ΜΕΡΟΣ Β΄ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» Άρθρο 3 Αντικείμενο, σκοπός και δικαιούχοι του προγράμματος

 

1. Θεσπίζεται το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου», αντικείμενο του οποίου είναι η παροχή χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς τους δικαιούχους με σκοπό την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

2. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από είκοσι πέντε (25) έως τριάντα εννέα (39) ετών, ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας (1) εκ των δύο (2) είναι ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από είκοσι πέντε (25) έως τριάντα εννέα (39) ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
α) διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και όχι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, αντιστοιχεί στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και
β) δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 23:21 | Στέργιος

    Τα κριτήρια με τα εισοδήματα πρέπει να είναι ποιο ξεκάθαρα και να μην έχουν να κάνουν με τη δήλωση ενός μόνο έτους. Θα πρέπει να γίνει με έλεγχο δηλώσεων τουλάχιστον τριετίας. Δώστε προσοχή σε αυτό. Δεν είναι λογικό να δανειοδοτηθεί κάποιος με κριτήριο Την φορολογική δήλωση του 2021

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 22:09 | Άννα

    Θα θέλαμε να επισημάνουμε το εξής πρόβλημα:
    είμαστε νέοι γονείς και αποκτήσαμε ένα τέκνο μέσα στο 2022. Πληρούμε τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» αλλά αν το σύστημα αντλήσει τα οικονομικά μας στοιχεία από τη φορολογική δήλωση 2021 (όπως γίνεται με την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης),δεν θα μπορέσει να υπολογιστεί η προσαύξηση των 3.000 ευρώ στο εισόδημα, λόγω τέκνου.

    Θεωρούμε ότι για τους νέους γονείς, όπως είμαστε και εμείς, είναι δίκαιο να συνυπολογιστεί αυτή η προσαύξηση που αναμφισβήτητα δικαιούμαστε.

    Το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να βρει μία φόρμουλα για το παραπάνω. Καθώς δεν μπορούμε ούτε να δηλώσουμε το παιδί μας αυτή τη στιγμή στην ΑΑΔΕ.

    Ευχαριστούμε

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 21:25 | Ελευθεριος Μπαλατσούκας

    Θεωρώ ότι δίκαιο θα ήταν να μην υπάρχει ηλικιακό όριο αλλά κριτήριο να είναι εάν έχεις 1η κατοικία ήδη.

    Δίκαιο θα ήταν να οριστούν κριτήρια τετραγωνικών μέτρων και φυσικά να προβλέπεται κάτι πιο αξιοκρατικό για παράδειγμα δεν μπορεί να ορίζεται σπίτι 120τμ για όλους δηλαδή για οικογενεια χωρίς παιδί – με 1 παιδί -….-με 5 παιδιά!!!

    Επίσης θεωρώ ότι για κοινωνικές ομάδες πχ πολυτεκνοι – ΑΜΕΑ – τρίτεκνοι εάν θελουμε πραγματικά να στηριχτούν θα πρέπει να καταργηθεί το ηλικιακό όριο και τα ελάχιστα τετραγωνικά μιας και πχ εάν κάποιος έγινε πολύτεκνος στα 40+ για να καλύψει την ανάγκη 1ης κατοικίας πολύτεκνης οικογένειας θα πρέπει να μπορεί να βοηθηθεί από το εν λόγω προγραμμα κ να μπορεί να αποκτήσει σπίτι πχ150τμ

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 21:57 | Κωνσταντίνος

    Το ηλικιακό όριο θα πρέπει να αυξηθεί… πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια είτε για προσωπικούς λόγους είτε για ιατρικούς και σε ηλικίες άνω των 40 ετών…

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 20:12 | Φωτεινή

    Τι ακριβώς εννοείται με το 2β) δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.;

    Υπάρχει ανάγκη να γίνει διευκρίνιση σε αυτό το σημείο διότι θα δημιουργηθεί τρομερή σύγχυση.
    Ποια κριτήρια θα ακολουθηθούν, αυτά που ακολουθούνται και για το αφορολόγητο για την αγορά της πρώτης κατοικίας;
    Γιατί στην περίπτωση του αφορολόγητου (απαλλαγή από φόρο για την αγορά πρώτης κατοικίας) ένα ζευγάρι με ένα τέκνο, όπου ο ένας εκ των συζύγων έχει την πλήρη κυριότητα μίας κατοικίας πχ 75 τμ, δικαιούνται αφορολόγητο για την αγορά πρώτης κατοικίας από 90 τμ και πάνω, γιατί θεωρείται ότι δεν καλύπτει το ως άνω υπάρχον ακίνητο τις στεγαστικές τους ανάγκες, οι οποίες προσαυξάνονται για το κάθε τέκνο.

  • Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα σε ότι αφορά το κριτήριο της ηλικίας (κι ενδεχομένως του εισοδήματος) για τις οικογένειες που έχουν παιδί με αναπηρία.
    Καθίσταται αντιληπτό ότι το ανώτατο ηλικιακό όριο των τριάντα εννέα (39) ετών, καθορίστηκε, ώστε σε συνδυασμό με τη μέγιστη διάρκεια (30 έτη) αποπληρωμής του δανείου, ο οφειλέτης να μην συμπληρώνει την ηλικία των εβδομήντα (70) ετών κατά την εξόφληση του δανείου.
    Δυστυχώς, η προϋπόθεση του ανώτατου ορίου ηλικίας των τριάντα εννέα (39) ετών για τους αιτούντες, θέτει εκτός προγράμματος αρκετές οικογένειες που διαθέτουν ένα ή περισσότερα παιδιά με αναπηρία.
    Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι συγκεκριμένες οικογένειες ήρθαν αντιμέτωπες με τεράστιες οικονομικές και όχι μόνο, δυσκολίες κατά την περίοδο των μνημονίων, όπου το όποιο κοινωνικό κράτος κατέρρευσε. Οικογένειες που επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα με την κάλυψη του κόστους των θεραπειών των παιδιών, των ιατρικών εξόδων (επισκέψεις, εξετάσεις και επεμβάσεις) λόγω της υγείας τους, γεγονός που οδήγησε σε αντικειμενική δυσκολία αποταμίευσης επαρκούς χρηματικού ποσού.
    Συμπληρωματικά και με δεδομένο ότι αναγκάζονται να μισθώνουν, ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος “χάνεται” στο μίσθωμα και με το πέρας του χρόνου ο γονέας δεν μπορεί να αφήσει μια στέγη στα παιδιά αυτά.
    Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω τη δική μας περίπτωση.
    Είμαστε γονείς (ηλικίας 42 και 41 ετών) και έχουμε τρία παιδιά ηλικίας δώδεκα (12), έξι (6) και τριών (3) ετών, όπου το μεγαλύτερο παιδί έχει βαριά κινητική αναπηρία.
    Σημειώνεται ότι δε διαθέτουμε πρώτη κατοικία ούτε κάποια άλλη ακίνητη περιουσία (ν’ αναφέρω πως η σύζυγος έχει καταγωγή από Βόρειο Ήπειρο, όπου τους έχουν δοθεί από το κράτος κάποια χωράφια για τα οποία όμως ακόμα δεν έχουν δοθεί οι τίτλοι ιδιοκτησίας οπότε δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν εμπορικά ή για ιδία χρήση) και μέχρι σήμερα έχουμε κάνει τέσσερις (4) μετακομίσεις.
    Σε κάθε σπίτι που μετακομίζουμε πρέπει πάντα να κάνουμε τροποποιήσεις και προσαρμογές (εφόσον το επιτρέπει ο ιδιοκτήτης) για να ικανοποιούνται σε κάποιο βαθμό οι ανάγκες του παιδιού μας και να διευκολύνεται η καθημερινότητα όλης της οικογένειας.
    Όσες φορές απευθυνθήκαμε σε πιστωτικά ιδρύματα, αιτούμενοι τη χορήγηση στεγαστικού δανείου, τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς δεν μας προέκριναν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της τιμής πώλησης (140.000,00€) ακινήτου για το οποίο είχαμε εκδηλώσει ενδιαφέρον.
    Αυτό που εισηγούμαι/προτείνω είναι, η προσθήκη πρόβλεψης εξαίρεσης από το κριτήριο της ηλικίας, των αιτούντων που είναι γονείς παιδιών με αναπηρία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ανάλογη μείωση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ώστε η εξόφλησή του να πραγματοποιηθεί πριν τη συμπλήρωση των εβδομήντα (70) ετών του δικαιούχου.
    Παράδειγμα:
    Ηλικία αιτούντος: σαράντα τριών (43) ετών
    Συνολικός χρόνος αποπληρωμής: είκοσι έξι (26) έτη.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 18:39 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    Τα εισοδηματικά κριτήρια του Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους είναι δικαιότερα και ορθότερα. Κάντε επαναξιολόγηση.

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 17:21 | Σάββας

    Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να αφορά αγορά σπιτιού; Ένας νέος που έχει ένα οικόπεδακι από τόν παππού του ή τόν πατέρα του γιατί να μένει εκτός προγράμματος και να αναγκαστεί να αγοράσει; Είναι άδικο γιατί έτσι θα μείνουν καί πολλά οικόπεδα μικρά ανεκμετάλλευτα χώρια που θά τά επιβαρύνει και ο ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο τουλάχιστον νά δωθεί καί σέ αυτούς η δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν. Θά είναι άδικο πολύ για αγορά μόνο πρέπει να το ξαναδεί σοβαρά το υπουργείο αυτό

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 15:22 | Νεκτάριος

    Για τις πολύτεκνες οικογένειες είναι άδικο να υπάρχουν ηλικιακά όρια

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 13:24 | Λευτέρης

    Όλοι εσείς που σχολιάζετε εδώ, σκεφτείτε ότι στο σύνολο μιλάμε περίπου για 3,300 σπίτια εφόσον €500,000,000 είναι το 100%, δεδομένου ότι το 75% χαμηλότοκο από το ΔΥΠΑ είναι ΜΕΧΡΙ 375,000,000. Επομένως, εφόσον μιλάμε μόλις για 3000 σπίτια ΔΕΝ μπορούμε να πάρουμε όλοι…

