ΜΕΡΟΣ Β΄ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» Άρθρο 3 Αντικείμενο, σκοπός και δικαιούχοι του προγράμματος

 

1. Θεσπίζεται το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου», αντικείμενο του οποίου είναι η παροχή χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς τους δικαιούχους με σκοπό την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

2. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από είκοσι πέντε (25) έως τριάντα εννέα (39) ετών, ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας (1) εκ των δύο (2) είναι ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από είκοσι πέντε (25) έως τριάντα εννέα (39) ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
α) διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και όχι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, αντιστοιχεί στο εισοδηματικό κριτήριο που ορίζεται για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης με την απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), και
β) δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 15:33 | ΘΕΟΚΛΗΤΗ ΜΕΣΟΥΡΙΔΟΥ

    ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕ ΤΡΙΑ Η ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΤΗΘΟΥΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΕΩΣ 52 ΕΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 11:48 | Αλέξανδρος Στ.

    Να είναι μεγαλύτερο το όριο ηλικίας για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Τουλάχιστον μέχρι 45 ετών.

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 11:28 | Κασσιανή

    Δεν διευκρινίζεται, εάν το ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο από δέκα χιλιάδες σε νέα ζευγάρια αφορά το οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα;

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 | Αλεξόπουλος

    Πολύ θετικό μέτρο. Καλό θα ήταν να επεκταθεί σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων στο προσεχές μέλλον.
    Θα πρότεινα τις εξής βελτιώσεις:

    1. Όπως έγραψαν και άλλοι πριν από εμένα, να διευρυνθεί το όριο ηλικίας για πολύτεκνους και τρίτεκνους, αφού ένας από τους σκοπούς του νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

    2. Υπάρχει και άλλη κατηγορία πολιτών η οποία χρειάζεται στήριξη, την οποία όχι μόνο δεν στηρίζει με κανένα μέτρο η πολιτεία, αλλά αντιθέτως την κυνηγάει συστηματικά εδώ και δεκαετίες, και αυτό είχε και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο δημογραφικό. Αναφέρομαι στους γονείς στους οποίους δικαστική απόφαση έχει αφαιρέσει την επιμέλεια των παιδιών τους – απαράδεκτο αυτό από μόνο του αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι κακοποίησης ή παραμέλησης των παιδιών. Για τον λόγο αυτό συνήθως δεν ξανακάνουν παιδιά.

    Αρκετοί λοιπόν από τους γονείς αυτούς, ενώ πριν τη δικαστική απόφαση δεν είχαν στεγαστικό πρόβλημα καθώς είχαν ιδιόκτητη κατοικία, μετά τις απαράδεκτες δικαστικές αποφάσεις αφαίρεσης της επιμέλειας, διατάχθηκαν να φύγουν από την κατοικία τους για να την παραχωρήσουν στον γονιό που ασκεί την αποκλειστική επιμέλεια.

    Στους γονείς αυτούς λοιπόν η πολιτεία έχει δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, όπως διάλυσης της οικογένειάς τους (γιατί μόνο με το δικαίωμα επικοινωνίας που διατηρούν τους έχει ουσιαστικά αφαιρεθεί το δικαίωμα οικογενειακής ζωής), συνεπώς και δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, ταυτόχρονα δε και στεγαστικό πρόβλημα σε πολλούς από αυτούς.

    Ακριβώς λοιπόν επειδή τους έχει δημιουργήσει ΚΑΙ στεγαστικό πρόβλημα η πολιτεία, θα πρέπει όχι απλά να τους δώσει δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά να τους δώσει προτεραιότητα συμμετοχής, ιδιαίτερα δε σε όσους είναι ταυτόχρονα και θύματα γονικής αποξένωσης

    Πέραν από την προφανή θετική επίπτωση του προτεινόμενου μέτρου, υπάρχουν και άλλες θετικές επιπτώσεις. Η διευκόλυνση απόκτησης οικίας θα βοηθήσει στην επαναδιεκδίκηση της κοινής επιμέλειας και ανατροφής και της εναλλασσόμενης κατοικίας, καθώς όταν δεν υπάρχει ξεχωριστό παιδικό δωμάτιο, τα δικαστήρια σπανίως αποφασίζουν κάτι τέτοιο. Επίσης, άλλη μια θετική επίπτωση είναι ότι αν γνωρίζουν τα δικαστήρια ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων έχει προτεραιότητα έναντι άλλων δικαιούχων πολιτών, θα αποφεύγουν από εδώ και στο εξής να προκρίνουν τη μονογονεϊκή επιμέλεια και θα προκρίνουν ευκολότερα την συνεπιμέλεια, που είναι ευνοϊκότερη, ιδιαίτερα δε για τα παιδιά.

    Να σημειωθεί πως παρά την θέση σε ισχύ του Ν. 4800/21, ακόμα πολλές αποφάσεις δικαστηρίων δεν αποφασίζουν την συνεπιμέλεια, οπότε το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 10:57 | Γεωργιος

    Θα πρέπει να σκφτείτε ξανά το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ! οι 3 τεκνοι πολύτεκνοι και λοιπά χωρίς οποιαδήπτοε Περιουσία να ΜΗΝ έχουν ηλικιακό όριο ..δηλαδή αν ζεύγος είανι 40 και οι δυο με 3 παιδιά τουλάχιστον και στο νοίκοι απ οταν παντρεύτηκαν μισθωτοι ..ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ του παρόντος νομου. Ενώ ζευγάρι πχ που παντρεύτηκαν στα 36 με ένα παιδί ίσως και κανένα ακόμη να επιδοτούνται;;;

  • 6 Δεκεμβρίου 2022, 10:43 | Βάσω Βασιλοπούλου

    Υποτίθεται ότι τα δάνεια είναι για νέους που αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα. Όμως δεν λέτε πόσο θα είναι το τελικό επιτόκιο γιατί δεν λέτε πόσο θα είναι το επιτόκιο της Τράπεζας. Έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν πάλι πολύ. Μετά από λίγα χρόνια, κι όταν η περίοδος αποπληρωμής είναι έως 30 χρόνια, οι νέοι θα χρωστάνε πάλι τα σπίτια και θα κινδυνεύουν να τα χάσουν σε πλειστηριασμούς. Δεν είναι δυνατόν να είναι έτσι αφηρημένα τα επιτόκια. Καλό είναι που για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους θα είναι μηδενικό, αλλά γιατί δεν λέτε για τους υπόλοιπους που είναι και η πλειοψηφία πόσα θα είναι ακριβώς τα επιτόκια. Και θα είναι σταθερά ή θα είναι κυμαινόμενα; Αυτή τη στιγμή ο κ. Σταϊκούρας συνδιαλέγεται με τις τράπεζες να μειώσουν τα στεγαστικά επιτόκια για να μη υπάρξει μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Πώς από την άλλη μεριά δεν ενημερώνετε στο νόμο ποιο ακριβώς θα είναι το επιτόκιο και η δόση; Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στην Έκθεση Θεσσαλονίκης κάτι για 1%. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει, οι τράπεζες ζητάνε κανονικά 5%. Πείτε μας πόσο μειωμένα θα είναι και πόση θα είναι η δόση για να δει ο νέος αν μπορεί ή όχι να ανταποκριθεί. Αλλιώς, δίνετε δάνεια μόνο για δημόσιους υπαλλήλους, και ούτε, αφού η μονιμότητα έχει καταργηθεί κι εκεί.

  • 5 Δεκεμβρίου 2022, 23:30 | Νικος Μπ..

    Είναι ντροπή να υπάρχουν όριο ηλικιας Κ εισοδηματικά κριτήρια 40000€ για πολύτεκνους.
    Εάν είναι απαραιτητο το όριο ηλικίας να μην είναι μικρότερο των 55 ετών το δε οικογενειακό εισόδημα να είναι 30000€ συν 5000 για κάθε παιδί.
    Θα πρέπει να προστεθούν κ οικογένειες με ατόμο Αμεα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια κ όριο ηλικίας.

  • 5 Δεκεμβρίου 2022, 21:16 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΛΗ

    Για τρίτεκνους – πολύτεκνους πρέπει να αφαιρεθούν τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

  • 5 Δεκεμβρίου 2022, 20:01 | ΜΑΡΙΑ

    ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ 2-3 ΕΤΙΑΣ . ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ 4 ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΥΡΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

  • 5 Δεκεμβρίου 2022, 15:07 | Κώστας

    Το κριτήριο του εισοδήματος αφορά το συνολικό και όχι το φορολογητέο εισόδημα, σωστά; Αν αφορά το φορολογητέο τότε το κριτήριο γίνεται ακόμα πιο περιοριστικό και ακόμα περισσότεροι εν δυνάμει δικαιούχοι θα εξαιρεθούν. Η πρόταση είναι να χρησιμοποιηθεί το συνολικό και όχι το φορολογητέο.

  • 5 Δεκεμβρίου 2022, 14:41 | Γιωργος

    Να ανεβεί το όριο ηλικίας για τρίτεκνες/πολύτεκνες οικογένειες τουλάχιστον ως τα 45 έτη.
    Να δωθεί δικαίωμα ανέγερσης εφόσον υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο.

  • 5 Δεκεμβρίου 2022, 11:56 | ΝΙΚΟΣ

    Το δημογραφικού πρόβλημα, το οποίο δεν είναι πρόβλημα μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με γενναία μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση των γεννήσεων του γηγενούς πληθυσμού. Βάσει του άρθρου 21 του Συντάγματος, περί ειδικής φροντίδας των πολύτεκνων οικογενειών από το Κράτος και στο πλαίσιο της αναλογικότητας, δίνεται η δυνατότητα με το παρόν σχέδιο νόμου θέσπισης κινήτρων για τη δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών και παράλληλα στήριξης των ήδη υπαρχουσών, όπως διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, του οικογενειακού εισοδήματος, των τετραγωνικών μέτρων, του ποσού του δανείου, του ποσοστού κάλυψης του ποσού αγοράς από το δάνειο, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιστροφή του υπάρχοντος κλίματος.

  • 5 Δεκεμβρίου 2022, 10:51 | Λετα

    Στην επαρχία δεν υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια ακίνητα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά και την ανέγερση εάν κάποιος έχει οικόπεδο…Επιπλέον πρέπει να μειωθεί το ποσό τον 10.000 και να αυξήσετε την ηλικία ανάλογα με τα ανήλικα τέκνα…

  • 4 Δεκεμβρίου 2022, 21:33 | NORAIR P

    Παρακαλώ θερμά σκεφτείτε το ενδεχόμενο επέκτασης του ορίου ηλικίας τουλαχιστον για όλους τους άγαμους πολίτες. Είναι σημαντικό για όλους να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία αγοράς ακινήτου σε περίπτωση όπου δεν είχαν την δυνατότητα να κληρονομήσουν κατοικία.

    Επίσης θα σας πρότεινα να αναθεωρήσετε τα εισοδηματικά κριτήρια δεδομένου της κατάστασης της αγοράς και να αυξήσετε το όριο ανώτατου μισθού στις 17,000€, που έχετε προτείνει σε αρχική φάση σε μεγαλύτερο εύρος.

  • 4 Δεκεμβρίου 2022, 21:58 | ΕΛΠΙΔΑ

    Να επενεξεταστεί η επέκταση του ηλιακιακού ορίου, ειδικά για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, μειώνοντας το χρόνο αποπληρωμής του δανείου.

  • 4 Δεκεμβρίου 2022, 19:48 | Καρολίνα Γαλιλαίου

    Πληρούμε όλα τα κριτήρια και είμαστε τρίτεκνοι. Στις 12 Ιανουαρίου 2023 κλείνω
    τα 39. Ο σύζυγος είναι 41. Θα χάσω το δικαίωμα της συμμετοχής για λίγες μέρες;

  • 4 Δεκεμβρίου 2022, 13:01 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν τα 10000€ κατώτατο εισόδημα αφορούν το συνολικό δηλωθέν εισόδημα ή το φορολογητέο εισόδημα – εισόδημα επιβολής εισφοράς (βάσει εκκαθαριστικού).

    Επίσης, να ληφθεί υπόψη η φερεγγυότητα του δανειολήπτη σε περίπτωση που νοικιάζει ήδη ακίνητο και είναι εντάξει ως προς τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που νοικιάζει (τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν στο δάνειο από τη στιγμή που δανειοδοτηθεί) σημαντικό στοιχείο για την εγγύηση αποπληρωμής του δανείου.

  • 4 Δεκεμβρίου 2022, 13:49 | Ελένη

    Ορισμένοι φορολογούμενοι σε περσινές /παλαιότερες δηλώσεις ήταν σε χαμηλότερη κλίμακα εισοδήματος αλλά πλέον μπορεί να είναι διορισμένοι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι με εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ (π.χ. πάμπολλοι από τους 8.000+ εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν στους τελευταίους διορισμούς). Θα εξετάζεται η φορολογική δήλωση ή η βεβαίωση αποδοχών και η σταθερή εργασιακή κατάσταση; Είναι δυνατόν να αποκλείονται για παλιές φορολογικές δηλώσεις; Μήπως τον έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας να τον κάνουν οι τράπεζες; Μόνο έτσι θα γίνει ορθά και όχι με αυτοματισμούς τύπου voucher και άντληση στοιχείων από taxis net..

  • 3 Δεκεμβρίου 2022, 23:58 | Θάνος

    Λάβετε υπόψη την απόφαση του ΣτΕ για τους πολύτεκνους. Εξαιρέστε τους από τα εισοδηματικά κριτήρια.

  • 3 Δεκεμβρίου 2022, 21:24 | Ελενη

    Καλησπερα πιστευω οτι και στην συγκεκριμενη κατηγορια πρεπει να δωθουν επιπλεον διευκολυνσεις κυριως εισοδηματικες σε ορισμενες ομαδες οπως οι πολυτεκνοι και μην ξεχναμε και τις μονογονεικες οικογενειες για τις οποιες δεν βλεπω να μιλαει κανενας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2022, 19:16 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΖΗΤΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΕΧΩ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΕΙΦΟΥΝ:
    α. ΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΚΑΙ β. ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΈΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΠΙΤΙ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2022, 16:17 | Ελένη

    Διαβάζοντας ποιοι θα είναι δικαιούχοι, βλέπω όριο ηλικίας μεχρι 39 χρονών. Εσείς κύριοι που βάλατε αυτό το όριο, μάλλον δεν θέλετε να συμπεριλάβετε τις πολύτεκνες οικογένειες. είναι δυνατόν να εξαιρείτε με έμμεσο τρόπο του Έλληνες πολύτεκνους; Δεν στηρίζετε καθόλου την ελληνική οικογένεια, δεν προσφέρετε κίνητρα στους Έλληνες να κάνουν παιδιά. Αρχίζω να πιστεύω οτι γίνεται επίτηδες . Δεν έχετε δείξει το κοινωνικό σας προσωπο κ αυτό απογοητεύει. Ελπίζω να καταλάβετε οτι πετάτε έξω μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και ν αλλάξετε το ηλικιακό όριο.

  • 3 Δεκεμβρίου 2022, 07:30 | Ελένη Παπαγιαννοπούλου

    Είναι απαραίτητη η άρση των ηλικιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για τις πολύτεκνες οικογένειες στο θέμα της απόκτησης κατοικίας.
    Η οικονομική κρίση και η πανδημία των τελευταίων 10-12 ετών δημιούργησε τραγικές καταστάσεις λόγω ανεργίας, οικονομικών και άλλων δυσκολιών. Με καταστάσεις πέρα και πάνω από τις ανθρώπινες δυνατότητες ή προβλέψεις η πολύτεκνη οικογένεια έγινε περισσότερο ευάλωτη από ποτέ.
    Θα ήταν μεγάλη ανακούφιση η συμπερίληψή μας στις προνοιακές αποφάσεις της κυβέρνησης.

  • 3 Δεκεμβρίου 2022, 00:17 | Σπυρίδων Μπιτζιος

    Σε οικογένειες με τρία παιδιά και άνω να χορηγηθει πλήρης χρηματοδότηση 100% με εισοδηματικά κριτήρια να είναι μόνιμοι κάτοικοι και μόνιμα να συνεχίσουν να διαμένουν σε παραμεθόριο περιοχή

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 22:37 | Βιβιαν

    Γιατί όχι εγώ δίνω 360€ σεενοίκιο Και γιατί να μην τα δίνω Κάθε μήνα στην τράπεζα και να έχω δικό μου σπίτι πολύ καλά έκανε.

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 22:01 | Παναγιώτης

    Κάντε μεγαλύτερο το όριο Ηλίκιας για τριτεκνους πολύτεκνους γονείς.πχ έως 45 ετών

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 21:26 | Marios

    Πρέπει να αφαιρεθούν τα ηλικιακά κριτήρια στους πολύτεκνους.

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 20:14 | Χαράλαμπος Γραμματικας

    Να καταργηθούν τα εισοδηματικά κ ηλικιακά κριτήρια!τουλάχιστον να μεγαλώσουν τα όρια.
    Επίσης να επιδοτηθει το 100% του ποσού γιατί πολλοι δεν διαθέτουν το 10%.

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 13:37 | Γιώργος Δημητρίου

    Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» ο δικαιούχος «θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα)»
    Άρα θεωρητικά, κάποιος με ψιλή κυριότητα σε ακίνητο δεν θεωρείται πως έχει κατάλληλο ακίνητο για την οικογενεία του

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 11:34 | Νίκος

    Προτείνω στο ΜΕΡΟΣ Β΄ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» Άρθρο 3 Αντικείμενο, σκοπός και δικαιούχοι του προγράμματος να αφαιρεθούν τα ηλικιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια των πολυτέκνων οικογενειών.

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 11:39 | Χρήστος

    Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία τα οποία δεν έχουν δικιά τους οικεία. Θεωρώ ότι θα ήταν πρέπον μπει στο προγραμμα από 18 έως μια ηλικία για την απόκτηση σπιτιού. Καθώς τα φάρμακα έχουν φτάσει στα ύψη.
    Ευχαριστώ

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 09:31 | Σπύρος

    Το ανώτατο όριο για το εισόδημα θα πρέπει να εξετάζεται σε εύρος τουλάχιστον 2 ετών, όπως κάνουν και οι τράπεζες όταν εξετάζουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Είναι άδικο να αποκλείεται κάποιος επειδή ξεπέρασε για μία χρονιά το ανώτατο όριο, ενώ όλες τις προηγούμενες ήταν κάτω του ορίου. Να τιμωρείται δηλαδή επειδή αύξησε το εισόδημα του κατά το τελευταίο έτος.
    Ας μπει ο όρος αντί για εισόδημα τελευταίου έτους, ο Μέσος Όρος εισοδημάτων των 2 ή περισσοτέρων τελευταίων ετών.

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, 08:22 | Μαρίνα Παλ

    Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους πολύτεκνους και ειδικά τους υπερπολυτεκνους ( 6παιδια και άνω) είναι άδικα. Ας αφαιρεθούν. Όπως και το όριο ηλικίας. Για να έχεις τόσα παιδιά ίσως να είσαι μεγαλύτερος σε ηλικία παρόλαυτα έχεις μικρά παιδιά που θέλουν το σπίτι τους για να μεγαλώσουν και φυσικά το να νοικιάσεις είναι σχεδόν αδύνατο.

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 22:01 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΤΥΓΧΑΝΩ ΠΑΤΗΡ ΕΝΤΕΚΑ ΤΕΚΝΩΝ, ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΤΡΙΑ (03) ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΩ ΑΚΟΜΑ (21,20,19 ΕΤΩΝ). ΤΟΥΤ’ ΕΣΤΙΝ ΕΙΜΑΣΤΕ 13-ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ …. ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΟΡΙΑ ΙΚΑΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΓΙΑ ΟΛΙΓΟΤΕΚΝΕΣ ΟΜΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ) ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΛΟΓΩ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ. ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΜΩΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΟΤΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΣΑ ΕΓΩ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ;;;; ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ…. ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ;;;;;;;

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 21:20 | Δημήτρης Χατζηθεολόγου

    Παρακαλώ να σκεφτείτε την επέκταση του ορίου ηλικίας πάνω από τα 39 έτη ειδικά για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Αν το κώλυμμα είναι η ηλικία του λήπτη του δανείου κατά την αποπληρωμή του δανείου μπορείτε να προβλέψετε χρόνο αποπληρωμής αντιστρόφως ανάλογο με την ηλικία του δανειολήπτη.
    Παράδειγμα:
    Για ηλικία δανειολήπτη 39 ετών: μέγιστος χρόνος αποπληρωμής 30 έτη
    Για ηλικία δανειολήπτη 40 ετών: μέγιστος χρόνος αποπληρωμής 29 έτη κ.ο.κ.
    Ευχαριστώ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 16:00 | Μαριαλένα Βατοπούλου

    2α μειώστε το όριο των 10.000 ευρώ αφού ο βασικός μισθός είναι λιγότερο από 600 ευρώ καθαρά.

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 15:00 | Γιάννης Κ.

    Άλλο το κόστος απόκτησης κατοικίας στην Αθήνα και άλλο στην επαρχία. Είναι δυσανάλογα τα κόστη απόκτησης. Περισσότερα χρήματα για αγορά σπιτιού στην Αθήνα.
    Έγγαμος με 2 παιδιά και οικογενειακό εισόδημα 40000€ καταθέσεις 0€, ενοίκιο 700€. Πώς θα μπορέσω να έχω το 10-20% της αξίας του σπιτιού σε ρευστό για να μπορέσω να μπω στο πρόγραμμα. Δουλεύουμε όλη μέρα πληρωνόμαστε καλά κ δεν έχουμρ ορθοποδήσει αφού δεν έχουμε λάβει ποτέ επίδομα, ούτε Α21.

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 14:06 | Νίκος

    Να καλύπτεται όλο το ποσό δεν βοηθάτε τα νέα ζευγάρια αν πρέπει εγώ να βρω το 10%

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 12:47 | Αργύρης Στακιάς

    Καλημέρα και καλό μήνα.
    Θεωρώ τα κίνητρα στους έχοντες παιδιά να είναι ισχυρότερα.
    Ιδιαίτερα στους πολύτεκνους ή σε όποιους γίνουν στο μέλλον να είναι πολύ υψηλά τα εισοδηματικά κριτήρια ή να μην υπάρχουν καθόλου.

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 11:59 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΝΙΑΣ

    Η ηλικία να είναι έως 40 ετών. Ελευθέρα τα άτομα ΑμεΑ χωρίς τον όρο συμβίωσης ή γάμου διαθέτουν συνολικό ετήσιο εισόδημα όχι μικρότερο από (11.000) ευρώ

  • 1 Δεκεμβρίου 2022, 09:02 | Παναγιώτης Κατσέας

    Πρέπει να επισημανθούν- διευκρινιστούν τα εξής:
    -Η οικογενειακή κατάσταση πολλών έχει αλλάξει από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για το 2021 (απόκτηση τέκνου κ.τ.λ.). Με ποιόν τρόπο θα υπολογιστεί η οικογενειακή κατάσταση για την αίτηση για δανειοδότηση; ποια δεδομένα θα ληφθούν υπόψιν;
    -Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί με τις τράπεζες; ποιοι θα έχουν προτεραιότητα ως προς τις αιτήσεις; Θα είναι θέμα «γνωστού» στην τράπεζα ο οποίος θα μπορεί να εξασφαλίσει ποιο σύντομο ραντεβού;
    -Ποια θα είναι η διαδικασία εκταμίευσης; θα χρειάζονται 4 μήνες όπως γίνεται και με τα συμβατικά στεγαστικά δάνεια ή θα είναι ποιο γρήγορη;
    -Προβλέπεται αποπληρωμή του δανείου ποιο γρήγορα άνευ ποινής;

  • Αν θέλετε να σταματήσετε τον δημογραφικό κατήφορο δώστε κίνητρα όπως άτοκα δάνεια και χωρίς όριο ηλικίας, και αν αποκτήσει και 5ο τεκνο να πληρώση το 50%,με 6ο τεκνο το 25% και με 7ο τεκνο να χαρίσετε το δάνειο. Αυτές είναι παροχές για το δημογραφικό όλα τα αλλα είναι να είχαμε να λέγαμε.

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 17:27 | Νικόλαος Ν.

    Ειδικά για πολύτεκνους θα πρέπει τα ηλικιακά / εισοδηματικά κριτήρια να αφαιρεθούν ή να είναι πολύ αυξημένα.

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 16:11 | ΝΙΚΟΣ

    Χαίρομε που είμαι μέσα στο πρόγραμμα δίνω ενοίκιο 450 ευρώ, γιατί να μην τα πάρει η τράπεζα να έχω το σπίτι μου, δώστε περισσότερα δάνεια όχι μόνο 10 000
    θέλω να πάρω σπίτι, τώρα ανοίγω τα φτερά μου, και μπράβο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μπράβο για το πρόγραμμα,

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 12:34 | ΕΥΑ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΠΟΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.

    Π.Χ. ΑΓΑΜΟΣ ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 50 ΤΜ; ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ;
    ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ ΨΙΛΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ;

    ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 10:14 | Σωτηρια Χατζζηπέτρου

    Οι πολυτεκνοι που ειναι γεννημμενοι πριν την 01.01.1984 γιατι να μην διακαιουνται και αυτοι χαμηλοτοκο στεγαστηκο δανειο?? Μηπως να ξανασκεφτειτε το ηλικιακο όριο??

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 10:50 | Δήμητρα

    Πρέπει να καταστεί σαφές εαν μιλαμε για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα σε περίπτωση ζευγαριού, όπως επίσης και ο τρόπος επιλογής των δικαιούχων

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 10:21 | Ιωσήφ Μπάστας

    Τρομερά προβληματικό το 2β. στο Μέρος Β’. Θα φέρει χαμό. Τι σημαίνει να μη διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία τους;; Εγώ έχω την ψιλή κυριότητα σε σπίτι 200 τ.μ. σε ορεινό χωριό σε νησί και μένω στην Αθήνα σε ενοίκιο. Έχω σπίτι κατάλληλο για κατοικία;

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 08:39 | ΚΑΛΛΙΟΠΗ

    -Όρια ηλικίας 25-45
    -Επιδότηση 95% σε όλες τις κατηγορίες κι ως 250.000€
    -για αιτούντες ΑΜΕΑ,άτοκο.

  • 30 Νοεμβρίου 2022, 01:31 | Ειρήνη Μπε

    Να υπάρξουν ευνοϊκότεροι όροι για τις πολυτεκνες οικογένειες, χωρίς εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια. Επίσης να προστεθεί η ανέγερση κατοικίας και η δυνατότητα μεταφοράς στεγαστικού δανείου των πολυτέκνων με τους ευνοϊκούς όρους του προγράμματος.