασίας; Θα λαμβάνεται υπόψη η άποψη και επιθυμία του υπάλληλου να εργαστεί σε ορισμένη Θέση Εργασίας;
    -Πως διασφαλίζεται ότι ένας προϊστάμενος δεν μεροληπτεί υπέρ ή κατά υπαλλήλων ως προς την κατάταξη στις θέσεις εργασίας (θεωρούμε ότι διαφορετικές Θέσεις Εργασίας έχουν διαφορετικές Ειδικές Αμοιβές);
    -Πως διασφαλίζεται ότι ένας προϊστάμενος δεν μεροληπτεί υπέρ ή κατά υπαλλήλων ως προς την κατάταξη σε Βαθμούς Θέσεων εργασίας κατά την αξιολόγηση;
    -Γιατί δεν καθορίζονται σαφώς στο νομοσχέδιο τουλάχιστον οι Βαθμοί Θέσεων Εργασίας και οι αντίστοιχες Ειδικές Αμοιβές;
    -Για ποιο λόγο νεοδιορίζομενοι υπάλληλοι θα υποαμείβονται σε σχέση με τους παλαιότερους εφόσον θα κάνουν την ίδια δουλειά, θα αναλαμβάνουν να επιτύχουν και θα επιτυγχάνουν τους ίδιους στόχους και από τη στιγμή που λόγω βασικού μισθού, μισθολογικού κλιμακίου και μεγαλύτερων κρατήσεων κατά το πρώτο έτος υπηρεσίας λαμβάνει ούτως ή άλλως χαμηλότερο μισθό; Γιατί δεν υπάρχει τουλάχιστον όρος κατα τον οποίο θα λαμβάνει αναδρομικά τα υπόλοιπα 40% και 20% αντίστοιχα με την συμπλήρωση του 2ου έτους και τη μονιμοποίηση του;
    Θεωρώ ότι τα άνωθι θεμάτα θα πρέπει να επανεξεταστούν και καθορίστούν σαφώς στο νομοσχέδιο προκειμένου να μιλάμε για ένα μισθολόγιο δίκαιο και αξιοκρατικό που αξιολογεί και επιβραβεύει ή όχι όλους τους υπαλλήλους με διαφάνεια και επι ίσοις όροις.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 18:54 | katerina v

    Για έναν νεοδιόριστο ο οποίος λαμβάνει 734E καθώς δε του χορηγείται η προσωπική διαφορά είναι τελείως ασαφές πως το ειδικό μισθολόγιο απαλείφει την ανισότητα μεταξύ αυτού του νέου και των παλαιών συναδέλφων οι οποίοι λαμβάνουν την προσωπική διαφορά. Δε γίνεται καμία αναφορά στο ύψος του επιδόματος θέσης, αν το επίδομα θέσης είναι κάτω από 400Ε σε κάποιες θέσεις, το οποίο είναι και το πιο λογικό, τότε ένας υπάλληλος που λαμβάνει την προσωπική διαφορά θα συνεχίσει να αμείβεται με 1200Ε περίπου και ένας νέος συνάδελφος θα λαμβάνει 900-1000Ε ενώ θα έχουν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα. Πως ακριβώς αποκαθίσταται η ανισότητα;
    Πριν εφαρμοστεί το ειδικό μισθολόγιο θα πρέπει να αποδοθεί η προσωπική διαφορά σε όλους τους νέους συναδέλφους έτσι ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου από μία πιο ισότιμη βάση.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 16:35 | Διαμαντής

    Προσπαθώ μέρες τώρα να δικαιολογήσω και να αποδεχτώ έστω και 1 επιχείρημα των συναδέλφων υπαλλήλων που λαμβάνουν την ΠΔ και είναι αντίθετοι με το παρόν σχέδιο. Δεν υπάρχει όμως κανένα. Διάβασα όλα τα σχόλια και δεν βρήκα κανένα αξιόλογο λόγο να μην ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο.
    Ο μόνος λόγος που μπορώ να δεχτώ (αλλά θέλει κότσια για να τον πει κάποιος) είναι ότι οι «παλιοί» υπάλληλοι πιστεύουν και νιώθουν πιο άξιοι, πιο εργατικοί, πιο αποδοτικοί κ.λπ. από τους «νέους» και έτσι δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα εξαλειφθεί ή θα μειωθεί η ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά μισθού που απολαμβάνουν.
    Εφόσον διασφαλίζεται ο μισθός τους στο ακέραιο, τι πρόβλημα έχουν? Πιο είναι το ζόρι της Ομοσπονδίας που δεν κατάφερε τίποτα 15 μήνες τώρα είτε μισθολογικά είτε σχετικά με την αυτοχρηματοδοτούμενη (!) εκπαίδευση της 1Γ/2018? Όλες οι αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΙΣΧΥΩΝ καθεστώς μισθοδοσίας ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΙΔΕΑΤΟ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ 1, 2, 3 … ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ) μισθολόγιο ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ.
    Επειδή, λοιπόν, και εγώ στην ΑΑΔΕ είμαι 6 χρόνια τώρα, και ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΠΔ, να σας πληροφορήσω ότι το ισχύον σύστημα μισθοδοσίας και για εμένα ΑΔΙΚΙΑ λέγεται. ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ λέγεται. Μην πέφτετε από τα σύννεφα και μην ρίχνεται κροκοδείλια δάκρυα για τους υπαλλήλους που δεν θα πάρουν (κάποτε, θα δούμε, κάποια στιγμή, ίσως) την ΠΔ αλλά ίσως μια λίγο μικρότερη αύξηση, γιατί αυτή η ΑΥΞΗΣΗ είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ!
    Είναι πραγματικά αστείο αυτός που λαμβάνει 1.700Ε/μήνα να μην δέχεται και να εναντιώνεται στο πάρει αύξηση 200, 300 ή ακόμα και 500Ε ένας υπάλληλος, μόνο και μόνο επειδή δεν θα την πάρει ο ίδιος. Και μάλιστα με το επιχείρημα ότι …… συγνώμη δεν το συγκράτησα το επιχείρημα, μήπως μπορείτε να το καταθέσετε ακόμα μια φορά?

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 10:12 | Σαράντος

    Το ότι δεν δίνονται δευκρινίσεις για την»ειδική αμοιβή», δηλαδή όσον αφορά το ύψος της και τον τρόπο καταβολής της, καταλαβαίνετε ότι αφήνει «παράθυρο» για πελατειακές σχέσεις.
    Το νομοσχέδιο θα έρπεπε να ήταν σαφές σε αυτό το κομμάτι και να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 10:58 | Σταματία

    Το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα της μισθολογικής ανισότητας ανάμεσα στους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ αλλά έρχεται να εδραιώσει μια κατάφωρη και εγνωσμένη αδικία εις βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 σε όλους τους υπαλλήλους της. Οποιαδήποτε ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη της την άνιση μεταχείριση αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Κατηγοριοποιεί το ίδιο το κείμενο τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε παλαιούς που λαμβάνουν την προσωπική διάφορα και σε νέους που δεν την λαμβάνουν, εκκινώντας από διαφορετική βάση και απαιτεί από τους νέους συναδέλφους να καταβάλουν πολλαπλή προσπάθεια για να εξισωθούν με τους παλαιούς παρόλο που παράγουν την ίδια εργασία στις ίδιες συνθήκες με τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα.

    Η διάκριση αυτή και η παράβαση εν τέλει της συνταγματικής αρχής της ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 Σ που εφαρμόζεται όταν αναφερόμαστε σε ίση αμοιβή για ίση εργασία στο δημόσιο τομέα, διαταράσσει προφανώς την εύρυθμη λειτουργία στην υπηρεσία και την συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων, ενώ δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο για τους νέους υπαλλήλους να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ.

    ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ.

    Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΆΡΘΡΟ 45 ΤΟΥ Ν.4569/2018 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘMΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 45 ΕΞΟMΟΙΩΝΟΝΤΑΙ µΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ MΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟMΙΚΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1.11.2011 ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ MΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗMΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ Η MΕΤΑΤΑΧΘΕΙ µΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΗMΕΡΟMΗΝΙΑ, ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗMΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟMΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗMΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟMΙΚΩΝ, ΣΕ ΕΠΟΠΤΕΥΟMΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΝΟMΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗMΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗMΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟMΙΚΟ ΣΥMΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 27 ΤΟΥ Ν. 4354/2015 (Α΄ 176) ΚΑΤ’ ΕΦΑΡMΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓMΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, MΕ ΔΕΔΟMΕΝΟ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝ ΟMΟΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ µΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙMΗ ΗMΕΡΟMΗΝΙΑ.
    ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 57 ΤΟΥ Ν.4605/2019 ΦΕΚ Α 52 – 01.04.2019 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 45 ΤΟΥ Ν.4569/2018 ΦΕΚ A 179 – 11.10.2018, ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 1.9.2018 ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 21:59 | Kanel

    Αν θελουμε να μιλαμε για σωστη εφαρμογη του οποιοδηποτε νομοσχεδιου θα πρεπει η εφαρμογη αυτη να ξεκιναει απο την ιδια βαση για ολους! Να αποκατασταθει πρωτα η αδικια που συμβαινει στο προσωπο των νεων συναδελφων και επειτα συζηταμε για ολα τα υπολοιπα. Δωστε την προσωπικη διαφορα στα νεα παιδια για να μπορουν να ζουν αξιοπρεπως. Σε αυτα στηριζεται το μελλον της χωρας!