    Σε δυο μήνες κλείνω τα 40, πληρώ όλα τα κριτήρια, είμαι ελεύθερος, η φορολογική μου δήλωση όμως λόγω κόβιντ είναι μηδέν τα τελευταία 2 χρόνια ενώ από το καλοκαίρι βρήκα μόνιμη εργασία…

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 13:22 | Ιωάννα

    Θεωρώ ότι είναι λάθος το να υπάρχει όριο ηλικίας όταν μιλάμε για 1η κατοικία.Τα 39 δε θα έπρεπε να είναι καν στο τραπέζι σαν ιδέα.Ειναι λάθος προσέγγιση

  • 29 Νοεμβρίου 2022, 11:08 | Γιώργος

    Για το 2β. χρειάζεται να μπουν και περιουσιακά κριτήρια καθώς δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.
    Πχ πολλοί με χαμηλό εισόδημα έχουν την ψιλή κυριότητα κατοικίας από γόνεις, όχι την πλήρη κυριότητα.
    Θα πρέπει να μπούν περιουσιακά όρια όπως υπολογιζόνται στον ΕΝΦΙ ή περιουσιακά όρια λαμβάνοντας υπόψιν και την ύπαρξη παιδιών (δηλ. περισσότερα παιδιά – υψηλότερο περιουσιακό όριο)

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 23:03 | Κωνσταντίνα

    Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να αλλάξει είναι το όριο ηλικίας. Θεωρώ ότι τα 45 έτη θα ήταν πιο δίκαιο καθώς λόγω και της οικονομικής κρίσης οι νέοι έως 45 ετών σήμερα, βρέθηκαν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα την αδυναμία αγοράς 1ης κατοικίας.

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 23:16 | Ιωάννης κ

    24 χιλιάδες ευρώ ανωτέρο όριο για ζευγάρια… Τουλάχιστον 27 χιλιάδες για ζευγάρια και για κάθε παιδί +4 χιλιάδες τα όρια… Φαντάζομαι και η τράπεζες θα ήθελαν πελάτες να μπορούν να ανταπεξέλθουν..

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 18:26 | kostantinos

    Να αυξηθεί το όριο ηλικίας πλεον ειναι δύσκολο για ολους να εχουν πρωτη οικια

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 18:53 | Βλάχος Αντώνης

    Αυξήστε το όριο των 39 ετών ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες όπως εμείς… Δίνουμε καθημερινά μάχη για να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά σε σε κανονικό σπίτι αλλά στο ενοίκιο είναι αδύνατο…

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 17:04 | Κώστας Σιμουδης

    Ως προς το 2β και την ύπαρξη κατάλληλης κατοικίας , δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί κατάλληλη κατοικία αυτή που είναι αποτέλεσμα κληρονομιάς και είναι στην ουσία ένα παμπάλαιο ερημωμένο σπίτι σε διαφορετικό δήμο και περιοχή από αυτή που ζούμε και θελουμε να αγοράσουμε σπίτι για να μείνουμε ,καθώς η εργασία μας μας δεσμεύει να είμαστε εκεί. Επιπλέον, δεν νοείται κατάλληλη κατοικία μικρότερη των 100 τμ για οικογένεια με δυο ή τρία παιδιά. Δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν νέα ζευγάρια με παιδιά γιατί τους άφησε ο πατέρας τους κληρονομιά ένα παλιό σπίτι σε ανά χωριό που δεν έχει την παραμικρή αξία σήμερα για αυτούς.

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 17:26 | Αντώνιος Κατσιγιάννης

    Η κόρη μου ετών 32, κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών αγγλικής φιλολογίας, κάνοντας 2 δουλειές, άσχετες με το αντικείμενο που σπούδασε, πρωί – απόγευμα με μειωμένο ωράριο, κατάφερε να συγκεντρώσει και να δηλώσει για το έτος 2021 το ποσό των 7.800 Ευρώ. Δυστυχώς πάρα πολλά παιδιά που ηλικιακά πληρούν τις προυποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, εξαιρούνται, γιατί λόγω απασχόλησης με μειωμένα ωράρια, ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ, που η νέα εργασιακή πραγματικότητα μετά το 2010 έχει επιβάλλει, καταλήγουν να συγκεντρώνουν ετήσια εισοδήματα που κινούνται μεταξύ 7.000 – 8000 Ευρώ και είναι κοινωνικά εξόχως άδικο να εξαιρεθούν απο ένα πρόγραμμα που θα τους δώσει μία μοναδική ευκαιρία να αυτονομηθούν στεγαστικά. Προτείνω το εισοδηματικό όριο των τουλάχιστον 10.000 Ευρώ, να αλλάξει σε τουλάχιστον 7.000 Ευρώ.

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 15:52 | Κώστας Σιμουδης

    Θα ήθελα να διευκρινιστεί στο 2β τι σημαίνει κατάλληλη κατοικία. Όταν έχεις από κληρονομιά ένα παλιό σπίτι του 1968 , 100 μέτρων, ακατοίκητο, σε περιοχή ορεινή ή σε χωριό κάτω των 2000 κατοίκων , μακρυά από την πόλη που θέλεις να αγοράσεις σπίτι για να στεγάσεις την οικογένεια σου, θεωρείται ότι έχεις κατάλληλη κατοικία;;Π.χ. να έχεις στο χωριό σου το πατρικό από κληρονομιά και να θέλεις να μένεις σε πόλη 30-40 μακρυά γιατί δουλεύεις εκεί. Είναι δυνατόν να θεωρείται ένα παλιό σπίτι σε ένα απόμακρυσμενο χωριό κατάλληλη κατοικία;;;Επιπλέον, θεωρώ ότι το ηλικιακό όριο πρέπει ανέλθει στα 42 έτη διότι οι περισσότεροι σήμερα Παντρεύονται σε μεγαλύτερες ηλικίας και οι στεγαστικές ανάγκες.
    με τα παιδιά δημιουργούνται αργότερα από ότι γινόταν παλιά. Ευχαριστώ.

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 15:19 | Κώστας

    Καλό θα ήταν να υπάρχει και μια πρόβλεψη για όσους πήραν δάνειο εντός του 2022. Κάποιοι ενδεχομένως να μην πρόλαβαν τον ευνοϊκό αυτό νόμο αλλά να μπορούσαν γιατί πληρούν τα κριτήρια. Κάποιος ο οποίος για λίγους μήνες έχασε την ευκαιρία για αυτό το δάνειο αλλά είχε βρει σπίτι και πήρε τυπικό δάνειο με ίδια κεφάλαια θα έπρεπε να μπορεί να μεταπεσει στο ευνοϊκο δάνειο για τους νέους με αλλαγή ορων του δικού του.
    Ο έλεγχος των κριτηρίων θα είναι πιο εύκολος γιατί έχει ήδη περάσει από την τράπεζα και η διαδικασία για το ακίνητο έχει ήδη ολοκληρωθεί.
    Με τον τρόπο αυτό δεν θα μείνουν κεφάλαια εκτός και το πρόγραμμα θα έχει μεγαλύτερη απορρόφηση και μάλιστα πιο ελεγμενη.

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 15:34 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ν

    πρέπει να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς είναι άλλο να λαμβάνεις επίδομα για θέρμανση και άλλο για να αποκτήσεις κατοικία!
    Το εισοδηματικό κριτήριο πχ για άγαμο είναι 16.000€ προκειμένου να λάβει επίδομα θέρμανσης, φρονώ πως για την απόκτηση κατοικίας το εισοδηματικό όριο θα έπρεπε να διαμορφωθεί περί τις 24.000€ (ήτοι να λάβει μια προσαύξηση κατά 50%, λαμβάνοντας ως βάση τα εισοδηματικά κριτήρια όπως ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης) έτσι θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί και ο δανεισμός αλλά και ο ωφελούμενος θα μπορεί να διαβίει αξιοπρεπώς.
    Τέλος, φρόνιμη θα ήταν κ η διεύρυνση του ηλικιακού ορίου κατά 2-3 έτη, καθώς από την εξαγγελία μέχρι την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, όσοι όσοι είναι ωφελούμενοι κατά την εξαγγελία, πιθανόν δεν θα είναι κατά την υλοποίηση.
    ευχαριστώ

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 14:26 | Χαραλαμπος

    Χαιρετε,
    Θεωρω οτι θα επρεπε το οριο ηλικιας να αυξηθει.
    Ειμαι 39 ετων κσι εως οτου ψηφιστει ο νομος (εαν ημερολογιακα
    παρθει το ετος) τοτε το 2023 θα ειμαι 40 ετων αρα αυτοματα
    αποκλειομαι. Ειμαι πατερας 2 παιδιων.

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 14:18 | Τσόγκας Χρήστος

    Θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρξει διακριτή πρόβλεψη, και για τα άτομα με αναπηρία, επειδή, ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και, εκ των πραγμάτων, αντιμετωπίζουν αυξημένο και πολυεπίπεδο κίνδυνο, συγκριτικά με τα υπόλοιπα άτομα. Ευχαριστώ.

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 14:10 | Μαρίνα

    Πάρα πολύ ωραίο πρόγραμμα για εμάς τους νέους. Αλλά δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023 αλλά αρχές του τρίτου, δηλαδή τον Ιούλιο και να έχει ως βασική προϋπόθεση την φορολογική δήλωση του 2022. Είναι ξεκάθαρο πως ειδικά για εμάς τους 25 ετών που μόλις ξεκινήσαμε την επαγγελματική μας σταδιοδρομία το 2021 στα 23 έτη, είναι αδύνατο να αγγίξουμε τα 10.000. Όμως με την φορολογική δήλωση του 22 έχοντας τουλάχιστον 1 γεμάτο χρόνο προϋπηρεσίας, το εισόδημα μπορεί να υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
    Επιπλέον όπως έχει αναφερθεί και από άλλους το 2021 είχαμε ακόμα μέτρα προστασία κατά του Covid-19 και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια), δεν είχαν τα ικανοποιητικά εισοδήματα για το πρόγραμμα. Αντίθετα το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτή θα πρέπει να κριθεί από το κράτος.
    Θεωρώ άτοπο να βγει ένα πρόγραμμα που έχει πρωταγωνιστή το εισόδημα και να μην υπολογιστή το πιο πρόσφατο εισόδημα του αιτούντα.

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 13:30 | Μαλισιοβας ιωαννης

    Να αυξηθεί το όριο ηλικίας για 5χρονια τουλάχιστον και να εξετάσουν τις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 12:11 | Νίκη

    Θα πρέπει να αυξηθεί το ανώτατο ηλικιακό όριο. Ένας οικογενειάρχης 40 ετών, ο οποίος δεν έχει αποκτήσει έως τώρα πρώτη κατοικία, είναι βέβαιο πως αν δεν συμπεριληφθεί σε αυτό το νομοσχέδιο, δεν θα μπορέσει ούτε στο μέλλον να αγοράσει διαμέρισμα διότι το επιτόκιο που δίνουν οι τράπεζες είναι υψηλό και οι οικογενειακές υποχρεώσεις αυξημένες. Να αυξηθεί το ηλικιακό όριο.

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 11:07 | Βασίλειος

    Α)Το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα των 10.000 θα εξασφαλισθεί το 2022 και θα εμφανισθεί στην φορολογική δήλωση του 2023 η οποία κατατίθεται μετά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
    Θα ληφθεί υπόψιν αυτό το εισόδημα ή το εισόδημα του 2021;Θα έχω την δυνατότητα να υποβάλλω αίτηση;

    B)Τι σημαίνει «δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους»
    Είμαι κάτοχος της ψιλής κυριότητας διαμερίσματος στην επαρχία 69,3 τ.μ.από γονική παροχή,δραστηροποιούμε στην Αθήνα(ΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ) και διαμένω σε ενοικιαζόμενη κατοικία στην Αθήνα όπως εμφανίζετε στην φορολογική μου δήλωση.
    Θεωρείτε ότι διαθέτω κατάλληλο ακίνητο;
    Έχω την δυνατότητα να υποβάλλω αίτηση;

  • 28 Νοεμβρίου 2022, 11:36 | Παναγιώτης Κατλσίδης

    Για το φετινό επίδομα θέρμανσης έχουν ληφθεί τα δεδομένα της περσυνής φορολογικής δήλωσης. Από τότε η οικογενειακή κατάσταση πολλών έχει αλλάξει (απόκτηση τέκνου κ.τ.λ.) και θα πρέπει να ληφθεί η τρέχουσα οικογενειακή κατάσταση υπόψιν.
    Επίσης θα πρέπει να δημοσιευτεί και η διαδικασία και ο τρόπος μοριοδότησης και το πως θα γίνουν οι αιτήσεις ώστε να προετοιμαστούν οι υποψήφιοι αγοραστές.

  • 27 Νοεμβρίου 2022, 23:36 | Ευαγγελος

    Θα έπρεπε να πάρετε στο νου σας να δέχεται το κράτος εισοδηματικά κριτήρια άπο το εκκαθαριστικό του 2022 (όταν είναι έτοιμα). Λόγου της πανδημίας πολλοί δεν θα πληρούν τα οικονομικά κριτήρια με βάση του 2021 λόγου ανεργίας, προσωρινής διακοπής εργασίας κλπ. Ευχαριστώ πολύ.

  • 27 Νοεμβρίου 2022, 20:46 | Κωνσταντινος

    Πιστευω πως το ελαχιστο ετησιο εισοδημα των 10000 ειναι αδικο και πολλα παιδια θα μεινουν εκτος ενω το οριο για επιδοτηση ενοικιου ειναι χαμηλοτερο δηλ.υπαρχουνπολλα παιδια που δεν περνουν επιδομα ενοικιου αλλα δεν θα δικαιουντε και το δανειο.Τοποθετουμε ως γονιος που θα προτημουσα να ειμαι εγγυητης σε περιπτωση που παραμηνει το οριο των 10000 αρκει το παιδιμου να εχει τα προνομια του συγκεκριμενου δανειου που αναμφηβολα υπαρχουν.Νομιζω πως η δινατοτητα-λυση σε πριπτωση που επιμηνετε στα 10.000 εισοδημα να μπορει ηοικογεννεια να εγγυηθει κραταει το θεσμο της οικογεννειας στο επιπεδο που της αξιζει.

  • 27 Νοεμβρίου 2022, 13:24 | θανασης

    Αν @ αγαμ@ στην πορεια παντρευτει αλλαζει κατι στους ορους του δανειου;
    Επισης υπαρχει χρονικη δεσμευση στο ποσο μετα μπορει να παντρευτει;

  • 27 Νοεμβρίου 2022, 12:48 | Π.Δ

    Οι περισσότεροι εργαζόμενοι νέοι , βγάζουν ετήσιο εισόδημα περί τα 7.000€ έως 10.000€ .
    Στο παρόν πρόγραμμα δικαιούχοι είναι μόνοι όσοι έχουν 10.000€ και άνω (μέχρι το αν. όριο).
    Αυτό είναι άδικο για τους υπόλοιπους.
    Παρακαλώ όπως διευρυνθεί το όριο των δικαιούχων από 7.000€ και άνω.

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 21:14 | Κωστας

    Γιατί πρέπει να αγοράσω και μάλιστα 15ετιας;Να προσθέσετε κ την κατασκευή σπιτιού.Να μειώσετε το χρηματικό όριο τον 10.000€ κ να αυξήσετε το όριο ηλικίας ανάλογα τα παιδιά…. Ευχαριστώ…

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 19:57 | Σίμος

    Πρέπει να διευκρινιστεί τι σημαίνει ότι οι δικαιούχοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους. Εάν πχ ο ένας εκ των δύο διαθέτει ακίνητο σε άλλη πόλη εξακολουθούν να μη διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για τις στεγαστικές ανάγκες της οικογενείας.

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 19:58 | Σίμος

    Πρέπει να προκύπτει με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι σύζυγοι που διαθέτουν ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ ανεξαρτήτως εάν υποβάλουν κοινή οικογενειακή φορολογική δήλωση ή χωριστές δηλώσεις.

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 13:46 | Μάνος

    Καθώς κάποιος νέος που το 2021 ξεκίνησε εργασία και το πιθανότερο δεν ήταν από την αρχή του χρόνου, τα 10.000 ως ελάχιστο εισόδημα, είναι δύσκολο να τα έχει. Θα ήταν δικαιότερο να υπήρχε αναλογία μηνών εργασίας (έστω με κάποιο ελάχιστο) και εισοδήματος. Πχ. Κάποιος που έπιασε δουλειά τον Ιούλιο κι έχει εργαστεί το 2ο εξάμηνο του 2021 με συνολικό πχ. εισόδημα 6.000 €, εφόσον δεν πρόκειται για εποχική εργασία και παραμένει εργαζόμενος, είναι άδικο να μην είναι δικαιούχος, καθώς προφανώς για 12 μήνες θα είχε 12.000.
    Εκτός από την αναλογία, τότε ίσως θα έπρεπε να υπολογιστούν και εισοδήματα του 2022.
    Επίσης τα 10.000 αντιστοιχούν σε μηνιαίο εισόδημα περίπου 833€. Ίσως τα 9.000 που αντιστοιχούν σε 750€ μηνιαίως είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα νέων ανθρώπων (ειδικά κάτω των 30)
    Επίσης αναφορικά με την τελευταία παρένθεση μάλλον θα ήταν πιο δίκαιη μια κλιμάκωση ανάλογα με την ηλικία. πχ. με 3-4 κλίμακες από τα 8.000 έως τα 12.000 καθώς είναι λογικό ένας νέος 25-26 χρονών να έχει χαμηλότερο εισόδημα και καλύτερη προοπτική (αυξήσεις κλπ) από κάποιον 35-36

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 13:23 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

    Λαμβάνοντας υπόψη τις προυποθέσεις για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», θα ήθελα να υποβάλω προς εξέταση / αξιολόγηση την παρακάτω παρατήρηση.
    Σε περίπτωση ύπαρξης ενδιαφέροντος για αγορά ακινήτου αξίας 200.000 €, με χρήση επιδοτούμενου δανείου 150.000 €, η ίδια συμμετοχή του αγοραστή θα πρέπει να ανέλθει στο ποσό των 50.000 €.
    Ωστόσο το συγκεκριμένο ποσό των 50.000 € είναι πρακτικά πολύ δύσκολο έως τελείως ανέφικτο να είναι διαθέσιμο σε νεαρό άγαμο άτομο ηλικίας 25 – 39 ετών, με όριο ετήσιου εισοδήματος που προβλέπεται για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης (16.000 €). Για τον λόγο αυτό, το εν λόγω ενδιαφερόμενο άτομο, θα πρέπει να προχωρήσει σε συμπληρωματικό τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να αποκτήσει το απαιτούμενο ποσό των 50.000 €, χωρίς όμως να διαθέτει το απαιτούμενο εισόδημα για να αποπληρώνει το συμπληρωματικό δάνειο.
    Το γεγονός αυτό καθιστά την εφαρμογή των διατάξεων του συγκεκριμένου προγράμματος πρακτικά ανέφικτη, σε άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής / εισοδηματικής κατηγορίας – για τον λόγο αυτό, ενδεχομένως θα έπρεπε να εξεταστεί η διεύρυνση του ορίου ετήσιου εισοδήματος, σε επίπεδο άνω των 16.000 € – π.χ. 18.000 €.

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 12:06 | ΕΛΕΝΗ ΜΗΛΙΩΤΗ

    Θα πρέπει να τροποποιηθεί το εισοδηματικό κριτήριο για τη λήψη του δανείου. Ενώ είναι λογικό να μην είναι μικρότερο των 10.000€, προκειμένου ο δικαιούχος να μπορεί να ανταπεξέλθει στην υποχρέωσή του για την αποπληρωμή του δανείου, θα πρέπει να αυξηθεί το ανώτατο εισοδηματικό όριο (και να μην ληφθεί υπόψη ως απαραίτητη προϋπόθεση το εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης), τουλάχιστον στα 23.000€-25.000€, δεδομένου ότι με το εν λόγω εισόδημα θα έχουν την ευκαιρία νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν μία κατοικία, οι οποίοι θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση αποπληρωμής του δανείου.

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 11:35 | Ευστράτιος Α.

    Ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους τους δικαιούχους και όχι μόνο για τους τυχερούς η για όσους πρόλαβαν.Δεν γίνεται εμείς που πήραμε δάνειο πριν ένα,δύο,τρία χρόνια να πληρώνουμε για τα ίδια κριτηρία διπλάσια δάνεια γιατί δεν ξέραμε οτι θα βγεί αυτη η διευκόλυνση και να δυσκολευόμαστε.Πρέπει όσοι εμπίπτουν στον νόμο και έχουν πάρει δάνεια να υπάχθουν στον νόμο και να αναπροσαρμοστούν τα δάνεια τους εφόσον το δικαιούνται όπως και οι υπόλοιποι για χάρη ισότητας και δικαιοσύνης.

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 09:18 | Antonios

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ 2β.

    Είναι αναγκαίο λοιπόν να οριστούν με ακριβεια τα τετραγωνικά που δεν καλύπτουν τις ανάγκες της α κατοικίας.

    Πχ θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις στεγαστικής του ανάγκες και δύναται να επιδοτηθεί:

    i. άγαμος με υπάρχουσα κατοικία ως 50 τετραγωνικων,

    ii. εγγαμος με υπάρχουσα κατοικία ως 70 τετραγωνικων,

    iii. ζευγάρι με παιδιά θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες υπάρχουσα κατοικία προσαυξημενη κατά 15 τετραγωνικα για το πρώτο και δεύτερο παιδί και κατά 25 τετραγωνικά ανά παιδί για το 3ο, 4ο κ.ο.κ. μέχρι του μέγιστου της κατοικίας που επιδοτείται από το παρόν πρόγραμμα μειωμένο τουλάχιστον κατά 5 τετραγωνικών, ητοι
    – ζευγάρι με ενα (1) θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες, κατοικία ως 85 τετραγωνικών,
    – ζευγάρι με δύο (2) παιδιά, θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες, κατοικία ως 100 τετραγωνικων,
    – ζευγάρι με τρια (3) παιδιά, θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες, κατοικία ως 125 τετραγωνικων,
    – ζευγάρι με τέσσερα (4) παιδιά, θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες, κατοικία ως 145 τετραγωνικων

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 09:45 | Αντώνης

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ 2β. Τι σημαίνει δεν καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες;

    Είναι αναγκαίο λοιπόν να οριστούν με ακριβεια τα τετραγωνικά που δεν καλύπτουν τις ανάγκες της α κατοικίας.

    Πχ θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις στεγαστικής του ανάγκες και δύναται να επιδοτηθεί:

    i. άγαμος με υπάρχουσα κατοικία ως 50 τετραγωνικων,

    ii. εγγαμος με υπάρχουσα κατοικία ως 70 τετραγωνικων,

    iii. ζευγάρι με παιδιά θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες υπάρχουσα κατοικία προσαυξημενη κατά 15 τετραγωνικα για το πρώτο και δεύτερο παιδί και κατά 25 τετραγωνικά ανά παιδί για το 3ο, 4ο κ.ο.κ. μέχρι του μέγιστου της κατοικίας που επιδοτείται από το παρόν πρόγραμμα μειωμένο τουλάχιστον κατά 5 τετραγωνικών, ητοι
    – ζευγάρι με ενα (1) θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες, κατοικία ως 85 τετραγωνικών,
    – ζευγάρι με δύο (2) παιδιά, θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες, κατοικία ως 100 τετραγωνικων,
    – ζευγάρι με τρια (3) παιδιά, θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες, κατοικία ως 125 τετραγωνικων,
    – ζευγάρι με τέσσερα (4) παιδιά, θεωρείται ότι δεν καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες, κατοικία ως 145 τετραγωνικων

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 04:33 | Νικολέττα

    Πιστεύω πώς πρεπει να αυξηθεί το ηλικιακό όριο στα 42 ή 45 έτη.
    Θεωρώ πως από το 2011 και μετά, όπου ξεκίνησε η οικονομική κρίση, υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να λάβουν στεγαστικό δάνειο, διότι οι τράπεζες έπαψαν να χορηγούν δάνεια, και ύστερα ήρθε και ο covid-19, όπου άτομα έχασαν μέρος των εισοδημάτων τους. Οπότε πιστεύω πως οι ηλικίες έως 45 ετών, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για την χορήγηση αυτού του στεγαστικού δανείου, ειδικά όταν συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, όπως η τριτεκνια, πολυτεκνια κτλ, διότι έως τώρα δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να αγοράσουν στέγη με λογικές προϋποθέσεις, αλλά παρόλα αυτά έχουν δημιουργήσει οικογένεια και έχουν αυξημένες υποχρεώσεις.

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 01:46 | V nasti

    «δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους»Περιλαμβάνει τις περιπτώσεις όπου κάποιος έχει την ψιλή κυριότητα και οχι την επικαρπία;Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θεωρείται ότι έχεις πρώτη κατοικία καθώς δεν έχεις την πλήρη κυριότητα και αυτός που έχει την επικαρπία μόνο μπορεί να διαχειριστεί το ακίνητο αυτό..

  • 26 Νοεμβρίου 2022, 00:47 | Giorgos Papadas

    Το όριο των 10.000€ αφορούν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα όταν είναι και οι δύο σύζυγοι δικαιούχοι;Επίσης όταν είναι και οι δύο σύζυγοι δικαιούχοι θα γίνεται μια αίτηση ή δύο;Πρέπει να υπάρχει επιπλέον μοριοδότηση όταν είναι και οι δύο δικαιούχοι..

  • 25 Νοεμβρίου 2022, 17:05 | Στάθης

    Για ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο από 9000 ευρώ αντί δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ θα βοηθούσε περισσότερους πολίτες να υποβάλλουν αίτηση.

  • 25 Νοεμβρίου 2022, 15:14 | Γιώργος Δημητρίου

    Χρειάζονται διευκρινήσεις για το πεδίο » β) δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.» ;

    Θα πρέπει να μπει κάποιο όριο στην αντικειμενική αξία της ακίνητης περιούσιας.

    Για παράδειγμα, εαν ένα ζευγάρι με δύο παιδία έχει την ψιλή κυριότητα διαμερίσματος του 1975, 80 τ.μ., στην επαρχία ενώ μένει στην Αθήνα, Θα απορρίπτεται η αίτηση ;

  • 25 Νοεμβρίου 2022, 13:34 | Basiliy

    Ok να μπουν και τα ΑΜΕΑ

  • 25 Νοεμβρίου 2022, 12:25 | Κωνσταντίνος

    Δεν είναι λογικό να υπάρχει ως κριτήριο το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 10.000€. Για έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον βασικό μισθό όπως εγώ δεν μπορεί αυτό το κριτήριο, δεν το καταλαβαίνετε; Επίσης αυτό το εισόδημα ζητούν κι οι τράπεζες ως ελάχιστο κριτήριο. Μα τότε ποια διευκόλυνση παρέχετε; Αν εγώ θέλω να δανειστώ πχ 50000€ μπορώ να πληρώνω μηνιαία δόση με το βασικό μου μισθό. Αλλά εσεις με αποκλείετε. Δεν μπορεί να ζητείται το ελάχιστο αυτό που δεν υπάρχει στους εργαζόμενους και να είναι το ίδιο είτε κάποιος ζητά 50000€ είτε 150000!
    Επίσης αν ο εργοδότης μου με ασφαλίζει με το βασικό μισθό και μου δίνει επιπλέον αδήλωτα χρήματα πώς εγώ μπορώ να κάνω αίτηση για δάνειο; Δεν μπορώ.
    Σας παρακαλώ να λάβει υπόψη η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να τίθεται ως ελάχιστο εισόδημα τα 10000€ ενώ κάποιος εργαζόμενος δεν μπορεί να τα φτάσει με τον δηλωμένο βασικό μισθό

  • 25 Νοεμβρίου 2022, 12:32 | Αναστασιος Τασσος

    Στους δικαιούχους παρακαλώ να προσέξετε μια λεπτομέρεια.
    Αρκετοί, όπως και εγώ, ενώ εισοδηματικά δικαιουμασταν απολύτως το επίδομα θέρμανσης δεν το λάβαμε φέτος (και φαντάζομαι άλλοι προηγούμενες χρονιές) απλά και μόνο επειδή έτυχε να έχουν δύο αυτοκίνητα στην οικογένεια, να μεταβιβάσουν το ένα και να το αντικαταστήσουν με αποτέλεσμα στο σύστημα να εμφανιζομαστε ως κάτοχοι 3 οχημάτων και να μας πετάει έξω το σύστημα. (Τυπικά για κάποιες ημέρες ήταν όντως έτσι, αλλά καταλαβαίνουμε την ουσία του θέματος).
    Θα είναι τραγικό για μια αστοχία τέτοιας πρόβλεψης να μην μπορέσουμε να λάβουμε το πολύ σημαντικο χαμηλοτοκο δάνειο για ένα τέτοιο λόγο.

  • 25 Νοεμβρίου 2022, 10:15 | ath tom

    ΣΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΑ 40. ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΕΝΩ ΠΛΗΡΩ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ.