Άρθρο 11 – Ειδική Αμοιβή και Βαθμός Θέσης Εργασίας

1. Στους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος χορηγείται ειδική αμοιβή, πλέον του βασικού μισθού του άρθρου 7 και τυχόν άλλων επιδομάτων που προβλέπονται στις διατάξεις του νόμου αυτού, η οποία συνδέεται με την αξιολόγηση της Θέσης Εργασίας (Θ.Ε.) που κατέχουν και την κατάταξη αυτής σε Βαθμό Θέσης Εργασίας της παρ. 3. Προϋπόθεση για τη χορήγηση είναι αφενός η κατάρτιση ειδικού συστήματος βαθμολογικής κατάταξης των Θέσεων Εργασίας της Αρχής, ο καθορισμός των βαθμών του συστήματος αυτού, η περιγραφή, αξιολόγηση και κατάταξη των Θέσεων Εργασίας και αφετέρου η κατάταξη των υπαλλήλων στις Θέσεις Εργασίας και στους Βαθμούς αυτών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 4389/2016, περί Συστήματος Βαθμολογικής Κατάταξης.
2. Ο δόκιμος υπάλληλος λαμβάνει το 60% της ειδικής αμοιβής κατά το πρώτο έτος υπηρεσίας και το 80% κατά το δεύτερο έτος. Μετά τη μονιμοποίησή του ο υπάλληλος λαμβάνει το σύνολο της ειδικής αμοιβής.
3. Το αναφερόμενο στην παρ. 2β του άρθρου 28 του ν. 4389/2016 Σύστημα Βαθμολογικής Κατάταξης, διαρθρώνεται σε Βαθμούς Θέσης Εργασίας (Β.Θ.Ε). Για την εφαρμογή του παρόντος, οι Βαθμοί Θέσεων Εργασίας (Β.Θ.Ε.) ορίζονται σε δεκατρείς (13).
4. Η ειδική αμοιβή θέσης εργασίας ανά Β.Θ.Ε. καταβάλλεται στον υπάλληλο με την προϋπόθεση της συμμετοχής του στη διαδικασία ετήσιας αξιολόγησης, σύμφωνα με τις σχετικές περί αξιολόγησης των υπαλλήλων νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις, όπως εκάστοτε ισχύουν. Στην περίπτωση μη συμμετοχής του σε διαδικασία ετήσιας αξιολόγησης, καταβάλλονται στον υπάλληλο, από τον μήνα που ακολουθεί τον μήνα ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης, στην οποία δεν συμμετείχε ο υπάλληλος, και μέχρι και τον μήνα ολοκλήρωσης της διαδικασίας της επόμενης ετήσιας αξιολόγησης οι αποδοχές των άρθρων 7, 8, 9 και 10 του παρόντος και του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 υπό τις προϋποθέσεις χορήγησής τους, καθώς και η προσωπική διαφορά του άρθρου 12 υπό τις προϋποθέσεις χορήγησής της. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζονται η διαδικασία διαπίστωσης της διενέργειας ή μη διενέργειας αξιολόγησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 15:18 | Σ.Λ.

    Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΑΦΕΝΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΣΗΣ ΔΕΝ ΣΥΝΑΡΤΑΤΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΡΝΗΘΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΑΧΘΗ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΣΗΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΡΟΣΦΟΡΑ.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 15:17 | Βασίλης

    Στην πιο κρίσιμη εποχή της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής όπου υπάρχει εντατικοποίηση των προσπαθειών πάταξης των φαινομένων της φοροδιαφυγής, σε ένα κλίμα προσπαθειών συντονισμένης καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών οργάνων που είναι επιφορτισμένα με το συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο Ένωσης, το ελληνικό κράτος θέτει σε πρώτη γραμμή τους υπαλλήλους με τον ΠΕΝΙΧΡΟ ΜΣΘΟ των 734 ευρώ, αρνούμενο να χορηγήσει ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΩΣ ΤΗΝ 11/10/2018 ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, η οποία δεν θα τους δώσει κάποιο μισθολογικό προνόμιο, ούτε αποτελεί ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ αλλά την ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ.. Η αδικία αυτή είναι γνωστή σε όλες τις κυβερνήσεις και αναγνωρίζεται καθολικά το ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ με το παρόν νομοσχέδιο αντί για την αποκατάστασή της ΑΔΙΚΙΑΣ επιδιώκεται η διαιώνισή της, εφόσον η έννοια της προσωπικής διαφοράς διατηρείται στο άρθρο 11 του υπό διαβούλευση ειδικού μισθολογίου για όλους τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ πλην των νεοδιόριστων, ήτοι όσων τοποθετήθηκαν μετά την 11/10/2018.
    Πλέον, θεωρείται πρωτοφανές η εξουσιοδότηση σε Διοικητή να ορίζει μισθολόγιο υπαλλήλων.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 15:52 | Nikos M.

    ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ! Μπορούμε να την πούμε απλά ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ !!!
    Ενας νεοδιόριστος υπάλληλος ΔΕΝ είναι απαραίτητα κάποιος που αποφοίτησε μόλις από τη σχολή και ψάχνει για πρακτική άσκηση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος ειδικά όταν βάσει ΑΣΕΠ οι επιτυχόντες συγκεντρώνουν πολλά έτη προϋπηρεσίας και χρονοβόρα μεταπτυχιακά/διδακτορικά και είναι στην πλειονότητά τους έμπειροι επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα στο απόγειο της καριέρας τους και σε προχωρημένο στάδιο της ζωής τους.
    Ενας νεοδιόριστος έσωσε ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ στον ΑΣΕΠ, μεταξύ 12.500 Υποψηφίων!!! Πέρασε δηλαδή ΜΟΛΙΣ μέσα στο 4,4%!!!
    Ενας νεοδιόριστος είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ για να συμμετάσχει κανείς στην προκήρυξη), οι περισσότεροι εκ των οποίων με Μεταπτυχιακό τίτλο στην Ελλάδα, ή σε Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού και αρκετοί εξ ημών με Διδακτορικό.
    Ενας νεοδιόριστος εργάζονταν επί σειρά ετών ( κατά μέσο όρο περίπου μία 15-ετία! ) στον Ιδιωτικό Τομέα.
    Είναι άδικο λοιπόν να αντιμετωπίζετε ως κάτι διαφορετικό !!!!! .

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 15:39 | L.

    Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΜΙΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΑΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΗΣ 1Γ/2017.
    ΝΕΟΙ ΑΝΡΩΠΟΙ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 734 ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΙΔΙΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ (ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΑΦΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1250 ΕΥΡΩ.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 15:10 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Tο ειδικό μισθολόγιο θυμίζει χειρότερο εργοδότη και από χείριστη ιδιωτική εταιρεία, όπου θα είχαν παραιτηθεί όλοι οι εργαζόμενοι της. ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΕΣΤΕ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ. Το σχέδιο δε ενθαρρύνει κανένα υπάλληλο για παροχή υπηρεσιών,αντιθέτως προσδίδει φόβο,απογοήτευση,αγανάκτηση,αδικία,κοροϊδία για όλους εκείνους τους νέους υπαλλήλους πολλών τυπικών προσόντων (πτυχία, μεταπτυχιακά, προϋπηρεσία σε ιδιωτικό τομέα) που επέλεξαν να προσπαθήσουν για το διορισμό τους στην ΑΑΔΕ και νοιώθουν ότι αδικούνται έναντι των συναδέλφων τους που παίρνουν την προσωπική διαφορά.
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11/10/2018.

  • Άρθρο 11: Για την ειδική αμοιβή και το Βαθμό θέσης εργασίας δεν έχει σταθερά δεδομένα εκ των προτέρων γνωστά, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό στους συναδέλφους.

    Θα πρέπει να εκδοθεί κανονιστική απόφαση του Διοικητή για να κατατάξει τα περιγράμματα θέσεων εργασίας σε Βαθμούς θέσεων εργασίας, οι οποίοι θα είναι δεκατρείς, ενώ αυτό μπορεί να τροποποιηθεί στην συνέχεια και να φτάσουν μέχρι δεκαοκτώ. Αυτό σημαίνει ότι ενώ αρχικά μπορεί να προκύπτουν λιγότερες διαφοροποιήσεις μέσα στις υπηρεσίες, στην συνέχεια αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί, δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ των συναδέλφων.

    Η κατάρτιση του ειδικού συστήματος βαθμολογικής κατάταξης θα γίνει με αποφάσεις του Διοικητή. Αποφάσεις που είναι έτοιμες μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουν γνωστοποιηθεί στους συναδέλφους για να κρίνουν το σχέδιο συνολικά και να εκφράσουν τις απόψεις και τις ενστάσεις τους.

    Η δεύτερη παράγραφος που αφορά τους δόκιμους υπαλλήλους δεν λύνει την άνιση μισθολογική μεταχείριση των νέων συναδέλφων, αφού θα δίνεται μόνο το 60% της ειδικής αμοιβής το πρώτο έτος και το 80% τον δεύτερο, χωρίς να αιτιολογείται. Ο δόκιμος υπάλληλος ήδη έχει αυξημένες κρατήσεις τα πρώτα δύο χρόνια της σταδιοδρομίας του, ενώ έχει προστεθεί και η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία που γίνεται με δικά τους έξοδα και πάλι δεν έχει προβλεφθεί λύση για το θέμα αυτό, γεγονός που τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση.

    Το γεγονός ότι η καταβολή της ειδικής αμοιβής θα εξαρτάται από την συμμετοχή στην διαδικασία ετήσιας αξιολόγησης, για την οποία οι τρείς ομοσπονδίες εργαζομένων του Υπουργείου Οικονομικών έχουν προκηρύξει απεργία-αποχή με ποσοστό συμμετοχής άνω του 90% και έχουν προσφύγει δικαστικά εναντίον της κανονιστικής απόφασης, μπορεί να ειδωθεί μόνο ως εκβιασμός συμμετοχής σε μια διαδικασία που το σύνολο των εργαζομένων έχει απορρίψει, όπως την παρουσίασε η Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. και αρνήθηκε να διαβουλευτεί με τους εργαζόμενους.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 13:33 | Κ.Μ.

    Βασική προϋπόθεση για την αποδοχή ή απόρριψη μιας εργασιακής πρότασης είναι μία ΣΑΦΗΣ και ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ χρηματική προσφορά. Οποιαδήποτε διαβούλευση ελλείψει αυτής της προϋπόθεσης θέτει βάσεις σαθρές, εντάσεις, διαξιφισμούς, υποψίες, καχυποψίες κι απογοητεύσεις. Κάτι που καθόλου δεν ταιριάζει σε ένα, κατά τα άλλα, σαφέστατα στοχοκεντρικό εργασιακό περιβάλλον που αγωνιά να σταθεί επάξια δίπλα στα ευρωπαϊκά αδελφάκια του, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

    Αφού λοιπόν – ελλείψει αριθμητικών δεδομένων – η διαβούλευση χάνει (δεν νομίζετε κι εσείς;) το νόημά της, ας σταθούμε λίγο στο ΔΗΜΟΣΙΑ. Και ας ληφθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σοβαρά υπ’όψιν το ΔΗΜΟΣΙΟ, το σε τόσα σχόλια, με τόσες λέξεις, με τόσες φωνές και τόσους τρόπους εκφρασμένο, το κοινό ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ αίσθημα. Αυτό που τόσο έχει κλονιστεί και τόσο κινδυνεύει να κλονίσει το εργασιακό μέλλον κάποιων, ίσως ονειροπόλων, ίσως ρομαντικών ίσως ακόμα και φιλόδοξων που θέλουν να προσφέρουν, να προοδεύσουν, να κοπιάσουν και να ανταμειφθούν. Χωρίς να έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους φίλους τους από τον ιδιωτικό τομέα (or their fellows from abroad :-)). Χωρίς δεύτερες σκέψεις για τα career paths (τους μισθούς, τα bonous, τα δώρα, κ.ο.κ.) που ίσως άφησαν. Ας μην επιτρέψουμε στην ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ του «θα το πιάσουμε άραγε το χιλιάρικο;» και του «γιατί ο διπλανός μου παίρνει πιο πολλά;» να ματαιώσει τα όνειρά τους. Ας είναι αυτή μία ΑΛΛΑΓΗ που θα μας κάνει όλους να σηκωθούμε από τις καρέκλες μας και να χειροκροτήσουμε. Τον αυριανό καλύτερο εαυτό μας.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 13:41 | V.

    Το νομοσχέδιο για το ειδικό μισθολόγιο της ΑΑΔΕ είναι αόριστο, ασαφές, παραπλανητικό,αντιδημοκρατικό ως προς τη διαμόρφωση των αμοιβών και των ΠΘΕ. Είναι αντισυνταγματικό βάσει της αρχής ισότητας αρ. 4 Σ ότι αποκλείει τους διορισθέντες με γραπτό διαγωνισμό της 1Γ/2017 από την απόδοση της προσωπικής διαφοράς. Είναι κατ΄ ελάχιστο απαράδεκτο να εξουσιοδοτείται ο εκάστοτε ΔΙΟΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΘΕΣΗΣ!!!!!!!
    Σε ποια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ συμβαίνουν αυτές οι αποφάσεις ΜΕ ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ. Αυτό δείχνει την παντελή αδιαφορία σας προς τα πρόσωπα μας επιβάλλοντας με εξουσιαστική διάθεση τις αποφάσεις σας.
    Εξοργίζετε όλους τους υπαλλήλους και φέρνετε έντονο διχασμό εντός των υπηρεσιών.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 12:04 | ΗΗ

    Το ειδικό μισθολόγιο κύριοι, δεν λύνει το πρόβλημα της μη απόδοσης προσωπικής διαφοράς στους νέους επιστήμονες – εργαζόμενους στην ΑΑΔΕ που προσλήφθηκαν είτε μέσω ΑΣΕΠ είτε μέσω γραπτού διαγωνισμού. Όσο και αν προσπαθήσετε να πείσετε για το αντίθετο, θα δείτε ότι οι αιτήσεις στην κινητικότητα θα είναι μαζικές. Ήδη νέοι επιστήμονες που αποφοιτούν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης , αφαιρούν την ΑΑΔΕ από τις επιλογές τους.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 12:26 | Γιώργος Τ.

    Το παρόν προσχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση από τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ καταστέλλει κατ’ αρχήν κάθε έννοια της αρχής περί συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες. Δε λήφθηκαν όπως προβλέπεται υπόψιν οι ολοκληρωμένες προτάσεις των συλλογικών οργάνων που εδώ και 1 χρόνο τουλάχιστον έχουν επεξεργαστεί και προπαρασκεύασαν τις βάσεις για ένα δίκαιο μισθολογικό σύστημα που θα επιλύει τις όποιες μισθολογικές ανισότητες και αδικίες. Το παρόν προσχέδιο προβλέπει αυθαίρετα όπως έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς άνισης μισθολογικής μεταχείρισης ιδιαιτέρως των νεοδιόριστων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, που ενώ έχουν διοριστεί ή είναι διοριστέοι μετά την 11/10/2018, εκκινούν από διαφορετική μισθολογική βάση διαιωνίζοντας τη μισθολογική ανισότητα. Δεν προβλέπεται καν μάλιστα στο προσχέδιο η μισθολογική εξομοίωσή τους από το χρόνο διορισμού στην υπηρεσία με ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς σε ένα άρθρο όπως θα μπορούσε κάλλιστα να προβλεφθεί, καταβάλλοντας με νόμο την προσωπική διαφορά υπέρ όλων. Αντιθέτως προάγει με επικοινωνιακά τρικ την αύξηση του μισθού ως συντάξιμες αποδοχές και ως αύξηση στην ονομαστική αξία του μισθού. Παραβλέπει δε το πρόβλημα που υφίσταται στη βάση του «πληρωτέου» μισθού για τους νεοδιόριστους και διοριστέους υπαλλήλους. Πρακτικά το «πληρωτέο» όμως είναι αυτό που οδήγησε και οδηγεί στη μη αποδοχή του διορισμού ή στην αδυναμία παραμονής στην ΑΑΔΕ για καθαρά βιοποριστικούς λόγους των υπαλλήλων της καθώς εισπράττουν το ντροπιαστικό για τα προσόντα τους ποσό των 734 ευρώ καλούμενοι να υπηρετήσουν ακόμη και μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους σε θέσεις ευθύνης! Οι υπάλληλοι της νέας γενιάς με αυξημένα τυπικά προσόντα και δεξιότητες, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και εξειδικευμένες γνώσεις που προηγουμένως ήταν η ελίτ του ιδιωτικού τομέα και που επέλεξαν να συνεισφέρουν με την αποδοχή διορισμού τους στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ, ζητάνε πρωτίστως την άμεση μισθολογική εξομοίωση με την απόδοση της προσωπικής διαφοράς που θεσμοθετήθηκε από κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, την ανακοπή του Brain Drain για να παραμείνουν οι νέοι επιστήμονες στην ΑΑΔΕ με διάθεση να προσφέρουν ώστε να μην αναγκαστούν να αποχωρήσουν ακόμη και στο εξωτερικό όπως έπραξαν πολλοί στο παρελθόν για οικονομικούς λόγους. Η προσωπική διαφορά είναι πάγιο και δημοκρατικό αίτημα των περίπου 1000 νεοεισερχόμενων και διορισμένων υπαλλήλων, η μη απόδοσή της αδικεί κατάφορα τον κοπιαστικό αγώνα ετών και την προσπάθειά τους να εισέλθουν σε έναν «πρότυπο» οργανισμό του δημοσίου, τον πιο κομβικό στη διαμόρφωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, καταλαμβάνοντας θέσεις αυξημένης ευθύνης. Η ίση αντιμετώπιση, τα ίσα δικαιώματα μεταξύ συναδέλφων υπαλλήλων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων προσόντων, κοινωνικών παροχών, επιδομάτων και παλαιότητας κρίνονται αυτονόητα. Καταστρατηγούνται όμως με το παρόν προσχέδιο στο βωμό της αυξημένης εισπραξιμότητας απαιτήσεων και φορολογικών εσόδων. Εισάγονται μεσαιωνικές πρακτικές σε εργασιακό καθεστώς ατομικού μισθού βάσει αποδοτικότητας που προβλέπει μάλιστα υποκειμενικά κριτήρια συνολικά, αδιαφανείς διαδικασίες προαγωγής ατόμων σε θέσεις, άγνωστες ειδικές αμοιβές, αδιαφανή αξιολόγηση και υπερεξουσίες στο Διοικητή της ΑΑΔΕ να πράττει κατά το δοκούν έχοντας ομήρους τους εργαζομένους που αποκαλούνται μάλιστα και «στελέχη». Ο μισθός του «στελέχους», ενιαίος και αδιαίρετος όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας, καταστρατηγείται ως έννοια στο παρόν προσχέδιο. Ο διαχωρισμός εργαζομένων σε υπαλλήλους διαφορετικών ταχυτήτων, η μεροληψία, η διαφθορά και ο διχασμός που προάγεται στο προσχέδιο για μία θέση, μία ειδική αμοιβή, μία αξιολόγηση δεν έχει προηγούμενο και θα πρέπει στη βάση του και ως σύνολο να εξεταστεί ακόμη και η νομιμότητά του. Παρακαλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το προσχέδιο νόμου το οποίο στη βάση του θέτει αντισυνταγματικά κριτήρια για την μισθολογική μεταχείριση των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, αντιβαίνει στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και στις αρχές του δικαίου και το οποίο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τη φυγή από την ήδη υποστελεχωμένη υπηρεσία της ΑΑΔΕ ακόμη μιας νέας γενιάς υπαλλήλων που έχει διοριστεί μέσω αντικειμενικών κριτηρίων αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό καθώς τόσο οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας του ΑΣΕΠ αλλά και της μετέπειτα εκπαίδευσης έχουν αυξημένο κόστος και είναι χρονικά χρονοβόρες. Η μισθολογική εξομοίωση μέσω της απόδοσης της προσωπικής διαφοράς στους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με τους συλλογικούς φορείς της ΑΑΔΕ από την αρχή. Τα ατομικά και αδιαφανή μισθολογικά κριτήρια βρίσκουν και θα βρίσκουν αντίθετους τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και δεν πρόκειται να επιτύχουν ούτε την επιθυμητή από τη Διοίκηση αποδοτικότητα ούτε την αποδοχή τους στο μέλλον.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 12:24 | Κ. Β.

    Το νομοσχέδιο για το ειδικο μισθολογιο της ΑΑΔΕ είναι αόριστο ως προς τηδιαμόρφωση των αμοιβών και των ΠΘΕ. Είναι αντισυνταγματικο (αρχη ισοτητας αρ. 4 Σ) ότι αποκλείει τους διορισθέντες με γραπτο Πανελλήνιο διαγωνισμό της 1γ/2017 από την προσωπική διαφορά.
    Απαράδεκτη η άνιση μισθολογική μεταχείριση υπαλλήλων που προσφέρουν εργασία ίσης αξίας

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 12:36 | Αλεξάνδρα Τ.

    Στον πιο κρίσιμο τομέα της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, σε μια εποχή διαρκούς εντατικοποίησης των προσπαθειών πάταξης των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στο πλαίσιο του σύγχρονου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, σε ένα κλίμα προσπαθειών συντονισμένης καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών οργάνων που είναι επιφορτισμένα με το συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο Ένωσης, το ελληνικό κράτος ρίχνει στη μάχη νέους υπαλλήλους με τον πενιχρό μισθό των 734 ευρώ, αρνούμενο να χορηγήσει ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΩΣ ΤΗΝ 11/10/2018 ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, η οποία δεν θα τους δώσει κάποιο μισθολογικό προνόμιο, ούτε αποτελεί ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ αλλά την ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ. Πρέπει να καταργηθεί άμεσα αυτή η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ η οποία οδηγεί στην ύπαρξη υπαλλήλων δύο ταχυτήτων και ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών που αφορούν στα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα. Η αδικία αυτή είναι γνωστή σε όλες τις κυβερνήσεις και αναγνωρίζεται καθολικά το ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ με το παρόν νομοσχέδιο αντί για την αποκατάστασή της ΑΔΙΚΙΑΣ επιδιώκεται η διαιώνισή της, εφόσον η έννοια της προσωπικής διαφοράς διατηρείται στο άρθρο 11 του υπό διαβούλευση ειδικού μισθολογίου για όλους τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ πλην των νεοδιόριστων, ήτοι όσων τοποθετήθηκαν μετά την 11/10/2018. Ποια η συνταγματικότητα αυτού του άρθρου; Επί του παρόντος άρθρου ερωτάται πώς δικαιολογείται η δυσμενής μεταχείριση των νεοδιόριστων η οποία έρχεται σε ΕΥΘΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ;

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 11:16 | Σοφία

    Η κατάφορα άδικη μισθολογική ανισότητα με τη μη καταβολή της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. που διορίστηκαν ή μετάχθηκαν μετά την 11/10/2018 αντίκειται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας του άρθρου 4 παρ.1 του Συντάγματος, επειδή εισάγει ανόμοια αντιμετώπιση προσώπων που εργάζονται σε απολύτως όμοιες συνθήκες. Αίτημά μας αποτελεί η νομοθετική επίλυση της απόδοσης της προσωπικής διαφοράς και εξομοίωσης των μισθών των υπαλλήλων μετά την 11/10/2018 με όλους τους λοιπούς υπαλλήλους που υπηρετούν στην Α.Α.Δ.Ε. πριν την ψήφιση του «Ειδικού Μισθολογίου

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 11:02 | Γεώργιος Κ.

    Αναφέρεται από πολλούς συναδέλφους η καταβολή προσωπικής διαφοράς στους νεοδιοριζόμενους. Αυτό που δεν γνωρίζουν όλοι είναι ότι ο υπολογισμός της προσωπικής γίνεται μετά την αφαίρεση των κλιμακίων από αναγνώριση προϋπηρεσίας και μεταπτυχιακών ακόμη και αν ήταν προαπαιτούμενα στην προκήρυξη.
    Με τεχνάσματα αναφορικά με την ημερομηνία αίτησης και άλλες ερμηνείες έδιναν χαμηλότερα ποσά.
    Η ίδια Διοίκηση αναμένεται να εφαρμόσει και το νέο μισθολόγιο χωρίς να είναι αναγραμμένα τα ποσά της Ειδικής Αμοιβής.
    Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη πλέον.

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 09:14 | ΝΙΚΟΣ

    Η αμοιβή θέσης εργασίας πάλι θα δημιουργήσει ανισότητες. 2 υπάλληλοι οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στην ίδια θέση εργασίας και θα λαμβάνουν την ίδια ειδική αμοιβή π.χ. 150€, αν ο ένας έιναι νέος και ο άλλος παλιός, τότε ο παλιός έχοντας προσωπική διαφορά 350€ θα συνεχίσει να λαμβάνει με το νέο μισθολόγιο τα 350€, απλώς με διαφορετική διάρθρωση, δηλαδή 150€ ειδική αμοιβή και 200€ προσωπική διαφορά, ενώ ο νέος θα λαμβάνει μόνο 150€. Για να μπορέσει ο νέος να πάρει αυτή την διαφορά των 200€ θα πρέπει να πάρει ωρίμανση περίπου 4 μισθολογικών κλιμακίων, δηλαδή σε 8 χρόνια. Τι αδικία είναι αυτή!

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 09:15 | Γ.

    Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΔΙΑΦΟΡΆ ΝΑ ΔΟΘΕΊ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΉΛΟΥΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΠΡΌΣΛΗΨΗΣ!!! Η Ειδική αμοιβή περιγράμματος θέσης θα πρέπει να λειτουργεί ΠΡΟΣΑΥΞΗΤΙΚΑ πάνω στην ΙΔΙΑ, ΚΟΙΝΉ ΒΑΣΗ ΜΙΣΘΟΥ, στην οποία θα έχει πρώτα ενσωματωθεί Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΔΙΆΦΟΡΑ!!! Οποιαδήποτε συζήτηση για ειδική αμοιβή θέσης βάσει προσόντων και αξιολόγησης είναι καθαρά προσχηματική και παρελκυστική, όταν δεν εκκινούν όλοι οι υπάλληλοι από ΚΟΙΝΗ ΑΦΕΤΗΡΊΑ!

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 07:15 | Κωνσταντινος Μπ.

    Το αρθρο θελει αρκετη διασαφηνιση διοτι θα εφαρμοστει σε πολλες κατηγοριες υπαλληλων.
    Π.χ. Σε εργα πληροφορικης υπαρχουν μεθοδολογιες που ακολουθουνται και υπαρχει ΟΜΑΔΑ με διακριτους ρολους και δεξιοτητες και οχι απλως ενας υπαλλλος που του ανατιθεται κατι.
    Δεν λογιζεται ενας υπαλλλος να κανει αναλυση,σχεδιασμο,υλοποιηση,testing,κτλ.
    Αυτα τα αναλαμβανει μια ομαδα.
    Σε περιπτωση που υπαρχει υποστελεχωση ενας υπαλληλος θα κανει δουλεια για 3 -4 Θεσεις εργασιας,οπως και γινεται…. Θα αναγνωριζεται κατι απο ολη αυτη τη δουλεια που κανει?

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 07:36 | Κατερίνα

    Είναι δυνατόν να εργάζεσαι στο ίδιο αντικείμενο με έναν συνάδελφο, να έχεις τα ίδια προσόντα αλλά να είσαι διορισμένος 2 χρονια αργότερα και να έχεις 300 ευρω διαφορά στο μισθό; Είναι δυνατόν να κινδυνεύεις να μπεις φυλακή και να σου δίνουν 1000 ευρω μισθό για να πολεμήσεις το λαθρεμπόριο η για να φέρεις έσοδα στο κράτος;

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 03:35 | EN

    Η εξάρτηση της καταβολής της ειδικής αμοιβής της θέσης εργασίας με τη συμμετοχή στην αξιολόγηση αποτελεί εξαιρετικά προβληματικό στοιχείο, εφόσον κατα ανεπίτρεπτο τρόπο εξαρτά την καταβολή τμήματος του μισθού για την πραγματική εργασία που προσφέρει ο υπάλληλος στη θέση στην οποία έχει τοποθετηθεί, με τη συμμετοχή του σε μια περιφερειακή δραστηριότητα οι όροι και προϋποθέσεις της οποίας τελούν υπο τη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης και μπορούν να μεταβληθούν ανα πάσα στιγμή. Επιπλέον τιμωρητικά στερεί απο τον υπάλληλο την ειδική αμοιβή θέσης εργασίας για ένα ολόκληρο έτος ή μέχρι την επόμενη αξιολόγηση-η εκπόνηση της οποίας είναι εκτός του ελέγχου του υπαλλήλου- χωρίς να του δίνει άλλες δυνατότητες. Η αξιολόγηση και τα αποτελέσματά της μπορούν να συνδεθούν μόνο με επιπλέον κομμάτια της αμοιβής του υπαλλήλου όπως τα bonus και όχι να αυξομειώνουν το μισθό για την πραγματική και σταθερή εργασία που παρέχει ο υπάλληλος με βάση τη σχέση εργασίας του και τους όρους βάσει των οποίων προσλήφθηκε.
    Το παρόν νομοσχέδιο επίσης θεσπίζει βαθμούς θέσης εργασίας (ΒΘΕ) στους οποίους θα καταταγούν όλες οι θέσεις εργασίας (ΘΕ) χωρίς να δίνει κανένα επιπλέον στοιχείο για το πώς θα γίνει αυτή κατάταξη, πώς θα γίνει η ανάθεση των υπαλλήλων στις αντίστοιχες θέσεις εργασίας και πώς θα ορίζεται το ύψος της ειδικής αμοιβής που θα αντιστοιχεί σε κάθε θέση. Η ίδια η δημιουργία των ΒΘΕ και η έλλειψη προσδιορισμού κριτηρίων κατάταξης των υπαλλήλων σε αυτά δημιουργεί απροσμέτρητα προβλήματα, εφόσον θα δημιουργήσει ένα εργασιακό χάος στις υπηρεσίες και θα δυναμιτίσει τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ του προσωπικού. Η διάκριση αυτή και η ασάφεια που την περιβάλλει δημιουργούν ένα περιβάλλον που προάγει την αναξιοκρατία εφόσον όλα εναπόκεινται στις υποκειμενικές κρίσεις προϊσταμένων υπηρεσιών και τμημάτων. Ταυτόχρονα προκαλούνται τριβές και σχέσεις αντιπαλότητας μεταξύ των υπαλλήλων εφόσον όλοι θα επιθυμούν να τοποθετηθούν στις θέσεις με τους υψηλότερους βαθμούς και τις υψηλότερες ειδικές αμοιβές, οι οποίες θα αποδίδονται ανεξάρτητα απο την παραγωγικότητα του υπαλλήλου στην εργασία του (αρκεί αυτός να συμμετέχει στην αξιολόγηση στην οποια θα έχει σαφές κίνητρο να υποβαθμίζει τους άλλους συναδέλφους του που θα είναι υποψήφιοι για την ίδια θέση!). Το γεγονός αυτό δείχνει και πόσο προβληματικός είναι ο θεσμός της αξιολόγησης με το συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο έχει δομηθεί. Γίνεται φανερό οτι οι παθογένειες που θα προκύψουν απο την εν λόγω ρύθμιση θα έχουν δραματικές συνέπειες για τη στελέχωση, την οργάνωση και τη λειτουργία των υπηρεσιών. Ο μόνος και αυτονόητος τρόπος να επιλυθούν τα ανωτέρω προβληματα είναι να ανοίξει ενας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος της ηγεσίας με το προσωπικό και τους αντιπροσώπους του ώστε να θεσπιστεί ένα νεο μισθολόγιο που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες που λαμβάνουν χώρα στις υπηρεσίες, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας και θα προάγει τη συνεργασία, την παραγωγικότητα και την αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 23:33 | Κοσμάς Δ.

    Θα πρέπει όλοι οι υπάλληλοι της Αρχής να αμοίβονται επί ίσοις όροις εξ’ αρχής προτού εφαρμοστεί οποιαδήποτε ειδική αμοιβή του ειδικού μισθολογίου. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθότι οι υπάλληλοι που εργάζονται στην ΑΑΔΕ είτε από διορισμό μέσω ΑΣΕΠ είτε από μετάταξη κτλ., μετά την 11/10/2018, δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους. Αυτό δημιουργεί υπαλλήλους 2 «ταχυτήτων» αν και τα καθήκοντα και ο όγκος εργασίας είναι τα ίδια.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 22:19 | Γεωργία Μ.

    Το αρθρο είναι ημιτελές. Αποκρύπτεται απο το κοινό και τους νομοθέτες μια πολύ βασική πληροφόρια, το ποσό της ειδικής αμοιβής ανα Θ.Ε. και βαθμό Θ.Ε.

    Απόκρυψη τέτοιων ουσιωδών πληροφοριών, που πιθανόν να επηρέαζαν το κοινό και τους νομοθέτες, καταπατεί τις αρχές της εξωστρέφειας και της τήρησης του υψηλότερου δυνατού βαθμού διαφάνειας στις οποίες βασίζεται τούτη η διαβούλευση.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 22:52 | Μάκης

    Αν η Διοίκηση θέλει να προσελκύσει και να κρατήσει στην ΑΑΔΕ υπαλλήλους υψηλών προσόντων, θα πρέπει να προσφέρει σοβαρές, ανταγωνιστικές αμοιβές.
    Επειδή δεν μπορεί και δεν πρέπει να πειράξει τα προβλεπόμενα στο Εννιαίο Μισθολόγιο, η δουλειά θα πρέπει να γίνει μέσω του Ειδικού, ως εξής:
    1. Η αμοιβή της Θέσης εργασίας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη μεγαλύτερη προσωπική διαφορά. Με άλλα λόγια να μην υπάρχει νέα προσωπική διαφορά ή αν τύχει και υφίσταται για κάποιους, να εξαφανιστεί στην επόμενη διετία με την ωρίμανση.
    2. Η μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα να γίνει με προσαύξηση της αμοιβής της θέσης εργασίας, π.χ. 5% για κάθε χρόνο που έχει αναγνωριστεί.
    3. Τα επιδόματα προϊσταμένων θα πρέπει να αυξηθούν (π.χ. τριπλασιασμός), ενώ επίδομα θα πρέπει να λαμβάνουν και οι προϊστάμενοι αυτοτελών γραφείων και γραφείων, που τώρα δεν παίρνουν τίποτα.
    4. Κουίζ για δυνατούς λύτες: Πως θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο υπάλληλος ΥΕ να παίρνει μεγαλύτερη προσωπική διαφορά από υπάλληλο ΠΕ με διδακτορικό; Πως θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ο/η ανωτέρω ΥΕ υπάλληλος να αμοίβεται κατά 50% περισσότερο από τους νέους συναδέλφους ΠΕ που δεν παίρνουν προσωπική διαφορά;

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 21:45 | Χ.Π

    Τα δικαστήρια έκριναν νομιμη την αποχή από την υποκειμενική και άρα μη αντικειμενικη αξιολόγησή σας. Αρα αυτό που κάνετε είναι να θεσμοθετείτε διαφορετική μισθολογική μεταχείριση για όσους συμμετέχουν σε ΝΟΜΙΜΗ (με δικαστική απόφαση) εργασιακή κινητοποίηση που ΔΕΝ ειναι απεργία.

    Η διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση των υπαλλήλων λόγω συμμετοχής σε νόμιμη εργασιακή κινητοποίηση που ΔΕΝ ειναι απεργία ειναι προδήλως αντισυνταγματική, και αποτελεί αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία που μας φέρνει πίσω σε σκοταδιστικές εποχές του 19ου αιώνα! Και μάλιστα από δημόσιο φορέα!

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 21:41 | Ηλίας Κ.

    Το άρθρο αυτό επαναλαμβάνει και ενισχύει με τρόπο μόνιμο και ισχυρό την γενικά παραδεκτή από όλους συντελούμενη αδικία εις βάρος των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που διορίστηκαν σε αυτή μετά τον ν.4569/2018 (ΦΕΚ Α 179/11-10-2018), σύμφωνα με τον οποίο χορηγήθηκε για τελευταία φορά η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4024/2011 σε όλους τους υπαλλήλους της. Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου εξακολουθούν να αναφέρονται στην προσωπική διαφορά, εξαιρώντας ρητά από αυτήν ΜΟΝΟ όσους από τους νεοδιόριστους υπαλλήλους εντάχθηκαν στους κόλπους της ΑΑΔΕ μετά την 11/10/2018. Διαιωνίζεται λοιπόν μια αδικαιολόγητη, καταχρηστική και μη αναστρέψιμη δυσμενής διάκριση με το παρόν νομοσχέδιο, η οποία παραβιάζει ευθέως την αρχή της ισότητας και καθιστά τους υπαλλήλους αυτούς ευάλωτους οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά. Κάθε συζήτηση επί του νομοσχεδίου παρέλκει από τη στιγμή που για αυτούς τους λίγους υπαλλήλους εξακολουθεί και εδραιώνεται οριστικά η άνιση μεταχείριση. Χωρίς να υφίσταται δηλαδή πραγματικός λόγος, το άρθρο 11 αναπαράγει το ευεργέτημα της προσωπικής διαφοράς μόνο για τους προ της 11/10/2018 διορισθέντες υπαλλήλους, ενώ οι νεότεροι απαξιώνονται και τοποθετούνται σε ένα χωριστό καθεστώς, με ουσιαστικές και δυσμενέστατες συνέπειες. Το καίριο λοιπόν ερώτημα είναι γιατί διατηρείται η αδικία και ποιο το πραγματικό όφελος της διοίκησης από την απαξίωση των νέων υπαλλήλων, οι οποίοι εξωθούνται στην αναζήτηση άλλης εργασίας.

    Περαιτέρω, η σύνδεση της αξιολόγησης, ενός εργαλείου δηλαδή βελτιστοποίησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπαλλήλων με το βασικό κορμό του μισθολογικού τους καθεστώτος πλήττει τον πυρήνα της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας και εντάσσει τους υπαλλήλους σε ένα φαύλο κύκλο αδικιών και συγκρούσεων, ανταγωνισμού και αμφίβολου επιπέδου συνεργασίας προς τον κοινό υπηρεσιακό σκοπό. Αντίθετα, η αξιολόγηση προσιδιάζει εκ του προορισμού και της φύσης της στην χορήγηση ειδικών μισθολογικών παροχών με τη μορφή «μπόνους». Από νομική καθαρά σκοπιά, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου όπως παρίστανται παραβιάζουν κατάφωρα όχι μόνο την αρχή της ισότητας για τους νεοδιόριστους υπαλλήλους, αλλά και το άρθρο 43 παράγραφος 2 του Συντάγματος, απονέμοντας εξουσία καθορισμού του μισθολογικού καθεστώτος στο Διοικητή της ΑΑΔΕ, χωρίς να περιλαμβάνεται στη νομοθετική διάταξη η ουσιαστική ρύθμιση, τις λεπτομέρειες της οποίας νομιμοποιείται και μόνο να ρυθμίζει με αποφάσεις του το εν λόγω διοικητικό όργανο, εάν και εφόσον πρόκειται δηλαδή για ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 20:49 | Ευαγγελία

    Αποσμασματικες ρυθμίσεις, και αοριστες αναφορές σε ειδική αμοιβή θέσης εργασίας αγνώστου ύψους που θα θεσπισθεί στο μέλλον. Όπως επίσης, σε μεταγενέστερο χρόνο θα θεσπισθεί το σύστημα βαθμολογικής κατάταξης των θέσεων εργασίας. Είναι ακατανόητη η αιφνιδιαστικη κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο δεν αποτελεί καν μια ολοκληρωμένη και συνολική πρόταση μισθολογίου.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 19:15 | Α.Μ.

    Σε λίγο θα αναθεωρήσετε και άρθρα του Συντάγματος για να μην πάρουμε την υπερβάλλουσα…όχι λάθος αυτό το κάνετε ήδη χωρίς καμία αναθεώρηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

  • Οι υπάλληλοι που έχουν προσωπική διαφορά, θα την διατηρήσουν μεν αλλά με ένα τμήμα της ως ειδική αμοιβή της θέσης εργασίας, την οποία θα λαμβάνουν οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι. Εφόσον υπάρχει σύνδεση με την αξιολόγηση, η προσωπική διαφορά χάνει την μέχρι σήμερα σταθερότητά της και γίνεται πλέον αντικείμενο διεκδίκησης, τουλάχιστον κατ’ ένα μέρος της.
    Δεν αναφέρεται πουθενά η προσωπική διαφορά των νεοεισερχομένων υπαλλήλων. Θα πρέπει να αποδοθεί η προσωπική διαφορά στους υπαλλήλους που δεν την λαμβάνουν και μετά να εισέρχονται στο Ειδικό Μισθολόγιο.
    Η προσωπική διαφορά να διατηρηθεί και εφόσον η αλλαγή περιγράμματος επιφέρει μισθολογική μείωση π.χ. από Ελεγκτής σε υπάλληλος Δ.Ο.Υ., το ποσό να συμπληρώνεται από αυτή.
    Δεν είναι σαφής η κατάταξη στους βαθμούς μιας θέσης εργασίας. Η ειδική αμοιβή, θα πρέπει να έχει διαβάθμιση όχι μόνο ως προς το είδος της παρεχόμενης εργασίας αλλά και της εμπειρίας, όπου ο αρχικός βαθμός της θέσης να προσαυξάνεται με τα έτη υπηρεσίας, καθότι δεν είναι δυνατό ένας υπάλληλος με 3 χρόνια προϋπηρεσίας να λαμβάνει την ίδια ειδική αμοιβή με κάποιον που έχει 20 χρόνια.
    Να υπάρχει πρόβλεψη τιμαριθμικής αναπροσαρμογής με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ.
    Για να υπάρχει κίνητρο, θα πρέπει τα ποσά να είναι ΕΠΙΠΛΕΟΝ της προσωπικής διαφοράς, διαφορετικά εφόσον συμψηφίζονται, δεν υπάρχει ουσιαστικό αντίκρισμα.
    Τέλος, το ποσό της υπερωρίας θα πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα (μηνιαίος μισθός ενιαίου μισθολογίου + ποσό βαθμού Π.Θ.Ε.)/αριθμός ωρών(166)* αφού – όπως διαφημίζεται – το ποσό θέσης θα είναι συντάξιμο, άρα τμήμα του μισθού του υπαλλήλου και όχι επίδομα ή προσωπική διαφορά.
    *βλ. https://www.kepea.gr/calc-oromisthio.php

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 16:26 | Έφη

    Άρθρο 11, παράγραφος 1: Καμία αναφορά στο ποσό της ειδικής αμοιβής η οποία θα χορηγηθεί.
    Άρθρο 11, παράγραφος 4: Η ειδική αμοιβή θέσης εργασίας ανά Β.Θ.Ε. δε θα πρέπει να καταβάλλεται στον υπάλληλο με την προϋπόθεση της συμμετοχής του στη διαδικασία ετήσιας αξιολόγησης εφόσον έχει προηγηθεί η κατάταξή του σε Θέση Εργασίας (και στο Βαθμό αυτής) και, συνεπώς, αυτομάτως δικαιούται την ειδική αμοιβή που ορίζεται για τη θέση την οποία κατέχει.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 14:04 | Αθ. Α

    Δυστυχώς το νομοσχέδιο για το ειδικο μισθολογιο της ΑΑΔΕ είναι τόσο αόριστο σε όλες του τις πτυχές, που μόνον υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς για την εν τοις πραγμασι διαμόρφωση των αμοιβών και των ΠΘΕ. Το μόνο ζήτημα επί του οποίου είναι ξεκάθαρο, είναι ότι αποκλείει τους διορισθέντες μετά την 11.10.2018 από την προσωπική διαφορά.
    Απαράδεκτη η άνιση μισθολογική μεταχείριση υπαλλήλων που προσφέρουν εργασία ίσης αξίας.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 11:12 | Αναστασία Σ.

    Μισθολόγιο χωρίς μισθούς δε νοείται. Το νομοσχέδιο μόνο κίνητρα δεν παρέχει στους υπαλλήλους. Αντίθετα, αποθαρρύνει, εδραιώνει ανισότητες, ευνοεί τον ανταγωνισμό και αποπροσανατολίζει από όσα θα έπρεπε να απασχολούν έναν υπάλληλο της ΑΑΔΕ. Θα οδηγήσει τους υπαλλήλους να λειτουργούν διεκπεραιωτικά, να μην έχουν διάθεση να εργασθούν και να συνεργαστούν, να αναλώνονται σε έριδες και ανταγωνισμούς για τις λίγες θέσεις που θα δίνουν καλύτερο μισθό. Ως αποτέλεσμα η ευνοιοκρατία θα κυβερνάει την ΑΑΔΕ κι όχι ο Διοικητής με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Θα προκύψει μαζική φυγή υπαλλήλων από την ήδη υποστελεχωμένη ΑΑΔΕ. Δυστυχώς όταν θα προκύψουν οι συνέπειες του παρόντος νομοσχεδίου θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο -μεταξύ άλλων- στα κρατικά έσοδα και αυτό θα διαπιστωθεί εκ των υστέρων..

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 01:17 | Αναστασία

    Για άλλη μια φορά η αδυναμία του κράτους να καταστεί αποτελεσματικό και να εφαρμόσει διαδικασίες που έχει θεσπίσει χρεώνεται στους υπαλλήλους. Και μιας και οι αμοιβές του βασικού μισθολογίου είναι «παχυλές», ο νομοθέτης θα κληθεί να εξαρτήσει την αύξησή τους από … τη συμμετοχή στο σύστημα αξιολόγησης!

    Πολύ νομικά οξυδερκής η ως άνω συσχέτιση, μόνο που της λείπει η βασική αρχή της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ αιτίου και αιτιατού που διδάσκεται ένας πρωτοετής φοιτητής νομικής!

    Ας βρεθεί από τους αρμόδιους φορείς, επιτέλους, ένας νόμιμος τρόπος να καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών για να αποφεύγονται τέτοιου είδους ευτράπελα!

    Ευελπιστώ ότι οι αξιότιμοι βουλευτές του πλειοψηφούντος κόμματος θα καταλάβουν το ως άνω ατόπημα και επιπλέον θα αποκαταστήσουν την αδικία που υφίστανται οι νεοδιόριστοι υπάλληλοι που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά και θα λαμβάνουν μειωμένο επίδομα θέσης.

    Βεβαίως, ας σημειωθεί πολιτικά και ιστορικά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποκαταστήσει την τότε αδικία….

    Επιπλέον, πολύ μικρή σημασία θα έχουν όλα τα παραπάνω σε λίγο καιρό για τους νεοδιόριστους υπαλλήλους, καθώς θα έχουν επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα, έχοντας λάβει την εισαγωγική εκπαίδευση και την εμπειρία στην ΑΑΔΕ που εκεί τουλάχιστον δίνονται τα προκαθορισμένα bonus, με την επίτευξη των στόχων!

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 00:47 | Μιχάλης Κ.

    Η ειδική αμοιβή του άρθρου 11 συνδέεται με την κατάταξη σε Βαθμό Θέσης Εργασίας χωρίς όμως να δίνεται κανένα στοιχείο αναφορικά με τα χρηματικά ποσά που θα αντιστοιχούν σε κάθε ΒΘΕ, γεγονός που αναιρεί τη διαδικασία της ίδιας της διαβούλευσης, εφόσον δεν είναι διαθέσιμη η απαραίτητη πληροφορία για να κρίνει κανείς την ουσία του μισθολογίου. Θα πρέπει τόσο οι ΒΘΕ όσο και οι αντίστοιχες αμοιβές να είναι ξεκάθαρες και νομικά κατοχυρωμένες και όχι να είναι στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε διοίκησης. Η απόδοση μειωμένης ειδικής αμοιβής στους δόκιμους υπαλλήλους, οι οποίοι ούτως ή άλλως λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τους συναδέλφους τους που κάνουν την ίδια δουλειά και λαμβάνουν προσωπική διαφορά, είναι τουλάχιστον άδικη και αυθαίρετη.
    Η σύνδεσή της δε με την αποδοχή της αξιολόγησης, δείχνει ότι η διοίκηση της ΑΑΔΕ αντί να θεμελιώσει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους υπαλλήλους αναφορικά με τον τρόπο που θα αξιολογηθούν, επιλέγει να εκβιάσει την αποδοχή της ειδικά από τους νέους υπαλλήλους, προκειμένου να τους δώσει τον υπόλοιπο μισθό που, όπως και η ίδια παραδέχεται, δικαιούνται βάσει προσόντων και αποδιδόμενου έργου.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 23:51 | Μ.

    Το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου για το ειδικό μισθολόγιο της ΑΑΔΕ συνιστά παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος. Σύμφωνα με αυτό, «όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας».
    Κατάφωρη η αδικία σε βάρος των «νέων» υπαλλήλων, διορισθέντων μετά την 11.10.2018 στην ΑΑΔΕ, οι οποίοι αν και παρέχουν εργασία ίσης αξίας με τους «παλιούς» διορισθέντες έως και την 11.10.2018 συναδέλφους τους, διαθέτουν τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα, δεν τους αποδίδεται η προσωπική διαφορά.
    Το Σύνταγμα ρητά ορίζει ότι δεν χωρεί διάκριση στην αμοιβή για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας. Επομένως, η διάκριση που επιδιώκει να εισάγει η ΑΑΔΕ διαχωρίζοντας τους υπαλλήλους σε «παλιούς» και «νέους» για την απόδοση της προσωπικής διαφοράς αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές και θίγει το αίσθημα δικαίου.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 21:00 | Ματσουκης Αθανάσιος

    Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ειδικό μισθολόγιο, στο οποίο η σημαντικότερη αλλαγή συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς είναι η ειδική αμοιβή του άρθρου 11. Περιγράφονται στο άρθρο λεπτομέρειες για τον τρόπο καθορισμού της αμοιβής, χώρις να υπάρχει αναφορά στο πιο σημαντικό και ουσιαστικό χαρακτηριστικό της ειδικής αμοιβής που είναι το ποσό αμοιβής. Συνεπώς, η διαβούλευση επί του μισθολογίου είναι κατά τη γνώμη μου άνευ ουσίας, χωρίς να ενισχύεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας της διαβούλευσης, χωρίς να καλλιεργείται αίσθημα δικαίου, χωρίς να ενισχύεται το ηθικό των υπαλλήλων, χωρίς να επιτυγχάνεται ο σκοπός του ειδικού μισθολογίου που σύμφωνα με όσα αναφέρονται είναι να δοθούν κίνητρα στα στελέχη της ΑΑΔΕ.
    Η πρόταση μου είναι να αναρτηθεί νέο σχέδιο νόμου στο οποίο να αναφέρονται συγκεκριμένα τα ποσά των αμοιβών ώστε να είναι ουσιαστική και δημοκρατική η διαβούλευση επί του μισθολογίου.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 17:36 | Νίκη Μ.

    Με το παρόν νομοσχέδιο και το Άρθρο 11 πιο συγκεκριμμένα συνεχίζει να υφίσταται η διάκριση ανάμεσα στους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μέχρι τις 11/10/2018 στην Α.Α.Δ.Ε. και σε αυτούς που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στο Φορέα μεταγενέστερα της αναφερόμενης ημερομηνίας.
    Είναι σαφές ότι οι υπάλληλοι που δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην επερχόμενη διαδικασία της αξιολόγησης, δεν θα λάβουν την ειδική αμοιβή του Άρθρου 11, αν έχουν ενταχθεί στο Φορέα μετά τις 11/10/2018 ενώ οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την όποια Προσωπική Διαφορά που έχουν ήδη στις απολαβές τους. Αυτό παραβιάζει κατάφωρα το Άρθρο 4 παρ.1 και του Συντάγματος περί ισότητας των Ελλήνων και διαωνίζει για πολλοστή φορά την ύπαρξη υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων στην Α.Α.Δ.Ε., τη στιγμή που οι περισσότεροι υπάλληλοι διαθέτουν τα ίδια αυξημένα τυπικά προσόντα για τις θέσεις εργασίας τους ανεξαρτήτως του χρόνου διορισμού τους.
    Επιπλέον η σύνδεση της Ειδικής Αμοιβής με την διαδικασία αξιολόγησης της Θέσης Εργασίας θα είχε κάποιο ουσιαστικό, αντικειμενικό αποτέλεσμα αν υπήρχε σαφής διατύπωση των καθηκόντων που συνοδεύουν το κάθε Περίγραμμα Θέσης Εργασίας. Στην πράξη όμως, και λόγω αυξημένων προσόντων, οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε.πολλές φορές καλούνται να αναλάβουν πολλαπλά καθήκοντα και πέραν αυτών που ορίζει η Θέση εργασίας τους άρα είναι σχεδόν αδύνατο να αξιολογηθεί και να μετρηθεί ορθά η ποσότητα και η ποιότητα της καθημερινής τους εργασίας. Πέραν τούτου, η όποια αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη κάθε φορά τις διάφορες,ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι, οι οποίες μπορεί να επηρρεάζουν δυσμενώς το έργο τους σαν εξωτερικοί αστάθμητοι παράγοντες.Για κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει ληφθεί κάποια μέριμνα ούτε γίνεται σχετική αναφορά στο νομοσχέδιο, ειδικά για το φετινό έτος, όπου πχ πολλοί υπάλληλοι έπρεπε να μείνουν σπίτι με άδειες ειδικού σκοπού ή να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω έλλειψης κατάλληλων εργαλείων. Πως άραγε θα αξιολογηθούν ορθά αυτοί οι άνθρωποι και το έργο τους μέσα στο 2021 προκειμένουν να μπορέσουν να λάβουν την Ειδική Αμοιβή;
    Πρέπει άμεσα να αλλάξει το Άρθρο 11 του νομοσχεδίου και να εξισώσει τις αμοιβές όλων των νέων υπαλλήλων ανεξαρτήτως ημερομηνίας εισόδου στο Φορέα με αυτές των παλαιότερων καθώς και να τις αποσυνδέσει με την όποια διαδικασία αξιολόγησης.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 16:22 | Νίκος

    Πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε μισθολογίου πρέπει αφενός σε όσους χορηγήθηκε η προσωπική διαφορά μετά το ν.4569/2018 αυτή να επανυπολογισθεί με βάση έναν «εικονικό» διορισμό με κατάταξη σε ΜΚ που αντιστοιχεί στα μεταπτυχιακά/διδακτορικά και προϋπηρεσία σε δημόσιο που κατείχαν πριν τον διορισμό τους (και άλλωστε χάρη σε αυτά διορίστηκαν μετά από την αναγνώρισή τους και την μοριοδότησή τους από το ΑΣΕΠ…) και αφετέρου να χορηγηθεί σε όσους διορίστηκαν και μετατάχθηκαν στην ΑΑΔΕ, με τον ίδιο υπολογισμό, μετά το ν.4569/2018. Για τους μεν πρώτους η προσωπική διαφορά είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη συναδέλφων τους με χαμηλότερα τυπικά προσόντα, για τους δε δεύτερους είναι ανύπαρκτη. Χωρίς αυτή την απλή διόρθωση (και για όσο διάστημα κακώς υπάρχει προσωπική διαφορά…) δεν πρόκειται να υπάρξει ίση αμοιβή για ίση εργασία.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 16:54 | Γιώργος

    1) Οι διαφορές στις ειδικές αμοιβές θα πρέπει να είναι μικρές ώστε να υπάρχει εργασιακή αρμονία που είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε υπηρεσία και πρωτεύων λόγος ώστε η ΑΑΔΕ να γίνει πόλος έλξης των εργαζομένων.
    2) Η ΑΑΔΕ επικαλείται ότι θα παρέχει ίσες ευκαιρίες στους εργαζομένους, κάτι που δεν μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αν οι ειδικές αμοιβές οριστούν με τις υπάρχουσες συνθήκες και αφήνουν μεγάλες διαφορές.
    3) Σε κάθε περίπτωση οι υπάλληλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κάτω από την ίδια βάση. Η μη καταβολή της προσωπικής διαφοράς στους νέους παραβιάζει την αρχή ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος.
    4) Η παράγραφος 4 δεν μπορεί να εφαρμοστεί, δεν υπάρχει σε καμία άλλη δημόσια υπηρεσία. Η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι αντικειμενική και υποχρεωτική εφόσον συμφωνηθεί με τους εργαζόμενους ή τουλάχιστον να έχει την αποδοχή τους ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά. Η αξιολόγηση είναι μια διαδικασία ενθάρρυνσης και όχι τιμωρίας σύμφωνα και τις διακηρύξεις της ίδιας της ΑΑΔΕ.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 16:13 | Κατερίνα Χομπιτάκη

    Αφού, σε αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε, πρέπει να πούμε τα αυτονόητα, ας το κάνουμε! Είναι προφανώς παράβαση της αρχής της ισότητας ( αρ.4 παρ.1) του Συντάγματος, η οποία πρέπει να έχει εφαρμογή στον δημόσιο τομέα. Ίση αμοιβή για ίση εργασία!Αντίθετα,διαπιστώνουμε στο παρόν νομοσχέδιο να χωρίζονται οι υπάλληλοι σε παλιούς που λαμβάνουν την ΠΔ και σε νέους που δεν την λαμβάνουν.Μάλιστα μια μέρα πριν της 11/10/18 είναι οι τυχεροί της μοιρασιάς και μια μέρα μετά, οι άτυχοι!! Με τέτοιες προκλητικές διακρίσεις είναι σίγουρο ότι και η εμπιστοσύνη των υπαλλήλων προς την διοίκηση δοκιμάζεται και δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία περίπτωση ομαλή υπηρεσιακή λειτουργία, αλλά μάλλον μόνιμη δυσαρέσκεια και αποχώρηση ικανών υπάλληλων που θα βρουν καλύτερες αμοιβές σε άλλη εργασία, όπως το έχω δει ήδη να συμβαίνει !! Τελικά θέλουμε τον εκσυχρονισμό της ΑΑΔΕ ? Δεν μπορεί να γίνει όταν διώχνουμε και υποβιβάζουμε τους νέους , γιατί είναι βασικός κρίκος στην αλυσίδα αυτή !!

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 11:13 | Κωνσταντίνος Κ.

    Μελετώντας κανείς το ειδικό μισθολόγιο εύλογα αναρωτιέται κανείς, γιατί εξακολουθεί η Α.Α.Δ.Ε να επιμένει σε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων. Δηλαδή των υπαλλήλων που διορίστηκαν μέχρι και 10/2018 και αυτών που εντάχθηκαν στην υπηρεσία μεταγενέστερα. Η υποχρέωση για την συμμετοχή στην αξιολόγηση προκειμένου να λάβουν και οι νέοι συνάδελφοι ένα μέρος της αμοιβής από το Περίγραμμα Θέσης, θεωρώ πως είναι λάθος της επιτροπής που έφερε προς διαβούλευση το παρόν νομοσχέδιο. Προσωπικά πιστεύω ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι καθολική. Δεν νοείται σε μία ανεξάρτητη αρχή, οι υπάλληλοι να αντιμετωπίζονται με γνώμονα το πότε διορίστηκαν. Διότι η πλειονότητα των νέων συναδέλφων έχουν ήδη μια μεγάλη εμπειρία στον Ιδιωτικό τομέα είτε ως Λογιστές είτε ως Ορκωτοί Ελεγκτές και παράγουν έργο από τους πρώτους μήνες που ανέλαβαν καθήκοντα.Συνεπώς δεν θα πρέπει η διοίκηση να απογοήτευση τις προσδοκίες τους για έναν αξιοπρεπή μισθό.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 10:27 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Το σχέδιο νόμου συνεχίζει την αδικαιολόγητη και δυσμενή διάκριση σε μισθολογικό επίπεδο μεταξύ των υπαλλήλων που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 και αυτών που διορίστηκαν προγενέστερα. Τα άρθρα 7 11 και 12 του παρόντος σχεδίου νόμου αντίκεινται στο άρθρο 4 παρ.1 και του Συντάγματος περί ισότητας των Ελλήνων ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥΣ.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 09:40 | Κωνσταντίνος

    Θα ήθελα, όπως είναι το λογικό, να υπάρχει το παράρτημα που θα προσδιορίζει με ακρίβεια αυτή την ειδική αμοιβή. Επίσης, να εξασφαλίζεται με κάθε τρόπο ότι δύο άτομα που κάνουν την ίδια δουλειά να πληρώνονται το ίδιο. Γιατί όλοι οι εφοριακοί που έχουν προσληφθεί με την προκήρυξη 1Γ/2017 παίρνουν ήδη 350 ευρώ λιγότερα κάνοντας την ίδια δουλειά. Με το συγκεκριμένο μισθολόγιο αυτο θα διαιωνιστεί και θα υπάρχουν πάντα υπάλληλοι δύο ταχυτήτων. Αν κάνω λάθος, τότε ας εφαρμοστεί το άρθρο του νόμου (που προβλέπει ένα ελάχιστο ποσό για τους παλιους ώστε να μη χάσουν ούτε ένα ευρω) και για τους νέους υπαλλήλους.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 09:22 | Κωνσταντινος Μπ.

    Βασικα ….Καλημερα σας.
    Το κυριοτερο συμπερασμα ειναι οτι ΔΕΝ λυνει κανει αυτο που υποσχεται…
    …Παλι θα υπαρχει προσωπικο που θα κανει ακριβως τα ιδια και θα αμοιβειται διαφορετικα….

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 23:50 | Μ

    Πώς είναι δυνατόν να κατατίθεται και να είναι υπό διαβούλευση ένα νομοσχέδιο για ειδικό μισθολόγιο, όταν ένα από τα βασικότερα άρθρα του δεν περιέχει ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ σε ποσά; Και περαιτέρω, η μελλοντική καταβολή αυτής της «ειδικής αμοιβής» (όποια και αν είναι τελικά αυτή….), ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ την προηγούμενη Α) κατάρτιση συστήματος βαθμολογικής κατάταξης των θέσεων εργασίας ΚΑΙ Β) κατάταξη του υπαλλήλου σε θέση εργασίας και βαθμό. Για το πότε θα γίνουν αυτά βεβαίως, κανένα χρονικό πλαίσιο δεν τίθεται.
    Σε περίπτωση δε μη συμμετοχής στην αξιολόγηση, ο υπάλληλος δεν θα λάβει την ειδική αμοιβή, ακόμη και αν έχει εκτελέσει άριστα τα καθήκοντά του!

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 18:57 | ΑΘΗΝΑ ΓΟΡΑΝΙΤΗ

    Μισθός υπό αίρεση και με ασαφείς όρους, οι οποίοι απλα μας καθιστούν έρμαια του εκαστοτε Διοικητή. Νομοσχέδιο που δεν ξεκαθαριζει την βαθμολογική κατάταξη των Θέσεων Εργασίας , τους βαθμους του συστήματος, τον καθορισμο των Θέσεων Εργασίας και τα κριτήρια κατάταξης των υπαλλήλων σε αυτές και στους Βαθμούς αυτών. Επίσης ο όρος για τη συμμετοχή στην αξιολογηση, είναι το λιγοτερο εκβιαστικός. Δεν εναντιώνεται κανεις στην αξιολόγηση, η οποια όμως θα αντανακλα και θα αποτυπώνει τις πραγματικές συνθήκες εργασίας και όχι σε ένα μοντέλο που ερχεται από τον ιδιωτικό τομέα και δεν έχει προσαρμοστεί στο ελάχιστο στην εργασιακη πραγματικοτητα της ΑΑΔΕ.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 14:07 | Ασ…

    Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο προτείνω την αποσύνδεση της αμοιβής με τη συμμετοχή της αξιολόγησης καθώς είναι άσχετη με την παροχής εργασίας. Επιπλέον, το όποιο χρηματικό βραβείο συνδέεται με την αξιολόγηση θα πρέπει να βασίζεται πάνω σε στοχοθεσία που τηρεί εμπράκτως τη S.M.A.R.T. μεθοδολογία στοχοθεσίας κι όχι αυτό που συμβαίνει τώρα (κατ’ επίφαση S.M.A.R.T.). Τέλος, θα πρέπει ο υπάλληλος να μπορεί, μέσω της αξιολόγησης, να ξέρει ακριβώς τι του ζητείται και πώς θα το πετύχει αλλιώς το σύστημα θα αποτύχει.

    Επί τη ευκαιρία, έχω την ανάγκη να εκφράσω την προσωπική μου εμπειρία ως νεοδιόριστος τόσο για την οικονομία της συζήτησης όσο και για να γίνει αντιληπτή η θέση μου καθώς θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να παρουσιαστεί. Είμαι «επιτυχών» της 1Γ/2017. «Διαβάζω» πίσω από την όλη λογική του νομοσχεδίου τη στάση απέναντι σε όλους εμάς τους νεοδιορισθέντες και έχω απαυδήσει. Έχουμε εισέλθει με δύσκολο γραπτό διαγωνισμό (εξετάσθηκαν 8.000 άτομα για μόλις 548 θέσεις και είμαστε όλοι στο τοπ 7% πανελλαδικά οικονομολόγοι, νομικοί και στατιστικοί!). Πληρώσαμε από την τσέπη μας την εκπαίδευση της ΑΑΔΕ σε αίθουσες ενίοτε χωρίς θέρμανση ή ρεύμα, έχουμε εξεταστεί 5 φορές στην Ακαδημία πάνω σε αυτά που διδαχτήκαμε (2 γραπτές εξετάσεις, 1 ατομική προφορική εξέταση, 1 3μηνη και 1 2μηνη ‘πρακτική’ με αξιολογήσεις), είχαμε λάβει δέσμευση του Υπουργού για ταχεία επίλυση της μισθολογικής εξομοίωσης που δεν υλοποιήθηκε και τώρα διαπιστώνουμε ότι πάντα θα θεωρούμαστε κατώτεροι μισθολογικά από τους λοιπούς συναδέλφους. Έχουμε υποβάλλει επιστολές και έχουμε οργανώσει συναντήσεις διαμαρτυρίας, απεργίες για τα αυτονόητα και απλά μας αγνοείτε. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσφέρουμε όπου έχουμε πάει και τελικά δεν καταλαβαίνω τι κάνουμε λάθος. Μας φέρατε στην Υπηρεσία για να μας ταλαιπωρείτε;

    Ένα χρόνο τώρα προσωπικά με έχει φάει η εργασιακή ανασφάλεια γιατί αναρρωτιέμαι αν ήταν σωστή η απόφασή μου να αφήσω την προηγούμενη δουλειά μου (και να χάσω χρήματα) για να έρθω στην ΑΑΔΕ και αν θα πρέπει να πάψω να ταλαιπωρούμαι και να σηκωθώ να φύγω. Ακόμα και το πως η ΑΑΔΕ (δεν) εφαρμόζει την τηλε-εργασία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος προς τον υπάλληλο. Για μένα το θέλγητρο της προσφοράς στο Δημόσιο Συμφέρον δεν αξίζει να υφίσταμαι όλη αυτήν την άδικη αντιμετώπιση και ταλαιπωρία. Η Δημόσια Διοίκηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και την ευημερία των υπαλλήλων της. Το Δημόσιο δεν είναι κάτι κατώτερο από τον ιδιωτικό τομέα και αν μη τι άλλο πρέπει να αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς προς τους υπαλλήλους προς παραδειγματισμό και ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είμαι κανένας άχρηστος που είδε φως και μπήκε για να «αράξει» και δεν αντέχω να αντιμετωπίζομαι ως τέτοιος. Ξεκίνησα να ψάχνω αλλού και με την πρώτη ευκαιρία θα φύγω. Δεν γνωρίζω πόσο παραπάνω από 33% θα πρέπει να φτάσουν τα ποσοστά αποποίησης θέσεων για να υπάρξει έστω κάποια διάθεση αυτοκριτικής. Λυπάμαι ειλικρινά βαθιά για την ευρεία απογοήτευση και απόγνωση που έχετε διασπείρει σε όλους εμάς που ήρθαμε ελπίζωντας και μετανιώνουμε για τα χρήματα και το χρόνο που χάσαμε.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 14:45 | Sou.

    Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Οποιαδήποτε ρύθμιση δε λαμβάνει υπόψη της την αρχή της ισότητας είναι καθόλα αντισυνταγματική. Το νομοσχέδιο που προτείνετε δεν απαλείφει την ήδη υπάρχουσα ανισότητα μεταξύ παλιών και νέων υπαλλήλων, αντιθέτως την επιτείνει καθώς επιβεβαιώνεται πλέον το γεγονός ότι ο νέοι υπάλληλοι δε θα λάβουν την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν ήδη οι παλαιότεροι υπάλληλοι έχοντες τα ίδια προσόντα και παρέχοντας την ίδια εργασία. Είναι αντισυνταγματικό, υπάλληλοι στην ίδια θέση και υπηρεσία να λαμβάνουν μισθούς με τόσο μεγάλες διαφορές και αποκλίσεις λόγω του ότι κάποιοι έτυχε να διοριστούν στον δημόσιο τομέα ένα ή δύο έτη νωρίτερα από τον διορισμό των υπαλλήλων της προκήρυξης 1Γ/2017 οι οποίοι αφενός μεν δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά αφετέρου δε, θα είναι έρμαια των προϊσταμένων τους όσον αφορά στην κατάταξη των βαθμών θέσεων εργασίας κατά την αξιολόγηση τους.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 12:05 | Κώστας

    Με το παρόν νομοσχέδιο διαιωνίζεται η άνιση διάκριση των υπαλλήλων που μετατάχθηκαν ή διορίστηκαν στο ΥΠΟΙΚ μετά τις 11/10/2018.
    Αυτή την στιγμή υπάρχουν υπάλληλοι που εκτελούν την ίδια ακριβώς εργασία με τα ίδια ακριβώς προσόντα και όμως όσοι μετατάχθηκαν ή διορίστηκαν έστω και μία ημέρα πριν τις 11/10/2018 λαμβάνουν την προσωπική διαφορά ενώ όσοι είναι από την ημερομηνία αυτή και μεταγενέστερα όχι. Μόνο η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ, ΑΑΔΕ και των λοιπών νομικών προσώπων θα αποκαταστήσει αυτή την ανισότητα.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 10:14 | Κυριακή Μ.

    Είχαμε την ελπίδα ότι η πολιτική ηγεσία θα αφουγκραζόταν το δίκαιο αίτημά μας για την κατάργηση της όποιας μισθολογικής αδικίας και την απόδοση και σε εμάς της Προσωπικής Διαφοράς. και ειδικα οταν μολις το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,και το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο σε ολους τουs υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

    Όλοι οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017, κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις και τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν από το ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννιάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία.
Η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε αυτους τους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία».

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 05:50 | Βασιλική Κ.

    Στο Eurogroup που συνεδρίασε στις 22 Ιουνίου 2018, αποφασίστηκε η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια με την προϋπόθεση να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις. Δημοσιεύτηκε τότε η απόφαση με τις 6 καίριες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υλοποιήσει. Η πρώτη δέσμευση αφορούσε ασφαλώς τα δημοσιονομικά με συγκεκριμένη αναφορά στη στελέχωση της ΑΑΔΕ. Έκτοτε σε κάθε έκθεση ενισχυμένης εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη της ΑΑΔΕ να «προσλαμβάνει και να διατηρεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης». Επίσης στην έκθεση του Σεπτεμβρίου του 2020 αναφέρει ότι η δυνατότητα μετάταξης από την ΑΑΔΕ σε άλλους φορείς, καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων στελέχωσης που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (11916 εργαζόμενοι έναντι του στόχου 12500 για το τέλος του 2019).

    Αναρωτιέμαι τι απαντούν οι ελληνικές αρχές στις ερωτήσεις της Επιτροπής: Γιατί δυσκολεύεστε να προσλάβετε και να διατηρήσετε προσωπικό υψηλής ειδίκευσης; Γιατί επιλέγουν οι εργαζόμενοι τη μετάταξη από την ΑΑΔΕ σε άλλους φορείς;

    Γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι 548 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στην ΑΑΔΕ με το γραπτό διαγωνισμό 1Γ/2017 αμείβονται χαμηλότερα από τους υπόλοιπους εργαζόμενους με το εντελώς αυθαίρετο κριτήριο ότι διορίστηκαν μετά την 11η Οκτωβρίου 2018; Και αυτοί, όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων της ΑΑΔΕ, έχουν υψηλά τυπικά προσόντα και πολυετή προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα σε ελεγκτικές κυρίως εταιρείες, χειρίζονται υποθέσεις υψηλού φορολογικού ενδιαφέροντος, παλεύουν ενάντια στον όγκο των υποθέσεων και στις παραγραφές με υψηλό αίσθημα ευθύνης – ακόμα υψηλότερο στην παρούσια συγκυρία όπου η πανδημία θα οδηγήσει τις κρατικές δαπάνες σε πάνω από 70 δις.

    Κοντολογίς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει εδώ και καιρό και όπως αναφέρει η ίδια έχει παράσχει σημαντική τεχνική υποστήριξη, για να εισαχθεί στην ΑΑΔΕ ένα σύστημα αποδοχών με βάση τη θέση εργασίας. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση καινοτόμο για την ελληνική δημόσια διοίκηση και αν σχεδιαστεί σωστά είναι ορθή και δίκαιη. Δε νοείται όμως σύστημα αμοιβών ανά θέση εργασίας χωρίς ΝΑ ΕΚΚΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΣΗ. Δεν υπάρχει σε κανέναν οργανισμό, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα!

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 01:10 | Ελίνα Κραμποκούκη

    Υπάλληλος που διορίστηκε στην Α.Α.Δ.Ε. με τον απαιτητικό γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017 με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του ν. 4354/2015, λαμβάνει το ποσό των 1.210 ευρώ (βασικός μισθός). Το ανωτέρω ποσό αφορά το σύνολο των αποδοχών χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι κρατήσεις και ο φόρος. Μετά την αφαίρεση των κρατήσεων και του φόρου το τελικό πληρωτέο είναι το ποσό των 794,63 ευρώ. Ο ανωτέρω υπάλληλος δε λαμβάνει την προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4024/2011, και την οποία λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί στην Α.Α.Δ.Ε. πριν την 11η Οκτωβρίου του 2018, δηλαδή πριν τη δημοσίευση του ν. 4569/2018.

    Ο ανωτέρω υπάλληλος υπό το καθεστώς του ν. 3205/2003 θα λάμβανε 2.249,94 ευρώ. Με τον ν. 4024/2011 προβλέφθηκε συνολική μείωση του ποσού των 2.249,94 ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική αμοιβή που θα λάμβανε ο υπάλληλος μέχρι και τις 31/12/2015 θα ανερχόταν μηνιαίως σε 1.687,45 ευρώ. Επομένως, το ποσό της «προσωπικής διαφοράς» που δικαιούται ο συγκεκριμένος υπάλληλος μηνιαίως αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ του ποσού που θα λάμβανε αν είχε διοριστεί πριν τις 31/12/2015 (1.687,45 ευρώ) και της αμοιβής που δικαιούται με βάση τις νέες διατάξεις του ν. 4354/2015 (1.210,00 ευρώ), δηλαδή 477,45 ευρώ. Με το «Ειδικό μισθολόγιο Α.Α.Δ.Ε.» υπάλληλος που διορίστηκε στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 θα λαμβάνει ό,τι του αναλογεί με βάση τη θέση εργασίας που έχει χωρίς όμως να λάβει την προσωπική διαφορά. Η τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση εργασίας γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας.

    Έστω ότι η ειδική αμοιβή συγκεκριμένης θέσης εργασίας είναι 200 ευρώ, τότε ο δόκιμος υπάλληλος θα λαμβάνει με το νέο ειδικό μισθολόγιο το 60% της ειδικής αμοιβής κατά το πρώτο έτος υπηρεσίας, δηλαδή θα λαμβάνει το ποσό των 1.210 ευρώ (βασικός μισθός) και το ποσό των 120 ευρώ (60% * 200 = 120)(ειδική αμοιβή θέσης εργασίας), με σύνολο αποδοχών 1.330 ευρώ. Με την ανωτέρω ίδια υπόθεση ως προς το ποσό της ειδικής αμοιβής συγκεκριμένης θέσης, ο δόκιμος υπάλληλος θα λαμβάνει με το νέο ειδικό μισθολόγιο το 80% της ειδικής αμοιβής κατά το δεύτερο έτος, δηλαδή θα λαμβάνει το ποσό των 1.210 ευρώ (βασικός μισθός) και το ποσό των 160 ευρώ (80% * 200 = 160)(ειδική αμοιβή θέσης εργασίας), με σύνολο αποδοχών 1.370 ευρώ. Μετά τη μονιμοποίησή του ο υπάλληλος θα λαμβάνει το σύνολο της ειδικής αμοιβής, δηλαδή θα λαμβάνει το ποσό των 1.269 ευρώ (βασικός μισθός) και το υποθετικό ποσό των 200 ευρώ (ειδική αμοιβή θέσης εργασίας), με σύνολο αποδοχών 1.469 ευρώ.
    Σημειώνεται ότι απο τα ποσά δεν έχουν αφαιρεθεί οι κρατήσεις (εισφορές και φόροι) που είναι δυσβάσταχτα υψηλές. Τα παραπάνω αφορούν υπάλληλο με αυξημένα τυπικά προσόντα που διορίστηκε μετά την 11/10/2018 και δε λαμβάνει την προσωπική διαφορά.

    Αντίθετα, υπάλληλος της Α.Α.Δ.Ε. που διορίστηκε πριν την 11η Οκτωβρίου του 2018 λαμβάνει την προσωπική διαφορά. Σε περίπτωση που υπάλληλος της Α.Α.Δ.Ε. με καταβολή προσωπικής διαφοράς μετακινηθεί σε θέση εργασίας και οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές είναι μικρότερες με το νέο ειδικό μισθολόγιο τότε θα συνεχίζει να λαμβάνει τη διαφορά που προκύπτει, δηλαδή οι αποδοχές του δε θα μειωθούν.

    Τόσο ο υπάλληλος που διορίστηκε μετά την 11/10/2018 χωρίς καταβολή προσωπικής διαφοράς όσο και ο υπάλληλος που διορίστηκε πριν την 11/10/2018 με καταβολή προσωπικής διαφοράς διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες, δηλαδή έχουν και οι δυο την ίδια θέση εργασίας, αλλά ο υπάλληλος που διορίστηκε μετά την 11/10/2018 δε θα εξομοιωθεί μισθολογικά με τον υπάλληλο που διορίστηκε πριν την 11/10/2018.

    Το σχέδιο νόμου «Ειδικό μισθολόγιο Α.Α.Δ.Ε.» που θα τεθεί προς ψήφιση συνεχίζει αδικαιολόγητη δυσμενή διακριτική μισθολογική μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 και αυτών που διορίστηκαν προγενέστερα. Το νέο καθεστώς είναι κατάφωρα άδικο για τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με πολύ χαμηλότερες αποδοχές από τους υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, ενώ διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και επιτελούν το ίδιο έργο υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες. Οι χαμηλές αποδοχές δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες και να διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των νεοδιορισθέντων.

    Η άδικη αυτή και αναιτιολόγητη μισθολογική ανισότητα με τη μη καταβολή της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. που διορίστηκαν μετά την 11/10/2018 αντίκειται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας του άρθρου 4 παρ.1 του Συντάγματος, επειδή εισάγει ανόμοια αντιμετώπιση προσώπων που τελούν σε απολύτως όμοιες συνθήκες. Επιτακτικό και επείγον αίτημά μας αποτελεί η νομοθετική επίλυση της απόδοσης της προσωπικής διαφοράς και εξομοίωσης των μισθών των υπαλλήλων μετά την 11/10/2018 με όλους τους λοιπούς υπαλλήλους που υπηρετούν στην Α.Α.Δ.Ε. πριν την ψήφιση του «Ειδικού Μισθολογίου».