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 20:06 | ΚΜ

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επιλύει και διαιωνίζει την αδικία που έχει δημιουργηθεί σε βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 σε όλους τους υπαλλήλους της. Οι υπάλληλοι κατηγοριοποιούνται σε παλαιούς που λαμβάνουν την προσωπική διάφορα και σε νέους που δεν την λαμβάνουν, με τους νέους συναδέλφους να καταβάλουν πολλαπλή προσπάθεια για να εξισωθούν με τους παλαιούς παρόλο που παράγουν την ίδια εργασία με τα ίδια προσόντα παραβιάζοντας έτσι την συνταγματική αρχής τη ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 Σ . Το αποτέλεσμα θα είναι νέοι υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα και εμπειρία να μην αποδέχονται τον διορισμό και συνεπώς η υπηρεσία να μην επωφελείται από αυτά τα προσόντα. Πριν την οποιαδήποτε μισθολογική ρύθμιση θα πρέπει να χορηγηθεί η προσωπική διαφορά σε όλους και ειδικότερα στους διοριζόμενους με τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με αρ. προκήρυξης 1Γ/2017 οι οποίοι είναι επιστήμονες με αυξημένα τυπικά και αποδεδειγμένα (γραπτός διαγωνισμός) ουσιαστικά προσόντα που αντί να φύγουν για το εξωτερικό, στελεχώνουν νευραλγικές θέσεις στην βεβαίωση και στην είσπραξη εσόδων καθώς και μεγάλα Ελεγκτικά Κέντρα. Επίσης, το ειδικό μισθολόγιο συνδέει ανεπίτρεπτα τον μισθό με την αξιολόγηση καθώς η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται μόνο για τη λήψη bonus και όχι για την αυξομείωση του μισθού.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 20:16 | Βασίλης

    Θα πρέπει με το ειδικό μισθολόγιο οι υπάλληλοι να νιώθουν και να είναι ίσοι στις αμοιβές που λαμβάνουν με βάση τα προσόντα, αλλά και τις απαιτήσεις της εργασίας.

    Όσοι έχουν ίδια προσόντα να ξεκινάνε από την ίδια βάση παλιοί και νέοι. Για παράδειγμα, δεν νοείται κάποιοι να λαμβάνουν σαν νέοι 700-900 ευρώ και άλλοι 1500-1600 ευρώ και να κάνουν την ίδια εργασία και να κάθονται απέναντι στα γραφεία. Αυτή η διαφορά των 600-700 ευρώ τον μήνα είναι μεγάλη διαφορά, κατάφορη αδικία και αντικίνητρο για έναν κρατικό λειτουργό να είναι παραγωγικός. Το ειδικό μισθολόγιο πρέπει να σου δίνει το κίνητρο να εργαστείς και να ζήσεις με αξιοπρέπεια, αφού ο μισθός των 700-900 ευρώ σαν νέος υπάλληλος που φέρνεις φόρους στο κράτος, αλλά με πολλά προσόντα και μεγάλο φόρτο εργασίας, deadlines και άνχος παραγραφών δεν είναι τίποτα για την εργασία και την παραγωγικότητα που προσφέρεις. Αυτό θα πρέπει να το δεί σοβαρά η Πολιτεία και η Διοίκηση μιας και τώρα είναι η ευκαιρία να τακτοποιηθεί η αδικία και το νομοθετικό κενό. Δεν θα κάτσει κανένας να εργάζεται με συνεχές τρέξιμο, στρες και κίνδυνο για 700 – 900 ευρώ και να είναι παραγωγικός σε φόρους για την κάλυψη του προϋπολογισμού,να μην παίρνει την «διαφορά», αλλά μισθό πείνας και ο απέναντι του στην εργασία με λιγότερα προσόντα να λαμβάνει 600 ευρώ παραπάνω επειδή είναι παλιός υπάλληλος.

    Όποιος φέρνει φόρους στο κράτους θα πρέπει να λαμβάνει έναν αξιοπρεπή μισθό που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκινάει τουλάχιστον από 1.200 ευρώ καθαρά ως νέος υπάλληλος που έχει προσόντα και σχετική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 20:50 | Μαρία

    Αυτο το νομοσχέδιο ΔΕΝ δίνει λύση στις μισθολογικές ανισότητες αλλά αντίθετα τις εδραιώνει.Πρώτα πρέπει ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ και μετά να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση μισθολογιου.Πως θα γίνει η πάταξη της φοροδιαφυγής όταν τα στελέχη σας πεινάνε και δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες;Πως ειναι δυνατόν ένας υπάλληλος ΔΕ να αμοίβεται περισσότερο απο έναν ΠΕ με ενα η δυο μεταπτυχιακά;Η μήπως θέλετε να υιοθετήσουν και η νέοι σας υπάλληλοι την νοοτροπία των παλιών;

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 19:09 | Μαρίνα Δημου

    Ειδικό μισθολόγιο που δεν ξεκινά δίνοντας την ΠΔ στους νέους υπαλλήλους της 1/Γ είναι άδικο!!!
    Μόλις σχέδον λίγο πριν προσληφθούν οι της 1/Γ η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε την Π.Δ στους επιτυχόντες του προηγούμενου διαγωνισμού !!!!

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 19:21 | Μανώλης Σφηκακης

    ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΟΥΝ ΟΤΙ : Σύμφωνα με με τη παράγραφο 1 του άρθρο 22 του Συντάγματος «1. H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.
    Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ΙΣΗΣ αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ΙΣΗΣ αξίας.»
    Η διοίκηση ΠΡΕΠΕΙι να μεριμνήσει ΧΘΕΣ στην απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους που δεν την εισπράττουν.

  • 18 Νοεμβρίου 2020, 17:10 | Νίκος

    Είμαι ΠΕ κλιμάκιο 7 και στην ΑΑΔΕ από το 2016. Με επίδομα παραμεθορίου, επίδομα 2 τέκνων και προσωπική διαφορά από το 2019, αμοίβωμαι με 1330 €. Παλιός συνάδελφος με ακριβώς ίδια προσόντα αμοίβεται με 1500 €. Συνάδελφος μεταταγμένος που έλαβε προσωπική διαφορά ταυτόχρονα με εμένα, ΤΕ κλιμάκιο 5 με επίδομα παραμεθορίου, επίδομα 1 τέκνου και προσωπική διαφορά αμοίβεται με 1520 €… Συνάδελφος (της προκήρυξης μου) ΠΕ κλιμάκιο 2, χωρίς παιδιά και παίρνει μόλις 5 € λιγότερα. Συνάδελφος με διδακτορικό και πολυετή προϋπηρεσία στο δημόσιο είχε αρνητική προσωπική διαφορά όταν την έλαβε πρώτη φορά!!! Επομένως, ακόμα και όσοι πήραμε πρόσφατα προσωπική διαφορά δεν λαμβάνουμε σε πολλές περιπτώσεις ίση αμοιβή με συναδέλφους ίδιων τυπικών προσόντων. Για την ακρίβεια όσο περισσότερα μεταπτυχιακά/διδακτορικά και προϋπηρεσία έχουμε τόσο μικρότερη προσωπική διαφορά παίρνουμε!
    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο κινήται προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο δεν φαίνεται να επιλύει τέτοιες στρεβλώσεις. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε υπάλληλοι ίδιων προσόντων να λαμβάνουν ίδια αμοιβή, πλην της ειδικής αμοιβής. Αυτονόητο είναι ότι πρώτα πρέπει όσοι υπάλληλοι διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά το 2018 να λάβουν προσωπική διαφορά.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 22:26 | Κ.Φ

    Το νομοσχέδιο αυτό, σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της ισότητας 4 παρ. 1, παγιώνει τη διαφοροποίηση μεταξύ παλαιών και νέων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), και οι οποίοι δεν λαμβάνουν την προσωρινή διαφορά σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους, παρόλο που καλούνται να ανταπεξέλθουν στα ίδια καθήκοντα, έχοντας ίδια τυπικά προσόντα. Ομοίως και η παρ. 2 του αρ. 11, που ορίζει για τους νέους υπαλλήλους χαμηλότερες αμοιβές από τους υπόλοιπους κατά 20 και 40% αδικαιολόγητα και χωρίς νομικό έρεισμα, καθώς σε καμία περίπτωση η δόκιμη περίοδος ενός νεοπροσληφθέντα υπαλλήλου δεν νοείται ως περίοδος μειωμένης απόδοσης, ικανοτήτων ή προσόντων.

    Ο νέος υπάλληλος, ιδίως της προκήρυξης 1Γ/2017 που εισήλθε με γραπτό διαγωνισμό ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους και έχει υψηλές γνώσεις και εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δεν δικαιολογείται να λαμβάνει μόλις 734 ευρώ (υφιστάμενος σε βαριές κρατήσεις για 2 έτη), ποσό που αντιστοιχεί σε 630 ευρώ μηνιαίως του ιδιωτικού τομέα, και υπολείπεται από την έννοια της αξιοπρεπούς διαβίωσης όπως οριοθετείται από την ρύθμιση του ακατάσχετου, των εύλογων δαπανών διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ κ.ο.κ. και πολύ περισσότερο συνιστά αντικίνητρο απόδοσης. Σε καμία περίπτωση ο μισθός αυτός δεν είναι αντίβαρο στο δύσκολο έργο ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης που καλείται ο δημόσιος υπάλληλος να φέρει εις πέρας αμερόληπτα και ανεπηρέαστα και είναι δεδομένο ότι με το νομοσχέδιο αυτό δεν θα αναχαιτιστεί η αποχώρηση των νεοδιοριζόμενων από την ΑΑΔΕ. Η γενική και αόριστη πρόβλεψη περί αμοιβής ειδικής θέσης δεν θεωρείται επουδενί ότι αίρει την αδικία σε βάρος των νεοδιόριστων καθώς δεν γνωρίζουμε τα επιμέρους στοιχεία αυτής, τα οποία ενδεχομένως θα αλλάζουν ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες και τη βούληση του Διοικητή και συνεπώς δεν αποτελούν εχέγγυα ίσης αμοιβής μεταξύ νέων και παλαιών εργαζομένων, καθώς οι παλιοί ξεκινάνε από διαφορετική βάση έχοντας εξασφαλίσει το όριο της Προσωπικής Διαφοράς.

    ΣΥΝΕΠΩΣ ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 18:18 | Katerina

    Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΆΡΘΡΟ 45 ΤΟΥ Ν.4569/2018 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘMΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 45 ΕΞΟMΟΙΩΝΟΝΤΑΙ µΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ MΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟMΙΚΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1.11.2011 ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ MΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗMΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ Η MΕΤΑΤΑΧΘΕΙ µΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΗMΕΡΟMΗΝΙΑ, ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗMΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟMΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗMΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟMΙΚΩΝ, ΣΕ ΕΠΟΠΤΕΥΟMΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΝΟMΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗMΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗMΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟMΙΚΟ ΣΥMΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 27 ΤΟΥ Ν. 4354/2015 (Α΄ 176) ΚΑΤ’ ΕΦΑΡMΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓMΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, MΕ ΔΕΔΟMΕΝΟ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝ ΟMΟΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ µΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙMΗ ΗMΕΡΟMΗΝΙΑ.
    ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 57 ΤΟΥ Ν.4605/2019 ΦΕΚ Α 52 – 01.04.2019 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 45 ΤΟΥ Ν.4569/2018 ΦΕΚ A 179 – 11.10.2018, ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 1.9.2018 ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

    Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να εδραιώσει μια κατάφωρη και εγνωσμένη αδικία εις βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 σε όλους τους υπαλλήλους της. Οποιαδήποτε ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη της την άνιση μεταχείριση αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Κατηγοριοποιεί το ίδιο το κείμενο τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε παλαιούς που λαμβάνουν την προσωπική διάφορα και σε νέους που δεν την λαμβάνουν, εκκινώντας από διαφορετική βάση και απαιτεί από τους νέους συναδέλφους να καταβάλουν πολλαπλή προσπάθεια για να εξισωθούν με τους παλαιούς παρόλο που παράγουν την ίδια εργασία στις ίδιες συνθήκες με τα ίδια προσόντα.Η διάκριση αυτή και η παράβαση εν τέλει της συνταγματικής αρχής της ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 Σ που εφαρμόζεται όταν αναφερόμαστε σε ίση αμοιβή για ίση εργασία στο δημόσιο τομέα, διαταράσσει προφανώς την εύρυθμη λειτουργία στην υπηρεσία και την συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων, ενώ δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο για τους νέους υπαλλήλους να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να μην αποδέχονται τον διορισμό τους πολλοί διοριστέοι που ανέμεναν να επιλυθεί η αδικία της μη χορήγησης της προσωπικής διαφοράς από την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό μέχρι την στιγμή που κλήθηκαν για διορισμό. Ειδικότερα, στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με αρ. προκήρυξης 1Γ/2017 συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες (κυρίως νομικοί και οικονομολόγοι) και όσοι πέτυχαν τελικά το διορισμό τους έχουν αυξημένα τυπικά και αποδεδειγμένα (γραπτός διαγωνισμός) ουσιαστικά προσόντα που επέλεξαν να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ αντί να φύγουν για το εξωτερικό, αποφεύγοντας το λεγόμενο brain drain. Τα προσόντα τους αυτά, όμως, αναγνωρίστηκαν στις υπηρεσίες και έτσι απασχολούνται σήμερα σε νευραλγικές θέσεις ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων και σε μεγάλα Ελεγκτικά Κέντρα. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε να περιβάλλονται με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας και έναντι των τρίτων, οι οποίοι θα τους θεωρούν ευεπίφορους σε επηρεασμό λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποδοχών τους. ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ.

  • 17 Νοεμβρίου 2020, 12:55 | Εύη Μ.

    Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να εδραιώσει μια κατάφωρη και εγνωσμένη αδικία εις βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 σε όλους τους υπαλλήλους της. Οποιαδήποτε ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη της την άνιση μεταχείριση αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Κατηγοριοποιεί το ίδιο το κείμενο τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε παλαιούς που λαμβάνουν την προσωπική διάφορα και σε νέους που δεν την λαμβάνουν, εκκινώντας από διαφορετική βάση και απαιτεί από τους νέους συναδέλφους να καταβάλουν πολλαπλή προσπάθεια για να εξισωθούν με τους παλαιούς παρόλο που παράγουν την ίδια εργασία στις ίδιες συνθήκες με τα ίδια προσόντα. Σήμερα δηλαδή, ο μισθός νεοδιόριστου υπαλλήλου είναι 733€ ενώ ο πρώτος μισθός του υπαλλήλου που λαμβάνει την προσωπική διαφορά ανέρχεται περίπου στα 1.250€. Η διάκριση αυτή και η παράβαση εν τέλει της συνταγματικής αρχής της ισότητας κατ’ άρθρο 4 παρ.1 Σ που εφαρμόζεται όταν αναφερόμαστε σε ίση αμοιβή για ίση εργασία στο δημόσιο τομέα, διαταράσσει προφανώς την εύρυθμη λειτουργία στην υπηρεσία και την συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων, ενώ δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο για τους νέους υπαλλήλους να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να μην αποδέχονται τον διορισμό τους πολλοί διοριστέοι που ανέμεναν να επιλυθεί η αδικία της μη χορήγησης της προσωπικής διαφοράς από την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό μέχρι την στιγμή που κλήθηκαν για διορισμό. Ειδικότερα, στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με αρ. προκήρυξης 1Γ/2017 συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες (κυρίως νομικοί και οικονομολόγοι) και όσοι πέτυχαν τελικά το διορισμό τους έχουν αυξημένα τυπικά και αποδεδειγμένα (γραπτός διαγωνισμός) ουσιαστικά προσόντα που επέλεξαν να σταδιοδρομήσουν στην ΑΑΔΕ αντί να φύγουν για το εξωτερικό, αποφεύγοντας το λεγόμενο brain drain. Τα προσόντα τους αυτά, όμως, αναγνωρίστηκαν στις υπηρεσίες και έτσι απασχολούνται σήμερα σε νευραλγικές θέσεις ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων και σε μεγάλα Ελεγκτικά Κέντρα. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε να περιβάλλονται με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας και έναντι των τρίτων, οι οποίοι θα τους θεωρούν ευεπίφορους σε επηρεασμό λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποδοχών τους. ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΧΩΡΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ. Όσον αφορά στις ρυθμίσεις του ειδικού μισθολογίου, πιστεύω ότι θα απασχολούν για χρόνια τα διοικητικά δικαστήρια, εφόσον εφαρμοστεί ως έχει, πρωτίστως γιατί συνδέει κατ’ ανεπίτρεπτο τρόπο τον μισθό με την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση μόνο για τη λήψη bonus μπορεί να εφαρμοστεί και όχι για να αυξομειώνει το μισθό για εργασία που παρέχεται πραγματικά από τον υπάλληλο. Το γεγονός επίσης ότι επηρεάζει το μισθό η αξιολόγηση προηγούμενης χρονιάς για παροχή εργασίας στον παρόντα χρόνο, δημιουργεί προβλήματα και διακρίσεις, αφού κάποια υπάλληλος μπορεί να λείπει πχ με άδεια μητρότητας την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, απονέμει μισθό χωρίς τυπικό νόμο κατ’ άρθρο 80Σ και απονέμει στον Διοικητή την εξουσιοδότηση να αποφασίσει τι μισθό θα λαμβάνει κάθε θέση και με ποια κριτήρια, καταστρατηγώντας το άρθρο 43 παρ. 2 Σ, αφού δεν πρόκειται ειδικότερο θέμα.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 22:25 | Απο

    Σε σχέση με τον προϋπόθεση της συμμετοχής στην αξιολόγηση για την καταβολή της ειδικής αμοιβής προβληματίζει αρκετά ο λόγος για τον οποίον επιλέγεται να επιβάλλεται σαν μια μορφή ποινής η στέρηση μισθού στον υπάλληλο. Κι αυτό γιατί ο ίδιος δεν συμμετέχει με κάποιον τρόπο στη δική του αξιολόγηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί υπαίτιος και να του καταλογιστεί η ευθύνη.
    Η αξιολόγηση διενεργείται με απόφαση της Διοίκησης και αναλαμβάνει ο εκάστοτε προϊστάμενος σε 1ο και 2ο βαθμό να αξιολογήσει τους υφισταμένους του. Ο υπάλληλος είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και δεν είναι στη δική του ευχέρεια να αξιολογείται οπότε ή εάν το επιθυμεί.
    Στην περίπτωση που ένας προϊστάμενος π.χ. αρνηθεί ή αδυνατεί για κάποιο λόγο να συμμετέχει στην αξιολόγηση θα τιμωρείται ο υπάλληλος για αυτό και θα έχει μείωση μισθού για 1 ολόκληρο έτος ως αποτέλεσμα;

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 15:36 | L.P.

    Διάβασα το νομοσχέδιο τρείς φορές, πιστεύοντας ότι έχω κάνει κάποιο λάθος κατά την ανάγνωση.
    Δίνει απόλυτη εξουσία στον Διοικητή να δώσει ότι μισθό θέλει σε οποιοδήποτε υπάλληλο ανεξαρτήτως προσφοράς γνώσεων και προϋπηρεσίας.
    Η ειδική αμοιβή που ουσιαστικά αντικαθιστά την Προσωπική Διαφορά έχει πάρα πολλές προϋποθέσεις για να δοθεί, για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνος ο υπάλληλος, ανεξάρτητα από την απόδοσή του.

    Συγκεκριμένα:
    – H κατάρτιση ειδικού συστήματος βαθμολογικής κατάταξης των Θέσεων Εργασίας της Αρχής
    – O καθορισμός των βαθμών του συστήματος
    – H περιγραφή, αξιολόγηση και κατάταξη των Θέσεων Εργασίας
    – Η κατάταξη των υπαλλήλων στις Θέσεις Εργασίας και στους Βαθμούς αυτών
    – Η αξιολόγηση να πραγματοποιηθεί από όλη την ιεραρχία της ΑΑΔΕ

    Αλλά ακόμα και να καταφέρει η υπηρεσία να προβεί σε όλα τα παραπάνω κανείς δεν ξέρει τι θα παίρνει.
    Δηλαδή, ο υπάλληλος θα τοποθετηθεί σε έναν Βαθμό Θέσης Εργασίας από τους 13 όπου:
    – Κανείς δεν γνωρίζει ποιοί είναι οι βαθμοί και πόσα χρήματα δίνει ο κάθε βαθμός.
    – Τοποθετεί με αυθαίρετα κριτήρια τον υπάλληλο σε κάποιο Βαθμό, ανάλογα με υποκειμενικά κριτήρια, εφόσον είναι μυστικά, είναι και υποκειμενικά.
    Αυτό το μισθολόγιο είναι πραγματικά βγαλμένο από άλλον αιώνα, προωθεί την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις, την αδιαφάνεια και ισοπεδώνει τα κριτήρια όπως την προσφορά στην εργασία και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των εργαζομένων.
    Και καλή πρόθεση να έχουν ο κύριος Υπουργός και ο κύριος Διοικητής, είναι δεδομένο ότι ο επόμενος ή ο μεθεπόμενος δεν θα έχει και του δίνετε λευκή επιταγή να κάνει ότι θέλει.
    Κανείς δεν λέει όχι στην αξιολόγηση, αλλά με διαφάνεια, αξιοκρατία και ίσους όρους για όλους.
    Αποσύρετε το τώρα, μην συνδέσετε το όνομά σας με αυτό μισθολόγιο, δεν θέλετε να σας θυμόνται έτσι.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 13:20 | Χρήστος

    Τα κριτήρια αξιολόγησης πρέπει να είναι αντικειμενικά και όχι ρουσφετολογικά. Αυτό πώς διασφαλίζεται; Ό,τι μένει άγραφο ή γενικόλογο βοηθάει την αδιαφάνεια και τους εκάστοτε ημετέρους.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 12:18 | ΕΙΡΗΝΗ

    ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ: Αυτό σημαίνει ότι με ειδική αμοιβή ΠΘΕ της τάξεως των 100 ευρώ (δυστυχώς καλούμαστε να κρίνουμε το νομοσχέδιο χωρίς να είναι γνωστές οι ειδικές αμοιβές ανά ΠΘΕ) ο νεοδιόριστος υπάλληλος είναι δυνατό να χρειαστεί 16 χρόνια ώστε μέσω των μισθολογικών ωριμάνσεων να εξομοιωθεί με τον συνάδελφό του, ο οποίος διορίστηκε 2 χρόνια νωρίτερα και δικαιούται την προσωπική διαφορά. Αυτό δημιουργεί διχασμό μεταξύ παλαιών και νέων συναδέλφων και λειτουργεί ως αντι-κίνητρο αποδοτικότητας. Θα πρέπει να προβλέπεται ίση αμοιβή για ίση εργασία.
    ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΠΘΕ ΚΑΤΑ 40% ΚΑΙ 60% ΓΙΑ ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ: Αυτό αποτελεί αδικία καθώς ο νεοδιόριστος υπάλληλος αφενός μεν ήδη από τον πρώτο χρόνο υπηρεσίας του βαρύνεται με τις κρατήσεις του νεοδιόριστου, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος του μισθού του και αφετέρου δεν υπάρχει βάση που να δικαιολογεί τη μείωση κατά 40% ή 20% για τον δόκιμο υπάλληλο όταν η πλειονότητα των νέων συναδέλφων έχουν εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα ως ορκωτοί ελεγκτές/ λογιστές/ νομικοί και για την οποία μάλιστα μοριοδοτήθηκαν κατά τη διαδικασίας πρόσληψής τους μέσω ΑΣΕΠ.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 12:09 | ΕΙΡΗΝΗ

    Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι νεοδιόριστοι υπάλληλοι δεν υπάγονται στο καθεστώς της προσωπικής διαφοράς όπως όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι, η ελάχιστη πληρωτέα αμοιβή στον νεοδιόριστο υπάλληλο κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) ανέρχεται σε 740 ευρώ. Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 12 μηνη βάση, ενώ σε 14μηνη βάση του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε μόλις 634 ευρώ.
    Το ποσό αυτό αφενός υπολείπεται από την κατώτατη αμοιβή του υπαλλήλου που θα προέκυπτε εάν ο υπάλληλος υπαγόταν στο καθεστώς της προσωπικής διαφοράς – ίση με 1.250 ευρώ σε 12μηνη βάση και αφετέρου υπολείπεται από το μηνιαίο ισχύον ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ το οποίο ορίζεται για τους οφειλέτες και για το οποίο υπάρχει προστατευτική ρήτρα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της αδικίας, η οποία όχι μόνο δεν καταργείται όπως αναφέρεται στα δελτία τύπου αλλά μεγενθύνεται!

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 11:57 | Παλασκώνης Χαρίλαος

    Διακηρυγμένος στόχος του νομοσχεδίου είναι εκτός της παροχής κινήτρων για προσέλκυση νέων υπαλλήλων με υψηλά προσόντα και εμπειρία στην ΑΑΔΕ, την ίση αντιμετώπισή τους με τους παλαιούς υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, οι οποίοι όμως ήδη λαμβάνουν την Προσωπική Διαφορά (ΠΔ), και θα συνεχίσουν να την λαμβάνουν, σε αντίθεση με τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους.
    Η αιτιολογική έκθεση του ν.4569/2018 (του τελευταίου νόμου που ρυθμίζει το καθεστώς της ΠΔ) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «προβλέπεται η χορήγηση στο σύνολο των υπαλλήλων της προσωπικής διαφοράς του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 κατ’ εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας, με δεδομένο ότι πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα με όσους υπηρετούσαν πριν από την κρίσιμη ημερομηνία».
    Μολονότι,όμως, ο νομοθέτης ρητά απαραδέχεται ότι η χορήγηση της ΠΔ σε όλους τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ είναι επιβεβλημένη από την συνταγματική αρχή της ισότητας, εντούτοις θέτει ένα αυθαίρετο κριτήριο για την καταβολή της, και συγκεκριμένα προβλέπει ότι η ΠΔ θα καταβάλλεται μόνο σε όσους υπαλλήλους διορίστηκαν πριν την 11/10/2018, ήτοι την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4569/2018.
    Το αυθαίρετο χρονικό αυτό όριο ήρθε ο ν.4605/2019 με το άρθρο 57 να το καταργήσει, χορηγώντας την ΠΔ σε όλους τους υπαλλήλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού άπαξ με ρύθμιση που καλύπτει και τις μελλοντικές προσλήψεις.
    Το συγκεκριμένο άρθρο 11 του σχεδίου νόμου στο σύνολό του σε συνδιασμό με το άρθρο 12 αντί να μηδενίζει την ανισότητα μεταξύ νέων και παλαιών υπαλλήλων που εργάζονται στην ίδια θέση, παγιώνει αυτή την ανισότητα.
    Παρακαλώ όπως διορθώσετε την κατάφωρη αυτή αδικία που υφιστάμεθα, νομοθετώντας την προσωπική διαφορά πριν την κατάθεση του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 09:14 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Άρθρο 11 – Ειδική Αμοιβή και Βαθμός Θέσης Εργασίας

    Στα περισσότερα, μικρά και υποστελεχωμένα, Τελωνεία οι υπάλληλοι προσφέρουν υπηρεσίες πολλών Θέσεων Εργασίας. Καθώς επίσης καλύπτουν για μεγάλα διαστήματα και θέσεις ευθύνης απόντων Προϊσταμένων.

    Σ’αυτές τις περιπτώσεις έχει προβλεφθεί αμοιβή πέραν της προβλεπόμενης από τη Θ.Ε. τους;

  • 16 Νοεμβρίου 2020, 09:30 | Βασιλης

    Είμαι ΤΕ με μεταπτυχιακό. 7ο μισθολογικό κλιμάκιο. Στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ απο το 2008 αλλά δυστυχώς για εμένα στην ΑΑΔΕ από τον Μάρτιο του 2019.
    Παίρνω στο χέρι 1024€.
    Ο μόνος τρόπος να μου αποδείξει το συγκεκριμένο μισθολόγιο ότι είναι όλα αυτά που ισχυρίζεται είναι μετά την εφαρμογή του να παίρνω 1424€, όσα δηλαδή κι ο διπλανός μου συνάδελφος που έχει ακριβώς τα ίδια προσόντα,κλιμάκια,χρόνια στο δημόσιο αλλά είναι στην ΑΑΔΕ από το 2015.
    Από εκεί και μετά ναι να μιλήσουμε για το αν η θέση του ή η αξιολόγηση του είναι καλύτερη από την δική μου οπότε να πάρει περισσότερα από εμένα.
    Δεν γίνεται να ξεκινά μισθολογικά ο άλλος από το +400 από εμένα κι αααν εγώ ταιριάξω στην θέση εργασιας (με βάση την κρίση ποιανού;) και τοποθετηθω σε ΠΘΕ που δίνει αυτό το ποσό να τον φτάσω.

  • 15 Νοεμβρίου 2020, 22:43 | Γιώργος

    Κανονικά έπρεπε να βγάλετε και το βαθμολόγιο σε διαβούλευση. Εφόσον έχετε καταλήξει τον αριθμό των κλιμακίων προφανώς υπάρχει και προσχέδιο αμοιβών. Τα κλιμάκια πάντως φαίνονται πάρα πολλά. Θα υπάρχουν υποδιαιρέσεις ενδιάμεσες ; π.χ. ελεγκτής 1 ελεγκτής 2 ελεγκτής 3; διοικητικός 1 διοικητικός 2 και τα λοιπά. ;

  • 15 Νοεμβρίου 2020, 21:26 | Ν.

    Στην παρουσίαση του νέου μισθολογίου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (http://www.aade.gr/sites/default/files/2020-11/eideiko_misth.pdf) στη διαφάνεια Νο. 20 αναφέρεται:

    «Ερ: Είμαι νεοδιόριστος υπάλληλος και το επίδομα Π.Θ.Ε. είναι μικρότερο από την προσωπική διαφορά που θα λάμβανα. Γιατί με
    συμφέρει το ειδικό μισθολόγιο έναντι της χορήγησης προσωπικής διαφοράς;
    Απ: Με το ειδικό μισθολόγιο κάθε χορήγηση κλιμακίου ανά διετία αποτελεί πραγματική αύξηση. Επιπλέον, μετά τη διετία της επιτυχούς
    δοκιμαστικής υπηρεσίας, το επίδομα Π.Θ.Ε. αυξάνεται. Ενώ με την ισχύουσα χορήγηση προσωπικής διαφοράς ο νεοδιόριστος
    υπάλληλος παραμένει «παγωμένος» στο ίδιο επίπεδο μικτών αποδοχών για περίπου 16 χρόνια, μέχρι αυτή να μηδενιστεί. Καταργούμε
    την αδικία.»

    Συνεπώς, συμπεραίνεται ότι η αδικία του να παίρνουν οι νεοδιόριστοι υπάλληλοι τον ίδιο μισθό για 16 χρόνια «καταργείται» με τον «έξυπνο» τρόπο ότι θα παίρνουν *λιγότερα* αλλά κάθε δύο χρόνια αργά και σταθερά θα φτάσουν στα ίδια επίπεδα σε βάθος χρόνου. Πώς αυτό αποτελεί λογική ή έστω καθησυχαστική απάντηση σε αυτήν την ερώτηση; Και μάλιστα προβάλλεται ως ιδιαίτερη καινοτομία η «αύξηση» του επιδόματος ΠΘΕ το οποίο αδίκως και αυθαιρέτως ορίζεται εξ’αρχής να είναι *μειωμένο* για τους νεοδιόριστους σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου!

    Αυτός ο «ευρηματικός» τρόπος σκέψης είναι ο ίδιος που επέβαλε στους 548 νεοδιόριστους υπαλλήλους να μεταβούν από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα για 9μηνη εκπαίδευση και αξιολόγηση στην Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία και να προσληφθούν σε *προσωποπαγή* θέση εκεί προκειμένου να αποφύγει η Διοίκηση να καλύψει τα έξοδα μετάβασης & διαμονής τους και επί της ουσίας να τους αναγκάσει να τα πληρώσουν από τον πενιχρό μισθό τους;

    Ένας νεοδιόριστος υπάλληλος ή κάποιος που σκέφτεται να συμμετέχει σε μελλοντικό διαγωνισμό της ΑΑΔΕ βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση. Όσο και να θέλει να ελπίζει σε κάτι καλύτερο ή να δικαιολογεί καλή τη πίστει τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος της Διοίκησης προκειμένου να μην μετανιώσει αυτή την αλλαγή καριέρας και τις σημαντικές οικονομικές απώλειες που υπέστη λόγω αυτής, λαμβάνει πλέον ξεκάθαρα μηνύματα που του δείχνουν την πόρτα της εξόδου. Κι αυτό *κυρίως* γιατί δυστυχώς διαφαίνεται ότι η Διοίκηση αντιμετωπίζει το νεοδιόριστο ως αντικείμενο εκμετάλλευσης κοιτώντας αντί να τον στηρίξει, να εκμεταλλευτεί ανέξοδα τη διάθεσή του για προσφορά, την υπομονή και τα προσόντα του. Η παράγραφος 4 είναι δηλωτική μιας αντίληψης που θεωρεί τον υπάλληλο ως εγγενώς αναξιόπιστο, ανώριμο ή/και τεμπέλη και ο οποίος πρέπει να εκβιάζεται προκειμένου να αποδεικνύει το αντίθετο. Αυτό είναι το όραμα που θέλει να εμπνεύσει η ΑΑΔΕ στο προσωπικό της;

    Ο κος. Σταϊκούρας το Φεβρουάριο του 2020 διαβεβαίωνε τους διαμαρτυρούμενους νεοδιόριστους υπαλλήλους για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας και την απόδοση της Π.Δ. Εννέα μήνες μετά και με αυτό που εμφανίζεται να εισηγείται ως πρόταση διαπιστώνεται ότι αν μη τι άλλο είναι πλήρως ανακόλουθος.

    Τέλος, για πόσα χρήματα μιλάμε επί της ουσίας; Σε ετήσια βάση ακόμα και τα 1.100 ή 1.200 ευρώ μισθός για έναν δημόσιο υπάλληλο ισούνται σε μισθό ιδιωτικού υπαλλήλου 941 και 1.028 ευρώ αντίστοιχα (12 αντί 14 μισθών). Αν αναλογιστεί κανείς το περιβάλλον εργασίας, τις κακές κτηριακές υποδομές και τις νομικές ευθύνες μιας τέτοιας θέσης σε εισπρακτικό φορέα του κράτους δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος προσοντούχος επιστήμονας να το δει ως θελτική επαγγελματική εμπειρία. Δεν θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη ότι το 1/3 αποποιείται το διορισμό του (διαφάνεια Νο. 3 της παρουσίασης). Δεν μπορεί η ΑΑΔΕ να αντιμετώπιζεται ως ο «φτωχός συγγενής» του Υπουργείο Οικονομικών.

  • 15 Νοεμβρίου 2020, 20:37 | Β

    Η δόκιμη περίοδος του υπαλλήλου δεν είναι συνδεδεμένη με την αποδοσή του ή τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα αυτού για τη συγκεκριμένη θέση αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο την καταλληλότητα του υπαλλήλου για να μονιμοποιηθεί! Έχετε διαστρεβλώσει το άρθρο 40 του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων ν. 2683/1999. Με ποιο έρεισμα το επίδομα θέσης θα είναι κατά 40% ή 20% μειωμένο για τον δόκιμο υπάλληλο;
    Και ένα σχόλιο επί του συνόλου του κειμένου: Με αυτό το στρατηγικό πλάνο ποιός υπάλληλος με αυξημένα τυπικά προσόντα θα θελήσει να διοριστεί στην ΑΑΔΕ;
    Ας είμαστε ειλικρινείς. Η ΑΑΔΕ, επειδή έχει επιφορτιστεί με την είσπραξη δημοσίων εσόδων, είναι από τους πιο μισητούς φορείς του δημοσίου. Το επάγγελμα αυτό δεν έχει πλέον κανέναν κύρος. Εαν θελεις να προσελκύσεις στελέχη στην ΑΑΔΕ δίνεις μισθολόγιο Τράπεζας Ελλάδος. Με 740 ευρώ μονο ταμία από τα λίντλ.

  • 15 Νοεμβρίου 2020, 16:59 | G.

    Ένας νεοδιόριστος αυτή τη στιγμή παίρνει 734 € με πτυχίο και με μη αναγνωρισμένη προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα αλλά κατέχοντας εμπειρία και γνώσεις που τα εκμεταλλεύεται και τα χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ. Στο κλείσιμο της διετίας ο μισθός θα ανέρχεται περίπου στα 900 €. Τα θεωρείτε καλά λεφτά, όταν υπάρχουν και 2 παιδιά να μεγαλώσουν και έξοδα να τρέχουν? Τα 734 € στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε 630 € στην ΑΑΔΕ,καθώς στο δημόσιο εκλείπουν οι 14 μισθοί. Φτάνουμε στο σημείο να σας παρακαλάμε για απόδοση της προσωπικής διαφοράς όχι ως επιπλέον μισθού αλλά καθαρά για την επιβίωση μας. Είστε υπερήφανοι που οι υπάλληλοι σας εργάζονται για τo δημόσιο συμφέρον για την αύξηση των εσόδων του κράτους ,θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ερχόμενοι σε καθημερινή σύγκρουση με τους φορολογούμενους χτίζοντας τους φορολογική συνείδηση. Η απόδοση ειδικών αμοιβών γίνεται αποδεκτή μόνο αν μιλήσουμε για κοινή αφετηρία. Αφετηρία δεν είναι όταν ο νεοδιόριστος λαμβάνει 700 € και ο παλιός 1400 €.
    Αναμφισβήτητα, θα επέλθουν εντάσεις-διαμάχες μεταξύ μας αφού θα φωτογραφίζεται η αδικία στα πρόσωπα μας καθώς και κάθε έλλειψη κινήτρου έως αδιαφορία για εργασία.
    Όταν κληθήκαμε να κάνουμε την αίτηση στον ΑΣΕΠ- διαθέτοντας πτυχία, μεταπτυχιακά και πολυετή και σκληρή εργασία στο ιδιωτικό τομέα, η προϋπηρεσία είτε σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα μοριοδοτούνταν για την εισαγωγή μας στην ΑΑΔΕ, γιατί φυσικά θέλετε ικανά στελέχη όπως κάθε εργοδότης, με τη μόνη διαφορά ότι με το εν λόγω σχέδιο η προϋπηρεσία προερχόμενη από τον ιδιωτικό τομέα δεν αναγνωρίζεται και μισθολογικά. Η εν λόγω τακτική κρίνεται κατ΄ελάχιστον ως ανέντιμη και εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα.
    Αναθεωρείστε το εν λόγω σχέδιο γιατί τουλάχιστον αποτελεί προσβολή και ταπείνωση για όλους εκείνους τους συναδέλφους που θυσίασαν χρήματα ,προσωπικό χρόνο, στερήθηκαν την οικογένεια τους, μετακινήθηκαν σε άλλες πόλεις για να καταταγούν ως προσωπικό της ΑΑΔΕ. Δείξτε το δέοντα σεβασμό και ένα ειλικρινές ευχαριστώ για την επιλογή τους, διαφορετικά η έξοδος προς τον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ εύκολη για όλους μας.

  • 14 Νοεμβρίου 2020, 18:48 | Ν.

    Η πρόβλεψη της παρ. 2 αντίκειται προδήλως στη συνταγματική αρχή της ισότητας. Η δόκιμη περίοδος ενός νεοπροσληφθέντα υπαλλήλου δεν νοείται ως περιόδος μειωμένης απόδοσης, ικανοτήτων ή προσόντων από πλευράς του (ειδικά δε, σε ποσοστά 40% ή 20% αντίστοιχα). Σύμφωνα με το Ν. 2683/99 άρθ. 40 η δόκιμη περίοδος αφορά *αποκλειστικά* στην κρίση της καταλληλότητας του υπαλλήλου πριν τη μονιμοποίησή του. Πέραν αυτού, ένας νεοδιόριστος υπάλληλος έχει ήδη σημαντικές κρατήσεις κατά το 1ο έτος που επιπλέον συρρικνώνουν το μισθό του και ιδιαίτερα πάνω σε μια περιόδο που μπορεί να απαιτείται π.χ. αλλαγή κατοικίας μαζί με σύζυγο και παιδί λόγω πρόσληψής του/της σε άλλη πόλη από αυτή που διαμένει.

    Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως η μείωση οφείλεται σε καθαρά λογιστικούς και μόνο λόγους, για την παρακράτηση ενός μισθού σε ετήσια βάση ώστε κάθε πληρωμή να αφορά εξόφληση της παρεχόμενης υπηρεσίας και όχι προπληρωμή (κωδ. 82983: «Δικαίωμα εγγραφής σε περίπτωση διορισμού μόνιμου ή δόκιμου δημοσίου πολιτικού υπαλλήλου ή μονιμοποίησης έκτακτου υπαλλήλου»). Ένας νεοδιόριστος υπάλληλος ΔΕΝ είναι ένα παιδί που αποφοίτησε μόλις από τη σχολή και ψάχνει για χαρτζιλίκι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος ειδικά όταν βάσει ΑΣΕΠ οι επιτυχόντες συγκεντρώνουν πολλά έτη προϋπηρεσίας και χρονοβόρα μεταπτυχιακά/διδακτορικά και είναι στην πλειονότητά τους σοβαροί επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα στο απόγειο της καριέρας τους και σε προχωρημένο στάδιο της ζωής τους. Σημειώνεται ότι η αμοιβή για έναν Π.Ε. με 15ετή προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα κατά το 1ο έτος αυτή τη στιγμή στην ΑΑΔΕ ανέρχεται στα 734 ευρώ(*12 μισθούς). Αυτή ισοδυναμεί με αμοιβή ενός απλού υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα ύψους 629 ευρώ(*14 μισθούς)!

    Είναι σαφές ότι θα πρέπει να εξηγηθεί η αιτιολογική βάση πάνω στην οποία επιλέγεται να μειωθεί ο μισθός ενός νεοδιόριστου υπαλλήλου. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτός θα αμείβεται έτσι κι αλλιώς λιγότερο από παλαιότερους υπαλλήλους καθώς οι τελευταίοι λόγω της εντός ΑΑΔΕ αποκτηθείσας εμπειρίας εξελίσσονται και προωθούνται ούτως ή άλλως σε Θέσεις Εργασίας ανώτερες βαθμολογικά και μισθολογικά.
    Επιπλέον, δημιουργείται η στρέβλωση ότι ένας νεοδιόριστος υπάλληλος σε σχέση με έναν υπάλληλο που προσέρχεται στην ΑΑΔΕ π.χ. από μετάταξη στην ίδια Θέση Εργασίας θα αμείβεται σημαντικά λιγότερο ενώ και οι δύο θα έχουν την ίδια εμπειρία στην ίδια θέση και θα ασκούν τα ίδια καθήκοντα (παραβίαση της λογικής των position-based αμοιβών).

    Όσον αφορά τη συσχέτιση της αμοιβής με τη συμμετοχή στην αξιολόγηση (παρ. 4) αυτή είναι εντελώς αντίθετη με την αρχή της χρηστής διοίκησης και ειδικότερα της αρχής της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας. Το Δημόσιο δεν νοείται να λειτουργεί ως εκβιαστής απέναντι σε υπαλλήλους που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον. Το δικαίωμα στο μισθό είναι αναφαίρετο και αφορά στην παροχή της υπηρεσίας/εργασίας που εκτελεί ο υπάλληλος. Η μη συμμετοχή στην αξιολόγηση είναι κάτι ασύνδετο καθώς συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις κείμενες προβλέψεις βάσει πάντα της αρχής της αναλογικότητας.

  • 14 Νοεμβρίου 2020, 17:45 | Αντωνης

    Ο δόκιμος υπάλληλος ΠΕ έχει ήδη κρατήσεις παίρνει 700 καθαρά. Για μπει στις θέσεις αυξημένων προσόντων έχει τουλάχιστον 7 χρόνια προϋπηρεσίας που αν είναι στο ελευθεριο επάγγελμα δεν μετράνε μισθολογικα. Είναι άδικο να του κόβετε πάλι το 40%.

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 17:32 | MARIA P.

    Η εξάρτηση ειδικής αμοιβής θέσης εργασίας του Αρ. 11 από την συμμετοχή του υπαλλήλου στην διαδικασία της αξιολόγησης,μόνο ως στυγνός εκβιασμός μπορεί να θεωρηθεί,οπότε είναι άξιο απορίας πως μπορεί να υπάρχει τέτοια πρόβλεψη σε έναν κανόνα δικαίου.πραγματικα απορώ ,πραγματικά, πιστεύετε εσείς που γράψατε τέτοιο πραγμα σε μια διάταξη πως αυτός ο εκβιασμός θα κάνει αποδοτικότερους και αποτελεσματικότερους τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ? Μήπως θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε ένα σύστημα αξιολόγησης εφικτό να εφαρμοστεί και να πάρετε πίσω αυτό που αποτελεί στρέβλωση των εργασιακών σχέσεων και που με τα παρόντα δεδομένα εργασιας της ελλιππους δηλ. σε προσωπικό στελεχωσης των υπηρεσιών είναι αδύνατο να εφαρμοστεί?

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 16:19 | Βαγγέλης

    Καλησπέρα σας! Το άρθρο 12 στην παράγραφο 4 λέει ότι οι παλιοί υπάλληλοι θα κρατήσουν νέα προσωπική διαφορά ίση με (παλιά προσωπική διαφορά – νέα ειδική αμοιβή). Έστω ότι αυτό το ποσό είναι, ας ελπίσουμε, π.χ 100 ευρώ.

    Στο άρθρο 11 στην παράγραφο 4 λέει ότι αν κάποιος παλιός υπάλληλος αρνηθεί να κάνει αξιολόγηση, τότε μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, αν την κάνει, θα έχει ως μισθό τον μισθό του ενιαίου μισθολογίου συν τη νέα προσωπική διαφορά, δηλαδή πχ τα 100 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο ασκείται μια πίεση σε όλους τους υπαλλήλους να δεχτούν να προχωρήσει η αξιολόγηση, και να το δεχτούν οι παλιοί γιατί θα ξέρουν ότι έτσι δεν θα χάσουν ούτε ευρώ.

    Μακάρι η ειδική αμοιβή να είναι τόση ώστε να αφήνει τη νέα προσωπική διαφορά στους παλιούς υπαλλήλους που να είναι της τάξης των 100 ευρώ. Μια τέτοια ανισότητα ας παραμείνει να χωρίζει τους παλιούς από εμάς τους νέους. Εξ άλλου εκείνοι πριν το 2011 είχαν συνολικές αποδοχές κάπου 3.000 ευρώ που περικόπηκαν κατά 25% με την υπερβάλλουσα μείωση που μετά παρέμεινε το υπόλοιπο ως Π.Δ. Οπότε μπορεί με τις αποδοχές που είχαν, να αγόρασαν βίλα αντί για διαμέρισμα.
    Ας είναι λοιπόν η νέα προσωπική διαφορά της τάξης των 100 ευρώ.
    Γιατί αν τελικά η ειδική αμοιβή είναι χαμηλή και παραμείνει υψηλή νέα προσωπική διαφορά για εκείνους, τότε το ειδικό μισθολόγιο θα είναι στον αέρα και θα στηρίζει τις ανισότητες.

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 16:26 | Σεβη

    Η παρ. 4 αναφέρει ότι η ειδική αμοιβή θέσης εργασίας ανά Β.Θ.Ε. καταβάλλεται στον υπάλληλο με την προϋπόθεση της συμμετοχής του στη διαδικασία ετήσιας αξιολόγησης, σύμφωνα με τις σχετικές περί αξιολόγησης των υπαλλήλων νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις, όπως εκάστοτε ισχύουν.
    Τι ισχύει σε περίπτωση που ο υπάλληλος συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης αλλα ο προιστάμενος του οχι?? Θα λαμβάνει την ειδική αμοιβή??
    Η ειδική αμοιβή δεν θα πρέπει να συνδέεται με την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα μπορούσε να συνδεθεί με το αθρθρο 15 και το βραβείο επίτευξης στόχων.

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 16:40 | Σεβη

    Στην παρ. 1 αναφέρεται ότι προϋπόθεση για τη χορήγηση είναι αφενός η κατάρτιση ειδικού συστήματος βαθμολογικής κατάταξης των Θέσεων Εργασίας της Αρχής, ο καθορισμός των βαθμών του συστήματος αυτού, η περιγραφή, αξιολόγηση και κατάταξη των Θέσεων Εργασίας και αφετέρου η κατάταξη των υπαλλήλων στις Θέσεις Εργασίας και στους Βαθμούς αυτών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 4389/2016, περί Συστήματος Βαθμολογικής Κατάταξης.
    Θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά στον εν λόγω νομοσχέδιο ποιο είναι το ειδικό αυτό σύστημα βαθμολογικής κατάταξης για να γνωρίζει ο κάθε υπάλληλος το ποσό της ειδικής αμοιβής που θα λαμβάνει ανάλογα με τη θέση εργασίας του.
    Επίσης δεν συνάδει με την αρχή της ισότητας η παρ. 2 σύμφωνα με την οποία γίνεται διάκριση του δόκιμου υπαλλήλου κατά το πρώτο και το δεύτερο έτος της υπηρεσίας του.

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 16:09 | Στάθης Μαλτης

    Η κατάθεση του νομοσχεδίου αποσκοπούσε εκτός της παροχής κινήτρων για προσέλκυση νέων υπαλλήλων με υψηλά προσόντα και εμπειρία στην ΑΑΔΕ , την ίση αντιμετώπισή τους με τους παλιούς υπαλλήλους της ΑΑΔΕ οι οποίοι ήδη λαμβάνουν την Προσωπική Διαφορά(ΠΔ) που προέκυπτε από την ενσωμάτωση παλιών επιδομάτων που δίνονταν πριν το 2011 στο Υπ. Οικονομικών καθώς και άλλα Υπουργεία ή υπηρεσίες του Δημοσίου (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠ. Οικονομίας, ΕΛΣΤΑΤ κτλ).

    Η συγκεκριμένη ΠΔ έχει δωθεί σε όλους τους νεοπροσληφθέντες ή μεταταχθέντες υπαλλήλους της ΑΑΔΕ μέχρι το 2018. Ενδιάμεσα είχε δοθεί άλλες δύο φορές.

    Επίσης, αποδώθηκε το 2019 από τον Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη στους νεοπροσληφθέντες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης άπαξ με ρύθμιση που καλύπτει και μελλοντικές προσλήψεις.

    Το συγκεκριμένο άρθρο στο σύνολό του σε συνδιασμό με το Άρθρο 12 αντί να μηδενίζει την ανισότητα μεταξύ νέων και παλαιών υπαλλήλων που εργάζονται στην ίδια θέση, παγιώνει αυτή την ανισότητα. Η μη ρητή δήλωση πως το ελάχιστο ποσό της Ειδικής Αμοιβής για κάθε ΒΘΕ θα ισούται με το ποσό της ΠΔ που παίρνει έστω ένας υπάλληλος με ΠΔ σε αυτή τη θέση, αμέσως τοποθετεί το νέο υπάλληλο σε μειονεκτικότερη θέση από τους νυν υπαλλήλους στην ίδια θέση. Μάλιστα, αφού με το Άρθρο 12 γίνεται άμεση παραδοχή πως θα υπάρχει απόκλιση της Ειδικής Αμοιβής από τις ήδη καταβαλόμενες ΠΔ. Μάλιστα, εκτός από την υπάρχουσα ανισότητα η οποία νομοθετείται, δημιουργείται και νεά μεταξύ των νεοδιόριστων αφού εισάγει διαφορετική ποσόστωση για κάθε χρόνο υπηρεσίας.

    Όλα αυτά με την εισαγωγή της αξιολόγησης ως αναγκαία συνθήκη για την καταβολή της Ειδικής Αμοιβής, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τους νεοδιόριστους αφού η αξιολόγηση δεν πρέπει να συνδέεται με την καταβολή του βασικού μισθού αλλά με την καταβολή των bonuses (Άρθρο 15) ή την Προωθημένη Μισθολογική εξέλιξη (Άρθρο 6). Η καταβολή μισθού λόγω της εργασίας ενός υπαλλήλου σε συγκεκριμένη θέση είναι κατωχηρωμένο συνταγματικό δικαίωμα το οποίο εδώ καταστρατηγείται αφού ο μισθός σπάει σε δύο μέρη όπου το ένα συνδέεται με την αξιολόγηση του υπαλλήλου. Και μάλιστα με την πρωτοτυπία που εισάγεται να μην παίζει ρόλο το αποτέλεσμα της αξιολόγησης – αφού τότε θα εθεωρείτω bonus- απλά μόνο η συμμετοχή σε αυτή.

    Όλα αυτά απλά δημιουργούν μια υπηρεσία με υπαλλήλους 6 ταχυτήτων με τα ίδια προσόντα (νέος 1ου έτους με αξιολόγηση/νέος 1ου έτους χωρίς αξιολόγηση/νέος 2ου έτους με αξιολόγηση/νέος 2ου έτους χωρίς αξιολόγηση/υπάλληλος με ΠΔ μετά το 2016/ υπάλληλος με ΠΔ πριν 2011) που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τους στόχους περί ισότητας και δικαιοσύνης που αφέρονται στην αιτιολογική έκθεση.

    Για να μπορέσει να ανταποκριθεί το Ειδικό μισθολόγιο στο στόχο της εξαφάνισης των ανισοτήτων θα πρέπει:
    Α. Να προστεθεί παράγραφο που θα αποδίδει την ΠΔ σε όσους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που δε τη λαμβάνουν χωρίς αστερίσκους και ποσοστώσεις ώστε να υπάρχει εξ αρχής ισότητα μεταξύ των υπαλλήλων και μετά να εφαρμοσθεί το Ειδικό Μισθολόγιο
    Β. Να αφαιρεθεί ο συσχετισμός μέρος του βασικού μισθού – αφού τέτοια είναι η Ειδική Αμοιβή αφού συνδέεται με την θέση και όχι με την απόδοση του υπαλλήλου- με την συμμετοχή στην αξιολόγηση.
    Γ. Η νέα Ειδική Αμοιβή να υπολογίζεται πλέον της όποιας ΠΔ.

    Αν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές, η επίτευξη του στόχου του αριθμού υπαλλήλων της ΑΑΔΕ θα είναι αδύνατη και πάντα η Τρόικα θα τονιζει το θέμα. Με αυτό το άρθρο , ο αξιόλογος κόσμος θα αποτρέπεται να έρθει στην ΑΑΔΕ και όσοι βρίσκονται μέσα, θα προσπαθούν να βρουν διεξόδους για μετάταξη σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου ή να επιστρέψουν στην ελεύθερη αγορά, με μεγαλύτερο ρυθμό μάλιστα αφού μέχρι τώρα όλοι περίμεναν τα προβλήματα του υπάρχοντος μισθολογίου να λυθούν και πλέον αυτά παγιώνονται και διευρύνονται

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 14:06 | Αντώνης

    Ειδικό μισθολόγιο που δεν συμψηφίζει την ΠΔ είναι άδικο, πρέπει όσοι έχουν ίδια προσόντα να ξεκινάνε από την ίδια βάση παλιοί και νέοι.

  • 13 Νοεμβρίου 2020, 10:53 | ΤΑΝΙΑ

    Βάσει του άρθρου 11 παρ. 4 αναφέρετε ότι όσοι από τους υπαλλήλους δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση θα συνεχίσουν να αμείβονται, πέραν του βασικού μισθού και των επιδομάτων, με την καταβολή της Προσωπικής Διαφοράς (άρθρο 12 παρ. 1). Αυτό λοιπόν είναι αυτονόητο ότι οδηγεί και επικυρώνει την νομιμοποίηση της μισθολογικής ανισότητας μεταξύ υπαλλήλων με ίδια προσόντα, καθώς και την καθιέρωση υπαλλήλων δύο ταχυτήτων (νέων και παλιών). Πώς γίνεται νεοδιοριζόμενος υπάλληλος που δεν λαμβάνει την προσωπική διαφορά να υποχρεούται στη διαδικασία της αξιολόγησης για να λάβει την ειδική αμοιβή θέσης εργασίας (άρθρο 11), ενώ παλιός υπάλληλος ο οποίος λαμβάνει ήδη την προσωπική διαφορά να συνεχίσει να τη λαμβάνει ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του στην διαδικασία αξιολόγησης; Δεν γίνεται να μην καταλαβαίνετε την αδικία που δημιουργείται για τους νέους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ με αυτήν την προϋπόθεση. Που είναι οι ίσες ευκαιρίες και το αίσθημα ισότητας που πρέπει να προωθείτε ανάμεσα στους υπαλλήλους σας; Γιατί, και χωρίς να θέλω να προδικάζω, δεν πιστεύω ότι η ελάχιστη ειδική αμοιβή θέσης εργασίας θα είναι ίση με το ελάχιστο ποσό της προσωπικής διαφοράς που δικαιούνται οι νεοδιόριστοι υπάλληλοι (μακάρι να με βγάλετε ψεύτη). Που και σε αυτήν την περίπτωση δηλαδή, η μη συμμετοχή στην αξιολόγηση θα έχει διαφορετικές επιπτώσεις για παλιούς και νέους υπαλλήλους (για τους νέους απολαβές ίσες με τον βασικό μισθό συνυπολογιζόμενα τα επιδόματα και για τους παλιούς καμία απολύτως). Εάν θέλετε να εφαρμόσετε αυτό το νέο ειδικό μισθολόγιο, θα πρέπει πρώτα να καταβάλετε σε όλους του υπαλλήλους της ΑΑΔΕ την προσωπική διαφορά κι έπειτα να προχωρήσετε με την εφαρμογή του νέου σχεδίου. Παρακαλώ πολύ να σκέφτεστε και τους ανθρώπους που ξεκινάνε τώρα την καριέρα τους στην ΑΑΔΕ, με τον υπερβολικά χαμηλό βασικό μισθό, ώστε να τους παρακινήσετε για την εξέλιξή τους μέσα στην υπηρεσία κι όχι να τους οδηγείτε σε παραίτηση και ανεύρεση νέας εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, στο εξωτερικό ή σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου με σκοπό την απολαβή υψηλότερων αποδοχών. Να μην ξεχνάμε πως ότι δίνεις παίρνεις, επομένως εάν αυτή η ανισότητα υποστηριχθεί και εδραιωθεί από μέρους σας, τότε δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε από τους υπαλλήλους σας να προσπαθούν για την επαγγελματική τους εξέλιξη μέσα στην υπηρεσία εάν νιώθουν και ξέρουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα ανταμειφθεί αντιστοίχως μισθολογικά, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ.