ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ Ειδικό μισθολόγιο Α.Α.Δ.Ε. Άρθρο 1 – Πεδίο εφαρμογής

1. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι οποίοι υπηρετούν σε οργανικές μονάδες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), καθώς και οι μετακλητοί υπάλληλοι και οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε κατά το άρθρο 24 του ν. 4389/2016.
2. Δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., ο Πρόεδρος, τα Μέλη και ο εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε.

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 00:24 | Ε. Π.

    1. Η χρονική συγκυρία που επιλέγεται να κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προς διαβούλευση, εν μέσω πανδημίας και απαγορευτικού, αφενός υποδαυλίζει το καλή τη πίστει πνεύμα διαλόγου ενώ την ίδια στιγμή εγείρει σκιές για την σκοπιμότητα της επιλογής του συγκεκριμένου χρόνου όπου οι συλλογικότητες των εργαζομένων δεν μπορούν να λειτουργήσουν συντονισμένα στους φυσικούς χώρους εργασίας.

    2. Δεν επιλύει, αλλά παγιώνει τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ νέων και παλαιών εργαζομένων δημιουργώντας πολλαπλές ταχύτητες ανάμεσά τους, γεγονός που αντί να κινητροποιεί προς την παραγωγικότητα ενδέχεται να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

    3. Η ασάφεια και η μισθολογική μεταβλητότητα που προκύπτει δημιουργεί αβεβαιότητα στους ίδιους τους εργαζόμενους επιφέροντας πρακτικά προβλήματα στην καθημερινότητα και τον οικονομικό προγραμματισμό τους.

    4. Οι οροι αξιολόγησης παραμένουν αδιευκρίνιστοι και ασαφείς με αποτέλεσμα να εγείρονται σκιές στην μετέπειτα εφαρμογή των κριτηρίων δημιουργώντας παράλληλα έντονο σκεπτικισμό στους εργαζόμενους αναφορικά με την ορθότητα και το παραγωγικό πνεύμα της φύσης των κριτηρίων.

    5. Μακροχόνια θα οδηγήσει σε ενδεχόμενους «κοινωνικούς αυτοματισμούς» εντός του κλάδου ενώ η σημερινή ενιαία αποδοτικότητα θα διαρραγεί σε δύο ταχύτητες.

    6. Μεταβιβάζονται στον Διοικητή εξουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε μονομερή προσδιορισμό ουσιωδών εργασιακών ζητημάτων, όπως ο μισθός, επηρεάζοντας την ίδια τη φύση της θέσης εργασίας.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 22:05 | Κωνσταντινος Μπ.

    Βασικα..καλημερα σας…..
    1.Η χρονικη στιγμη τουλαχιστον υποπτη……Πως μετα να πιστεψεις οτι ολα γινονται…για το καλυτερο… και αυτο το «μνημονιακη υποχρεωση»…. να μας δειξετε που το γραφει…..
    2.ΜΟΝΟ ειδικο δεν το λες αφου δεν ειδικευει σε κατι….αοριστα αναφερεται οτι θα ειναι στο περιπου καπως ετσι(χωρις ποσα και βαθμιδες,κριτηρια,προυποθεσεις,κτλ) και θα το ειδικευσουμε πιο μετα…. αφου η διοικηση θα αποφασισει αργοτερα γιατι μαλλον δεν προλαβαινει τωρα…
    3.Το μισθολογικο κοστος αυξανεται η μειωνεται????Γνωριζει καποιος….η δεν κανατε τα νουμερα…..γιατι δεν προλαβαινετε….
    4.Αξιολογηση….Προυποθετει πολλα πραγματα τα οποια δεν υπαρχουν ως προαπαιτουμενα……..
    5.Γιατι να μην εφαρμοζετε και στην διοικηση…????

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 22:05 | Σ. Δ.

    Είμαι νεοδιόριστη υπάλληλος στην ΑΑΔΕ με την 1γ/2017. Έχω πτυχίο πανεπιστημίου, μεταπτυχιακό, εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και επιπλέον έχω πραγματική διάθεση να εργαστώ, γιατί έτσι έμαθα να κάνω όλα αυτά τα χρόνια στην αγορά εργασίας. Όταν διορίστηκα, ακόμη και όταν πλήρωνα την εκπαίδευση μου στην ΑΑΔΕ με δίκα μου χρήματα, πίστευα πως τίποτα δεν μπορούσε να μου στερήσει τη διάθεση μου να εργαστώ, να μάθω και να εξελιχθώ μέσα στον εργασιακό μου χώρο. Όμως έκανα λάθος. Βρέθηκα σε μια επαρχιακή ΔΟΥ 500 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μου, να πρέπει να καλύψω όλα μου τα έξοδα με τα 800 ευρώ. Επιπλέον στον χώρο εργασίας μου δεν υπάρχει θέρμανση τώρα τον χειμώνα και δε λειτουργεί ο κλιματισμός τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο υπολογιστής μου είναι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Οι συνάδελφοι γύρω μου αμείβονται με υψηλότερο βασικό μισθό από εμένα (και θα συνεχίσουν με το νέο σας μισθολόγιο), επειδή άκουσον άκουσον, γεννήθηκαν πριν από εμένα. Κύριοι, λυπάμαι αλλά αυτό που περιγράφετε στο νομοσχέδιο σας με τις υποδομές που έχετε δεν είναι εφικτό, απλά δεν είστε σε θέση να το γνωρίζετε γιατί δεν είμαστε σε διπλανά γραφεία. Θέλετε να δημιουργήσετε μια νέα ΑΑΔΕ που θα λειτουργεί με προδιαγραφές ιδιωτικού τομέα, όπου πολυ σωστά θα αμείβεται καλύτερα ο υπάλληλος που αναλαμβάνει τις περισσότερες ευθύνες, χωρίς καν να προσφέρετε επαρκή κίνητρα. Και τελικά αν το καλοσκεφτεί κανείς, στον ιδιωτικό τομέα θα λειτουργούσε ο υπολογιστής μας και το κλιματιστικό και θα μας έδιναν και 14 μισθούς.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 19:56 | Ioanna L.

    Το Ειδικό μισθολόγιο που προτείνετε προάγει την αναλογική ανισότητα, την αναξιοκρατία, τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους υπαλληλους και την μεροληψία των προϊσταμένων τους προς αυτούς. Επίσης, είναι άδικο και απαράδεκτο για τους νεοπροσληφθέντες που έχουν τόσο πολλά τυπικά και ουσιαστικά προσοντα να εχουν τέτοιο πενιχρό βασικό μισθό. Αν θέλετε να αλλάξετε την νοοτροπία του δημόσιου υπαλλήλου επενδύστε στους νέους ανθρώπους δώστε τους επιτέλους την προσωπική διαφορά ώστε να αρχίζουν σχεδόν επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους ή αλλιώς καταργείστε την σε όλους και δώστε τους ένα βασικό μισθό αξιοπρεπούς διαβίωσης που να συνάδει με τις αυξημένες ευθύνες και καθήκοντα που έχει ένας υπάλληλος της ΑΑΔΕ. Εξάλλου, ασκούν δημόσιο λειτούργημα και δεν πρέπει να υποαμείβονται έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται και οι περιπτώσεις χρηματισμού. Μετά, δώστε κίνητρα για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη με ειδικές αμοιβές και bonus. Προσδιορίστε με νούμερα και σαφήνεια τις ειδικές αμοιβές, τα μισθολογικά κλιμάκια και τους βαθμούς θέσης εργασίας και κάντε πιο ξεκάθαρο το μισθολόγιο και την διαδικασία αξιολόγησης.Επίσης, αλλάξτε τους υπολογιστές με τα απαρχαιωμένα λειτουργικά συστήματα αν θέλετε να δουλεύετε με τα πρότυπα των Πολυεθνικών εταιρειων, οι οποίες ακόμα ψάχνουν το πιο αποτελεσματικό και έγκυρο σύστημα αξιολόγησης που να δίνει την αίσθηση δικαίου, το οποίο είναι και το πιο δύσκολο στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 18:39 | Δημήτρης Α.

    Είναι αναγκαία η τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού αμοιβών στην κατεύθυνση της διαφορετικής αμοιβής ανά θέση εργασίας; Ασφαλώς, αρκεί να διασφαλιστεί ότι θα προσδιορίζονται με αντικειμενικό τρόπο οι θέσεις εργασίας που πρέπει να αμοίβονται περισσότερο ή λιγότερο.
    Έχουν δίκιο οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι που ζητούν την καταβολή της «Προσωπικής Διαφοράς»; Από τη στιγμή που (ορθά) θα συνεχίσει να καταβάλλεται η Προσωπική Διαφορά σε όσους ήδη τη λαμβάνουν είναι προφανές ότι θα πρέπει να τη λάβουν και οι νεοδιοριζόμενοι υπαλληλοι.
    Έχουν δίκιο όσοι ζητούν την αποχή από την αξιολόγηση; Εφόσον η αξιολόγηση γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις (από τον προϊστάμενο προς τον υφιστάμενο αλλά και αντίστροφα) και διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα της, πρόκειται για ένα εργαλείο αυτοβελτίωση του προσωπικού αλλά και βελτίωσης της Αρχής συνολικά.
    Συνεπώς, το εν λόγω νομοσχέδιο είναι σωστό επί της αρχής, ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Πρέπει να αρθεί η αδικία της μη καταβολής Προσωπικής Διαφοράς στους νεοδιοριζόμενους υπαλλήλους, να γίνει σαφές το πλαίσιο αξιολόγησης διασφαλίζοντας της αντικειμενικότητα της και να εξασφαλιστεί ότι θα υπηρετούν οι πιο κατάλληλοι σε κάθε θέση.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 18:42 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

    Η αυστηρότητα προς τους νεοδιόριστους με την 1Γ/2017 ξεκίνησε από την ημέρα του γραπτού διαγωνισμού και συνεχίζεται έκτοτε σε όλα τα πεδία, ειδικά μάλιστα στο μισθολογικό χάσμα παλαιών και νέων. Σήμερα, ήρθε το νομοσχέδιο αυτό να γκρεμίσει κάθε ελπίδα για μισθολογική εξομοίωση και να νομιμοποιήσει πλέον το καθεστώς των υπαλλήλων «δύο ταχυτήτων». Άλλωστε το παρόν νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν αποδίδει την προσωπική διαφορά στους νεοδιορισθέντες, αλλά επιπλέον μειώνει το ποσοστό της ειδικής αμοιβής γι’ αυτούς. Επιπλέον, η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία», και ειδικα οταν το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ απαξ με ρυθμιση ,και το 2018, η προσωπική διαφορα αποδοθηκε σε ολους τουs υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 18:55 | Σ.

    Μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου («Ειδικό μισθολόγιο Α.Α.Δ.Ε.») διαιωνίζεται η άνιση μεταχείριση που υπάρχει ανάμεσα σε υπαλλήλους που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. πριν την 11η Οκτωβρίου του 2018( ημερομηνία που χορηγήθηκε η προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 για τελευταία φορά σύμφωνα με τον ν.4569/2018 ΦΕΚ Α 179/11-10-2018) και σε αυτούς που διορίστηκαν μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 και δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά.

    Όπως αναφέρεται στο νομοσχεδίου όσοι ήδη λαμβάνουν την προσωπική διαφορά έχουν ως αφετηρία (μισθολογική βάση) τον μισθό αυτό κάτι το οποίο δημιουργεί μια κατάφορη αδικία σε όσους διορίστηκαν μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018 και θα ξεκινούν από χαμηλότερη μισθολογική βάση.

    Μπορεί στην διαδικασία της διαβούλευσης να γίνει κάποια τροποποίηση έτσι ώστε να χορηγηθεί η προσωπική διαφορά και στους υπόλοιπους υπαλλήλους για να ξεκινούν όλοι από την ίδια μισθολογική βάση.

    Η οικονομική επιβάρυνση για μια τέτοια τροποποίηση είναι αμελητέα (λόγω του μικρού αριθμού των θιγόμενων) και έτσι εξαλείφεται η αδικία που δημιουργείται από το νομοσχέδιο ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζομένους (υπαλλήλους δύο ταχυτήτων), που θα αντιμετωπίζονται πλέον ισότιμα με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

    Η αντιμετώπιση των υπαλλήλων μέσω αυτού του νομοσχεδίου αντίκειται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος, επειδή εισάγει ανόμοια αντιμετώπιση υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και ασκούν όμοια καθήκοντα υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 17:14 | ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Η μη χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στους νέους υπαλλήλους, παρότι εργάζονται στα ίδια αντικείμενα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους, οι οποίοι λαμβάνουν προσωπική διαφορά, αποτελεί κατάφωρη αδικία και έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιτάσσει «ίση αμοιβή για ίση εργασία» , και ειδικα οταν το 2019 η προσωπική διάφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ απαξ με ρυθμιση ,και το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδοθηκε απο τον υπουργο ΕΥΚ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ με επερωτηση του ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ,σε ολους τουσ υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
    Προ της εφαρμογής του ειδικού μισθολογίου, απαιτείται η αποκατάσταση της αδικίας και η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους, νέους και παλιούς, ώστε η ΑΑΔΕ να μπει σε μια νέα εποχή ξεκινώντας από μια σωστή και δίκαιη αφετηρία.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 17:04 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ

    Το σχέδιο νόμου «Ειδικό μισθολόγιο Α.Α.Δ.Ε.» που θα τεθεί προς ψήφιση εισάγει ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΔΥΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. ΜΕΤΑ την 11η Οκτωβρίου του 2018 και αυτών που διορίστηκαν προγενέστερα.
    Το νέο καθεστώς είναι ΑΔΙΚΟ για τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στην Α.Α.Δ.Ε. μετά την 11η Οκτωβρίου του 2018, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αμείβονται ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ από τους υπαλλήλους που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, ενώ διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και επιτελούν το ίδιο έργο υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες.
    Στους υπαλλήλους που δε λαμβάνουν την προσωπική διαφορά ανήκουν και οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017 οι οποιοι κατάφεραν να διακριθούν σε πάρα πολύ απαιτητικές εξετάσεις και τοποθετήθηκαν στις θέσεις που προβλεπόταν από το ΑΣΕΠ, αφού παρακολούθησαν το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εννιάμηνης διάρκειας στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία. Οι αποδοχές των νεοδιορισθέντων του γραπτού διαγωνισμού της 1Γ/2017 είναι πάρα πολύ χαμηλές της τάξης των 737ευρώ(630/μηνα) χωρίς μεταπτυχιακό και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία σε σχέση με το αν ο υπάλληλος υπαγόταν στην προσωπική διαφορά που είναι ίση περίπου με 1250 ευρώ.
    Μάλιστα, το 2019 και επι κυβέρνησης ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, η προσωπική διάφορα αποδόθηκε απο τον υπουργο ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στους νεοπροσληφθεντες του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ απαξ με ρυθμιση που καλυπτει και μελλοντικες προσληψεις , ΕΝΩ το 2018 και επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ , η προσωπική διαφορα αποδοθηκε απο τον υπουργο ΕΥΚ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ με επερωτηση του ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ,σε ολους τους υπαλληλους του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ενδεχομένως για να μην υπάρχει αυτη η αδικαιολόγητη δυσμενή διακριτή μισθολογική μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 17:01 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Το 2018 με επερώτηση του κου Άδωνη Γεωργιάδη ο κος Τσακαλωτος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σε ΌΛΟΥΣ οσους θίγονταν και για μέχρι το 2019 την προσωπική διαφορά!!!!!!
    Το 2019 και επί κυβέρνησης ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ η προσωπική διαφορά ΔΟΘΗΚΕ!!!! από τον Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη ΚΑΙ στους νεοπροσληφθέντες του Υπουργείου Ανάπτυξης άπαξ με ρύθμιση που καλύπτει ΚΑΙ μελλοντικές προσλήψεις.

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ 1/Γ ΤΟΥ 2017 ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ΤΟΥ Ν.4569/2018 ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 743ΕΥΡΩ *12 ,ΗΤΟΙ 636 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ !!!!

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 15:34 | Β.Φ.

    Το παρόν σχέδιο νόμου για το ειδικό μισθολόγιο της Α.Α.Δ.Ε. δεν επιλύει, αντίθετα, παγιώνει την άνιση μισθολογική μεταχείριση των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων της, την οποία εισήγαγε ο Ν. 4569/2018 και δυνάμει του οποίου η προσωπική διαφορά του άρθρου 27§1 του Ν. 4354/2015 – όπως αυτή διαμορφώθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της §2 του άρθρου 29 του Ν. 4024/2011 – χορηγήθηκε για τελευταία φορά στους υπαλλήλους της που είχαν διοριστεί ή μεταταχθεί μέχρι και την 11.10.2018 που τέθηκε σε ισχύ ο παραπάνω νόμος (Ν. 4569/2018). Αυτή η κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. σε παλαιούς, που έχουν λάβει την προσωπική διαφορά και σε νέους, διορισμένους μετά την 11.10.2018, που δεν την λαμβάνουν, η οποία εισήχθη με μοναδικό κριτήριο τον χρόνο διορισμού τους, παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας (άρθρο 4§1 Σ.) αλλά και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας (άρθρο 22§1 Σ.), καθώς υπάλληλοι με τα ίδια, αν όχι και υψηλότερα, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, που παράγουν την ίδια εργασία και τελούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες αντιμετωπίζονται διαφορετικά, εκκινώντας όχι από την ίδια αλλά από διαφορετική μισθολογική βάση. Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία σε βάρος των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε., μεταξύ των οποίων και οι νομικοί, οικονομολόγοι και στατιστικοί που διορίσθηκαν μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στον απαιτητικό γραπτό διαγωνισμό της προκήρυξης 1Γ/2017 καθώς και οι 139 επιλαχόντες του ίδιου αυτού διαγωνισμού, των οποίων επίκειται ο διορισμός, η οποία μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στη λειτουργία των υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. Οι υπάλληλοι αυτοί αποδεδειγμένα, μέσω της συμμετοχής τους σε γραπτούς διαγωνισμούς, είναι εφοδιασμένοι με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και ενώ θα έπρεπε να αμείβονται ανάλογα, λαμβάνουν αποδοχές πολύ χαμηλότερες σε σχέση με αυτές των παλαιότερων συναδέλφων τους που έλαβαν για τελευταία φορά την προσωπική διαφορά μέσα στο έτος 2018, οι οποίες δεν είναι ούτε ανάλογες ούτε αντιπροσωπευτικές του φόρτου εργασίας και της ευθύνης που αναλαμβάνουν. Η δυσμενής αυτή μισθολογική διάκριση σε βάρος των νέων υπαλλήλων λειτουργεί ως αντικίνητρο για την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την περαιτέρω εξέλιξή τους, η οποία θα αντικατοπτρίζεται στην μειωμένη αποδοτικότητα της Υπηρεσίας εν γένει ενώ αρνητική θα είναι η επίδρασή της και στη διατήρηση του πνεύματος συναδελφικότητας που διαπνέει τις σχέσεις μεταξύ παλαιών και νέων υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε.
    Από την άλλη, το παρόν ειδικό μισθολόγιο προβλέπει την χορήγηση ειδικής αμοιβής υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής των υπαλλήλων σε διαδικασία αξιολόγησης. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ανεπίτρεπτο ο μισθός να εξαρτάται από αξιολόγηση, από την στιγμή που αυτή δεν λειτουργεί μόνο ως bonus για την παραγωγικότητα του υπαλλήλου αλλά καλύπτει και ένα μέρος των αποδοχών του, πουθενά μέσα στο κείμενο του παρόντος σχεδίου νόμου δεν ορίζονται ποια είναι τα περιγράμματα θέσης και τι ποσό ειδικής αμοιβής αντιστοιχεί σε καθένα από αυτά ενώ δεν παρέχεται και καμία διευκρίνιση ως προς τα κριτήρια της αξιολόγησης και τον τρόπο διεξαγωγής αυτής, με αποτέλεσμα να καταλείπονται αμφιβολίες για την αξιοκρατία και την αμεροληψία που θα διακρίνουν την όλη διαδικασία. Η γενική λοιπόν και αόριστη πρόβλεψη περί ειδικής αμοιβής θέσης, είτε αυτή καταβάλλεται ως μισθός είτε ως επίδομα (δεδομένου ότι δεν αποσαφηνίζεται η φύση της), σε καμία περίπτωση δεν αίρει την αδικία σε βάρος των νεοδιόριστων υπαλλήλων ούτε παρέχει εγγυήσεις για την εξισορρόπηση των αποδοχών μεταξύ παλαιών και νέων υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. Κι αυτό, γιατί κάποιοι από τους νέους υπαλλήλους θα την επιδιώξουν σε μια προσπάθεια να αυξήσουν το εισόδημά τους, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να φθάσουν μισθολογικά στο επίπεδο του παλαιότερου υπαλλήλου που λαμβάνει την προσωπική διαφορά, ενώ κάποιοι άλλοι θα αδρανήσουν λόγω της μισθολογικής αδικίας που υφίστανται και της έλλειψης ισχυρού κινήτρου για αποδοτικότητα, αφού λαμβάνουν βασικό μισθό που δεν ανταποκρίνεται στα αυξημένα προσόντα και τις δεξιότητές τους.
    Προκειμένου λοιπόν να αποκατασταθεί η αδικία που έχει δημιουργήσει η διακριτική μισθολογική μεταχείριση των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε., κρίνεται αναγκαίο να προηγηθεί η νομοθετική πρόβλεψη της προσωπικής διαφοράς και για τους διοριζόμενους μετά την 11.10.2018 υπαλλήλους, έτσι ώστε να ενσωματωθεί αυτή στον βασικό μισθό τους και η εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου να εκκινεί από την ίδια μισθολογική βάση για όλους, παλαιούς και νέους. Κάθε διαβούλευση και ψήφιση σχεδίου νόμου για το Ειδικό Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ με σαφές και ορισμένο περιεχόμενο θα πρέπει να γίνει υπό την αίρεση της απόδοσης της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους της, ανεξαρτήτως του χρόνου διορισμού τους.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 14:15 | ΒΚ

    Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που κατατίθεται εν μέσω γενικού lockdown λόγο πανδημίας, το οποίο σε κανένα σημείο του δε μπορεί να δικαιολογήσει τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε ούτε την απουσία ουσιαστικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς.
    Το σχέδιο νόμου παρότι θα έπρεπε να αποτελεί ένα σημαντικό νομοθέτημα, βρίθει από γενικόλογα στοιχεία, ασάφειες, στοιχεία αντισυνταγματικότητας και δίνει υπερεξουσίες στον Διοικητή, εξοβελίζοντας παράλληλα το Συμβούλιο Διοίκησης της ΑΑΔΕ, αφαιρώντας του οποιονδήποτε λόγο στην άσκηση διοίκησης.
    Το σχέδιο νόμου αντί να ενσωματώσει την Προσωπική Διαφορά στο μισθό παλαιών και νέων υπαλλήλων, τη βαφτίζει Νέα Προσωπική Διαφορά και συνεχίζει α) να κρατάει δέσμιους τους παλιούς ( (με μια απλή απόφαση μπορεί να καταργηθεί καθώς είναι ορισμένη ως παράγραφος ξεχωριστού άρθρου από το βασικό μισθό και την ειδική αμοιβή) και β) να μη την χορηγεί στους καινούριους και μελλοντικούς υπαλλήλους.
    Η συμμετοχή στη διαδικασία της αξιολόγησης (δεν προσδιορίζεται καν ο σχετικός νόμος ούτε τί περιλαμβάνει η συμμετοχή στην αξιολόγηση) προσδιορίζει το αν και πότε θα καταβληθεί η Ειδική αμοιβή θέσης ανά ΒΘΕ, στοιχείο αντισυνταγματικό καθώς συνδέει την καταβολή μηνιαίας τακτικής αποδοχής του υπαλλήλου με στοιχεία ανεξάρτητα της εργασίας και απόδοσής του. Δε θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι η μη συμμετοχή στις διαδικασίες της αξιολόγησης τα προηγούμενα χρόνια είχε λάβει χώρα στα πλαίσια ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ, επομένως η συμμετοχή σε νόμιμες απεργιακές κινητοποιήσεις τιμωρείται με το άρθρο αυτό. (γενικά δίνεται η εντύπωση ότι (δίνει την εντύπωση ότι ο βασικός λόγος ύπαρξής του σχεδίου αυτού είναι η διασύνδεση της καταβολής των αποδοχών με την συμμετοχή σε κάποια αξιολόγηση)
    Η Ειδική Αμοιβή ανά ΒΘΕ παρότι αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του μισθού του υπαλλήλου, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ΔΕΝ προσδιορίζει στο ελάχιστο, ούτε το ύψος ούτε το πότε ούτε κανένα στοιχείο συστατικό της αμοιβής αυτής.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 14:05 | ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

    Η μη απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας που καθιερώνει το άρ. 4 παρ. 1 Σ που επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό τις αυτές ή παρόμοιες συνθήκες σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 22 Σ που προβλέπει το δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.
    Οι ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων και συγκεκριμένα ο βασικός μισθός ύψους 730 ευρώ ή 796 με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Συναφές προς την Υπηρεσία κατηγορίας ΠΕ αντίστοιχα (καθαρές αποδοχές) τελούν σε αναντιστοιχία με τις ευθύνες που έχουν ήδη αναλάβει και τις θέσεις που υπηρετούν. Πρέπει να καταστεί αντιληπτό ότι τίθεται θέμα επιβίωσης των νέων συναδέλφων οι οποίοι συμμετείχαν σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 1Γ/2017 (πλήθος αιτήσεων συμμετοχής που ανερχόταν σε χιλιάδες, αρνητική βαθμολογία κ.λπ), παρακολούθησαν υποχρεωτική εννεάμηνη εισαγωγική εκπαίδευση στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία στο πλαίσιο της οποίας έλαβαν γενική και εξειδικευμένη θεωρητική εκπαίδευση, υποβλήθηκαν σε δύο γραπτές εξετάσεις, μία προφορική εξέταση και δύο πρακτικές ασκήσεις σε Δ.Ο.Υ προκειμένου να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης δίχως να έχουν λάβει ακόμα ούτε ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης με αναγραφή του Τομέα Εξειδίκευσης τους μεταξύ των κάτωθι τριών (Τομέας Ελεγκτών Βεβαίωσης, Τομέας Ελεγκτών Είσπραξης, Τομέας Συμμόρφωσης).
    Η αρχή της αξιοπρεπούς διαβίωσης απορρέει από την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου άρ. 25 παρ. 1 Σ σε συνδυασμό με την αρχή του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου διότι διασφαλίζει συνθήκες διαβίωσης τέτοιες που επιτρέπουν στον άνθρωπο να αναπτύσσεται ισότιμα μεταξύ των μελών του κοινωνικού συνόλου. Οι αρχές αυτές λόγω του συνταγματικού τους κύρους επιβάλλουν το σεβασμό απ’ όλα τα όργανα και τους φορείς της κρατικής εξουσίας δεσμεύοντας τόσο τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία.
    Η τάση θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα να γίνονται αντιληπτά ως επιβαρύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού στρεβλώνουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Το πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των Δ.Ο.Υ, η έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού (ένα φωτοτυπικό μηχάνημα με λειτουργία scanner σε κεντρικές Δ.Ο.Υ A΄ Τάξης όπου οι υπάλληλοι αναγκάζονται να μοιραστούν, χαμηλές ταχύτητες ίντερνετ που δεν επιτρέπουν τη σύνδεση με βάσεις δεδομένων για την ανεύρεση νομολογίας, έλλειψη ψηφιακής υπογραφής, ανεφάρμοστο στην πράξη το vpn).
    Θεμέλιος λίθος της επιτυχίας της ΑΑΔΕ είναι η εργασία των ανθρώπων της, ενώ το πρωταρχικό της μέλημα που είναι η οικοδόμηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και της επιχειρήσεις περνάει από τους υπαλλήλους της που είναι στην πρώτη γραμμή και αυτοί επί το πλείστον είναι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι.
    Το νέο μισθολόγιο δεν επιλύει με μόνιμο τρόπο το πρόβλημα της μισθολογικής αναντιστοιχίας των νέων υπαλλήλων, η οποία σήμερα αποθαρρύνει νέα και ταλαντούχα στελέχη να εργαστούν στην ΑΑΔΕ, τουναντίον τους οδηγεί σε παραιτήσεις.
    Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι επιβλητέα είναι η άμεση απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους νεοεισερχόμενους, άλλως η θέσπιση ενός ειδικού μισθολογίου που θα εκκινεί από το ύψος της προσωπικής διαφοράς για όλους λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερα νευραλγικό τομέα της διασφάλισης των δημοσίων εσόδων, η δε αποδοτικότητα του εκάστοτε υπαλλήλου δεν είναι δυνατόν να κρίνεται με ποσοτικά κριτήρια αλλά ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της εκάστοτε υπόθεσης σε συνδυασμό με τον επιτυχή χειρισμό των υποθέσεων προς διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 13:18 | Βαγγέλης

    Με την ευκαιρία της ψήφισης του ειδικού μισθολογίου, θα πρέπει να εξεταστεί και ο τρόπος αμοιβής των συναδέλφων που συμμετέχουν σε συνεργεία προληπτικού ελέγχου και ειδικότερα αυτών που διανυκτερεύουν σε διαφορετικές περιοχές από την έδρα της Υπηρεσίας τους. Μιλάμε για ανθρώπους που φεύγουν από το σπίτι και την οικογένειά τους για 2, 3, 4 ημέρες και εκτίθενται σε κάθε λογής κίνδυνο, προκειμένου να επιτελέσουν ένα ιδιαίτερα αντιδημοφιλές, πλην όμως, τόσο αναγκαίο έργο για την επίτευξη των στόχων της Υπηρεσίας. Με το ισχύον καθεστώς, η αμοιβή υπολογίζεται με το σύστημα των υπερωριών, όπου κάθε υπηρεσία, ανάλογα με τον αριθμό ωρών που της έχουν εγκριθεί από την ΑΑΔΕ, τις μοιράζει στους υπαλλήλους αυτούς αδικώντας τους, γιατί ποτέ δεν αμοίβονται για το σύνολο των ωρών που απασχολούνται, λαμβάνοντας υπόψη και τις ώρες που απαιτούνται για τη μετάβαση στις περιοχές ελέγχου και την επιστροφή τους. Επιπλέον, αντιμετωπίζεται η ιδιαίτερης δυσκολίας αυτή υπηρεσία το ίδιο, με τις επιπλέον ώρες που θα εργαστεί κάποιος στο γραφείο του. Κατά την άποψή μου, πρέπει για τις περιπτώσεις αυτές, να αποδίδεται ένα σταθερό ποσό στον κάθε υπάλληλο για την κάθε ημέρα που συμμετέχει σε συνεργεία προληπτικού ελέγχου εκτός έδρας με διανυκτέρευση. Το ποσό αυτό (π.χ. 100 ευρώ ανά ημέρα) θα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να δίδει το κίνητρο και να αξίζει τον κόπο να συμμετέχει κάποιος σε αυτές τις ιδιαίτερης δυσκολίας και πολλές φορές επικίνδυνες υπηρεσίες εκτός έδρας, αφήνοντας το σπίτι του και την οικογένειά του.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 11:52 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Οποιοσδήποτε λόγος για ειδικό μισθολόγιο πρέπει να γίνει στη βάση της μισθολογικής εξομοίωσης παλαιών και νέων υπαλλήλων

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 10:24 | ΤΖΑΒΕΛΑΣ

    – Τούτο το «ειδικό» μισθολόγιο, από ότι φαίνεται, δεν έχει σκοπό να λύσει και δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
    – Δεν λύνει ούτε το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς, που είναι πρόβλημα και για τους παλαιότερους και πολύ περισσότερο για τους νεότερους, αφού «φεύγει, αλλά παραμένει».
    – Δεν λύνει ούτε το πρόβλημα το κακοπληρωμένης υπερωριακής απασχόλησης, νυκτερινών, Κυριακών, εξαιρεσίμων,εκτός έδρας, γιατί πρώτα από όλα υπολογίζει το ωρομίσθιο διαιρώντας τον «πτωχό» βασικό μηνιαίο μισθό με 280 ώρες, ενώ οι πραγματικές ώρες εργασίας στον μήνα είναι περί τις 180 ώρες. Περαιτέρω,τα ποσοστά προσαυξήσεων (25% κ.λ.π.) είναι παράλογα χαμηλά.
    – Δεν αναδεικνύει από την αρχή και ξεκάθαρα ότι στην ΑΑΔΕ υπάρχουν τουλάχιστον δύο βασικές-γενικές ειδικότητες εργαζομένων, οι»διοικητικοί» (απλοί υπάλληλοι γραφείου, θυρωροί, οδηγοί κ.α.) και οι ελεγκτές (μέγιστη και απαραίτητη πλειοψηφία), όπου και εδώ έχουμε υποκατηγορίες-ειδικότητες, άρα χρειαζόμαστε δύο ξεχωριστά ειδικά μισθολόγια, διαφορετικά θα πρέπει να λειτουργήσουμε με ένα και με πολλά και διάφορα επιδόματα αναλόγως την ειδικότητα, ή το Π.Θ.Ε., όπως τα λένε, που παραπέμπονται στις «καλένδες».
    – Για να υπάρχει συνεννόηση, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό κατ΄αρχήν ότι οι ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ μισθοί στην ΑΑΔΕ, δεν είναι σε καμία περίπτωση υπερβολικοί, «πέρα από τις δημοσιονομικές αντοχές», ή «ρετιρέ», διότι για τους παλιούς είναι στο όριο της φτώχειας ή λίγο πάνω, ενώ για τους νέους που δεν παίρνουν την Π.Δ., είναι πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.
    Επειδή λοιπόν άλλη μείωση μισθών δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους (μόνο με το «στανιό»/επιστράτευση) και επειδή κανένα-πρόβλημα εκκρεμότητα δεν λύνει, προφανώς το παρόν σχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί και να αποτελέσει θέμα συζήτησης-επεξεργασίας-συμφωνίας με τους άμεσα ενδιαφερόμενους (εργαζόμενους), που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα της δουλειά τους, αλλά … «δεν ξέρουν πως να το εκφράσουν», με τη βοήθεια ειδικών (εργατολόγων κ.α.).
    – Όσον αφορά την «αξιολόγηση», τα «Π.Θ.Ε.», το «βαθμολόγιο», προτείνω ως «συμβιβαστική» λύση, να τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία, τουλάχιστον για 2 τουλάχιστον χρόνια, να αξιολογηθούν και κατόπιν συζήτησης-επεξεργασίας-συμφωνίας με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, να εφαρμοσθούν.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 07:10 | ΠΟΠΗ

    Επειδή κάποιος πρότεινε να ξεκινάει η μισθοδοσία από 500 ευρώ , ας λάβει υπόψιν του ότι δεν υπηρετούν όλοι στον τόπο κατοικίας τους με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Πρέπει να ικανοποιηθούν ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ για να υπάρχει ισότητα και δικαιοσύνη.

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 02:32 | Α.Θ.

    Κατ αρχάς, είναι παντελώς εσφαλμένος ο χρόνος κατά τον οποίο έρχεται προς νομοθέτηση και ψήφιση το ειδικό μσθολογίο, δεδομένου ότι η χωρα βρίσκεται σε lockdown λόγω της πανδημίας και είναι εξαιρετικά δυσχερής έως αδύνατη η κινητοποίηση των ενδιαφερόμενων εργαζομένων. Δίδεται η εντύπωση πως επιχειρείται η εκμετάλλευση της συγκυρίας ώστε να περάσει το νομοσχέδιο με τη μικρότερη δυνατή κοινωνική αντίδραση, καθώς όλοι είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι μας.
    Επιπλέον, με το νομοσχέδιο επιχειρείται κάτι εντελώς ανήθικο και παράνομο, η παγίωση και η μονιμοποίηση της ανισότητας στην αμοιβή των εργαζομένων στην ααδε με μόνο κριτήριο το χρόνο πρόσληψής τους, ενώ έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα και εκτελούν ίδια εργασία. Είναι υψίστης σημασίας να δοθεί η προσωπική διαφορά και στους διορισθέντες μετά το 2018 ώστε να αποκατασταθεί η παρούσα αδικία. Γι αυτό και η βάση για το οποιο ειδικό μισθολόγιο είναι η απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους εργαζομένους της ααδε. Όσο η αδικία παραμένει και οι μισθοί των νεοδιοριζόμενων παραμένουν μισθοί πείνας (734 ευρώ για πτυχιούχο ΠΕ??? ), οι νεοδιοριζόμενοι θα βλεπουν την ααδε ως λύση ανάγκης, ως ενδιάμεσο σταθμό στην καριέρα τους και όχι ως προορισμό στο πλαίσιο του οποίου θα σταδιοδρομήσουν. Και προσωπικό που ψάχνεται και αισθάνεται αδικημένο και περαστικό σε έναν επαγγελματικό χώρο δεν είναι αποδοτικό προσωπικό! Και το ομολογεί και η ίδια η ΑΑΔΕ που παρατηρεί και την πληθώρα αποποίησεων διορισμών και τις παραιτήσεις!
    Επίσης, το νομοσχέδιο έχει σοβαρές ασάφειες που το καθιστούν αόριστο και ανεπείδεκτο ουσιαστικής αξιολόγησης ως προς τα ζητήματα της αξιολόγησης, των περιγραμμάτων θέσεων.
    Τέλος, πράγματι είναι σφάλμα που δεν αναγνωρίζεται η εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 21:52 | Κώστας Α.

    Eίναι προκλητικό να ψηφιστεί ειδικό μισθολόγιο στις παρούσες δύσκολες οικονομικες συνθήκες για την κοινωνια που βιώνει πανδημία, καραντίνα και που η οικονομία υπολειτουργεί

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 21:12 | Georgios

    πολλες ασαφειες και γενικολογιες στο συγκεκριμενοσ νομοσχεδιο διαιωνιζει την ανισοτητα των αποδοχων μεταξυ νεων και παλαιων συναδέλφων.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 20:09 | Evangelos

    Ο τίτλος Ειδικό Μισθολόγιο ΑΑΔΕ είναι παραπλανητικός και προσχηματίκος. Κάνοντας μια προσεκτική ανάγνωση παρατηρείται ότι πρόκειται για ενεργοποίηση του άρθρου 17 του Ν.4354/2015 (Ενιαίο Μισθολόγιο ΔΥ), όπου προβλέπεται ειδική αμοιβή για όσους υπαλλήλους ασκούν ιδιαίτερα και σημαντικά καθήκοντα κατόπιν σχετικής αξιολόγησης. Η προβληματικότητα του εν λόγω Σχεδίου Νομου εντοπίζεται πρωτιστως στο άρθρο 11 όπου δεν γίνεται καμία αναφορά στο ποσό της ειδικής αμοιβής ανά ΒΘΕ καθώς και πως θα υπογίζεται αυτή η αμοιβή. Επίσης, μέσω του νομοσχεδίου αυτού δίνονται υπερξουσίες στον Δκτη της ΑΑΔΕ να διαμορφώνει κατά το δοκούν τις αποδοχές των υπαλλήλων.
    Τέλος, όπως έχει αναφρθεί και επισημανθεί από προγενέστερους σχολιαστές, το μισθολόγιο αυτό ως έχει, καταστρατηγεί βασικές Συνταγματικές Αρχές και δημιουργεί νέες μισθολογικές ανισοτητες χωρίς να θεραπεύει τις υφιστάμενες.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 20:26 | GO GO

    Επιτέλους ένα τέλος στην «ανοησία» της προσωπικής διαφοράς. Επιτέλους μία ουσιαστική πρωτοβουλία στο να πάψει να υφίσταται αυτό το αχαρακτήριστο μισθολόγιο με προσωπικές διαφορές πολλαπλών ταχυτήτων και με αιτήματα για λήψη προσωπικής διαφοράς από νέους υπαλλήλους -αν είναι δυνατόν-. Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ (νέοι και παλιοί) δικαιούνται ένα μισθολόγιο που να ανταποκρίνεται στην ευθύνη και στις απαιτήσεις της εργασίας τους. Το υπάρχον μισθολόγιο, διαιωνίζει αδικίες, επιτρέπει την ύπαρξη υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων με παράλογες πολλές φορές διαφορές στις αποδοχές τους. Βλέπουμε νεότερους συναδέλφους, μετά τη λήψη «προσωπικής διαφοράς» να παίρνουν παραπάνω χρήματα από παλαιότερους με τα ίδια / ή και περισσότερα προσόντα και κλιμάκια, ενώ τείνουν να τιμωρούνται μισθολογικά όσοι αποκτούν επιπλέον τυπικά προσόντα και ανεβαίνουν κλιμάκια.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 16:26 | Όλγα

    Δεν γίνεται το παρόν νομοσχέδιο να προωθεί αλλαγή του τρόπου αμοιβής των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ από τη στιγμή που δεν ορίζει τον υπολογισμό του μισθού τους από την ίδια βάση.
    Οι νέοι υπάλληλοι της προκήρυξης 1Γ/2017 πέτυχαν το διορισμό τους συμμετέχοντας σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό γραπτό διαγωνισμό και έχουν αποδεδειγμένα υψηλά τυπικά προσόντα. Και ενώ εκτελούν τα ίδια καθήκοντα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους αμείβονται με εντελώς άνισο τρόπο και οι χαμηλές αποδοχές τους δεν διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση τους.
    Πρώτα πρέπει να χορηγηθεί η προσωπική διαφορά σε όλους και μετά να λάβει χώρα οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση μισθολογίου.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 15:26 | Νικηφόρος

    Το νομοσχέδιο παραβιάζει την παραγράφο 1 του άρθρου 22 του Συντάγματος περί δικαιώματος ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας, καθώς προβλέπεται ότι υπάλληλοι οι οποίοι δεν λάμβαναν την προσωπική διαφορά πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος (σε αντίθεση με τις προαναφερόμενες προβλέψεις του Συντάγματος) δεν θα συνεχίσουν να την λαμβάνουν ενώ υπάλληλοι οι οποίοι την λάμβαναν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της, ακόμα και εάν αναφερόμαστε σε υπαλλήλους με ακριβώς την ίδια θέση και περίγραμμα εργασίας.
    Από τα νομοσχέδιο προκύπτει θέληση συνέχισης της καταστρατήγησης της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Συντάγματος, όπως άλλωστε υφίσταται και σήμερα.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 13:50 | Μαρια ΜΑΣΤΡΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Νομοθετική αστοχία θα το χαρακτήριζα. Ουσιαστικά εισάγει άνιση μεταχείριση στους νεοδιοριζόμενους με την 1Γ/2017 διότι δημιουργεί αναιτιολογητη μισθολογικη ανισορροπια μεταξύ αυτών και των παλαιότερων από τη στιγμή μάλιστα που οι νεοδιοριζόμενοι είναι άτομα με πλήρη προσόντα αφού έχουν επιτύχει σε δύσκολο γραπτό διαγωνισμό. Ακολούθως θα κληθούν να να απασχολήσουν στο ίδιο αντικείμενο εργασίας. Παρόλα αυτά με διαφορετικό κλιμάκιο αποδοχών κάτι το οποίο συνιστά καταφορη παραβίαση της αρχής της ισότητας μεταξύ αυτών κ άρα ένα τέτοιο νομοθετημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματικο. Δημιουργείται άνιση μεταχείριση σε ποιοτικά όμοιους εργαζόμενους ήτοι υπαλλήλους 2 ταχυτήτων. Θεωρώ ότι χρειάζεται διόρθωση για την νομική αρτιότητα του νομοσχεδίου ως προς το σκέλος αυτό.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 13:04 | ΜΑΡΙΑ

    Όταν ένας εργαζόμενος αμείβεται με χαμηλότερο μισθό από αυτόν που παίρνουν οι άλλοι εργαζόμενοι με τα ίδια τυπικά προσόντα που δουλεύουν στην ίδια υπηρεσία, στο ίδιο γραφείο και κάνουν την ίδια δουλειά, με μόνο σφάλμα του ότι διορίστηκε με όρεξη να προσφέρει αλλά δυστυχώς λίγους μήνες αργότερα, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αισθάνεται αδικημένος και θα θελήσει ν’ αποχωρήσει αναζητώντας μια καλύτερα αμειβόμενη και πιο δίκαιη θέση εργασίας. Το γεγονός ότι σε βάθος αρκετών χρόνων η ειδική αμοιβή του νεοδιόριστου θα εξομοιωθεί μισθολογικά με την παροχή της προσωπικής διαφοράς, είναι σαφές ότι δεν μπορεί ν’ αποτελέσει κίνητρο, τουναντίον λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο για την παραμονή του νεοδιόριστου, όσο και για την προσέλκυση νέων ταλαντούχων ανθρώπων με πολυετή εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, στο εργασιακό περιβάλλον της ΑΑΔΕ. Επομένως, προκειμένου να επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος είναι επιτακτική ανάγκη και μονόδρομος η απόδοση του ποσού της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους, έτσι ώστε αφενός να διασφαλίζεται πρώτα απ΄όλα το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας και αφετέρου να παρέχεται ένας αξιοπρεπής μισθός που να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας στην ΑΑΔΕ και θα συμβάλλει ταυτόχρονα στο να μειωθεί η τάση αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό από ανθρώπους με πολλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 11:47 | ΣΤ.

    Πρόκειται για ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ που επιχειρείται να θεσπιστεί με Νόμο εν μέσω πανδημίας για τους νέους υπαλλήλους, όσους πρόκειται να προσληφθούν όπως και υπαλλήλους ειδικών προσόντων που διορίστηκαν με τον τελευταίο γραπτό διαγωνισμό (προκήρυξη 1Γ/2017) αλλά και αναμένουν να διοριστούν από αυτόν τον διαγωνισμό και μεταξύ όσων διορίστηκαν προ του 2018. Σε ποιό ευνομούμενο καθεστώς, ο βασικός μισθός διαβίωσης των νεοδιορισθέντων θα εξαρτάται από κριτήρια που θα έπρεπε να χορηγούν μορφή «μπόνους» αλλά θα είναι κατά τόσο πολύ διαφοροποιημένη και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ και ο μισθός θα ανέρχεται στο ποσό των 734 ευρώ το οποίο δεν επαρκεί για την αξιοπρεπή του διαβίωση σε αντίθεση με κάποιον που ασκούν τα ίδια καθήκοντα αλλά έτυχε να προσληφθεί μετά το 2018. Αντισυνταγματικότητα μεταξύ υπαλλήλων που παρόλο που διαθέτουν τα ίδια προσόντα και έχουν ίδιες ευθύνες υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες θα διαφοροποιούνται και θα διακρίνονται δυσμενώς, το οποίο δεν είναι επιτρεπτό και πρέπει ολοσχερώς να αποσυρθεί και μάλιστα άμεσα.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 10:02 | ΘΩΜΑΣ Ψ.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το εν λόγω νομοσχέδιο που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση παρουσιάζει τρεις προβληματικές πτυχές:

    Πρώτον, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους νεοεισερχόμενους κάμπτει την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου (άρθ. 4 παρ. 1 Συντ.), καθώς αντιμετωπίζονται με προδήλως διαφορετικό τρόπο απασχολούμενοι στον ίδιο ακριβώς οργανισμό.

    Δεύτερον, η αξιολόγηση δεν λειτουργεί απλώς ως bonus για την παραγωγικότητα του υπαλλήλου και την αποδοτικότητα του οργανισμού, αλλά καλύπτει μεγάλο μέρος των αποδοχών, με τον βασικό μισθό να μην ανταποκρίνεται πλέον σε αποδοχές ανάλογες με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες εργαζομένων-λειτουργών σε έναν κλάδο που άπτεται σκληρού πυρήνα άσκησης της κρατικής εξουσίας (φορολογική, δημοσιονομική, τελωνειακή).

    Τρίτον, ο κοινός στόχος που οφείλει να έχει ένας Οργανισμός (π.χ. η αποτελεσματική είσπραξη των δημόσιων εσόδων με τους όρους που θέτει ο νόμος και η κανονιστικώς δρώσα διοίκηση) υπονομεύεται από τη διαφορετική μισθολογική μεταχείριση ανά θέση, γεννώντας πιθανόν ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ του προσωπικού και, κατά συνέπεια, εξατομικεύοντας τους όρους άσκησης ενός δημόσιου λειτουργήματος.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 22:43 | Athina

    Το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί όχι να δώσει λύση, αλλά να επικυρώσει και να διαιωνίσει την κατάφορη αδικία που γίνεται σε βάρος των νέων υπαλλήλων που δε λαμβάνουν την προσωπική διαφορά. Θα συνεχίσει να καταστρατηγείται το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα όλων, για ίση αμοιβή σε ίση εργασία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων σε ίδιες υπηρεσίες και κατά τα άλλα να θέλετε να λειτουργούν σωστά! Πώς να επιτευχθεί αναβάθμιση, στοχοθεσία, αξιολόγηση, και οτιδήποτε άλλο, υπό καθεστώς ανισότητας, αναξιοκρατίας και έλλειψης δικαιοσύνης;

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 15:13 | ΜΑΡΙΑ

    1. Πρόκειται για ένα «μισθολόγιο» από το οποίο δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια και δεν είναι προβλέψιμη ούτε η αμοιβή του κάθε υπαλλήλου, ούτε η δυνατότητα εξέλιξής του. Ο μισθός εξαρτάται από τη συγκεκριμένη θέση που καταλαμβάνει ή πρόκειται να καταλάβει ο οποιοσδήποτε υπάλληλος, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου, με ή χωρίς τη θέλησή του. Για παράδειγμα, στις Δ.Ο.Υ που δεν έχουν δικαστικό ή ελεγκτικό τμήμα υπάρχουν υπάλληλοι ειδικών προσόντων (οικονομολόγοι, νομικοί), που δεν μπορούν, αντικειμενικά, να τοποθετηθούν σε θέση ανάλογη των προσόντων τους. Πολλώ δε μάλλον στην περιφέρεια όπου η ύπαρξη μιας Δ.Ο.Υ με αντίστοιχα τμήματα μπορεί ν’ απέχει τόσο χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας του υπαλλήλου που να καθιστά απαγορευτική τη μετακίνησή του σε αυτήν ακόμη και εάν ο ίδιος επιθυμεί την προσωπική του εξέλιξη και έχει τα αντίστοιχα προσόντα. Ομοίως, το νέο βαθμολόγιο, στερεί από τους υπαλλήλους τη δυνατότητα ακόμη και συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης για την κατάληψη μιας θέσης ευθύνης, εφόσον το Π.Θ.Ε δεν τους επιτρέπει να λάβουν επιπλέον βαθμούς σε δεδομένη χρονική στιγμή ή δεν θα τους επιτρέψει μελλοντικά. Συνεπώς, αντίθετα με το ισχύον βαθμολόγιο είναι δυνατόν υπάλληλοι με μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία να υστερούν σε βαθμούς απλά και μόνο λόγω της αρχικής ή μεταγενέστερης τοποθέτησής τους σε συγκεκριμένο Π.Θ.Ε, αντίθετα προς τις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην κατάληψη των δημοσίων θέσεων.
    Η μη πρόβλεψη δε στον παρόντα νόμο των σχετικών Π.Θ.Ε, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που δίδεται, με εξουσιοδοτική μάλιστα διάταξη στον Διοικητή να τροποποιεί τόσο τα Π.Θ.Ε όσο και τις αντίστοιχες αμοιβές αυτών, καθιστούν την εν λόγω διάταξη αντίθετη στις συνταγματικές διατάξεις και στις γενικές αρχές του Συντάγματος.

    2. Νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι : Υπάλληλοι που διορίστηκαν στην ΑΑΔΕ μετά την τελευταία απόδοση της προσωπικής διαφοράς το έτος 2018 καθώς και οι υπάλληλοι ειδικών προσόντων που διορίστηκαν με τον τελευταίο γραπτό διαγωνισμό (προκήρυξη 1Γ/2018), αξιολογήθηκαν ήδη 4 φορές, ολοκλήρωσαν 9μηνη εκπαίδευση στην Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία, από την οποία δεν έλαβαν ούτε πιστοποιητικό παρακολούθησης, ούτε γίνεται μνεία στο παρόν νομοσχέδιο για την μοριοδότηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο της εξειδικευμένης γνώσης που απέκτησαν προς το σκοπό της αναβάθμισης των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
    • Σύμφωνα με το εν λόγω νομοθέτημα, συνεχίζουν να αμείβονται βάσει του ενιαίου μισθολογίου (καμία διαφοροποίηση στις μέχρι σήμερα αμοιβές τους, αντίθετα με τους σκοπούς του νομοθετήματος για αναβάθμιση των υπαλλήλων «ειδικών προσόντων»).
    • Η επιπλέον αμοιβή που δύνανται να λάβουν συνδέεται αποκλειστικά με το τυχαίο γεγονός της θέσης στην οποία έχουν τοποθετηθεί από τις κατά τόπον υπηρεσίες, χωρίς απαραίτητα να συνδέεται με τα ειδικά προσόντα που κατέχουν (τυπικά και ουσιαστικά), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εξειδίκευση που μόνο αυτοί έλαβαν από την ΦΟΤΑ, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για την απόδοση της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν ήδη όλοι ανεξαιρέτως οι προ του 2018 υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά είχε ενσωματωθεί στον μισθό τους και διατηρείται και με το ειδικό μισθολόγιο (αρ. 12 παρ.1 «Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύψουν, κατά την αρχική κατάταξη ή σε τυχόν μετακινήσεις για οποιαδήποτε αιτία σε νέα Θ.Ε., συνολικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος την προηγουμένη ημέρα από την ισχύ του παρόντος, η διαφορά αυτή διατηρείται ως προσωπική.»). Αντίθετα, οι νεοπροσληφθέντες δεν «δικαιούνται» αποδοχές άλλες από εκείνες που ήδη προβλέπονται στο ενιαίο μισθολόγιο, ούτε θα λαμβάνουν σε οποιαδήποτε περίπτωση μετακίνησης.
    • Η τυχόν επιπλέον (ειδική αμοιβή) δεν συνδέεται με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου αλλά με τη συμμετοχή του ή μη στη διαδικασία της αξιολόγησης, χωρίς μάλιστα να καθίσταται σαφές εάν απαιτείται μόνο ν’ αξιολογήσει ή να και αξιολογηθεί ο υπάλληλος («Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζονται η διαδικασία διαπίστωσης της διενέργειας ή μη διενέργειας αξιολόγησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής»)
    • Ακόμη και εάν λάβουν αυτή την αμοιβή, γιατί αξιολόγησαν και αξιολογήθηκαν, γιατί και κατέχουν, με βάση τα τυπικά τους προσόντα και το αντικείμενο εργασίας τους μια συγκεκριμένη θέση (την ίδια θέση με άλλους συναδέλφους τους), για τα δύο πρώτα χρόνια είναι και αυτή μειωμένη σε σχέση με τους λοιπούς υπαλλήλους χωρίς να αιτιολογείται ειδικώς η σχετική διαφοροποίηση.
    • Δεν αναγνωρίζεται μισθολογικά (πλέον ούτε και βαθμολογικά) η προηγούμενη εμπειρία που είχαν οι εν λόγω υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα, παρόλο που προσμετρήθηκε από το Α.Σ.Ε.Π, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι συναφής και πολύτιμη για τον Οργανισμό ούτε είναι σαφές εάν θα ληφθεί τουλάχιστον υπόψη κατά τον καθορισμό των Π.Θ.Ε και την κατάταξη των νέων υπαλλήλων στις αντίστοιχες θέσεις.

    Συνεπώς, το υπό διαβούλευση νομοθέτημα πέραν των ζητημάτων συνταγματικότητας των επιμέρους διατάξεων που εγείρει (για τα οποία είναι αρμόδια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής) σχεδόν στο σύνολό του είναι αντίθετο προς τους σκοπούς του νομοθέτη (εάν αυτοί αποτυπώνονται στη σχετική ανάρτηση στο site της ΑΑΔΕ, καθώς δεν έχει αναρτηθεί αιτιολογική έκθεση του νόμου) για την προσέλκυση στελεχών ποιότητας, την ενδυνάμωση και την ανανέωση του Οργανισμού καθώς και την ένταξη των κατάλληλων ανθρώπων στην κατάλληλη θέση.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 15:17 | Μ.Α.

    Με το νομοσχέδιο αυτό εδραιώνεται η άνιση μεταχείριση των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ καθώς συνεχίζει να τους κατηγοριοποιεί σε δύο κατηγορίες, στους νέους που διορίστηκαν μετά τον Ν.4569/2018, δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά και ο μισθός τους ανέρχεται στα 734 ευρώ και τους παλιούς που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά και ο μισθός τους ανέρχεται σε 1.250 ευρώ. Αυτό πέρα από το γεγονός ότι αντίκειται πλήρως στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας προκαλεί και προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας καθώς έχουμε να κάνουμε με υπαλλήλους δύο ταχυτήτων που καλούνται να φέρουν εις πέρας την ίδια δουλειά αμειβόμενοι όμως διαφορετικά και όχι ξεκινώντας από την ίδια βάση.
    Υπάλληλοι που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά είναι και όσοι πέτυχαν τον διορισμό τους με τον γραπτό διαγωνισμό της υπ’ αριθμ. 1Γ/2017 προκήρυξης του ΑΣΕΠ. Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν επιστήμονες (νομικοί, οικονομολόγοι, στατιστικοί) με αυξημένα τυπικά αλλά και αποδεδειγμένα ουσιαστικά προσόντα καθώς επρόκειτο για γραπτό διαγωνισμό. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε να περιβάλλονται με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας. Οι χαμηλές αποδοχές δεν διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των νεοδιορισθέντων. Πρώτα πρέπει λοιπόν ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ και μετά να προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση μισθολογίου.
    Επίσης, το παρόν νομοσχέδιο συνδέει ανεπίτρεπτα τον μισθό με την αξιολόγηση. Ο μισθός είναι σταθερό ποσό που καταβάλλεται στον εργαζόμενο από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα για την παροχή πραγματικής εργασίας και η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται μόνο για τη λήψη bonus και όχι για την αυξομείωση του μισθού.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 14:52 | ΚΓ

    Αποστολή των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ είναι ο προσδιορισμός, η βεβαίωση και η είσπραξη των φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών δημοσίων εσόδων, που άπτονται του πεδίου των αρμοδιοτήτων τους, ήτοι η ΑΑΔΕ αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοδότησης του κράτους. Στην ΑΑΔΕ όλοι οι υπάλληλοι που ασκούν τα ίδια καθήκοντα φέρουν και την ίδια ευθύνη της υπογραφής τους, πράγμα που σημαίνει, για παράδειγμα, ότι κατά τη διενέργεια ενός ελέγχου αφορολόγητου καυσίμου η υπογραφή ενός τελωνειακού υπαλλήλου που προσλήφθηκε πριν την 11/10/2018 έχει την ίδια ακριβώς βαρύτητα με έναν υπάλληλο που προσλήφθηκε μετά από αυτή την ημερομηνία. Στην ΑΑΔΕ, εντούτοις, παρατηρείται το παράλογο ότι οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν μέχρι και την 11/10/2018 λαμβάνουν πέραν του βασικού μισθού, ως ορίζεται στον Ν.4024/2011, την προσωπική διαφορά, ως ορίστηκε στην παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 και τροποιήθηκε βάσει του άρθρου 45 του ν. 4569/2018, ενώ, όσοι έτυχε να προσληφθούν μετά, παραμένουν στο βασικό μισθό, παρόλο που διαθέτουν τα ίδια ή και παραπάνω τυπικά προσόντα και έχουν ίδια καθήκοντα υπό τις ίδιες εργασιακές συνθήκες.
    Πρωτίστως, επομένως, το υπο διαβούλευση Ειδικό Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, προκειμένου να θεωρηθεί δίκαιο και αμερόληπτο, θα πρέπει να περιορίσει αυτή την ανισότητα, να ενσωματώσει την Προσωπική Διαφορά στο βασικό μισθό κάθε νεοεισερχομένου υπαλλήλου, ώστε όλοι οι υπάλληλοι που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες να χαίρουν ίσης αντιμετώπισης και να λαμβάνουν ίσες βασικές απολαβές ως ορίζει και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας- και φυσικά ακολούθως, να εξετάσουμε το ζήτημα SMART στοχοθεσίας, σοβαρής, διαφανούς και αξιοκρατικής αξιολόγησης και βαθμολόγησης όλων των υπαλλήλων και αντίστοιχης ανταμοιβής ή μη με τη μορφή bonus/ Ειδικών Αμοιβών με την ολική ή μερική επίτευξη των εκάστοτε στόχων.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 14:12 | Μαρία

    Διαβάζοντας το σχέδιο νόμου για το Ειδικό Μισθολόγιο, με θλίψη διαπιστώνει κανείς ότι εντείνει την μισθολογική ανισότητα μεταξύ των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. με την μη απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε όσους υπαλλήλους διορίστηκαν μετά τις 11.10.2018.
    Πως μπορούμε άραγε να μιλάμε για Ειδικό Μισθολόγιο όταν δεν εκκινούν όλοι οι υπάλληλοι από την ίδια μισθολογική βάση;
    Δυστυχώς το Ειδικό Μισθολόγιο διακρίνει τους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. σε δικαιούχους και μη της προσωπικής διαφοράς βάση της ημερομηνίας διορισμού τους. Αυτή η πρακτική, ωστόσο, αντίκειται στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, καθώς οδηγεί σε ανόμοια αντιμετώπιση προσώπων που τελούν υπό απολύτως όμοιες συνθήκες.
    Σημειωτέων δε, μεγάλος αριθμός των νέων υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε., οι οποίοι στερούνται την προσωπική διαφορά, προέρχονται από την προκήρυξη 1Γ/2017, πέτυχαν σε απαιτητική γραπτή δοκιμασία, είναι άτομα με προσόντα, καθότι έτσι απαιτούσε η προκήρυξη, διαθέτουν μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, ορισμένοι και διδακτορικά, έχουν μεγάλη εμπειρία επί των αντικειμένων τους στον ιδιωτικό τομέα, εκπαιδεύτηκαν στην Φορολογική & Τελωνειακή Ακαδημία για 9 ολόκληρους μήνες ιδία δαπάνη προκειμένου να είναι άμεσα έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα και να παράγουν έργο. Παρόλα αυτά, στο σχέδιο νόμου για το Ειδικό Μισθολόγιο, δεν κρίνονται ισάξιοι εκείνων που είχαν την τύχη να διοριστούν ένα έτος νωρίτερα, οπότε και δεν τους αποδίδεται η προσωπική διαφορά.
    Αναντίρρητα, και προς αποκατάσταση της αδικίας που δημιουργεί αυτή η αδικαιολόγητη μισθολογική μεταχείριση, κρίνεται αναγκαία η απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. πριν την ψήφιση του Ειδικού Μισθολογίου.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 14:06 | Τ.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη και αποδοχή οποιασδήποτε διαβούλευσης νέου σχεδίου μισθοδοσίας των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, αποτελεί η μισθολογική εξομοίωση των αποδοχών των νέων συναδέλφων με τους παλαιούς μέσω απόδοσης της προσωπικής διαφοράς.
    Επίσης, οποιαδήποτε αξιολόγηση θέλετε να εισαγάγετε δεν πρέπει να συνδέεται με τον κύριο μισθό παρά μόνο με μπόνους απολαβές.
    Τέλος, δεν νοείται να προωθείτε μισθολογικό νομοσχέδιο χωρίς να αναφέρονται επακριβώς τα ποσά των μισθολογικών κλιμακίων που αυτό δημιουργεί.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 13:57 | A.

    Εάν εφαρμοστεί το ειδικό μισθολόγιο να περιλάβει στους όρους
    ως νεοδιόριστους και χωρίς καμία αναγνώριση προϋπηρεσίας όσους αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1.( Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., ο Πρόεδρος, τα Μέλη και ο εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε.)
    Και μάλιστα η τοποθέτηση να είναι σε περιφερειακές υπηρεσίες, ακριτικά νησιά, συνοριακά και μονοπρόσωπα τελωνεία και να βιώσουν την επίτευξη των στόχων και των παραδοτέων. Διενεργώντας προανάκριση και οπλοφορώντας απέναντι σε λαθρεμπόρους κυρίως ναρκωτικών , καυσίμων, όπλων , λαμβάνοντας στον τραπεζικό τους λογαριασμό μόλις 734 ευρώ . Φυσικά να μην ξεχαστεί και η καθημερινή συναλλαγή σε εφορίες με επιθετικούς και βίαιους συναλλασσομένους(προσφάτως έγινε χρήση τσεκουριού ), έχοντας πάλι στον τραπεζικό τους λογαριασμό μόλις 734 ευρώ για να εξασφαλίσουν την διαβίωση , την ψυχική ηρεμία και τον επαγγελματισμό απέναντι στο δημόσιο συμφέρον .

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 12:47 | ΒΑΣΊΛΗΣ Λ.

    Προτείνω να κοπεί η προσωπική διαφορά ( για να μην έχουν πρόβλημα και οι νέοι υπάλληλοι) και να ξεκινούν οι βασικοί μισθοί μέσω Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας από τα 500 ευρώ στο κλιμάκιο 1 και να ανεβαίνουν κατά 75 ευρώ ανά κλιμάκιο και να φτάνουν στο 13 κλιμάκιο στα 1400 ευρώ.

    Να δίνονται ειδικά επιδόματα για α)στολής, β)οπλισμού, και γ) Χ-RΑΥ

    Να γίνεται διαχωρισμός των extra ωρών εργασίας σε εργασία γραφείου και Δίωξης

    Οι στόχοι που θα δίνονται να είναι εφικτοί και με συνεννόηση ΑΑΔΕ – ΟΤΥΕ

    Να υπάρχει αξιολόγηση αλλά όχι με εκβιαστικό τρόπο (π.χ θα δοθεί ειδικό μισθολόγιο μετά από αξιολόγηση κ.α)

    αυτά για την ώρα

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 11:59 | ΜΥ

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της αξίας των εργαζομένων στην ΑΑΔΕ και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παλιών εδώ και τώρα.
    Ενσωμάτωση της ΠΔ προσαυξημένης κατά 20% ώστε αυτοί που την λαμβάνουν να μην υποστούν μείωση εξαιτίας της αναγνώρισης ως συντάξιμο μισθό μέσω του συμψηφισμού της με επιδόματα θέσης (μέχρι σήμερα το ποσό της ΠΔ δεν είχε ασφαλιστικές κρατήσεις αλλά σταδιακά με την προαγωγή του εργαζομένου σε επόμενο κλιμάκιο λάμβανε μικρότερο πληρωτέο, οι νεοεισερχόμενοι να ξεκινούν από την ίδια βάση και ταυτόχρονα απομακρύνεται ο κίνδυνος ο νομοθέτης να την καταργήσει και να εξισώσει προς τα κάτω παλιούς και νέους.
    Η διαδικασία της αξιολόγησης όπως και η διαδικασία των προσλήψεων στην ΑΑΔΕ εγγυάται την πλήρωση και διατήρηση θέσεων από ικανά στελέχη με υψηλά προσόντα οπότε είναι αναγκαία η μισθολογική αναγνώριση αυτών με αντιπροσωπευτικούς μισθούς (και όχι πείνας όπως προωθείται με το μη πλήρες κείμενο του ειδικού καθώς κανένας μας δεν μπορεί να καταλάβει τι μισθό θα παίρνει 1/1/2021) και η παραμονή των νέων στην Ελλάδα.
    ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΠΔ ΠΡΟΣΑΥΗΜΕΝΟ ΜΕ 20% ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΣΕΙ ΠΡΑΓΝΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΘΕΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΤΛ

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 11:55 | ΜΑΡΙΝΑ Γ.

    Πάει να εφαρμοστεί ένα ειδικό μισθολόγιο κατά το οποίο πρώτη φορά στα εργασιακά χρονικά ένας εργοδότης δεν θέτει ξεκάθαρα τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη και πιο συγκεκριμένα:

    Δεν έχει σταθερά δεδομένα εκ των προτέρων γνωστά και οι διατάξεις του είναι γενικές αδιαφανείς και αόριστες.

    Δεν υπάρχει απαιτούμενη πληροφόρηση για το βαθμολόγιο με τα δεκατρία (13) κλιμάκια το ύψος των αμοιβών του κάθε κλιμακίου και ο αριθμός των υπαλλήλων που κουμπώνουν σε αυτά.

    Σε ποιο εργασιακό γίγνεσθαι έχει συμβεί να πηγαίνει εργαζόμενος να ζητήσει δουλειά και να μην γνωρίζει εκ των προτέρων την αμοιβή του καθώς και σε ποιο πόστο θα είναι και ποιες εργασίες θα εκτελεί. Ποια μνημονιακή υποχρέωση επιβάλλει να έχουμε αδιαφανείς μισθολογικούς όρους; Η δε χρονική συγκυρία αυτού του εγχειρήματος διόλου τυχαία δεν είναι εν μέσω πανδημίας και lockdown.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 10:10 | ΔΠ

    Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αναγνώριση μισθολογικά της εργασιακής εμπειρίας με συνάφεια από το ιδιωτικό τομέα (ενιαίος φορέας ασφάλισης ΕΦΚΑ)
    Εξαλείψτε την αδικία σε βάρος των νεοπροσληφθέντων μετά τον 10/2018 προσθέτοντας το ποσό της προσωπικής διαφοράς στο ελάχιστο βασικό μισθό, αποτρέποντας οποιαδήποτε μελλοντική κατάργηση και για όσους σήμερα την λαμβάνουν και απομείνει ως νέα προσωπική διαφορά.
    Ο νεοδιοριστέος υπάλληλος σε σχέση με το νέο πριν τον 10/2018 δεν θα πάρει ποτέ τα χρήματα που λαμβάνει ο συνάδερφος στην ίδια θέση και με την ίδια εργασιακή εμπειρία και τα ίδια ουσιαστικά προσόντα (πόσο δε αν δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα) γιατί με το ειδικό μισθολόγιο για επιδόματα θέσης μέχρι το ποσό της Π.Δ. επιδοτείται το 20% των ασφαλιστικών εισφορών από την απομένουσα νέα ΠΔ ενώ ο νέος που δεν λαμβάνει την ΠΔ θα λαμβάνει πληρωτέο μικρότερο κατά 20%.
    Η διαφορά αυτή είναι πολύ σημαντική και αδικαιολόγητη για τον νέο που αμείβεται ελάχιστα στερώντας παράλληλα την οικονομική δυνατότητα να εκπαιδεύεται, να πληρώνει συνδρομές σε επαγγελματικά site ώστε να διατηρήσει ή και να αναπτύξει τεχνικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για έναν επαγγελματία.
    Είναι ΑΔΙΚΟ ο νομοθέτης που καλείται να εξαλείψει ανισότητες, το 2020 να τις διευρύνει διατηρώντας την προκαταβολή μελλοντικών αυξήσεων στο σύνολο των εργαζομένων πριν το 10/2018 και ταυτόχρονα δίνοντας του τη δυνατότητα σε δεύτερο χρόνο κατά την αξιολόγηση της ΠΔ στο σύνολο του δημοσίου να την καταργήσει.
    Είναι άδικο να μεταχειρίζεται ο νεοσερχόμενος στην ΑΑΔΕ ως ανειδίκευτος, να αμείβεται με καθαρό πληρωτέο ΠΕ 734 ευρώ (*12) γιατί αυτό είναι το βασικό για τον νέο (δεν έχει εγγυημένη ΠΔ) και δεν τεκμηριώνεται γιατί ο συνάδερφος στην ίδια θέση που προσλήφθηκε λίγες μέρες πριν το 10/2018 να απολαμβάνει προκαταβολή μελλοντικών αυξήσεων που επίσης είναι άδικο για τις υπηρεσίες που παρέχουν όσοι λαμβάνουν ΠΔ αντί να αμείβονται αναλογικά δίνεται η εικόνα ότι τους χαρίζεται.
    Το ειδικό αν δεν ορίσει ενιαία αφετηρία και υψηλότερη από την προτεινόμενη αποτελεί αντικίνητρο για τη στελέχωση της υπηρεσίας από ικανούς συναδέρφους, αντικίνητρο να προσφέρουν οι νέοι σύμφωνα με τις δυνατότητες τους (βάζει φρένο στη παραγωγικότητα τους καθώς ο διπλανός του «αδικαιολόγητα» αλλά νόμιμα θα λαμβάνει την νέα ΠΔ και την επιδότηση του 20% των ασφαλιστικών εισφορών από την απομένουσα ΠΔ και ανοίγει την πόρτα εξόδου ικανών στελεχών που περίμεναν το ειδικό για την εξάλειψη των δύο βασικών ανισοτήτων που αναφέρω).

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 10:18 | ΣΟΦΙΑ Μ.

    Τα υψηλά τυπικά μας προσόντα και η αποδεδειγμένη αξία μας μέσω της γραπτής δοκιμασίας (Γραπτός Διαγωνισμός 1Γ/2017) μας ωθεί να είμαστε αρωγοί της κοινής προσπάθειας επί του φλέγοντος ζητήματος της προσωπικής διαφοράς.

    Δε νοείται να υφίστανται εντός της ίδιας υπηρεσίας υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, καθώς αυτό θα οδηγήσει είτε σε παραίτηση είτε σε μη αποδοτικότητα όλων μας. Ο όγκος εργασίας θα μοιράζεται σε όλους, χωρίς όμως να αποδίδεται αναλογικά η αμοιβή γι’αυτή.

    ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ να υφίσταται υπάλληλος με πτυχίο, μεταπτυχιακό κι επειτα από επιτυχή δοκιμασία σε γραπτό διαγωνισμό με πενιχρές απολαβές, τη στιγμή που έτερος συνάδελφος με τα ίδια προσόντα εκκινεί από διαφορετική βάση. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με κανέναν συνάδελφο. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της Υπηρεσίας μας.

    Με την εισαγωγή του συγκεκριμένου μισθού και των συγκεκριμένων κριτηρίων παραβιάζεται η αρχή της ισότητας όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 4 παρ. 1 Συντ. και ως αποτελεί γενική αρχή του Διοικητικού Δικαίου. Επιπλέον, παραβιάζεται και η αποδοτικότητα της Διοίκησης καθώς οι εργαζόμενοι που θα λαμβάνουν το μικρότερο μισθό θα αισθάνονται αδικημένοι λόγω της δυσμενούς διάκρισης σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η δε δυσμενής διάκριση δεν επιφέρει ούτε αύξηση της αποδοτικότητας της Υπηρεσίας εν γένει, διότι αυτή θα αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους αφαιρώντας το κίνητρο από τους λοιπούς εργαζόμενους της Διοίκησης να εργάζονται εντατικότερα. Δεν θα υπάρχει μια συνολική αύξηση της αποδοτικότητας αφού μονο ένα μικρό τμήμα του προσωπικού θα λειτουργεί υπό αδιευκρίνιστους όρους υπό καθεστώς αξιολόγησης της αποδοτικότητας. Στο σύνολό της, λοιπόν, η Υπηρεσία δεν θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα.

    Οι όροι και οι προυποθέσεις της αξιολόγησης είναι υπό τις παρούσες συνθήκες αδειυκρίνιστες και όσες διακινούνται δεν στηρίζονται σε επαρκή αντικειμενικά κριτήρια όπως παραδείγματος χάριν ο όγκος εργασίας ή τα αποτελέσματα αυτής αλλά σε μια αόριστη αξιολόγηση. Τα συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης δεν θα επιφέρουν κίνητρο για αύξηση της αποδοτικότητας, διότι δε στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση των διοικητικών καθηκόντων των εργαζομένων.

    ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ η αποδοχή της ειδικής αμοιβής από κανέναν μας εφόσον δεν επιλύεται το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς. Πρώτα θα καταβληθεί η προσωπική διαφορά σε έκαστο εξ’ημών (και νέοι διοριζόμενοι) κι έπειτα μπορεί να ξεκινήσει νέος δίαυλος επικοινωνίας για την ενδεχόμενη αξιολόγηση και την καταβολή ειδικής αμοιβής επί ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ μαθηματικών δεδομένων και επαρκών αντικειμενικών κριτηρίων.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 09:50 | Σ.Α.

    Το παρόν σχέδιο νόμου για το Ειδικό μισθολόγιο της ΑΑΔΕ πέραν των νομικών αστοχιών και των θεμάτων αντισυνταγματικότητας που εμφανίζει, όπως ορθά έχουν αναφερθεί σε άλλα σχόλια, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Όραμα της ΑΑΔΕ «να θεμελιώσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Όταν η ΑΑΔΕ αδυνατεί να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους της πώς οραματίζεται οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να το πράξουν προς τους τρίτους?

    Γιατί δεν νοείται σχέση εμπιστοσύνης Εργοδότη και εργαζομένου όταν:

    Α) κατατίθεται το εν λόγω σχέδιο χωρίς να παρέχονται στοιχεία για το βαθμολόγιο και τις ειδικές αμοιβές ανά Π.Θ.Ε. ώστε με διαφάνεια και πλήρη γνώση να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι στη διαβούλευση

    Β) ο ΜΙΣΘΟΣ των 734 ευρώ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ Κ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ) ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΧΕΓΓΥΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

    Γ)Διατηρεί την οικονομική ανισότητα μεταξύ εργαζομένων με ίδια προσόντα σε ίδια θέση εργασίας εφόσον δεν αποδίδει σε όλους την «προσωπική διαφορά» για να εκκινεί το ειδικό μισθολόγιο από την ίδια βάση.

    Δ)Συνδέει την καταβολή μέρους του μισθού του εργαζομένου, κατά παράβαση του Συντάγματος, με τη συμμετοχή του στην αξιολόγηση, κάτι το οποίο δεν εξαρτάται καν από τον ίδιο, εφόσον ο προϊστάμενος είναι εκείνος που καλείται να τον αξιολογήσει

    Ε)Δεν αναγνωρίζει μισθολογικά τη συναφή προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα (παρότι βαθμολογήθηκε στον ΑΣΕΠ) διατηρώντας και με αυτό τον τρόπο υπαλλήλους διαφορετικών οικονομικών ταχυτήτων ενώ παρέχουν ίδια εργασία σε ίδιες συνθήκες

    ΣΤ) Αφήνει κενά και ασάφειες αναφορικά με θέματα επιδομάτων (π.χ. απομακρυσμένων περιοχών, επικινδυνότητας κλπ )

    Ζ)Εισάγει την αξιολόγηση χωρίς να έχει εκπαιδεύσει τους προϊσταμένους που αξιολογούν για το πώς θα προβούν σε μία ορθή και αντικειμενική κρίση. Η εμπειρία της πολλαπλής αξιολόγησης των νέων συναδέλφων που φοίτησαν στη ΦΟ.Τ.Α. (και η οποία σε αυτή τη φάση ούτε ανταγωνισμό είχε, ούτε μισθολογικό αντίκτυπο) ανέδειξε πολλούς κινδύνους αδιαφάνειας και υποκειμενικότητας που ελλοχεύουν.

    Η)Επιλέγει την περίοδο του lockdown για να ψηφίσει το εν λόγω σχέδιο νόμου αποκλείοντας έτσι τη δυνατότητα διμερών διαπραγματεύσεων και καταργώντας στην πράξη το δικαίωμα του εργαζομένου να υπερασπιστεί τις θέσεις του

    Επειδή με αυτό το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να ενισχύσει το BRAIN DRAIN αντί να το περιορίσει θα προτείναμε να

    -Μετατεθεί χρονικά η Διαβούλευση σε χρόνο που θα επιτρέπει διμερείς διαπραγματεύσεις

    -Δοθούν/ συμπληρωθούν τα στοιχεία που λείπουν και αφορούν αμοιβές και επιδόματα ώστε να υπάρχει μια διαυγής εικόνα του πραγματικού σχεδίου του Ειδικού Μισθολογίου

    -Να αποδοθεί η Προσωπική Διαφορά σε όλους τους υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το ν. 4569/2018 ώστε η εφαρμογή του Ειδικού μισθολογίου να εκκινεί από την ίδια μισθολογική βάση για όλους

    -Να αποσυνδεθεί η καταβολή μέρους του μισθού από τη συμμετοχή στην αξιολόγηση.

    -Να αναγνωριστεί μισθολογικά (χωρίς το ανώτατο όριο των 7 ετών) η συναφής προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα (ή όποιο άλλο τομέα ακόμα και δημοσίου δεν αναγνωρίζεται σήμερα)

    -Να φροντίσει η αξιολόγηση να τεθεί σε εφαρμογή ΜΟΝΟ εφόσον από τη μια καθορίσει αξιοκρατικά & αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης & από την άλλη την σωστή προετοιμασία των εμπλεκομένων για μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση. Μόνο τότε θα μπορέσει να αποτελέσει κίνητρο για την επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων και όχι άλλη μία αδιαφανή κ ανέλεγκτη διαδικασία στους κόλπους του Οργανισμού.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 08:05 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΣΑΣ

    Με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου δεν πρέπει να υπάρχει πλέον ο διαχωρισμός μεταξύ νέων και παλιών υπαλλήλων. Ακόμη και όσοι διορίστηκαν με την προκήρυξη 2Κ/2014 παίρνουν μικρότερη προσωπική διαφορά σε σχέση με παλιότερους συναδέλφους της ίδιας μισθολογικής κλίμακας με διαφορά έως και 300€ το μήνα!!! Δηλ. σε ένα (1) έτος 3600€ πάνε χαμένα για τον υπάλληλο που διορίστηκε με την 2Κ/2014!! Τέτοιου είδους αδικίες και διαφορές πρέπει να εξαφανιστούν στο νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 02:22 | Γιωργος

    Θα ήθελα να αναφερθώ στα εξής θέματα του μισθολογιου:
    1.Πρέπει να αφήνει πίσω πλέον καθε μορφή αδικίας και διαφορετικών αμοιβών λόγω της ημερομηνίας πρόσληψης παρά τα ίδια τυπικά προσόντα και ίδια θέση εργασίας και ευθύνης. Επομένως απόδοση της ΠΔ ή ισοδύναμου ποσού για τους νεοπροσληφθέντες ανάλογα ΠΕ ΤΕ ΔΕ ανεξάρτητα της ΠΘΕ.
    2.Σαφή καθορισμό των ΠΘΕ ανάλογα με την πραγματικοτητα των υπηρεσιων (ΠΧ πολυσύνθετες αρμοδιοτητες που περιλαμβάνουν ελεγχτικά και άλλα καθηκοντα)και των ποσών του επιδόματος.
    3.Ορισμος διαδικασιας και προσοντων για την καθε ΠΘΕ με μηχανισμό πχ τεστ, επιτροπή, Υπ. Συμβούλια ωστε να υπαρχει αξιοκρατία και αποδοχή από τους συναδελφους.Μνεια για νεοπροσληφθεντες στο εξής και με βάση την ειδικότητα της ΦΟΤΑ.
    4.Στο ίδιο πλαίσιο της αξιοκρατίας αλλα και στην προσέλκυση όπως ονομάζει ικανών ανθρώπων με εμπειρία επιτέλους την αναγνώριση της συναφούς με βάσει το πτυχίο εγασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα τόσο για τα ΜΚ όσο και την ανάλογη ΠΘΕ όπως γίνεται στον κόσμο στην αγορά εργασίας (άρα βαθμολογικά και μισθολογικα). Αυτό φαντάζει περίπου ως αυτονόητο στον πραγματικό κόσμο.
    5.Αξιολόγηση με βάση ακριβή και μετρήσιμα στοιχεία εκ των προτερων γνωστά και παρακολουθίσιμα με συνεχή ανατροφοδότηση και όχι από ανθρώπους χωρίς κλιμα εμπιστοσύνης.
    6.Στοχοθεσία με βάση πλανο ανάλυσης του περιβάλοντος, των μέσων και του δυναμικού με στόχους που συμμετέχουν οι άνθρωποι και τμηματα που θα τους υλοποιηαουν ώστε είναι κατανοητοί αποδεκτοί και αν και δυσκολοι να είναι επιτευξιμοι.Πάντα με ανατροφοδοτηση συνεχή και στοχεία.
    7.Αναγκαία η ενδυνάμωση της συμμετοχής αντί της αδιαφορίας πράγμα που δεν μπορεί να λειτουργεί με υπερεξουσίες αλλά σε αντίθετη κατευθυνση.
    Αν θελουμε ένα υγειές, δίκαιο και σύγχρονο περιβάλον εργασίας τα παραπάνω είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη.

  • 20 Νοεμβρίου 2020, 00:20 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

    Για μια ουσιαστική διαβούλευση προϋποτίθεται ότι έχουμε στη διάθεσή μας όλο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Στην προκειμένη περίπτωση καλούμαστε να διαβουλευτούμε το ειδικό μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, χωρίς να περιλαμβάνονται πλήρως … οι αποδοχές των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Τουλάχιστον προσχηματική μπορεί να χαρακτηριστεί η διαβούλευση ενός νομοσχεδίου που εν πολλοίς είναι αόριστο και γενικό.

    Η αυστηρότητα προς τους νεοδιόριστους με την 1Γ/2017 ξεκίνησε από την ημέρα του γραπτού διαγωνισμού και συνεχίζεται έκτοτε σε όλα τα πεδία, ειδικά μάλιστα στο μισθολογικό χάσμα παλαιών και νέων. Σήμερα, ήρθε το νομοσχέδιο αυτό να γκρεμίσει κάθε ελπίδα για μισθολογική εξομοίωση και να νομιμοποιήσει πλέον το καθεστώς των υπαλλήλων «δύο ταχυτήτων». Άλλωστε το παρόν νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν αποδίδει την προσωπική διαφορά στους νεοδιορισθέντες, αλλά επιπλέον μειώνει το ποσοστό της ειδικής αμοιβής γι’ αυτούς.

    Αυτονόητο είναι το δίκαιο της διατήρησης των σημερινών αποδοχών με την προσωπική διαφορά για τους παλαιότερους υπαλλήλους, επιβλητέα είναι όμως και η απόδοση της προσωπικής διαφοράς και στους νεοδιορισθέντες!

    Άλλωστε, δεν γίνεται να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους!

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 21:24 | Νίκος Κανάκος

    Πάλι η Ελλάδα προσπαθεί να ανακαλύψει τον τροχό. Δηλαδή άλλες χώρες δεν έχουν εφοριακούς και τελωνειακούς; Πώς πληρώνονται αυτοί; Με αλγόριθμο όπου τις παραμέτρους θα τις εισάγει ο Διοικητής τους (αν υπάρχει) κατά το δοκούν, ο οποίος μάλιστα εξαιρείται του παρόντος; Με τόσο χαρτί και τόση φαιά ουσία που ξοδεύετε κύριοι θα μπορούσατε να δίνετε σε όλο το δημόσιο την προσωπική διαφορά!
    Και ρωτάω: στην εποχή που ζούμε δεν γνωρίζετε ποιος δουλεύει ή όχι; χρειάζεται να επιβάλλετε τον κανιβαλισμό για τη δικής σας ανεπάρκεια; Εμείς περιμέναμε από σας απλές και διαφανείς διαδικασίες και βλέπουμε τη δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη μαζεμένη σε ένα νόμο! Τέτοια τιμωρητικού χαρακτήρα αξιολόγηση με συνέπειες στο μισθό, ούτε οι χειρότεροι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα δεν εφαρμόζουν!
    Και σας ρωτάω, αν αλλάξει ο προϊστάμενος ή ο Διοικητής ή ο Υπουργός και για «υποκειμενικούς» λόγους υποβιβάσει τον υπάλληλο κατά δύο ΠΘΕ, ποιος θα πληρώνει τις υποχρεώσεις που θα αφήνει η διαφορά στο μισθό του;
    Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αφήσετε τις μαθητευόμενες μαγείες και να εφαρμόσετε ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, απλό και σίγουρο ΕΙΔΙΚΟ μισθολόγιο για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που δεν θα συνδέεται με την αξιολόγηση. Ένα μισθολόγιο που θα εμπνέει τους υπαλλήλους, θα τους δίνει σιγουριά ότι είστε δίπλα τους και κυρίως, θα τους αφήνει ήσυχους να συνεχίσουν το έργο τους, γιατί δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά όλοι οι υπάλληλοι είναι άξιοι.
    Και φυσικά, η αρχή ενός τέτοιου μισθολογίου δεν μπορεί να έχει διαφορετική αφετηρία για τον καθένα. Συνεπώς πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ η μισθολογική εξομοίωση όλων των υπαλλήλων και κατόπιν όλα τα υπόλοιπα.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 20:37 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Κάποιοι αναφέρουν πως η διοίκηση της ΑΑΔΕ επέλεξε λάθος χρονικά σημείο να φέρει αλλαγές στο μισθολογικό λόγω της πανδημίας. Μα είμαστε σοβαροί; Πάντα θα υπάρχουν δικαιολογίες! ΤΟ Δημόσιο και δη η ΑΑΔΕ έχουν συνέχεια και δεν μπορούν να σταματήσουν τις όποιες διαδικασίες, ειδικά αυτές που είναι συνδεδεμένες με τις εξελίξεις. Πρέπει να γίνουν και προκηρύξεις για Τμηματάρχες όμως που δεν έγιναν εδώ και πολλά, πολλά χρόνια!!

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 20:29 | Χρήστος

    Ας ελπίσουμε επιτέλους να δοθεί η πρέπουσα σημασία σε ανθρώπους με πτυχία και ικανότητες και πως δεν θα τους περιφρονήσουν οι πολυπόθητες αλλαγές διότι εδώ και χρόνια επικρατεί μια καταφανής μισθολογική και διοικητική ανισότητα στον Δημόσιο Τομέα και ειδικά στην ΑΑΔΕ που πρέπει να εξαληφθούν. Καιρός δεν είναι; Αν οι συνδικαλιστικοί φορείς ήθελαν πραγματικά να γίνουν αλλαγές προς μια θετική κατεύθυνση, τόσο καιρό τώρα θα είχαν υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις στηριζόμενες σε σοβαρά μισθολογικά σχέδια. Αν’ αυτού, όχι μόνο δεν το έκαναν αλλά αντιτίθενται όπως πάντα σε κάθε νέα προσπάθεια αλλαγής!! Ας μην εμποδιστούν άλλο οι εξελίξεις λοιπόν!!

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 20:30 | Σάββας

    Α) Το σχέδιο περί αξιολόγησης, σύνδεσης μισθού με θέσης εργασίας και στόχους, αν και θετικό και λογικό, δεν θα εφαρμοστεί στη πράξη αφού η πλειονότητα των υπαλλήλων διατηρεί το μισθό της (με τη προσωπική διαφορά) χωρίς να χρειάζεται να μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία.

    Κατ’ ουσία αφορά μόνο τους υπαλλήλους που δεν έχουν την προσωπική διαφορά και «πατάει» στην ανάγκη τους για πιο αξιοπρεπείς αποδοχές.

    Για να εφαρμοστεί με την παρούσα μορφή του από την πλειοψηφία, τα οικονομικά κίνητρα του Π.Θ.Ε. και του bonus Θα πρέπει να οδηγούν σε σημαντικά υψηλότερους μισθούς από τους υπάρχοντες, πράγμα δύσκολο αν συνυπολογίσεις την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και στο άμεσο μέλλον.

    Επομένως, μονόδρομος είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους εργαζόμενους. Η θεσμοθέτηση μισθών στο ίδιο ή παραπλήσιο ύψος με αυτούς που δίνονται με τη προσωπική διαφορά ως βάση και μετά διαφοροποίηση με βάση Π.Θ.Ε. και επίτευξη στόχων.

    Σε λίγα χρόνια που ο αριθμός των υπαλλήλων που δεν θα έχει την προσωπική διαφορά δεν θα είναι μικρή μειοψηφία, θα δημιουργηθούν ακόμα πιο συχνές και έντονες αντιδράσεις.

    Β) Επίσης είναι ευκαιρία να απαλείψει τις υπάρχουσες στρεβλώσεις από την αναγνώριση της συναφούς προϋπηρεσίας από τον Ιδιωτικό τομέα στο σύνολό της για όλα τα έτη και Μισθολογικά, και όχι να ισχύει η παράλογη κατάσταση αναγνώρισης μόνο βαθμολογικά για 7 έτη. Είναι δυνατόν η προϋπηρεσία στον Ιδιωτικό να θεωρείται επαρκής για να πάρεις θέση ευθύνης (βαθμολογική αναγνώριση) αλλά όχι αντίστοιχη αμοιβή (μισθολογική αναγνώριση)? Είναι δυνατόν να αναγνωρίζεται μια προϋπηρεσία άσχετη με το αντικείμενο μόνο κα μόνο επειδή πραγματοποιήθηκε στο δημόσιο, ενώ συναφή προϋπηρεσία στον ιδιωτικό (π.χ. λογιστές, ορκωτοί ελεγκτές, προγραμματιστές κλπ), όχι?

    Η στελέχωση της Α.Α.Δ.Ε. με αποδεδειγμένα έμπειρα στελέχη και η παροχή κινήτρων μπορεί να προσδώσει μόνο υπεραξίες και πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.

    Γ)Η αξιολόγηση είναι απαραίτητη αλλά πρέπει:
    1)να συνδέεται με προσυμφωνημένους στόχους, ποσοτικούς και ποιοτικά σταθμισμένους ανάλογα με το αντικείμενο-θέση εργασία.
    2)Στο τέλος της περιόδου αξιολόγησης, θα γίνεται απολογισμός/αξιολόγηση μαζί με τον προϊστάμενο/αξιολογητή, όπου ήταν και ο άμεσα επιβλέποντας της εργασίας.

    Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο δίκαιη, αφού αξιολογείσαι βάση μετρήσιμων στόχων. Την αξιολόγηση την κάνει άνθρωπος σχετικός με το αντικείμενο που η επίτευξη των ατομικών σου στόχων εξυπηρετεί και τους στόχους συνολικά του τμήματος, άρα δύσκολα να αμφισβητηθεί.

    Εφόσον επιτευχθεί ομαλή και δίκαιη αξιολόγηση τότε είναι εφικτό να αποδεχθείς και την ατομική λήψη ή μη bonus ως ποσοστό % στη βάση
    Επιτευχθέντες Στόχοι/Προσυμφωνημένο Στόχοι.

    Επιπλέον πρέπει πριν την ψήφιση να είναι γνωστά τα Π.Θ.Ε., τα καθήκοντα που αναλογούν, τα προσόντα που απαιτούνται καθώς και οι αντίστοιχοι μισθοί που πρέπει να έχουν μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα.

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 20:39 | Γιώργος

    Πρέπει να γίνουν οι επιθυμητές αλλαγές και τουλάχιστον να εξομοιωθούν και μισθολογικά νέοι και παλιοί υπάλληλοι της ίδιας μισθολογικής κλίμακας. Πιστεύω οι επιτηδευμένες και αέναες τυχόν απεργίες να μην σταθούν για άλλη μια φορά εμπόδιο στις εξελίξεις και τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου Τομέα. Επίσης πρέπει να ακολουθήσουν και οι προκηρύξεις Προϊσταμένων..μην ξεχνιόμαστε!!

  • 19 Νοεμβρίου 2020, 20:42 | Σάκης Β.

    Μακάρι αυτή την φορά να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο και οι συνδικαλιστές να κάνουν στην άκρη διότι χρόνια τώρα εμποδίζουν τις εξελίξεις, προσπαθούν να παρεμβαίνουν στις επιλογές Προϊσταμένων που δίνονται με ανάθεση, κλπ, κλπ, κλπ. Αυτός είναι και ένας λόγος βέβαια που πρέπει επιτέλους να προκηρυχθούν και οι θέσεις Τμηματαρχών προκειμένου να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Είναι άδικο καταρτισμένοι νέοι υπάλληλοι να περιμένουν να εξελιχθούν όταν ο ίδιος ο Διοικητής είναι νέος άνθρωπος γεννημένος το 1975 και διοικεί ολόκληρη την ΑΑΔΕ. Δεν θα έπρεπε και άλλοι επίσης νέοι άνθρωποι να αρχίσουν να παίρνουν τα ηνία σε επίπεδο Τμημάτων;; Πως αλλιώς θα έχουν ηθικό κίνητρο;;